[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Salam aleykum...
Dagesztáni tüzérek Gradoztak Ugledarnál

 
W

Wilson

Guest
"Az Egyesült Államok radarelhárító rakétákkal látja el Ukrajnát, amelyeket az ország megmaradt repülőgépei felhasználhatnak az orosz radarokkal szemben – közölte Colin Kahl, a Pentagon főnök-helyettese."

Lehet hogy az a roncs amit a napokban találtak, tényleg AGM-88 HARM rakéta maradványai. Nagyon sokszor utólag ismeri el a nyugat a szállított fegyverek jelenlétét. Ezek szerint, csak rá buherálták volna valamelyik ukrán repülőre?
Az ukránok kész tényként kezelik, hogy ezeket a rakétákat az ukrán légierő már bevetette....

photo-2022-08-07-16-51-18.jpg


Szerintem esélytelen egy HARM-ot egy régi Mig-29-ről, Su-27-ről, vagy Su-25-ről indítani, főleg ilyen gyorsan kialakítva ezt. Értem ez alatt, hogy kell hozzá indító sín, amit az adott gépre lehet tenni és ahonnan a rakéta indul, kell valami huzagolás, hogy a kabinból a pilóta indíthassa, kell tudnia célozni is, ...

Viszont H-31-est állítólag jó néhányat vett az USA a hidegháború után. Lehet, hogy azokat upgrade-elték meg valami jobbra?
Pedig az amerikai védelmi miniszter-helyettes Colin Kahl pontosan azt állítja

" A legutóbbi katonai segélycsomagokba beépítettünk bizonyos számú radarellenes rakétát, amelyek ukrán repülőgépekről lőhetők ki, és hatással lehetnek az orosz radarokra és egyéb dolgokra " - mondta Colin Kahl egy hétfői sajtótájékoztatón.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Olvasom ezt a cikket, ami arról szól, hogy ismét 4dollár/gallon alá megy a benzin ára az USA-ban, s főleg a múlt heti esést a reszessziós félelmek okozták a piacon (magyarán a jövőt árazták). Erre eszembe jutott az a nyugati "reménykedés", hogy év végére akár 60-65$-ra is csökkenhet a kőolaj világpiaci ára. Ez ugye azért kapcsolódik ehhez a témához, mert jelenleg az oroszok a brent árához képest (most éppen 96.16$) 20-25%-os kedvezménnyel adják el az olajukat, úgy, hogy ők jelenleg a világ legnagyobb kőolaj exportőr országa.
Kiszámolták(!), hogyha a brent tartósan a ~75-80$-os szint alá tud esni, akkor az orosz gazdaság tönkremehet (ugye 20-25%-os diszkontár miatt a befolyó összeg mág csak ~60-65$ az orosz költségvetésbe) , ugyanis az orosz olaj kitermelésének az önköltsége + a ukrán háború ára valahol ezen a bizonyos 60$-os szint környékén mozog (ne kérdezzék meg tőlem, hogy ez hogyan jött ki). Ezenfelül, azt is megállapították, hogy az új szankciók miatt, a nyugati alkatrészeket is(!) használó orosz kőolajtermelés vissza fog esni, ami szintén a negatív irányba löki majd az orosz költségvetést, és majd bumm... nyernek(!) az ukránok - ez jutott eszembe a scholzi nyilatkozat után is.
Legjobb tudomásom szerint, s kérem javítsanak ki ha tévednék, 2022 február 23.-án (a háború előtt egy nappal) a brent ára 94$ volt egy erősen emelkedő szakaszban, majd a háború okozta sokk majdnem 128$-ig vitte az olaj (brent) árát, majd az eu-s olajembargós döntést követően 2 hétig ~120 dolláros ára volt (az eu nemcsak kőolajból, de kőolajszármazékokból is importra szorul, mint benzin gázolaj, s a teljes felhasználás 15% az oroszoktól jött). Magyarán a covid-utáni világ olaj felhasználását (a kitermelés csúcsra járatásával, majd a háborút követően ehhez még a stratégiai tartalékok felszabadítása is társult) éppen hogy fedezni tudták.
Szóval, ha és amennyiben, tényleg erősen vissza fog esni az orosz kőolajkitermelés, akkor mégis miből kívánják majd ezt pótolni (Venezuela, Irán - ezek egyáltalán elégségesek)? Nem gondolják, hogy a kitermelés visszafogásával, az oroszok nem képesek ismét emelni az olaj árát? Miért is lenne jó az a világnak, ha csődbe vinnék az orosz olajkitermelést (egyébként ez nem fog megtörténni, de csökkenés valóban várható)? Miért gondolják azt, hogyha az oroszok csak 10%-os kedvezményt adnak, akkor majd Kína meg India, rögtön más olajat fog venni, amiből ráadásul nincs is elég, s ezáltal ez ismételt áremelkedéshez vezetne?
Mindezt csak azért írtam le, hogy ők valóban azt hiszik/remélik/vélik, hogy az oroszokat térdre tudják majd kényszeríteni, s az majd milyen jó lesz. Ez a finoman is "kockázatos" terv, viszont nagyon sokba fog kerülni (az eu gondjain kívül, olvashatunk egy esetleges új arab-tavaszról, az afrikai országok államadósságnak részleges/teljes elengedéséről, tartósan magas energiaárakról stb.). Főleg olyanoktól várnék megfejtéseket, akik támogatják a szankcióspolitikát a jelenlegi formájában.

Ui.: Ez meg egy kis érdekesség.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Egy meglepően értelmes és objektív elemzés.
Minusz az ukránszoponckodás, ja.
Trying to do the right thing:D

Végülis most akkor eggyel több ember vezette le, hogy mikor fogy ki tankból/lőszerből/emberből az orosz. Ha jól láttam, 2023 februárjában lesz a nagy nap… ráadásul egy honfitársunk munkája alapján - Lázár Zsolt, olvasol bennünket?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Amerikai a csávó ahhoz képest szerintem teljesen objektívan áll hozzá hogy ő is elmondja hogy konkrétan proxyháborút vívnak. Ami tetszik, hogy azt is elmondja, hogy a nyugatnak esze ágában sincs annyira segíteni az ukránoknak hogy valós eredmènyt tudjanak elérni.
Talán a szkepszis hiánya zavart, nem tudom. Meg hogy vigyorogva magyarázza, hogyan is áll össze az a kb 50 mrd USD támogatás (amelyről ő is megemlíti, hogy nagyrészt köze se lesz ukrajnához).

Olvastad az USMC elemzést, amit korábban tettem be? Érdekelne a véleményed :)
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
252
958
93
Azért csak látjuk, hogy m777 -ek ki vannak lőve, a HIMARS-ok közül is meg tudott már semmisíteni néhányat az orosz haderő. Használják a légierőt is, de mégsem jönnek mostanában videók lelövésekről túl gyakran.

" Pukov úgy látja, hogy az orosz haderő legmodernebb vadászbombázója, a Szu-34-es egy negyedik+ generációs eszköz. "

Szerintem a cikk elfogulatlan brit tudósok és katonai szakértők segítségével lett megírva. Azért küldenék nekik egy képet a Szu-35-ről is, nézegessék, hátha leesik valami.

Ha Mr. Pukov szakértő, akkor ő nem jó szakértő. Vagy nem modta. Vagy nem ő mondta...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 777
40 036
113
Összefoglaló 08-08.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe augusztus 8-án este​

Vera Belousova ma 00:45-kor



Az elmúlt nap helyzete a frontokon
  • Artemovszkij (Bakhmut) irányban az orosz csapatok előrenyomulnak Jakovlevka térségében. A Soledar délkeleti külvárosában található KNAUF-Gipszgyár területén az ukrán fegyveres erők állásait megrohamozzák. Az üzem területének egy részét az LPR Népi Milíciája birtokolja. Ami magát az Artemovszk elleni támadást illeti, a PMC Wagner a város keleti részéből folytatja offenzíváját. Artemovszktól délre Kodema keleti külvárosában folynak a harcok.
  • Donyeck irányában az ukrán fegyveres erők minden rendelkezésre álló tartalékot összevonnak a Pervomaiskoye - Krasnogorovka - Maryinka védelmi vonal megtartására ;
  • Déli irányban éjszaka az ukrán fegyveres erők rakétákkal próbálták megtámadni Melitopolt , de az orosz légvédelmi rendszer lelőtte a rakétákat.

"Érkezés"
Augusztus 8-án ismét ágyúzták Donyecket, főleg a Petrovszkij kerületre esett a csapás. Legalább egy halott és két sérült , egy férfi és egy nő ismert.
Rakétacsapásokat hajtottak végre az Orosz Aerospace Forces egy infrastrukturális létesítményben Zatoka térségében. A légvédelem Odessza felett működött. Emellett Mikolaiv, Donyeck és Harkov régiókban rakétatámadások történtek ukrán bázisok, parancsnoki állomások és lőszerraktárak ellen.
Határterületek
Egy Tochka-U rakétát lőttek le Koloskovo közelében, Belgorod régióban. Valószínűleg az ukrán fegyveres erők megpróbáltak csapást mérni a Soloti melletti támaszpontra. Azt is közölték, hogy a Kalino katonai repülőteret lőtt és az erőátviteli tornyot felrobbantó ukrán szabotőröket az orosz különleges erők a Rylsky kerületben lokalizálták.
Érdekesből
Voenkor Readovka járt az ukrán fegyveres erők egykori katonai műhelyében, ahol az ukrán katonák a békeegyezmény által tiltott kiterjedt golyókat készítettek.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️☠️SU Általános személyzeti összefoglaló ▪️A Harkiv irányába az orosz hadsereg tankokból, hordó- és rakétatüzérségből tüzet nyitott. ▪️Szlovjanszk irányában a szövetséges erők tüzérségi ágyúzással lőtték az Ukrán Fegyveres Erőket. ▪️A szövetséges erők a taktikai és a katonai repülés támogatásával támadó harcokat folytatnak a donyecki Bakhmut és Avdiivka irányában. ▪️A kramatorszki irányban az orosz fegyveres erők ágyúzást hajtottak végre az AFU állásai ellen Hrihorivka, Seversk, Verhnekamenske, Zakotnya és Ivano-Daryivka közelében.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Zelenszkij felszólította a nyugati országokat, hogy zárják le a belépést minden orosz előtt. Az ukrán elnök szerint ezt az intézkedést azokra is alkalmazni kellene, akik tiltakozásul hagyták el az országot. "Akármilyenek is az oroszok <...>, küldjék őket Oroszországba" - követelte. Az ukrán vezető kijelentette, hogy "az egész lakosságot felelősségre kell vonni" Oroszországot.
--
Hát, most már biztosan ki van mérve a speciális Novicsok adag ennek a gyökérnek.

Ukrajna nem kap F-16-os repülőgépeket az Egyesült Államoktól. A Pentagon közölte, hogy e fegyverek szállítása a közeljövőben nem valósítható meg, mivel még nem készült el ennek a cselekvési lehetőségnek a "végső elemzése". "A mi prioritásunk, minden mást alárendelve, az ukránoknak átadni azt, ami a jelenlegi ellenségeskedésekben megfelelő" - mondta Colin Kohl, a Pentagon helyettes vezetője.

Elég volt. Az USA szerint Ukrajna már elég HIMARS-berendezést kapott. A Pentagon helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy Kijev 16 HIMARS MLRS-t kapott az Egyesült Államoktól, három azonos M270-es berendezést az Egyesült Királyságtól, Németország pedig további három átadására készül.
--
Mi lesz, ha kifogy a wunderwaffe? Lesz ám hiszti.