[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 449
63 866
113
Ez egyben kiválóan megválaszolja azt a kérdést is, hogy mi értelme még egy Gripen-századot venni, ha az ABM védelem nincs megoldva (amit évek óta szorgalmazok).
Ez a melyik kezünkbe harapjunk esete. Ha egy századnyi Gripen van egy reptéren ABM védelem nélkül, az ennyit ér. Ha két ezrednyi Gripen van négy reptérre széttelepítve és van ABM védelem, az lenne a megoldás.
De az ABM védelem se mindenható, így önmagában az, hogy van egy fedezékek nélküli, könnyűszerkezetes hangárokkal tarkított repülőtér egy századnyi Gripennel, meg egy valamilyen hatékonyságú ABM védelem, az még nem a kánaán.
Több gép is kell, mert a 14 az mindenképp kevés, meg fedezék is kell, mert az passzív védelem és ABM védelem is kell, mert az ATACMS/Iszkander az nem játék.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Kedves Sniper!

Bocs, de a rendszer csak most enged válaszolni.


Az USA-nak érdekében állt egy támadás a Krím ellen? A válasz nem egyszerű! Morálisan, az ő szempontjukból igen, de ez a politikai elemzők részéről patikamérlegen kigondolt terv lehetett. Ha ők voltak, akkor az is érthető, hogy az oroszok miért is nem forszírozzák olyan vehemensen, hogy kiderüljön, mi az igazság. Még nem készek egy NATO elleni háborúra. Ha nyugati támadás volt, akkor jól számoltak az elemzők és MOST nem lesz következménye. A későbbiekbe nem merek belegondolni. Ki tudja, milyen paktumok köttetnek a háttérben Európa ellen?

Ha rosszul számoltak, akkor valahol már készül valami. Akkor viszont a románok szívják meg, mert az ő engedélyük nélkül ez nem ment volna. Lássuk be, hogy a nyugati oldalon ők a legsebezhetőbbek. Mondjuk, példaképp néhány "ukrán" akna kezd el úszkálni Constanta előtt....

Ha nem egyértelmű nyugati támadás volt, hanem csak nyugati segítséggel végrehajtott ukrán támadás – előkészítendő a herszoni offenzívát -, akkor minden tiszta. De…. az ukránok sem sietnek dicsekedni a támadással. Felettébb érdekes!

Szögezzük le azonban, hogy a támadás – magán az attakon kívül – sikertelen volt. Szép nagy füst, pár gép, némi lőszer és ennyi. A reptér operatív képességét nem érintette.

Ugyanakkor a támadás megvolt, de a repülőtér NINCS kiütve! Tehát egy déli esetleges ukrán offenzívának a krími repülőtérrel számolnia kell. Ráadásul ezután biztosan megerősítik a védelmet.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 434
113
15 német önjáró Lövegből 5 PzH 2000 maradt az ukrán fegyveres erők szolgálatában
Sőt, kiderült, hogy 10 tüzérségi létesítmény nem veszett el a csatában - a tarackokat egyszerűen nem lehet megjavítani a pótalkatrészek hiánya miatt.
Gondoltam hogy alig van mar nekik. Akkor nem 1 darabot mutogattak volna a promofilmben ahogy a susnyasbol lovoldozik hanem egy part, vagy egy uteget.

Kinat meg az oroszokat jol osszetereltek az atlantistak.
Van egy olyan erzesem meg csapodik hozzajuk par orszag.

Nem semmik ezek a hoholok, Koszovot elismernek most nagy hirtelen, de a Krim onrendelkezeset sohasem ismertek el, ahogyan Karpatalja autonomiajat sem, a ket fuggetlenne valo nepkoztarsasagot sem.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Arra jutottak az autisták, a megsemmisült repülős kép még 2014-es állapotokat mutatja a felrobbantott ukrán roncsokkal, ezért kellett ilyen sokat várni a máskor perceken belül feltöltött műholdképre.

35244277c8e584968a48a8045b57be1e.gif
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 123
82 891
113
Az Ukrán Fegyveres Erők 56. dandár egészségügyi szolgálatának vezetője: Egységünk majdnem megsemmisült, többek között saját tüzérségünk miatt

A Kijev által ellenőrzött Ukrajnában jelenleg a fő médiatéma a krími katonai repülőtéren történt robbanások. Az ukrán elnöki hivatal hivatalos képviselői tagadják, hogy részt vettek volna az incidensben, de azonnal hazafias hipotézist állítottak fel a "partizánmozgalom" állítólagos megindulásáról a megszállt területen. Ugyanakkor háttérbe szorultak a hírek az ukrán hadsereg folyamatban lévő megsemmisítéséről a Donbászban, ahol az ukrán fegyveres erők egész egységeket veszítenek el a szövetséges tüzérségi csapásoktól.

A frontvonalban lévő katonákat emlékeztetni kell a reménytelen veszteségekre. És nem katonák, hanem egészségügyi dolgozók, akiknek bizony nem lehet szemrehányást tenni az elfogultságért. Anna Kornitskaya, az Ukrán Fegyveres Erők 56. dandárának tiszti főorvosa ezt írja a közösségi oldalakon:

Miközben mindenki boldogan rohangál a Krím-félszigetről szóló hírekkel, az 56-os dandár megismétli az 57-es sorsát Severodonyeckben.

A tiszti főorvos azt állítja, hogy az ukrán tüzérség „inkább átok, mint fedezék”, nemcsak a lövöldözés pontatlanságára mutat rá, hanem saját katonáik ágyúzásának tényeire is. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozó jelentése szerint az orosz hadsereg „habozás nélkül” támadja az ukrán hadsereg előretolt állásait, miközben az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi támogatásával gondok vannak.

+/- pár kilométer - félelmetes eredmény született .... a gyalogság haldoklik

- beszámol arról, hogyan működik a Kornitskaya ukrán tüzérség.

Az 56. dandár egységei jelenleg a Donyeck melletti Peszkiben harcolnak, ahol komoly veszteségeket szenvednek, és visszavonulni kényszerülnek az orosz fegyveres erők és a donbászi köztársaságok szövetséges erőinek támadása miatt. Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma korábban beszámolt saját alakulatai Peszkij melletti ágyúzásának tényeiről: augusztus elején az Ukrán Fegyveres Erők 56.gépesített gyalogdandár 21. zászlóalja Vodiane térségében ágyúzásnak volt kitéve. Az ágyúzás következtében a zászlóalj szinte teljesen megsemmisült

Korábban Szerhij Gnezdilov ukrán önkéntes egész történetet írt a közösségi hálón a peszki „pokol hat napjáról”. Rámutat az ukrán fegyveres erők ellenütőharcának teljes hiányára, valamint az ellenséges tüzérség tűzsűrűségének és kalibereinek többszörös fölényeire. A halottak és sebesültek vesztesége az ukrán egységet harcképtelenné teszi, a tartalékok pedig még a frontvonal felé vezető úton is megsemmisülnek.

Jelenleg elveszítjük aPeszkit, szinte minden emberi és anyagi lehetőségünk kimerült

Gnezdilov azt írja, hozzátéve, hogy a parancs „csillapítja a helyzetet”.

Könnyű elképzelni, mi lesz az Ukrán Fegyveres Erők demoralizált maradványaival, amikor végre kiszorítják őket a DPR nyugati részén található jól megerősített pozíciókból, és akkor meg nyílt terepen kell védekezniük. Nem sok a segítség az ukrán fegyveres erőknek és a dicsért nyugati katonai segítségnek. Már az amerikai médiában is úgy vélték, hogy a fegyverek legfeljebb egyharmada jut el a frontvonalig, a többivel a határ átlépése után "történik valami".
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
⚡KILLNET közzétette az amerikai Lockheed Martin vállalat alkalmazottainak adatait, amely MLRS HIMARS-okat szállít Ukrajnának. A KILLNET csoporthoz tartozó orosz hackerek megígérték, hogy közzéteszik az alkalmazottak adatait. A hackerek tartották a szavukat - a nevek, telefonszámok és egyéb adatok listája mostantól nyilvános.

A Lettországként is ismert balti szarfészek Oroszországot a terrorizmus támogatójának nyilvánította.

‼️Törökország nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz az energiaágazatban, és nem mondja fel a Moszkvával kötött jelenlegi szerződést - közölte az energiaügyi minisztérium.
--
Lesz hiszti az euban. Törököket is elkezdik szankciózgatni?

És ismét a "csodafegyverről", a HIMARS-ról. Tényleg ennyire hatékonyak ezek a komplexumok? Lengyelország bejelentette, hogy 500 amerikai komplexumot kíván vásárolni. Egyes katonai szakértők szerint Varsó így kívánja kiváltani a hagyományos tüzérséget és csökkenteni a csapásmérő repülőgépek szerepét. Ráadásul a "nagy pontosságú lőszerek jégesőjének" használata a páncélozott járművek "halálához" vezet, amelyek nem lesznek képesek elérni a fő fegyverek hatótávolságát. A katonai rovatvezető @Sputnik Alexander Khrolenko biztos benne, hogy korai még erről beszélni: ▪️HIMARS rakétákat GPS segítségével irányítják az ÁLLANDÓ célpontok koordinátái alapján. A mozgásban lévő (támadó) tankokat nem képesek eltalálni. ▪️Még maguk az amerikaiak is rossz véleménnyel vannak a HIMARS-ról. A rakétáikat GPS segítségével irányítják. Az Orosz Föderációval vagy a KNK-val való (akár nem nukleáris) katonai konfliktus esetén pedig a műholdakat fogják először megsemmisíteni. ▪️Szatellitvezérlő rendszer nélkül a HIMARS azonnal használhatatlanná válik.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
A fordítás lehetne jobb, de a lényeg így is érthető:

„A barátom a szaki repülőtéren volt”: Tsarev a robbanások váratlan eredményeiről beszélt​


„Reggel felhívott egy barátom, aki a szaki repülőtéren volt egy tűz következményeit felszámoló csoport tagjaként. Ledobott fotók és videók katonai repülőgépeinkről. Nincs jogom terjeszteni, hiszen ez mind katonai felszerelés.


A robbanást valamiért irányították, és a repülőtér közelében lévő falut érte. És helyesen mondom, a falu egy részén. A ház mellett, amelyben az üveg betört, van egy ház, amelyben az üveg sértetlen. A falu azonban megkapta. Helyeken.

Nagyon aggódott a katonai felszerelésünk miatt. Mindenkit boldoggá teszek. Minden rendben van vele. A repülőtér hamarosan megnyílik. A gépeinkre nagy szükség van a fronton."


Источник: https://rusvesna.su/news/1660108904
ez így tökéletes kamu volt, mert a tegnapi műhold fotókon pont jól látszik hogy a reptér kapta a csapást, és az is látszik hogy legalább 7-9 gép teljesen ment a levesbe..... (a sérült gépekről nem is beszélve)..... ja és videó alapján az épp felszálló IL-76 mákkal de pont megúszta a pukkanást..... szóval üdv a való világ villában....
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
522
2 411
93
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Tegnapi hírek de ma teszem be őket.
Fontosak ma is.
Második linkben láthatók a reptérről készült fotók.
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

USA a krími repülőtéren történt robbantásokról: Támogatjuk Ukrajna erőfeszítéseit
2022. augusztus 10., szerda, 02:30
68246
A Fehér Ház a krími Novofedorivka katonai repülőtéren történt robbantásokat kommentálva kijelentette, hogy támogatja Ukrajna erőfeszítéseit a szuverenitás és a területi integritás védelmében.

Forrás : Karin Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője, a VOA idézete szerint

Részletek : Világossá vált, hogy Karin Jean-Pierre válaszolt egy újságíró kérdésére "a krími orosz légitámaszponton történt robbantássorozatról", és arról, hogy az Egyesült Államok legitim célpontnak tekinti-e a Krímet a fegyveres erők számára, amelyeknek a Pentagon fegyvert biztosított.

Közvetlen beszéd : "Mint Ön is tudja, támogatjuk Ukrajna erőfeszítéseit, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását, ahogy azt már sokszor elmondtuk. A harc az ország keleti és délnyugati részén folytatódik, és még korántsem ért véget. Figyelmeztettük, hogy hosszú és elhúzódó háború lehet.

Továbbra is biztosítjuk, hogy Ukrajna ellenállhasson Oroszország provokálatlan agressziójának, és ez áll a figyelmünk középpontjában...

Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát a szabadságáért folytatott harcában, a szuverenitásáért folytatott harcában Oroszország brutális támadásával szemben."
Őstörténet:


https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Oroszország 9 gépet vesztett a krími repülőtéren – vannak műholdképek

Olena Roschyna – 2022. augusztus 10., szerda,
3569
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Oroszország augusztus 9-én 9 katonai repülőgépet veszített el a megszállt Krím-félszigeten lévő Szaki repülőtéren.

Forrás : Volodimir Zelenszkij az ukránokhoz intézett esti videobeszédében augusztus 10-én, valamint a " Schemes " által közzétett műholdképek

Közvetlen beszéd: "Csak az elmúlt napban a megszállók tíz harci repülőgépet veszítettek el: kilencet a Krím-félszigeten, egyet pedig Zaporozsje irányában. A megszállóknak újabb veszteségei vannak páncélozott járművekből, lőszeres raktárakból, logisztikai útvonalakból...".

Részletek: Ezzel egy időben a "Schemy" közzétett egy fotót a Planet Labs szolgáltatásról a megszállt Krím-félszigeten, a Novofedorivka melletti repülőtérrel kapcsolatban.

A fotón az érintett területek láthatók, ahol 9 repülőgép állomásozott a robbanások előtt. Köztük vannak Szu-30SM típusú vadászgépek és Szu-24M bombázók.

Reggel az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán 9 repülőgépet veszített az Ukrajna elleni háborúban. Az Ukrán Fegyveres Erők légiereje mintegy 10 repülőgép megsemmisülését jelentette a krími szaki repülőtéren történt robbanások következtében .
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Az oroszokon sok egyéb mellett az segítene, ha sorozhatnának. Mindig mindenhol - alaptalanul és bűnösen - leértékelik a gyalogosokat a hiperszuper-csilivili technikával szemben. De elfoglalni és megtartani csak a lövészek tudnak. Putyinnak mint a manna, úgy hiányzik valami ürügy, hogy elkezdhesse a mozgósítást. Akkor kezdhetünk el félni...
 
K

Kopi2000

Guest
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
Erdekes, hogy ez neked csak ma esett le, en speciel a haboru 3. Napja ota latom ugy, hogy az ukranoknak van eselye valamilyen pozitivabb vegkifejletre.... Remelem nem csalatkozom....
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 773
113
Putyinnak érdemes lenne most észhez kapni, hogy ez így nem megy tovább, vagy erősítsenek vagy menjenek haza a picsába mert ez így kevés lesz. Úgymond orosz fan vagyok rendszeresen követem az eseményeket és úgy látom ha nem kezdenek magukkal valamit földbe fognak állni.
nem tudjuk milyen háttéralkuk születtek mostanában az EU az USA és az oroszok között .. és ezt az ukránok sem tudják,mivel elég sokszor volt már példa rá hogy úgy tárgyalt az ukrajnai helyzetről az orosz és az amerikai fél.hogy ukránokat meg sem hívtak ! ez azért elég beszédes szerintem.


pl a török -orosz közeledésnek,sem az USA sem az EU nem örül .. Törökország egészen jól lavírozgat (megint) ennek a háborúnak a farvizén,és erősíti a pozícióját a geopol sakktáblán,mivel rajta keresztül (is) jönnek energiahordozók az unióba,útnak eresztheti a sáskahadat az unióra, a NATO második legnagyobb hadereje az USA után,úgy,hogy a törököknek is megvannak a saját stratégiai céljaik a térségükben,ami hosszú távon (mint látható sokszor) nem kivitelezhető az oroszokkal való együttműködés nélkül,ebből generálódnak feszültségek a törökök és a NATO között,de a NATO stratégiai fekvése és fontossága miatt nem szeretné elengedni Törökországot,azok meg mennek a saját fejük után,abba az irányba amit jónak gondolnak,különösebb következmények nélkül.


az Unió bár amperkedik,de igazából egy olyan béna kacsa aki nem tud úszni,és egy tó közepén van jelenleg .. szankcionálgat,de ha tehetné visszacsinálná már az egészet,hiszen akkorát bukott rajta gazdaságilag/vagy folyamatban van hogy "az még a Holdról is látszik"

az USA szerintem meg teljesen mellényúlt (megint) ezzel az ukránok finanszírozásával,mert elméletben működik a "kollektív összefogás" gyakorlati haszna meg aligha van,nem igazán sikerült térdre rogyasztani az oroszokat,éppen ellenkezőleg .. de erről vannak közgazdasági műsorok hogy miért nem dőlt be sem az orosz gazdaság,sem a rubel,miért nem lettek felkelések Oroszország szerte,miért nem sikerült elszigetelni Oroszországot a világ többi részétől .. szóval ezt megint csúnyán benézték odaát .. ha úgy lett volna ahogy eltervezték .. na de nem úgy lett .

A Tajvan körüli "hullámverés" meg úgy kellett az USA-nak mint lufiárusnak a nyílzápor ..

kicsit elkalandoztam elnézést .. de ezekből is látszik,hogy az ukrán válság már lassan inkább teher lesz a nyugatnak,mint siker így lehet hogy köttetett már valami háttéralku Ukrajna sorsát illetően,amiről még nem tudnak meg mi sem,de hamarosan kiderül,és ezért sem tolnak bele többet az oroszok .. pedig lenne miből,lenne mivel.