[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 886
113
Szokásos nikolaev masszázs:

Kép a dróntámadásról:

Arestovich az ukrán népről: "Ebben az országban a normális emberek az ujjaimon megszámolhatók, a többi kulturálatlan, tanulatlan tömeg, és ne adj isten, hogy a hatalom a kezükbe kerüljön."
--
Ehez nincs mit hozzáfűzni

@Negan
Megírnád, hogy miért is lenne nekünk az jobb, ha egy szartenger ukrajna maradna a szomszédunk?
Érvekkel légyszi, ne csak úgy a véleményed alapján. Kíváncsi vagyok.
(Az nem érv,xhogy hát Putyin minket is betámadna. Ezzel cssk a nyugati hülyéket lehet ilyesztegetni)

Off:
Ámériká inkább nem megy most Tajvanra okoskodni:
És még Janukovics aranyozott budija lett kikiálltva anno ősellenségnek ...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 647
8 447
113

5 hónap után erre még képes Ukrajna és az oroszok nem tudják kivédeni?
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and PPP

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A precíziós rakéta attól függetlenül egy jelentős töltettel rendelkező robbanó test, ami ha elpukkan simán szétdob egy rakás törmeléket a szélrózsa minden irányába. Ez látható az összes többi GMLRS csapásról készült közeli ill. műholdképen. Itt semmi ilyesmi nem látszik - a közeli képeken a falak teljesen épek, csak kormosak, a tető roncsolódott minimális mértékben, a belső berendezés 2-3 ágy kivételével gyakorlatilag meg sem mozdult, pedig azokat simán elhajította vagy széttépte volna egy robbanás.
FY6WEdyaAAArVgg

Hát ez biztos nem egy rakéta becsapódás csinálta. A mennyezet, burkolatok leszakadtak, de a tűz az volt.
Jó lenne látni a többi képet, többi helységet.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and PPP

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Hát ez biztos nem egy rakéta becsapódás csinálta. A mennyezet, burkolatok leszakadtak, de a tűz az volt.
Jó lenne látni a többi képet, többi helységet.
Ez a vicc - az oroszok azt akarják elhitetni az emberrel, hogy csak és kizárólag a fogvatartottak épületét (helyesebben épületrészét) érte csapás. Egyetlen egy őr sem halt meg, de az összes fogolynak annyi.
Micsoda véletlen. :rolleyes:
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Ha egy hónapon keresztül minden nap 100-at lőssz?

Nem megy neked az árja matek.
Se.
:D
Ráadásul nulla karbantartással, ukri jó szokás szerint, tekintet nélkül a lőszer fajtájára, bizony sok az a napi 100 egy hónapig, ezek meg többszázat lőttek vele naponta. Nekik sem meg az oroszoknak sem való a modern technika, az újabb 100 pzh helyett lekoszlott régi technikát kéne gyűjtögetniük.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Ez a vicc - az oroszok azt akarják elhitetni az emberrel, hogy csak és kizárólag a fogvatartottak épületét (helyesebben épületrészét) érte csapás. Egyetlen egy őr sem halt meg, de az összes fogolynak annyi.
Micsoda véletlen. :rolleyes:
Légyszi linkeld ahol azt állították hogy egy őr sem halt meg.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Légyszi linkeld ahol azt állították hogy egy őr sem halt meg.

amper said:
Bárhogy, bármikor eltehették volna őket láb alól az oroszok, szép kussban. Nem volt szükség ilyen dramaturgiára./QUOTE]
A ruszkik pont nagyon szeretik a drámai, geil dolgokat. Itt mi volt? Hadifogolytábor a fronttól 15km-re (magában sérti a genfi egyezményt), amire az ukránok NANÁ, hogy HIMARS-al mértek csapást, és naná hogy azért, mert zelenszki személyesen megparancsolta nekik, mert egy pár fogolyból kiverték a művallomást.
Mese habbal. Az 50-es évek ítéleteiben több valóság van, mint ezekben az állításokban.
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
Hát ez biztos nem egy rakéta becsapódás csinálta. A mennyezet, burkolatok leszakadtak, de a tűz az volt.
Jó lenne látni a többi képet, többi helységet.
Miért biztos? Balra fent nem kormosak a falak, amik lógnak, azok az állmennyezet részei sztem, a robbanás történhetett a felett/mögött is, legalábbis erre utal, ahogy szétnyílt a plafon. Ha jól látom az előtérben két hulla van, nézd meg azt, amelyik az ágyon van! Nézd meg a kezeit! Nem ismerős valahonnan? Mire utalhat ez?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A nyugati hírszerzési központok hónapok óta folyamatosan számolnak be arról, hogy Ukrajna két héten belül megnyeri a háborút. Ennek fényében érdekes kijelentést tett Murphy Donovan, nyugalmazott amerikai hírszerzőtiszt, aki arról írt elemzésében, hogy Odessza eleste Ukrajna teljes és végleges vereségét jelentené.

Az American Thinker számára írt egy cikket Murphy Donovan, az amerikai légierő nyugalmazott hírszerzési ezredese, amelyben kifejtette, hogy ha Odesszát elveszítik, Ukrajna teljes vereséget szenved az Oroszországgal vívott összecsapásban. Hozzátette, hogy Odessza jelentősége a szovjet idők óta fennáll. Véleménye szerint azonban Kijev elveszítheti a város feletti ellenőrzést, még csak nem is az orosz erők sikeres akciói, hanem a városon belüli események következtében. Úgy gondolja, ez Ukrajna számára „a játék végét” jelentené – idézte az elemzést az Index.

Szakértők szerint a hivatalosan Moldovához tartozó, de közvetve orosz fennhatóság alatt álló Transznisztria lehet a háború következő célpontja. Moldova segítséget fog kérni a NATO-tag Romániától Oroszország fegyveres agressziója esetén − jelentette ki Maia Sandu, az ország elnöke Klaus Iohannis román államfővel folytatott találkozóján.
Aggódunk. A legpesszimistább forgatókönyvekre is fel vagyunk készülve. „Ha Oroszország megpróbálja megtámadni a Moldovai Köztársaságot, nyilvánvalóan segítséget fogunk kérni” − fogalmazott. Iohannis válaszában elmondta, hogy nem fogjuk cserben hagyni önöket, bármi legyen is ennek a következménye”.
Szakértők szerint a hivatalosan Moldovához tartozó, de közvetve orosz fennhatóság alatt álló Transznisztria lehet a háború következő célpontja.

IMG-20220731-050207-480.jpg

Orosz T-72B3 és T-80BV harckocsik menetben Bahmut felé
IMG-20220731-045146-630.jpg

IMG-20220731-045050-194.jpg

IMG-20220731-045056-737.jpg

A donbasszi harcokban megsemmisült ukrán haditechnika
IMG-20220730-054556-855.jpg

A népköztársaságok mellett harcoló görög önkéntesek által zsákmányolt ukrán BMP-1
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Az uborkaszezon miatt egy kis elmélkedés:

Nyilvánvaló, hogy az ukrán katonai irányítás erős atlanti segítség (értsd kontroll) alatt van, a célzott támadások, vagy a Moszkva elsüllyesztése el sem lettek volna képzelhetőek az USA felderítési kapacitásai és fegyverei nélkül, papíron persze ukrán kézből irányítva. A Herszon régió elleni támadás is vezényelt stratégiai érdek, erre hangolt fegyverekkel megsegítve most két dologról szól.

1, Egyrészt az oroszokat kiszorítani a hídfőből amivel az Odessza elleni támadás örökre elkerülhető - igen elkerülhető, mert az orosz flotta leszerepelt, a hiányosságai nyilvánvalóak, nem lenne képes egy Dnyeszteren való újabb átkelés támogatni, partra tenni, vagy ellátni a part sávban harcolókat. Az irgalmatlan széles folyamon való átkelés pedig az ilyen heves ellenállásban ha sikerül is, utána a hídfőt logisztikailag újra ellátni csak a pontonokon vagy a levegőből már olyan kockázatos és nagy veszteségeket feltételez hogy nem éri meg a feltételezett előnyöket amiket hozhatna, egyszerűbb lenne Kijevnek nekimenni újból. Odessza nélkül Ukrajna csak kolonc a nyugat nyakán, a gabona, az ipari nyersanyagok nem szállíthatóak olcsón, a gazdasági potenciál csökkenése messze túlmutat magának a kikötőnek és a városnak az értékénél, az ukrán ellenoffenzíva kiteljesedése itt gazdaság stratégiai érdek.
2, Másrészt biztosítani az esélyt ukrán részről, hogy az orosz verhető és lehet sikereket elérni vele szemben, ha Herszonban sikereket tud elérni az ukrán haderő, úgy az oroszokat a védhető folyam mögé vissza tudja szorítani és gyakorlatilag minden potens alakulatát a Donbaszba tudja szállítani ahol Ukrajna további sorsa valójában eldőlhetne, ha itt visszaszorulna az orosz front úgy Herszon magától összeomlana, hisz ha az ukrán haderő újra kijut az Azov partjára logisztikailag nem tartható Herszon. Az ukrán haderő mégsem a legpotensebb egységeit rejtő Donbaszban támad hanem Herszonban, ez a jövőbemutató atlanti érdek, hisz akármi lesz is Ukrajnával, ha a fele el is vész, gazdaságilag még potens marad, ha Odessza ukrán zászló alatt működik tovább.

Az oroszok is nyilvánvalóan tisztában vannak ezzel és Herszont annyira erősítik amennyire csak tudják, nem hátrálhatnak és az ukránok emiatt igyekeznek velük ugyanazt tenni mint amit oroszok velük tesznek a Donbaszban, az állásaikba szögezett védőket lövik amivel csak tudják, a terület a helyzete miatt orosz részről a kimanőverezésre is alkalmatlan. Kétségtelen, hogy az orosz haderő itt, főleg a tehetetlen hadiflotta, a máig nem teljes légifölény ( értsd 0-24h ) miatt nehéz helyzetben van, de a helyzet annyira nyilvánvaló, hogy készülnek mindenre ez tényszerű.

A legvalószínűbb forgatókönyv a hosszú ideig fennálló állóháború a térségben a felőrlő harcok hosszú ideig eltartó tragédiája aminek két kimenetele lehet , én nem merek kimondani melyik a valószínűbb bár véleményem van:

1, Az orosz felőrlődik a tenger mellékén és lassan visszaszorulva egyszercsak hirtelen kiürítik a hídfőt, a Dnyeszter túlpartjára pedig hosszabb távon sem lesznek képesek az ukránok átlépni, a két haderő innentől a folyón át kémleli egymást, a harcok a Donbaszra korlátozódnak, mindkét haderő ide összpontosít ami miatt a frontok teljesen beállnak, újabb felőrlő harc kezdődik amiből csak az orosz tud kimozdítani, itt viszont képes is erre, sanszos az újabb front megnyitása, például északkeleten. Az ukrán oldal támogatói ebben a relációban megnyugodhatnak, Ukrajna gazdaságilag potens marad a fekete tengeri kijáratok megőrzésével, hogy mi marad keleten belőle, az innentől csak az ukránoknak érdekes, sanszos a kikényszerített béke valamilyen "jut is marad is" határokkal.
2, Az ukrán támadás kifullad és az orosz haderő Herszon környékén is átveszi a kezdeményezést, igyekszik a hídfőt annyira kibővíteni, hogy a felvonulás és ellátás stabil legyen. Ez esetben itt is kierőszakolhatja az az orosz hadsereg amiben jó, lassan és kíméletlen tüzérségi tűzzel szorítani az ukránokat egyre hátrébb, míg Odessza is el nem esik, vagy el nem vágják az anyaországról és az oroszok kijutnak a Duna partjára. Az orosz hosszú távú érdek mindenképpen ez kell legyen, mert így gyengítenék meg Ukrajnát gazdaságilag is annyira, hogy képtelen lenne rövid, közép vagy hosszú távon is erőt felmutatni és a béke beállta után veszélyt jelenteni akár száz évekig is Oroszország számára.

Herszon környékéről mindkét fél igyekszik elhitetni, hogy mellék hadszintér, az orosz azért mert ha baj van akár stratégia váltással is megindokolhatja a kivonulását, az ukrán fél pedig bizonytalan a sikerében és ha pár falu elfoglalásával érnek is el eredményeket a sikert még mindig bebiztosíthatják azzal hogy a Donbaszban megállították az orosz haderőt, de ... ott nem véletlenül állt meg az orosz támadás, ahogy látható komoly átcsoportosítások vannak Herszon környékére, egyáltalán Herszon megyébe, egyre inkább úgy néz ki a háború a következő hetekben , hónapokban itt fog eldőlni. Ha az orosz visszaszorul akkor hamar vége lesz a háborúnak, Ukrajna erős állam marad, a békét az atlanti vonal kikényszeríti előbb utóbb (értsd rákényszeríti Ukrajnára), ha az ukrán szorul vissza akkor csak az oroszokon múlik meddig tolják a határokat, Ukrajna léte is veszélybe kerül, egy gazdaságilag is életképtelen, katonailag jelentéktelen állam marad a helyén, akármekkora terület is marad belőle, még egy Lengyelországhoz mérhető (400E km2) területű maradék Ukrajna is jelentéktelen a kikötők nélkül - (kb annyi maradna ha Odessza és a Donbasz is elesik)

Mind az orosz, mind az ukrán érdek ellentétes előjellel most Herszonban van, sőt az EU sorsa is, de az egy másik írás.
 
W

Wilson

Guest
Mi van akkor, cirka 30x100 lövés? Nem bírja? Nincs hozzá alkatrész? Akkor minek adták?....
Neked se megy sok minden, remélem magnóban azért cseréled az elemet, hogy meg ne akadjon a kilégzés-belégzés szöveg mert a végén egy ócska trollal kevesebb lenne itt a fórumon.
Gondolkodj már egy kicsit az ukrik több mint 1 hónapja használják a PZH2000- t és napi 100 lőszernél jóval többet lőnek velük, karbantartás nélkül, csakhogy képbe legyél egy PZH2000 lövegcsövének teljes élettartama maximális töltettel 2500 lövés, nem nehéz kiszámolni, hogy az ukrik már jóval túl haladták ezt az értéket , és ugyanez igaz a töltő szerkezetre is amellyel a mostani hírek szerint a probléma adódott, de a jó hír az, hogy a németek már orvosolták a problémát.

És az orosz tüzérségi eszközök, sem bírnak ennél többet...

Pontosan...

A 2S7 Pion lövegének élettartama 450 lövés...

Viszont a 2S19M1 "Msta-S orosz önjáró tüzérségi eszköz lövegének (amelyet valamilyen szinten össze lehet hasonlítani a PZH2000-l) 2000 lövés az élettartama.

 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az ukrán kutyák fenyegetik Patrickot, és családját:

--
Valszleg kapni fognak a hoholok ezért az èrtelmetlen drón támadásért:


Előtte-utána.
Kíváncsi vagyok mit fog mondani az ensz erre a triviális eseményre.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Mi van akkor, cirka 30x100 lövés? Nem bírja? Nincs hozzá alkatrész? Akkor minek adták?....
Neked se megy sok minden, remélem magnóban azért cseréled az elemet, hogy meg ne akadjon a kilégzés-belégzés szöveg mert a végén egy ócska trollal kevesebb lenne itt a fórumon.

Igazából egy ukrán propaganda nyilatkozaton pörögtök.
Valszeg tényleg vannak bajok a Pzh-kal de azok inkább mechanikai jellegűek lehetnek a folyamatos mozgatás, kétes minőségű üzemanyag és általános hozzá nem értés miatt.
A napi 100 lövést már jó eséllyel hozzáköltötte Zselés hivatala, hogy mutassák milyen hasznos a cucc.
Anno M777-tel is ez volt mikor várták az új wunderwaffe-t.


Ukrainian anon reporting in
What happened in my country last night?

The (((official))) media are telling us that: