Nekem az egymás agyázása ellenére is tetszik a sok érdekes meglátás és a témák körüljárása.
Saját véleményem az ukrán helyzetről:
Az EU új piacot akart magának (Ukrajna másra nem jó). Az UDA meg akarta akadályozni az "orosz" közös piac létrehozását. A "forradalom" azonban balul ütött ki, mivel a hatalomra kerülő erősen nacionalista, korrupt vezetés éppen a demokratikus vívmányokat (kisebbségi nyelvhaszálat, részleges önrendelkezés stb) szüntette meg. Erre a Krímben, az orosz ajkú lakosság (a szevasztopoli támaszpont és az ott állomásozó orosz katonság segítsével, fellázadt, és a lehető lekisebb áldozattal, demokratikus módon kifejezte, hogy ők oroszországhozt akarnak csatlakozni. Szerintem az oroszoknak nem kellett volna a Krím, inkább egy orosz barát ukrajna lett volna jó nekik (autonom krími területtel). No utána vérszemet kapva az orosz lakta keleti területek - és megtámadva a szélsőjobbos szektorral - szintén önállóságért küzdenek.
Kinek jó a konfilktus. Az USA-nak. Miért? Mert az EU és Oroszország az elmult 15 évben gazadaságilag komoly kapcsolatokat épített ki (ideologiai ellentét már nincs). Amerikai viszont stratégiája részeként a csendes óceán, indiai oceán (kína, india) felé fordult. De nem tetszett a saját befolyás csökkenése európában. Ezért kardoskodnak a szanciók mellett, Gyengítik at Eu-t, hiszen mi éreznénk meg a szankciókat (gáz és olajfegyver stb.) nem pedig az USA. Gyengítik oroszországot (amely most ismét a Gonosz Medve ellenségkép). A terrorizmus már lejárt lemez. ezért kell új ellenség. Erre lehet fogni a hadiiparnak új megrendeléseket, és a költségvetési hiányt is jobban el lehet adni, hogy védelemere kell a gaz oroszok ellen. Kinek jó még? Hát az jelenlegi ukrán vezetésnek, mert a "nép" nem azzal foglalkozik, hogy milyen korrupt kormánya van, hova tünik a pénz, hanem egy zászló stb... Naciolalizmus..
Nekünk magyaroknak, és azoknak az országoknak amelyeknek jelentős kisebbsége él ukjanában, azok mellé kéne állni, akik szavatolják a kisebbségi jogok betartását. ezek furcsa mód az oroszok. És ezért is el kéne gondolkodni Europának, hogy koszovóban elismerték azt amit a Krimben nem?? Hogy van ez? Ja és a USA/CIA magánhadseregi, a különleges kommandók Ukrajnában. Az a komány amely katonai erővel saját népét gyilkolja az nem lehet demokatikus, nem lehet(ne) a nyugatnak támogatni. Én ezért vagyok ebben a konfikutban oroszpárti, annak ellenére, hogy az egységes EU és a NATO mellett vagyok általában. Ja még annyi, hogy jelenelg az USA europai erőinek egy részét kicsit előretolta, és néhány ország némi repülőgépet telepített kelet európába. Gyakorlatilag nagyobb katonai müveletek nincsenek, ez inkább csak hisztériakeltés, különösen annak a fényében, hogy Oroszországnak a NATO-val, EU-val szemben semmilyen követelése nincs, sőt a párbeszéd (és az eu-val a gazdasági együttműködés folytatása) az érdeke-