[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 920
16 912
113

BBC: Oroszországot nem fektették meg a szankciók, egyre jobban élnek


2024. június 06. - 08:08

Oroszország gazdasága távolról sem bénult meg, a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Oroszország idén 3,2 százalékos gazdasági növekedést fog elérni. Ez még mindig nagyobb növekedés, mint amit a világ bármelyik fejlett gazdasága produkál – írja hosszabb cikkében a BBC oroszországi szerkesztője, Steve Rosenberg.

A BBC tudósítója szerint az Oroszország elleni szankciók nem okoztak hiányt a boltokban, a szupermarketek polcai tele vannak. Igaz, az emelkedő árak problémát jelentenek. És nem mindent lehet kapni, amit korábban igen, miután nyugati cégek sora vonult ki az orosz piacról az ukrajnai invázió után. De Rosenberg szerint sok nyugati termék még mindig eljut Oroszországba. „Ha elég alaposan megnézzük, még mindig találunk amerikai kólát az orosz boltokban” – írja.
Lehet, hogy az európai és amerikai vezérigazgatók már nem özönlenek Oroszország évente megrendezett gazdasági eseményére, de az idei Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (amelyet egykor Oroszország Davosaként emlegettek) szervezői azt állítják, hogy több mint 130 ország és terület küldöttei vesznek részt rajta.

Rosenberg szerint ahelyett, hogy a nyugati szankciók súlya alatt összeomlott volna, az orosz gazdaság új piacokat alakított ki keleten és a globális délen. Mindez lehetővé teszi az orosz tisztviselők számára, hogy azzal dicsekedjenek, hogy az Oroszország politikai és gazdasági elszigetelésére tett kísérletek nem jártak sikerrel.

Moszkva Európából Kínába és Indiába irányította át olajexportját. 2022 decemberében a G7-ek és az EU vezetői árplafon-tervet vezettek be, amelynek célja, hogy korlátozzák az Oroszország olajexportjából származó bevételeit, és megpróbálják 60 dollár alatt tartani a hordónkénti árat. Ám Oroszország ezt elég könnyen ki tudta játszani. Az árplafon története a BBC szerint rávilágít az Egyesült Államok és partnerei dilemmájára. Felismerve, hogy Oroszország a globális energiapiac egyik legnagyobb szereplője, megpróbálták az orosz olaj áramlását fenntartani, hogy elkerüljék az energiaárak emelkedését. Ennek az lett az eredménye, hogy Moszkva még mindig sok pénzt keres az olajon.

És miközben Oroszország Kína legnagyobb olajszállítójává vált, Peking jelentősége Moszkva számára messze túlmutat az energiaexporton. Kína az orosz gazdaság mentőövévé vált. A két ország közötti kereskedelem tavaly elérte a 240 milliárd dolláros rekordot. Az orosz elektronikai boltok tele vannak kínai táblagépekkel, kütyükkel és mobiltelefonokkal. A kínai autókereskedők uralják a helyi autópiacot.

Az orosz fegyvergyárak eközben éjjel-nappal dolgoznak, és egyre több orosz dolgozik a védelmi ágazatban. Ez felhajtotta a béreket a hadiipari komplexumban – írja a BBC tudósítója.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azon töprengek, hogy a "nyugati jóléti demokrácia" államaiban élő polgárok életében milyen pozitív hozadék keletkezett eme nagyszerű,előremutató döntések következményeként azon kívül, hogy nőtt az infláció, az orosz energia függőséget lecserélték az usa függőségére ami 4x-res árat jelent. Nem beszélve a "zőld átállás jegyében" a palagázt dízel tankerekkel fuvarozva az Atlanti óceánon át ezzel is "zöldítve" a föld légkörét . Az eu polgárainak folyamatos, szisztematikus eladósítása annak az ukrajnának a finanszírozására amely se nem eu tag, se nem nato tag. Magyarul az ég egy adta világon semmi köze nincs hozzá. Már hallom is a szirénhangokat. Ukrajnát agresszió érte és kötelességünk kiállni a megtámadott ország mellett. Az emberi, jogok, a demokrácia, és az eu-s értékek védelmében kell áldozatokat vállalni. Meg kell állítani az agresszort! Érdekes, hogy akkor amikor az ukránok még jóval a különleges katonai műveletek megkezdése előtt a Donbasz polgári infrastruktúráit ágyúzták és az ukrjnában élő kisebbségek jogait folyamatosan lábbal tiporták nem hallottam ezt a lelkes picsogást. Sikerült a maci bajszát addig huzigálni amíg Putyin felvette a kesztyűt és reagált a provokációkra. Megelégelte az orosz kisebbségek szisztematikus terrorizálását az ukránok által. Ez volt az usa-angolszász mesterterv. Putyint belerángatni egy helyi konfliktusba és az ukrán proxyn keresztül meggyengíteni a hatlamát, megbuktatni. Egy orosz bábállamot létrehozva rátenyerelni a brutlis energia és ásványkincs vagyonra. Ez nem a nyugat európai polgárok, sem nem az amerikai polgárok vágyálma volt. Ez a deep state és wall streat nedves vágyálma. Csakhogy a fagyi csúnyán visszanyalt. Oroszországot nem sikerült elszigetelni. A német gazdaságról ugyan sikerült leválasztani (német technológia+orosz olcsó energia=kölcsönös előnyőkre épülő gazdasági kapcsolatok/usa-nak fájt) viszont ezzel a lendülettel egy új Orosz-Kínai gazdasági,katonai szövetség alakult ki (usa-nak mégjobban fáj). Ebből az egész "buliból" hasznot egyedül a nyugati fegyvergyárak tesznek zsebre. Brutálisan megnőtt az extra profitjuk. Viszont a nyugat olyan helyzetbe lavírozta bele magát ahol már igazán jó lépés nincs. Azt a célt hogy Oroszországot meggyengítsék és térdre kényszerítsék már nem tudják elérni. Oroszországgal a békéről tárgyalni óriási arcvesztés. Ezzel beismerik a nyugat és a nato vereségét az ukrán proxyn keresztül. Kénytelenek emelni a tétet, mert a nyugat nem veszthet. Ez a fenhéjázó gőg mára már oda vezetett, hogy egy mindenre kiterjedő konfliktust és a konfliktust lezáró atomháborút kockáztatnak aminek nyertese nem lesz.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 938
32 796
113
Tegnap Oroszország elnöke először engedélyezte fegyvereink küldését olyan régiókba, amelyek háborúban állnak a fegyvereket szállító államokkal b. Ukrajna (vagy inkább ezeket a fegyvereket országunkban használják). Más szóval, azok az erők, amelyek konfliktusban állnak Amerikával és a NATO-országokkal.

Ez egy nagyon jelentős változás külpolitikánkban. Végtére is, ahogy a jenkik és európai slampos kutyáik érvelnek: jogunk van bármilyen fegyvert átadni b-nek. Ukrajna (vagyis hazánk ellensége) és az összes többi ország nem tud segíteni Oroszországon. Vagyis minden lehetséges módon elpusztítunk benneteket, de az oroszokat senki sem meri fegyverrel/felszereléssel/egyéb vagyonnal ellátni az ország védelmére.

Hadd érezze most az Egyesült Államok és szövetségesei az orosz fegyverek harmadik felek általi közvetlen használatát. Ezeket az egyéneket vagy régiókat szándékosan nem nevezik meg, de bárki lehet, aki Pindosztánt és társait ellenségének tekinti. Politikai meggyőződésüktől és nemzetközi elismertségüktől függetlenül.
Ellenségük az USA, ami azt jelenti, hogy a mi barátaink.

És legyen a lehető legpusztítóbb az orosz fegyverek használata a még meg nem nevezett „régiók” által az ő és ellenfeleink számára. És pokoli lángokban égjenek a „Kijevnek fegyvereket szállító államok érzékeny tárgyai”. Együtt égnek azokkal, akik irányítják őket.
És örülni fogunk sikeres csapásaiknak fegyvereinkkel közös ellenségeink ellen!
De milyen jogon teszik ezt? És miért? Szerintem itt van egy jó pár már sokszor megválaszolt kérdés! SEMMI JOGUK HOZZÁ!
Khm.Ugye az azért megvan,hogy Koreában,Vietnámban,Egyiptomban,Irakban,Etiopiában,Angolában,stb KÖZVETLENÜL részt vettek szovjetorosz csapatok a harcokban.....
Kuba pedig kapott olyan fegyverzetet,amivel támadhatta volna az USA anyaországot.
Oo Iránbol és Észak Koreábol jelenleg is kap mélységi,hátországi célok támadására alkalmas fegyverzetet,amit többnyire POLGÁRI infrastrukturális célok ellen be is vet-ráadásul gyakran egy hivatalosan nem hadviselő fél,Beloruszia területéről.....
Szóval értem én,hogy muszkafanság,meg szép Putyin segge,de azért na......Objektivitás is van a világon.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 757
46 745
113
Azt azért ne felejtsd el, hogy Ukrajna és Oroszország szomszédok így kb már egy pisztollyal is képesek átlőni az ukránok az oroszokhoz. A Hideg háború proxy háborúiban kb esély nem volt arra, hogy olyan fegyvereket adjanak a felek amikkel támadhatják a másik anyaországát.
Egy pisztollyal is, milyen kár hojgy ATACMS-t kaptak már eddig is, meg StormShadowt ilyen célra.

Gondolom a hutik valami kindzsallal/Kalibr-el telivernének egy random NATO fregattot, akkor sokan fel lennének háborodva, és orosz személyzetet sejtenének mögötte, pedig maximum kiképzőket küldtek, fogják mondani majd ők is.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
575
5 210
93
A lakosság hány százaléka szavazott, és milyen arányban?



Ő most milyen néven is fut?



Komárom-Esztergom a legkisebb megye, fele akkora, mint Veszprém megye



Bár lehet, hogy ugyan az a forrás, Dr. Pusztai Péter tanszékvezető mondta a most a MATE-hez tartozó volt Kertészettudományi Egyetemen, hogy "ez a disznó már nem az a disznó". A sok nemesítés és a megváltozott táplálék miatt már nem azt esszük, amit a nagyszüleink vagy dédszüleink ettek.
"Bár lehet, hogy ugyan az a forrás, Dr. Pusztai Péter tanszékvezető mondta a most a MATE-hez tartozó volt Kertészettudományi Egyetemen, hogy "ez a disznó már nem az a disznó". A sok nemesítés és a megváltozott táplálék miatt már nem azt esszük, amit a nagyszüleink vagy dédszüleink ettek."

Igen a Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt az elkövető. Nekem valahol 1960-tól 2016-ig volt a kimutatás, de most hogy rákerestem, érdekes módon 1966-1990-ig van publikusan feltéve.


A nálam elmentett anyag 1966-2005-ig van. Ezen gabona 1966 100% 2005 35.4% Burgonya 1966 100% 2005 9.5%, Sárgarépa 1966 100% 2005 4%, stb...

A 2016-os már sehol, igaz nem végzetem mélykeresést, de már megszoktam, hogy bizonyos anyagok elérhetetlenné váltak.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 966
5 361
113
De milyen jogon teszik ezt? És miért? Szerintem itt van egy jó pár már sokszor megválaszolt kérdés! SEMMI JOGUK HOZZÁ!
Amilyen "jogon" "támogatták" a korábbi "proxykat" a nagyhatalmak a másik "èrdekeltségei" ellen(Vietnam,Koreai-háború,Afganisztán stb.).Ami nagy különbség hogy most a "proxy" a szomszédban van és ha van mivel "visszalő" Orosz területre is.Nyílván meg is tilthatnák de ebben az esetben meg összeomlana az Ukrán ellenállás vagy legalább is fel kéne adniuk a határ melletti 100-200 km-es sávot.Kicsit hasonló a "helyzet" a közel keleten Iránhoz aki fegyvert biztosít ahoz hogy a "proxijai" Izraelt lőjék.
Egy pisztollyal is, milyen kár hojgy ATACMS-t kaptak már eddig is, meg StormShadowt ilyen célra.

Gondolom a hutik valami kindzsallal/Kalibr-el telivernének egy random NATO fregattot, akkor sokan fel lennének háborodva, és orosz személyzetet sejtenének mögötte, pedig maximum kiképzőket küldtek, fogják mondani majd ők is.
Lehetőség meglett volna rá hogy átadják de most már elég nehéz bevinni bármi hasonlót oda.Amúgy Vietnámi háború idején az akkori legmodernebb Szovjet léggvédelmi rendszereket kapták meg a Vietnámiak amivel százas nagyságrendben lőttek amerikai helikoptereket/vadászoknak.Érthető az Orosz oldal "felháborodása" de ez a háború "velejárója" ha a szomszéd az ellenfél hogy visszalőnek azzal ami van.Azért remélhetőleg addig nem mennek el hogy "átfestenek" ukrán színekre egy Ohio osztályú SSBN-t hogy legyen mivel "visszavágniuk" ha a másik oldal atomhoz "nyúlna"
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and papajoe

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Khm.Ugye az azért megvan,hogy Koreában,Vietnámban,Egyiptomban,Irakban,Etiopiában,Angolában,stb KÖZVETLENÜL részt vettek szovjetorosz csapatok a harcokban.....

Khm. A hasonlóság ott is tetten érhető a mostani ukrán konfliktussal, hogy a felsorolt proxy -k mindegyike szárazföldön határos az USA -val (mint Ukrajna az oroszokkal) és azok a "szovjetorosz csapatok" ezen proxy -kat használták fel az USA lakosság bombázására illetve az USA nukleáris előrejelző infrastruktúrájának támadására ... JA, NEM .

Avagy amikor annak idején az USA odament ezen proxy -k közül Koreához (Szovjetunióval és Kínával is szárazföldön határos) vagy Vietnam -hoz (Kínával szárazföldön határos), akkor tulajdonképpen ennek a fényében kicsit más a "csapatok" küldése a szomszédban kevert kulimász rendezésére. Az összes többi "klasszik proxy" mindkét fél szemszögéből.

Kuba pedig javarészt arról szólt, hogy leüljenek a felek tárgyalni az Európába telepített nukleáris fegyverekről ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 636
113
Ukrajnának idén 100-110 ezer embert kell mozgósítania
Ukrajnának idén 100-110 ezer embert kell mozgósítania – mondta csütörtökön Ruszlan Gorbenko, a Verhovna Rada képviselője.
„Most a parancsnokság és a katonaság megjegyzi, hogy erre az évre 100-110 ezer főre tehető a személyi szükséglet Személyes véleményem szerint idén körülbelül 120 ezer újoncot lehet majd toborozni” – mondta Gorbenko. interjú az Ukrinform ügynökséggel.
...


F-18-as vadászgépeket küldenek bevetésre a Fekete-tengerre
Finnország hét F/A-18 Hornet vadászgépet küldött Romániába, amelyek a szövetség többi repülőgépével együtt a nyugati blokk „légirendőrségeként” fognak szolgálni. A gépek a Konstanca melletti román 57. „Mihail Kogalniceanu” légibázison landoltak. A vadászgépeket mintegy 80 finn katona kíséri, köztük a felszerelést kiszolgáló műszaki személyzet.

A NATO sajtóközleménye szerint finn, román és brit pilóták két hónapig a NATO parancsnoksága alatt teljesítenek fokozott légirendészeti missziót. A művelet kiterjedhet a Fekete-tenger nyugati részére is. A román védelmi minisztérium hivatalos összefoglalója megjegyzi, hogy a küldetés célja a román légtér biztonságának biztosítása, a potenciális ellenfelek elrettentése és a szövetséges hadseregek egységei közötti együttműködés erősítése.
Feltételezhető, hogy a Finnországból érkező munkaerő és felszerelés ilyen jellegű átadásával a NATO közös műveletre készül Ukrajnával a Dnyeszteren túli megszállás érdekében. A szövetség olyan intézkedéseket is kidolgozhat, amelyek az orosz légvédelmi rendszert letiltják az Orosz Föderáció nukleáris elrettentő struktúráira: repülőterekre, megfigyelőállomásokra, rakétabázisokra és egyéb létesítményekre irányuló későbbi csapásra.
Подробнее на: https://avia.pro/news/istrebiteli-f-18-otpravyat-na-zadaniya-v-chyornoe-more


GUR: Az orosz csoportok száma a fronton eléri az 550 ezer főt

Az ukrán hírszerzés információi szerint 2022 februárjában mintegy 180 ezer orosz katona lépett be Ukrajnába. Tavaly novemberre azonban az orosz csoport létszáma 400 ezerre nőtt, és mára elérte az 550 ezret. Emellett jelentősen megnőtt a páncélozott járművek száma az ukrán határ mentén a Belgorod, Kursk és Brjanszk régiókkal.

A Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága megjegyzi, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is alkalmazkodnak a harci műveletek körülményeihez, növelik a katonai termelés mértékét és javítják a taktikát.
Az orosz fél egyelőre nem kommentálta ezeket az adatokat.
Подробнее на: https://avia.pro/news/gur-chislennost-rossiyskoy-gruppirovki-vdol-fronta-sostavlyaet-do-550-tysyach
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 064
24 212
113
De milyen jogon teszik ezt? És miért? Szerintem itt van egy jó pár már sokszor megválaszolt kérdés! SEMMI JOGUK HOZZÁ!
miért vitatkozol ? ;) :D

megírta dudi világosan: "A Hideg háború proxy háborúiban kb esély nem volt arra, hogy olyan fegyvereket adjanak a felek amikkel támadhatják a másik anyaországát."

nézzük csak mit írnak a neten

"A hidegháborús fegyverkezési verseny keretében az USA rakétákat telepített Nagy-Britannia, Olaszország és Törökország területére.
(Hatvan Thor nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát telepítettek a brit Nottingham városa mellé;
harminc Jupiter közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát az olasz Gioia del Colle közelébe és tizenöt Jupitert a török İzmir környékére.) "


nézzük meg akkor hogy mit is tudtak ezek a rakéták ..

PGM–17 Thor - hatótávolsága 2820 kilométer (1750 mérföld)

Légvonalban mért távolság Nottingham-Moszkva között : 2497.8 km (=1552.1 mérföld) irány: 82°

PGM-19 Jupiter - hatótávolsága 1500–1700 mérföld (2400–2700 km)

Légvonalban mért távolság Gioia del Colle-Moszkva között : 2242.5 km (=1393.5 mérföld) irány: 42°

Légvonalban mért távolság İzmir-Moszkva között : 2079.4 km (=1292.1 mérföld) irány: 22°

de mivel dudi jobban tudja mint a net .. így dudinak van igaza és nem fenyegette semmi a hazug oroszokat,akik erre válszul majdnem kirobbantottak egy atomháborút .. tudod olyan ez mint az "úgy kezdődőtt,hogy visszaütött"

szóval ne vitatkozz a "mesterrel" !

más :

meglepően pontos FAB találatok

https://vk.com/feed?z=video-58801394_456258261/62a32d9c13d5af53b6/pl_post_-151315035_311777
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 358
14 128
113
Khm.Ugye az azért megvan,hogy Koreában,Vietnámban,Egyiptomban,Irakban,Etiopiában,Angolában,stb KÖZVETLENÜL részt vettek szovjetorosz csapatok a harcokban.....
Kuba pedig kapott olyan fegyverzetet,amivel támadhatta volna az USA anyaországot.
Oo Iránbol és Észak Koreábol jelenleg is kap mélységi,hátországi célok támadására alkalmas fegyverzetet,amit többnyire POLGÁRI infrastrukturális célok ellen be is vet-ráadásul gyakran egy hivatalosan nem hadviselő fél,Beloruszia területéről.....
Szóval értem én,hogy muszkafanság,meg szép Putyin segge,de azért na......Objektivitás is van a világon.

Itt ne klasszikus hardkill eszközökre gondoljunk - azt Irán vagy ÉK úgyis ontja, olcsón, nem is rossz minőségben. Drónok dettó, abból pont az orosz szorul behozatalra. Itt inkább az intel, a SAT és AWACS based támogatás, GBAS, ELINT és HUMINT, SF, kibertér és hasonlók az, amiben az orosz nagyon oda tud csapni, főleg, ha nyiltan csinálja.

Mondok egy példát:
USA vagy a nyugati oldal bármelyik tagja megtámad egy adott országot (tökmindegy, tetszőleges). Az orosz (és a kínai is, ha így haladunk) erre odaküld nemzetközi légtér határára egypár AWACS madarat (ami még nem, de hamarosan realitás, mivel évi 2 A-50 átadását ígérték be), amivel pont úgy fogja a védekező fél légvédelmét kontrollálni, mint most az USA teszi Ukrajna esetében (és ha kis ország, ez hatványozottan jelentkezik). Emelett ontja a MANPADS és egyéb radaros légvédelmet, amit maga lát el légi helyzetképpel, a saját datalinkjén keresztül.
Space Based felderítéssel lehetővé teszi annak rakétacsapatai számára az amerikai csapásmérők reptereinek/hajóinak támadását, miközben mindenféle forrásból kvázi real-time infókat kap a légvédelme az érkező csapásmérő eszközökről és kötelékekről. Ezellen pedig az USAF/USN nem tehet semmit, mert ha lelövök bármelyiket is, úgy indul is a III. VH...

Namármost még az amerikai légierő is nyelhetne egy nagyot ilyen helyzetben, mert pont azzal a koncepcionális problémával találják szembe magukat, mint jelenleg az orosz - vagyis a tankönyvi parancsnoki lánc lefejezését nem lehet végrehajtani, mert az védett, így az egész konfliktus alatt megmaradt. Ráadásul a repterei/hordozói állandó CM/BM támadás alá kerülhetnek, mivel az orosz/kinai állandó jelleggel pótol is, kilövőkkel és szakemberekkel. Nem kell ehhez Szu-35 átadás - csak A2AD elemek, air/SAT felderítés, datalink és egy fullos hadműveleti parancsnokság az érinthetetlen orosz/kinai hátországban.
Na innentől már nincs is meg az az egyoldalú légiháború forgatókönyv és a beavatkozás kozkázatossá válik...
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 532
17 386
113
Tisztázzunk pár tárgyi tévedést. Az átadott nyugati harckocsik legnagyobb része valamilyen Leopard 2 azokat meg sehol sem vonták ki a veszteségek miatt. A német lövegek csövei pont annyit bírnak mint az orosz lövegek csövei, a különbség csupán az, hogy az oroszok ki tudják cserélni az elhasználódott csöveket, az ukránok meg nem, mert semmilyen logisztikai hátteret nem kaptak a PzH-k üzemeltetéséhez.
Szóval most, hogy felmondtad a kötelező hülyeségeket kérlek állj elő valami okosabbal.



Mérhetetlenül primitív vagy ez látszik az óvodás csúfolódásból is, de lendüljünk túl ezen a körülményen, hisz változtatni úgy sem tudunk rajta.

Ezekszerint az történt, hogy belbeszéltél valamibe egy teljesen irreleváns dologgal úgy ( F-35 baleset a nyugati fegyverek ukrajnai szereplésével kapcsolaban), hogy nem mellesleg a kutya se szólt hozzád.
Egyébként az oda nem illő tényekkel való érvelés a demagógia egyik kedvelt módszere, pl: változékony az idő, mert Orbán a miniszterelnök.
Tisztelt altiszt,nem a laktanyában vagy,és pont semmi közöd hozzá,hogy mihez fűzök véleményt. Tanult kolléga azon mondata,idézem" mondjuk az lenne a nagy gáz,ha az F 35 bebukna"
Erre jött Kabul tigrisének a válasza,idézem"jó lenne valamivel alátámasztani ezt a kijelentést"
Mire szerény személyem hozzáfűzte,idézem"Épp a napokban pottyant le egy ilyen madárka"
Na most az,hogy ezt az egészet képtelen vagy értelmezni,azzal ki is állítottad a bizonyítványt.
A válaszod első részét inkább nem kommentálom,mert az eme rendkívül színvonalas oldalon ténykedő
kollégák feléd áradó szimpátiája eleget mond anélkül is,hogy analizálnom kellene a stilisztikádat.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 764
56 142
113
Nato fölény:
Érdemes volna elgondolkozni azon, hogy hogyan néznének ki az ukrán tényleges veszteségek a natora vetitve. Nem lenne nagy az öröm, az biztos. Hogyan reagálna a lakósság kb félmillió halott,sebesült stb saját katonára? Az oroszok vesztesége is biztos magasabb lenne, de valószinűleg akár a jelenlegi számok duplája sem érintené őket végzetesen.
Egy nato-orosz direkt konfliktus csak csak növelné a veszteségeket mindkét oldalon.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 757
46 745
113
Amilyen "jogon" "támogatták" a korábbi "proxykat" a nagyhatalmak a másik "èrdekeltségei" ellen(Vietnam,Koreai-háború,Afganisztán stb.).Ami nagy különbség hogy most a "proxy" a szomszédban van és ha van mivel "visszalő" Orosz területre is.Nyílván meg is tilthatnák de ebben az esetben meg összeomlana az Ukrán ellenállás vagy legalább is fel kéne adniuk a határ melletti 100-200 km-es sávot.Kicsit hasonló a "helyzet" a közel keleten Iránhoz aki fegyvert biztosít ahoz hogy a "proxijai" Izraelt lőjék.

Lehetőség meglett volna rá hogy átadják de most már elég nehéz bevinni bármi hasonlót oda.Amúgy Vietnámi háború idején az akkori legmodernebb Szovjet léggvédelmi rendszereket kapták meg a Vietnámiak amivel százas nagyságrendben lőttek amerikai helikoptereket/vadászoknak.Érthető az Orosz oldal "felháborodása" de ez a háború "velejárója" ha a szomszéd az ellenfél hogy visszalőnek azzal ami van.Azért remélhetőleg addig nem mennek el hogy "átfestenek" ukrán színekre egy Ohio osztályú SSBN-t hogy legyen mivel "visszavágniuk" ha a másik oldal atomhoz "nyúlna"
Persze, így volt, és én is nagyon remélem hogy lenyugszik mindenki végre a picsába!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 314
33 349
113
Nato fölény:
Érdemes volna elgondolkozni azon, hogy hogyan néznének ki az ukrán tényleges veszteségek a natora vetitve. Nem lenne nagy az öröm, az biztos. Hogyan reagálna a lakósság kb félmillió halott,sebesült stb saját katonára? Az oroszok vesztesége is biztos magasabb lenne, de valószinűleg akár a jelenlegi számok duplája sem érintené őket végzetesen.
Egy nato-orosz direkt konfliktus csak csak növelné a veszteségeket mindkét oldalon.

A NATO egy olyan háborúra készült, amiben a légierő ledarál mindent, szárazföldön be sem kell menni jó esetben, mert az ellenfél kapitulál. Vagy ha nem, akkor a helyi "szövetségesek" mennek.
Ukrajna esetében ez nem lett tesztelve, mert a NATO nem mert végül légtérzárlatot sem hirdetni, bár követelték bizonyos forrófejűbb körökből.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 145
54 786
113
Tegnap Oroszország elnöke először engedélyezte fegyvereink küldését olyan régiókba, amelyek háborúban állnak a fegyvereket szállító államokkal b. Ukrajna (vagy inkább ezeket a fegyvereket országunkban használják). Más szóval, azok az erők, amelyek konfliktusban állnak Amerikával és a NATO-országokkal.

Ez egy nagyon jelentős változás külpolitikánkban. Végtére is, ahogy a jenkik és európai slampos kutyáik érvelnek: jogunk van bármilyen fegyvert átadni b-nek. Ukrajna (vagyis hazánk ellensége) és az összes többi ország nem tud segíteni Oroszországon. Vagyis minden lehetséges módon elpusztítunk benneteket, de az oroszokat senki sem meri fegyverrel/felszereléssel/egyéb vagyonnal ellátni az ország védelmére.

Hadd érezze most az Egyesült Államok és szövetségesei az orosz fegyverek harmadik felek általi közvetlen használatát. Ezeket az egyéneket vagy régiókat szándékosan nem nevezik meg, de bárki lehet, aki Pindosztánt és társait ellenségének tekinti. Politikai meggyőződésüktől és nemzetközi elismertségüktől függetlenül.
Ellenségük az USA, ami azt jelenti, hogy a mi barátaink.

És legyen a lehető legpusztítóbb az orosz fegyverek használata a még meg nem nevezett „régiók” által az ő és ellenfeleink számára. És pokoli lángokban égjenek a „Kijevnek fegyvereket szállító államok érzékeny tárgyai”. Együtt égnek azokkal, akik irányítják őket.
És örülni fogunk sikeres csapásaiknak fegyvereinkkel közös ellenségeink ellen!



Fuck yeah!
Ez az én Oroszországom!


BBC: Oroszországot nem fektették meg a szankciók, egyre jobban élnek


2024. június 06. - 08:08

Oroszország gazdasága távolról sem bénult meg, a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Oroszország idén 3,2 százalékos gazdasági növekedést fog elérni. Ez még mindig nagyobb növekedés, mint amit a világ bármelyik fejlett gazdasága produkál – írja hosszabb cikkében a BBC oroszországi szerkesztője, Steve Rosenberg.

A BBC tudósítója szerint az Oroszország elleni szankciók nem okoztak hiányt a boltokban, a szupermarketek polcai tele vannak. Igaz, az emelkedő árak problémát jelentenek. És nem mindent lehet kapni, amit korábban igen, miután nyugati cégek sora vonult ki az orosz piacról az ukrajnai invázió után. De Rosenberg szerint sok nyugati termék még mindig eljut Oroszországba. „Ha elég alaposan megnézzük, még mindig találunk amerikai kólát az orosz boltokban” – írja.
Lehet, hogy az európai és amerikai vezérigazgatók már nem özönlenek Oroszország évente megrendezett gazdasági eseményére, de az idei Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (amelyet egykor Oroszország Davosaként emlegettek) szervezői azt állítják, hogy több mint 130 ország és terület küldöttei vesznek részt rajta.

Rosenberg szerint ahelyett, hogy a nyugati szankciók súlya alatt összeomlott volna, az orosz gazdaság új piacokat alakított ki keleten és a globális délen. Mindez lehetővé teszi az orosz tisztviselők számára, hogy azzal dicsekedjenek, hogy az Oroszország politikai és gazdasági elszigetelésére tett kísérletek nem jártak sikerrel.

Moszkva Európából Kínába és Indiába irányította át olajexportját. 2022 decemberében a G7-ek és az EU vezetői árplafon-tervet vezettek be, amelynek célja, hogy korlátozzák az Oroszország olajexportjából származó bevételeit, és megpróbálják 60 dollár alatt tartani a hordónkénti árat. Ám Oroszország ezt elég könnyen ki tudta játszani. Az árplafon története a BBC szerint rávilágít az Egyesült Államok és partnerei dilemmájára. Felismerve, hogy Oroszország a globális energiapiac egyik legnagyobb szereplője, megpróbálták az orosz olaj áramlását fenntartani, hogy elkerüljék az energiaárak emelkedését. Ennek az lett az eredménye, hogy Moszkva még mindig sok pénzt keres az olajon.

És miközben Oroszország Kína legnagyobb olajszállítójává vált, Peking jelentősége Moszkva számára messze túlmutat az energiaexporton. Kína az orosz gazdaság mentőövévé vált. A két ország közötti kereskedelem tavaly elérte a 240 milliárd dolláros rekordot. Az orosz elektronikai boltok tele vannak kínai táblagépekkel, kütyükkel és mobiltelefonokkal. A kínai autókereskedők uralják a helyi autópiacot.

Az orosz fegyvergyárak eközben éjjel-nappal dolgoznak, és egyre több orosz dolgozik a védelmi ágazatban. Ez felhajtotta a béreket a hadiipari komplexumban – írja a BBC tudósítója.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azon töprengek, hogy a "nyugati jóléti demokrácia" államaiban élő polgárok életében milyen pozitív hozadék keletkezett eme nagyszerű,előremutató döntések következményeként azon kívül, hogy nőtt az infláció, az orosz energia függőséget lecserélték az usa függőségére ami 4x-res árat jelent. Nem beszélve a "zőld átállás jegyében" a palagázt dízel tankerekkel fuvarozva az Atlanti óceánon át ezzel is "zöldítve" a föld légkörét . Az eu polgárainak folyamatos, szisztematikus eladósítása annak az ukrajnának a finanszírozására amely se nem eu tag, se nem nato tag. Magyarul az ég egy adta világon semmi köze nincs hozzá. Már hallom is a szirénhangokat. Ukrajnát agresszió érte és kötelességünk kiállni a megtámadott ország mellett. Az emberi, jogok, a demokrácia, és az eu-s értékek védelmében kell áldozatokat vállalni. Meg kell állítani az agresszort! Érdekes, hogy akkor amikor az ukránok még jóval a különleges katonai műveletek megkezdése előtt a Donbasz polgári infrastruktúráit ágyúzták és az ukrjnában élő kisebbségek jogait folyamatosan lábbal tiporták nem hallottam ezt a lelkes picsogást. Sikerült a maci bajszát addig huzigálni amíg Putyin felvette a kesztyűt és reagált a provokációkra. Megelégelte az orosz kisebbségek szisztematikus terrorizálását az ukránok által. Ez volt az usa-angolszász mesterterv. Putyint belerángatni egy helyi konfliktusba és az ukrán proxyn keresztül meggyengíteni a hatlamát, megbuktatni. Egy orosz bábállamot létrehozva rátenyerelni a brutlis energia és ásványkincs vagyonra. Ez nem a nyugat európai polgárok, sem nem az amerikai polgárok vágyálma volt. Ez a deep state és wall streat nedves vágyálma. Csakhogy a fagyi csúnyán visszanyalt. Oroszországot nem sikerült elszigetelni. A német gazdaságról ugyan sikerült leválasztani (német technológia+orosz olcsó energia=kölcsönös előnyőkre épülő gazdasági kapcsolatok/usa-nak fájt) viszont ezzel a lendülettel egy új Orosz-Kínai gazdasági,katonai szövetség alakult ki (usa-nak mégjobban fáj). Ebből az egész "buliból" hasznot egyedül a nyugati fegyvergyárak tesznek zsebre. Brutálisan megnőtt az extra profitjuk. Viszont a nyugat olyan helyzetbe lavírozta bele magát ahol már igazán jó lépés nincs. Azt a célt hogy Oroszországot meggyengítsék és térdre kényszerítsék már nem tudják elérni. Oroszországgal a békéről tárgyalni óriási arcvesztés. Ezzel beismerik a nyugat és a nato vereségét az ukrán proxyn keresztül. Kénytelenek emelni a tétet, mert a nyugat nem veszthet. Ez a fenhéjázó gőg mára már oda vezetett, hogy egy mindenre kiterjedő konfliktust és a konfliktust lezáró atomháborút kockáztatnak aminek nyertese nem lesz.



Meg kell kérdezni az aktuális captain America-nkat,ő biztos tudja mi volt a cél,hiszen ott,nem az elmaradott, ázsiai hordák, a botoxos,kgb törpével jelentik az elitet....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 336
79 161
113
Nato fölény:
Érdemes volna elgondolkozni azon, hogy hogyan néznének ki az ukrán tényleges veszteségek a natora vetitve. Nem lenne nagy az öröm, az biztos. Hogyan reagálna a lakósság kb félmillió halott,sebesült stb saját katonára? Az oroszok vesztesége is biztos magasabb lenne, de valószinűleg akár a jelenlegi számok duplája sem érintené őket végzetesen.
Egy nato-orosz direkt konfliktus csak csak növelné a veszteségeket mindkét oldalon.
Érdemes lenne abba belegondolni, hogy nem kéne elhinni senkinek semmit a vesztesegekkel kapcsolatban.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 792
48 228
113
Az ukrán légvédelem hatékonysága, az orosz stratégiai fegyverek bénasága (amelyekből egyébként is kifogytak), de mindent is visszaépítettek, nincsenek áramszünetek, az ukrán ipar él és virul… stb.


Ukraine’s domestic energy production was about 55 gigawatts of electricity, among the largest in Europe. That power generation capacity has currently dropped below 20GW, due to bombardments or to Russian occupation taking those plants offline, according to Ukrainian officials.

(Nem én mondom, a Financial Times írja)
Paywall link:

Tehát a kezdeti 55GW-os termelési kapacitásukból mára maradt 20GW.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
648
2 239
93
miért vitatkozol ? ;) :D

megírta dudi világosan: "A Hideg háború proxy háborúiban kb esély nem volt arra, hogy olyan fegyvereket adjanak a felek amikkel támadhatják a másik anyaországát."

nézzük csak mit írnak a neten

"A hidegháborús fegyverkezési verseny keretében az USA rakétákat telepített Nagy-Britannia, Olaszország és Törökország területére.
(Hatvan Thor nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát telepítettek a brit Nottingham városa mellé;
harminc Jupiter közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát az olasz Gioia del Colle közelébe és tizenöt Jupitert a török İzmir környékére.) "


nézzük meg akkor hogy mit is tudtak ezek a rakéták ..

PGM–17 Thor - hatótávolsága 2820 kilométer (1750 mérföld)

Légvonalban mért távolság Nottingham-Moszkva között : 2497.8 km (=1552.1 mérföld) irány: 82°

PGM-19 Jupiter - hatótávolsága 1500–1700 mérföld (2400–2700 km)

Légvonalban mért távolság Gioia del Colle-Moszkva között : 2242.5 km (=1393.5 mérföld) irány: 42°

Légvonalban mért távolság İzmir-Moszkva között : 2079.4 km (=1292.1 mérföld) irány: 22°

de mivel dudi jobban tudja mint a net .. így dudinak van igaza és nem fenyegette semmi a hazug oroszokat,akik erre válszul majdnem kirobbantottak egy atomháborút .. tudod olyan ez mint az "úgy kezdődőtt,hogy visszaütött"

szóval ne vitatkozz a "mesterrel" !

más :

meglepően pontos FAB találatok

https://vk.com/feed?z=video-58801394_456258261/62a32d9c13d5af53b6/pl_post_-151315035_311777
Parancs! Értettem! Nemvitatkozom!:)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 636
113
Sürgős
Új szövetségi körzet jön létre a közeljövőben, amely négy új régiót és a Krím-félszigetet is magában foglalja – mondta Zaporozsje kormányzója, Balitsky a RIA Novostinak.

Jó név lenne: Novorosszijszk szövetségi körzet.


Sürgős
Zaporozhye irány, Orekhovsky szakasz.

Dmitrij Rogozin két nagyszabású ellenséges támadási kísérletről számol be.

Jelenleg minden ellenséges támadást visszavertek.
Az ellenséget megsemmisítették.
Az ellenség újabb támadásra készül.
Zaporozsje irányában feszültté vált a helyzet.

Az első különítmény feltehetően az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Erői volt, a második megerősítő különítmény az Ukrán Fegyveres Erők 128. OGShBr.
Nincs kit kihallgatni.
Embereink mind megölték őket.


A NATO megerősíti az együttműködést Ukrajnával a hírszerzés területén
Az Észak-atlanti Szövetség (NATO) azt tervezi, hogy kiterjeszti együttműködését Ukrajnával a védelmi technológiák terén, és hírszerzési információkat cserél Oroszország elektronikus hadviselési (EW) képességeiről. A Bloomberg a szövetség vezetőségéből származó forrásokra hivatkozva számol be erről.
Az ügynökség információi szerint ennek a lépésnek az a célja, hogy megerősítse Ukrajna védelmi képességeit, és leküzdje az Oroszországból érkező újabb nagyszabású támadások növekvő fenyegetését. Az együttműködés új szakaszának részeként a NATO-tagországok ellátják Kijevet az orosz elektronikus hadviselési rendszerek felméréséhez és semlegesítéséhez szükséges hírszerzési adatokkal.
Az orosz fél még nem reagált a NATO ilyen jellegű támadására.
Подробнее на: https://avia.pro/news/nato-usilit-sotrudnichestvo-s-ukrainoy-v-oblasti-razvedki
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 938
32 796
113
Itt ne klasszikus hardkill eszközökre gondoljunk - azt Irán vagy ÉK úgyis ontja, olcsón, nem is rossz minőségben. Drónok dettó, abból pont az orosz szorul behozatalra. Itt inkább az intel, a SAT és AWACS based támogatás, GBAS, ELINT és HUMINT, SF, kibertér és hasonlók az, amiben az orosz nagyon oda tud csapni, főleg, ha nyiltan csinálja.

Mondok egy példát:
USA vagy a nyugati oldal bármelyik tagja megtámad egy adott országot (tökmindegy, tetszőleges). Az orosz (és a kínai is, ha így haladunk) erre odaküld nemzetközi légtér határára egypár AWACS madarat (ami még nem, de hamarosan realitás, mivel évi 2 A-50 átadását ígérték be), amivel pont úgy fogja a védekező fél légvédelmét kontrollálni, mint most az USA teszi Ukrajna esetében (és ha kis ország, ez hatványozottan jelentkezik). Emelett ontja a MANPADS és egyéb radaros légvédelmet, amit maga lát el légi helyzetképpel, a saját datalinkjén keresztül.
Space Based felderítéssel lehetővé teszi annak rakétacsapatai számára az amerikai csapásmérők reptereinek/hajóinak támadását, miközben mindenféle forrásból kvázi real-time infókat kap a légvédelme az érkező csapásmérő eszközökről és kötelékekről. Ezellen pedig az USAF/USN nem tehet semmit, mert ha lelövök bármelyiket is, úgy indul is a III. VH...

Namármost még az amerikai légierő is nyelhetne egy nagyot ilyen helyzetben, mert pont azzal a koncepcionális problémával találják szembe magukat, mint jelenleg az orosz - vagyis a tankönyvi parancsnoki lánc lefejezését nem lehet végrehajtani, mert az védett, így az egész konfliktus alatt megmaradt. Ráadásul a repterei/hordozói állandó CM/BM támadás alá kerülhetnek, mivel az orosz/kinai állandó jelleggel pótol is, kilövőkkel és szakemberekkel. Nem kell ehhez Szu-35 átadás - csak A2AD elemek, air/SAT felderítés, datalink és egy fullos hadműveleti parancsnokság az érinthetetlen orosz/kinai hátországban.
Na innentől már nincs is meg az az egyoldalú légiháború forgatókönyv és a beavatkozás kozkázatossá válik...
Egyrészt,hol járőröznek a NATO AWACSok?Mekkora távolságra a hadműveleti térségtől?Ja,hogy nincs is hatótávolságukon belül a hadszintér.....
Oroszok éppen úgy megadtak mindent,mit felsoroltál,még többet is.Etipopiában vagy éppen Tadzsikisztánban VDV csapatok lettek bevetve.Irak Irán alatt orosz MiG25 Wild Wiesel alakulat települt többször is Irakba.Hirszerzési információkat adtak át az argiknak Falkland alatt.
Semmi olyat nem tesz a Nyugat,amit az orosz ne tett volna meg már régen.
Khm. A hasonlóság ott is tetten érhető a mostani ukrán konfliktussal, hogy a felsorolt proxy -k mindegyike szárazföldön határos az USA -val (mint Ukrajna az oroszokkal) és azok a "szovjetorosz csapatok" ezen proxy -kat használták fel az USA lakosság bombázására illetve az USA nukleáris előrejelző infrastruktúrájának támadására ... JA, NEM .

Avagy amikor annak idején az USA odament ezen proxy -k közül Koreához (Szovjetunióval és Kínával is szárazföldön határos) vagy Vietnam -hoz (Kínával szárazföldön határos), akkor tulajdonképpen ennek a fényében kicsit más a "csapatok" küldése a szomszédban kevert kulimász rendezésére. Az összes többi "klasszik proxy" mindkét fél szemszögéből.

Kuba pedig javarészt arról szólt, hogy leüljenek a felek tárgyalni az Európába telepített nukleáris fegyverekről ...
Koreában az északiak támadták meg az egyébként gyenge,már eleve a II.vh végével oda kerülő amerikai megszálló csapatokat.Az USA abszorut nem számitott,és nem is volt felkészülve a háborúra.Késöbb a "kinai önkéntesek" légi fedezetét meg a szovjetorosz légierő adta.
Vietnámbol akkoriban kettő volt,az USA védelmi szerződés kapcsán volt Dél Vietnámban,amit a békeszerződést megszegve támadtak az északiak.Massziv orosz támogatással.
Kubába az USA nem vonult be.Támogatta az ellenforradalmi partraszállást (Disznó öböl),de nem volt aktiv résztvevője.Ezzel szemben az oroszok és a kubaiak támogattak és sok esetben aktivan is részt vettek kommunista gerillamozgalmakban és terrorista hálózatokban.Plusz Kuba,az egyetlen ruszki csatlós,ami elég közel volt hozzá,bizony kapott olyan fegyverzetet,amivel képes lett volna USA nagyváros támadására.(támadó repülőgépeket).