Most elsiklasz a részletek fölött vagy a saját igazadnak akarsz táptalajt keresni ?
arról van szó,hogy a drónok nagyságrendekkel olcsóbbak ,mint a reptér+üzemeltetés+gép+pilóta+fedélzeti fegyverek + kiszolgálószemélyzet+logisztika kombó
ha ezt összeveted azzal.hogy milyen károkat tudnak okozni,így a fentiekhez képest minimális befektetéssel szerintem el is dőlt a mérleg.
az meg ne legyen már mérvadó,hogy Irakban milyen bunkerek voltak,mert ha a jelenlegi.háborút nézed ezeknek a "lebegő lőszereknek" egyelőre nem okoz túlzottan sok fejtőrést a radarok vagy légvédelmi rendszerek kiiktatása erről volt itt pár felvétel,(bár tudjuk hogy az ukránok szerint csak a külső gumik sérültek meg ... lol ... )
ha ki van nullázva a radarrendszer (ezt meglehet tenni CM-el és BM-el is,bár a drón itt is olcsóbb és költséghatékonyabb!!) onnantól szinte szabad az út,bocsánat az ég .. és mint ha pont ezt írtad volna,hogy mekkora pusztítást végeztek az Aadrvarkok miután ki lett csapva az iraki légvédelem.
( ha nincs légvédelem egy Szu-7-es is elég kellemetlen ellenfél .. pedig nem egy mai modell )
arról az egyszerű tényről meg már nem is beszélve,hogy ha kiakarsz iktatni egy repteret,nem feltétlenül a repfedezéket kell kicsapni,tehát legjobban megerősített fedezéket hanem inkább a tornyot érdemes,vagy olyan szinten megrongálni a kifutót hogy használhatatlan legyen .. erre meg vannak pl kazettás töltetek,amik késleltetett időzítéssel váltakozva robbannak fel,ezzel is megnehezítve mind a tűzszerészek,mind a kifutójavítók munkáját .. azért VTOL /STVOL gépe meg nem sok mindenkinek van.
az hogy a ruszkik nem a légierőre hegyezték ki a haderejüket, egy teljesen más katonai doktrínát takar ..
de ha pl csak a földrajzi viszonyokat megnézed
-az USA elhelyezkedése (különálló kontinensen)
-meg Oroszország elhelyezkedése akinek inkább közvetlen szárazföldi szomszédai vannak (ráadásul nem 2 mint az USA esetén)
akkor talán még jobban érthető,miért a szárazföldi csapatok élveznek nagyobb prioritást, azt a hülyeséget meg engedjük el,hogy nem tudnak repülőt gyártani .. ettől komolyabb ez a fórum.
@gafzhu
"Ha tömegesen elterjednek a drónok, lesz ellenük hatékony eszköz. Most is van csak drága."
okés de ez mit változtat majd azon,hogy a drón meg olcsóbb mint a fent felsoroltak ? reptér,pilótaképzés,pilóta stb stb stb ...
nem csodafegyver a drón ezt megbeszéltük már az örmény-azeri topicban is, meg itt is amikor élvezkedtek a Bayraktarokon páran,
viszont a drónok által okozott károk szerintem többe kerülnek mint az ellenük való "drága" védekezés ..
én nem írtam még ezzel kapcsolatban,de az ukránok lehet többet érnének el a régi Shilkákkal Kijev légvédelmében,mint a nyugati "csoda" fegyverekkel .. meg a 72 éves Valerij Fedorovics Pinocchióval az élen
már mindegy lenne ha kijevi metropolita próbálná őket leimádkozni az égről.
na nem tunkomom szét ezzel többet a topicot,részemről ennyi let volna ebben a témában ..-