[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Mai ukroszemle

Jön a csodafegyver:

„Megérkeztek Ukrajnába a HIMARS rakéta sorozatvető rendszerek az Egyesült Államok által nyújtott széleskörű katonai támogatásrészeként – jelentette be csütörtökön Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint Reznyikov azt írta: „a HIMARS-ok megérkeztek Ukrajnába. Köszönet amerikai kollégámnak és barátomnak, a Pentagon főnökének, III. Lloyd J. Austinnak ezekért az erős eszközökért.” Hozzátette: a nyár forró lesz az orosz megszállók számára. „Néhányuknak pedig az utolsó” – ígérte a védelmi miniszter. A hírportál emlékeztetett arra, hogy a HIMARS rakéta sorozatvető rendszer (High Mobility Artillery Rocket System – nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer) egy többfunkciós sorozatvető rakétarendszer. A HIMARS 6 sorozatban kilőhető rakétát vagy egy ballisztikus rakétát szállíthat. Ukrajnában a HIMARS rendszerektől azt remélik, hogy megfordítják a háború menetét, és hozzájárulnak Oroszország súlyos vereségéhez. A HIMARS rendszereket az Egyesült Államok a 700 millió dolláros katonai támogatáscsomag részeként harangozta be. Eredetileg négy ilyen rendszer küldését tervezték. Kezdetben az amerikaiak politikai feltételként azt szabták Ukrajnának, hogy a HIMARS-okkal nem fogja Oroszország területét lövetni. Ezt cáfolandó, Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet kijelentette, hogy az ukránok döntik el, hogy milyen távolságba lőnek a HIMARS-rakétákkal.”

https://life.karpat.in.ua/?p=107934&lang=hu

Súlyos, de nem reménytelen:

„Az ukrán csapatok az orosz megszállók tüzérségi fölénye miatt kénytelenek manőverező védekezést folytatni, és előnyösebb terepszakaszokat és pozíciókat elfoglalni – közölte csütörtökön Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Telegram-csatornáján, számolt a korrespondent.net hírportál. A jelentés szerint a főparancsnok nehéznek, de ellenőrzés alatt lévőnek nevezte a fronthelyzetet. „A szabadság ára nagy. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert a tűzfölény az ellenségünk oldalán van.” Hozzátette: „mindennek ellenére kitartunk. A helyzet nehéz, de az ellenőrzésünk alatt van.” Mint rámutatott, „kénytelenek vagyunk mozgó védekezést folytatni, és előnyösebb terepszakaszokat és pozíciókat elfoglalni.” Ugyanakkor mint Valerij Zaluzsnij nyugtázta, „az ellenség a földünk minden elfoglalt négyzetméterét a vérével öntözi. Tartjuk magunkat!”

https://podiji.karpat.in.ua/?p=86965&lang=hu

Holnap már péntek:

„Az oroszországi politikai helyzet belső instabilitása azt eredményezheti, hogy az Ukrajna elleni háború már a közeljövőben befejeződhet – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója csütörtökön egy lapinterjúban. A jelentés szerint Podoljak a Babel című ukrán kiadványnak nyilatkozva azt mondta: „Oroszországban az erőforrások koncentrációjának különbsége ellenére is pszichológiailag visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak be. Pánik, félelem, belső konfliktusok okozhatják ezeket. Vagyis a háború ugyan elhúzódónak tűnhet. De hamarosan véget érhet.” A tanácsadó hozzátette, hogy az Oroszországnál meglévő fegyverek mennyisége miatt továbbra is reális egy elhúzódó háború valószínűsége. „Ez a konfliktusban részt vevő felek „erőforrásainak kimerítésére” irányuló háború lesz” – jósolta Mihajlo Podoljak. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Podoljak korábban kijelentette, Ukrajna és Oroszország nem állítja le a háborút legalább az idei ősz-télig. Szerinte ugyanis egyik fél sem fogadja el a jelenlegi eredményeket a háborúban elért győzelemként.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=51727&lang=hu

Bolygólakó Diverzáns Antilények:

„Kijevben számos diverzánst vettek őrizetbe az utóbbi napokban, a főváros vasúti infrastruktúrájáról és közúti ellenőrző pontjairól készült fényképeket találtak náluk – jelentette be csütörtökön Olekszij Hromov, az ukrán fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. A tudósítás szerint Gromov az Ukrajna-Ukrinform Médiaközpontban tartott sajtótájékoztatóján közölte: „két ukrán állampolgárt vettek őrizetbe a hatóságok Kijevben, mert a főváros vasúti infrastruktúrájáról készült fényképeket találtak náluk.” Azt is jelezte, hogy elfogtak egy nőt is, akinél Kijev Sevcsenko kerületének utcai ellenőrző pontjairól készült fotók voltak. Elmondása szerint Kijev Dnyipro kerületében őrizetbe vettek egy további férfit is, akit azzal gyanúsítanak, hogy együttműködött az úgynevezett donbászi szakadárok fegyvereseivel. A vezérkari főosztályvezető-helyettes szerint a diverzánsok aktivizálódása azzal magyarázható, hogy Oroszország nem hagyott fel Ukrajna területének az elfoglalására és a nyugati fegyverszállítások megzavarására irányuló terveivel. „De a biztonsági erők egységesen és összehangoltan lépnek fel” – nyugtatta meg a közvéleményt Olekszij Hromov.”

https://podiji.karpat.in.ua/?p=86984&lang=hu
 

snakeye

Active Member
2010. április 27.
134
173
43
Es az csak ugy mukodik hogy en holnaptol pilita leszek F-15-on,meg Abrams parancsnok, meg vadakat terelo juhasz. Kozben meg meg a szent javelinakkal se boldogulnak...

Fura.
Bocsánat egy időre leálltam a fórum követésévelert ártalmas az egészségemre. csak ezt olvasd el mielőtt kiadod magadból minden oroszok tudását. https://kinzinger.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=402979
hivatalos nem kamu nem kitalált dolog. Tervezet még csak, de sokmindent megváltoztathat.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
FV80ofBXkAEH7j_
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Diákokat és nőket a frontra, avagy haderőreform izraeli mintára

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, hogy az ország hadseregreformot készít elő, amely nem zárja ki például a hadkötelezettség szemléletének megváltoztatását az Izraelben elfogadott rendszer szerint. Arra a kérdésre, hogy Izrael mintájára szervezik-e meg a fiatalok hadkötelezettségét, ahol a szolgálatra alkalmas állampolgár először a hadseregbe kerül, mielőtt felsőfokú végzettséget szerezne, Zelenszkij azt válaszolta, hogy ilyen modellt fontolgatnak.

„Ez az egyik modell, amelyet az ukrán fegyveres erők és a Belügyminisztérium bázisán készítünk elő a biztonsági reformban. Létezik ilyen modell, nem vagyok benne biztos, hogy pontosan mi lesz az, de mindenképpen megfontoljuk ezt a modellt, megbeszéljük a nyilvánossággal” – mondta Volodimir Zelenszkij. Az elnök hangsúlyozta, hogy a toborzási rendszer és a minimális katonalétszám kiszámítása "nem lesz olyan, mint korábban". „A diákok esetében is módosul a szemlélet” – hangsúlyozta az elnök.

Zelenszkij ugyanakkor nem részletezte, hogy „az izraeli minta szerint” a változtatások magukban foglalják-e a nők hadkötelezettségét.”


https://news-front.info/2022/06/23/...dentov-zelenskij-anonsiroval-reformu-v-armii/
 
W

Wilson

Guest
És én mindig érdeklődve olvasom a meglátásaidat és helyzetértékeléseidet.
Érdekes módon pont ugyan azt jósoltam egy évvel ezelőtt, ami bekövetkezett. És lehet igazad van, amúgy is csak tippeltem és fotelhuszár vagyok, szóval ez bőven belefér a lehetőségekbe. Partvonalról okoskodom. Csak hát olyan érdekes, hogy amikor kitört a háború, utána nem azonnal azt mondtad, hogy na minden megváltozott, mindent vissza és most jönnek a madarak, hanem hogy leírtam, először állítottad az offenzíva első napjaiban, hogy csak használt szovjet cucc, utána lehet kapnak pár nyugatit, de ezek nem komolyak, mert csak vontatottak.
Szép lassan eljutottál a tagadás utolsó fázisába, hogy nem csak szovjet és nem csak vontatott tüzérség, hanem a rakétatüzérséget is lenyelted, most már a vadászgépeket is elfogadod, hogy az amerikai szenátorok mondják és nem tőlem hallod.

Ugyan ez volt a területi kiterjedéssel is. Először elképzelhetetlennek érezted, mert Putyin fél a szankcióktól, majd lehet elismeri és orosz zászlóval bemegy a két szakadár köztársaságba, de nem számít, mert zöld emberkékkel úgy is bent volt, utána lehet a megyehatárig elmegy és most már remélem nem térünk vissza oda, hogy vitatnád például Herszon hosszútávú bekebelezését.
, mert
És hiszem, hogy te ezeket komolyan gondolod, ezért is beszélgetek veled, mert érdekel a véleményed és annak változása. Nem vagy vak bolond, aki mindig csak azt fújja, amit kedvenc újságában olvasott. Háború előtt az orosz forrásokat fordítottad és vakon hittél Moszkva kijelentéseiben, most ugyan így próbálod kihámozni az igazságot az ukrán és nyugati forrásokból.
Ha belegondolsz nem is mondhattam olyat amikor kitört a háború, hogy most aztán elárasztják modern nyugati haditechnikával az ukrikat, mivel senki sem tudta, hogy meddig tartanak ki az ukrik, még az a bizonyos amerikai tábornok is azt jósolta,hogy az oroszok pár nap alatt beveszik Kijevet, az invázió kezdete után kb 1 hónappal lehetett látni , hogy az ukrik kitartanak és utána kezdtek elindulni a komolyabb egyeztetések a nyugati haditechnika Ukrajnába szállításáról.
 
W

Wilson

Guest
Ebben nincs semmibe vételen a fórum közösségének. Megneveztem pár hozzászólót akikkel szerintem nem lehet normálisan kommunikálni. És ez csak egy hozzászólás. Te meg azt állítod, hogy az összes hozzászólásommal semmibe veszem a fórum közösséget. Na mindegy, úgy látszik te vagy e topic biblikus átka, sem beszélni veled sem megszabadulni tőled nem lehet, és az életcélod hogy e párszáz olvasónak borsot törj az orra alá. Valójában sajnállak.
Nem érted látom,ha te a fórumközösségét néznéd elsősorban és mindenek felett tisztelnéd,ahogy azt fennen hangoztatod, akkor nem mínősítgetnél ,nem személyeskednél hanem arra törekednél, hogy normális intelligens felnőtt emberhez hangnem és vita legyen és legfőképpen nem tartanád magadat a fórum közösségének élő lelkiismeretének és önjelölt megmondó emberének...
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Nagyon úgy néz ki,hogy Patriotot fognak kapni az ukrik.
Hagyjátok a francba!

Állítólag van egy nehezen megközelíthető, de komoly védelmi hiányossága az Orosz Birodalomnak: egy sugárpajzs által védett, alig 2 méter átmérőjű hőkivezető nyílás (Moszkvában), amely elvileg egy kis egyszemélyes géppel megközelíthető. Egy pontos protontorpedó találattal áthatolható a sugárpajzs. A torpedó a hőkivezető kürtőjén keresztül eljuthat a főreaktorhoz, ahol felrobbanva megsemmisítheti a Gonosz Birodalmát. Az ellopot tervek már úton vannak egy asztromechanikai roboton Z-nek!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 290
44 881
113

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
"Az orosz erők hétfőn törtek be Liszicsanszktól délre Toskivkába, amely fölött szerdára meg is szerezték az ellenőrzést. Innen a Donyec folyó jobb partján tudták támadni Liszicsanszkot, csütörtökre már a város határában harcoltak. Közben csapataik átkarolással fenyegették a Zolote és Hirszke falvakban, az orosz elenőrzésű területekre benyúló zsebben védekező ukrán erőket, akik a legnépszerűbb ukrán közösségi frontkövető térképalkalmazás szerint innen csütörtökre már ki is szorultak innen." Libsi média egy szóval nem említi,hogy Zoloténál majd 2000 ukrán katona katlanban van.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 439
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 979
22 832
113
Az első HIMARS már megérkezett Ukrajnába - Reznikov

Az első HIMARS már megérkezett Ukrajnába - Reznikov​

2022.06.23 14:43
Ukrajnába már megérkeztek az amerikai HIMARS röplabda tűzoltó rendszerek.

Az Ukrinform szerint ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter jelentette be a Twitteren .

„A HIMARS megérkezett Ukrajnába. Köszönöm amerikai kollégámnak és a Pentagon második főnökének, Lloyd J. Austin III-nak ezeket a hatékony eszközöket!” – írta.

Reznikov azt is megjósolta, hogy az idei nyár forró lesz az orosz megszállók számára.
Olvassa el még: Számos HIMARS rendszer átadása Ukrajnába csak a kezdet - a Pentagon
"És egyesek számára ez a nyár lesz az utolsó" - mondta.
1655990671-463.jpg

Korábban Colin Cole, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy Ukrajnának több HIMARS rakétavetővel való ellátása a védelmi segély utolsó részletében csak kiindulópont, az Egyesült Államok továbbra is mindent megad, ami az orosz agresszió elleni győzelemhez szükséges.

Az amerikai kormányzat állítólag bejelentette, hogy Ukrajnát olyan nagy mobilitású HIMARS tüzérségi rakétarendszerekkel látja el Ukrajnának, amelyek 300 km helyett 70 km távolságra képesek célokat találni, bár Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kért.

bizonyára ezt is türelmetlenül várják az Uralvagonzavod mérnökei :D
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Azért az sem egészséges jelenleg, h giga városokat pár ezer ember lát el élelemmel (itthoni léptékben Budapest is irreálisan magas lélekszámú).
A giga városok nehezen lesznek elképzelhetőek biztonságos és nagymértékű villamos energia ellátás nélkül. Képzeld el, hogy nem működnek a szennyvíz átemelő szivattyúk, csak pár nap kieséssel : elönti az utcákat a feltörő szennyvíz. Ezt az esélyt csak az csökkenti, ha nem lesz mivel lehúzni a WC-t..
Magas házak liftjeibe se jó beleragadni, akár csak pár óráig, vagy lent a mélyben a metrósinek mellett ballagni a követkevő állomásig.
Nem lesz éjszakai közvilágítás.. vagy csak gyertya szinten..
Az energiahiány főleg a nagyvárosokban teszik veszélyessé az életet, ezért a népesség onnan ki fog vándorolni vidékre.