De had emlékeztesselek, a kiinduló mondatod -amire én reagáltam- arról szólt, hogy Putyinra nagy nyomás nehezedik a folyamatosan csökkenő életszínvonal miatt. Erről viszont láthatóan nincs szó. Mint ahogy hosszú távú fejlődésről sem esett szó.Többek közt azért vagyok itt, de veletek se vagyok előrébb. Mindig ilyen személyeskedés lesz a vége.
Én elhiszem hogy van élet Oroszországban, nem kell egy boltot mutatni egy videóban. Láttam már boltot itthon is.
Én csak azt gondolom hogy a szankciók és a háború gazdasági terhei együtt érezhetőek az orosz társadalom számára. Ezt nem cáfolja az hogy valaki videót csinál egy orosz boltban.
Oroszország történelme összeomlások sorozata és soha nem tanulnak belőle. Putyin kb azt tanulta hogy a kései SZU vezető túl gyengék voltak és ő kb sztálinhoz próbál visszatérni. A valódi tanulság az volna hogy versenyképes gazdaságot kell építeni a nyersanyagexporton kívül is, Kína ezt teszi és szerintem ezért sokkal veszélyesebb Kína. Bár ők legalább megfontoltak és értenek a soft powerhez.
Én el nem hiszem hogy ezt pl Sziamatreska ingyen csinálja. Túl felépítettek a videó, nem olyan mint egy kiköltöző videója ahol beszámol az árakról és a fizetésekről. Soha még csak rossz dolgot se hallottam tőle, csak azt hogy minden ilyen meg olyan szuper és tele van aktuálpolitikai üzenetekkel is.
Láttam videókat oroszoktól is Oroszországról.
Valljuk be ha Sziamatreska az átlag orosz lakótelepeket mutatná akkor nem lennének olyan hatásosak a videói.
Így már el tudom olvasni.
Röviden a cikk szerint a munkaerőhiány és az állami (főleg katonai) kiadások felnyomták a reálbéreket. Cserébe viszont égetik el az elmúlt időszakban felhalmozott tartalékiakat. A magánszektorban lévő béremelkedés és a munkaerőhiány miatt pl végképp nem fog épeszű ember zsoldosnak állni.
Ez nekem inkább tűnik rövid távú anomáliának mint a hosszú távú fejlődés zálogának. Valószínűleg hasonló folyamatok történtek Ukrajnában is ami miatt ők is tudtak ugrani egy bevételi kategóriát a másik cikked szerint.
A valutatartalékok valóban a felére csökkentek. A növekvő belső fogyasztás viszont az egész gazdaságot pörgeti, a hadiipartól független részt is. (Pl. ez történt Magyarországon is.)
Az ukrajnai egy főre eső GDP növekedés legfőbb oka (ahogy a cikk írja) pedig az, hogy a katonai segély (eddig 100 milliárd dollár kb.) is beszámolódik a GDP-be, illetve a lakosság létszáma majdnem felére csökkent. Szóval nem hinném, hogy ugyanazokról a folyamatokról lenne szó. Na de hát mindig könnyebb leegyszerűsíteni a dolgokat,
csak hogy illeszkedjen a narratívába.

Hogy ki fog zsoldosnak állni Oroszországban, hát azt nem tudom (nem is nagyon érdekel), de úgy látom, egyelőre van jelentkező. Nem úgy, mint Ukrajnában.