[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Khm....tálibok, huszik... Felesleges tagadni a valóságot: a "lejárt szavatosságú" cuccok kitűnően működnek, a lengyel RPG-76-osok is megfelelnek arra amire kitalálták őket, és de, lehet ezekkel háborút nyerni ha az orosz veszteségek már elviselhetetlenül nagyok lesznek. A nehéztechnika pedig a közhiedelemmel, fotel- és katedraszakértők véleményével ellentétben nem feltétele egy nyertes háborúnak, csak nagyon sokat segít ha van. El fognak fogyni az oroszok a nagyvárosokban, ezt a finomkodást (áram van, net van, ez kb. valós idejű információkat jelent az SBU-nak) nem fogják bírni.
Az is kérdés, mi a nyertes háború. Ukrán szempontból egy pürrhoszi orosz győzelem is vesztes, amerikai szempontból ha az oroszokat egy ilyen forgatókönyvvel meggyengítik és nem tudnak később máshol beavatkozni, az is lehet győzelem.
Igen, a történelem ezt mutatta. Az oroszok elfogynak, meg megijednek a veszteségektől. Ahogy a németek nem változnak nemzetkarakterológiailag, úgy miért változna más nemzet? Ez pont olyan, mint, hogy pár napja valaki mondta, "de hát, hova raknának annyi hadifoglyot az oroszok". :)
Ha az oroszoknak az az érdeke, akkor kb. semmit nem fogsz megtudni és semmi nem fog kijutni egy-egy helyről. Lásd Iziumról sem volt lényegében semmi anyag, még ukrán sem; csak miután a település nagy részét elfoglalták. Érdekes, de úgy néz ki, valahogy megoldották.
Összfegyvernemi hadviselés nélkül időt lehet nyerni, hogy majd hátha a világ, vagy a politika úgy fordul, ahogy az érdeked diktálja, de önmagában háborút nem lehet nyerni; szerintem. De ha másként gondolod, ám legyen.

Az RPG-76 nem feltétlenül a végszükség jele, hogy "már csak ez maradt", hanem egy szűk helyekről is kitűnően használható, bárhol elrejthető fegyver. Pont arra való amit az ukránok csinálnak.
Semminél jobb, ez tény. De azért nem egy modern technika, habár az is igaz, hogy ami ellen használandó sem az, vagy egyenesen puha célpont de a használatához nem kell szignifikánsan kisebb hely, mint mondjuk egy rpg-hez. Ajándék lónak meg nem kell megnézni mi van a pofájában.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Rakétatűz zúdult egy Odessza melletti területre.

Intenzív rakétatűzről számolt be vasárnap Nick Martin, a Sky News helyszíni tudósítója Odessza közelében.
Martin szerint aznap kora reggel a légvédelmi szirénákat is lehetett hallani. A helyi hírszerzés úgy véli, hogy Odessza, Ukrajna harmadik legnagyobb városa és legnagyobb kikötője az orosz csapatok egyik kulcsfontosságú célpontja, mivel elfoglalása elvágná Ukrajnát tengeri importjának és exportjának jelentős részétől.

A térséget legutóbb március 7-én a tenger felől érte nagyobb légicsapás, amelynek következtében több infrastrukturális célpontot is súlyosan megrongálódott.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Úgy hogy ha szükséges van mivel légi fedezetet biztosítani nekik nyugat ujrajna vabfelett ha szükséges!Folyamatosan telepítenek át F35-ösöket,már az invázió előtt is volt fent videó ahogy vitték a románokhoz a Kárpátokon keresztül trailelen az amerikai abramsaket!Ott vannak a lengyel block 52-es F16-osok,Britt eurofighterek stb!Ha akarják
van mivel megvédeni a szállítmányokat ha támadják őket az oroszok!
Nem tudom mi nem világos abban,hogy a NATO nem vállalja a katonai részvételt Ukrajnában.Teljesen mindegy hogy honnan hová utatztatják az Abramsokat, és hová telepitik az F-35-ösöket,ha nem lesz Hoholisztán felett légtérzár,és szárazföldi erökkel nem lépnek Hoholisztán területére.Tehát továbbra is kérdéses hogyan fogják megvédeni az ukrán területen leradirozásra kerülö fegyverszállitmányokat.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
592
4 524
93

Z és V – nem vagy egyedül: Irán második frontot nyitott az amerikai bázis elleni támadásokkal​

2022.03.13.​

Z és V – nem vagy egyedül: Irán második frontot nyitott az amerikai bázis elleni támadásokkalErős robbanások történtek szmbat este Iraki Kurdisztán fővárosában, az ország északi részén fekvő Erbil városában.
Az előzetes adatok szerint 10-14 Fateh-110 ballisztikus rakéta találta el Erbilt
Katonai szakértők azt írják, hogy Irán célpontja egy amerikai katonai bázis volt az Erbil repülőtér közelében.
Az amerikai konzulátus is érintett volt.
Az iráni médiában az oroszoknak címzett megjegyzések láthatók: „Z és V – nem vagy egyedül!”
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 110
82 830
113
Lvov,
Ukrán képviselők hivatalos tájékoztatása szerint a lvov-vidéki Javorov gyakorlóteret ért rakétatámadás következtében az ukrán fegyveres alakulatok 9 katonája, valamint külföldi katonai szakember halt meg, 57-en pedig megsérültek.
Ukrán oldalról származó frissített adatok szerint a javorivi gyakorlótéren a halottak száma 35-re nőtt és 134 sebesült.
v6fFGB7R78Q.jpg
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 989
12 022
113

Az oroszok szétlőttek egy lembergi katonai támaszpontot - 20 halott​


Lviv régió kormányzójának reggeli közleménye szerint kilencen meghaltak a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ katonai bázisa ellen intézett támadásban, 57-en pedig megsebesültek. A később közzétett adatok szerint viszont az áldozatok száma elérte a húszat.

Kicsit később:

Emelkedik a Lviv közelében végrehajtott orosz támadás áldozatainak száma
Harmincöt halottja és 134 sebesültje van a nyugat-ukrajnai Lvivtől nem messze lévő Javoriv katonai támaszpont elleni vasárnapi reggeli orosz légitámadásnak - közölte a régió kormányzója.
(MTI)
tenyleg emelkedik. Az elso hirek szerint konkretan nem volt halott csak par sebesult. Valoszinuleg nem egyeztetnek az egyes hatosagok, ki mit mondott mar ezzel kapcsolatban.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 466
7 299
113
Nem azért mondom, de utóbbi időben több orosz dron felvétel került fel netre mint ukrán (bizonyítottan harci) az egész hadművelet alatt eddig.
Hol van az a Bayraktar intenzitás ami az Azeri-Örmény konfliktusban volt?
tegnap írta boki hogy megrostálták az orosz tábornoki kart
lehet azt a hülyét is elzavarták aki eddig a szakszerű propagandamunkát akadályozta
az a gostomeli videó az első nap óta meg volt az oroszoknak annak aznap este ki kellett volna mennie minden médiába, ahogy azóta is mindennap jönniük kellett volna hasonlóknak, erre tegnap került elő
ki az a hülye aki indít egy kalibrt iskandert szuhojt reptet valahonnan valahova ádáz küllemű katonákat és nem videózza le hogy abból a médiamunkások szerkesszenek - a biztonsági szempontok figyelembevételével ! - egy nekünk, nyugati foteltábornokoknak vizuálisan is emészthető feldolgozható médiaterméket
egy 21. századi háborúban nem elég győztesnek lenni
annak is kell látszani
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 494
18 516
113
Sziasztok HTKA forumozok!
Tobb mint 10 eve (idejet se tudom mar miota) vagyok olvasotok, beregelni nem is akartam, leven haditechikai ismereteimet, bar atlag felettinek tekintem, nem szakmam es alapvetoen pacifistanak is vallom magam ahhoz hogy kardcsortessek vmelyik oldal mellett. Szaz szonak is egy a vege, ismeros a kornyezet, egyforman szivesen olvastam Molni elemzeseit, boki hireit, Mack fegyelmezeseit, de ismeros julipok es egyeb formacioinak munkassaga eppugy mint szaki01 beszamoloi (anno).

A szir topikot eveken keresztul kovettem, es az Isis elleni harcokat eppugy mint a fegyverzetfejlesztesekrol szolo topikokat.

Hogy megis beregisztraltam, annak az az oka, hogy bar az adott konfliktusban erteni velem a motivaciokat, pusztan a mikent lesz vege forgatokonyvek se szeri se szama vet fel bennem (is) ujabb es ujabb kerdeseket.

Mikent lehet egy ilyen fegyveres konfliktust megnyerni pusztan kezi pctoro es kezi legvedelmi raketa rendszerekkel meg propagandaval? Illetve felorlo harcokkal adott vesztesegek mellett? Mekkorak a valos embervesztesegek? Ha az oriszok veszthettek mar 5-10 e embert akkor az ukranok valos vesztesege mekkora lehet? 10-30 e?

Lehetseges-e hogy pusztan az erok lekotese folyik Kijev lassu, nem tul forszirozott korulzarasa soran? Szerintem meg 50%os gyurube se fogtak oket, mikozben a sokszor deklaralt Novirosszija project teruleten ehhez kepest sokszoros a lendulet. Vagyis, hogy a keleti es deli megyeket behuzzak.

Es mi van akkor ha ez a project lezarul, addig elszoszmotolnek Kijev korul es akkor es csak akkor iktatjak ki Zelenszkijt es a vezerkarat. Hisz se Zelenszkij se ok (erdemben) nem akarnak targyalni, csak az idot huzni. Ki-ki mig celjat el nem eri.

Mernok vagyok, epitoipar a szakteruletem, nem katonai stratega, de lattam Csecsenfoldet elobb foldig lerombolva, majd csillivilli ujjaepitve es visszaintegralva Oo-ba. Ezert ugrott be a Novorosszija terv ravetitese a jelen hadiesemenyek terkepeire. Mit gondoltok?
Ők védekeznek.
Védekezni páncéltörő, légvédelmi rakétákkal tudnak.
A mudzsahedek, tálibok sem tankhadoszályokkal győztek le a riszkit, meg az USA-t