Ez kulonosen vicces egy teherautosofortol...
Tankoltal ma mar? Mindjart megerted, miert kerdezem...
Ami viszont itt nemigen lenyeges, ugye.
Dehogy. A gaznak, ertelemszeruen, sokkal alacsonyabb lenne a
volumetrikus azaz terfogatra vetitett surusege, ebben nincs semmi meglepo. Nem veletlenul taroljak 700 baron, mert bar valoban meretes tank kell neki, de 4x olyan magas a
sulyra vetitett (gravimetric) energiasurusege azaz egy 120 literes tankban 5-6kg hidrogen eleg 500-600km egy kettonnas Miraiban, ami 135kW kepes tolni, 300 Nm (~220ftlb) mellett. Ez egy kis szemlyautoban igenyelt nemi gondolkodast, de megoldottak ott is, nagyobb jarmuben meg gyerekjatek.
Osszehasonlitasul az uj HX3 10x10 truckban a 10.5 (!) literes,
1.1 tonnas (!!) MAN 2066 turbo hatos 260-360kW (1600Nm) korul teljesit, max sulya a jarmunek 44 tonna lehet - ez messze sok is egy uszaskepes 8x8-nak.
Erre probaltam utalni a tankolassal: milyen messze jutsz el 5-6kg gazolajbol?
Hiaba kisebb a tankod meretre, ha elb@szott nehez plusz ott van meg a
tonnas dieselmotor es annak osszes bonyolultsaga, zaja, mozgo alkatresze meg annak allando maintenancence versus 4x arany a compressed hidrogen javara
ugyanolyan sulynal akkora kulonbseg onmagaban, hogy hulyeseg az egeszet egyaltalan hasonlitgatni.
Maradjunk iskolas szinten: az egyetlen nagymeretu dolog a tankok lesznek - tudod mekkora a BTR80A tankja? 300 literes.
Ha csak ennel maradunk, akkor 3x 120 literes hidrogen tankbol kapsz ~20kg hidrogent, a Mirai FC stackjet megharomszorozva meg kapsz vagy 350kW teljesitmenyt es igy tovabb, mikozben maradt pillekonnyu a motor.
Egy 8x8 harcjarmuben boven lesz hely akar tobb hidrogenre is, sulya a HX3 10x10 maximuma alatt lesz, azaz a hajtasnak 300-350kW korul elegnek kellene lennie, a nyomatekot nem tudom, de az a kis aksi erre van minden FC jarmuben, gyorsitasnal meg besegit es itt ugye full torque van alacsony sebessegnel is... szerintem aranyosan siman hozni fog 800km hatotavot telerakva is, de ez mar csak az en durvanal is durvabb becslesem, biztos van itt nem egy gepesz, aki majd kijavitja ezeket az ebed utani kave melletti becsleseim.
Tudod, nem akartam ezt mondani, de az a problema most is veled (mint mindig), hogy lathatoan felkeszuletlen vagy ahhoz, hogy megerts mindent abbol, amit osszeolvasol, igy aztan mindig az a vege, hogy itt orbakolsz ilyen utszeli-alpari stilusban szemelyeskedve, amikor nem sikerul...