[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Nem volt ott semmilyen hirtelen megtáltosodás szerintem.

Az ukrán hadsereget 2014 óta amerikai és brit kiképzők segítségével reformálták át a fiatal tisztjeik nagyon nagy része a NATO standardok szerint lett kiképezve, az ukrán hivatásos/szerződéses haderő folyamatos rotációban szolgált a donbaszi harctéren,tehát bőven van nekik harctéri tapasztalatuk ...
Itt azért megfigyelhető egy szignifikáns különbség: RU nem tanulták meg, hogy a jó apparatcsiknál fontosabb a szakmaiság,
a hds nem csak a Vörös térre való pl.
Az UA egész jól ügyködtek ugyan akkor. Úgy látszik oligarcha államok közt is van különbség.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and zeal

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
ha a 82-eseket vagy akármelyik usa egységet legalizálják ukrajnában, pld egy békefenntartás fedőnevű akcióban donbaszban megakadályozandó ott az újabb orosz népirtást, vagy akárcsak kijevben, ahhoz légtérzár is tartozik
mert amerikai katona nem megy sehova légifölény nélkül
ilyen esetben nem látom tisztán a nukleáris opció alternatíváját, orosz oldalról
De nem is beszélt senki ilyenről.
Leszámítva egy forrás nélküli bővített mondatot.

A tanácsadók meg, ahogy az eddigi konfliktusokban, most is ügyesen fognak operálni.
 
W

Wilson

Guest
Amikor szolgálatba helyezték ezt a hajót már akkor is voltak ilyen szubszonikus rakéták mint a Neptun, nem gondolnám, hogy megoldhatatlan feladat lett volna a hajó légvédelme számára elfogni ezt a két rakétát..

Találtam egy érdekességet az orosz oldalakon....

"Az elmúlt hét évben. 2016. január 9-én a cirkáló visszatért a Földközi-tengeren 3,5 hónapig tartó harci szolgálatból (2015. szeptember 24-től - 1. link ). 2015-ben a hajó még három alkalommal üzemelt távoli vizeken: 01.06-18.08 (az Atlanti-óceán keleti részéhez hozzáféréssel rendelkező NPM-ben), 14-25.05 (gyakorlatok az NPM-ben a kínai haditengerészettel), 2014.09.06-2015.01.18. az NPM-ben, az Indiai- és a Csendes-óceánon). Korábban sem volt könnyebb. Ilyen titáni üzemi igénybevétel mellett (2015-ben - 205 nap a BS-en, KOH \u003d 0,56) létfontosságú volt a komoly javítás, és Moszkvának 2000 óta nem volt komoly javítása.

Valójában a második átlagos javításról, külön modernizációs munkával, az Ustinov marsallnál végzett munkához hasonlóan, még a Zvezdochka CA-nál 2013-ban az utóbbi munkálatai során kezdődtek ( 2. link ), ami sajnos megtörtént. Kész. A szevasztopoli javítások, főként az SRZ 13 által, a Northern Dry Dock bevonásával, pénzhiány miatt, csak a cirkáló mozgásba hozását célozták ( 6. hivatkozás ). javításokhoz és korszerűsítésekhez. A "Moskva" a motor nagyjavításával távozik a dokkból [hat van az RRC pr. 1164-en! főmotorok], dízelgenerátorok és RTS [RTV?] rendszerek cseréje. Ezenkívül több száz méter kábelút cseréje történt a cirkálón" ( 9. link ). A "Moszkvát" és a "Varyagot" is frissítenie kellett volna. Eleinte 2015 végére tervezték a „Moszkva” Szeverodvinszkba (a TsSZ-hez) való áthelyezését ( 3. link ). Az utolsó dokumentum ebben a témában már a 2020-as évet említi az SRH megadása nélkül és a Varyag után (2017-2020) ( link 4 ), ami furcsa, hiszen a Varyag hét évvel fiatalabb, mint a Moszkva. 2014 szeptemberében először beszéltek átlagos javításokról Szevasztopolban ( "az elmúlt évek számos hosszú utazása után")

A Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója menetkészültségének helyreállítására irányuló lomha munka csak 2018 októberében kezdődött ( 7. link ). Az első tengeri próbafutásra 2019. június 5-én került sor, azonban a "Moszkva" 2020. szeptember 2-án távozott ( 8. link) - 4 év 8 hónapos állás után. Aztán számos "otthoni" esemény ("Kavkaz-2020", a krími partraszállás támogatása, "Vulkán" kilövése) és egy furcsán rövid, 17 napos BS az NPM-ben (2021.06.18-05.07). Vélhetően a NATO-országok haditengerészeti erőinek ottani megnövekedett aktivitása miatt sietett vissza a cirkáló a Fekete-tengerre, de sokkal valószínűbbnek tűnik a műszaki meghibásodás lehetősége.

Általában a javítás után a "Moskva" rendkívül lomhán viselkedett. Nehéz megmondani, mennyi munka készült el két év alatt. A 13. hajógyár sajtószolgálata így számolt be: "A hajó a javítás után évtizedekig szolgál majd. Nagyszabású munkákat végeztek a cirkálón ). Az utolsó mondat sokat mond.
Összehasonlításképpen: az ifjabb Ustinov marsallnál több száz kilométernyi kábelt cseréltek ki egy igazán komoly javítás során , mégpedig - 500 km ( 11. link ) Nem tudni, mi okozta a tüzet a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján, de lehet, hogy valamiféle kábel volt, amit nem cseréltek ki időben."

Colonelcassad
A lényeg lemaradt róla...

Az utolsó mondat sokat mond.

Ráadásul a cirkálón több száz méter kábelút cseréje is megtörtént "( link 9 ).

Összehasonlításképpen: az ifjabb Ustinov marsallnál több száz kilométernyi kábelt cseréltek ki egy igazán komoly javítás során , mégpedig - 500 km ( 11. link ) Nem tudni, mi okozta a tüzet a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján, de lehet, hogy valamiféle kábel volt, amit nem cseréltek ki időben."
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Szerintem ha a 82-esek beteszik a lábukat ukrán földre, nem érik el a frontot, mert kapnak egy taktikai nukit…
itt mindenki olyan lazan beszel a nato beavatkozasrol.

a nato nem avatkozik be katonakkal. meg van mondva, tanacsado par fo lehet nyilvanvaloan ukrajnaban, de kezeloszemelyzet, aktiv alakulat biztos hogy nem.

igen ukrajna atomcsapdaban van. senki nem mer beavatkozni oda, ezt kar mindig felemlegetni.

az egy velemenyes kerdes, hogy a fegyverszallitas az minek minosul. ertheto hogy az oroszok idegesek a fegyverszallitasok miatt.

Ukrajna eddig meg igazan komoly nehezfegyverzetet nem kapott, most max a csehektol meg a szlovakoktol,
de ez nem sorsdonto tamogatas az 20-30 tuzersegi eszkoz.

a gazt sem fogja putin elzarni soha.
a vevoknek meg sajat dontese, hogy vesznek dragabban mashonnan gazt.

egyebkent ha barmelyik nato orszag onkent segit katonakkal, akkor ra nem vonatkozik a kozos vedelmi szerzodes 5. cikkelye.

a fegyverszallitas egyebkent nem tudom mennyire minosul jogilag aktiv beavatkozasnak, elmeletileg szerintem semennyire. mert peldaul vietnamban korlatlanul kapott vietnam mindent is, az amik megse mentek volna neki a szovjetunionak ilyen apro csepro dolog miatt...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
A lényeg lemaradt róla...

Az utolsó mondat sokat mond.

Ráadásul a cirkálón több száz méter kábelút cseréje is megtörtént "( link 9 ).

Összehasonlításképpen: az ifjabb Ustinov marsallnál több száz kilométernyi kábelt cseréltek ki egy igazán komoly javítás során , mégpedig - 500 km ( 11. link ) Nem tudni, mi okozta a tüzet a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján, de lehet, hogy valamiféle kábel volt, amit nem cseréltek ki időben."
Izzadtságszagú ez.
Minden -is- tehet a hajó pusztulásáról, legyen az vihar, kábel stb csak épp az ukránok nem :D
Azért már nem a pudre-B korát éljük, hogy egy zárlatos vezeték miatt egy capital ship elsüllyedjen.
Meghát, azért ez az ~58 főnyi túlélő is elég beszédes...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 556
44 580
113
Aknák, amelyekre Ukrajna esküdött, hogy nincsenek.

Kijev megtévesztette a nemzetközi közösséget, amikor azt állította, hogy Ukrajna elpusztította a gyalogsági aknák készleteit.

Különféle MON gyalogsági aknák egész raktárait találtuk a felszabadított mariupoli Iljics üzemben.

Ukrajna 1997-ben csatlakozott a gyalogsági aknák tilalmáról szóló egyezményhez, és néhány évvel ezelőtt beszámolt az ilyen készletek teljes megsemmisítéséről. Úgy tűnik, Kijev hazudott
 
W

Wilson

Guest
Szentpéterváron megtörtént a 8. hadsereg parancsnok-helyettesének, Vlagyimir Frolov vezérőrnagynak a temetése – jelenti Fontanka a városi hatóságokra hivatkozva. Katonai kitüntetéssel a Serafimovsky temetőben temették el.

Az ünnepségen részt vett Alekszandr Beglov kormányzó, aki elmondta, hogy Frolov "a bátrak halálát esett" egy ukrajnai "különleges hadművelet" során. Fontanka jelezte, hogy feltehetően Beglov először volt személyesen jelen egy Ukrajnában meghalt katona temetésén.


Csak kiderül, hogy az ukránok orosz magasrangú tisztek haláláról szóló híradásainak van alapja....
 
W

Wilson

Guest
Izzadtságszagú ez.
Minden -is- tehet a hajó pusztulásáról, legyen az vihar, kábel stb csak épp az ukránok nem :D
Azért már nem a pudre-B korát éljük, hogy egy zárlatos vezeték miatt egy capital ship elsüllyedjen.
Meghát, azért ez az ~58 főnyi túlélő is elég beszédes...
Nem azt mondtam, hogy emiatt süllyedt el a hajó de érdekes háttérinfó, én amíg nem látok egy felvételt, v videót a Moszkváról ahol láthatóak a rakéta becsapódás helyei, addig egyik oldal állításait sem fogadom el feltétel nélkül...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Nem azt mondtam, hogy emiatt süllyedt el a hajó de érdekes háttérinfó, én amíg nem látok egy felvételt, v videót a Moszkváról ahol láthatóak a rakéta becsapódás helyei, addig egyik oldal állításait sem fogadom el feltétel nélkül...
Én nem látom azt a fedélzeti tüzet, ami megöli a legénység 90 (!!!) %-át, ugyanakkor fel sem robban a hajó,
csak másnap elsüllyed (Az állítólag viharos tengeren. A RU narratíva sajnálatos szépséghibája, hogy a támadás
másnapján, nem voltak rosszak az időjárási viszonyok arrafelé).

Ahhoz tényleg nem tudom mi kellene, hogy egy balesetből ekkora gebasz legyen.
Ha esetleg mégis, akkor viszont az egész flotta menjen szabadságra és inkább szereljék le, mert
akkor sem a havária kezelés nem működik legelemibb szinteken, sem a kiképzés :d
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
783
2 339
93
Izzadtságszagú ez.
Minden -is- tehet a hajó pusztulásáról, legyen az vihar, kábel stb csak épp az ukránok nem :D
Azért már nem a pudre-B korát éljük, hogy egy zárlatos vezeték miatt egy capital ship elsüllyedjen.
Meghát, azért ez az ~58 főnyi túlélő is elég beszédes...
Igazából kb ugyan annyi a bizonyíték az ukránok általi elsüllyedésre,mint a vezetékre...
és bár igazad van a túl élők számával,de azért az is beszédes,hogy egy deka kép vagy videó sincs erről az egészről,miközben már minden szart videóznak...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Igazából kb ugyan annyi a bizonyíték az ukránok általi elsüllyedésre,mint a vezetékre...
és bár igazad van a túl élők számával,de azért az is beszédes,hogy egy deka kép vagy videó sincs erről az egészről,miközben már minden szart videóznak...
Ok, de az megvan, hogy ez a tengeren volt, nem a szomszéd utca sarkán? :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 457
79 469
113
Én nem látom azt a fedélzeti tüzet, ami megöli a legénység 90 (!!!) %-át, ugyanakkor fel sem robban a hajó,
csak másnap elsüllyed (Az állítólag viharos tengeren. A RU narratíva sajnálatos szépséghibája, hogy a támadás
másnapján, nem voltak rosszak az időjárási viszonyok arrafelé).

Ahhoz tényleg nem tudom mi kellene, hogy egy balesetből ekkora gebasz legyen.
Ha esetleg mégis, akkor viszont az egész flotta menjen szabadságra és inkább szereljék le, mert
akkor sem a havária kezelés nem működik legelemibb szinteken, sem a kiképzés :d
Nincs az a robbanás vagy tűz ami megöli a legénység 90%-át de utána a hajó meg 1 napig vontatható állapotban marad.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 597
6 034
113
De úgy, hogy közben még arra sem figyelnek az oroszok, hogy elvágják az ukránok FOLYAMATOS és jelenleg KIAPADHATATLANNAK tűnő utánpótlását amit a lengyel és szlovák határon kap szakmányban? Miért van az, hogy meg sem próbálták elvágni őket ezektől a területektől?
.
.
Megpróbálták ők, csak nem sikerült. Amikor még Kijevnél is erőlködtek az oroszok, és nagyban gondolkoztak, akkor jobban cél lehetett a nyugat ukrán területek elvágása is az utánpótlástól. De amióta Kijevtől is kivonultak, és már csak a kelet ukrán sáv a cél, azóta a lengyel, szlovák szállitási útvonalon szabad a vásár.
.
Záhonyi ismerősöm szerintem egyébként sok idemenekült ukrán azóta HAZAMENT! (lehet, féltik az üresen hagyott házukat a saját szomszédaiktól? :) )
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Nincs az a robbanás vagy tűz ami megöli a legénység 90%-át de utána a hajó meg 1 napig vontatható állapotban marad.
Ó dehogynem.
Kérlek hidd el nekem -kvára nincs kedvem guglizni- hogy számtalan olyan háborús és békeidős elsüllyedés
volt, ami csak másnap, vagy még később következett be.
Számtalan oka lehet, lakókörletet találtak telibe, gépészetet, nem bírták a szivattyúk ha vízbetörés volt etc etc.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 457
79 469
113
Ó dehogynem.
Kérlek hidd el nekem -kvára nincs kedvem guglizni- hogy számtalan olyan háborús és békeidős elsüllyedés
volt, ami csak másnap, vagy még később következett be.
Számtalan oka lehet, lakókörletet találtak telibe, gépészetet, nem bírták a szivattyúk ha vízbetörés volt etc etc.
De nem halt meg a legénység 90%-a.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
De nem halt meg a legénység 90%-a.
Az lehet bármilyen pech is (ld legénységi körletek, vagy pl banális, de ha étkezéskor kapta be),
viszont ha azért 90%, mert a flotta képtelen még arra is, hogy mentsen egy hajót, hát na az nagyon gáz.
És akkor nagyon remélem majd Mr.Admirális megmagyarázza a tengerészek családjának, hogy miért hagyták
őket megégni és/vagy vízbe fúlni.