Ez a kérdés szerintem nem ilyen egyszerű. A RuAF teljesítményének megítélésében szerepet játszik a koncepció, a korrupció és az az egyszerű tény, hogy az USAF szintjéhez felérni az egész világ együttesen nem tud.
- A legfontosabb szerintem mégis a koncepció, ahogy az megfogja a légierőt. A szovjet/orosz haderő mindig is szárazföldi túlsúlyos volt - a légierő meg a flotta egyfajta kisegítő volt (mínusz nuki erők), a lényeg, hogy a szárazföldi erők munkáját segítsék, sosem volt olyan kiterjedt feladatkörű erő, mint a nyugati légierők.
- Ennek megfelelően (bár a kiadott koncepciókban hangzatosan benne van minden a mélységi csapásméréstől a CASig), igazából amit elvárt tőlük a hadvezetés, hogy a frontot légterét biztosítsák (ezért is izgultak annyira a rövid hatótávolságú frontvadászokra, lást MiG-29). Ne kapjanak légicsapást, hadd csinálják a dolgukat. A csapásokat a tüzérségükkel képzelték el, nem bombákkal. Látható, hogy ezt teljesíti is a légierő - tulajdonképpen többet is, olyasmit is, amire nincs felkészítve (és nincs emiatt TGP - az a pénz ágyúkra meg BM-ekre ment)
- Viszont amire felkészítették igazából őket az megy - front felett légifölény van (igazából beljebb is), a levegőben esélye sincs az ukránokan. Ha megfigyeljük, a Szu-35 vagy MiG-31 mind AA elsősorban, mert ez az elvárás, hogy a szárazföldiek fölött takarítsák le az eget (vagy legalábbis air parity meglegyen). Csapásmérés másodlagos náluk, az egész flotta nem erre van belőve, ami meg igen (Szu-34), az meg szegényesen. Eredmény látható.
De a lényeg továbbra is az, hogy itt Ukrajna csak hadszíntér, meg adja az embert a darálóba - de ez egy NATO-orosz háború. A NATO pedig egy ereje teljében lévő szervezet olyan anyagi és R&D háttérrel, amihez egy 30 éve összeomlásból felálló ország a büdös életben nem érhet fel. Ukrajnát magát az első napokban leiskolázták - a NATOt nem fogják, ez történik jelenleg.
Szerintem ennek az oka, hogy itt sincs átjárás az egyes diszciplínák között. Egyik kollégám orosz, ugyanez, egy dolgot csinál X évtizede, nukleáris iparból jött, mindent azon kereszttül néz. Az esetek 97%-ában ez baj.
Szerintem itt is az van, hogy Igor világ életében páncélos volt, csak a páncél, a többi haderőnem meg majd jöhet, ha szólok.
KÍváncsi vagyok Tuckert mikor lövi ki a mélyállam, már elég régen úgy nyomja, hogy az ellenoldalon orosz propagandistának, hazaárulónak tarthatják csak. "Putyin, miután megválasztotta Trumpot elnöknek és eljuttatta a hamisított Hunter Biden-laptopot egy Mac-szervizbe, felrobbantja azt a vezetéket ami a devizabevételeit és az EU-val szembeni nyomásgyakorlási képességét jelentette, legközelebb mit csinál majd, leatomozza Moszkvát?" - ez jó volt
Vagy az is lehet, hogy Tucker azért mégiscsak képvisel egy irányt az USA-ban, mint az egyik legnézettebb politikai műsorvezető... amely persze most nem irányítja az országot.
Elon Musk ötlete a háború befejezésére, egyfajta Minszk 2 újratöltve (sajna esélytelen, Andrij Melnyik már válaszolt is neki: "My very diplomatic reply to you is: fuck you @elonmusk"):
Pedig akkor hogyan körbenyalták, amikor kellett a StarLink. Mondjuk nem lepődöm meg. A suttyó szlávaukrajnisnak nem kellett sem a ruha/könyv/bútor ingyen, neki a pénz kellett, ha meg nem kapott, akkor jött a blijátozás meg a szukázás. Aztán hirtelen elesett valamiben...
Az a baj, hogy ezt már annyiszor hallottuk az elmúlt hónapokban orosz képviselőktől/tisztviselőktől, hogy személyesen legalábbis már nem tudom komolyan venni. Ez olyan mint a döntéshozatali központok elleni támadások, folyton csak beszélnek róla, de tényleges akció nem történt azóta se és gyanús, hogy itt sem lesz. Vagy akkor szépen tessék kilőni megint a Lemberg környéki trafó állomásokat, vasúti hidakat, erőműveket ami épp tetszik. Még hónapokkal ezelőtt csináltak a rybarosok szép listát mit hogyan kéne Nyugat-Ukrajnában kiszedni, itt az alkalom. Plusz ha úgyse kell nekik az a terület akkor meg duplán lehetne lőni
Továbbra is az a véleményem, hogy ez nem egy focimeccs, ahol van 90 perc és két hosszabbítás.
Az nyer, aki - vagy akinek a támogatói - tovább bírják. Elég sok háború volt, amit egyszerűnek gondoltak és elég sokáig tartott.
Itt van egy NATO-RF meccs az ukrán kocsmában, ahol az EU a kezes a kocsmában okozott károkért a biztosító felé, közben a NATO az egyértelmű és maximális érintettsége mellett is játsza a szűzkurvát.
Pont az orromban volt a mintavevős pálcika, amikor ment a neten valamelyik főokos szövege a "demokratikus Ukrajnáról". Szegény kínai megijedt, hogy mi van. Beírtam a wechat-be ezt a mondatot angolul, majd lefordította kínaira és megmutattam. Most már ketten röhögtünk.
Nekem ez morális kettőskönyvelés az, amit nem bírok elfogadni. Olyan nincs, hogy az azovos, kivarrt náci OK, de a rendszerkritikus AfD-s rossz ugyanazon a helyen és időben - vagy jogállamisági aggály van az olaszok/magyarok/lengyelek ellen, Z meg "demokrácia aranypajzsos védelmezője" a nyelvtörvényével és a viselt dolgaival.
Európának pont ez a veszte. Nincs érték, se kikezdhetetlen alapzat. "Rosszul vagyok a hazaszeretettől", "Nem érdekelnek a választóim", stb. A német nem büszke arra, hogy német, ő büszke az európai értékekre - amik azért mostanság elég gyakran változnak.
A humánum és a relatív erkölcs nem működik együtt, lásd jóemberkedő willkommen az x országon átjövő gazdasági menekültek, meg a "takaroggyá a picsába, te behívó elő az első ország határán, útlevéllel sorban álló orosz".
Nincs az a genderelméleti progresszió, sem annyi ződenergiás kamuigéret, ami ezt a morális szarkupacnak gerincet adna, maximum annyit, mint amennyi egy pincsikutyának kell, hogy a gazdi lábához menjen...
Amúgy a repülőn dumáltam egy idősebb kínaival, és előjött a szó a második világégésről. Megkérdezte, akkor 80 év távlatából már látszik, hogy ki nyert? Elgondolkodtató...