Odessza megye 20 százalékban orosz? Ezt a marhaságot hol hallottad? Ulippo, voltál te valaha ebben a városban és a környékén? Én ugyanis évekig minden nyaramat ott töltöttem tehát tudom miről beszélek. Igen igazad van benne, hogy Odessza a szó jó értelmében multikulturális város. A modern városmag egy a Francia Forradalom által elzavart főnemes Richelieu herceg keze nyomán alakult ki, de a cári időktől kezdve – mint minden nagy kikötővárosban – volt ott olasz, francia, zsidó, török, román, német és a isten tudja milyen negyed. Ebből a tarka kavalkádból olvasztotta össze az orosz nemzeti eszme azt a várost amit én úgy szerettem. A cári időkben ez a város az egyik legfelvilágosultabb és legtoleránsabb hely volt a Birodalomban, mert a kikötői kereskedelem haszna miatt az Ohrana sok mindent "elnézett" az ottaniaknak, akiknek azonban sose jutott eszükbe megkérdőjelezni városuk orosz voltát.
Ami engem illet legutóbb 5 éve jártam ott és sem akkor sem semmikor az elmúlt 25 évben bizony se Odesszában, se Ilyicsovszkban, se Zatokában nem hallottam egy ukrán szót. A "kátyerek" (amolyan helyi érdekű vízibuszok), a trolik, a buszok menetrendje, az étlap az éttermekben, az amerikai filmek szinkronja a plázák mozijában – mind mind orosz nyelvű volt és gondolom ma is az. Odessza orosz város volt és az is marad mert az általad olyannyira megvetett orosz történelem –amit arrafelé a nyikolajevi kozákok, Nahimov admirális matrózai és a névtelen orosz muzsikok írtak vérrel és verítékkel – orosz városnak, az orosz történelmi múlt részének tekinti, éppúgy minthogy orosz város Szentpétervárt vagy Vlagyivosztok.
Ami engem illet legutóbb 5 éve jártam ott és sem akkor sem semmikor az elmúlt 25 évben bizony se Odesszában, se Ilyicsovszkban, se Zatokában nem hallottam egy ukrán szót. A "kátyerek" (amolyan helyi érdekű vízibuszok), a trolik, a buszok menetrendje, az étlap az éttermekben, az amerikai filmek szinkronja a plázák mozijában – mind mind orosz nyelvű volt és gondolom ma is az. Odessza orosz város volt és az is marad mert az általad olyannyira megvetett orosz történelem –amit arrafelé a nyikolajevi kozákok, Nahimov admirális matrózai és a névtelen orosz muzsikok írtak vérrel és verítékkel – orosz városnak, az orosz történelmi múlt részének tekinti, éppúgy minthogy orosz város Szentpétervárt vagy Vlagyivosztok.