[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 345
62 825
113
Ha háború a jelenleginél jobban eszkalálódik, akkor az első oroszországi célpont elleni F-16-os bevetés után, ami a kelleténél nagyobb áldozattal jár orosz oldalon, megtorlásképp atomcsapás fogja érni Kiev közvetlen nyugati hátországát, egészen Kárpátalja keleti határáig.
Repterek, vasúti csomópontok és Lvov városának katonailag fontos létesítményei lesznek a célpontok.
Ezek a lengyel érdekeltségek, ezekből fognak az oroszok egy kezdetben ideig-óráig radioaktív, ezt követően demilitarizált demarkációs övezetet kialakítani, ami egyúttal egy látványos asztalracsapás is lesz.
Ezek után az utánpótlásától megfosztott ukrán erőket elkergetik egészen a Dnyeperen túlra és meghagyják Kievet funkcióját vesztett ukrán fővárosnak.

Ezek után nem lesz honnan és nem lesz miért bevetni az ukrán F-16-osokat.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 009
1 609
113
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
810
4 451
93
Kecskeméten és itt Dél-Alföldön is, éjszakánként folyamatosan lehet hallani a szállítógépek hangját.
Viktor sunyi, nekünk nem meri elmondani, legfeljebb kimegy megint kávézni, ha szavazni kell. Ő a szükséges rossz ( alá Tito ) a Natoban és az Unióban. Legyen kire mutogatni és hivatkozni. Undorító színjáték az egész...
hmmm.
én itt szinte a reptér mellett nem annyira hallom ezt a nagyon sűrű repülést azért. szerencsére.
persze ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 674
16 836
113
hmmm.
én itt szinte a reptér mellett nem annyira hallom ezt a nagyon sűrű repülést azért. szerencsére.
persze ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen
Akkor leírom én; nincs ilyen. Avagy a mindig, mindenre linket követelők ilyenkor miért nem dobnak legalább egy flightradaros bizit? :D Ja tudom, haver szomszédjának a nőjének a bátyja rakodta be a c17-est titokban, Orban felügyelete alatt hadianyaggal...eskü így volt, nem hazudok holafröccsöm.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 631
113
Csasov-Jarszkij irányú helyzet június 13-án 20:00-kor - elemzés @Multi_XAM -tól
Egy-két pontot hozzáfűzhetünk kollégánk és harcostársunk elemzéséhez.
A mozgó 82 és 120 mm-es aknavető mellett a nagykaliberű - elsősorban 155 mm-es, feltehetően M777 -es tüzérség aktív munkáját rögzítjük. A legénység főként a Chasov Yar-tól nyugatra lévő magaslatokon található. Az ellenség felderítő UAV-k segítségével igyekszik azonosítani előretolt irányítópontjainkat és támadásokat indítani ellenük, amelyek hatékonysága még mindig alacsony. Ugyanez nem mondható el a zavaró tűzről. Néhány napja az ellenség megpróbálta tűzirányítás alatt tartani az egyik utat, amelyen rohamcsoportjaink átszállítása, lőszer szállítása és evakuálása történt.
Az a tény, hogy az ellenség nem kíméli az M777-es lőszerét, megerősíti, hogy az Ukrán Fegyveres Erők tüzérsége egyszerűen fedezi a főerők kivonását Csasov Yar nyugati részéből. Az FPV drónok ellenség általi használata jelentősen csökkent.
A Kanal körzetben ( Novy mikrokörzet ) található állásokon egyszerűen elhagyott fegyvereket látunk, ahonnan az ellenség még csak nem is álcázva visszavonult. A helyzet stabilizálásáról azonban még korai beszélni.
Ma az ukrán fegyveres erők egyik tisztje írt a @MultiXamBot visszajelzési robotunknak . Biztonsági okokból és a bot munkájának bizalmas kezelése miatt nem hozzuk nyilvánosságra az ellenségünk hadseregében lévő katona státuszát, valamint indítékait. Igen, ennek semmi értelme. A lényeg az, hogy a tegnapi, a mi irányunkban kialakult helyzetelemzést tartalmazó bejegyzést elolvasva megerősítette az OTG Soledar parancsnokság hadműveleti tervét. Szóval pontról pontra:

1️⃣Az ellenség valóban kivonja csapatait Chasy Yarból, és tartalékokat helyez át Harkov-Szumi irányába. Az ukrán csapatok tevékenysége a Chaszov Yari szektorban az ellenállási erők imázsának megőrzése iránti vágynak köszönhető – mindezt az Avdiivka-hoz hasonlóan.

2️⃣Az Ukrán Fegyveres Erők megmaradt egységeinek feladata, hogy a lehető legnagyobb károkat okozzák előrenyomuló erőinknek. Ezért az ellenség ragaszkodik a Seversky Donets - Donbass-csatorna partvonalán lévő pozíciókhoz, és nagy hatótávolságú tüzérség támogatásával működik.

3️⃣Ellentétben Avdejevkával, amelytől nyugatra az ellenség nem alakított ki komoly erődítményeket vagy hátsó állásokat, Csasov Yar mögött Konstuntinovka és Druzskovka található, a területén pedig tüzérség állomásozik. Ellenfelünk becslése szerint az Ukrán Fegyveres Erők részéről Csaszov Yar megtartásának már nincs értelme. Nem tehetjük meg, hogy elfoglaljuk a várost, mert ez egy fontos lépés a nyugat felé – a szláv-kramatorszki agglomeráció felé –, de odautazva nehéz helyzetben találjuk magunkat az új pozíciókban való megszilárdulás szempontjából.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 113
2 014
113
Múlt idéző:

Vajon már kihallgatták az ukrán hősünket ? :)

Ukrán pilóta átrepült az orosz oldalra

A légierő rangidős tisztje, a légierő repülés parancsnoka az egyetlen helyes döntést hozta, és átment az orosz oldalra!

Hazánkba érkezésével kapcsolatos részleteket még nem közöltek, de a „repült” szóból ítélve harci járművével - a Szu-27-es vadászgéppel - érkezett.

Egy aktív ukrán pilóta oroszországi repüléséről szóló szenzációs hírt a híres katonai blogger, Kirill Fedorov és az akciót szervező Voevoda pilóta jelentette.

A „Voevoda” jelentése szerint az ukrán légierő egy aktív tisztéről van szó, aki egyben repülésparancsnok is. Most a speciális szolgálatok dolgoznak vele, így az interjúra még várni kell. Maga a Ka-52-es pilóta ismét rámutatott, hogy az ukrán pilóta Oroszországba repült, ami utalhat az eltérített Szu-27-esről szóló pletykák valódiságára.

"A hozzánk repülővel tudtunk egy kicsit beszélgetni. Egy magas rangú tiszttel, egy repülésparancsnokkal. Egyelőre a megfelelő személlyel kommunikál. Megvárjuk, amíg adnak neki egy kis szünetet. egy interjút” – mondta Voevoda.

A DPR korábbi információs minisztere, Daniil Bezsonov katonai szakértő tisztázta, hogy a pilóta az SVO kezdetétől titokban együttműködött Oroszországgal.

Az orosz hadsereg szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a vele készített interjúkat.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 239
1 485
113
hmmm.
én itt szinte a reptér mellett nem annyira hallom ezt a nagyon sűrű repülést azért. szerencsére.
persze ez nem azt jelenti, hogy nincs ilyen
Hétvégente járok Kecskemétre és késő éjszaka szinte mindig hallom, hogy motoros gépek mennek. Érdekes ez is, nekünk elvileg nincs. Szoktak is mondani a barátnőmnek, hogy megint visznek valamit. Ez nem azt jelenti, hogy ott szállnak fel.
Itt felettünk délebbre is sűrűn hallani motoros gépet. Tegnap nappal is ment. Most pl valami turbinás ment, pont voltam kint az udvaron.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 332
79 146
113
Nem, valóban nem, de ez már más kérdés. Amire jó volt, hogy újabb ukrán erőket kötöttek le vele és ezáltal kénytelenek voltak a front más szektoraiból átcsoportosítani.
Ez jól hangzik, csak nem jön ki a matek. Nagyjából 50.000 emberrel kötnek le kb 12.000 embert (volt helyben két ukrán dandár amit megtoldottak még hárommal így van ott összesen nagyjából 20.000 ember), viszont ha megnézed a számokat, akkor nincs 3x annyi orosz katona mint ukrán.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 752
9 071
113
Ez nagyon szép, felmondtad a leckét, leülhetsz... :D Azt azért elmondom neled, hogy a GDP, egy főre jutó GDP, vásárlóerő paritásos GDP mind-mind olyan fogalmak, amit nem az oroszok találtak ki. Ezek mérni próbálják a szerintem mérhetetlent, és a hozzád hasonló szemellenzősöknek addig számít értékes adatnak, amíg azt lehet mutatni velük, hogy az oroszok a béka s.gge alatt sincsenek. Amint valamelyik paraméterben feljönek, nos onnantól az a paraméter már nem reprezentáns, nem mutat semmit... :D
Szerinted mi az "életszínvonal"? Megpróbálom elmagyarázni neked, mert éltem már elég sok különféle "életszínvonalú" országban, Szerbián kívül többek között az USA-ban, Németországban, rövid ideig a csigazabálóknál és a digóknál is, de Moszkvában és pár hónapig a Vjatka partján Kirovban is.
Megfordultam a munkám során több orosz városban, de vidéki faluban is, mint ahogy nyugaton is láttam ezt-azt.
Nos lehet mindenféle bűvészmutatvánnyal megpróbálni számszerűsíteni a dolgokat, de alapvetően az emberek többségének a gyakorlatban a táplálkozás, ruházkodás, technikai felszereltség, munka- és szórakozási lehetőségek körforgásában telik az élete. Az "életszínvonal" az ezekben való létezés egyfajta szubjektív elégedettség-érzéssel keveredve. Egy csecsennek ma Groznijban az életszínvonalához hozzátartozik a muszlim vallási környezet, a saját lelki békéje, a családi kötelék stb... talán sokkal hangsúlyosabban, mint a francia őstermelőnek, vagy az amerikai orvosnak. Ez utóbbinak az "életszínvonalához" hozzátartozik, hogy télen a kanadai határ mellett egy nagy rönkházban tölthesse az ünnepeket a családjával és a kutyáival. (ezt konkrétan tudom, mert az egyik unokatesóm éppen NY-ban orvos). Nos egy halom pénzt fizet ezért, és az "életszínvonala" szerint megteheti, pedig a Kirov melletti dácsákban kb. ugyanez a lehetőség alanyi jogon jár, nagyságrendekkel kevesebb pénzért.
Az orosz nagyvárosokban - de a kisebb városokban is! - adott az élelmezés/ruházkodás/tecnikai eszköz kombó ugyanolyan színvonalon kb. mint bárhol Európában, semmivel sem kisebb választékkal. A szórakozási és munkalehetőség szintén. Oké, nem minden városban van Disneyland, de egyébként igény sem nagyon van rá. Van viszont egy csomó más, ami meg a nagy nyugati jólétben nincs. Többek között messsze nagyobb nyugalom és egymásra figyelés. És tudod, valahol ez is az "életszínvonal" része.
Ez egy nagyon szubjektív dolog, mert nem csak a lehetőségek, hanem az igények és azok kielégíthetősége is beletartozik. És nem kell az "igénytelen orosz paraszt" sztereotípiáját lobogtatni, mert qrvára nem biztos, hogy rosszabb az élete, mint az amerikai amazon-raktárosnak, aki lakókocsiban él egy mobil városban a munkahelye mellett több tízezer sorstársával (konkrétan jártam ilyen helyeken...).
Amit általánosságban el lehet mondani, hogy az oroszoknál valamivel kisebb lehetőségek mellett lényegesen kiegyensúlyozottabb a szubjektív boldogságérzet, kevesebb ingerrel de kevesebb pofonnal is.
A te elképzelésed, hogy a nyugat a fenékig tejföl és kelet felé meg a sárba süllyednek, de ez a sztereotpia kb. addig volt életképes, amíg a vasfüggöny mögül lested a Máriasegíccs strasszét és benedvesedett a takaród ha egy "nyugati" kocsira gondoltál... :D Aztán kinyílt az ajtó és nem csak az árubőség, az utazási lehetőségek zúdultak be rajta, hanem a munkanélküliség, a lakhatási problémák és minden más xar is, ami nem volt feltüntetve a prospektusokban. Kérdezz csak meg nyugodtan egy mezei kisembert, hogy ezt várta-e a nagy gengszterváltástól? Te ott a nyugati határszélen bizonyára lelkesedsz, mert mehetsz a sógorokhoz auslandernek ojróért, és abból mekkora király vagy itthon, de ez lenne az éleszínvonalbeli különbség?
És ezt akarod összehasonlítani mndjuk egy taskenti muszlim tevepásztorral, aki viszont tökéletesen elégedett a családjával, a gyerekeivel, a házával... Te elégedett vagy a saját hasonló paramétereiddel? Egyedül élsz család nélkül és 12 órákat töltesz a vastag börtönfalak mögött "munka" címén? Akkor ki is él magasabb "életszínvonalon"? Tudom, neked lehetőséged van a szabadidődben akár Bécsben kávézni, vagy az Alpokban síelni, de annak a muszlim tevepásztornak rohadtul nincs erre igénye... Viszont ha akarja minden reggel láthatja a sivatagban a napfelkeltét, és sehol olyan tiszta életteret nem láttál, mint pl. a kazah pusztákban... Mit nevezel "életszínvonalnak"? Én sokkal inkább fontosnak tartanám a saját igényeimnek és lehetőségeimnek a harmóniáját, ami végül elégedetté tesz az életemmel. Nálad ez szerinted jobban megvalósul, mint pl. egy orosznál? :D
Vagy másik extrém példa: japán. Ahol a technikai paraméterek a csillagos éghez közelítenek, de 2x3 méteres dobozban laksz és a munkahelyeden tisztálkodsz (amit egyébként nagyon magas színvonalon tudsz megtenni), és a magánszférád egy pillepalackban elfér. Magas az "életszínvonal" de nem hiszem, hogy túl sokáig bírnád... Mindennek van jó oldala és árnyéka, és csak a nyugati embernek fontos, hogy mindezt "számszerűleg összehasonlítsa" természetesen a "számokat" úgy meghatározva, hogy a saját felsőbbrendűségét bizonyítsa.
(Ja, a vásárlóerő arányos GDP is pont ilyen volt, mindaddig, amíg az oroszok fel nem jöttek ebben a paraméterben... :D )
Ezek gazdasági mérőszámok amik az anyagi jólétet mérik.

Lehet nézni a gyilkosságok számát, az öngyilkosságok számát, az alkoholizmust a várható élettartamot stb... De így sem rajzolódik ki túl jó kép Oroszországról.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 423
11 265
113
Ilyen korán kel nyugger?
Óóóó, a nyuggerek nem tudnak már reggel sokáig aludni, hát nem bírnak magukkal.
;)
(Középiskolás korunkban rendre azon dühöngtünk, hogy mi tudnánk aludni délig is, de nekünk muszáj "korán" kelni, bezzeg a nyuggerek (Hallod Konstantin!?:hadonaszos:) nem bírnak magukkal és rohannak be a piacra, mintha reggel elfogyna az áru, minekünk meg nem jut ülőhely a buszon a fárasztó nap előtt!
(...tudom, a nyájas olvasó nem ilyen volt)


...újra az jutott eszembe, amit többször írtunk.
Eddig úgy két nagyobb európai hadseregnyi ukrán haderőt pusztított el az eladdig kábult, mondhatni szedett-vedett, saját virtuális világában és abból fakadó tudatában* élő orosz haderő - egy része.

*Gyakorlatilag minden haderő, ami vagy két évtizedig nem szagolt puszkaport , beleragad egy prekoncepcióba, aztán beköszön az aktuális valóság.
S látható, hogy ilyen szempontból még az is kevés és nem egy esetben félrevezető volt, hogy rotálva elég sokan megfordulhattak a szíriai "fronton".
Mi lett volna, ha még az sem lett volna!? (Lásd légierő)

Na most nem tudom, hogy a nyugati haderők mire számítanak az után, hogy az orosz haderő full naprakész ismeretekkel rendelkezik mondhatni az utolsó baka szintjéig a jelenkor harcmezőiről, s a fegyverzetét, felszerelését is - nyilván nem jószántából - lassan teljesen lecserélte arra (ami maradt), ami kor-szerű, mi több bevált, de legalábbis intenzív használatra is alkalmas...

Mindig kétkedve fogadtam az újabb és újabb jóslatokat, hogy mennyi évig fog még ez tartani, s arra számítottam, hogy egyszer csak felgyorsulnak az események és hirtelen véget ér, mint az I. VH...

De bár magam is megírtam e sejtésem, de nem gondoltam, hogy az oroszok tényleg gazdasági háborút vívnak a nyugat ellen és ennek csak vizualizált tere, demonstrátora az ukrán frontvonal.

Miután az isztambuli tárgyalások kudarcba fulladtak, s kezdődött egy, még huszadik századi típusú "klasszikus" háború, csak vártuk és vártuk a közlekedési-, energia-, kormányzati infrastruktúra összeomlasztását - ahogy mindenki tenné - s sokan ingattuk a fejünket, hogy miért ez a szelektív rombolás...
Jó-jó; tudtuk - csak nem sejtettük.

Pedig ők már akkor is gazdasági háborút vívtak.
A nyugat meg tálcán hordta már akkor és azóta is a saját kezével leölt aranytojást tojó tyúkjait és fejősteheneit.

...megy háttérben a Columbo a tévében...azt mondja éppen a mexikói comandante:
- Loco

Lehet; fején találta a szöget?

Ez így még tényleg évekig el fog tartani.:eek:
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 142
54 740
113



Iván túlélt 1 drónt,majd még kettőt leszedett a kalassal,és harcolt tovább, pedig itt nem Oroszország anyácskát támadták meg,önkéntes, szerződéses alapon van ott.
Milyen,amikor felbassza magát?
:D



A hangjuk alapján fiatal suhancok a kezelők, 2 másodpercet sem vesztegettek az atgm-re,ami tüzet csinált bent,csapatták tovább.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 928
32 778
113
Ha háború a jelenleginél jobban eszkalálódik, akkor az első oroszországi célpont elleni F-16-os bevetés után, ami a kelleténél nagyobb áldozattal jár orosz oldalon, megtorlásképp atomcsapás fogja érni Kiev közvetlen nyugati hátországát, egészen Kárpátalja keleti határáig.
Repterek, vasúti csomópontok és Lvov városának katonailag fontos létesítményei lesznek a célpontok.
Ezek a lengyel érdekeltségek, ezekből fognak az oroszok egy kezdetben ideig-óráig radioaktív, ezt követően demilitarizált demarkációs övezetet kialakítani, ami egyúttal egy látványos asztalracsapás is lesz.
Ezek után az utánpótlásától megfosztott ukrán erőket elkergetik egészen a Dnyeperen túlra és meghagyják Kievet funkcióját vesztett ukrán fővárosnak.

Ezek után nem lesz honnan és nem lesz miért bevetni az ukrán F-16-osokat.
Ezt komoly?Mert viccnek rossz volt.
Ha az oroszok kb kiirnák magukat a világbol 20 évre alsóhangon,ha atomot vetnek be.A rádióaktiv kiszóródás beteritené a fehéroroszokat,lengyeleket szlovákokat,minket,meg magukat az oroszokat is.Még a kinaiak is kapásbol ellenük fordulnának.Ny-Oo fele kb azonnal fellázadna,a katonai egységekkel együtt.Putyint a saját katonái kötnék fel az első fára.
 

Lucullus

Well-Known Member
2022. március 13.
136
559
93
Ezt komoly?Mert viccnek rossz volt.
Ha az oroszok kb kiirnák magukat a világbol 20 évre alsóhangon,ha atomot vetnek be.A rádióaktiv kiszóródás beteritené a fehéroroszokat,lengyeleket szlovákokat,minket,meg magukat az oroszokat is.Még a kinaiak is kapásbol ellenük fordulnának.Ny-Oo fele kb azonnal fellázadna,a katonai egységekkel együtt.Putyint a saját katonái kötnék fel az első fára.
Forrás?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 345
62 825
113
Ezt komoly?Mert viccnek rossz volt.
Ha az oroszok kb kiirnák magukat a világbol 20 évre alsóhangon,ha atomot vetnek be.A rádióaktiv kiszóródás beteritené a fehéroroszokat,lengyeleket szlovákokat,minket,meg magukat az oroszokat is.Még a kinaiak is kapásbol ellenük fordulnának.Ny-Oo fele kb azonnal fellázadna,a katonai egységekkel együtt.Putyint a saját katonái kötnék fel az első fára.
Szó sincs erről. Egy 10-30 kt-s töltet kihullási övezete, pláne a kétfázisú kialakítással, egyrészt elég korlátozott, másrészt hamar feleződő bomlási termékeket jelent.
Igazából csak maguk a szűken vett célpontok és azok közelkörzete válik használhatatlanná.

De az biztos, hogyha az oroszok bárhogy is beengedik a szédült lengyel reguláris haderőt a nyugat-ukrán területekre, azzal elbuknak mindent, amit 2022 óta eddig elértek.
Ha az oroszok kellően erős okkal korlátozott atomcsapást hajtanak végre az adott területen, az nemhogy ellenséggé teszi Kínát, hanem sokkal inkább felbátorítja, miután Oroszország megtette helyettük azt a szívességet, hogy "humanizálta" az eladdig tabusított atomfegyverhasználatot.

A kérdés inkább az, hogy vajon egy ilyen korlátozott orosz atomcsapást követően az amerikai végre érteni fog-e a szóból, hogy el kell engednie az ukrán, sőt az egész európai bizniszt és haza kéne végre már takarodnia a kontinensünkről?
Mert ha erre még ezek után is választ akar adni, akkor már kapja is a nyakába az ICBM-eket, kivédhetetlenül.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 928
32 778
113
Szó sincs erről. Egy 10-30 kt-s töltet kihullási övezete, pláne a kétfázisú kialakítással, egyrészt elég korlátozott, másrészt hamar feleződő bomlási termékeket jelent.
Igazából csak maguk a szűken vett célpontok és azok közelkörzete válik használhatatlanná.

De az biztos, hogyha az oroszok bárhogy is beengedik a szédült lengyel reguláris haderőt a nyugat-ukrán területekre, azzal elbuknak mindent, amit 2022 óta eddig elértek.
Ha az oroszok kellően erős okkal korlátozott atomcsapást hajtanak végre az adott területen, az nemhogy ellenséggé teszi Kínát, hanem sokkal inkább felbátorítja, miután Oroszország megtette helyettük azt a szívességet, hogy "humanizálta" az eladdig tabusított atomfegyverhasználatot.

A kérdés inkább az, hogy vajon egy ilyen korlátozott orosz atomcsapást követően az amerikai végre érteni fog-e a szóból, hogy el kell engednie az ukrán, sőt az egész európai bizniszt és haza kéne végre már takarodnia a kontinensünkről?
Mert ha erre még ezek után is választ akar adni, akkor már kapja is a nyakába az ICBM-eket, kivédhetetlenül.
1-a kiszóródás jóval nagyobb lenne.
2-Kinának vannak területi követelései Oo-gal szemben,amik most ugyan altatva vannak,de nincsennek elfelejtve.
3-ha az atomfegyverzet "kikerül a rabositásbol",az kb elhozza az "Utolsó part" világát.Seperc alatt atombombája lenne a japánoknak,Dél Koreának,németeknek,olaszoknak,stb.És ha megindul a nukik bevetése,seperc alat atomháboú van India-Pakisztán és a KNK között,meg Észak és Dél Korea között,Japán és a KNK,meg Taiwan és a KNK között.Zsidók meg bombát dobnak Teheránra.
Qrvára ne akard,hogy az atombomba kiszabaduljon a "rabositásbol"
4-a NATO célja,hogy az amarikaiakat bent,az oroszokat meg kint tartsa Europábol.És okkal.Vajda tizedennyi szarkeverésért meg "szabadságharcolásért" már kieset volna a Karmelita ablakán,meg orosz tankok vonultak volna végig mindenre lőve a Hungárián,ha mi orosz érdekszférába tartoznánk.Valami qrvanagy zavar meg vakság van a muszkafan fejekbe.Meg qrvanagy feledékenység.56ra meg 68ra már nem emlékszik a jónép.Pedig nemrég voltak az oroszok "baráti segitségnyújtásra" pl Kazasztánban is.....

Szóval nagyon ne akard,hogy az USA "eltakarodjon" Európábol,mert az nekünk qrva rossz lesz.A NATO és az EU abban a pillanatban összeomlik.Az orosz most sem kezel minket egyenrangú félként,csak csicskaként-EU tagság nélkül kb szarnának ránk.Ha összeomlana az EU,itt elszabadulna a pokol.És nyugodj bele,az orosz nem minket támogatna,hanem a szláv testvériség jegyében a szlávokat,az ortodox testvériség jegyében meg a románokat.Qrvára rábaxnánk mi arra az USA "kitakarodásra"
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 064
24 209
113
Nem ugyanaz a történet.
1945 óta az oroszokkal szemben egyetlen egy állam se lépett fel ellenségesen közvetlenül.
Koreában, Vietnamban, a Közel-Keleten hivatalosan nem is harcoltak, csak jelen voltak a tanácsadóik, Afganisztánban nem az afgán kormány és a nép, tehát Afganisztán ellen, hanem a mudzsahed lázadók és a CIA tanácsadóik ellen harcoltak. Csecsenföld belháború volt.
Szíriában a kormányerőket mentek megsegíteni, Ukrajna esetében pedig az orosz lakosoknak mentek segíteni és a regnáló ukrán kormányt igyekeztek leváltatni az ukrán testvérnép nyakáról.
Bár idáig minden ilyen balhé mögött kötelezően ott állt Washington, de velük soha nem harcoltak. Az amerikai külpolitika szokása ugyanis más államok kormányainak megtámadása a demokrácia terjesztése jegyében.
Ahogy fentebb írtam, látszólag hasonló volt az oroszok szándéka 2022 februárjában, de mégis van egy sajátos "belpiacos" jellege az orosz-ukrán háborúnak.
Míg ugyanez nem mondható el se Vietnamról, se Grenadáról, se Jugoszláviáról, Irakról, vagy épp Afganisztánról.

Namármost, a NATO tagállamok nyilt konfrontációja Oroszország ellen az egy 1941 nyara, így minden ebben közvetlenül, katonai erővel részt vevő állam azzal a retorzióval fog farkasszemet nézni, amivel mi is kénytelenek voltunk a kiválóan sikerült Don-kanyar nevű incidens után.
Tehát tisztán és világosan látszik, hogy nekünk ebből kell mindenképp kimaradni.
És mivel manapság a retorzióhoz és az azt követő ütközőzóna kialakításához már nem milliós megszálló erő, davaj csaszi és nemi erőszaktevő elsővonalas büntetőszázadok 48 órás pusztítása kell, hanem elég pár kis hatóerejű nukleáris töltetű Iszkander, jól látszik, hogy az fog majd igazán szarul járni, aki részt vesz a támadásban ÉS ehhez még nagy mennyiségű fegyverzetet is felhalmoz a területén.

Tehát nekünk nem szabad harcérintkezésbe kerülnünk az oroszokkal és nem szabad fegyverzetet és NATO haderőt se logisztikáztatnunk az ország területén.
Mert aki ebben kardcsörtetve részt vesz, annak lesz néhány üszkös szürke folt az országa térképén, amivel már messze nem lesz olyan kívánatos befektetői környezet, mintha érintetlen maradt volna.

1945 április 4-ének tanulsága, hogy soha nem szabad semmilyen univerzális balhéban se részt venni.
Mert az egy dolog, hogy akkor megsemmisül az ország közel 60 százaléka, de a romok úgy ahogy eltakaríthatók voltak.
A nagyobbik baj, hogy padlóra került a nemzet erkölcsileg, amiből aztán 40 évig olyanok húztak hasznot, akik két forintért a saját anyjukat is eladták volna.

Kimaradni egy háborúból az egy lehetőség, hogy mások meddő lealjasulását, szaros iszapbírkózását egy páholyból nézhessük végig. Persze ránk is fröccsenhet fekália, de még mindig lesz ép kezünk és tiszta zsebkendőnk, hogy megtörölhessük az arcunk.
De aki nekiáll fetrengeni, az úgy is marad.
Van egy zsidó mondás : "ha háború van indulj utoljára a csatába, hogy elsőként gyere haza"