[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
501
660
93
Többek közt azért vagyok itt, de veletek se vagyok előrébb. Mindig ilyen személyeskedés lesz a vége.

Én elhiszem hogy van élet Oroszországban, nem kell egy boltot mutatni egy videóban. Láttam már boltot itthon is.

Én csak azt gondolom hogy a szankciók és a háború gazdasági terhei együtt érezhetőek az orosz társadalom számára. Ezt nem cáfolja az hogy valaki videót csinál egy orosz boltban.

Oroszország történelme összeomlások sorozata és soha nem tanulnak belőle. Putyin kb azt tanulta hogy a kései SZU vezető túl gyengék voltak és ő kb sztálinhoz próbál visszatérni. A valódi tanulság az volna hogy versenyképes gazdaságot kell építeni a nyersanyagexporton kívül is, Kína ezt teszi és szerintem ezért sokkal veszélyesebb Kína. Bár ők legalább megfontoltak és értenek a soft powerhez.

Én el nem hiszem hogy ezt pl Sziamatreska ingyen csinálja. Túl felépítettek a videó, nem olyan mint egy kiköltöző videója ahol beszámol az árakról és a fizetésekről. Soha még csak rossz dolgot se hallottam tőle, csak azt hogy minden ilyen meg olyan szuper és tele van aktuálpolitikai üzenetekkel is.

Láttam videókat oroszoktól is Oroszországról.

Valljuk be ha Sziamatreska az átlag orosz lakótelepeket mutatná akkor nem lennének olyan hatásosak a videói.

Így már el tudom olvasni.

Röviden a cikk szerint a munkaerőhiány és az állami (főleg katonai) kiadások felnyomták a reálbéreket. Cserébe viszont égetik el az elmúlt időszakban felhalmozott tartalékiakat. A magánszektorban lévő béremelkedés és a munkaerőhiány miatt pl végképp nem fog épeszű ember zsoldosnak állni.

Ez nekem inkább tűnik rövid távú anomáliának mint a hosszú távú fejlődés zálogának. Valószínűleg hasonló folyamatok történtek Ukrajnában is ami miatt ők is tudtak ugrani egy bevételi kategóriát a másik cikked szerint.
De had emlékeztesselek, a kiinduló mondatod -amire én reagáltam- arról szólt, hogy Putyinra nagy nyomás nehezedik a folyamatosan csökkenő életszínvonal miatt. Erről viszont láthatóan nincs szó. Mint ahogy hosszú távú fejlődésről sem esett szó.
A valutatartalékok valóban a felére csökkentek. A növekvő belső fogyasztás viszont az egész gazdaságot pörgeti, a hadiipartól független részt is. (Pl. ez történt Magyarországon is.)
Az ukrajnai egy főre eső GDP növekedés legfőbb oka (ahogy a cikk írja) pedig az, hogy a katonai segély (eddig 100 milliárd dollár kb.) is beszámolódik a GDP-be, illetve a lakosság létszáma majdnem felére csökkent. Szóval nem hinném, hogy ugyanazokról a folyamatokról lenne szó. Na de hát mindig könnyebb leegyszerűsíteni a dolgokat,
csak hogy illeszkedjen a narratívába. :)
Hogy ki fog zsoldosnak állni Oroszországban, hát azt nem tudom (nem is nagyon érdekel), de úgy látom, egyelőre van jelentkező. Nem úgy, mint Ukrajnában.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 151
50 320
113
Nem nagyon érted a téged körülvevő világot ugye?
Magyarázd el kérlek :D !

Ha az lesz a lényege, hogy kötelező a seggnyalás, akkor nem is akarom megérteni!

Az a komoly, hogy szerintem én a szovjetekkel szemben is amíg itt voltak kritikus voltam, s a hozzád hasonlók meg ott is tuti levezették mindenkinek hogy mi nem értjük a világot, segget nyalni muszáj!

Komolyan nem vagy Te a cseh elnök, a Pavel rokona?!

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 489
59 928
113
De had emlékeztesselek, a kiinduló mondatod -amire én reagáltam- arról szólt, hogy Putyinra nagy nyomás nehezedik a folyamatosan csökkenő életszínvonal miatt. Erről viszont láthatóan nincs szó. Mint ahogy hosszú távú fejlődésről sem esett szó.
A valutatartalékok valóban a felére csökkentek. A növekvő belső fogyasztás viszont az egész gazdaságot pörgeti, a hadiipartól független részt is. (Pl. ez történt Magyarországon is.)
Az ukrajnai egy főre eső GDP növekedés legfőbb oka (ahogy a cikk írja) pedig az, hogy a katonai segély (eddig 100 milliárd dollár kb.) is beszámolódik a GDP-be, illetve a lakosság létszáma majdnem felére csökkent. Szóval nem hinném, hogy ugyanazokról a folyamatokról lenne szó. Na de hát mindig könnyebb leegyszerűsíteni a dolgokat,
Hogy ki fog zsoldosnak állni Oroszországban, hát azt nem tudom (nem is nagyon érdekel), de úgy látom, egyelőre van jelentkező. Nem úgy, mint Ukrajnában.
Minden esetre az biztos, hogy Oo probléma nélkül teljesiti a nato védelemre forditott 2% gdp arányos kiadási
elvárását. :)

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 067
5 621
113
A CNN tudósítói Kijevben és a keleti hadszíntéren Pokrovszk városának közelében találkoztak ukrán parancsnokokkal, és amit láttak, hallottak, egybevág: az ukrán alakulatok helyzete nagyon nehéz.
Az általános valóság az, hogy az oroszok több mint két éve tartó őrlő hadműveleteiben az ukrán egységek lassan felmorzsolódnak, rengeteg a veszteségük, az erősítés lassan érkezik, a katonák kimerültek és demoralizáltak, az új egységek képzetlenek.

Az amerikai hírtévé riportja szerint a hadsereget sújtó legnagyobb probléma pedig az, hogy egyre több a parancsmegtagadás és a dezertálás, különösen az újonnan toborzott katonák körében. Mint az egyik parancsnok elmondja: ha az újoncokat bevetik, az első frontakció után érzik, hogy ez egy húsdaráló, ezért a legtöbben mindent megtesznek, hogy onnan elmeneküljenek.

A nyugati muníció késedelmes érkezése miatt kialakult lőszerhiány a harci morál jelentősen visszaesett.

A fronton harcoló egységek hallották és látták a közeledő orosz katonákat, de a lőszerhiány miatt semmit sem tudtak tenni a feltartóztatásukra. Ráadásul a drónok háborújává vált a harc, a légi eszközök jelenléte miatt veszélyessé vált a csapatok sokszori mozgatása a lövészárkokból, így az addig megszokott 3-4 napos váltások helyett gyakorta 10-20 napos váltások alakultak ki, ez pedig hosszú idő folyamatos életveszélyben lenni a védvonal legkülső szegletén.

(Mandiner)

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 916
10 020
113
Elismertem hogy a reálbérek nőttek.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 748
51 017
113
Marat Khairullin írja: Krasznogorovka és Vodyanye ellenőrzésünk alatt áll. Rövid jelentés a frontról, 2024. szeptember 9. Az aktív katonai műveletek Donyeck irányában a pokrovszki szakaszon folytatódnak. Ukrajnszk településen a település déli részén, a 13. számú iskola környékén dúlnak a harcok. Az Ukrajnszktól délre található vállalati erőd részben katonaságunk ellenőrzése alatt áll. Megkezdődött a támadás Gornyak ellen. Embereink áttörik az ellenség védelmét, fokozatosan bezárják a "Nyevelszkij-kiugrót" és előrenyomulnak Kurakhovka felé. Krasznogorovkától is haladtak felé. Krasznogorovka település szinte teljesen fegyveres erőink irányítása alá került. Az ellenséget kiűzték a nyugati utcákról (volt Lenin állami gazdaság), és a Zsukovszkij-központ felé nyomultak. A külterületeket megtisztítják. Dél-donyecki irányban az orosz fegyveres erők továbbra is bekerítik Ugledart. Egységeink harcosai kiűzték az ellenséget az erődített területről Vodyanye településen, átvették az irányítást a településen a szomszédos ipari övezettel és attól délre nyaralóval.
GXBjn-JFX0-AAj-Mwv.jpg

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 602
14 812
113
PUTIN WARS: DRONE WARS

Viszatérve a Putin jovobéli harcterérol a jelenlegihez, íme a sárkánydrón aktivitás térképe.
Nem lokális jelenség, az egész fronton termitezik az orosz állásokat:

AK-val felfegyverzet FPV drón

BONUSZ - drónnal csórják a kalasnyikovot

https://x.com/Heroiam_Slava/status/1832375967911751765

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 898
72 863
113
A lövészárkok professzora nehezen lesz nagykövet.

Nem sikerült harcosokat toborozni a Lengyelországba menekült ukranokbol.

Több mint száz állítólag halott orosz katonatol elrabolt szemelyes tárgyat kínál eladásra egy lengyel újságíró.

.
Az orosz védelmi minisztérium megerősítette Memrik falu (DNR) felszabadítását, Pokrovszk irányában

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 916
10 020
113
Meszike , a hozzászólásod sok sebből vérzik, de csak ezt veszem elő..
Te milyen orosz bábról mesélsz? (legjobb esetben két kapura játszott, de a dollár jobban vonzotta - mint a rubelben kapott jutalék)

Ha orosz báb lett volna - az egész Majdani Forradalmi Játékok szervezőbizottsága már Gulágszerű táborozásra lett volna beutalva 2013 novemberében, pld mikor engedélyeztették a Játékokhoz szükséges terület kiutalását, kettős 24-órás kommandós sorfallal körülvéve, lezárva stb.
Egy demokratikus , független államban ez egy elvárható normális intézkedés a hatalom erőszakos megdöntésére nyiltan, a dollár erejét fegyverként felhasználó szervezkedők ellen.. Ez a fegyver - a Játékok végén még halálos áldozatokat is követelt.. Felelősségre vonás?
Őszintén nem tudom miért nem avatkozott be Oroszország akkor, ha akkor csinálják meg a mostani inváziót sikerrel is jártak volna. Lehet hogy belpolitikailag nem érezte még késznek a helyzetet putyin. Abban ami történt utólag semmi logika nincs. Oroszország hagyta elveszi Ukrajnát, megvárta míg nagyjából megerősödik és csak utána támadott.
Akkor miért nem költözött ki az ukrán nemzet Krimről, a 2014-es népszavazás után? Mert ők is úgy gondolják, hogy krimi, ott született lakosként - ők a hazájukhoz hűek - de az nem Kievhez kötödik, mint az ajándékozás előtt , sem.. És az ott élő oroszok nem molesztálják őket a kötelező oroszzá való átalakulással, betiltva az ukrán nyelvet és gondolkozást.. Igaz ez nekem ott nem volt feltünő - mert a Herszonból származó házigazdáim is oroszul beszéltek, még otthon, egymás között is, de sanda gyanúm h ukránok voltak -de ez annyira lényegtelen kérdés volt még Majdankodás előtt.. Ott ez még Hruscsov előtti ősi időkig visszanyúlva sem volt divat. Krimen és Dombaszban is orosz volt az túlnyomó részt ott élő ember..

A dombaszi ukránok is megmentőként kezelték az oroszokat - mert eltörölték az ott élő lakosság túlnyomó részét sanyargató ukrán banki hiteleket - pld.
Amiért vannak még magyarok Erdélyben is. De amúgy megfordíthatnánk a kérdést, ha olyan náci és ruszofób az ukrán vezetés, akkor olyan orosz nyelvű városok lakói mint Odessza és Harkiv miért maradtak ott?

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 151
50 320
113
Őszintén nem tudom miért nem avatkozott be Oroszország akkor, ha akkor csinálják meg a mostani inváziót sikerrel is jártak volna. Lehet hogy belpolitikailag nem érezte még késznek a helyzetet putyin. Abban ami történt utólag semmi logika nincs. Oroszország hagyta elveszi Ukrajnát, megvárta míg nagyjából megerősödik és csak utána támadott.

Amiért vannak még magyarok Erdélyben is. De amúgy megfordíthatnánk a kérdést, ha olyan náci és ruszofób az ukrán vezetés, akkor olyan orosz nyelvű városok lakói mint Odessza és Harkiv miért maradtak ott?
Nagyon kíváncsi lennék azért az egzakt számokra, hogy a nem 70+ os viszonylag mobilis, orosz érzelmű lakosság milyen arányban maradt ott önszántából, illetve mennyit sorozrak be erőszakkal, börtönöztek be, vadásztak le.

Azt tudod amúgy hogy majdnem 10 millió ukrán állampolgár megpattant?! Gyanús hogy nem ők a jelenlegi uki kormány legnagyobb barátai.

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
360
3 974
93

Jah, ott születnek, ott élték az életüket, és lépjenek le egy farkával zongorázó hülye meg a sleppje miatt. Nem is mindenki teheti ezt meg anyagilag sem. Te eldobnál mindent, és menekülnél, vagy azt mondanád, hogy kapják be, téged márpedig nem fognak a saját szülőföldedről elüldözni?