[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Orosz diplomata: Kizárt, hogy béketárgyalásokra kerüljön sor

Egy magas rangú orosz diplomata kizárta a diplomáciai megoldás lehetőségét az ukrajnai háború befejezésére, és azt mondta, Moszkva elhúzódó konfliktusra számít – értesült a Guardian.
Gennagyij Gatilov, Oroszország állandó ENSZ-képviselője Genfben a Financial Timesnak azt mondta: nem várhatók béketárgyalások Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között.
A képviselő azt állította: Moszkva és Kijev nagyon közel állt ahhoz, hogy megegyezésre jussanak a konfliktus lezárásáról az áprilisi tárgyalások idején, de állítólag az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek kényszerítették Ukrajnát a béketárgyalások félbehagyására.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
aha.. :D
Gondolom majd jönnek a bizonyítékok, ahol egy rég elhagyott orosz harckocsira valami drón dob valami sufnibombát.
Épp Nikolajev felé vonulnak az oroszok
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Az ukrán fegyveres erők megtámadták a hersoni Antonovszkij hidat és az energodari vízerőművet (FOTÓ, VIDEÓ)​


Ukrán fegyveresek megtámadták az Antonovszkij hidat Hersonban és az energodari vízerőművet.

A helyi hatóságok megerősítették a hersoni hídon történt csapást.. A hírek szerint az ágyúzást a HIMARS-ból hajtották végre. A javítócsapatból 15 ember megsérült.

Arról is érkeztek jelentések, hogy az ukrán fegyveres erők megtámadták az energodari vízierőművet, ami legalább egy ember halálát okozta.

Szemtanúk videója jelent meg az interneten. Az egyik felvételen a lövöldözés után egy férfi felfedez egy autót egy halott taxisofőrrel a vízerőmű közelében – az autó szó szerint tele van repeszekkel. A srác a helyszínen meghalt.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661171101
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 874
5 105
113

Az amerikai kiadvány beszámolt az amerikai nukleáris pajzs hiányosságairól, amelyeket "Oroszország tud"​


A világ egy nukleáris konfliktus szélén áll, közeleg a nagyhatalmak összecsapása. Az Egyesült Államok nem áll készen egy esetleges konfliktusra, függetlenül attól, hogy hol kezdődik – Európában vagy Ázsiában. Amerikának mindenesetre szembe kell néznie Oroszországgal és Kínával, Washington "dühöngve" írja át nukleáris doktrínáját.

A The Hill amerikai kiadásában megjelent cikk szerzője szerint az amerikai nukleáris doktrínában vannak hiányosságok, amelyekkel Oroszország is jól ismer. Az Egyesült Államok jelenleg abban az irigylésre méltó helyzetben van, hogy nincsenek "nem stratégiai" nukleáris robbanófejei, vagy inkább eszközei ezek szállítására.

A szerző szerint Putyin használhat alacsony hozamú nukleáris robbanófejet, amire az Egyesült Államoknak egyszerűen "nincs mit válaszolnia", hiszen senki sem fog megatonnás bombákkal reagálni taktikai töltetek bevetésére és nukleáris háború kirobbantására. A Kreml kihasználja ezt, "nukleáris fegyverekkel fenyeget " - hangsúlyozza a szerző. Egyébként Peking is tisztában van az amerikai nukleáris erők hiányosságaival.

Az Egyesült Államoknak állítólag vannak taktikai nukleáris fegyverei, de szabadon eső bombák formájában, amelyeket légvédelmi körülmények között repülőgépekkel kell a felhasználási helyre szállítani. Emellett az Egyesült Államoknak szüksége van egy új generációs rövid és közepes hatótávolságú nukleáris meghajtású cirkálórakétára, amely képes taktikai nukleáris csapást adni.



Ha ez így van az elég
BGM
Én még 10 nem mondtam volna ilyet de b+ eljutottunk oda, hogy tényleg azt várom, hogy felszabadítsanak az oroszok. Egy vicc az egész...de idáig juttattak minket.

Legyen olcsó energia, olcsó kaja, olcsó építőanyag, hogy lehessen normálisan élni és dolgozni. Putyin a kereszténységet sem nyomja el mint a komcsik annó. Mit vesztenénk most komolyan? Szólásszabadság így se nagyon van már, ha nem a libsi keretek között nyilatkozol. Ha olvasod az orosz fórumokat látszik, hogy annyi szabadság ott is van mint itt.

Akinek meg a seggbekuki propaganda kell az életéhez, az kérjen menedékjogot az USA -ban vagy UK-ban, úgy is odaáig meg vissza vannak a nyugattól, nem is értem, hogy miért itt szotyiznak még mindig, ebben az "elmaradott latin-amerikanizálódó narancsköztársaságban".
Attól hogy még ez a "hivatalos" verzió orosz "felső"körökben is útban lehetett valamiért és kell egy "fedősztori".
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 783
12 649
113
Valerij Zaluzsnyij (vagy mi a neve, az ukrán vezérkari főnök közzétette az ukrán veszteségeket. Elmondta, hogy már csaknem 9000 ukrán katona vesztette életét!
Megjegyzés: Ha én az oroszok helyébe volnék, az egyes nyugati számítások szerinti 80-90 k-s veszteséggel, (jó az ukrik szerint csak 45-50).... akkor én ilyen ukránokhoz képest 6-10szeres veszteségnél, már pucoltam volna onnan. Visszaadtam volna Krímet, Donbasszt, mindent, és legalább az Urálig Oo-ot. Há mibű vannak ezek az ukránok??? Adamantiumbúú????
(úgy döntöttem a hír végét nem rakom tele visítóan röhögős, földön fetrengős smileykkal....
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 874
5 105
113
BGM

Attól hogy még ez a "hivatalos" verzió orosz "felső"körökben is útban lehetett valamiért és kell egy "fedősztori".Jelenleg ha jól tudom mind a zpmahawk,mind az agm 158 jsow cirkáló rakéták hagyományos robbanófejel vannak szerelve.Szándék esetét bármikor felszerelhetőek w80 nukleáris robbanófellyel.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 980
22 837
113
Elmebetegek:
Az ő helyzetükben teljesen logikus lépés (is lehetne) hiszen ha valamelyik NATO tagország területén van, akkor azt "nem ér" támadni, viszont ennyi erővel simán üzemelhetne akár Kecskeméten is az ukrán légierő, légi utántöltéssel simán megoldaná a bevetéseit, akár innen, akár romániából, vagy Lengyelországból persze ha majd maci odabasz akkor meg lesz álszent felháborodás megint..


képmutatás helyett a buzi angolok meg az amerikaiak meg a csicska lengyelek üzenjenek hadat az oroszoknak, sokkal egyszerűbb lenne egy nyílt állásfoglalás mint ez a kretén mismásolás a részükről, jaaa hogy ehhez vér is kellene abba a bizonyos testrészbe
 
W

Wilson

Guest

Palm (Észt) vezérőrnagy: Az ukránoknak 10 hetük van az ellentámadásra..​


Az ősz közeledtével mindkét félnek nyolc-tíz hete maradt a nagyobb támadások megszervezésére - mondta Veiko-Vello Palm vezérőrnagy az "Ukrajna Stúdióban".

Palmi szerint taktikai értelemben továbbra is támadásban vannak az orosz csapatok, mert nem mondható el, hogy bárhol is határozottan megállították volna őket.

"Nem mondható el, hogy az ukránok bárhol is nagy offenzívát indítottak volna. A természeti szempontból a nagy offenzívák időablakja viszonylag rövid - nyolc-tíz hét. Október közepétől - november, december - nagyon nehéz megszervezni offenzívákat, mert az érintett erők – vegyük a második világháború méretét – viszonylag kevesek” – mondta Palm.

Palm megjegyezte, hogy az orosz erők továbbra sem állnak jól: sehol sem tudtak áttörést elérni. "Sok helyen nagyon jól működött az ukrán információs művelet vegyes ellentámadásokkal, a hátsó utak támadása nagyon jól működik, és számomra úgy tűnik, hogy az orosz vezetés meglehetősen pánikba esett" - mondta.

A közeledő ősz ugyanakkor azt jelenti, hogy az ukrán ellentámadásnak is meg kell történnie a következő két hónapon belül – jelentette ki Palm.

"Természetesen ez az offenzíva nem egyike lesz azoknak az ukránoknak, akik hatalmas erőket gyűjtenek össze, és erős tűztámogatással nyomulnak át szűk szakaszokon, de ez az a mód, ahogyan eddig is működtek - precíziós csapások, viszonylag kis egység előretörések, zsákfogások, oldalak. - Sok az üres hely - mondta Palm.

Palm szerint a háború lefolyása megmutatta, hogy az oroszok által alkalmazott hatalmas előrenyomulás nagyon rossz taktika.

"Az oroszoknak megvannak a maguk problémái, pontosan ugyanúgy nincs módjuk döntő felforgatásra a helyzetben, döntő előnyre sehol sem jutottak. Ukrajna jól ellenállt a nyugati fegyverek és kiképzés segítségével . Jól beadják és a megfelelő helyeken támadnak. Az orosz erők nem tudnak ellenállni, hogy tartsák a tempót, és a harci veszteségeik magasak" – mondta.

Palmi szerint az orosz erők legnagyobb problémája a szakemberek elvesztése a harctéren.

"A legnagyobb probléma nem is az, hogy nap mint nap gyalogságot veszítenek – nem számolják őket –, hanem rengeteg szakembert veszítenek – légideszantokat, különleges erőket, pilótákat, helikopterpilótákat, tüzérséget, kommunikációt. Ez nagyon nehéz őket pótolni” – mondta Palm.

Az ukránok sikeres hátulsó támadásairól a Krím-félszigeten Palm azt mondta, hogy ugyanakkor túl sok reménykedni abban, hogy ez a Krím felszabadításának kezdetét jelenti.

"A Krímet továbbra is Oroszország irányítja, de az ukránok nagyon jó munkát végeznek. Ha belegondolunk, hogyan kell a Krím-félszigetre való belépésnek megtörténnie, nagyon-nagyon nehéz azt látni, hogy Ukrajna a közeljövőben képes lesz katonailag visszavenni a Krímet. Jelenleg úgy tűnik, hogy egyik félnek sincs ilyen fegyvere, ilyen eszköze, ilyen módszere a forradalom háborúba hozására” – mondta Palm.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113

Oroszország augusztus 22. és 25. között lezárta az eget az ukrajnai határokon – az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara​


Oroszország számos délnyugati régiójában, amelyek Ukrajnával határosak, augusztus 22. és 25. között részlegesen lezárták a légteret. Az ukrán fegyveres erők vezérkara jelentette

„Szeverszk irányban az ellenség egyes egységeket forgat a Brjanszki és Kurszki régió határterületein ...

A rendelkezésre álló információk szerint az ellenség ez év augusztus 22-e és 25-e között lezárja a légtér bizonyos szakaszait Lipeck, Voronyezs és Belgorod térségében” – áll a vezérkar közleményében.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661105984


Bevallom, nem értem ezt a hírt. A légtér eddig sem működött, Lavrov sem tudott Szerbiába menni emiatt. Valaki megírná, hogy ennek mi az újdonsága?
Nem jó ómen...
A polgári repülőgépek is hetek óta nagyobbat kerülnek Moszkvából kiindulva a déli térségekbe a Különleges Hadművelet kezdetén megszokott iránytól mintegy 300 - 500 km rel. Erre tán az atomfegyverek feltételezett bevetése esetén lenne szükség, hogy ne potyogjanak mint a megperzselt legyek.. ??