Sokan tartják gyengének az orosz hadsereget, pedig nem kellene se Napóleon, se Hitler hibájába esni. Ott is lenézték a cári és szovjet csapatokat és láttuk mi lett a vége. Az oroszok innen arcvesztés nélkül már nem fognak kiszállni és ahogy látjuk egyre komolyabb esélye van az eszkalációnak.
Az orosz hadvezetésnek megvannak a hibái - láttuk a kisérő gyalogság nélküli magányos tankok rohangálását, nem megfelelő tüzérségi előkészítéssel megvalósított támadásokat stb. -, de ezektől függetlenül, több mint valószínű, hogy nyugati hadseregek se szerepelnének jobban ennél, de miért is?
- Az egész NATO felderítés az Ukránok mögött áll, valószínű real-time kapják az információkat és pontosan tudják mikor, hol mit csinálnak éppen az orosz kiskatonák.
- Nyugati önkéntesek, a napi 2000 USD-s fizetés elég sok veteránt vonzhat, akik rendelkeznek nem kevés tapasztalattal a csatatereken
- Sokan felhozták a buta bombák használatát, Nyugat-Európának Khaddafi ellen mennyi időre elegendő GPS és lézervezérelt bombája volt? 1 hét? Az is érdekes, ha Ukrajna dobja a buta bombákat akkor hősök, ha oroszok akkor primitív ősemberek. Kettős mérce nem szép dolog.
- Ukrajna nehéz terep, ez nem egy sivatag több kilóméteres látótávolságokkal, itt a RoE (Range of Engagement) a legtöbb esetben bőven 2-300 méter alatt van. Azt mondjuk én se értem, hogy pl előrenyomulásnál miért nem használnak pl.: füst függönyt, hogy fedezzék a saját tankjaikat. De ez csak egy példa. Itt minden agyon PRolt nyugati MBT is hullana, legyen az M1A2, Lecrerc, Merkava vagy Leopard. A videókon lehet látni, hogy legtöbbször lesből oldalról lövik ki ezeket az MBT-ket. Innen pedig egy NLAW is kiszed bármit, nemhogy egy Javelin, láthattuk pl.: Szíriában a török Leo2A4-eket milyen szépen égtek azok is.
- Ha igazak a nyugati számok akkor 170-190 ezer orosz katona lehet a harcokban, miközben ha hiszünk Zelenszkijnek akkor több mint 700 ezer ukrán áll velük szembe. Szóval a létszámhátrányból kellene nyerniük, ami szintén nem egy könnyű feladat.
A Nyugatnak utolsó ilyen nehéz háborúja nagyjából a világháborúban lehetett, ezért nem érdemes összehasonlítani egyik modern konfliktussal sem. Hogy mi lenne akkor ha az oroszok megindulnának Nyugatra?
- Északon (Finnország, Svédország, Dánia) - szerintem ők most is megtudnák védeni magukat, a Finn-tóvidék ugyanolyan nehéz terep mint anno 1939-ben volt, könnyű rajta védekezni, ott nem tudnának átmenni az oroszok.
- Baltikum (Észto., Litvánia, Lettország) - 1-2 hét alatt megenné őket a medve
- Észak-Európa (Lengyelország, Németo., többiek) - Lengyelország nagy falat lenne és ők kellően és kölcsönösen utálják egymást az oroszokkal, ott biztos nem lenne kesztyűs kéz, szerintem Lengyelo. halála a rengeteg különböző eszköz és jármű jelentette logisztikai rémálom lenne (az oroszokat azért is sürgeti idő mert még nincs ott az 1000 db rendelt K2PL és 250 db M1A2 SEPV2), utána Németország és a Belga, Holland vonal gyaloggalopp. Ezek a seregek le vannak épülve, talán tavaly volt cikk, hogy például a német Eurofighterek 30%-a bevethető, az ATGM képességük jelentős részét pedig már Ukrajnának adták. Az F-35 és egyéb Wunderwaffek meg láttuk, hogy magukban nem sokat érnek. Az igazi háború nem autóskártya.
- Közép-Európa - átjönnének mint kés a vajon, Svájcig simán el tudnának menni lendületből, de azt szerintem nem tudnák elfoglalni
- Dél-Európa - szintén nincs aki megállítaná őket. Itt jelentősebb ország van - de az se esne a fő csapásirányba -, Görögörszág. De őket valószínüleg lefoglalnák a törökök (valószínüleg ők se lennének nyugiban).
És hogy nekünk szerintem mit kellene csinálni?
Az oroszok nem fognak kivonulni szerintem, ha kell teljes mozgósítást rendelnek el. Először is az EU-nak egyáltalán nem kellett volna beleavatkoznia - ahogy pl. se az Arab Tavaszba, se a Tálibok támogatásába az USA kivonulása után -, mert ezzel csak velünk csesztek ki. De az elégedetlenség nő, a kormányok jobbra tolódnak, majd meglátjuk ebből mi lesz. Nekünk az lenne a legjobb, ha az oroszok minél előbb a földbe döngölnék az oroszokat, mert minél jobban elhúzódik ez a konfliktus, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valahogy minket is bevonnak a háborúba. Nem lenne túl sok kedvem jövő tavasszal valahol keleten meghalni.