[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 494
4 728
113
minden tisztelettel .. csak az utolsó bekezdésre szeretnék reagálni


azt hogy mennyi esélyük lenne egy NATO területen szerintem ne akard megtudni .( pláne egy totális háború esetén,mivel rendelkeznek a teljes ABV arzenállal)

nem szeretnék messzemenően belemenni elemzésekbe,mert nem az én asztalom,ezt meghagyom inkább másoknak ,de nézzünk meg pár tényt akkor ..

1, miből gondolod,vagy gondolja valaki itt,hogy a NATO-nak vagy bárki másnak könnyebb dolga lenne oroszföldön ? Én pl leírtam itt,hogy sem az USA sem Kína sem az oroszok nem tudják legyőzni a nagy hármasból a másikat hazai földön, baromira egyszerű,mivel logisztikai rémálom,illetve a helyi ellenállás ezt lehetetlenné fogja tenni, ez igaz mind a három nagyhatalomra,hazai pályán nem lehet őket legyőzni.

pont !

mekkora Ukrajna valójában ,és mit lehet haladásnak nevezni ?

Európa negyedik legnagyobb országa területileg, nagyobb mint Franciaország,megközelítőleg dupla akkora mint Olaszország, 4,5 x nagyobb mint Görögország és kb 6,5 -szer nagyobb mint Magyarország, ennek tükrében hány %-át uralják jelenleg az oroszok Ukrajnának ? ha ezt kivetítem pár közép-európai országra, akkor átvitt értelemben hány országnyi területet foglaltak el a ruszkik ? Lehet-e ezt haladásnak nevezni ?

tudom, a mérleg másik oldalán most ott van Szudzsa egy frissen elfoglalt stratégiai fontosságú város (kb 5200 fő lakja !! :D ) ,itthon a régi rendszerben népesebb településeket illettek "falu" névvel,de jó,legyen így .. és ezzel nem az ukránok érdemeit akarom kisebbíteni,csak tegyük már tisztába hogy mennyit haladtak és hova jutottak el a ruszkik.


a NATO már elnézést a szóhasználatért meg lenne baszva szárazon minimum 2x is,ha bemennek az oroszok ellen .. és ez megint tény ..
de mire is alapozom,egyszerűen arra,hogy sem Langley-ben,sem Washingtonban nem hülyék dolgoznak,és reálisan felmérték a lehetőségeket,nem véletlenül az ukránok vannak belenyomva a medve torkába,hiszen pont az ukránok (szintén keleti szláv nép) az akik eséllyel vehetik fel a harcot az oroszokkal szemben,őket követik majd a lengyelek (de meg kell nézni ki is van kitömve a legjobban fegyverrel) és nem azért vannak az ukránok az első sorban mert jajj de olyan csoda okosak,hanem azért mert mentálisan sokkal erősebbek mint az elpuhult nyugati népek,beleértve minket is hozzájuk képest ..
tehát ahogy jön az ember kelet felé úgy változik meg a mentalitás, a keménység, a szívósság, és az igénytelenség .. amely erények a legfontosabbak egy harcoló katonánál, most vessük össze a Bundeswehr, meg a többi nyugati ország elpuhult,pöcsvakaró vagy sok esetben női szoknyában grasszáló,woke idióta ,kifestett nyomoronc alkalmazottait, mondjuk egy ukrán katonával .. vagy egy orosszal.

nem tudom mennyire fog átmenni amire ki szeretnék lyukadni,de ha nem dolgoztatok még lengyelekkel, vagy szlávokkal nem fogjátok érteni .. és teljesen mindegy milyen az a munkakör,legyen az autóvezetés,katonaság,fizikai munka bármi .. nem a legélesebb kések sokszor a fiókban,nem is a legfegyelmezettebbek,de hihetetlen módon terhelhetőek,és igénytelenek (itt a szó jó értelmében értem,hogy nem kényesek mindenféle szarra ami körülöttük van) ,én azt is leírtam,hogy nem az orosz haderőt,de az ukránt sem tudná megállítani jelenleg egy komolyabb nyugat.európai állam hadserege sem,legyen az olasz,francia, angol bármelyik .. azért mert őket is szárazon raknák meg az ukránok 2x ..

lehet itt primitívezni mind az oroszt,másik részről mind az ukránt de ez a jelenlegi háború kurvára megmutatta,hogy a harctéren a nagy technikai know-how ellenére még mindig az ember lesz aki számít, és ott az lesz a döntő tényező.hogy a katona fejben,mentálisan mennyire bírja a nyomást,és ebben jobbak a nyugatiaknál, mind az ukránok mind az oroszok , eleve a társadalmuk is sokkal nagyobb nyomást bír el mint pl a nyugati embereké,de ez a nyugatiakra kivetitve pont ugyanúgy igaz ránk is, mi is nagyobb nyomást viselünk el mint mondjuk egy svájci.

nálam a sorrend

-első körben Ukrajna aki megy/ment a darálóba,

-utána a lengyelek mennek majd a darálóba ,mert ők is kellőképpen kemények,(bár nem annyira mint az ukránok,) náluk is megvan az oroszgyülölet, a kisebbségi komplexus .. nem annyira okos népség,ezt ki is lehet használni náluk.

-Románia lenne a harmadik,szintén azért mert nem Európa lángelméi,sőt,de viszont erős történelmi képességük a köpönyegforgatás,és remekül helyezkednek .. .. persze hogy szívesen látják az amerikai bázisokat,fegyvereket az országukban,hiszen tartanak a magyaroktól is, de kellene Moldávia is, a bolgárokat is kordában tudják tartani .. Románia nálam olyan mint a pókerasztalnál a hamiskártyás, soha nem szabad bennük megbízni se pro se kontra egyik félnek sem,őket pl nem tartom egy mentálisan erős népnek,ők tuti hogy alkalomadtán bárkit hátba fognak szúrni, ők nem fognak elindulni a ruszkik ellen, addig, amig nem lesz már csak egy elfoglalható üres mókusodú valahol hátsó Oroszországban.. na majd akkor fognak hadat üzenni .. addig nem. .

bolgárok 100% nem fognak menni,Batyka szintén nem

baltiak kb olyanok mint a részeges szomszéd, akinek nagy a szája de egyébként csak egy pofonos csicska semmi több.
közép-európában sem a szlovákok,sem mi nem fogunk menni, a cseheknek azért nagy az arcuk,mert köztük meg a ruszkik között azért van már 3 -4 puffer ország,és ugyanez igaz hatványozottan a nagy nyugati tömbre is

vajon James,Hans és Francois szája mekkora lenne ha a ruszkik ott állnának a határukon ? akkor is a harc lenne a fontos vagy inkább tárgyalnának ?
minket mennyire izgat,hogy mi folyik a közel keleten irán és Izrael viszonylatában ? kb semennyire mivel nem a szomszédban van .. vagy mit érdekel minket Tajvan és Kína viszonya ? semmit mert nem itt van ..

hogy honnan volt erő átcsoportosítani,nekem leginkább a Fehérorosz határ térsége lenne amire tippelnék,mert szó volt arról,hogy oda vegyes ukrán-lengyel egységek fognak bemenni, így akik eddig ott állámásoztak azok bevethetőek voltak, és igen azt vallom,hogy ha nincs a nyugati támogatás akkor Ukrajna már az első évben összeomlott volna katonailag,ami viszont felháborító, az megint csak a nyugat képmutatása és faszkodása,hiába van itt pár ember által habosra cuppantva ..

megint az a kérdésem,hogy ha a nyugat annyira übeszuperfaszaságosdemokratikuskurvajóminden ráadásul annyira a szívén viselik az ukránok sorsát és "we stand with ukraine" akkor miért nem vonultak be hogy megvédjék őket,hiszen azt tudjuk itt hogy a gyengeszarprimitivoroszok állnak velük szemben ..

lett volna-e elegendő NATO erő ahhoz hogy Lengyelországból,Romániából,Bulgáriából,Szlovákiából,tőlünk, a balti országokból bevonuljanak Ukrajnába még ez elején ?
lett volna-e elég repülőgép a NATO kötelékében,hogy teljes replüléstilalmi zónát vezessenek be Ukrajna fölött ?
lenne-e képesség a NATO haditengerészetben (itt az USA hordozókra gondolok első körben) hogy szavatolják a Fekete-tenger fölötti légtérellenőrzést,vagy kiterjesszék a NATO hatáskörét úgy a Fekete tengerre,hogy Ukrajna ne legyen levágva onnan és tudjon szabadon szállítani bármit ?
ha megvannak ezek a képességek akkor miért nem teszik meg ezeket,hogy az ukrán-orosz háborúnak mihamarabb véghet vessenek?
ha meg nincs akkor ki a csicska ?
Lengyelország a NATO 3. legnagyobb hadserege, agyig feltöltve potens nyugati fegyverzettel és kellően motivált lakossággal.
Ha az oroszok nekik mennének súlyos veszteségeket szenvednének, Putyin nem lenne ilyen őrült hogy megtegye.

A lengyel lelket meg kell érteni, ott nincs kommunista nosztalgia mint nálunk, se kisebbrendűségi érzés hogy lefeküdjenek az oroszoknak.
Velük nem lehet tárgyalni, nincs Tolsztoj meg Csajkovszkij meg Európa elveszett testvére vagy szláv közösség, ők egyet akarnak az oroszt veszni látni. Kérlelhetetlenül. Nincs mosoly csak dara. Ebben a lelki társaim.
10 éve láttuk előre hogy ez irányba tart a lengyel erőkivetítés, mára már teljesen beérett. 10 év múlva meg sci-fi szintre érnek fejlettségben a környékhez képes.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and laci74

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 301
89 078
113
Mindig ki akarsz mindenkit rúgni a mindenszarizmus fényében (itthon is), miközben tömött sorokban szavaztak le Putyinra is külföldön (IS). Az, hogy vmi nekünk nem érhető, nem érted, az még nem jelenti azt, hogy nincs értelme.

Oroszország:
2014 előtt és után is Putyin mindent megtett a születésszám növeléséért. Máig tolnak programokat ennek kapcsán. Namármost, én biztos vagyok benne, hogy mehetett volna 2022 februárjában többszázezres sereggel Kijevbe és Donbasszba külön-külön, tele sorkatonával, de akkor tényleg reszeltek Oroszországnak. Próbált békét kötni, de nem volt rá vevő akkor Ukrajna (és főleg a nyugat). Így jött a helyzet hozta terv: akkor tartjuk míg tudjuk, aztán amikor kevés lett, mozgósítás, önkéntesek. Ez nem két perc. De 2022 vége óta fossa a katonát a nemzet.

Első körben a tartalékosok közül válogattak, aztán rakat önkéntes, zsoldos, külföldi önkéntes/zsoldos, a különböző pártok alakulatai (pl. egy-egy városi kommunista párt önkéntesei!), politikusok, azok gyerekei, stb. Ez a lassú növekedés ennyit tud. Vagy megérted, vagy leírod amit leírtál. Hidd el, eljön az idő, amikor lesz elég katonájuk nagyobb műveletekre, kevesebb ukrán lesz aki harcolna, és a több éves szarakodás hirtelen fog gyors előrehaladásra váltani. Ahogy az I. VH és a II. VH alatt is történt. Hány tábornok bukott bele az I. VH és II. VH vereségeiben nyugaton és keleten, mire elértek a végéhez!?

Folyamatosan a villámháború foglyai vagytok, pedig sokkal több az intel, az sokkal megbízhatóbb, a seggeden látják a szőrszálat, seregeket összevonni csak titokban lehet, mert a NATO intel beazonosítja és szétlövik azt. Mint ahogyan ez most fordítva történt:

Betörések:
Hidd el nekem, hogy titokban összevont csapatokkal minden, ismétlem MINDEN ország amelynek van minimum 30-50k felszerelt, kiképzett, jó morálú, de legalábbis nem szar morálú embere, plusz az apró, BÁRMELYIK nagy méretű, sőt kis méretű országba be tudna törni. Bárki. Aztán persze vsz kivernék idővel, főleg, ha a másik erősebb, de lehetne olyanokat tolni, hogy elfoglaltuk Eperjest, máshol meg már Aradon vagyunk, és vsz hetekbe telne míg kivernének akár minket is, miközben vsz máshol meg betörének hozzánk, vagyis az ukrán-orosz szitu valósulna meg mindenhol: míg az ukrán Oroszországban bohóckodik, a muszka Donbasszban tör előre. De ezek a PR szituk ennyit tudnak. Utánpótlás fenntartása, előretörés biztosítása, stb. vsz semelyik kisebb hadsereggel rendelkező félnek nem sikerülne hosszútávon. Látva mi készülődik Oroszországban, vsz itt egy mindent eldöntő előretörést fogunk látni még a nyár vége előtt, ill. szeptember elején, majd a télen beáll a front és rövidre zárják az amerikai elnökválasztás bármilyen kimenetele után a felek.

Zselé jelenleg nem tudja lezárni a háborút, mert a nacionalista, jó morálú, jól képzett, jól felszerelt csapatok azonnal kicsinálnák, akár akarja ezt az USA, akár nem.

Mivel saját csapdájában volt, szeretne véget vetni ennek a szarnak, akár még területi veszteségek árán is, de a nackók miatt nem tud, így bedobta nekik a mézesmadzagot: támogatás, intel, pénz és paripa, mindenszar, és mehettek Oroszországba, azt csináltok amit akartok ...
... rajtatok múlik mit értek el, harcolhattok azok ellen akik ellen mindig is akartatok, lesből, ölhetitek a civiljeiket, rombolhatjátok az országukat, stb. Megvolt a deal, biztosítva a NATO támogatás és felderítés, mindenki félrenéz, a psyops tolja a mélyFOSt 24/24, lassan már Moszkvában vannak, holmi ukrán állandó postáról beszélnek nagyokat orosz területen, bla és bla, miközben Zselés szépen megszabadul az ellenzékétől, azoktól, akik mindig és mindenkor zsarolták és veszélyeztették a hatalmát, nácik, ő meg ugye ott ül zsidóként, és kész. Mellé megkapják folytonosan a 24 órás PR támogatást és a végén még hős lehet belőle, belőlük, mint Banderából most, persze ha a veszély elmúltával elkeseredésből a saját népe fel nem lógatja. Itt pl. túl messzire ment a mélyFOS, tvileg ezt nem gondolták át:

Miért jó ez a betörésdi az oroszoknak?
Mert a 10 év kialakított erődvárosok helyett szépen, orosz földön, septiben felhúzott, kevésbé biztosított pozícióból intézhetik el az összes ukrán nackót úgy, hogy írmagjuk se nagyon maradjon. Aztán szépen, a tartalékban tartott csapataikkal, pity-puty akár be is húzhatják a nem motivált ellenség ellen azt, amit terveztek.

Ezzel Zselés keze is kevésbé lesz megkötve, a széljobb, nackó náci bunkók pedig szépen megdöglenek, és vsz könnyebben le tud majd tolni bármit, a háborúban megfáradt lakosság torkán. De ehhez meg kell(ett) szabadulnia úgy a nem túl okos nackóktól, hogy azok ne sejtsenek mögötte csapdát, és még élvezzék is, hogy megdöglenek. Ez zajlik most.

Putyin és az oroszok megcsinálhatják azt, amivel a háború utáni ellenzéküket szépen felszámolják, ahogy tették azt pl. a lengyelekkel - mondjuk ki, nem volt szép - Katynnál. Aztán működhet a megbékélés, ha működik, de ahogy a francia-német relációban, vsz ukrán-orosz relációban is működnie KELL.

Azt kelleNE megértened, hogy Putyin államférfi, nem pedig holmi noname hőbörgő ellenzéki vagy valójában már megbukott politikus, aki azt mond, amit akar, majd másnap az ellenkezőjét, alákérdezve a kertévékben, nulla ellenkvéleménnyel, és megmagyarázza, a csipások meg tapsolnak neki, főleg ha van médiahátszelük, ill. agyon kommentelik a közösségi médiában.

Putyin tehát nem akar atomháborút, mert akkor mi értelme volt az egésznek.
Nem akar úgy odacsapni, mint várnánk, mert akkor vsz a háború elején (vagy előtt) felállított szabályokat úgy sértené meg, hogy azzal többet ártana maguknak, mint nyerne. Ez a "Mit nyerhetünk azon, amit vesztünk?" c. Hessler klasszikus esete.

Putyin kénytelen úgy harcolni, hogy:
A. törvényes legyen (lásd Ukrajna lerohanásának körülményeit!)
B. ne áldozza fel egy (vagy több) teljes generációját az oroszoknak, mert akkor mi értelme is volt ...
"Ha elpusztul az ország, hiába harcoltunk a szabadságért. Ha csak üszkös romok maradnak, akkor nem nyertünk semmit. Ha emberek millióinak kell elhagyniuk az országot, akkor a következő nemzedéknek nem marad szülőföldje. Nincs hova futnunk ... Ezt kell megtartani, ezt kell megvédeni, itt kell boldogulni."
C. ne húzza ki a gyufát nemzetközileg, mert akkor - bár most persona non grata mindenhol - nehezen jön majd ki a kukából, mint Észak-Korea, Líbia vagy Afganisztán, ugye ...
D. és közben működtessen egy országot úgy, mintha nem is lenne háború, max. a határainál.

Ezt kevesen tudnák utána csinálni. De bejön sokaknak, lásd mennyi önkéntes jelentkezik az orosz hadseregbe, miután tele volt a mélyFOS, hogy a részleges mozgósítás után mennyien 'menekültek el'.

Putyin buta lenne? Látta a SZU felbomlását, átélte, és így tudja, hogy mit vesztettek el, és honnan kellett felállniuk erkölcsi és gazdasági értelemben. A széteső államokban ragadt milliónyi orosz!

Látta a Csecsenföld elleni különleges művelet kapcsán hogyan ítélték el a pusztításokat Jelcinnen keresztül, mennyi hibát elkövettek, tudja, hogy hogyan kell úgy harcolnia, hogy később legyen megbékélésre esély, és az idő begyógyítson minden sebet. Ne felejtsük el, a SZU 1941 júniusáig ellátta a Náci Németországot minden szép és jóval amire szerződött, aztán az NSZK a szovjet energiahordozók által lett az, ami, tehát a szabályokat NEM Oroszország szokta felrúgni, hanem az, aki ki akarja csinálni Oroszországot. Ennek ellenére valahogy - egy-két háborújukat leszámítva - a helyzethez képest is idővel kiderült, hogy jól jöttek ki azokból, főleg, ha éppen elveszítették azt. Nem azonnal, idővel.

Történelmi példa, Kutuzovot se értette meg a cár, folyamatosan ment ellene az agitprop. Aztán amikor már Moszkvát fenyegette Napoleon, na akkor felfogta, hogy nem egy csatát kell megnyerni, hanem a háborút, amit 1812ben elég komolyan sikerült nekik. Nagy áldozatok árán, de ez egy ilyen nép. Na most Putyin a szokásos nagy áldozatok nélkül akar nyerni, ami általában ritkán sikerül, de neki bejöhet, mert ha bejön, még ha hosszú idő is, általában bizonyítja, hogy jó volt a választott út. A másik út Izraelé. Azt látjuk Gázában. A harmadik meg az irakiaké, szíriaiaké, afgánoké, azt meg láttuk az amerikaiaktól ...

To be (hülye 10k karakter) ...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 666
34 449
113
Lengyelország a NATO 3. legnagyobb hadserege, agyig feltöltve potens nyugati fegyverzettel és kellően motivált lakossággal.
Ha az oroszok nekik mennének súlyos veszteségeket szenvednének, Putyin nem lenne ilyen őrült hogy megtegye.

A lengyel lelket meg kell érteni, ott nincs kommunista nosztalgia mint nálunk, se kisebbrendűségi érzés hogy lefeküdjenek az oroszoknak.
Velük nem lehet tárgyalni, nincs Tolsztoj meg Csajkovszkij meg Európa elveszett testvére vagy szláv közösség, ők egyet akarnak az oroszt veszni látni. Kérlelhetetlenül. Nincs mosoly csak dara. Ebben a lelki társaim.
10 éve láttuk előre hogy ez irányba tart a lengyel erőkivetítés, mára már teljesen beérett. 10 év múlva meg sci-fi szintre érnek fejlettségben a környékhez képes.

A lengyelek a legutóbbi választáson eldöntötték, hogy nem lesz ilyen. Rálépnek a nyugati útra (oroszgyűlöletből vagy más okból), elfogadják a népességcserét, a szuverenitás feladását, megszavazták, hogy néger hordák dugják a lányaikat és minden további velejárót. Esetleg a százmilliárd eurókra rúgó kárpótlást is Izraelnek (a németek meg nem fognak nekik fizetni).
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 454
14 497
113
Kurszk megye.
Hallom, és ez teljesen megerősített UKR, miután elfoglalta Koronevo falu keleti részét.

Támadtak észak felé, elfoglalták Nikipielovkát, Tolpinót, és a harcok Kolyczevka faluért folytatódnak.

Ha ez igaz lenne, akkor az egész helyőrséget elvágták volna a Koronevo városi településen.
Hozzáteszem, hogy a déli irányt az UKR foglalja el.




Az ukrán fegyveres erők újabb orosz konvojt pusztíthatnak el a Kurszk régióban


A z-katonai tudósítók jelentése szerint az ukrán fegyveres erők a Kurszk régióban egy újabb orosz katonai személyzetből és felszerelésből álló oszlopot semmisíthettek meg.

Platon Mamatov katonai tudósító péntek este számolt be az ukrán fegyveres erők csapásáról, amely megismételte a múlt héten Rylszk közelében történteket. Elmondása szerint az oszlop vereséget szenvedett Korenevo közelében, amiért a hét eleje óta dúlnak a harcok.

„Nincs rosszabb katasztrófa a háborúban, mint egy idióta parancsnok” – írta Mamatov, de később törölte bejegyzését. Információit azonban a Romanov Light megerősítette. „A rohadt avatárok soha nem tanulták meg visszahúzni az oszlopokat” – írta. Romanov szerint a támadás augusztus 16-án történt Korenyev térségében.

Augusztus 9-én éjjel az ukrán fegyveres erők a határtól körülbelül 30 km-re megtámadtak egy orosz katonákból álló konvojt, amikor a berendezések a Rylsken és Lgovon áthaladó autópályán haladtak. A z-katonai tudósítók szerint a csapáshoz az amerikai HIMARS MLRS-t használták, összesen 14 sátoros Ural és KamAZ teherautó, gyalogsággal együtt semmisülhetett meg, amelyek egy része porig égett.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint 490 orosz katona halhatott meg a Rylskoye elleni támadás következtében.



**************************************

OPFOR JELENTÉS – „SMU TANFOLYAM ÜZEMELTETÉS” (2024. augusztus 14-15.)

Az Ukrán Fegyveres Erők (SZU) sikeresen dolgoznak ki egy hadműveletet az orosz Kurszk régióban, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy átvegye a stratégiai kezdeményezést az Orosz Föderációtól (FR).

Kijev ezt úgy éri el, hogy egy innovatív, de kockázatos offenzív hadművelet mellett dönt, a Maneuvering Operational Group (MGO) harcba állítása révén Kurszk hadműveleti irányban (Kurszk megye).

Az orosz területen folytatott ukrán hadműveletek katonai céljai még mindig nem egyértelműek.

A harci műveletek intenzitása más irányokban: Kramatorsk - legfeljebb 6 orosz támadás naponta, Toretsk - legfeljebb 8, Pokrovszk - legfeljebb 50.

Az orosz védelmi minisztérium (Orosz Föderáció MO), a távirati csatornák (OSINT) és a műholdelemzések (IMINT) jelentései szerint a Kurszk régióban szerda esti harcterület körülbelül 1200 km2 volt (150 km2-rel nőtt).

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy a fegyveres erők kiterjesztik "aktív műveleti területüket", és a Kurszk régióban jelenleg 74 település van ukrán ellenőrzés alatt. Az OSINT és az IMINT elemzői nyílt adatok alapján meg tudták erősíteni, hogy az ukrán erők legalább 41 települést irányítanak ebben a régióban.

Az MGO SZU elérte a kurszki régió Glushovo körzetének határait Az orosz hatóságok észrevették a problémát, és szerda este a kurszki régió megbízott kormányzója, Alekszandr Szmirnov bejelentette Glushov kiürítését, majd szerda éjfélkor úgy döntött, hogy evakuálják az egész fenyegetett területet. A hadművelet kezdete óta összesen 180 000 orosz állampolgárságú civilt evakuáltak Kurszk és Belgorod térségéből.

A Kurszk régióból származó orosz hadifoglyok száma megközelítette a 2000 embert, köztük 45 FSZB-tiszt, valamint legalább 22 sorkatona és legfeljebb 50 csecsen katona az "Akhmat" egységekből. Az orosz fél saját számításai szerint (meg nem erősített) az egészségügyi veszteségek (elhunytak, sebesültek, eltűnt, foglyok) a hadművelet kezdetétől megközelítőleg 5000 katonát tettek ki.

Adatok az ukrán foglyokról és veszteségekről - "háború köd"

Az Orosz Fegyveres Erők továbbra is arra törekszenek, hogy megszilárdítsák a védelmet az MGO SZU erőinek behatolása körül, és újjáépítsék a Felderítő és Tűzoltó Komplexumot ("ROK"), amely lehetővé teszi a felderítést és a tűzoltást az ukrán csoport teljes mélységében.

Az MGO-val harci kapcsolatban álló orosz egységek (2024. augusztus 14-15.)

Az orosz katonai parancsnokság irreguláris egységeket telepít a Kurszk régióba, köztük az 1. hadsereg 87. motorizált lövészezredét (volt „Pjatnaska” dandár), köztük az 1. önkéntes rohamhadtest „Sarmat” PMC zászlóalját, amelyek már megérkeztek. az új irányba.

Emlékeztetni kell arra, hogy az anyaegységből eltávolított alegységek, azaz az egyes zászlóaljak, sőt századok azt jelentik, hogy az orosz dandárok és ezredek elvesztették az összetartást, és meggyengülve harcolnak mind Kurszk közelében, mind Khasiv Yar, Toretsk és Pokrovsk irányában. amelyek továbbra is prioritást élveznek az orosz parancsnokság számára.

Nyugati szakasz – az FSB határcsoportja (3 zászlóaljnak felel meg); Légierő harcászati csoportja (VDW) – a meggyengült két VDW-ezred (107 és 217) megfelelője, amelyet a 7. VDW-hadosztály két zászlóalja támogat (a „Dnyepr” csoport hadműveleti tartalékából áthelyezve); a 22. gépesített lövészezred elemei a 44. hadsereghadtest 72. gépesített lövészhadosztályától (a „Północ” csoport forgóerőitől áthelyezve); 346. területvédelmi ezred (OT).

Központi szakasz – az 1434. „Akhmat” motorizált lövészezred maradványai; az 1. önkéntes expedíciós rohamhadtest elemei, valószínűleg egykori wagneriták a 3. önkéntes rohamdandár – PMC (az Orosz Föderáció Különleges Műveletek Legfelsőbb Parancsnokságának tartaléka) – elemeinek erejében; Tengerészgyalogos harcászati csoport (a 810. maradványai és a 155. tengerészgyalogos dandár elemei, valamint egy zászlóalj a 200. sarkvidéki dandárból (a "Dél" csoport hadműveleti tartalékából); a 9. motorizált lövészezred elemei a 18. motorizált lövészhadosztályból ( a 15. gépesített lövészdandár „fekete huszárok” hadműveleti tartaléka (valószínűleg a 11. WDW „Czarnych Wilki” dandár hadműveleti tartalékából); vezérkar 1. főnöke a 8. hadseregből – a „Dél” csoport rotációs erőiből).

Keleti szakasz - a 488. gépesített lövészezred maradványai a 144. gépesített lövészhadosztályból; 272. motorizált lövészezred ("fusiliers") a 47. páncéloshadosztálytól (a "Nyugati" csoport hadműveleti tartaléka), 1428. OT-ezred; két FSZB határőrzászlóalj; valószínűleg egy páncélosezred maradványai (nincs adat); az "Akhmat" 204. motorizált lövészezred elemei (korábban a "Dél" csoportból a 8. hadsereg 2. hadsereghadtestének 4. motorizált lövészdandárját támogatták)

Orosz Nemzeti Gárda erői – két „Rosgvardiya” hadműveleti dandár

Adatok az MGO SZU egységeiről – "háború ködje"

Harci műveletek (megerősített és valószínű):

Nyugati szakasz:

Az MGO SZU erőit áthelyezte a mezőkön, hogy megkerülje az orosz védelmi állásokat Sznagost falutól északra, Korenevo városától északkeletre, Alekszejevszkoje falutól északkeletre.

Az MGO SZU folytatja a támadást Koreniewo és Tołpino ellen. Plechów keleti részén tevékenykednek. Az MGO SZU rohamcsoportok részt vesznek a csatákban Tolpino faluban, valamint ettől a falutól északra. Az ukrán egységek Korenvo városától északra, a Krepna folyó északi partja mentén próbálják megkerülni az orosz védelmet.

A VDV Harcászati Csoportja ellenáll nekik, amely a 104. VDV-ezred elemeiből, a 22. motorizált lövészezred elemeiből, valószínűleg a 7. VDV-hadosztályból legalább egy zászlóaljból és az FSB legfeljebb három hiányos határzászlóaljjából áll. Ezt a "Dandár" erejének becsülöm, talán nem is sokkal többre, amely egy kb. 60 km széles sávban védi a folyó alapú szakaszt. Az orosz erőknek legalább 2-3 ukrán dandár támadásainak kell ellenállniuk.

Az oroszok nem tudnak mindent megvédeni, ezért úgy döntöttek, hogy ezen a szakaszon a védelem központja Korenovo városa lesz, amely a Krepna folyó völgyében található, és északnyugat felől erdős dombok néznek rájuk. Itt bújik meg az orosz légideszant gyalogság, amely minden ukrán behatolást ebbe a városba a légi és tüzérségi csapások "komolyságával" kezel.

Ez segít, de legalább egy bombázóba kerül (megerősítve), más források szerint pedig négy. Ez a helyzet az elmúlt öt napban tart. Ha Korenovo elesik, a következő állomás Rylsk városa lesz, és ez elvágja a Glushov kerületet és részben a Rila járást. Ebben az esetben a földet ingyen kell átadni az ukránoknak (sárga terület a térképen). Az orosz központban valószínűleg nincs ilyen lehetőség.

Az MGO SZU nem adja fel. Korenevótól délre folytatta támadását (egy dandárral) Glushkovo ellen, és alapvetően fejlámpákkal közelítette meg ezt a várost. Az ukránok ellenőrzése alatt állnak Vneshapnoye, Ljubimovka, Koreniev járás, és kiterjesztették ellenőrzési zónáikat a Glushov körzet határaira is. Még szerda délután nem volt egyértelmű a helyzet a térségben.

A hadművelet ezen részében a harcok hagyományos módon folytatódnak. A SZU-dandár lassan, de határozottan halad Vnesazapnoye falutól északra. Valószínűleg a harcok után elfoglalta Snahos falut, ami lehetővé teszi, hogy az MGO SZU észak felől támadja meg Korenevo-t, és nem csak keletről.

Az MGO SZU erőinek második támadástengelye szerda este elérte Krasznooktyabrszkijt. Arról is van információ, hogy előző nap ukrán egységeket észleltek ott. Gyakorlatilag az ukránok így megkerülték Glushov térségében a határvédelmi rendszert. Feltételezhető, hogy az orosz védelem Korenyevtől délre, illetve a Szejm folyó keleti és déli partján fekvő területen nem létezik szervezett módon.


Sajnos lehetetlen az egészet egy hozzászólásba betenni, szoval a tobbinek esetleg nézzetek utánna magatok ... (vagy várjatok 2-3 órát ...)
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 041
23 398
113
10 éve láttuk előre hogy ez irányba tart a lengyel erőkivetítés, mára már teljesen beérett. 10 év múlva meg sci-fi szintre érnek fejlettségben a környékhez képes.
Most nem tudom pontosan mire is gondolt a költő, Lengyelországra vagy a lengyel társadalomra, a lengyel haderőre, de 2021-ben voltam utoljára kint, Rzeszów-ban,... - tudod mi van ott?! -,..., nos, ők feltettek mindent egy lapra.
Hosszútávon lehettek volna az EU gazdasági motorja Németország helyett, európa Kinája voltak eddig is, most beigérhettek valamit nekik, amire megérte eladósodni örök életre és felfegyverezni magukat bármivel, eszetlenül, mindegy mennyiért,...és a biztos gazdasági fejlődést egy görög mintájú "én vagyok a fasza gyerek - üres zsebbel" szerepre cserélni.

Nekem nincs bajom a lengyelekkel, de a mentalitásukat jól jellemzi ez a kis -nekem bel- nektek külpol szösszenet:
A szlovák szélsőjobb Republikás Mazurek az utolsó Kulturblog c. adásban az EU-s választások után a frakciók alpaitásával kapcsolatban elmesélte, hogyan tárgyalt pl. a Mi Hazánk küldöttséggel a közös frakciót és az összefogásukat érintő kérdésben. A neten* mindenki megnézheti, ódákat zengett a turbó szlovák a magyarokról és a magyar küldöttségről, többször elismételve, hogy Toroczkay gyak azzal kezdte, hogy nekik és a magyaroknak semmilye területi követelésük, nagy-magyarország és revizionista gondolatuk nincsen, csakis a közös EU-s politikai munkát akarják. Ugyanekkor tárgyalt a lengyel-német küldöttség is a Szuverén nemzetek frakciójáról, a Nowa nadzieja és az AFD, akik két órát csak azon vitatkoztak, hogyan irják helyesen bizonyos német meg lengyel városok nevét mindenféle történelmi eszmefuttatásokra hivatkozva...A megbeszélést vezető már úgy próbálta rövidre zárni a dolgot, hogy azt mondta nekik, "nézzétek meg a magyarokat meg a szlovákokat" 10 perc alatt megegyeztek mindenben, ti meg még mindig régelfeledett történelmi kérdéseknél vagytok...

Ezzel azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül a józan racionalista gondolkodás vezérli a lenygel köz és politikai gondolkodást, hanem már a magyar és szlovák szélsőjobb álltal is meghaladott 100+ éves baromságok. Ilyen ideológiai vágyálmokra (oroszfóbia és lengyel revizionista törekvések) alapozni egy ország jövőjét, hát,. ..egészésgükre, de szerintem ebben a formában ezt elb.szták. Örökre.

*
 
  • Imádom
  • Tetszik
Reactions: vontod and Mark1993

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 546
21 027
113
De miért nincs ott? Megsúgom, mert sok itt a három iq -s akik leállnak vele okoskodni.
3 IQ-s lennék, mert néha elszakad a cérna nálam a hülyeségei miatt? Lehet. Bár szerintem az IQ egy relatív mutató, amely a felnőttek esetében igazából csak annyit mutat, hogy a saját országában a korcsoportjának megfelelő átlaghoz képest hol áll az illető. Szerinted ez hol befolyásolja, hogy kritizálhatom-e ha valaki hülyeségek tömkelegét okádja ide?
Egy ideig ignoron volt, ma már inkább szórakoztat, hogy rácsokon belülről milyennek látszik a világ... A kora alapján fogalma nincs, hogy milyen volt a VSZ keretein belül élni, de fene nagy vehemenciával tudja köpködni azt amitől mások inkább diszkréten egy másik testnylásukon szoktak megszabadulni... :D
 
  • Tetszik
Reactions: Juvi

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 409
14 209
113
Ez majdnem napra pontosan 10 éve volt.

Meg merem kockáztatni, hogy akkor még sikerült is volna, lévén az ukrán haderő akkor épp a mélyponton volt.
Az oroszoknak a fő kockázatot az esetleges további szankciók jelentették, ugyanis a gazdaságuk semennyire nem volt felkészítve akkor még.

Esetleg van frissebb?
Én általánosam mondtam, hogy ez volt a narratíva. Vissza kell olvasni a fórumot.
De asszem ennek már nincs is jelentőssége.
Jelen pillanatban anyaghárorú van, amit a számok tükrében valszeg az oroszok nyerhetnek meg.
De ezen kívül lehetnek más forgatókönyvek is.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas