[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 801
9 379
113
Én pont a hadifoglyok ejtésére törekednék, de nem azért, mert annyira vajszívű vagyok, hanem a kamerák előtt, amerikai / brit angol / francia / lengyel / stb anyanyelvükön készségesen felmondattatnám
  • az anyakönyvezett nevüket,

  • a lakóhelyüket,

  • a hadműveletük célját,

  • a hadműveletük értelmi szerzőjét,

  • az alakulatuk, a parancsnokuk, a katonatársaik nevét,

  • az egységük nagyságát, milyen, és mennyi harcjárműve alkották,

ezután szégyenmenetet tartatnék velük a hadifogságba, kollektíven kapnának alsó hangon 50 évet, és mehetnének autópályát építeni, Magadán és Anadir között XD
Jezusom ez az ötlet valami borzalmas
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 150
25 352
113
Lehet a dolgokat csűrni, csavarni, de háborút úgy nyersz meg, hogy az ellenfél légtere első körben a tied. Totális a légi dominanciád.
- hát ez nincs
Ennek következő folyománya, hogy az ellenfél az országa területén, bármi ami katonai aktivitásra utal mondhatni azonnal megsemmisül
- ez sincs meg
A hadi használatra alkalmas infrastruktura (utak, hidak, elekromos áram hálózat, stratégiai olajtározok, vasúti csomópontok) a konfliktus első heteiben megsemmisülnek
- ez amolyan félgőzzel halad
Nekem ne magyarázza senki, hogy ezt ők így akarják, mert olyan fúrmányosak.



Már megint az rejtett orosz zsenialitás...



Nem kell Kíjevet szőnyegbombázni. Vegyük Jugoszláv NATO bombázást. Ott sem történt népirtás.



Én elhiszem, hogy végül az oroszok megnyerik ezt a háborút. Egész egyszerűen, mert nagyobbak. De ami most történik lényegében minden kritikámat beigazolja, amivel az orosz hadsereget illettem az elmult évek alatt.
Az, hogy az ukránok, mivel boldogulnak nem érdekel. Papírforma szerint villámháborúnak kellett volna lennie, ehelyett egy elhúzódó anyagháború lett.
Miért?
Totális légi dominancia...

Kindulsz (gondolom) az USA katonai berendezkedéséből, de ezt tegyük félre és nézzünk meg pár olyan országot akinek kettőtől több szárazföldi szomszédja van, náluk mennyi lesz az arány a szárazföldi és légierő között?

Az USA expanzív politikája és földrajzi helyzete nyilván a légierőt preferálja, mint azonnal bevethető és könnyen mozgatható fegyvernemet,az oroszoknál meg inkább a szárazföldi haderő és a légvédelm élvezett prioritást.

de engedjük el a ruszkikat, legyen példa mondjuk a brit, francia, olasz, török, német bármelyik nyugati NATO haderő hol élvez akkora prioritást a légierő mint az Államokban?
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
545
2 550
93
Közben a Donbass-ban minden megy a megszokott módon.


Az ukrán erőkkel vívott heves harcok során a Kurszk régióban található Martynovka falu az orosz hadsereg irányítása alá került.

Ezt a hír tegnap látott napvilágot, ma megerősítették. Az ukránok szerint keltett hír, korábbi esemény és a média hatás kedvéért kezdték később adagolni a köztudatba.

Azonban Martynovka falu helyzete egyáltalán nem volt egyértelmű. Voltak hírek, miszerint az ukrán előrenyomulás megállítása előtt behatoltak a faluba, arról is voltak hírek, miszerint nem foglalták el teljesen, arról is voltak, miszerint soha nem is volt ukrán irányítás alatt.
A falu...soha nem is volt! A pisztácia meg kifogyott! :D

láttuk a kedves Tadzsik tenoristákat is elszórakoztatták a kihallgató tisztek,amelyik tenorista kimerült,egyből rádugtàk a töltőre,pl.
Hát ezeket pont nem a kihallgatók csinálták, hanem a csecsenek. És amennyire be volta tojva már a csecsenektől, a kihallgatóknak valószínűleg már csak jegyzetelni kellett.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 796
14 631
113
na, ahogy a meszike, lada, mindenenk triumvirátus mai posztjaiból látom, elfelejtődött az offenzíva.
Azaz ennyi volt.

Már mások a prioritások a hozzászólásokban, mint az elfoglalz falvak száma és a terület.

Ez is úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint az atdeneki offenzíva. Ahol megpróbálták átvenni a kezdeményezést, de gyakorlatilag csak lerövidítette a tartalékok elégetésével a központi hatalmak haláltusáját.

A nyugati bukás is onnan lesz tetten érjető, amikor fura módon nem lesz majd hír putyin áttétjeiről egyok napról a másikra.

 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 452
27 104
113
Ha ezek a nem ukrán katonák az ekte orosz területre lépnek, akkor az elvileg minek minősül? Azért kérdezem, mert eddig elvileg orosz ellenállókból álló egységeket vetettek be.
Itt néhány hozzászólónál már elgurult a gyógyszer és olyan pánik hangulatot keltenek, mintha Oroszország hamarosan kapitulálna és a vezetés teljesen dilettáns módon kezelné a helyzetet. Ez az ukrán/NATO-orosz meccs csak kis része az egésznek. Alapvetően a résztvevőknek stabilan kell tartani a gazdaságot, pénzügyi szektort, társadalmat és politikai hátteret, ami a katonai részt támogatja. Mindenki döntse el, hogy kinek áll jobban a szénája.
Mackensen álomvilágát simogatja, hogy megint hülyeségeket írhat. Csodálkozom, hogy még mindig szerkesztőségi tag.
Fehéroroszország légvédelmi készültségbe helyezés. Nézzük csak.
A légvédelmi rakéta egységeknél a készültségben lévő komplexumoknál 5 készültségi szintet különböztetünk meg. Van ugye a IV. fok, ami készültségi szinten kívüli állapotot jelent (pl. javítások, ellenőrzések, átállások). A III. fokban a harcoló állomány nincs közvetlenül a technikánál, bizonyos (régen 15 perc volt) időn belül kell elérni az I. fokú készültséget. A II. fokban az állomány egy része a technikánál van ügyeletes szolgálatban, a többiek nagyon hamar (általában 2 perc) foglalják el a helyüket, amire már a technikát "beröffentik", az ellenőrzéseket elvégzik és elérik az I. fokú készültséget. Az I. fok az az állapot, amelyben a teljes állomány harci munkát végez, felderít, követ, adatokat kap és ad. 5 készültségi szintről beszéltem. Az utolsó, legmagasabb szint a rakéta indítási készenlét, amikor már bármikor kiadhatja az indítási parancsot a komplexum parancsnoka az állománynak. Tehát a lényeg, hogy alaphelyzetben eljutottak a békeidőszak legmagasabb készültségi szintjére, amelyből háborús szintre került a rendszer.
Nem ártana, ha ezt az ukrán/NATO akciót mindenki helyén kezelné és egyenlőre nem vonna le messzemenő következtetéseket elhamarkodottan. Ez azt jelenti, hogy a tényekkel csínján kell bánni. Ami biztos, hogy ukrán/NATO oldalon egy jól felkészített katonai kontingens eredményeket tudott elérni és az orosz oldalon határőr és sorállományú csapatok is már aktívan harcolnak. Új jelzések is lettek.
Z - a győzelemért
vol5%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0822%2F56%2F000008225695_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_9_1_0JDQu9C10LrRgdC10Lkg0JzQsNC50YjQtdCyICM4MjI1Njk1_75%3A89_ria-8225695-preview_bdc2b554203948c85642a232554065f1.jpg

upload-TASS_71679807-pic_32ratio_1200x800-1200x800-77661.jpg

svo9-270424-1200.JPG

756460582323479.jpg

7770501.jpg
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 436
37 825
113






 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
946
8 207
93
na, ahogy a meszike, lada, mindenenk triumvirátus mai posztjaiból látom, elfelejtődött az offenzíva.
Azaz ennyi volt.

Már mások a prioritások a hozzászólásokban, mint az elfoglalz falvak száma és a terület.

Ez is úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint az atdeneki offenzíva. Ahol megpróbálták átvenni a kezdeményezést, de gyakorlatilag csak lerövidítette a tartalékok elégetésével a központi hatalmak haláltusáját.

A nyugati bukás is onnan lesz tetten érjető, amikor fura módon nem lesz majd hír putyin áttétjeiről egyok napról a másikra.

Szerintem is! Ez lehetett a gázvezeték miatt, meg az angolszászok felé mutatott "megérjük a pénzünket", lehetett a PR miatt fricska Putyinnak ...stb. stb. DE semmiképpen sem az ukrán érdekek miatt! Ekkora tartalék erővel még 2 Bahmutot le lehetett volna játszani, hogy az oroszok megálljanak a folyó mentén és a kínai meg egyéb nyomásra kisebb kölcsönös arcvesztés mellett tűzszünet legyen és még jönne a Trump is (ha addig el nem intézik még). Ezért most nagy hirtelenjében bedaráltatják felőröltetik a tartalékaikat sőt még Belaruszt is belerángatnák...ez angolszász és azóta a csatlósukká vált lengyelekével (amerikai dominancia) közös érdek, de sokkal kevésbé ukrán. Kontraproduktiv lesz az egész az orosz nép ettől csak még idegbetegebb elszántabb lesz, hogy kihátráljon a tűzszüneti tárgyalásokból és eszkalálodjon a háború a dollármilliárdok meg pöröghetek tovább az angolszász bankrendszerben, mert minden CSAK a pénzről szól: fegyvergyártás, fegyverkezés, geopolitikai érdekek, gáz és olajszállítás, 3-4 millió hektár ukrán föld van angolszász tulajdonban, eladósótás, újjáépítés, azaz SEMMIFÉLE béke nem lehet itt! Arról szó sem lehet!!!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 072
81 082
113
Ha ezek a nem ukrán katonák az ekte orosz területre lépnek, akkor az elvileg minek minősül? Azért kérdezem, mert eddig elvileg orosz ellenállókból álló egységeket vetettek be.
Itt néhány hozzászólónál már elgurult a gyógyszer és olyan pánik hangulatot keltenek, mintha Oroszország hamarosan kapitulálna és a vezetés teljesen dilettáns módon kezelné a helyzetet. Ez az ukrán/NATO-orosz meccs csak kis része az egésznek. Alapvetően a résztvevőknek stabilan kell tartani a gazdaságot, pénzügyi szektort, társadalmat és politikai hátteret, ami a katonai részt támogatja. Mindenki döntse el, hogy kinek áll jobban a szénája.
Mackensen álomvilágát simogatja, hogy megint hülyeségeket írhat. Csodálkozom, hogy még mindig szerkesztőségi tag.
Fehéroroszország légvédelmi készültségbe helyezés. Nézzük csak.
A légvédelmi rakéta egységeknél a készültségben lévő komplexumoknál 5 készültségi szintet különböztetünk meg. Van ugye a IV. fok, ami készültségi szinten kívüli állapotot jelent (pl. javítások, ellenőrzések, átállások). A III. fokban a harcoló állomány nincs közvetlenül a technikánál, bizonyos (régen 15 perc volt) időn belül kell elérni az I. fokú készültséget. A II. fokban az állomány egy része a technikánál van ügyeletes szolgálatban, a többiek nagyon hamar (általában 2 perc) foglalják el a helyüket, amire már a technikát "beröffentik", az ellenőrzéseket elvégzik és elérik az I. fokú készültséget. Az I. fok az az állapot, amelyben a teljes állomány harci munkát végez, felderít, követ, adatokat kap és ad. 5 készültségi szintről beszéltem. Az utolsó, legmagasabb szint a rakéta indítási készenlét, amikor már bármikor kiadhatja az indítási parancsot a komplexum parancsnoka az állománynak. Tehát a lényeg, hogy alaphelyzetben eljutottak a békeidőszak legmagasabb készültségi szintjére, amelyből háborús szintre került a rendszer.
Nem ártana, ha ezt az ukrán/NATO akciót mindenki helyén kezelné és egyenlőre nem vonna le messzemenő következtetéseket elhamarkodottan. Ez azt jelenti, hogy a tényekkel csínján kell bánni. Ami biztos, hogy ukrán/NATO oldalon egy jól felkészített katonai kontingens eredményeket tudott elérni és az orosz oldalon határőr és sorállományú csapatok is már aktívan harcolnak. Új jelzések is lettek.
Z - a győzelemért
vol5%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0822%2F56%2F000008225695_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_9_1_0JDQu9C10LrRgdC10Lkg0JzQsNC50YjQtdCyICM4MjI1Njk1_75%3A89_ria-8225695-preview_bdc2b554203948c85642a232554065f1.jpg

upload-TASS_71679807-pic_32ratio_1200x800-1200x800-77661.jpg

svo9-270424-1200.JPG

756460582323479.jpg
Mire gondolsz? Háborúban álla a két ország egymással, az ég adta világon semminek nem minősül. A háborúk így működnak.
Szerintem is! Ez lehetett a gázvezeték miatt, meg az angolszászok felé mutatott "megérjük a pénzünket", lehetett a PR miatt fricska Putyinnak ...stb. stb. DE semmiképpen sem az ukrán érdekek miatt! Ekkora tartalék erővel még 2 Bahmutot le lehetett volna játszani, hogy az oroszok megálljanak a folyó mentén és a kínai meg egyéb nyomásra kisebb kölcsönös arcvesztés mellett tűzszünet legyen és még jönne a Trump is (ha addig el nem intézik még). Ezért most nagy hirtelenjében bedaráltatják felőröltetik a tartalékaikat sőt még Belaruszt is belerángatnák...ez angolszász és azóta a csatlósukká vált lengyelekével (amerikai dominancia) közös érdek, de sokkal kevésbé ukrán. Kontraproduktiv lesz az egész az orosz nép ettől csak még idegbetegebb elszántabb lesz, hogy kihátráljon a tűzszüneti tárgyalásokból és eszkalálodjon a háború a dollármilliárdok meg pöröghetek tovább az angolszász bankrendszerben, mert minden CSAK a pénzről szól: fegyvergyártás, fegyverkezés, geopolitikai érdekek, gáz és olajszállítás, 3-4 millió hektár ukrán föld van angolszász tulajdonban, eladósótás, újjáépítés, azaz SEMMIFÉLE béke nem lehet itt! Arról szó sem lehet!!!
A gázvezeték miatt mégis hogy a retekbe? Az a gázvezeték aminek elfoglalták az egyik csomópontját Ukrajnában folytatódik. Nem volt szükségük azért átmenni a a szomszédba, hogy ők uralják.

ukraine-pipelines.avif
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 871
31 277
113
Lassan százezres számban menekülnek Kurszkból az orosz civilek. Azért ez elég kellemetlen a kremlnek. Ezt nem lehet csak úgy titokban tartani.
Nem is tartják titokban, mert tudsz te is róla. Mondjuk nem 100k csak 75, de az is már majdnem 1%-a annak amennyi Ukrajnából menekült el. (közülük jó része Oroszországba)

Vajon miért nem készült el még ilyen felvétel?
Mi lehet az oka?
Mi az akadálya? :oops:
Pl az, hogy agyonlövik őket meg szétbasszák tüzérséggel, mert az az elsődleges cél, nem pedig twitterren pózolni velük. Tudod terembe is van aki edzeni jár, és van aki posztolni róla.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 893
48 994
113
Lehet a dolgokat csűrni, csavarni, de háborút úgy nyersz meg, hogy az ellenfél légtere első körben a tied. Totális a légi dominanciád.
Én úgy tudtam, úgy nyersz háborút, ha el tudod érni, hogy az ellenfeled letegye a fegyvert. Biztos más könyvekből tanultunk, de volt olyan háború, amelyben a végül győztes fél egyáltalán nem ért el "totális légi dominanciát". Rád bízom, hogy megtaláld a releváns példát, de az egyik idején az orosz (szovjet) felderítőműholdak még valóban filmkazettákat használtak. ;)

De nézzük ezt az "ellenfél légtere" dolgot! Az orosz légierővel szemben az ukrajna területén elhelyezkedő, nagyrészt ukránok által kezelt légvédelem áll. A légierejük már rég nem használható légvédelmi célokra, úgyhogy ez leginkább a rakétás földi eszközökből áll.

Ezekből sokat kiszedtek már az oroszok, tehát volt bőven DEAD művelet, csak hát ... ott van az ukránok igazi csodafegyvere, amely viszont az oroszok részéről (hagyományos módszerekkel) nem támadható: a NATO, de leginkább amerikai hírszerzés, felderítés, stb.
Minden integrált légvédelem gerincét a védeni kívánt légtérről alkotott minél pontosabb kép adja. Ehhez az egyik (ha nem "a") legfontosabb eszközök az AEW gépek, amelyeket az orosz konkrétan nem szedheti le. Nem utolsósorban meg az a töméntelen SIGINT asset, ami vagy az oroszok feje felett van az űrben, vagy a Fekete-tengeren járőrözik. Tehát akkor ez pipa.

Az ukránoknak tűpontos képe van arról, hogy az oroszok milyen reakcióidővel indítanak pl egy Iszkandert mondjuk egy légvédelmi ütegre - és ezt olyan eszközök segítségével kapják, amelyek általában nem is az ő területükön vannak, hanem egy harmadik félnél, amelyik ebben a háborúban egyelőre nem megtámadható. És az orosz indításokból, reakciókból, stb már komoly adatbázis állt elő az utóbbi 2 és fél évben. De ez továbbra is egy olyan fél birtokában és kezelésében van, amelyik nem támadható. Viszont az ukránok készséggel felhasználják, és elérték, hogy az oroszok kb akkor találnak csak meg ukrán légvédelmet, ha az ukránok hibáznak vagy épp túl merészek, vagy mindkettő.
A lényeg itt az, hogy az oroszok még jó ideig nem fogják tudni kihasználni a légierejüket, csak a frontvonal közelében. De még ott is végtelenül óvatosnak kell lenniük, hiszen (megintcsak a harmadik, nem támadható fél eszközei miatt) könnyen előfordulhat, hogy úgy indítanak az ukránok légvédelmi rakétát, hogy az oroszok már bőven a megsemmisítési zónában vannak, azaz az ukránok rajtuk ütnek.
"Klasszikus", vadászbombázós DEAD küldetést már nem is nagyon látunk. Emiatt marad számukra a túlterhelés, mint használható eszköz.

A félreértés elkerülése végett: ez itt nem vekengés, hogy szegény oroszok, nem tudnak berepülni, mert az ukránok nem támadható eszközökkel érik el, amit elérnek.
Nem, az ukránok - nagyon helyesen - kihasználják, hogy hozzáférnek olyan eszközökhöz, amelyekkel el tudják (még) érni, hogy az oroszok ne tudjanak szabadon berepülni pl Kijev fölé.

És ezzel elértem a mondanivalóm lényegéhez: ha a "totális légi dominancia" nem működik, akkor más eszközhöz kell nyúlni. Amelyek közül egy lehetséges például az általam inszinuált környezeti katasztrófa előidézése, vagy éppen az energiatermelő infrastruktúra (már nagyrészt végigvitt) kinullázása. Ehhez robotrepülőket, ballisztikus rakétákat és fűnyírómotoros nyomi drónokat használnak - azaz, amivel el tudják érni, hogy pukkanjon, aminek kell. Nem szép, de ez van.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 497
11 773
113
hogy további zavartkeltsek az erőben és legyen mire csodálkozni:
-~ 500 lengyelről szólnak a madár csicsergéssek
GUnqreJXsAACtyQ

40-50 KM-rel arréb újra rázzák a pofonfát.

meg itt is:
GUmhtydXcAER6xt


hmm mégszerencse ezt nem nekem osztották ki

GUnvTr8WIAADby8

Nekem ez 380 NKm

Fehéroroszországban is próbálkoznak:

GUnzV4NWIAACT03

Szelfi vadászok akcióban.

Ez hol lehet és mi történt?
PTB-1500 elviekben MIG tartozék

Ki menti és hová?

Nem tudom de ha így folytatják ez egy szép jövő

Már éppen azt akartam írni, hogy ez - is lesz - az új nemnato taktika, hogy bele-beleharapnak az orosz határvidékbe mozgékony erőkkel, amire egy ekkora határszakaszon nem lehet eléggé kontraerőt koncentrálni, ha csak nem egy évtizedek alatt kiépített Észak- kontra D-Korea határról beszélünk.
De meg is lett a válasz laikus énem okostojáskodása előtt:

A stratégia kidolgozásában a NATO is részt vett és az offenzíva egyben próba Európa védelmére egy orosz támadás esetén. - állítja Stephen Bryen volt helyettes külügyi államtitkár.
Amennyiben Lengyelországban, Romániában vagy északon a Baltikumban kitörnének a harcok, az oroszok jelentős fölényben lennének a szárazföldi erők tekintetében. Ennek ellensúlyozására pontosan az a fajta hadművelet lenne az egyik megoldás, amelyet Ukrajna most tesztel a kurszki térségben. Könnyen elképzelhető egy hasonló haditerv egy szélesebb európai konfliktusban, amelynek célja talán Kalinyingrád kiiktatása, vagy amely Szentpétervárra vagy akár Moszkvára összpontosítana” – írja elemzésében Stephen Bryen.

Egy ilyen darázscsípés taktika ellen nagyon nehéz lehet rugalmasan védekezni anélkül, hogy ne csökkentenék a figyelmüket, logisztikájukat, irányításukat a frontvonalon - egyáltalán az egész művelet irányításában.

Szerintem most már folyamatosan ezt fogjuk látni.

Persze a totális orosz határvédelmet ki is lehet építeni, pláne, ha rövidebb szakaszon lehet megvalósítani. Erre pedig az akár eshetőlegesen múlt időbe kerülő ukrán nyugati határszakasz adhat majd lehetőséget. Hiszen most olvassuk; a nyugat folytatni kívánja a fegyveres konfliktust ukrán bukás esetén is, ott lesznek a behintáztatott, becsibészelt, bekényszerített hasznos hüjék erre.

Arra természetesen továbbra is vigyázni fognak, hogy New York, London, Párizs politikusainak a haját ne kócolja szét a nukleáris szél.
A kihívás az, hogy a következő években, évtizedben az orosznak folyamatosan harcolnia kelljen a győzelme kecsegtetésével és ne vegye észre azt, hogy közben annyira meggyengül, hogy csak egy csapás elég legyen a kivégzésére.
Erre mutat a Fekete-tengeri flottája marginalizálása, a távolfelderítő radarok elleni próbák, az önként harcolni akaró, kész és tudó férfi állományának a lopakodó gyérítése, a kapacitások pusztításának tesztelése.

Ha van egy csepp esze és önkritikája az orosznak, akkor ezeket a lopakodó tendenciákat számon kell tartania és pont annyira kell barátkoznia az átmeneti barátaival és szövetségeseivel, hogy nagyobb baj esetén felsorakozzanak mellé, de ne sétáljanak be úgy Oroszországba, mint a törökök Budára...

De ez már a jövő kérdése.


Én pont a hadifoglyok ejtésére törekednék, de nem azért, mert annyira vajszívű vagyok, hanem a kamerák előtt, amerikai / brit angol / francia / lengyel / stb anyanyelvükön készségesen felmondattatnám
  • az anyakönyvezett nevüket,

  • a lakóhelyüket,

  • a hadműveletük célját,

  • a hadműveletük értelmi szerzőjét,

  • az alakulatuk, a parancsnokuk, a katonatársaik nevét,

  • az egységük nagyságát, milyen, és mennyi harcjárműve alkották,

ezután szégyenmenetet tartatnék velük a hadifogságba, kollektíven kapnának alsó hangon 50 évet, és mehetnének autópályát építeni, Magadán és Anadir között XD

Jezusom ez az ötlet valami borzalmas
Nem tudom; zsoldosokra vonatkozik a genfi egyezmény?
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 767
18 721
113
Már éppen azt akartam írni, hogy ez - is lesz - az új nemnato taktika, hogy bele-beleharapnak az orosz határvidékbe mozgékony erőkkel, amire egy ekkora határszakaszon nem lehet eléggé kontraerőt koncentrálni, ha csak nem egy évtizedek alatt kiépített Észak- kontra D-Korea határról beszélünk.
De meg is lett a válasz laikus énem okostojáskodása előtt:



Egy ilyen darázscsípés taktika ellen nagyon nehéz lehet rugalmasan védekezni anélkül, hogy ne csökkentenék a figyelmüket, logisztikájukat, irányításukat a frontvonalon - egyáltalán az egész művelet irányításában.

Szerintem most már folyamatosan ezt fogjuk látni.

Persze a totális orosz határvédelmet ki is lehet építeni, pláne, ha rövidebb szakaszon lehet megvalósítani. Erre pedig az akár eshetőlegesen múlt időbe kerülő ukrán nyugati határszakasz adhat majd lehetőséget. Hiszen most olvassuk; a nyugat folytatni kívánja a fegyveres konfliktust ukrán bukás esetén is, ott lesznek a behintáztatott, becsibészelt, bekényszerített hasznos hüjék erre.

Arra természetesen továbbra is vigyázni fognak, hogy New York, London, Párizs politikusainak a haját ne kócolja szét a nukleáris szél.
A kihívás az, hogy a következő években, évtizedben az orosznak folyamatosan harcolnia kelljen a győzelme kecsegtetésével és ne vegye észre azt, hogy közben annyira meggyengül, hogy csak egy csapás elég legyen a kivégzésére.
Erre mutat a Fekete-tengeri flottája marginalizálása, a távolfelderítő radarok elleni próbák, az önként harcolni akaró, kész és tudó férfi állományának a lopakodó gyérítése, a kapacitások pusztításának tesztelése.

Ha van egy csepp esze és önkritikája az orosznak, akkor ezeket a lopakodó tendenciákat számon kell tartania és pont annyira kell barátkoznia az átmeneti barátaival és szövetségeseivel, hogy nagyobb baj esetén felsorakozzanak mellé, de ne sétáljanak be úgy Oroszországba, mint a törökök Budára...

De ez már a jövő kérdése.





Nem tudom; zsoldosokra vonatkozik a genfi egyezmény?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 212
23 804
113
Vajon miért nem készült el még ilyen felvétel?
Mi lehet az oka?
Mi az akadálya? :oops:
Leginkább, hogy a fejbe lőtt emberek a legritkább esetekben tudják az említett dolgokat abszolválni.
Nyilván a feltöltött videók alapján nem lehet kétséges, hogy ott vannak. Ami kérdéses és vitára adhat okot az a számuk és helyük.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 762
94 692
113
Kurszki tanulság


Amikor a határ menti térségek területvédelmének fontosságáról beszélünk, még mindig azt lehet hallani, hogy a harckocsiékekkel szembeni képtelenség miatt nincs rá szükség. Ezeket a következtetéseket azonban az ilyen egységek lényegének és céljának teljes félreértéséből vonják le:

▪️A milicisták feladata nem a páncélozott járműoszlopok megállítása - ez a reguláris csapatok feladata. Azonban be tudják vonni az ellenséget a harcba, akadályozva az előrenyomulást, vagy akár a kommunikációt is befolyásolhatják egy viszonylag mély áttörés esetén.

Például a Kurszk régióban az AFU gyakran kis csoportokban tevékenykedett, és igyekezett megkerülni még az ellenállás kis zsegéit is. Ez csökkentette az ukrán parancsnokság manőverezőterét, lelassította az offenzíva ütemét, és időt hagyott az orosz fegyveres erőknek az erősítések átcsoportosítására.

▪️Az FPV drónok széleskörű elterjedésével a területi védelem képzett kezelőkkel és megfelelő felszereléssel akár felszerelésekkel is harcolhat. Különösen olyan körülmények között, amikor az ellenség elektronikus hadviselési eszközei nem tartanak lépést a fejlett erőkkel.

▪️Ugyanakkor a területvédelem nem egy maroknyi fegyveres ember, hanem meghatározott parancsnokokkal, gyülekezési pontokkal, védelmi vonalakkal rendelkező egységek. Itt nem csak az automata fegyverek kiosztásáról van szó, hanem egy teljes értékű, egyértelmű alárendeltséggel rendelkező struktúra kialakításáról.

Ismételjük meg még egyszer: ha lettek volna ilyen alakulatok a Kurszk régióban, akkor lehet, hogy nem készültek volna felvételek elfogott határőrökről vagy Szudzsába való áttörésekről. De valamiért két éve nem történt ilyen irányú munka, pedig szomorú okok bőven akadtak.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 796
14 631
113
A gázvezeték miatt mégis hogy a retekbe? Az a gázvezeték aminek elfoglalták az egyik csomópontját Ukrajnában folytatódik. Nem volt szükségük azért átmenni a a szomszédba, hogy ők uralják.

Ezt az északi áramlat esetén is felteheted. A fizikai megsemmisítéssel biztosra mész. Ha megbukik a német vagy éppen zselé féle usa bábkormány, akkor borulhat minden.
Usa biztosra ment. Én már regisztrációmkor is leírtam, hogy ha 1 dollárral több hasznot hoz egész ukrajna pusztulása, akkor azonnal meglépik.
Megérte bőven azt az ukrán emberéletet az amerikaiknak, hiszen semmibe sem került, csak pár szerencsétlen életébe, az meg nem érdekli őket. A profit így viszont garantált.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
603
4 575
93
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz