[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
302
1 831
93
Az Oroszoknak van már saját Strike Eagle régen, ez a Szu-34.

Szerintem értelmetlen védeni a csapásmérő gépek esetén fennálló hiányosságokat, vagy ezeket azzal magyarázni, hogy ott egyszerűen más az elképzelés.

A drón technológia és az irányított fegyverek fejlődése összefügg, ezek alapvetően hasonló alapokra épülnek.

Mennyivel lenne bonyolultabb építeni egy mondjuk 1 tonnás siklóbombát, ami pont ugyan azt csinálja mint a Sahed, csak nem kell bele motor? Alapvetően ugyan az az egész.

Nagyságrendekkel olcsóbbá és egyszerűbbé vált bármilyen kis méretű repülőeszköz stabilizálása és irányítása a korábbiakhoz képest. Nem véletlen, hogy egy Törökország és Irán is képes már ilyesmiket tömegesen gyártani mindenféle verzióban...

Az, hogy képesek egy olyan gépet mint a Szu-34 fényes nappal beküldeni, 100 méterről dobni a fékernyős betab-500asokat, mint ha 1970 lenne, védhetetlen. (Na ennél drágább NINCS)

Azért is védhetetlen, mert közben képesek voltak olyan világszínvonalú fegyvereket rendszerbe állítani mint az R-77-1 és az R-37M. Tudnak ők, ha akarnak, csak megint valakik szarul döntöttek.

A 80as évekből maradt precíziós cuccok, mint a H-29 nem megfelelőek, a hatótávolság kicsi, időjárás függő, bonyolult, nehézkes.

Olcsó, tömegesen gyártott, repülőgépről indítható irányított bomba / siklóbomba kell (siklóbomba = kamikáze drón. teljesen mindegy, hogy a saját motorjával pöfög el a célig, vagy elviszi a lendület.) (Glonass)

A lényeg szerintem annyi, hogy 4000m alatt alapvetően semmi keresnivalója nem lehet ellenséges terület közelében olyan gépnek, amit nem speciálisan erre készítettek fel (MAWS + DIRCM + világ összes infracsapdája + eleve csatarepülő, mint a Szu-25 vagy A-10)
valamint, hogy a legolcsóbb drón az amibe még motor sem kell, mert elviszi a már meglévő, legyártott, méregdrága repülőgép.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Most elsiklasz a részletek fölött vagy a saját igazadnak akarsz táptalajt keresni ? :)
arról van szó,hogy a drónok nagyságrendekkel olcsóbbak ,mint a reptér+üzemeltetés+gép+pilóta+fedélzeti fegyverek + kiszolgálószemélyzet+logisztika kombó
ha ezt összeveted azzal.hogy milyen károkat tudnak okozni,így a fentiekhez képest minimális befektetéssel szerintem el is dőlt a mérleg.
az meg ne legyen már mérvadó,hogy Irakban milyen bunkerek voltak,mert ha a jelenlegi.háborút nézed ezeknek a "lebegő lőszereknek" egyelőre nem okoz túlzottan sok fejtőrést a radarok vagy légvédelmi rendszerek kiiktatása erről volt itt pár felvétel,(bár tudjuk hogy az ukránok szerint csak a külső gumik sérültek meg ... lol ... )

ha ki van nullázva a radarrendszer (ezt meglehet tenni CM-el és BM-el is,bár a drón itt is olcsóbb és költséghatékonyabb!!) onnantól szinte szabad az út,bocsánat az ég .. és mint ha pont ezt írtad volna,hogy mekkora pusztítást végeztek az Aadrvarkok miután ki lett csapva az iraki légvédelem.
( ha nincs légvédelem egy Szu-7-es is elég kellemetlen ellenfél .. pedig nem egy mai modell )

arról az egyszerű tényről meg már nem is beszélve,hogy ha kiakarsz iktatni egy repteret,nem feltétlenül a repfedezéket kell kicsapni,tehát legjobban megerősített fedezéket hanem inkább a tornyot érdemes,vagy olyan szinten megrongálni a kifutót hogy használhatatlan legyen .. erre meg vannak pl kazettás töltetek,amik késleltetett időzítéssel váltakozva robbannak fel,ezzel is megnehezítve mind a tűzszerészek,mind a kifutójavítók munkáját .. azért VTOL /STVOL gépe meg nem sok mindenkinek van.

az hogy a ruszkik nem a légierőre hegyezték ki a haderejüket, egy teljesen más katonai doktrínát takar ..
de ha pl csak a földrajzi viszonyokat megnézed

-az USA elhelyezkedése (különálló kontinensen)
-meg Oroszország elhelyezkedése akinek inkább közvetlen szárazföldi szomszédai vannak (ráadásul nem 2 mint az USA esetén)

akkor talán még jobban érthető,miért a szárazföldi csapatok élveznek nagyobb prioritást, azt a hülyeséget meg engedjük el,hogy nem tudnak repülőt gyártani .. ettől komolyabb ez a fórum.


@gafzhu

"Ha tömegesen elterjednek a drónok, lesz ellenük hatékony eszköz. Most is van csak drága."

okés de ez mit változtat majd azon,hogy a drón meg olcsóbb mint a fent felsoroltak ? reptér,pilótaképzés,pilóta stb stb stb ...

nem csodafegyver a drón ezt megbeszéltük már az örmény-azeri topicban is, meg itt is amikor élvezkedtek a Bayraktarokon páran,
viszont a drónok által okozott károk szerintem többe kerülnek mint az ellenük való "drága" védekezés ..
én nem írtam még ezzel kapcsolatban,de az ukránok lehet többet érnének el a régi Shilkákkal Kijev légvédelmében,mint a nyugati "csoda" fegyverekkel .. meg a 72 éves Valerij Fedorovics Pinocchióval az élen

már mindegy lenne ha kijevi metropolita próbálná őket leimádkozni az égről.

na nem tunkomom szét ezzel többet a topicot,részemről ennyi let volna ebben a témában ..-
Részemről még csak annyi hogy CM,BM ha nincsennek realtime felderítési adatok leginkább "csak"fix légtérellenörő radarok ellen jó.Sahed drónoknál kérdés mekkora árat kérnek érte az Irániak.Ha úgy nézzük talán még hatékonyabbak is egyenlőre mint az Orosz harcászati légierő.Drón kérdést meg többek közt az Oroszok elhanyagolták rendesen ezen a téren is jóval előrébb van a másik kettő "nagyhatalom"(Usa,Kína) de még az "elszigetelt"Irániak is.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Egy hét alatt harmadszor támadták Kijevet az oroszok

Oroszország hétfőn, Vlagyimir Putyin orosz elnök minszki látogatása előtt ismét iráni drónokkal támadta Ukrajna több megyéjét és a fővárost, tíz megyében és Kijevben szólaltak meg a légvédelmi szirénák.

A Kijevi régió egy hét alatt immár harmadszor volt orosz támadás célpontja. A Sahíd típusú drónok támadásakor három ember megsebesült és kilenc ház megrongálódott – közölte Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője Telegram-csatornáján.

A támadásoknak nem volt halálos áldozata, de több „létfontosságú infrastruktúrát” találat ért, a térségben megszakadt az áramszolgáltatás – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester. A fővárost 23 iráni rakétával támadták, közülük 18-at lelőtt az ukrán légvédelem – közölte Szerik Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője.

A DTEK, a legnagyobb ukrán magán áramszolgáltató vállalat és az Ukrenerho állami áramszolgáltató szerint Ukrajna tíz megyéjében és a fővárosban megszakadt az áramszolgáltatás az orosz támadások következtében. A DTEK szerint sok időbe telik a szolgáltatás helyreállítása.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 470
113
Az ukran rétegzett légvédelem utolsó rétege a sebtiben felhúzott betonfal a trafók köré:
FkVaFFsXoAAguqY


De ha lelőtték az összes fűnyírót, mitől ég a trafóbunker?
A ruhazatuk alapjan ez Nemetorszagban van. :D

Megvan az uj ukran csodafegyver!
Azert csodafegyver mert 105mm brit lovege van. Kulonallo zaszloaljat csinaltak a 28 tanknak, 47.rohamdandar neven. Egy celeb iro/katona a parancsnokuk.


Intel es Rivian EU beruhazas storno, hozzank jonnek a kinaiak.

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 387
8 591
113
Ukrán fejessel interjú. Sok minden szóba kerül.


Ők úgy becsülik 2-3, esetleg 4 csapásra elegendő saját rakétájuk van az oroszoknak. De nem biztos, hogy el akarják mind használni, hogy maradjon a készletben. Ezen kívül vannak az iráni cuccok. Meg az Sz-300-ak. Bár az iráni drónokat kezdik kiismerni.

Meg szerinte Putyin belpolitikai helyzete elég rossz már. Érzi a környezete, hogy a háborút már nem nyerhetik meg. Kadirovval is gondok lehetnek.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
746
7 522
93
Ukrán fejessel interjú. Sok minden szóba kerül.


Ők úgy becsülik 2-3, esetleg 4 csapásra elegendő saját rakétájuk van az oroszoknak. De nem biztos, hogy el akarják mind használni, hogy maradjon a készletben. Ezen kívül vannak az iráni cuccok. Meg az Sz-300-ak. Bár az iráni drónokat kezdik kiismerni.

Meg szerinte Putyin belpolitikai helyzete elég rossz már. Érzi a környezete, hogy a háborút már nem nyerhetik meg. Kadirovval is gondok lehetnek.
Már megint elfogyott minden az oroszoknál? Vagy most csődbemennek? Nem vagyok ám ideológiailag elég képzett.

Hagyjuk már ezt a találgatást. Vagy van vagy nincs az oroszoknak. De ennek pont ellentmond hogy minden alkalommal mikor éppen elfogoytt minden is akkor valamiért az ukránok lekapcsolják az áramot. Ki érti ezt? Biztos érzékenyek a mesterséges fényre....
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 694
113
jó hírek. Artemivszk közelében "zenekari zenészek" megsemmisítettek egy lelkes banderitát, a "Tornado" ukronázi büntetőzászlóalj egykori helyettesét, Szergej Batjasovot.

Putyin sajtótájékoztatón Lukasenkával:
Oroszország és Fehéroroszország hatékonyan és együtt harcol a szankciók ellen
Oroszország és Fehéroroszország megállapodott abban, hogy folytatják a közös hadgyakorlatokat
Az Orosz Föderáció és Fehéroroszország folyamatosan elmélyíti a gazdasági integrációt az állampolgárok életszínvonalának javítása érdekében
Országaink a legközelebbi szövetségesek és stratégiai partnerek
❗️Lukasenko szerint Oroszország és Fehéroroszország kormánya már megkapta az utasításokat az egységes gázpiac létrehozására irányuló program véglegesítésére.
Valóban, a fehérorosz és az orosz nép jövője most dől el - ez a valóság, itt egy csepp pátosz sincs." - Lukasenko

Évértékelő Horváth Józseffel: A klasszikus háborúk kora nem zárult le!​

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 520
13 462
113
Ha az alaperőműveket ütnék ki és azok villamos alállomásait, illetve a szabályzóközpontot kb mint nálunk a MAVIR-t, igaz akkor jó eséllyel az export is megszűnne. Feltételezem az oroszok ezt maguk sem akarják, ezért egy "kisebb", de látványos rombolást végeznek, ami sokkolja a lakosságot. Ha az alaperőműveket tennék tönkre, akkor akár évekre is súlyos villamos teljesítmény hiány lenne. A hálózat azon részét amin az atomerőművek vannak, azt nem szabad bántani, senki nem lenne jó ha "megszaladnának" a blokkok (generátor, reaktor, stb). Anno nálunk is majdnem baj lett belőle, mikor a románok a Paksról jövő távvezetéket földre vágták! Gyakorlatilag balesetet akartak okozni! Nesze neked KGST.

Mi lehetne ilyenkor az ellenszer, az érdemi megoldás, lépés ?

A kommunikációs hálózat, mobil, TV, internet kapcsolatokat megbénításával hogy állnak ?

Nem sokkolni kell a lakosságot, hanem az Ukrán Hadsereg háttérintézményeit támadni, különben sehol nem lesz a beígért nagy offenzíva, mert a Donyeck elfoglalása nagyon kevés.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
Mi lehetne ilyenkor az ellenszer, az érdemi megoldás, lépés ?

A kommunikációs hálózat, mobil, TV, internet kapcsolatokat megbénításával hogy állnak ?

Nem sokkolni kell a lakosságot, hanem az Ukrán Hadsereg háttérintézményeit támadni, különben sehol nem lesz a beígért nagy offenzíva, mert a Donyeck elfoglalása nagyon kevés.
Ha nincs áram akkor semmi nincs.
A megoldás az, hogy megvéded az objektumaidad.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 954
82 761
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 867
27 418
113
Saját maguk kivetítése másokra:
Akkor mégsincs arany budija?

Szoledar, videó Kadirovtól:
https://t.me/RKadyrov_95/3206
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
746
7 522
93
Nahát a végén még kiderül hogy azért nem megy páncélos technika ukrajnába mert kiderülne hogy lóx...t se ér.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 083
10 243
113
Nahát a végén még kiderül hogy azért nem megy páncélos technika ukrajnába mert kiderülne hogy lóx...t se ér.
Ursula munkája beért.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 725
113
Nahát a végén még kiderül hogy azért nem megy páncélos technika ukrajnába mert kiderülne hogy lóx...t se ér.
Én a Gripenre (ami amúgy nekem kinézetre kifejezetten tetszik) szoktam azt mondani, hogy kiváló békeidős harci gép (igaz amíg esélye sincs, hogy frontvonalban bizonyítson, addig ez csak igazságtalan szájalás, hiszen lehet, hogy megállná a helyét háborús strapában.)

Visszatérve a Pumára, az a gyanúm, hogy jó pár fegyverről fog kiderülni még, hogy a Fukuyama féle jövőre lettek felkészítve:
Intenzív igénybevételt jelentő klasszikus háborúk úgysem lesznek, kecskebaszarintók ellen meg a himi-humi puffogtatást kibírják, tehát lebukás sincs. Viszont mivel korszerűek, a világ pénzét el lehet értük kérni...
...valahogy úgy, mint ahogy Vályi Pista beszámolójából kiderült, hogy pazar sport álomautók vannak óriási pénzekért, de ha pályán kell ütni-vágni, akkor van a Ferrari, meg a Porsche és azzal vége a felsorolásnak.
Lapozz a második oldalra:

(Én képernyőn nem bírom a Vályi stílusát, de élőben konkrétan erre a cikkre rákérdeztem nála, és képernyőn ismeretlen komolysággal erősítette meg a leírtakat)

Szóval Puma, Pzh 2000?
Ne legyenek idegen isteneid előttem!
 
W

Wilson

Guest
Én a Gripenre (ami amúgy nekem kinézetre kifejezetten tetszik) szoktam azt mondani, hogy kiváló békeidős harci gép (igaz amíg esélye sincs, hogy frontvonalban bizonyítson, addig ez csak igazságtalan szájalás, hiszen lehet, hogy megállná a helyét háborús strapában.)

Visszatérve a Pumára, az a gyanúm, hogy jó pár fegyverről fog kiderülni még, hogy a Fukuyama féle jövőre lettek felkészítve:
Intenzív igénybevételt jelentő klasszikus háborúk úgysem lesznek, kecskebaszarintók ellen meg a himi-humi puffogtatást kibírják, tehát lebukás sincs. Viszont mivel korszerűek, a világ pénzét el lehet értük kérni...
...valahogy úgy, mint ahogy Vályi Pista beszámolójából kiderült, hogy pazar sport álomautók vannak óriási pénzekért, de ha pályán kell ütni-vágni, akkor van a Ferrari, meg a Porsche és azzal vége a felsorolásnak.
Lapozz a második oldalra:

(Én képernyőn nem bírom a Vályi stílusát, de élőben konkrétan erre a cikkre rákérdeztem nála, és képernyőn ismeretlen komolysággal erősítette meg a leírtakat)

Szóval Puma, Pzh 2000?
Ne legyenek idegen isteneid előttem!
Ne temesse senki a Pumát megfogják oldani a németek a gyermekbetegségeit, a PZH2000 pedig ki lett tárgyalva a saját topikjába azt az intenzív igénybevételt amit az ukrik adtak a PZH2000-k a világon egyetlen korszerű önjáró löveg sem bírta volna ki meghibásodás nélkül.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Kopi2000