Ez jòl illene a buszokhoz is....Furán fog kinézni a metróalagótban egy harckocsi és a csapatoknál egy metórszerelvény, de senki ne mondja, hogy nem tudjuk meglepni a világot.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez jòl illene a buszokhoz is....Furán fog kinézni a metróalagótban egy harckocsi és a csapatoknál egy metórszerelvény, de senki ne mondja, hogy nem tudjuk meglepni a világot.
Azért ezen a videón a legtöbb esetben szíriai vagy iraki tankok vannak, ezeken sem reaktív páncél, sem besugárzás jelző, de talán még normális optika sincs. A szíreknek ha jól tudom zömében T-72M maki verzió van, az iraki Assad Babil pedig állítólag alig védettebb mint egy T-62. Nem beszélve arról, hogy ezen népek harckocsizói nem épp a kiképzettségükről híresek. A videók felében ha lett volna csak régi Kontakt ERA a gépeken akkor a személyzet csak esti sztorizgatásokban emlegetné a dolgot, így meg...
Mi lett szir "vödrökkel"? Egy ideig lehetett làtni, aztàn meg semmi.
Ha van pár tankom, azt én felszerelném ERA val, aktív védelemmel, és a kezelők kiképzésére is nagy hangsúlyt fektetnék. Ezekkel az apróságokkal a mezei T-72 is nagyságrendekkel sikeresebb lesz!
Hát újat nehéz lesz venni, használt, meg európai és NATO országbeli, nem nagyon van. Vagy felújítunk, vagy ázsiai beszerzés. ( Dél Korea ) Politikai okokból orosz felejtős, amerikait hasonló okokból szintén nem hinném hogy beszerzünk. Persze ha van pénzünk, akkor bármelyik gyártó beindítja a gyártást, ha kellő a megrendelt mennyiség. Na ez a legvégső opció, szerintem. Passz.
Így van. A tankok veszteségének többségét viszont a hiányos vagy nem létező kiképzés adja.Azért ezen a videón a legtöbb esetben szíriai vagy iraki tankok vannak, ezeken sem reaktív páncél, sem besugárzás jelző, de talán még normális optika sincs. A szíreknek ha jól tudom zömében T-72M maki verzió van, az iraki Assad Babil pedig állítólag alig védettebb mint egy T-62. Nem beszélve arról, hogy ezen népek harckocsizói nem épp a kiképzettségükről híresek. A videók felében ha lett volna csak régi Kontakt ERA a gépeken akkor a személyzet csak esti sztorizgatásokban emlegetné a dolgot, így meg...
Ha van pár tankom, azt én felszerelném ERA val, aktív védelemmel, és a kezelők kiképzésére is nagy hangsúlyt fektetnék. Ezekkel az apróságokkal a mezei T-72 is nagyságrendekkel sikeresebb lesz!
A K1A1 valahol az M1A1 és M1A2 különféle változatai között van fejlettségben, de annál picit kisebb. Nem tudom, hogy mennyire faktor az, hogy Koreában az átlagmagasság kisebb, mint Európában. Lehet, hogy az átlag 1,75 magas európai számára tűk szűk és kényelmetlen ezek? Mindig is érdekelt, hogy ez a helyi sajátosság a jápán és koreai hk-nál tervezési szempont volt-e.Nemrég olvastam, hogy összesen 1500 db K1, K1A1 hk-t gyártottak, melyből még kb 1000 db van aktív vagy tartalék állományban. Valamint létezik már ezek A2 verziója is. Ebben még lehetne gondolkodni.
A T-72 es modernizációját viszonylag egyszerűen meg lehet oldani. Optika, elektronika, érzékelők, számítógép izraeli. Ágyú szlovák, motor (vagy új 1000 lovas, vagy a a régi feltuningolása +100 lóerővel) kiegészítő reaktív páncélzat lengyel. Ennek az árra valahol egy, másfél millió euro között van. Ezzel a csomaggal kb 8-10 évet lehetne nyerni. Hátha addigra lesz már valamilyen opció is a piacon. Egy modern mbt ellen biztos nem állna meg a helyét. De egy kisebb,nagyobb konfliktust még ki lehetne vele húzni. Nagyobb konfliktus Szíriai jelegű.Mennyi T72esünk lehet még tallonban?Van hozzájuk orosz,cseh,lengyel,izraeli stb. moderzinácios csomag.Össze lehetne legózni egy nekünk megfelelőt.A mi környékünkön jó lenne még egy darabig.Addig meg kiforja magát az új hk. generáció,és be lehetne csatlakozni egy nekünk megfelelő programba
A cseh modernizáció volt többmilliós, szal nincs ócsó modernizáció!A T-72 es modernizációját viszonylag egyszerűen meg lehet oldani. Optika, elektronika, érzékelők, számítógép izraeli. Ágyú szlovák, motor (vagy új 1000 lovas, vagy a a régi feltuningolása +100 lóerővel) kiegészítő reaktív páncélzat lengyel. Ennek az árra valahol egy, másfél millió euro között van. Ezzel a csomaggal kb 8-10 évet lehetne nyerni. Hátha addigra lesz már valamilyen opció is a piacon. Egy modern mbt ellen biztos nem állna meg a helyét. De egy kisebb,nagyobb konfliktust még ki lehetne vele húzni. Nagyobb konfliktus Szíriai jelegű.
A legjobb alternatíva szerintem a T-90 es lenne számunkra. (csodálatos magyar üzemeltetési tapasztalatok) miatt egy érzékeny új nyugatit idő előtt leamortizálnánk) De ez egy jó darabig off.
Egyébként a V-4 helyében megveném a kínai vt-4 es licenszét, vagy a K-1/2 ét. Magátt a csupasz teknőt. Minden egyéb mást meg itteni íparból oldanám meg/izreaeli.
A K1A1 valahol az M1A1 és M1A2 különféle változatai között van fejlettségben, de annál picit kisebb. Nem tudom, hogy mennyire faktor az, hogy Koreában az átlagmagasság kisebb, mint Európában. Lehet, hogy az átlag 1,75 magas európai számára tűk szűk és kényelmetlen ezek? Mindig is érdekelt, hogy ez a helyi sajátosság a jápán és koreai hk-nál tervezési szempont volt-e.
Én egy kicsit másként látom ezt a "kell e tank" kérdést...Szerintem inkább az a kérdés hogy miként képzeljük el a tank helyét a seregben.
Ha ország védelemben gondolkodunk akkor szerintem legvalószínűbb lehetőség amire fel kell készülni az egyik kelti / dél keleti /déli határszakasz (legalább egy 100 km es front) statikus védelme. (egy mozgó, manőverező hadviseléshez szükséges nagyságú harckocsi hadsereget szerintem soha nem fogunk tudunk felszerelni és fenntartani...)
Statikus védelemben a harckocsinak nagy tűzerejűnek és erősen védettnek kell lennie. Ilyen helyzetben a mozgékonyság nem igazán lényeges szempont. (legfeljebb annyi hogy tüzelőállást tudjon változtatni)
A harckocsikat nagy valószínűség szerint szét fogják osztani a front teljes hosszában és gyalogság támogatására fogják őket használni. Ez azt jelenti hogy km-ként 1 max. 2 harckocsi sűrűséggel lehet számolni.
Ilyen helyzetben egy manőverező harcászati kiképzés nem sokat ér. A tank leginkább "nehéz gyalogsági támogató harcjármű"-ként fog funkcionálni.
Annál nagyobb a jelentősége viszont annak hogy a tanknak a lehető legjobb EO/IR szenzorai és kommunikációs eszközei legyenek. A tanknak nem csak tüzelőállásként hanem mint felderítési és kommunikációs központként is helyt kell állnia.
Számomra ebből ez következik hogy a fenti feladatra bármilyen erősen páncélozott, 120 mm-es ágyúval felszerelt harckocsi megfelel, ami alapból - vagy korszerűsítést követően - korszerű szenzorokkal, rádióval, és datalinkkel van felszerelve. Egy korszerűsített M60 MK3 SABRA legalább annyira megfelel, mint egy M1A2 vagy egy Merkava Mk4.
Nagyon fontos az ár. Én azt a típust választanám amiből minimum 200 db-ot be tudunk készletezni. Nem kell mindet hadrendben tartani...akár a felét a vásárolt járműveknek azonnal le lehet M-zárolni.
A lényeg hogy meg kell teremteni a kiválasztott típus az ipari szintű nagyjavításának a feltételeit (ha harcra kerül sor várhatóan nagyon sok jármű fog kiesni RPG, ATGM találatok és egyéb meghibásodások következtében). Az elektronikai, kommunikációs és EO/IR rendszerekből - amiket nem igazán lehet helyben javítani - pedig nagyon komoly alkatrész készletet kell felépíteni.
uff
Én egy kicsit másként látom ezt a "kell e tank" kérdést...Szerintem inkább az a kérdés hogy miként képzeljük el a tank helyét a seregben.
Ha ország védelemben gondolkodunk akkor szerintem legvalószínűbb lehetőség amire fel kell készülni az egyik kelti / dél keleti /déli határszakasz (legalább egy 100 km es front) statikus védelme. (egy mozgó, manőverező hadviseléshez szükséges nagyságú harckocsi hadsereget szerintem soha nem fogunk tudunk felszerelni és fenntartani...)
Statikus védelemben a harckocsinak nagy tűzerejűnek és erősen védettnek kell lennie. Ilyen helyzetben a mozgékonyság nem igazán lényeges szempont. (legfeljebb annyi hogy tüzelőállást tudjon változtatni)
A harckocsikat nagy valószínűség szerint szét fogják osztani a front teljes hosszában és gyalogság támogatására fogják őket használni. Ez azt jelenti hogy km-ként 1 max. 2 harckocsi sűrűséggel lehet számolni.
Ilyen helyzetben egy manőverező harcászati kiképzés nem sokat ér. A tank leginkább "nehéz gyalogsági támogató harcjármű"-ként fog funkcionálni.
Annál nagyobb a jelentősége viszont annak hogy a tanknak a lehető legjobb EO/IR szenzorai és kommunikációs eszközei legyenek. A tanknak nem csak tüzelőállásként hanem mint felderítési és kommunikációs központként is helyt kell állnia.
Számomra ebből ez következik hogy a fenti feladatra bármilyen erősen páncélozott, 120 mm-es ágyúval felszerelt harckocsi megfelel, ami alapból - vagy korszerűsítést követően - korszerű szenzorokkal, rádióval, és datalinkkel van felszerelve. Egy korszerűsített M60 MK3 SABRA legalább annyira megfelel, mint egy M1A2 vagy egy Merkava Mk4.
Nagyon fontos az ár. Én azt a típust választanám amiből minimum 200 db-ot be tudunk készletezni. Nem kell mindet hadrendben tartani...akár a felét a vásárolt járműveknek azonnal le lehet M-zárolni.
A lényeg hogy meg kell teremteni a kiválasztott típus az ipari szintű nagyjavításának a feltételeit (ha harcra kerül sor várhatóan nagyon sok jármű fog kiesni RPG, ATGM találatok és egyéb meghibásodások következtében). Az elektronikai, kommunikációs és EO/IR rendszerekből - amiket nem igazán lehet helyben javítani - pedig nagyon komoly alkatrész készletet kell felépíteni.
uff
A K1A1 valahol az M1A1 és M1A2 különféle változatai között van fejlettségben, de annál picit kisebb. Nem tudom, hogy mennyire faktor az, hogy Koreában az átlagmagasság kisebb, mint Európában. Lehet, hogy az átlag 1,75 magas európai számára tűk szűk és kényelmetlen ezek? Mindig is érdekelt, hogy ez a helyi sajátosság a jápán és koreai hk-nál tervezési szempont volt-e.
Persze, sokkal jobb lenne a páncélosokat koncentráltan áttörésre, előrenymulásra bevetni....csakhát a realitások.Nem értek veled egyet abban, hogy a hk-at ennyire szétszórva kellene használni
Szerintem abban a méretkategóriában ahol Mo. van csak az van...Ma már nincs statikus védelem nyílt terepen.
Persze, sokkal jobb lenne a páncélosokat koncentráltan áttörésre, előrenymulásra bevetni....csakhát a realitások.
Ehhez kellene néhány páncélos hadosztály, óriási utánpótlás (üzemanyag, lőszer, stb)
Ezt az ország nem tudja biztosítani. De nyugi nem csak Mo nem tud ilyen harcászatot folytatni...a szóba jöhető ellen sem. Igazából egy kezemen meg tudom számolni azokat az országokat akiknek van elég erőforrásuk ehhez.
Szerintem abban a méretkategóriában ahol Mo. van csak az van...
Szíria, K. Ukrajna, Balkán háborúk...
Irak csak azért volt kivétel mert az USA az egyik olyan ország a kevésből akinek vannak erőforrásai egy mozgó, mélységi páncélos hadviseléshez.
Hát ez igy nem egészen igaz.A méretek kissebbek,de gépesitett mozgóhadviselést alkalmaztak mindenüt.Század-zl.harccsoportok.Az áttréseket,területfoglalásokat többnyire azok végezték.A többnyire milicia jellegű gyalogság a tisztogatást,területmegtartást csinálta.Persze, sokkal jobb lenne a páncélosokat koncentráltan áttörésre, előrenymulásra bevetni....csakhát a realitások.
Ehhez kellene néhány páncélos hadosztály, óriási utánpótlás (üzemanyag, lőszer, stb)
Ezt az ország nem tudja biztosítani. De nyugi nem csak Mo nem tud ilyen harcászatot folytatni...a szóba jöhető ellen sem. Igazából egy kezemen meg tudom számolni azokat az országokat akiknek van elég erőforrásuk ehhez.
Szerintem abban a méretkategóriában ahol Mo. van csak az van...
Szíria, K. Ukrajna, Balkán háborúk...
Irak csak azért volt kivétel mert az USA az egyik olyan ország a kevésből akinek vannak erőforrásai egy mozgó, mélységi páncélos hadviseléshez.
amit a jenkikről írtál, azzal egyetértek, de a statikus védelemmel nem. Persze az is igaz, mi nem tudnánk stratégiai visszavonulást csinálni, mivel nagyon könnyen bécsnél találnánk magunkat. Úgyhogy így vagy úgy, de ha önnállóan, nem szövetségi keretben háborúznánk, szopnánk eleve az egészet, akár mozgó, akár állóharcban. Nekünk azért kellene a haderőfejlesztés, hogy elkerüljük a háborúkat (elrettentés)...