[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Egyre több dolog van amit nem értek az oroszokkal kapcsolatban!

Az elején még komolyan azt hittem, hogy van valami hatalmas nagy fondorlat, ami nekem halandónak nem áll ugyan össze, de lesz valami nagy húzás, csattanó a végén!

Aztán nem jött semmi, csak a képek a MANPADS-al lelőtt Szu-34-esről, Szu-35 ről, hírek a háború kirobbanását követő 3héten hogy még volt ellenséges Ukrán légitevékenység(nekem ez érthetetlen!), hogy fedezék nélkül kint hagyva megtocskáztak egy OROSZ területen lévő repteren álló Szu-30-at, kikúrtak ügyes Mi-24 támadással orosz hátországban lévő üzemanyag finomítót, szopnak Mariupollal hetek óta, a nyilván valóan nekik fontos és amúgy stratégiai célpont Harkovot meg sem próbálják bevenni, és most elsűllyesztették a Moszkvát, a Fekete-tengeri zászlóshajó rakétacirkálót.


Nem látom már a nagy fondorlatot, csak a balfaszkodást mostanra orosz részről.
A morál a baj. Sok alakulatban zendülésig fajult a helyzet. Ahol nem, ott is mindent elkövetnek, hogy ne kelljen harcolni.
Tönkre teszik a " tekknikát ', húzzák a felkészülést.
Ehhez jött most a Moszkva süllyedése.
Szimbolikus, hogy pont ez a nevű hajó süllyedt el.
Nem tudni, hogy mi történt vele....
Látványosan kínlódik az orosz katonai vezetés is. Tábornokokat váltottak le, nyilván alacsonyabb szinten is át kell szervezni a vezetést.
Komoly logisztikai problémáik is lehetnek: a tankokat javítani kell, hónapok óta mennek. Kifogynak a tüzérségi lőszerből, fel kell tölteni a készleteket.
Sok a parancsmegtagadás Oroszországban is, ezért nehéz az állomány feltöltése, kiegészítése.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 005
23 188
113
Erről beszélek a hadjárat kezdete óta.
Van egy ország, 600k-s hadsereggel.
Ezt megtámadják 190k-val+ ~60k LDNR milícia.
Elfoglalnak az országból egy Anglia méretű területet, és visszagyakják 1952-es szintre úgy hogy a védekező felet pumpolja a világ legerősebb katonai tömbje....
És még mindíg a gyengébb támadó fél kezdeményez.
Lehet itt köpködni de na....legyünk már realisták.
Ukrajna meg van reccsentve minden szinten. Külföld tartja életben.
Ukrajna léte most attól függ,hogy a nyugat mikor unja be ezt a lélegeztető gép szerepet .. nyugat alatt nem az USA-t értem,hanem Európát. (nem Angliát)

és tényleg az lenne a jó,ha egy kicsit mindenki elvonatkoztatna attól hogy melyik fél a szimpatikusabb neki,és csak a rideg tényeket (az eddig történt dolgokat pl térkép) venné figyelembe.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Mert nem tudják. A háborúnak van egy ilyen kellemetlen tulajdonsága, hogy az ellenség is beleszól a tervekbe.

"Még 100e katona és ennyi" Ja hogy az csak így megy? A feb 24 előtt odapakolt élőerőt meg technikát meddig vonatoztatták oda? Hány hónap? Az extra 100e katona meg a technikája gondolom teleporttal megy.


Áh igen, Afganisztán - a nagy gépesített hadműveletek színtere...
A JSTARS iraki alkalmazásának olvass utána. A szovjetek már a 80-as években telesz@rták magától a koncepciótól a gatyát, és okkal.
Ismét jelzem......nem megfelelő a hangnem.....

Igen, a gyakorlatokkal ellentétben van ellenség. Erre ezen a fórumon már többször rávilágítottunk, többen. Az "Ellenség" rendszerint nem azt csinálja amit mi szeretnénk hogy csináljon.

Feb 24 előtt az volt a para hogy az oroszok úgy vonatoztatják a HDO-kat mint a szél. Megjegyzem, Rostov nincs messze, tehát bármikor elő tudnának kapni még 100k-t, mert gyakorlatilag helyben van.

A JSTARS annyira volt jó, hogy nem hogy Irakban, hanem a Balkánon is képtelen volt komplett HK zászlóaljakat előre jelezni.
Tudom mert futottam T-55 elől a Balkánon.
Irakban meg spec szétcsapták a Tábornoki gépet csuklás nélkül....pedig a JSTARS.....
Megcsapkodták még az US "HQ"-t is....erről ennyit....
".....az ellenség soha nem azt teszi amit mi szeretnénk".
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Ne légy ennyire felületes. Donald Rumsfeld "shock and awe" jelmondatú 2003-as iraki inváziójának alapvetése az "olcsó háború" volt, ami a kezdeti felvonuláskor még úgy látszott, hogy akár össze is jöhetett volna.
Ha nem lett volna 800km-esre elnyúlt és az elbizakodottság miatt nem kellően biztosított utánpótlási útvonal. A Bagdad felé vezető autópályán kényelmesen "támadó" amerikai haderő a második-harmadik héttől kezdve kezdte el elszenvedni az első veszteségeit, ami végül egy különféle egymást követő "hol jobb, hol rosszabb" időszakokkal tarkított olyan megszállás lett, amiről mind a mai napig nem lehet elmondani egyértelműen, hogy valóban teljes volt-e.
Külön gondolok itt, a megszállás során létrejött és egyr erősebbé váló ellenállásra, amiből végül az Iszlám Állam is kinőtte magát.

Az amerikai hadseregnek igazából sohasem sikerült Irakot bevennie.
bagdadot gyorsan bevettek. saddamot elfogtak kivegeztek. aranylag hamar.

a tobbi amit irsz igaz, egy halom politikai hibat elkovettek az amik, baaht parttagok kizarasa,stb.
ismerem a sztorit, de az iraki hadsereget legyoztek, de utana meg ott rugdostak az udvaron a kavicsot az amik, nem tudtak mit csinaljanak ezutan, es szepen elcsesztek mindent is.

de az oroszok meg ott sem jarnak, hogy kijev, hanem most ott vannak, hogy jo ezt elbasztuk, akkor kezdjuk ujra, a donbasznal. mindez hat het utan.

a krim megvolt reggelrol estere, az mestermunka volt, tanitani valo.

amit meg most muvelnek az oroszok, hogy tuzerseggel mindent szetlonek az meg nem meno, meg akkor sem ha hatekony.
csak falluja volt talan ilyen az amiknak.

az oroszok most benak. total.

sziria, libia, gruzia, mind sima ugy volt.

ukrajna nem az.
barmilyen epeszu hadvezetes ezt nem igy csinalta volna.

amikor az fsb osszedobta a haditervet ukrajna ellen, kb azt hitek, hogy kotelzo beadandot irnak, nem vettek komolyan.
vagy kb annyira mint a jovo evi sales tervet a marketing osztalyon, hogy jo megcsinaljuk de tok felesleges,
ugysincs az a hulye, aki neki menne ukrajnanak.

az fsbnel volt tiszt aki megdobbent, hogy elkezdtek a hadmuveleteket az o szar marketing terve alapjan.
abbol lett ez az szarvihar mostanra.
azt irta az allitolagos levelben, hogy az a haditerv amit elkezdtek vegrehajtani, az csak egy tervezet volt, verzio 0.00001.

de az orosz hadero nagy, felelmetes, jo fegyvereik vannak itt ott.

de meg mindig korrupt a hadsereg, es egy csurhe benyomasat keltik.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
azért a Moszkva ennél több volt, mivel kimondva ez a hajó adta a Fekete tengeri flotta hajóra telepített légi fedezetét..... Nincs másik egységük ami a helyére léphetne.... az 1982-es S-300 as (akkor vadi új) légvédelmi rendszer hajóra telepített verziója, 8 indító állással, egyenként 8-8 tűzkész rakétával..... ráadásul jelen pillanatban még esélyük sincs orosz oldalról valamit építeni helyette, mert ahhoz meg száraz dokk kellene, ami csak most épül, talán Szentpéterváron?
Tényleg nincs semmilyen egységük amit a helyére küldhetnének, bárhonnan(Ok, a Boszporusz és a Dardanellák lezárása miatt ez most picit problémás lenne.)?
 
  • Tetszik
Reactions: Catles
K

Kopi2000

Guest
hat azert az ami hadseregnek vmiert sikerult irakot bevenni egy par het alatt.

az orosz hadero tenyleg felelmetes egy gepezet, szerintem strategiailag lett elszurva ez az egesz.

a hadsereg viszont felelmetes hadero, de nem jol szervezett az mindenkinek lejon, korrupt is, vadonatuj teherauto ocska gumikon, olajfolyas, a tyukketrec tankok tetejen, a lopott mosogatogepek a teherautokon, na ez azert igy ciki.
de kurvara le tudnak bombazni mindent is, meg vannak jo cuccaik az tuti, de ez igy nem egy felelmetes elit alakulat hanem ugyanza a zabralo cari csurhe, akit korbaccsal fenyitenek, hogy menjen, kiveve csecsenek.
Azert a csecseneket ne a propi videoikbol iteld meg. Nem olyan jofejek. Muszlimok es vadak... Mondhatni, barbarok ok is. Nezd meg a csecsen haborus filmeket, megkinzott, megcsonkitott, koszurt szemu, agyonlott foglyokrol...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 985
113
Erről beszélek a hadjárat kezdete óta.
Van egy ország, 600k-s hadsereggel.
Ezt megtámadják 190k-val+ ~60k LDNR milícia.
Elfoglalnak az országból egy Anglia méretű területet, és visszagyakják 1952-es szintre úgy hogy a védekező felet pumpolja a világ legerősebb katonai tömbje....
És még mindíg a gyengébb támadó fél kezdeményez.
Lehet itt köpködni de na....legyünk már realisták.
Ukrajna meg van reccsentve minden szinten. Külföld tartja életben.
Persze, az utolsó ukránig az USA tolni is fogja, és amennyire csak lehet követelni fogja akár nyíltan, akár Zelenszkij színjátszásával hogy segítse más nyugati ország is őket ingyen fegyverrel! Ez tiszta sor!

De hol van értelme annak amit az oroszok csinálnak?

Én tényleg nem látom ennek értelmét. Arra játszanak szerinted hogy hátha a nyugat összeugrik idővel, mert egyre pofátlanabb húzásai vannak a nagy Z-nek? Pl. mint ahogy most Scholz besértődött mert nem engedték be a német elnököt? Vagy várják a Francia választáson esetleg MLP-t ?! Komolyan nem értem az oroszokat, én csak simán attól fosok, hogy akkora a pofára esés, nimbusz csorbulás, egy egyébként nekik életbevágó fronton ahonnan nincs hova hátrálniuk, hogy valami durva dolgot fognak csinálni, és itt igen, a taktikai atomtöltet bevetésére gondolok ilyenkor, mivel konvencionális fegyverekkel nyilván valóan nem egy úgy, ahogy kitalálták hogy mennie kéne!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 985
113
Azert a csecseneket ne a propi videoikbol iteld meg. Nem olyan jofejek. Muszlimok es vadak... Mondhatni, barbarok ok is. Nezd meg a csecsen haborus filmeket, megkinzott, megcsonkitott, koszurt szemu, agyonlott foglyokrol...
Igen, emlékszem videókra róluk is, egy szinten voltak az Azovosokkal, egyik kutya másik eb.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
ők nem ezt a háborút kezdték el
menet közben derült ki nekik hogy a hadseregük se az amiről tudni véltek és az ellenfél se az amit a hírszerzők jelentettek
viszont xart a lóba visszalapátolni nem lehet
kérdés hogy hogy lehet ezt befejezni, ki akarja befejezni egyáltalán, és ki nem
Ezt az opciót a támadás előtt kellett volna mérlegelni.
Arcvesztés nélkül nehéz lesz kitáncolni ebből a helyzetből,.
"bocsika...."
Három hét múlva győzelem napi felvonulás....
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 985
113
Mi az, hogy tizedelődik? Azért ilyen hülyesége ne írjunk már pár lelőtt gép után. Nem a magyar légierőről beszélünk, hogy ennyi gépvesztés már tragédiát jelentsen! :D
Igen sok korszerű harci helikoptert vesztettek... S nekik nem ezerszámra vannak ilyenek, ha jól rémlik wiki-s puskázás nélkül, kicsivel vannak 100 felett pl. Ka-52-sek. Na abból konkrétan simán hihető hogy már elvesztették az állomány tizedét. Szu-30/34/35 ből is bőven hullott már le, volt amiből több is. Ebből sincs nekik sok száz db. Bizony ezek azért fájó veszteségek, természetesen lassan két hónapja megy a háború, de akkor is. Én előtte fixre meg voltam győződve, ha lesz Orosz-Ukrán, az első héten túl pl. nem marad épen Ukrán reptér, merevszárnyú gép, meg légvédelem. Ehhez képest azért nem ez a helyzet.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 425
7 003
113
Persze, az utolsó ukránig az USA tolni is fogja, és amennyire csak lehet követelni fogja akár nyíltan, akár Zelenszkij színjátszásával hogy segítse más nyugati ország is őket ingyen fegyverrel! Ez tiszta sor!

De hol van értelme annak amit az oroszok csinálnak?

Én tényleg nem látom ennek értelmét. Arra játszanak szerinted hogy hátha a nyugat összeugrik idővel, mert egyre pofátlanabb húzásai vannak a nagy Z-nek? Pl. mint ahogy most Scholz besértődött mert nem engedték be a német elnököt? Vagy várják a Francia választáson esetleg MLP-t ?! Komolyan nem értem az oroszokat, én csak simán attól fosok, hogy akkora a pofára esés, nimbusz csorbulás, egy egyébként nekik életbevágó fronton ahonnan nincs hova hátrálniuk, hogy valami durva dolgot fognak csinálni, és itt igen, a taktikai atomtöltet bevetésére gondolok ilyenkor, mivel konvencionális fegyverekkel nyilván valóan nem egy úgy, ahogy kitalálták hogy mennie kéne!
a konvencionális fegyvereikkel is le tudnák kapcsolni az áramot netet vizet gázt
meg se próbálták
először el kellene dönteniük hogy akarnak-e igazából háborúzni
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
várjál mert annyira azért nem bonyolult,balfaszkodás az van ez vitán felüli,ide sorolnám a Moszkva hajót is,(nem az elsüllyedését) hanem hogy ugyanazon az útvonalon járt,ez balfaszkodás, az hogy egy pilóta nem 8+km-en repül,hát .. ezt nem nevezném balfaszkodásnak,viszont ha alacsonyan szálldogál lekapható MANPAD-dal, a Tocska meg oda esik ahova küldik,itt balfaszkodás volt pl hogy a légvédelem nem dolgozott,bár lehet hogy úgy voltak vele,mivel számottevő uki repülő már nincs így nem fontos a figyelem ..de ezt tényleg elbaszták.A helikopteres berepülést mondjuk nem nevezném annak,mert földközelben radarszint alatt mentek be és nem Vlagyivosztokot kapták ki vagy Pétervárt (mert az tényleg blama lett volna) hanem egy 40 km.-re lévő olajtározót,ami ha figyelembe vesszük a heli típusát,azt hogy éjszaka van és vizuálisan nem igazán különböztethető meg hogy mi repül,honnan és hova,ráadásul az uki pilóták is perfekt beszélnek oroszul, ezt nem nevezném balfaszságnak inkább ilyen huszáros de legyek stílszerű kozákos csínynek.

de pont ezeket próbáltam árnyaltatni,hogy a háború az ilyen ez ezzel jár .. ez nem Hollywood,hogy nekünk nincs veszteségünk és csak az ellen hullik halomra.

én azért örülök hogy nem láttuk még a nagy fondorlatot orosz részről,mert annak kurva nagy ára lesz .. és lehet hogy nem ők fognak a végén sírni.
mar szerintem most is sirnak az ukranok. az o orszaguk pusztul. de persze van meg par varos amit foldig lehet bombazni meg civileket is lehet meg olni, mert ez idaig ez semmi. na majd most most mar tenyleg durva lesz az orosz.

mert eddig olyan emberarcuk volt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 990
32 309
113
Azert a csecseneket ne a propi videoikbol iteld meg. Nem olyan jofejek. Muszlimok es vadak... Mondhatni, barbarok ok is. Nezd meg a csecsen haborus filmeket, megkinzott, megcsonkitott, koszurt szemu, agyonlott foglyokrol...

Akkor ők harcoltak úgy, mint az ukránok most. A hazájukat védték, ráadásul hitetlenek ellen (már amelyiknél számított ez a dzsihád ideológia). Ezek meg csak zsoldosok, akiket a vezetőjük elküldött a hűbéruráért harcolni. Bár nyilván csinálnak ronda dolgokat. De a francia marokkói katonák is anno (tömeges nemi erőszak Olaszországban a II. vh-ban stb.)
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Ismét jelzem......nem megfelelő a hangnem.....
Már bocs, de én 6 hét alatt nagyon meguntam ezt az "oroszok mindent is tudnak, valójában nagyon jók, hátrafelé nyomulnak előre! érvrendszert, és ez a "hangnemben" csapódik le.

Feb 24 előtt az volt a para hogy az oroszok úgy vonatoztatják a HDO-kat mint a szél. Megjegyzem, Rostov nincs messze, tehát bármikor elő tudnának kapni még 100k-t, mert gyakorlatilag helyben van.
"Mint a szél"
Hónapokig. Nem a sebesség volt az aggasztó, hanem a mennyiség, és hogy tényleg készülnek rá.

A JSTARS annyira volt jó, hogy nem hogy Irakban, hanem a Balkánon is képtelen volt komplett HK zászlóaljakat előre jelezni.
Tudom mert futottam T-55 elől a Balkánon.
Irakban meg spec szétcsapták a Tábornoki gépet csuklás nélkül....pedig a JSTARS.....
Megcsapkodták még az US "HQ"-t is....erről ennyit....
".....az ellenség soha nem azt teszi amit mi szeretnénk".
Te futottál T-55 elől balkánon, irakban meg szénnébombáztak ezrednyi járműveket a fronttól tizen/száz kilométerekre. A JSTARS nem taktikai szinten történő leskelődésre van, hanem az ellenség mélységének felderítésére és azon belül csapások vezetésére.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 985
113
a konvencionális fegyvereikkel is le tudnák kapcsolni az áramot netet vizet gázt
meg se próbálták
először el kellene dönteniük hogy akarnak-e igazából háborúzni
Igen, NEM ÉRTEM hogy mi a faszt csinálnak, és pláne miért csinálják ezt amit, ez egy ilyen félszívvel háború, de nem hívjuk annak.

Totál baromság! Csak közben meg kb. kiröhögtetik magukat, és azért a Moszkva ma már TUTI hogy nagyon fájt, mindenhogy! Főleg presztízsben. Ez nettó szopás így már!
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Igen sok korszerű harci helikoptert vesztettek... S nekik nem ezerszámra vannak ilyenek, ha jól rémlik wiki-s puskázás nélkül, kicsivel vannak 100 felett pl. Ka-52-sek. Na abból konkrétan simán hihető hogy már elvesztették az állomány tizedét. Szu-30/34/35 ből is bőven hullott már le, volt amiből több is. Ebből sincs nekik sok száz db. Bizony ezek azért fájó veszteségek, természetesen lassan két hónapja megy a háború, de akkor is. Én előtte fixre meg voltam győződve, ha lesz Orosz-Ukrán, az első héten túl pl. nem marad épen Ukrán reptér, merevszárnyú gép, meg légvédelem. Ehhez képest azért nem ez a helyzet.
legifoleny nagyreszt megvan. ukran gep ha felszall hullik.
dronok ellen tehetlenebbeknek tunnek az oroszok.