[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
2 704
6 733
113
Ki van zárva, hogy ez baleset legyen. Egymástól jól elszigetelt objektumok robbantak fel és a környékükön a feltöltött gépek - ahogy a repülőgépeknél szokás - beleégtek a betonba. Ráaádsul a földsánccal eltakart gépek semmisültek meg, máshol pedig a betonon állók, de ott se mindegyik.
Ez még csak nem is szabotázs, mert ennyi külön helyszín ellen egyszerre, a robbanások felvételeit látva egy időben távrobbantást végrehajtani, anélkül, hogy azt időben megakadályozzák, szerintem nem lehet. Ez valamiféle precíziós légicsapás volt, valószínű ATACMS-el, vagy más ekkora hatótávú precíziós fegyverrel. Kazettás fejrész és szimpla harcirész vegyesen.
Ez egyben kiválóan megválaszolja azt a kérdést is, hogy mi értelme még egy Gripen-századot venni, ha az ABM védelem nincs megoldva (amit évek óta szorgalmazok).
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
895
1 923
93
Elkepzelhetonek tartod, hogy roman-USA tamadas tortent volna ATACMS-al? Mondjuk Moldovabol? Ha igen, akkor lehetseges ezt ugy elrejteni, hogy ne legyen bizonyithato? Mert ha bizonyithato, akkor Romania tamadta meg az oroszokat es akkor nincs 5-os cikkely. Lehet barmely mas magyarazat az egyertelmuen nagy orosz vesztesegre?
Előbb adnak az ukránoknak ACATM-s rakétát.Ha a rakéta maradványait megtalálják nem lehet tagadni.Magyarázat egy jól szervezett szabotázs akció lehet!Idővel talán kiderül.Moszkva cirkálót is elsőnek balesetnek próbálták beállítani az Oroszok.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
519
1 509
93
Amerikaiaknak van.Lengyel F16-osokhoz van rendszeresítve,Román F16A MLU gépek nem tudom tudják-e hordozni.De szinte kizárt hogy ezzel nato gépek támadták volna a repteret.
De hogyan? Hogyan lehetett a Krim-et elerni, hogyha nem a NATO volt? Ha meg a NATO volt, akkor itt a 3.vh? Nem ertem mi van... Lehet par nap mulva reagalnak az oroszok, ok biztos tudjak ki volt.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 566
14 988
113
Tehát:
 • kilőttek egy nagy hajót
 • helikopterrel meglődöztek valami olajtárolót
 • most szétlőttek 10 repülőt a földön

Akkor most mit is vár az egyik oldal droid-hadteste, holnaptól béke vagy mi!? Felnőtt emberek kergetnek gyerekes vágyakat.

Ha emlékeim nem csalnak, akkor irániak vertek pofán amerikai rombolót, papupocs tevezsokék intéztek el tornyokat a világ katonai csúcshatalma egyik legikonikusabb városában - illetve kopogtattak be a Pentagonba, futottak Afganisztánból, és!?

Ideje lejönni a Marvel-univerzumból, ahol a szuperhősök nem véreznek meg ahol a box meccseket 116-2 pontozással hozzák.

Ez egy kurva háború, ahol dolgok elsüllyednek, lelövődnek, felrobbanak. Mindkét oldal hajlamos 2 harckocsi elvesztéséből Kurszk-ot fantáziálni, 2 S-300-ből Baaka-völgyet, egy légypiszoknyi szigetből meg a normandiai partraszállást.

Maradjunk már a realitások talaján. Hiába van lekorlátozva a topik, ez a droid-magatartás ugyanígy itt maradt.

Változott valami 2000 hadifogoly ukránnal? Változott valami a Moszkva elsüllelyesztésevel? Változott bármi is a háború mentenén - azon kívül, hogy n+1 alkalommal el lett magyarázva, hogy ez nem villámháború (mégha valakik annak is gondolták) és a mai napig itt tartunk.

Egyesek képtelenek az érzelmi túltengést kordában tartani - nem csak ezen a fórumon, hanem a médiában is. Teljesen egyoldalú és igazaból ellenőrízhetetlen hitelességű "hírek" mennek mindenhol.

A németeknél a covid senkit sem érdekelt az elmúlt 5 hónapban, helyette ment a "mi szankciónálunk és az orosz kártyavár összeomlik" szöveg, aztán amióta az energiahiány egyre durvább, azóta újra a covid a fő téma. Vajon miért!?

Aztán ugyanígy ideje lenne elengedni a hájpot 10 Himars, 5 Zircon pár PZH2000 és társai kapcsán is. Ezt a háborút a tömegtűzérséggel meg ballisztikus rakétákkal vívják, orosz szájíz, mentalitás szerint és a felőrlésre játszanak. Az győz, aki tovább bírja a szenvedést és van mélységi tartaléka.

Ez a "60-as évek tankja" szöveg is... Nem tudom, de ha egy 60-as évek tankja malaca talál el a löveszárokba, nekem ugyanúgy kicsengettek, de lehet akár egy fritz 88-as Flak is, vagy egy első világháborús cucc. Embert ölni az is tud és tudtommal valahol a háborúnak az a célja.

A nyugati média tartja fent még az érdeklődést a szenzációhajszoló és clickbait címekkel, az orosz sem különb, plusz a hab a tortán, amikor az úgynevezett katonai "szakértők" nyilatkoznak úgy, hogy nagyjából hadgyakorlat egy elképzelt ellenség ellen vagy papucsos dzsihad-mobilosokat kergettek totális technikai fölényben.

Kiváncsi lennék, vajon hány szakértő futkosott véres masszán át egy-egy löveszárokban egy kiadós tűzérségi előkészítés után, esetleg lőtt akármivel egy közeledő harckocsira, ölt embert, cipelte a sebesült társát?

Nagyjából annyian, mit ahányan az észt osztják mondjuk hegesztésből, de se egy égésnyom, se történet a terepről, csak a nagy címek és a katedra/irodai székek adta alternatív valóság...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
9 503
21 935
113
Nem. Ha ez lenne már ICBM-ek hullanának körülöttünk.

Nem hullanának, az oroszok láthatólag nem reagáltak semmit az eddigi provokációkra sem (pl. HARM, ha igaz volt).
Szerintem egyáltalán nem kizárható, hogy a NATO (tagállamok) kezdettől fogva leplezetten részt vesznek tevőlegesen is, nem csak real time információk átadásával. Amíg ezt egyik oldal sem ismeri el, addig "mintha nem történt volna semmi".
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 741
31 535
113
Amerikaiaknak van.Lengyel F16-osokhoz van rendszeresítve,Román F16A MLU gépek nem tudom tudják-e hordozni.De szinte kizárt hogy ezzel nato gépek támadták volna a repteret.
Szeretném ezt hinni.

Persze sokáig nem tart átfesteni digit camora egy pár db. F-16ost ukrán zászlóval, és belerakni néhány kipróbált amcsi pilótát, akik meg feszálltak romániából.

Ezt mondtam 2 napja gyerekek, hogy 300km oda vissza Románia szárazföldi partja meg a Szaki reptér közti távolság úgy, hogy nagy részt horizont alatt is repülhettek, volt felettük AWACS, Global HAWK, minden szar, a Moszkva pusztulása óta meg komoly orosz légvédelmi cirkáló/romboló a közelben nincs, a Kígyó sziget meg üres.

Előtte egy nappal mutogattak HARM roncsokat az oroszok, amit ugye RADAR ellen lehet bevetni. Gyanúsan ki is lett csapkodva néhány környékbeli fix telepítésű távolfelderítő radar, ami megmaradt az is óvatosabban lett utána használva.


Az én magánvéleményem az, hogy ez kurvára nem orosz "figyelmetlenség", de még csak nem is egy hős ukrán szabotőr kommandó sikere volt, hanem valami olyan csúfság, amit az ukránok NEM, vagy egyedül biztosan nem tudtak volna végrehajtani.

Ez meg azért nagyon szar, mert a Krímet az oroszok úgy veszik, hogy az Oroszország része, innentől HA akarják, de jure oda is baszhatnak bárkinek a saját törvényeik szerint atommal.

Szarul hangzik? Igen, de ettől még igaz amit itt levezettem...
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
310
2 777
93
Napi kék-sárga LSD-bélyeg:

„A háború után Ukrajna nagyon erős lesz és Kelet-Európa központjává válik, és soha többé nem engedi magát olyan országként kezelni, amelyet segíteni és sajnálni kell – jelentette ki szerdán Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva. Jermak a hírügynökségnek adott exkluzív interjújában elmondta: „ma az a legfontosabb, hogy megnyerjük ezt a háborút. Ukrajnát határozottan nagyon erősnek látom. Úgy látom, hogy Ukrajna, évszázadokra elnyerte saját méltóságának érzetét, de ezért sajnos szörnyű tragédiát élt át, és rengeteg embert elveszített. Kelet-Európa központjának tekintem. Úgy látom, ez egy új biztonsági rendszer kiépítésének a központja lesz, legalábbis Európában, meg vagyok győződve erről.” Az elnöki hivatalvezető hozzátette: „azt is látom, hogy Ukrajna nagyon gyorsan csatlakozik az Európai Unióhoz. Megmondom őszintén: hiszek abban, hogy nem csak a biztonsági garanciákról szóló globális megállapodást kell aláírni, hanem abban is, hogy vezető partnereinkkel kétoldalú biztonsági garanciákat is aláírunk.” Jermak kifejtette: „azt gondolom, hogy annyira szabadok vagyunk, hogy a demokrácián kívül semmi más nincs a vérünkben. Egyszerűen nem fogadjuk el az ellenkezőjét. A kormányunknak demokratikusnak, alapvető értékeken alapulónak kell lennie, amiért ma tulajdonképpen harcolunk.” Kiemelte: „nem tudom, hogy lesz-e változás a politikai rendszerben. Az élet majd megmutatja. A legfontosabb az, hogy azok az értékek legyenek a prioritások, amelyekért ma az egész ukrán nép harcol.” „Mindenképpen tiszteletet érdemelünk. Mindenképpen számolni fognak velünk. Soha többé nem hagyjuk magunkat olyan országként kezelni, amelyen segíteni, sajnálni kell. Szerintem mindez már határozottan a múlté. A legfontosabb most a háború megnyerése és egy teljesen új, erős és progresszív állam felépítése” – szögezte le Andrij Jermak.

https://politic.karpat.in.ua/?p=55292&lang=hu

Az ukrajnai háború nem érhet véget „szíriai” vagy „koreai” forgatókönyv szerint, az egyetlen lehetőség az, hogy elhiggyük, az ukrán fegyveres erők és az egész védelmi szektor képes győzni – jelentette ki csütörtökön Olekszij Reznyikov védelmi miniszter az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Mint Reznyikov a háború befejezésének lehetséges forgatókönyveit elemezve elmondta, az ukrajnai háború nem érhet véget „koreai forgatókönyv” szerint, mivel Oroszország még 2014-ben elszalasztotta a fegyveres konfliktus befagyasztásának lehetőségét. A miniszter ugyanakkor úgy vélte, hogy a „szíriai” forgatókönyv Ukrajnában szintén lehetetlen. „Ami Szíriát illeti, az oroszok is kifogynak az erőforrásaikból: mind embereket, mind a fegyvereket illetően. A mi esetünk épp ellenkező, nekünk vannak partnereink. Vagyis, ahogy mondani szokás, ez a kollektív Nyugat, a civilizált Nyugat, amelyet ma egyre jobban és jobban érdekel a győzelmünk” – mutatott rá. A védelmi tárcavezető megjegyezte, hogy amikor a világ országai globális gazdasági problémákkal szembesülnek, néhány politikus arról fog „álmodozni”, hogy Ukrajnát és Oroszországot tárgyalóasztalhoz ültesse. „Ezért önöknek és nekem nyerő helyzetben kell lennünk, amennyire csak lehetséges, köszönhetően a megfelelő döntéseknek, a fegyveres erők intézkedéseinek, a partneri fegyverszállítások folytatásának és annak a meggyőződésnek, hogy az ukrán fegyveres erők, a teljes biztonsági és védelmi szektor képes győzni. Teljesen úgy gondolom, hogy ez egy valós terv” – összegezte Olekszij Reznyikov.

https://politic.karpat.in.ua/?p=55314&lang=hu


Már az Kárpátalján tartózkodó külföldieket is levadásszák, ha találnak valamit róluk:

„Ukránellenes bejegyzéseket osztott meg az interneten egy Kárpátalján tartózkodó külföldi férfi. A férfi közösségi oldalain ukránellenes bejegyzéseket osztott meg, melyekben nyíltan megalázta az ukrán államot és lejáratta a katonákat. Az oroszbarát külföldit már értesítették az ellene indult eljárásról, az ügyben folynak a vizsgálatok. A nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a munkácsi járási rendőrkapitányság dolgozói végzik a munkácsi kerületi ügyészség vezetésével. A hírt a megyei SZBU sajtószolgálata közölte.”

https://podiji.karpat.in.ua/?p=91991&lang=hu
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
11 327
43 672
113
Ez egyben kiválóan megválaszolja azt a kérdést is, hogy mi értelme még egy Gripen-századot venni, ha az ABM védelem nincs megoldva (amit évek óta szorgalmazok).
Ez a melyik kezünkbe harapjunk esete. Ha egy századnyi Gripen van egy reptéren ABM védelem nélkül, az ennyit ér. Ha két ezrednyi Gripen van négy reptérre széttelepítve és van ABM védelem, az lenne a megoldás.
De az ABM védelem se mindenható, így önmagában az, hogy van egy fedezékek nélküli, könnyűszerkezetes hangárokkal tarkított repülőtér egy századnyi Gripennel, meg egy valamilyen hatékonyságú ABM védelem, az még nem a kánaán.
Több gép is kell, mert a 14 az mindenképp kevés, meg fedezék is kell, mert az passzív védelem és ABM védelem is kell, mert az ATACMS/Iszkander az nem játék.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 210
12 237
113
Kedves Sniper!

Bocs, de a rendszer csak most enged válaszolni.


Az USA-nak érdekében állt egy támadás a Krím ellen? A válasz nem egyszerű! Morálisan, az ő szempontjukból igen, de ez a politikai elemzők részéről patikamérlegen kigondolt terv lehetett. Ha ők voltak, akkor az is érthető, hogy az oroszok miért is nem forszírozzák olyan vehemensen, hogy kiderüljön, mi az igazság. Még nem készek egy NATO elleni háborúra. Ha nyugati támadás volt, akkor jól számoltak az elemzők és MOST nem lesz következménye. A későbbiekbe nem merek belegondolni. Ki tudja, milyen paktumok köttetnek a háttérben Európa ellen?

Ha rosszul számoltak, akkor valahol már készül valami. Akkor viszont a románok szívják meg, mert az ő engedélyük nélkül ez nem ment volna. Lássuk be, hogy a nyugati oldalon ők a legsebezhetőbbek. Mondjuk, példaképp néhány "ukrán" akna kezd el úszkálni Constanta előtt....

Ha nem egyértelmű nyugati támadás volt, hanem csak nyugati segítséggel végrehajtott ukrán támadás – előkészítendő a herszoni offenzívát -, akkor minden tiszta. De…. az ukránok sem sietnek dicsekedni a támadással. Felettébb érdekes!

Szögezzük le azonban, hogy a támadás – magán az attakon kívül – sikertelen volt. Szép nagy füst, pár gép, némi lőszer és ennyi. A reptér operatív képességét nem érintette.

Ugyanakkor a támadás megvolt, de a repülőtér NINCS kiütve! Tehát egy déli esetleges ukrán offenzívának a krími repülőtérrel számolnia kell. Ráadásul ezután biztosan megerősítik a védelmet.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 386
47 426
113
15 német önjáró Lövegből 5 PzH 2000 maradt az ukrán fegyveres erők szolgálatában
Sőt, kiderült, hogy 10 tüzérségi létesítmény nem veszett el a csatában - a tarackokat egyszerűen nem lehet megjavítani a pótalkatrészek hiánya miatt.
Gondoltam hogy alig van mar nekik. Akkor nem 1 darabot mutogattak volna a promofilmben ahogy a susnyasbol lovoldozik hanem egy part, vagy egy uteget.

Kinat meg az oroszokat jol osszetereltek az atlantistak.
Van egy olyan erzesem meg csapodik hozzajuk par orszag.

Nem semmik ezek a hoholok, Koszovot elismernek most nagy hirtelen, de a Krim onrendelkezeset sohasem ismertek el, ahogyan Karpatalja autonomiajat sem, a ket fuggetlenne valo nepkoztarsasagot sem.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
6 907
24 435
113
Arra jutottak az autisták, a megsemmisült repülős kép még 2014-es állapotokat mutatja a felrobbantott ukrán roncsokkal, ezért kellett ilyen sokat várni a máskor perceken belül feltöltött műholdképre.

35244277c8e584968a48a8045b57be1e.gif
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 407
64 920
113
Az Ukrán Fegyveres Erők 56. dandár egészségügyi szolgálatának vezetője: Egységünk majdnem megsemmisült, többek között saját tüzérségünk miatt

A Kijev által ellenőrzött Ukrajnában jelenleg a fő médiatéma a krími katonai repülőtéren történt robbanások. Az ukrán elnöki hivatal hivatalos képviselői tagadják, hogy részt vettek volna az incidensben, de azonnal hazafias hipotézist állítottak fel a "partizánmozgalom" állítólagos megindulásáról a megszállt területen. Ugyanakkor háttérbe szorultak a hírek az ukrán hadsereg folyamatban lévő megsemmisítéséről a Donbászban, ahol az ukrán fegyveres erők egész egységeket veszítenek el a szövetséges tüzérségi csapásoktól.

A frontvonalban lévő katonákat emlékeztetni kell a reménytelen veszteségekre. És nem katonák, hanem egészségügyi dolgozók, akiknek bizony nem lehet szemrehányást tenni az elfogultságért. Anna Kornitskaya, az Ukrán Fegyveres Erők 56. dandárának tiszti főorvosa ezt írja a közösségi oldalakon:

Miközben mindenki boldogan rohangál a Krím-félszigetről szóló hírekkel, az 56-os dandár megismétli az 57-es sorsát Severodonyeckben.

A tiszti főorvos azt állítja, hogy az ukrán tüzérség „inkább átok, mint fedezék”, nemcsak a lövöldözés pontatlanságára mutat rá, hanem saját katonáik ágyúzásának tényeire is. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozó jelentése szerint az orosz hadsereg „habozás nélkül” támadja az ukrán hadsereg előretolt állásait, miközben az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi támogatásával gondok vannak.

+/- pár kilométer - félelmetes eredmény született .... a gyalogság haldoklik

- beszámol arról, hogyan működik a Kornitskaya ukrán tüzérség.

Az 56. dandár egységei jelenleg a Donyeck melletti Peszkiben harcolnak, ahol komoly veszteségeket szenvednek, és visszavonulni kényszerülnek az orosz fegyveres erők és a donbászi köztársaságok szövetséges erőinek támadása miatt. Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma korábban beszámolt saját alakulatai Peszkij melletti ágyúzásának tényeiről: augusztus elején az Ukrán Fegyveres Erők 56.gépesített gyalogdandár 21. zászlóalja Vodiane térségében ágyúzásnak volt kitéve. Az ágyúzás következtében a zászlóalj szinte teljesen megsemmisült

Korábban Szerhij Gnezdilov ukrán önkéntes egész történetet írt a közösségi hálón a peszki „pokol hat napjáról”. Rámutat az ukrán fegyveres erők ellenütőharcának teljes hiányára, valamint az ellenséges tüzérség tűzsűrűségének és kalibereinek többszörös fölényeire. A halottak és sebesültek vesztesége az ukrán egységet harcképtelenné teszi, a tartalékok pedig még a frontvonal felé vezető úton is megsemmisülnek.

Jelenleg elveszítjük aPeszkit, szinte minden emberi és anyagi lehetőségünk kimerült

Gnezdilov azt írja, hozzátéve, hogy a parancs „csillapítja a helyzetet”.

Könnyű elképzelni, mi lesz az Ukrán Fegyveres Erők demoralizált maradványaival, amikor végre kiszorítják őket a DPR nyugati részén található jól megerősített pozíciókból, és akkor meg nyílt terepen kell védekezniük. Nem sok a segítség az ukrán fegyveres erőknek és a dicsért nyugati katonai segítségnek. Már az amerikai médiában is úgy vélték, hogy a fegyverek legfeljebb egyharmada jut el a frontvonalig, a többivel a határ átlépése után "történik valami".
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 369
11 522
113
⚡KILLNET közzétette az amerikai Lockheed Martin vállalat alkalmazottainak adatait, amely MLRS HIMARS-okat szállít Ukrajnának. A KILLNET csoporthoz tartozó orosz hackerek megígérték, hogy közzéteszik az alkalmazottak adatait. A hackerek tartották a szavukat - a nevek, telefonszámok és egyéb adatok listája mostantól nyilvános.

A Lettországként is ismert balti szarfészek Oroszországot a terrorizmus támogatójának nyilvánította.

‼️Törökország nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz az energiaágazatban, és nem mondja fel a Moszkvával kötött jelenlegi szerződést - közölte az energiaügyi minisztérium.
--
Lesz hiszti az euban. Törököket is elkezdik szankciózgatni?

És ismét a "csodafegyverről", a HIMARS-ról. Tényleg ennyire hatékonyak ezek a komplexumok? Lengyelország bejelentette, hogy 500 amerikai komplexumot kíván vásárolni. Egyes katonai szakértők szerint Varsó így kívánja kiváltani a hagyományos tüzérséget és csökkenteni a csapásmérő repülőgépek szerepét. Ráadásul a "nagy pontosságú lőszerek jégesőjének" használata a páncélozott járművek "halálához" vezet, amelyek nem lesznek képesek elérni a fő fegyverek hatótávolságát. A katonai rovatvezető @Sputnik Alexander Khrolenko biztos benne, hogy korai még erről beszélni: ▪️HIMARS rakétákat GPS segítségével irányítják az ÁLLANDÓ célpontok koordinátái alapján. A mozgásban lévő (támadó) tankokat nem képesek eltalálni. ▪️Még maguk az amerikaiak is rossz véleménnyel vannak a HIMARS-ról. A rakétáikat GPS segítségével irányítják. Az Orosz Föderációval vagy a KNK-val való (akár nem nukleáris) katonai konfliktus esetén pedig a műholdakat fogják először megsemmisíteni. ▪️Szatellitvezérlő rendszer nélkül a HIMARS azonnal használhatatlanná válik.