1) Háborúban ezek a személyek szerintem érvényes katonai célpontok (politikai/katonai vezetők), ahogy pl. Zselé is az volt az oroszoknak,csak nem jött össze. Az iráni atomtudósokat kell magyarázni?1) Szóval a likvidálás alól nem menteném fel a nyugati hatalmakat sem, Sorolom: Laden, Szaddam, Kadhafi stb. Hirtelen ezek jutottak eszembe, de van még egy rakat. Az izraeliek is előszeretettel tesznek el iráni atomtudósokat. Arafat halála is valakinek a lelkén szárad. Akkor milyen szemüveget kellene levennem? A másik: nagyon nehéz bizonyítani egy-egy kém halálát. Lehet orosz akció is, de akár más országok számára is kényelmetlenné válhat a személye. Nekem Navalnij esete is gyanús. Egyébként nyugati forrásból olvastam egy nagyon szellemes írást, s ezt elmondták szóban Bayer Zsolték egy Sajtóklubban. Ma is a legszellemesebb Sajtóklub számomra.
2) A nyugati eredetre én sem tippelnék, bár nem kizárt. Az ukrán titkosszolgálatot már esélyesnek tartom. Ahogy olvastam, egyáltalán nem volt semmiféle védelem, a kocsit az közelítette meg, aki akarta. Ráadásul tömeg volt a rendezvényen. Én is azt gondolom, hogy Dugin volt az igazi célpont, állítólag a rendezvény helyszínén ült be egy másik kocsiba. Ha ezzel megy, a lányát is felrobbantották volna vele együtt.
3) Az sem zárható ki, hogy belső munka volt. Kevés az ismeretem a belső politikai erőcsoportokról, de Dugin filozófus, társadalomtudós. Ráadásul úgy emlegetik, mint Putyin ideológusát. Milyen veszélyt jelentene Putyinra?
4) Az eszkaláció az ukránok érdeke. Putyin nem akar közvetlen háborút a MATO-val. Ez egyedül az ukrán politikai vezetés érdeke. Ezért én az ukrán akciót tartom a legvalószínűbbnek. Azért ők az elfoglalt területek oroszbarát vezetőit és tisztségviselőit is próbálják likvidálni, néha sikerrel.
Az orosz államnak/Putyinnak kényelmetlen személyeket meg persze más is megtámadhatta/likvidálhatta, de azért ha félreteszel minden előítéletet akkor ilyenkor a legvalószínűbb egy orosz szolgálatok általi művelet. Szerintem.
2) Ezzel egyetértek, annyiban kiegészíteném hogy ha már az összeesküvés elméletekbe belecsúszunk akkor Dugin volt-e annyira fontos személy hogy nem kellett-e volna védeni őt? (ebbe nem látok bele, de @neutronbagoly és @orosz_macska_bad szerint nagyon fontos személy Dugin, akkor viszont...)
3) Nem feltétlenül Putyin körének kellett lennie, és ilyen mélyen én sem látok bele, de ha Moszkvában egy ilyen merényletet elkövethet valaki egy elméletileg fontos személy ellen, az nekem ezt a vonalat erősíti. De minden más is lehet.
4) Egy elfoglalt területen az ő szempontjukból kollaboránsokat likvidálni nem ugyanaz mint Moszkvában likvidálni valakit. Mint írtam egyáltalán nem kizárt hogy Ők voltak, viszont ha igen, akkor szerintem rosszul tették (ugyanezt az erőforrást másra lehetett volna használni, az eszkalációval meg ők nagyon nem fognak jól járni)