[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Tartsd jól a hadifoglyot és az ellenség várni fogja, h letehesse a fegyvert. De ha kegyetlenkedsz, azzal a végsőkig kitartásra sarkallod. Úgy látszik az ukránoknál nem kötelező Sun Ce műve.
A viselkedésük, a kegyetlen vérszomjas ostobaságuk miatt inkább rájuk illene az ork jelző.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem cellatarsa lesz Navalnijnak....ugy 10-15 evig... Elvegre mindketten a vezert kritizaltak...
Ha a Kreml ezt szeretné, akkor azt a Kremlnek jól át kell gondolnia ugyanis Sztrelkov Navalnijjal ellentétben abszolút az Ukrajna elleni háború pártján át, sőt folyamatosan egy sokkal nagyobb mozgósítást követelt, hogy Ukrajna teljes területét elfoglalják, emelett ő nem volt rendszerellenes ő nagyrészt csak az orosz katonai vezetést ostorozta, amellett azt sem szabad elfelejteni, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a szaki köztársaságok létrejöttében Szlovjanszk ostromában és rövid ideig ő volt Donyeck védelmi minisztere.

De persze az is igaz , hogy ha valaki rendszeresen követte a bologját akkor látta, hogy olyan adatokat osztott meg rendszeresen az ukrajnai frontok helyzetéről, szinte napi rendszerességgel amelynek a töredékéért egy sima Orosz mezei halandót már egy alkalom után is Szibéria mélyére szállítottak volna.És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy napi rendszerességgel ostorozta az orosz katonai vezetést különösen Sojgut.

Lehet most érezte úgy a Kreml, hogy, most kell eltüntetnie,mindenesetre kíváncsian várom mi lesz a sorsa.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Csakhogy az egyik támad, a másik véd.
Ez katonailag nagy különbség lehet.
Fél év alatt, nagy veszteségek árán Donbassz ért küzd, a déli területek védelmére készül a ruszki.
A tankok harmadát, a BMP-k negyedét elvesztette. Meghalt 30 000 katonája, és a céljai nagyrészt nem érte el.
Milyen 30 ezer? Jó lesz az 15 ezernek is. Annak is csak a kb 40 százaléka az orosz reguláris hadsereg. Harckocsikat javarészt pótolták, a T-62-ek önmagában pótolták a harckocsiveszteségek harmadát. E mellett mindnyájan láttuk a T-72, T-80 harckocsik tömegét szállító szerelvényeket az elmúlt hónapok során. Tudod ezek azok a harckocsik, amelyek szerinted nem is léteznek.

Eddig az ukránok készültek ellentámadásra Herszonnál, most azért sipályognak mert már annyi orosz erő gyűlt össze, hogy akár támadhatnak is.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 544
113
Szovjet Hadsereg egy nagy vörös hörcsögként raktározta el az elmúlt nagyjából 70 év minden haditechnikáját és lőszerét,
Castel nyomán elterjedt,hogy a 70 éves letárolt lőszerrel lehet csatázbi....Hát,nem igazán.A lőszer is elöregszik álltában is.Ugyanez érvényes a teknyikára is.Minnél bonyorultabb,annál inkább.Egy 30 éve a tajgán rohadó T72 csak gyári helyrepofozás után vethető harcba.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Milyen 30 ezer? Jó lesz az 15 ezernek is. Annak is csak a kb 40 százaléka az orosz reguláris hadsereg. Harckocsikat javarészt pótolták, a T-62-ek önmagában pótolták a harckocsiveszteségek harmadát. E mellett mindnyájan láttuk a T-72, T-80 harckocsik tömegét szállító szerelvényeket az elmúlt hónapok során. Tudod ezek azok a harckocsik, amelyek szerinted nem is léteznek.

Eddig az ukránok készültek ellentámadásra Herszonnál, most azért sipályognak mert már annyi orosz erő gyűlt össze, hogy akár támadhatnak is.

A Pentagon mondta a 15 ezret? Passzolt az álmaidhoz, ezért abba kapaszkodsz.
Most mást mondott a Pentagon. Ez már nem áll közel a vágyaidhoz?

Akkor most mi lesz? Ha nem tetszik a hír, akkor hazugság?

Felesleges álomvilágban ringatni magad. A ruszkinak nagy veszteségei vannak.

Úgy jártok, min a hatalmas katlancsatáitokkal, amikből nem lett semmi.
Álmodoztatok, Odesszaról, Harkovról, Kijevről.
A valóság meg Szeverodonyeck lett.
:)


Azok a tankok, amiket láttál, pont olyan szar állapotban vannak, ahogy mondtam. Három évtizede félrelökve, donornak használva.
A T-80 -ra se tudtatok semmit írni, miért vannak lecsupaszítva.
Na vajon miért?
Mert olyan faszák.
Álmodozás, az élet megrontója.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 647
8 447
113
Hallottál olyanról, hogy hadműveleti szünet ? 150 - 180,000 katonával harcolnak, kell őket pihentetni, váltani, nem pedig a világháború idején non-stop harcolnak egyszerre 10 millió katonával, mindenféle rehab nélkül.
Lényegében itt azt mondod amit én. Nincs elég erejük az oroszoknak egy a Szeverodonyonyeck-Liszicsanszk méretű offenzíva fenntartásához se. Sőt tovább megyek, ha ilyen áron kellene egész Ukrajnát elfoglalni, akkor előbb rokkanna bele az orosz hadsereg mint hogy célt érjenek.
Az Ukránok a Szovjetuniótól megörököltek 600 T-72A-t, és abból 500-at elpasszoltak Szudánnak, Etiópiának és hasonló országoknak. Majd 100 darab kiöregedett, modernizáció nélküli T-72-essel indítanak gigantikus offenzívát ? Az Oroszoknak az 500 T-72B-vel nem sikerül semmit haladni, de majd a 100 darab ugyanolyan Szovjet korszakos raktárkészlet Ukrán zászlóval majd világmegváltó lesz.

Ez a Krími csapás óriási blama, egyfelől, másfelől viszont néha vak tyúk is talál szemet, amit gyorsan pótolnak. Egyetlen reptér ez, nem pedig másik 5 - 6 reptér is kapott fullos csapást. És emellett még kedvenc és idézett hasonlattal a Szovjet Hadsereg egy nagy vörös hörcsögként raktározta el az elmúlt nagyjából 70 év minden haditechnikáját és lőszerét, Munkácstól / Breszttől Usszurijszkig. Szaporodtak, lettek Orosz, Ukrán, Fehérorosz hörcsögök, az Ukránok sokmindent elpasszoltak, de a Fehéroroszok és Oroszok semmit nem dobtak a szemétbe, biztonsági okokból történő megsemmisítésre, ott rozsdásodnak valahol az Urál és Vlagyivosztok között Ezeket a dolgokat elő lehet venni és az elmúlt öt és fél hónapban elő is vették.

Miért kommentelsz úgy, hogy katonai kérdésekben nulla a hozzáértéseket, helyette csak a wishful thinkingeket tolod ?

Szar az Orosz katonák helyezete. De az Ukránoké meg tragikus.
Nem véletlenül beszéltem feltételes módban. Egy biztos, a földrajz Herszon Dnyepperen túli részén az ukránoknak kedvez. Az ukránoknak ott van hátországnak egész közép Ukrajna, az oroszok meg a folyón át kénytelenek utánpótlást szállítani. Ezen kívül már a folyótól messze is támadják az oroszokat. Az ukránok simán növelhetik a nyomást az ott tartózkodó orosz erőkön.

Amúgy nem látom hogy ez miért wihsfull thinking szemben az itteni oroszbarátok Odesszáról szőtt álmaival.

De amúgy tényleg nem véletlen volt a feltételes mód a részemről. Lehet nem lesz sikeres az ukrán offenzíva, lehet nem is lesz offenzíva és csak növelik a nyomást az oroszokon. Nem tudom, ezért írtam feltételes módot.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az ukrajnai helyzet elemzése az ellenségek részéről

Az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének főbb következtetései:

▪️Orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Szlavjanszktól északnyugatra, Szeversztől keletre, Artemovszktól délre és keletre.
▪️Az orosz erők szárazföldi támadást hajtottak végre Harkovtól északra.
▪️Az orosz és az ukrán hatóságok egymást vádolták a zaporozsjei atomerőmű lövedékekkel való bombázásával.
▪️Az ukrán erők továbbra is sikertelenül próbálják megszakítani az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat, amelyek a Dnyeper jobb partján támogatják az orosz erőket.
▪️Az orosz erők fokozhatják erőfeszítéseiket a DPR északkeleti részén, hogy eltereljék Ukrajna figyelmét a déli irányból.

Kalibr indítás:

Információink szerint az ukrán parancsnokság sürgősen a "jobb szektor" mintegy 100 harcosát telepítette a Jasznobrodovka település területére.

Ennek oka, hogy az 56. motorizált gyalogsági dandár egységei tömegesen dezertálnak az Avdejevka térségében lévő állásokból, valamint Peszki és Pervomajszkoje falvakból. Az elmúlt két napban e dandár három századának maradványai menekültek el állásaikból.

A "Jobb Szektorok" feladata a katonai rendfenntartó szolgálattal együtt a dezertőrök elfogása és őrizetbe vétele.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113
Castel nyomán elterjedt,hogy a 70 éves letárolt lőszerrel lehet csatázbi....Hát,nem igazán.A lőszer is elöregszik álltában is.Ugyanez érvényes a teknyikára is.Minnél bonyorultabb,annál inkább.Egy 30 éve a tajgán rohadó T72 csak gyári helyrepofozás után vethető harcba.
Castel, nem azt mondta, hogy elrohadt technikával is lehet csatázni. Azt mondta, hogy a pusztító ereje a régi eszközöknek is megfelelő. Nyilván ezeket karban kell tartani. Na, ezt az utóbbit nem rágta szájba, ez tény.
 
W

Wilson

Guest
Milyen 30 ezer? Jó lesz az 15 ezernek is. Annak is csak a kb 40 százaléka az orosz reguláris hadsereg. Harckocsikat javarészt pótolták, a T-62-ek önmagában pótolták a harckocsiveszteségek harmadát. E mellett mindnyájan láttuk a T-72, T-80 harckocsik tömegét szállító szerelvényeket az elmúlt hónapok során. Tudod ezek azok a harckocsik, amelyek szerinted nem is léteznek.

Eddig az ukránok készültek ellentámadásra Herszonnál, most azért sipályognak mert már annyi orosz erő gyűlt össze, hogy akár támadhatnak is.
Vagy lesz Ukrán ellentámadás Herszonnál vagy nem ezt az idő majd eldönti, dehogy valamilyen színten eredményesen működnek az ukrik a herszoni fronton az szerintem visszaigazolható ezt támasztja alá az a legfrisebb hír is, hogy a dél-ukrajnai orosz haderő katonai vezetése áthelyezte állásait a Dnyipro folyó bal [keleti] partjára.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Az ukrajnai helyzet elemzése az ellenségek részéről

Az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének főbb következtetései:

▪️Orosz csapatok szárazföldi támadásokat hajtottak végre Szlavjanszktól északnyugatra, Szeversztől keletre, Artemovszktól délre és keletre.
▪️Az orosz erők szárazföldi támadást hajtottak végre Harkovtól északra.
▪️Az orosz és az ukrán hatóságok egymást vádolták a zaporozsjei atomerőmű lövedékekkel való bombázásával.
▪️Az ukrán erők továbbra is sikertelenül próbálják megszakítani az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat, amelyek a Dnyeper jobb partján támogatják az orosz erőket.
▪️Az orosz erők fokozhatják erőfeszítéseiket a DPR északkeleti részén, hogy eltereljék Ukrajna figyelmét a déli irányból.

Kalibr indítás:

Információink szerint az ukrán parancsnokság sürgősen a "jobb szektor" mintegy 100 harcosát telepítette a Jasznobrodovka település területére.

Ennek oka, hogy az 56. motorizált gyalogsági dandár egységei tömegesen dezertálnak az Avdejevka térségében lévő állásokból, valamint Peszki és Pervomajszkoje falvakból. Az elmúlt két napban e dandár három századának maradványai menekültek el állásaikból.

A "Jobb Szektorok" feladata a katonai rendfenntartó szolgálattal együtt a dezertőrök elfogása és őrizetbe vétele.
Esetleg ha az eredeti forrásból idéznél, akkor nem maradnának ki olyan 'kis' részletek, mint limited pl

#Russian forces conducted limited ground attacks northwest of #Slovyansk, east of #Siversk, and south and east of #Bakhmut.

#Russian forces conducted limited ground assaults along the Kharkiv City axis on August 13.

Sikertelen jelző úgyszintén nincs az eredetiben:
Ukrainian forces are continuing efforts to disrupt Russian ground lines of communication (GLOCs) that support Russian forces on the right bank of the #Dnipro River. Russian forces cannot support mechanized operations at scale without a reliable GLOC.

Jó lenne ha abbahagynád a vetítést és az eredeti anyagot nem kavarnád a saját narratívád szerint, aztán
visszahivatkozol rá...

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113

„Semmi nem maradt a tankokból”: az ukrán fegyvereseket sokkolta az orosz tüzérség ereje (VIDEO)​


Az orosz tüzérség megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők felszerelését és munkaerő-felhalmozását, a túlélő ukrán fegyveresek döbbenten veszik fel a legutóbbi pozíciójukat, és közzéteszik a közösségi oldalakon, megsemmisítve a kijevi katonai propaganda minden erőfeszítését.

A ma már inkább hamunak tűnő, lerombolt állásokon végigsétálva az ukránok – szokás szerint trágár szavakkal – csodálkoznak azon, hogy még a tankokból sem maradt semmi.

A lövöldözés pontos helye és ideje nem ismert.



Источник: https://rusvesna.su/news/1660458562
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Na de ki is Aresztovics?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Ha a Kreml ezt szeretné, akkor azt a Kremlnek jól át kell gondolnia ugyanis Sztrelkov Navalnijjal ellentétben abszolút az Ukrajna elleni háború pártján át, sőt folyamatosan egy sokkal nagyobb mozgósítást követelt, hogy Ukrajna teljes területét elfoglalják, emelett ő nem volt rendszerellenes ő nagyrészt csak az orosz katonai vezetést ostorozta, amellett azt sem szabad elfelejteni, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a szaki köztársaságok létrejöttében Szlovjanszk ostromában és rövid ideig ő volt Donyeck védelmi minisztere.

De persze az is igaz , hogy ha valaki rendszeresen követte a bologját akkor látta, hogy olyan adatokat osztott meg rendszeresen az ukrajnai frontok helyzetéről, szinte napi rendszerességgel amelynek a töredékéért egy sima Orosz mezei halandót már egy alkalom után is Szibéria mélyére szállítottak volna.És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy napi rendszerességgel ostorozta az orosz katonai vezetést különösen Sojgut.

Lehet most érezte úgy a Kreml, hogy, most kell eltüntetnie,mindenesetre kíváncsian várom mi lesz a sorsa.


Ha el akarjak tuntetni, akkor a legegyszerubb az lett volna, ha hagyjak csatlakozni es rovid idon belul KIA vagy MIA formaban megszabadulnak tole. Csinalhattak volna belole a vegere host, vagy csak csendben pontot tesznek a vegere… Jo par verzio van es jol jonnek ki ebbol a szitubol.
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and Catles

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
268
820
93
Az orosz nehéztüzérség továbbra is a leghatásosabb fegyver az ukránok ellen. A legkomolyabb veszteségeket is ezzel a brutális tűzerővel okozzák az oroszok. Az ukránok a komoly nyugati fegyverszállítások ellenére még mindig nem képesek igazán hatásosan védekezni ellenük. Ezt már ők is elismerik. Forrás: LINK
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Donyecki Népi Milícia 1. "Szlavjanszk" dandárjának T-72B3 harckocsijai Avgyejevka körzetében
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Kerdes: tobbszor irtatok, hogy a Donbas-ban az utolso megerositett, kiepitett vedelmi vonalon folyik mar a harc es ha azt is attorik az oroszok, akkor mar gyorsan fognak haladni. De ez biztos, hogy az utolso? Ugy ertem eredetileg nyilvan az volt, de az utobbi fel evben az ukranok is latjak, hogy all a harc es fel ev alatt annyi tovabbi vedelmi vonalat epitesz meg ki amennyit akarsz, foleg hogy arra a "civil" emberanyag is eleg, nem kell katona. Es ilyen szempontbol a terep sem szamit sokat, loveszarokrendszereket, vasbeton fedezekeket, stb.. lehet epiteni siksagon is.
Szoval megegyszer: nem allitom, csak kerdezem, hogy biztos, hogy az utolso megerositett vedelmi vonalon megy a harc a donbas-ban?
Koszi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 818
113
Csakhogy az egyik támad, a másik véd.
Ez katonailag nagy különbség lehet.
Fél év alatt, nagy veszteségek árán Donbassz ért küzd, a déli területek védelmére készül a ruszki.
A tankok harmadát, a BMP-k negyedét elvesztette. Meghalt 30 000 katonája, és a céljai nagyrészt nem érte el.
És nyerésre áll.