[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Csernyigov közelében lelőttek egy ellenséges támadógépet: az egyik pilótát élve elvitték, a másik meghalt​

2022. MÁRCIUS 5., SZOMBAT, 12:09

Csernyihiv régió közelében az ukrán hadsereg lelőtt egy ellenséges gépet.

Forrás: ¦Pivnich hadműveleti parancs , források UP

„Éppen Csernyigov környékén a légvédelmi szakemberek újabb ellenséges támadógépet lőttek le! További részletek később.


Részletek: Az UP szerint a pilótát élve vitték el. A második pilóta életét vesztette. Az Állami Határőrség szerint ez a határőrség és az ukrán fegyveres erők közös tűzijátéka: lelőttek egy SU-25-ös repülőgépet.

;)
 

velizar

Member
2015. június 11.
38
41
18
Attól függ. Ha az éhhalál fenyeget, akkor kicsit más a szempont. És itt nem arról volt szó, hogy milyen a hozzáadott értéke a búzatermesztésnek, hanem arról, hogy a szankciók kiválthatnak pozitív következményeket is.
mert az orosz importtilalom csak a gabonára vonatkozik, a vetőmagra, stb. nem, illetve a know-howt is beengedik vegyesvállalatok formájában. így is kb. fele akkora hozamot tudnak vele elérni, mint mi itthon - és mi sem vagyunk az a kifejezett élmezőny. ez nekik nem nagy probléma, mert jó minőségű termőföld az van ott rogyásig.
nyilván ez az oka most annak is, hogy a nagy nyugati cégek a know-howjukat már nem akarják odaadni, és inkább kivonulnának.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Viszont most ezen is megy az aggódás nyugaton és a világ számos pontján. Pl. orosz-ukrán együtt a világ repceolaj kivitelének 80% -a. Gabonából 20%. Műtrágya export tekintetében is az orosz-ukrán (+ fehérorosz) tetemes százalék. Persze lehet mondani, hogy ezek nem érdekesek, mert lehet csinálni földgázból. Ami megint csak kinek van?
2010-ben Vlagyimir Putyin Németországban ...... mondanivalójának lényege az, hogy ha nincs gáz vagy atomenergia otthonuk fűtésére az egyetlen alternatíva a tűzifa, de abból is Szibériában van a legtöbb.
Akkor még sokan nevettek, ma már egyre kevesebben.

https://www.brighteon.com/watch/e06a1353-7213-48fb-930a-9d6d0cbfa7d6?index=4
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 021
14 865
113
Mariupolban nem indult meg az evakuálás. Az ukránok szerint az oroszok tűzszünetet sértettek. Volhonavában (vagy hogy írják..bocs) sem indult meg sajnos. Állítólag az ukránok nem engedik ki a civileket. Logikus. Megszűnik az élő pajzs, bombázhatnának az oroszok.
Én jobban félek, hogy mi lesz az ukrán néppel, ha nem az oroszok nyernek, mint ha ők. Olyan tisztogatások lesznek vélt, vagy valós árulásért, defitizmusért stb...hogy csak na...(mondjuk ezt jól megaszondtam) Meg fogják kérdezni mindenkitől: Te miért nem védted a hazát?? Tuti áruló orosz párti vagy. Bumm...és ráadásul jó pár hónapig nem lenne semmi következménye a szabadrablásnak, a vérengzéseknek, hisz nem jutna el senkihez a hír. Mint ahogy annak idején a Donbasszi ukrán vérengzések sem jutottak el.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 180
93
Az Orosz haderő ezen a szinten van.

2003 Irak 19éve volt. Ami mozgott vagy lött arra jstar, RQ-4, műholdak... kvázi valós időben adták az intelt, a célokat olajozottan lötték ki amivel épp célszerű vagy épp ott volt.
Ettől az orosz haderő 2022ben fényévekre van.
Tulajdonképpen, az oroszok valahol zsenik. Ne az amikat hasonlítsd hozzájuk, hanem aki pénzben pariban van. ICBM-ek, tengók, műholdak, 5. gen. vadász fejlesztés, flotta, egy kivénhedt hordozó is van. Ennyiből a németek annyit hoznak össze, hogy egy ezredest átműttetnek nőnek aztán vissza.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 300
113
Valaki említette hogy az 4 katonai körzet, nem az új államok határai.
En voltam. Van az ukranoknal olyan szervezeti egyseg hogy Eszaki katonai parancsnoksag, vagy valami ilyesmi, olvastam forditasban par napja.
Ha meg van eszaki, akkor van meg masik harom fixen ha nem negy.
Vegulis logikus volna, a monarchia alatt nalunk is letezett 5 katonai korzet, az akkori 360000 negyzetkilometerre. Ukrajna ennek majdnem duplaja.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Kinagyítottam és felvettem a szemüveget(anélkül nem látok élesen) és igen ez nem Szu-25. Szu-30-as nak tünik. Viszont a korábbi képeken lévő életben maradt pilóta a Szu-34-et repülte. Szíriát is megjárta.
Akkor tisztázzuk mi történt ma. Hullott Su-34 is, meg Su-30 is, meg Su-25 is. A 25-ösről azért nincs kép mert tóba csobbantottam.

És még nincs vége a napnak. Üdv az ukrán légtérben!
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 773
9 192
113
Hozzáadott értékkel nem is laksz jól meszike.
Amióta civilizáció van azóta kereskedés is van. Nem kell mindent magunknak megtermelni, az nem is volna gazdaságos. Én se dolgozok a földeken és mégis van mit ennem. Tudom nem a tescóban terem az élelmiszer, de nem is kell ott teremnie ahhoz hogy én meg tudjam ott venni.

A világon amúgy mindenhol van mezőgazdaság, meg van globális kereskedelem is. Nem félek az éhezéstől.

Az meg tök jó hogy Oroszország bizonyos területeken elkezdett saját lábra állni. Az éghajlatváltozás miatt egyre nagyobb lesz az orosz mezőgazdaságban a potenciál. Viszont mindent nem gazdaságos magadnak előállítani. A K+F költségeket egy sokkal kisebb piacnak kell kitermelni.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 524
93 789
113
Mariupolban nem indult meg az evakuálás. Az ukránok szerint az oroszok tűzszünetet sértettek. Volhonavában (vagy hogy írják..bocs) sem indult meg sajnos. Állítólag az ukránok nem engedik ki a civileket. Logikus. Megszűnik az élő pajzs, bombázhatnának az oroszok.
Én jobban félek, hogy mi lesz az ukrán néppel, ha nem az oroszok nyernek, mint ha ők. Olyan tisztogatások lesznek vélt, vagy valós árulásért, defitizmusért stb...hogy csak na...(mondjuk ezt jól megaszondtam) Meg fogják kérdezni mindenkitől: Te miért nem védted a hazát?? Tuti áruló orosz párti vagy. Bumm...és ráadásul jó pár hónapig nem lenne semmi következménye a szabadrablásnak, a vérengzéseknek, hisz nem jutna el senkihez a hír. Mint ahogy annak idején a Donbasszi ukrán vérengzések sem jutottak el.
Benne van. 56ban is lógott jópár ÁVÓs.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 642
48 399
113
Nem,nem az.Kijev az erdővidék és a sztyepp találkozásához épült viking város.A Kievi Rusz egy többnemzetiségű állam volt,rövi ideig állt fent,és szétesett.A szláv népessége nem nevezhető még orosznak,egyaránt őseik a mai ukránoknak,fehéroroszoknak,és az oroszoknak.(az orosz nemzetiség akkoriban még egyszerűen nem alakult/vált ki a keleti szláv népességböl).A sztyeppevidéket csak alkalmilag,igen rovid ideig uralták(mikor valamelyik sztyeppi háborúban vesztes sztyeppei nép ideiglenesen uralmuk alá került,valójában sose uralta a Rusz a sztyeppét)-Levédia hol is volt?Utánunk a besenyők,utána a kunok,majd a tatárok uralták ezt a területet.Majd a lengyel-litván perszonálunió,Oszmán birodalom és a Krimi tatár kánság-ekkor kapja az ukrajna,vagyis határvidék nevet.A mai Oo közvetett elődje csak,kb mint nekünk a Hun Birodalom.A ma Oo közvetlenül a rusz alapitású Moszkvai Nagyfejedelemségből alakult ki-a terület különben az alapitáskor még nem szláv lakosságú.A varég/viking vezetőség a városalapitáskor vitte oda a szlávokat.A Rusz elszlávosodatt,és szétesett.
Ukrajuna is a Szu része volt.Éppenséggel a stratégiai fegyverzet egy része ukrajnai gyártás is volt.
Igen,a népfelkelés a hatalmon lévőnek lázadás,és ha legyőzik/elzavarják a hatalmat,akkor puccs.Elzavarták az oroszok helytartóit,mert nem akarnak orosz uralom alatt élni.Éltek eleget alatta,szerintem jol tudják miért nem akarják tovább.
Különben Huntington már a 90es évek elején megjósolta Ukrajna szétszakadását,az ortodox-görögkatolikus vonal mentén.
És volt "baráti tűz" is,mellesleg orosz oldalon is.
Én azt olvastam, hogy Levédia helye nem tisztázott. Van olyan történész, aki kétségbe vonja, hogy létezett. Az utolsó bekezdésből elmaradt egy összetettebb elemzés. Az biztos, hogy nem lehet úgy elégedetlenséget szítani, ha nincs alapja. De melyik az a társadalom, ahol nincsenek sorsukkal elégedetlen embercsoportok. Akár jogos, akár jogtalan ez az elégedetlenség. És erre csak rá kell csatlakozni külső bomlasztó erőknek, és eszközt adni az elégedetlen emberek kezébe. Én azt gondolom, ha egy nemzeten belül konfliktusok vannak, oldják meg egymás között. Miért? Talán ismered Arany Jánosa A fülemile című versét:
Hallja kendtek!

Se ide nem, se oda nem

Fütyöl a madárka, hanem

(Jobb felől üt) nekem fütyöl,

(Bal felől üt) s nekem fütyöl:

Elmehetnek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 828
113
Lehet hogy nem voltam elég figyelmes, de T-90-esen én még nem láttam "tetőcsomagtartót", ráncfelvarrott T-72-esen már igen. Gondolom a Javelin top attack módja ellen kell, ami ezek szerint a legújabb orosz tankokkal szemben is hatásos.
Korábban a T-90 topikban posztoltam róla képeket, hogy az egyik parancsnoki T-90AK-ra rászereltek rácsokat
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 129
7 153
113
Fogalmunk sincs mekkora az orosz légierő valós hadműveleti képessége a hadrafogható gépek száma az azokhoz rendelkezésre álló fegyverzet mennyisége és állapota és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez egy egy k...va nagy hadszíntér, az orosz légierő sem képességben sem méretben meg sem közelíti az USA légierejét, nincsenek szövetségesei, mint voltak az USA-k a jugoszláv vagy mind a két iraki háborúban, és az USA-k sem sikerült teljes és totális légifölényt elérni pl a Jugoszláv elleni hadműveletek 8. napján.....
Söt azt mindenki elfelejti, hogy Oroszországnak egy másik fronton is harcolnia kell, mégpedig Szíriában, ahol jó sok orosz repülőgép, egyéb technika és katona van. Nem hagyhatják el Szíriát, mert akkor elbukhatnak mindent amit eddig elértek. És persze a baromi nagy orosz légteret is védeni kell a balti tengertől a csendes óceánig.