[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 555
47 521
113

Egy másik magas rangú katonatisztet vettek őrizetbe​

Ismeretes, hogy a Honvédelmi Minisztérium államvédelmi beszerzéseket biztosító főosztályának vezetőjét, Vlagyimir Verteleckijt ma délután az FSZB és a nyomozóbizottság nyomozói őrizetbe vették a munkahelyén.

Különösen nagyszabású csalással vádolják, többek között ház és autó formájában való kenőpénz elfogadásával. A katonai tisztviselő a védelmi megrendelésekre kiírt állami pályázatokon csalást követett el, és ehhez a vele kapcsolatban álló cégek partnerek voltak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1716480148


Az RF nyomozóbizottságának hivatalos jelentése az új letartóztatásról.

Vlagyimir Verteleckijt, az orosz védelmi minisztérium államvédelmi parancsok kiadásával foglalkozó főosztályának vezetőjét államvédelmi parancsok végrehajtása során elkövetett hivatali hatalommal való visszaélés miatt vádolják.

A Vizsgáló Bizottság katonai nyomozóhatóságai szerint 2022-ben Verteletsky kormányzati szerződés alapján a fejlesztési munka részeként elfogadta a befejezetlen munkákat. A vádlottak jogellenes cselekményei következtében az állam több mint 70 millió rubel kárt szenvedett.

A nyomozás kérésére a bíróság megelőző intézkedést választott Verteletsky letartóztatása formájában.


A 20. hadsereg parancsnokát eltávolították posztjáról​

A 20. kombinált fegyveres hadsereg parancsnokát, Szukhrab Akhmedov altábornagyot eltávolították posztjáról.

Korábban a médiában és a katonai forrásokban többször vádolták meghiúsult támadóműveletekkel, indokolatlan veszteségekkel az Ugledarnál.

Katonai források nemegyszer írták, hogy a front rábízott szektoraiban kialakult helyzetet illetően félrevezetheti a parancsnokságot.
Источник: https://rusvesna.su/news/1716481894


Harkov irányába

Jelentős előretörés után az orosz hadsereg átcsoportosítja csapatait.

Az előrehaladás üteme lelassult.
A front Lipcovszkij szektorában folytatódik Volchanszk aktív támadása és megtisztítása.

A légierő, a nehéztüzérség, az MLRS és a rakétacsapatok továbbra is hatalmas támadásokat intéznek az ellenséges tartalékok ellen, amelyek különböző irányokból próbálnak Harkovba vonulni.
A munka több mint sikeres, az ellenség veszteségei nagyok, rakétatámadásokat hajtottak végre a vasúti csomópontokon az ellenséges szerelvényeken.

Az elkövetkező napokban várhatóan fokozza hadseregünka rohamműveleteit, és újabb tartalékokat vonnak be a csatába.
Talán nem csak a környéken lesznek meglepetések.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 745
3 917
113
Jó lenne, ha részleteznék is kicsit a dolgot, de kb. azt mondja, amit én is híresztelek egy ideje. Kína nyakig benne van az oroszok fefegyverzésében. Más magyarázat nincs erre a hírtelen megtáltosodásra.
Pedig van más magyarázat!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 748
46 674
113
Mintha ez az orosz hadsereg már nem az a sete-suta banda lenne, mint két évvel ezelőtt. Persze én abszolút laikus vagyok. :D
Örülünk, Vincent?
Kigyomláltak eléggé...

Olyan ismerős ez a minta, hogy szarul kezdenek, le vannak nézve, megalázva, aztán ettől idegbe jönnek, összezárnak, felpörögnek pár év alatt, aztán hirtelen fékezni kell nekik Berlin/Párizs külsőn.

Kurva jó ötlet volt baszogatni őket :(.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 062
24 185
113
Kigyomláltak eléggé...

Olyan ismerős ez a minta, hogy szarul kezdenek, le vannak nézve, megalázva, aztán ettől idegbe jönnek, összezárnak, felpörögnek pár év alatt, aztán hirtelen fékezni kell nekik Berlin/Párizs külsőn.

Kurva jó ötlet volt baszogatni őket :(.
" az orosz lassan nyergel,de gyorsan vágtat " orosz közmondás, mondtuk ezt itt az elején én is meg más is ..
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 968
11 856
113
Nap végi számadás:

2024-ben elfoglalt települések száma: 40 falu, 5 város, 1 nagyváros


+ tengeri ukri dron MLRS-vel sorozza az orosz hajot.

 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 551
4 722
113
Mintha ez az orosz hadsereg már nem az a sete-suta banda lenne, mint két évvel ezelőtt. Persze én abszolút laikus vagyok. :D
Örülünk, Vincent?
Ez az ukrán hadsereg sem ugyanaz.

Ez nem az évekig Nato elveken képzett hadsereg. A buszról leráncigált vezető nem a felkészült katona. Akik most mennek mind látták az új sírokat, a rengeteg nyomorékot…
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 419
11 257
113
Akkor hát el is érkeztünk ahhoz, amit kb. 2 éve várok. Az orosz nemhogy megugrotta a precíziós csapásmérés létráját, hanem immáron rá is kapott az ízére - értsd diverzifikálja/optimalizálja a képességet. Ez a rakéta póthajtásos bomba is mutatja, hogy megszületik a valódi stand-off képesség és a tömeggyártás miatt a szükséges mennyiség is meglesz. A gépek kihasználtsága többszáz százalékkal nő a butabombázáshoz képest (mert egy gép - 4-8 célpont).
Mi lesz ebből? Annyi, hogy vége a statikus háborúnak. Ez már most látszik.

Eddig ugye a védelmi tűzerő simán tudta fogni az offenzívákat (a full space based USA felderítéssel), csakhogy az orosz most megszerezte a képességet, hogy egy gép egy felszállással 4+ ilyen megerősített állást kiásson - ami az egész offenziv hadviselést megakasztotta. Eredmény? Jöhet vissza a mozgó hadviselés, amit a háború eleje óta akartak, és amit a NATO elképesztően jó taktikája megtagadott tőlük eddig.

Innentől lassan úgy fog kinézni, hogy a szárazföldiek mennek előre, szétszedik, ami előttük van, egészen addig, míg egy megerősitett (statikus) ellenállásba ütköznek - erre ahelyett, hogy az eddigieknek megfelelően rohamoznának, jön a VKS és kiássa nekik perceken belül. És mennek tovább.
Innentől az orosz gépmennyiség és UMPK kit gyártási sebesség fog dönteni - illetve, hogy képesek lesznek-e nagyobb teherbírású drónokat nagy mennyiségben behúzni (Predator/Reaper/Bayraktar kategória). Utóbbiak létjogosultsága most jött el, hogy a légvédelem lényegében kimerült, csak korlátozottan képes jelen lenni. Immáron használhatóak.
Eredmény? Jöhet vissza a mozgó hadviselés, amit a háború eleje óta akartak, és amit a NATO elképesztően jó taktikája megtagadott tőlük eddig.
Azzal az elképesztően jó taktikával csatákat lehet nyerni, de ezt a háborút nem: Amennyiben latolgatásaink helytállóak, akkor ez a mozdulatlanságra ítélt orosz haderő apránként elkoptatja az ukrán élőerőt.
Bevetett, elvesztett lövedéket, rakétát, aknát, de még harckocsit, repülőgépet is lehet pótolni, gyártani hetek, hónapok alatt.
De embert!? 14 év, mire pótolható lesz egy elveszett.
Itt pedig az fogy a legdurvábban.

Kicsit olyan vihar előtti csönd érzésem van. Képeznek nyugaton ukránokat, ezt tudjuk a velük kapcsolatos hírmorzsákból, de a számukról nem sok infó van. Töltik fel a készleteket, de a rendelkezésre álló mennyiségekről senki nem beszél - hónapok óta megy a gyűjtögetés, valami eredménye csak van. Húzzák az időt hogy valami beérjen, dobálják a darálóba az utcán összefogdosott szerencsétleneket kiképzés nélkül.
Szerintem még utoljára jól nekihajtják az angolszászok az ukránokat az orosznak, csak már nem verik nagydobra, mert ciki volt beégni az előző nagy tavaszi-nyári-őszi hadjárattal. Ugyanakkor jó kis gyakorlat az is hogy ezt most mennyire tudják titokban tartani.
Aztán ha nem sikerül úgy nem lesz akkora beégés, ha igen akkor meg hal meg orosz tehát jó az úgy, a kifarolást el lehet napolni egy kicsivel.
Szerintem még utoljára jól nekihajtják az angolszászok az ukránokat az orosznak
Az angolszászok pont a szlávokat néznék embernek!?
Magukon kívül senkit, de még maguk között is csak az elithez tartozókat. (Mondjuk ez tipikus gyarmatosító allűr végig a történelem folyamán, csak akkor ugye hol az erkölcsi felsőbbrendűség?)

Ma - miközben a világ lakosságáról kerestem adatokat - szembejött velem egy 2022 novemberi cikk illetve diagram:
2022nyolcmilliard6.png


S ebben a várakozásban szerintem nincs benne a háborús veszteség...

Az ukránok az angolszászok szemében így különösen a nem kár értük kategóriába eshettek.
Kik lesznek a következők ez alapján a lista alapján, akiket vágóhídra akarnak majd hajtani?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 383
43 679
113
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 555
47 521
113
Összefoglaló 2024. május 24-én reggel

▪️Sötétedés után a Krím- félszigetet ismét kombinált támadás érte. Az ellenség legfeljebb 16 rakétát használt, beleértve. ATACMS, néhányuknak sikerült átjutniuk a légvédelmünkön. A videó az Alushta térségbe (a félsziget déli partja) érkezőket rögzítette. Ezen kívül két bámészkodó életét vesztette Szimferopol régióban. Beszámoltak arról is, hogy az ellenség UAV-kat használt, és repülőgépeink megsemmisítették az MBEC-t a Krím nyugati partjainál.

▪️Az ellenség több ezer embert vezényelt Harkov irányába. Légi- és rakétaerőink egész nap támadásokat hajtottak végre a térség logisztikai infrastruktúrája ellen. Elütöttek egy vasúti csomópont Harkovban. A VKS aktívan használja a közelmúltban a csapatokhoz szállított lőszert egy univerzális tervezési harci modullal (UMPB), amely megnövelt pusztítási hatótávolsággal rendelkezik az UMPC-vel rendelkező FAB-hoz képest. Volchansky irányban az orosz fegyveres erők 200 - ról 350 méterre haladtak előre, két ellenséges ellentámadást visszaverve. Lipcovszkij irányban az „Észak” csoport rohamegységei 100 méterről 300 méterre haladtak előre. Súlyos harcok folynak.

▪️Chasov Yar keleti mikrokörzetében csapataink a sokemeletes épületek környékén haladnak előre, a Solntsepek TOS-t használják, az ellenség sok FPV drónnal és tüzérséggel válaszol.

▪️Pokrovszkij irányban ( Avdejevkától nyugatra ) az Orosz Fegyveres Erők támadó hadműveleteket hajtanak végre az Arhangelszk melletti Ocheretinsky kimagasló körzetében, Novopokrovszkij , Umanszkij és a közelmúltban elfoglalt Netailovo térségében .

▪️Juzsnodonyeck irányában folytatódik a Krasznohorivka és Paraszkovjevka elleni támadás .

▪️Vremevszkij irányában az Orosz Fegyveres Erők kis csoportokat használnak motorkerékpárokon a Staromayorsky és Urozhayny támadó hadműveletei során .

▪️A Zaporozsjei Frontról azt jelentik, hogy egységeink újabb ellenséges erődítményeket foglaltak el Verbovojtól északnyugatra .

▪️Kherson irányában tegnap visszhangra talált az ellenség katonai csatornáinak nyilatkozata az ukrán fegyveres erők maradványainak kivonásáról a megsemmisült Krynkiből, a tartás értelme nullára csökkent. A felek azonban drónokkal és tüzérséggel vívják egymás ellen a harcot, az orosz fegyveres erők helikopterekből származó nagy pontosságú lőszereket és repülést használnak. Az ellenség több drónt lőtt ki a dnyiproi lakossági szektorba .

▪️A Belgorod régióban az ukrán fegyveres erők megtámadtak egy iskolaépületet Bezymeno faluban, Grayvoronsky városi körzetben. Az ukrán fegyveres erők egy MLRS-ből lőtték a Sebekinsky városi kerületben található Novaya Tavolzhanka falut , két civil megsebesült. Krasznij Vosztok községben egy repülőgép típusú UAV lezuhanása következtében egy magánlakóépület második emelete megsemmisült, egy nő életét vesztette.

▪️A Kurszki régióban, Milaevka a Belovsky kerületben , Popovo-Lezhachi, Volfino, Tyotkino, Novy Put és Medvezhye a Glushkovsky kerületben, "Tyotkino" és "Sudzha", Spalnoe, Kurilovka, Guevo, Gornal a Sudzhansky kerületben, Gordeevka , Troicszkoje, Uszpenovka a Korenyevszkij körzetben lévő településeket lőttek az ukránok. Ukrán helikopterek robbanószerkezeteket dobtak Lyubimovka és Gordeevka, Korenevsky kerület, Guevo, Sudzhansky kerület falvakra. Az elektronikus hadviselés elnyomta a drónokat Guevo és Gornal falvak közelében a Sudzhansky kerületben, Elizavetovka falu és a Tyotkino ellenőrző pont közelében a Glushkovsky kerületben, a Krupets ellenőrzőpont a Rylsky kerületben és Gordeevka falu a Korenyevszkij járásban.

▪️A Brjanszki régióban, a Starodub önkormányzati körzet Demjanki község közelében az ukrán fegyveres erők drónnal ütköztek a szántóföldeken dolgozó mezőgazdasági gépekbe, a traktor vezetője agyrázkódást kapott. Egy repülőgép-típusú UAV semmisült meg a Pogarszkij kerület felett éjjel .

▪️A DPR- ben az ukrán fegyveres erők 155 mm-es tüzérséggel, USA-ban gyártott M-864-es lövedékekkel, kazettás robbanófejjel (M-42 kumulatív és M-46 töredezett kazetták) ágyúzták Gorlovkát . Egy civil meghalt, 13-an megsérültek.

Az összefoglalót összeállította: Két szak
A Krím-félsziget vezetője Aksjonov:

Az ellenség rakétatámadása következtében a félszigeten Szimferopol régióban két nézelődő meghalt. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjának és barátainak.

Alushta térségében is találatokat rögzítettek egy üres kereskedelmi ingatlanon. A rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai a helyszínen vannak. Kérek mindenkit, hogy maradjon higgadt és csak a hivatalos információkban bízzon.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 899
113
Mintha ez az orosz hadsereg már nem az a sete-suta banda lenne, mint két évvel ezelőtt. Persze én abszolút laikus vagyok. :D
Örülünk, Vincent?
Két évvel ezelött megírtam, hogy miért előnyös ez a gyakorlatoztatós konfliktus, mindkét fél számára..
Oroszoknak:
- leselejtezhették bontószökevény MÉH telepi régi technikai eszközeiket, fokozatosan átáll új fegyverek kifejlesztésére, és átállnak hadigazdasági termelésükre.
-állományát 3 havonta rotálja, gyakoroltatja a fronton, új sorozás nélkül.. Aki onnan egészségesen visszakerül a hátországba, egyrészt szerencsés, másrészt egy harcedzett gyakorlott katona..

Ennek eredményéről ír blogtársunk:
Akkor hát el is érkeztünk ahhoz, amit kb. 2 éve várok. Az orosz nemhogy megugrotta a precíziós csapásmérés létráját, hanem immáron rá is kapott az ízére - értsd diverzifikálja/optimalizálja a képességet. Ez a rakéta póthajtásos bomba is mutatja, hogy megszületik a valódi stand-off képesség és a tömeggyártás miatt a szükséges mennyiség is meglesz. A gépek kihasználtsága többszáz százalékkal nő a butabombázáshoz képest (mert egy gép - 4-8 célpont).
Mi lesz ebből? Annyi, hogy vége a statikus háborúnak. Ez már most látszik.

Olyan ismerős ez a minta, hogy szarul kezdenek, le vannak nézve, megalázva, aztán ettől idegbe jönnek, összezárnak, felpörögnek pár év alatt, aztán hirtelen fékezni kell nekik Berlin/Párizs külsőn.
" az orosz lassan nyergel,de gyorsan vágtat " orosz közmondás, mondtuk ezt itt az elején én is meg más is ..

Ezzel szemben mintha az EU gazdasági és hadügyi riportrét hallanám mint egy sportközvetítésen: "Gyenge kezdés után - erős visszaesés.."

Egy kérelem..
Oroszország egyoldalúan MEGVÁLTOZTATNÁ a tengeri határait Finnországgal és Litvániával "Hajózási-ésszerűségi okokból" !
Addig örüljünk, míg ezt csak kéri..
Én még mindig nem értem a svédeket, hogy minek álltak ebbe bele, kétszáz évig olyan jól megéltek abból, hogy kimaradtak mindenből és üzleteltek mindenkivel (mert Hitlerrel is ment a kereskedelem, aztán meg a SZU-val is a hidegháborúban).
A svédek már évtizedekkel ezelőtt "meg lettek dolgozva", mint látjuk önként és dalolva befogadják az országukat felborítani igyekvő migránshadakat.. - No meg szándékosan kérték, hogy céltáblává válhassanak - beleléptek a NATO-ba, mert most Európában ez a követendő, trendi divat
ó lenne, ha részleteznék is kicsit a dolgot, de kb. azt mondja, amit én is híresztelek egy ideje. Kína nyakig benne van az oroszok fefegyverzésében. Más magyarázat nincs erre a hírtelen megtáltosodásra.
Lehet , hogy mivel az oroszok is olvasnak kottát, hát előre sejtik, hogy egész Nyugat épp nem Medvesimogatóra készül, előtte még rátesznek egy lapáttal ,hogy előnyösebb pozicióból várhassák a "meglepit".. Vagy demonstrálva h tudnak ezen a gyakorlatoztatós konfliktus sebességén egy pár fokozattal villámgyorsan felváltani, mint egy Shimano bicikliváltó, hátha az megakadályozhat még egyéb víziókat, akciókat a térségben (pld Krimre gondolok), vagy a III. Vh indítását.
Kicsit olyan vihar előtti csönd érzésem van. Képeznek nyugaton ukránokat, ezt tudjuk a velük kapcsolatos hírmorzsákból, de a számukról nem sok infó van. Töltik fel a készleteket, de a rendelkezésre álló mennyiségekről senki nem beszél - hónapok óta megy a gyűjtögetés, valami eredménye csak van. Húzzák az időt hogy valami beérjen, dobálják a darálóba az utcán összefogdosott szerencsétleneket kiképzés nélkül.
Szerintem még utoljára jól nekihajtják az angolszászok az ukránokat az orosznak, csak már nem verik nagydobra, mert ciki volt beégni az előző nagy tavaszi-nyári-őszi hadjárattal. Ugyanakkor jó kis gyakorlat az is hogy ezt most mennyire tudják titokban tartani.
Igen. Ezzel arra emlékeztetsz, amikor átkosban a seregben énekelnünk kellett (kötelezően) hogy "Ez a harc lesz a végső..."és erre kell most gyúrni.. Ha a világ nem figyel oda, olyan békeharc lesz h kő kövön nem marad..
Putyin megalapozza az amerikai vagyon elkobzását (RT)

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírt rendelete szerint az Egyesült Államokhoz köthető jogi személyek tulajdonát vonják felelősségre az orosz vagyon amerikai kormány általi elkobzásáért.
Az Egyesült Államok és szövetségesei mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz szuverén vagyont zároltak az ukrajnai konfliktus miatt. A nyugati nemzetek olyan módszereket dolgoznak ki, amelyek segítségével az alapokat Kijev Moszkva elleni háborús erőfeszítéseinek támogatására fordíthatják.
Egyértelmű. Úgy látom az oroszok is ismerik a régi magyar mondást, hogy a "Kölcsön kenyér visszajár".. És "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" (3 hetes, házi 3 kg-osra gondolok..)
 

Lucullus

Well-Known Member
2022. március 13.
136
557
93
Nap végi számadás:

2024-ben elfoglalt települések száma: 40 falu, 5 város, 1 nagyváros


+ tengeri ukri dron MLRS-vel sorozza az orosz hajot.

Vágott anyag, amikor soroz, nem látható hajó. Hullámzik mint a fene, ezzel aztán még egy repülőgéphordozót sem találnak el.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 038
113
és vajon ki vagy mi tiltja,hogy Oroszország és Kína bármilyen katonai vagy technológiai,gazdasági,pénzügyi stb stb transzfert folytasson egymással ? az USA meg az EU ? :D

2022-es sztori : " On September 7 it was confirmed that deliveries of F-35 fifth generation fighters had been placed on hold by the Pentagon after the discovery that magnets used in its Honeywell-supplied turbomachine pumps had been acquired from Chinese sources."

akkor mit csodákozunk hogy az oroszokkal is megy az üzlet ?
Max annyi, hogy a kínaiak legjelentősebb kereskedelmi partnere még most is az USA és próbálnak úgy lavírozni, hogy ők a legjobban jőjjenek ki a dologból.
Viszont, amire rá akartam világítani, hogy az évek folyamán a fórumon jelen volt egy narratíva, amivel én állandóan vitában voltam.
Miszerint az orosz fegyverek minden téren világelsőek. Ha valami nincs az oroszoknak, az azért nincs, mer nincs is értelme és ők pragmatikusak és, ami van az bőven jó, mert a legjobb stb. stb. Ennek egyik vetülete az a nézet volt (ahogy látom Putyin agyában is), hogy ha egyszer Iván megindul, két hét alatt lerohanja Ukrajnát. És ha mérgében jobban meghúzza a vodkás üvegét Gibraltárig meg sem áll, mivel a NATO minden lőszerét elhasználta Libiában és amúgy is degenerált buzeránsok, meg "Hermafrodikák".
Most az tapasztalom, hogy mégse. És a nagy semmiből jönnek elő GPS vezérlésű siklóbombákkal, a gyártókapacitásuk hírtelen megugrik, van komolyan vehető REH hadviselés, úgy, hogy a konfliktust barkács Boafeng rádiókkal kezdték.

Pedig van más magyarázat!
Nos, fejtsd ki kérlek.

Lehet , hogy mivel az oroszok is olvasnak kottát, hát előre sejtik, hogy egész Nyugat épp nem Medvesimogatóra készül, előtte még rátesznek egy lapáttal ,hogy előnyösebb pozicióból várhassák a "meglepit".. Vagy demonstrálva h tudnak ezen a gyakorlatoztatós konfliktus sebességén egy pár fokozattal villámgyorsan felváltani, mint egy Shimano bicikliváltó, hátha az megakadályozhat még egyéb víziókat, akciókat a térségben (pld Krimre gondolok), vagy a III. Vh indítását.
Nem igazán értem, hogy mit is akarsz mondani? Kb. azt kell értsem ez alatt, hogy az oroszok előre tudták, hogy mi következik a támadás után és akarva szarakodtak az elején, hogy most amolya Shimano váltósan magasabb fokozatra kapcsoljanak? Ha tudták előre, hogy mi lesz, miért nem ezzel kezdték?
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 874
5 160
113
Nem igazán értem, hogy mit is akarsz mondani? Kb. azt kell értsem ez alatt, hogy az oroszok előre tudták, hogy mi következik a támadás után és akarva szarakodtak az elején, hogy most amolya Shimano váltósan magasabb fokozatra kapcsoljanak? Ha tudták előre, hogy mi lesz, miért nem ezzel kezdték?

Inkább hogy nem volt B - terv. Ez egy pár napos külső puccsnak indult anno, úgy is álltak hozzá. Emlékezzünk az elfogott, majd megetetett itatott felszereléssel együtt elengedett ukrán katonákra. Az első napon még a fegyver használat is tiltva volt oroszoknál a városokban.Aztán hogy elkezdődött és nem úgy történtek a dolgok mint amire számítottak, akkor ott bizony ment az újratervezés, és ugye ez egy hadművelet közben eleve elbaszott, főleg, hogy az ellent elkezdik pumpolni olyan dolgokkal amikkel nem számoltál a tervezéskor. Más kérdés, hogy szerintem sok minden már bent volt Ukrajnában, nem a bejelentésekkel érkezett.