Ha a mai "NATO" terminológia szar és pontatlan,akkor én maradok a pontos és logikus réginél.
Egyébként erősen gyanitom,hogy nem degradálodott ennyire a mai terminológia sem,csak a pr szintjén.Hadműveleti tervezők képtelenek lennének tervezni,ha csak ilyen spongyola,semmitmondó infóik lennének hozzá.Biztos vagyok benne,hogy él tovább,és használják továbbra is a régi és szabatos terminológiát.
Ez a spongyola 2bites hülyeség meg a civil adófizetőknek és a fogalmatlan politikusoknak szól.
Fent van a neten a 2010enakárhányas US Army hk FM könyvek.DD-tol szakasz szintik.A tereperőditési kézikönyv is fent van.Légyszives,keresd ki,és olvass már bele.......
Addig is-Egy rendesen kiépitett hk fedezék rendszerben hozzá se nagyon fér egy kis FVP dron a hk-hoz,mert felüröl is álcaanyaggal van fedve.
Mindenki használta továbbra is a kiépitett lőállást a II vh után is.Sőt.....
Izraeli telepitett hk tornyok a libanoni határ menti kiserődökben a 80as években....Mikor elkezték kivonni a 80as évek végén a Centurionokat,pár totnyot még akkor is telepitettek igy.(területvédelmi erők kezelésében még a2000es években is voltak ilyen kiserődök,hogy ma még van e ilyen aktiv,azt nemtudom)
Francia betonerődIndokinában hk toronnyal.Épitettek ilyeneket Algériában is.
De osztrákok,svájciak,finnek,csehek,hollandok,stb,és persze maguk az oroszok is épitettek ilyen erőditésvonalakat,amik a 90es évekig működtek.Oroszok a szovjet-kinai határ mentén több száz ilyen kiserődöt telepitettek,a vonal ma is létezik,bár inaktiv.
Képaláirás
A Soviet T10 Tankovaya Ognievaya Totshka (TOT) located on the border with China.
80as évek beli orosz IPTR rakétás telepithető tereperőditési elem....(állitólag nálunk is volt ilyen telepitve a repterek szélső repülőgép fedezékein egy ilyesmifel foglakozó finn blogger szerint-én spec hivatalos irásokban nem találtam ilyennek nyomát.Acélkupolás gp állásokrol van csak bizonyiték)
BW is tervezett ilyen erőditési elemeket telepiteni az NSZKban,csak sose jutott rá pénze.
Ma már Europában Svájc tart csak fent ilyeneket.Osztrákoknál 2002ben zárták be az utolsó ilyen aktiv kiserődöt,ma látogatható Bunkermuzeum.
Szóval attol,hogy Te úgy gondolod,hogy valami elavult és már nem létezik,attol az még nyugodtan létezhet és használhatják.Oroszoknál mind a mai napig van rendszerben,aktiv használatban még páncélvonat,Ukrajnában is bevetették.
És bizony a kiépitett védelemben a harcjárműveknek mind a mai napig csinálnak fedezékeket,ami azt illeti többet is,ha van rá idő.A hk-nak is.