[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Utász. A szövegben korábban úgy is írtam - csak a végén nem sikerült a fordításban javítani ...

Meg persze a "bányászás" is aknatelepítést jelent ...
Persze, de elvontan, kötözködésiből azért különbözött a sapper, pioneer, pontooner :)
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Ne tegyél a különbséget a kettő között a két dolog szervesen kapcsolódik egymáshoz.

Amúgy nagyon egyszerű a helyzet az ukránok 70 napja nap mint nap az életüket is feláldozva egyértelműen kinyilvánítják, hogy nem kérnek az orosz modellből....
Milyen más opciójuk van őszintén? Szerinted mi történt ott azzal, aki más véleményen volt? Akit villanyoszlophoz kötöttek és orosz zászlót dugtak fel neki, miután kegyetlenül megverték, az még a jobban járók között volt.

Mi megy ott szerinted, amikor kifelé is kollaborációval vádaskodnak, csak azért, mert valaki nem ad nekik fegyvert?

Te azok közé tartozol, akik azt a hamis látszatot keltik, hogy Ukrajna egy olyan hely, ahol érvényesülnek a demokratikus értékek és a népakarat. Ami még valamilyen szinten elfogadható is lenne, ha nem egy olyan fórum legaktívabb résztvevője lennél, ahol számtalan példát hoztak már arra, hogy ez nem így van. Tehát nem mondhatod, hogy nem tudsz arról, hogy puccsisták vették át a hatalmat, hogy mi történt az ellenvéleményen lévőkkel és a politikai ellenézekkel. Nem mondhatod, hogy nincsenek információid a saját társaik által kivégzett, kiláncolt és megfagyni otthagyott katonákról, az elrabolt újságírókról, a felgyújtott közösségi házakról, kisebbségek elleni állami uszításról, a bombafenyegetésekről stb.

Miért próbálod ezek ellenére azt a látszatot kelteni, hogy Ukrajnában a nép dönt bármiről is?

Pontosan mit értesz az alatt, hogy nem kell nekik az orosz modell? Hiszen még az oroszoknál is korruptabbak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Azért ehhez hozzátartozik, hogy a hohol paraszt is a jó öreg AK-hoz meg az RPG-hez szokott, miközben a kapott modern eszközök azoknál jóval komplexebbek és érzékenyebbek. Szerintem a legtöbb probléma az akkumulátorra vezethető vissza egyébként, a nem rendeltetésszerű kezelés és használat mellett én arra tennék leginkább. Ridegtartásban egy AK esetén a lőszer legyen jó, RPG-nél pedig a kilövőtöltet legyen friss gyártású, a többivel ritkán van gond, ez nyugati cuccoknál sok esetben bonyolultabb.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Definiáld már ezt a "szabad világ" dolgot, és vessük össze azzal, hogy implikálod, a ruszkik ezzel szemben dolgoznak. Feltételezésed szerint ők nem "szabadok"?

És ha már ott vagy, akkor a fentiek fényében fejtsd ki ezt az "ideológiák nem érdekelnek" dolgot is (szabad világ meg ilyesmi).

Az én véleményem, hogy a nyugati világ szabadabb, mint Putyin Oroszországa.
Azt nem gondolnám, hogy erkölcsösebb.
A politikai ideológiák nem érdekelnek.
Kis hazánk jövője igen.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Részben igazad van, mivel a mongolok távozásában a magyar ellenállás nagy szerepet játszott, a törökök esetében ez az arány kisebb volt.
Már nem szívesen írom ide, mert nem ebben a topikban van a helye, de csak röviden, és ezzel ezügyben nem is írok már többet:
A mongolok távozásában két dolog játszott nagy szerepet (miután az egyesített magyar-horvát haderőt már megverték a Muhi csatában ugye):
1. Meghalt a nagykán, hazamentek újat választani,
2. Annál azért erősebben meg volt erődítve nyugat-európa, hogy menetből végigverjék.

Aztán végül már nem is jöttek vissza. Nekünk annyi szerepünk volt a történetben, hogy mi is csatáztunk velük és veszítettünk.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Ha te azt hiszed hogy ez alatt a 70 nap alatt az egyén azon vakargatta a kobakját, hogy hű de fasza akkor már nemzet lettünk, akkor tévedsz, mint qrrrva sok mindenben. Mert egyén szintjén mint prioritás legelső helyet a túlélés áll mind a saját mind a szeretteié, majd jön az, hogy a mostaninál jobb életet akar, szeretne mind magának mind pedig megint csak a szeretteinek.
Ez a múltban is így volt, a jövőben is így lesz.
Eddig is egy elég visszás hely volt Ukrajna, de hogy az általad feszt emlegetett nemzeti egység kérdőjeles léte nem fogja hazarántani azt a több millió ukránt, hogy építsenek egy hazát maguknak az is biztos, mint ahogy az is biztos, hogy az otthonmaradottaknak is sokadrendű kérdés lesz, ha lesz egyáltalán, és nem fogja a személyes jólétet megelőzni az hótziher.
Aztán pedig máshonnan téged idézve, nem akarod megérteni, az ország mérete ebben nem játszik szerepet, csak a közösen átélt traumatikus élmény megemlékezése.
Hogy ez inkább ünnep lesz vagy inkább bánat lesz, arra ez a 70 nap, akárhogy is ismételgeted, de még nem ad választ.
Ha csak túlélés számítana akkor már rég letette volna a fegyvert az ukrán haderő és már orosz zászló lobogna Kijev felett, de mint látod 70 napja nem ez történik, ez bizony azt jelenti, hogy az ukránok félretették az ellentéteket és egy emberként küzdenek az orosz haderő ellen az életüket kockáztatva ez a biztos jele annak,hogy nemzetté váltak.Az pedig, hogy mi lesz a háború után az még a jövő kérdése, de az hogy együtt harcoltak a hazájuk védelmében a rájuk támadó orosz haderő ellen beleég a kollektív tudatukban.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
.
Ez nyilvan igy van. Egy kivulröl jövö ellenseggel vivott haboru arrol szol, hogy egy nep eleteben nem a szupermarketbe jaras a fö gond, hanem megjelenik egy közös konkret ellenseg, aki ellen közösen kell fellepni, es ez összekovacsolja a közösseget akkor is, ha addig tele voltak ellentetekkel.
.
A "liberalizmus" legnagyobb baja eppen az, hogy negativnak tunteti fel es leepiti a nemzettudatot, helyette az a celja, hogy az egesz vilag egy nagy globalista fogyasztoi tarsadalom legyen, mindenki nagyon szeret mindenkit, es mindenki egy emberkent kez a kezben jar bevasarolni, mert a gazdasagi fejlödes csak akkor tarthato fenn, ha folyamatosan növeljuk a fogyasztast. Par szazalekkal hianyosra tervezett költsegvetesek mindenhol, amit ugye a folyamatos "növekedesnek" kell potolni. Csak ugye a fak nem nönek az egig.
Nemár, hogy itt is...
A liberalizmus nem magától értetődően nemzetellenes.
Hány pl magyar nemzeti-liberális államffi is volt...?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
.
Ez nyilvan igy van. Egy kivulröl jövö ellenseggel vivott haboru arrol szol, hogy egy nep eleteben nem a szupermarketbe jaras a fö gond, hanem megjelenik egy közös konkret ellenseg, aki ellen közösen kell fellepni, es ez összekovacsolja a közösseget akkor is, ha addig tele voltak ellentetekkel.
.
A "liberalizmus" legnagyobb baja eppen az, hogy negativnak tunteti fel es leepiti a nemzettudatot, helyette az a celja, hogy az egesz vilag egy nagy globalista fogyasztoi tarsadalom legyen, mindenki nagyon szeret mindenkit, es mindenki egy emberkent kez a kezben jar bevasarolni, mert a gazdasagi fejlödes csak akkor tarthato fenn, ha folyamatosan növeljuk a fogyasztast. Par szazalekkal hianyosra tervezett költsegvetesek mindenhol, amit ugye a folyamatos "növekedesnek" kell potolni. Csak ugye a fak nem nönek az egig.
Igen, a háborúban épül a túlélésért folyó közdelem jegyében valamiféle összekovácsolódás - ez a dolog romantikus-heroikus része.
De amint elül a csatazaj, minden szentnek maga felé fog hajlani a keze.
A túlélésért folyó harc legmocskosabb része a háború elültével veszi csak igazán kezdetét.
Tülekedés, feljelentgetés, bemószerolás, akár egy fél kenyérjegyért, egy negyed kiló lisztért, meg a szomszéd egy fokkal jobb állapotban levő romhalmazáért.

Azok, akik dicsőséges háborúban még hősiesen vállvetve küzdöttek, a gyötrelmes békében majd aljas módon egymás árulják el.

2020 előtt mindannyian tudtuk, hogy "ennek sírás lesz a vége", annyira irracionális volt a túlfogyasztás és a hedonizmus. A Covid, majd most ez a háború megmutatja, hogyan is kell megfizetni az árát az akkori jólétnek. Ahogy 2008 után visszasírtuk a 2005-2006-ban még önrész nélkül(!) hitelre utánunk dobott Suzukit, ugyanúgy sírtuk vissza 2020-2021-ben a minden évben fapadossal mindenhová utazást, most meg visszasírjuk a gázt, a villanyt, a benzint.
Azért békében csak jobb volt, nem?

Gondolom, az ukrán lakótelepeken is biztosan nagyon boldogok, hogy gyertyafénynél kuporognak, miközben rakéta sorozatvetők tüzében kovácsolódik a nemzetük, de megy szét körülöttük minden, amit ez a nemzet birtokolni tudna. Lehet, szívesebben járnának a szupermarketbe megint, semmint az óvóhelyre.
Szerintem a hátuk közepére kivánják a kiváló M777 vontatott tarackokat és a többi mesés fegyverszállítmányt. Meg a nagy nemzeti összekovácsolódást.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 821
113
Sarij (Shariy) egyébként ukrán blogger, aki például Donyecket és Luhanszkot továbbra is ukrán területnek tartja, Krím annektálását pedig illegitimnek.
Csak emellett aktívan kritizálja az ukrán kormányokat is. Mivel már basztatták egy ideje, lelépett először Litvániába (2012-ben), 2021 óta viszont Spanyolországban él.

Ukrajnának honnan van olyan érdekérvényesítő ereje, hogy egy EU ország (ráadásul nem kicsi, Spanyolország) simán kiad nekik egy politikai üldözöttet?? :mad:

Tényleg kezd sok lenni a párhuzam Izrael és Ukrajna között :(

Mondjuk a kormányaikban kb. ugyanannyi zsidó van. :) Külföldi állampolgársággal rendelkező viszont valószínűleg az ukránban van több.
 
S

speziale

Guest
Te megvédenéd Magyarországot Putyin támadásától? Hogyan? Ököllel visszaütöd az Iszkandert?
Tudod te, mi az a háború?
Szerinted a “de legalább megpróbáltuk” , meg a “részvétel a fontos” jellegű romantikus bulika? Itt a második helyezettet úgy hívják, hogy romhalmaz.
Mivel akarod megvédeni ezt az országot?

Már ezerszer leírtam, hogy a Magyar Honvédség feladata nem az ellenség megállítása, vagy visszaverése, hanem a háború megelőzése és a diplomácia megtámasztása, békeidőben.

Ez az ország a mérete és elhelyezkedése okán képtelen háborúzni.
Az orosz hadviselés lényege, hogy felvonul erővel, még megadhatod magad.
Majd, ha beleállsz és erődítesz, a lakosság közé menekülsz, akkor velük együtt lő szét.
Végül, ha még ezután is kitartasz, addig barmolja szét az országod, hogy végül ne legyen már mit megvédeni.

Magyarország szerinted azért maradt fenn, mert mi mindig sikeresen megvédtük magunkat és visszavertük az ellenséget?
Tudod te, hogy hogy nézett ki ez az ország 1944 nyara előtt?
És hogy nézett ki 1945 tavaszára? Nagyon megérte…

Gyáva népnek nincs hazája, de a hősök mind a temetőkben nyugszanak.
Erről a teóriáról a finneknek elfelejtettek annó szólni, úgyhogy jól megvédték inkább magukat
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and Lando
T

Törölt tag 133

Guest
Spórolj Amerika!

Biden arra szólítja fel az amerikaiakat, hogy térjenek át a kerékpárra és a napelemekre.

"Így segítesz a kormánynak, és havi 85 dollárt, évi 500 dollárt spórolsz meg az energián."

https://t.me/oroszhirek/2085

A szankciók már éreztetik a hatásukat! :):D

OFF, de mondjuk ez egy pozitív dolog lenne, tényleg nem ártana többet sétálni, kerékpározni. Sok dagadt, eltunyult ember van amerre csak nézek itthon is. Pesten a belvárosban meg lehet fulladni a szmogtól. Sokan két utcát nem hajlandóak gyalog menni, oda is beülnek a kocsiba. A megújuló energiát is nyomni kell ezerrel, az a jövő nem a füstokádás.
 
W

Wilson

Guest
Milyen más opciójuk van őszintén? Szerinted mi történt ott azzal, aki más véleményen volt? Akit villanyoszlophoz kötöttek és orosz zászlót dugtak fel neki, miután kegyetlenül megverték, az még a jobban járók között volt.

Mi megy ott szerinted, amikor kifelé is kollaborációval vádaskodnak, csak azért, mert valaki nem ad nekik fegyvert?

Te azok közé tartozol, akik azt a hamis látszatot keltik, hogy Ukrajna egy olyan hely, ahol érvényesülnek a demokratikus értékek és a népakarat. Ami még valamilyen szinten elfogadható is lenne, ha nem egy olyan fórum legaktívabb résztvevője lennél, ahol számtalan példát hoztak már arra, hogy ez nem így van. Tehát nem mondhatod, hogy nem tudsz arról, hogy puccsisták vették át a hatalmat, hogy mi történt az ellenvéleményen lévőkkel és a politikai ellenézekkel. Nem mondhatod, hogy nincsenek információid a saját társaik által kivégzett, kiláncolt és megfagyni otthagyott katonákról, az elrabolt újságírókról, a felgyújtott közösségi házakról, kisebbségek elleni állami uszításról, a bombafenyegetésekről stb.

Miért próbálod ezek ellenére azt a látszatot kelteni, hogy Ukrajnában a nép dönt bármiről is?

Pontosan mit értesz az alatt, hogy nem kell nekik az orosz modell? Hiszen még az oroszoknál is korruptabbak.
Ha az orosz modellt akartak volna akkor az ukránok már az első nap letették a fegyvert az orosz haderő előtt.

A válasz a hozzászólásod többi részére pedig az, hogyha az ukránok nagy többsége úgy gondolta volna, hogy az oroszok felszabadítók és nem megszállók valamint ,hogy a jelenlegi ukrán vezetés csak élősködik rajtuk, akkor az invázió első napjaiban elzavarták volna Zelenszkíjjéket és kenyérrel , sóval és virágokkal fogadtak volna az orosz csapatokat, de mint látod nem ez történt.

Amúgy meg nem keltek semmilyen hamis látszatot semmilyen demokratikus értékről nem beszéltem.

Az ukrán népakarat megnyilvánulását pedig több mint 70 napja minden nap láthatod a saját szemeddel, amikor az ukrán nép az életet kockáztatva harcol, az orosz haderővel a saját szülőföldjén.Ennél egyértelműbben nem nyilváníthatja ki az ukrán nép az akaratát.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
A lényeg az Excalibur, amit ebből lehet kilőni. Bár a nem irányított lőszereivel is jobb hatótávval rendelkezik, mint a szovjet típusok.
Nem egy D20. Bár gondolom az ukrik már ezt az emlékművet is reaktiválták:

M1955_D-20_Chornomorsk_2021_G1.jpg
A dolgát a D-20 is elvégzi ;) Van jobb a ruszkiknál is, de mégis szebb dolog rendeltetésszerűen, simacsövűre koptatva selejtezni ezeket :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
A "liberalizmus" legnagyobb baja eppen az, hogy negativnak tunteti fel es leepiti a nemzettudatot, helyette az a celja, hogy az egesz vilag egy nagy globalista fogyasztoi tarsadalom legyen, mindenki nagyon szeret mindenkit, es mindenki egy emberkent kez a kezben jar bevasarolni, mert a gazdasagi fejlödes csak akkor tarthato fenn, ha folyamatosan növeljuk a fogyasztast
Csakhogy ez nem igaz.Ez nem a liberalizmus,hanem a fogyasztói társadalom.
A liberalizmusnak rengeteg ága van,mint mondjuk a kereszténységnek.És éppen úgy a különféle ágak idönként eléggé hadilábon állnak egymással.És van olyan is,hogy nemzeti liberalizmus
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Igen, a háborúban épül a túlélésért folyó közdelem jegyében valamiféle összekovácsolódás - ez a dolog romantikus-heroikus része.
De amint elül a csatazaj, minden szentnek maga felé fog hajlani a keze.
A túlélésért folyó harc legmocskosabb része a háború elültével veszi csak igazán kezdetét.
Tülekedés, feljelentgetés, bemószerolás, akár egy fél kenyérjegyért, egy negyed kiló lisztért, meg a szomszéd egy fokkal jobb állapotban levő romhalmazáért.

Azok, akik dicsőséges háborúban még hősiesen vállvetve küzdöttek, a gyötrelmes békében majd aljas módon egymás árulják el.

2020 előtt mindannyian tudtuk, hogy "ennek sírás lesz a vége", annyira irracionális volt a túlfogyasztás és a hedonizmus. A Covid, majd most ez a háború megmutatja, hogyan is kell megfizetni az árát az akkori jólétnek. Ahogy 2008 után visszasírtuk a 2005-2006-ban még önrész nélkül(!) hitelre utánunk dobott Suzukit, ugyanúgy sírtuk vissza 2020-2021-ben a minden évben fapadossal mindenhová utazást, most meg visszasírjuk a gázt, a villanyt, a benzint.
Azért békében csak jobb volt, nem?

Gondolom, az ukrán lakótelepeken is biztosan nagyon boldogok, hogy gyertyafénynél kuporognak, miközben rakéta sorozatvetők tüzében kovácsolódik a nemzetük, de megy szét körülöttük minden, amit ez a nemzet birtokolni tudna. Lehet, szívesebben járnának a szupermarketbe megint, semmint az óvóhelyre.
Szerintem a hátuk közepére kivánják a kiváló M777 vontatott tarackokat és a többi mesés fegyverszállítmányt. Meg a nagy nemzeti összekovácsolódást.
Az a vicces végeredményben, hogy pontosan ugyanazok jelenleg akik az utolsó épületig, az utolsó emberig való kitartást preferálják, akik szerint nem kellett volna kitartanunk és szétkövetnünk Budapestet anno.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 903
113
Már nem szívesen írom ide, mert nem ebben a topikban van a helye, de csak röviden, és ezzel ezügyben nem is írok már többet:
A mongolok távozásában két dolog játszott nagy szerepet (miután az egyesített magyar-horvát haderőt már megverték a Muhi csatában ugye):
1. Meghalt a nagykán, hazamentek újat választani,
2. Annál azért erősebben meg volt erődítve nyugat-európa, hogy menetből végigverjék.

Aztán végül már nem is jöttek vissza. Nekünk annyi szerepünk volt a történetben, hogy mi is csatáztunk velük és veszítettünk.
De visszajöttek.