[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 765
65 060
113
Valerij Zaluzsnyij (vagy mi a neve, az ukrán vezérkari főnök közzétette az ukrán veszteségeket. Elmondta, hogy már csaknem 9000 ukrán katona vesztette életét!
Megjegyzés: Ha én az oroszok helyébe volnék, az egyes nyugati számítások szerinti 80-90 k-s veszteséggel, (jó az ukrik szerint csak 45-50).... akkor én ilyen ukránokhoz képest 6-10szeres veszteségnél, már pucoltam volna onnan. Visszaadtam volna Krímet, Donbasszt, mindent, és legalább az Urálig Oo-ot. Há mibű vannak ezek az ukránok??? Adamantiumbúú????
(úgy döntöttem a hír végét nem rakom tele visítóan röhögős, földön fetrengős smileykkal....
Szerintem csak en lattam mar 9000 ukran hullat meg sírt miota a művelet elkezdodott.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Én még 10 nem mondtam volna ilyet de b+ eljutottunk oda, hogy tényleg azt várom, hogy felszabadítsanak az oroszok. Egy vicc az egész...de idáig juttattak minket.

Legyen olcsó energia, olcsó kaja, olcsó építőanyag, hogy lehessen normálisan élni és dolgozni. Putyin a kereszténységet sem nyomja el mint a komcsik annó. Mit vesztenénk most komolyan? Szólásszabadság így se nagyon van már, ha nem a libsi keretek között nyilatkozol. Ha olvasod az orosz fórumokat látszik, hogy annyi szabadság ott is van mint itt.

Akinek meg a seggbekuki propaganda kell az életéhez, az kérjen menedékjogot az USA -ban vagy UK-ban, úgy is odaáig meg vissza vannak a nyugattól, nem is értem, hogy miért itt szotyiznak még mindig, ebben az "elmaradott latin-amerikanizálódó narancsköztársaságban".
Mi lesz veled, ha mégsem érnek ide a felszabadító orosz csapatok?
Szerintem menj biztosra. Keresd fel te,
azt a varázslatos, alig diktatórikus, alig korrupt országot.
Majd írj, hol élsz, mennyire jött be.
:)
Mi, 500 millióan nagyon fogjuk sajnálni, hogy az EU-ban kell nyomorognunk, a biztos LMBTQVZ diktatúrában.
Csak nehogy megtudják az emberek azt, amit most elárultál.
Gondold el mi lesz, ha rájönnek mennyire jó Oroszországban, Belaruszban élni.
Hogy tartaná el Oroszország az olcsó nyersanyagaiból az 500 millió EU menekültet.
:)
Még a végén háború törne ki.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 512
113

Robbanás Szevasztopolban, az orosz hadsereg visszaverte az ellenség csapását​


zevasztopolban erős robbanás dördült a tenger felől, amit az egész város hallott.

Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsaev szerint a légvédelmi erők a város felé közeledve a Fiolent-fok térségében találtak el egy ellenséges célpontot, valószínűleg egy UAV-t.

„18.15-kor beindult a légvédelem Verkhnesadovoe térségében. A tárgyat eltalálták. Nagy magasságban, így a hang a város különböző pontjain hallatszott. Korábban - ismét drón.
Nyugodtak maradunk, a város megbízható védelem alatt áll” – mondta a kormányzó.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661184052
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 881
40 755
113
РаZVожаев
18.15-kor egy légvédelmi rendszer lépett működésbe Verhnyesadovojé közelében. Egy tárgyat lelőttek. Nagy magasságban, így a hangot a város különböző részein hallották. Az előzetes ismét egy drón.
Maradjon nyugodt, a város jól védett.
t.me/razvozhaev/930
N-vtelen.png

Minő véletlen.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Az Európai Unió kiképzőbázist hoz létre az ukrán fegyveres erők felkészítéséhez
Borrell...szocialista munkáspárt, posztdoktori a petroleum intézetben, feleségével kibbutzban jött össze, bennfentes infokkal kereskedésért elítélve. Pont a megfelelő politikai riherongy az eu amerikanizálásához. És mennyi ilyen lelketlen vén múmia van...ezeknek mi örömük van abban amit csinálnak? Szuszog a nyakkendőjében 75 évesen, ott árt ahol tud, most például ukrán diverzánsoknak terroristakepzőt nyit, és közben az arcán a bőr mint a rinocérosznak. Ezeket a kriptaszökevény meg nem választott droidokat támogassa aki az "európai értékekért" küzd? Hogy tűnnének már el a pokolba a gazdáikkal együtt :)
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
741
3 978
93
Az ő helyzetükben teljesen logikus lépés (is lehetne) hiszen ha valamelyik NATO tagország területén van, akkor azt "nem ér" támadni, viszont ennyi erővel simán üzemelhetne akár Kecskeméten is az ukrán légierő, légi utántöltéssel simán megoldaná a bevetéseit, akár innen, akár romániából, vagy Lengyelországból persze ha majd maci odabasz akkor meg lesz álszent felháborodás megint..


képmutatás helyett a buzi angolok meg az amerikaiak meg a csicska lengyelek üzenjenek hadat az oroszoknak, sokkal egyszerűbb lenne egy nyílt állásfoglalás mint ez a kretén mismásolás a részükről, jaaa hogy ehhez vér is kellene abba a bizonyos testrészbe
ha ideköltöztetnék őket, akkor személyesen merényelném le az összes kibasz. ukrán szart ... :)
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Az Európai Unió kiképzőbázist hoz létre az ukrán fegyveres erők felkészítéséhez
Igen! Ezt hallottam én is!!
Állítólag pontosan ezzel egyidőben az oroszok meg kiképzőbázist hoznak létre Brüsszelben arra, hogy, "hogyan éljünk át egy telet minimális fűtéssel"! A brüsszeli képviselők még maguk kérték, hogy példát tudjanak mutatni majd.
Egyenesen szibériából jönnek majd az instruktorok!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 992
53 878
113
Az Európai Unió kiképzőbázist hoz létre az ukrán fegyveres erők felkészítéséhez




Nagyszerű ötlet, ideje ólom mellényeket venni,meg 20 méter mély bunkers ásni....
:mad:
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
741
3 978
93
pattog az usa vezetés :)
Indiát és Kínát szeretnék "kényszeríteni" arra, hogy ne vásároljanak az oroszoktól ..
remélem gyorsan belebuknak ... legyen egy 3. világbeli országuk ...
 
W

Wilson

Guest
794def1-000.jpg

SWITCHBLADE 600, FOTÓ: AEROVIRONMENT

Az amerikai védelmi minisztérium szerződést készül kötni tíz darab Switchblade 600 típusú nagy hatótávolságú kamikaze drón Ukrajnába szállításáról.

A European Truth jelentése szerint erről Jessica Maxwell, a Pentagon szóvivője számolt be a Defense News portál érdeklődésére válaszolva.

A Switchblade 600 drónok fejlesztésére és összeszerelésére vonatkozó szerződés az AeroVironment által a következő 30 napon belül várható. Egyelőre nem tudni, hogy Ukrajna pontosan mikor kapja meg ezeket a drónokat.
Az Egyesült Államok korábban átadott Ukrajnának kamikaze drónokat – vagyis azokat, amelyek bizonyos ideig a levegőben tudnak maradni, mielőtt célba találnának. Ezek közé tartoznak a kisebb Switchblade 300 drónok és a Phoenix Ghost drónok.

A Pentagon szerint ugyanakkor az új drónok szállítását nehezíti, hogy az USA-ban még prototípusnak számítanak, így kiküldés előtt tesztelni és értékelni kell őket.

A Switchblade 600 több mint 40 km-t tud repülni, és 40 percig tartózkodhat egy cél felett, mielőtt harckocsi ellenes,páncéltörő robbanófejjel megtámadná a célt . A drón kezelője táblagépes tűzvezérlő rendszert használ érintőképernyővel és a kamikaze drón kézi irányításának lehetőségével.
Mint arról beszámoltunk, az Ukrajnának szánt legújabb amerikai katonai segélycsomag 15 darab ScanEagle drónt tartalmaz , amelyek hosszú ideig képesek alacsony magasságban repülni. Segítenek az ukrán hadseregnek beállítani a tüzérségi tüzet.

 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 690
113
Mondandod egy reszevel egyetertek, de a fentebb kiemeltel nem. A tortenelemnek vannak torvenyszerusegei, amik leirhatok, tobb ezer ev soran nem valtozo folyamatok. Mert a tortenelem menetet az emberi termeszet hatorozza meg, az emberiseg pedig ertelem szeruen nem valtozik. A tortenelem az emberiseg elete. Egyszeruen azert mert az emberiseget mindig is ugyan azok a dolgok mozgattak: azonos felelmek, vagyak, celok, azonos erzelmek. A mai ember ugyanugy nem tud hosszabb tavra emlekezni mint a regi.
Tehat teljesen mindegy, hogy pl.: Hitler meghalt-e 5 eves koraban, vagy felnott es az NSDAP fonoke lett. A tortenelem akkor is lenyegeben ugyanugy zajlott volna, ha meghal idoben, legfeljebb egy masik parttag lett volna az elnok. A korulmenyek, tortenelmi szuksegszerusegek sem lettek volan masok, a keretek sem. Az elso vh vege es Weimar ugyanugy vezetett volna ugyanahhoz a 2. vh-hoz Hitlerrel vagy nelkule. Hitler valojaban nem volt kulonleges. Konyve atlagos volt abban a korban, es neki sem volt semmilyen magikus kepessege (amit kesobbi legyozoi szerettek neki tulajdonitani, kulonbozo okokbol amibe nem megyek bele, mert offtopik).
A mondandód egy részével én is egyetértek, mással nem.

Mert te sem tudod bizonyítani, hogy a történelem ugyanúgy történt volna, ha "időben" meghal Hitler, stb.
Ennek bizonyításhoz ugyanis időben párhuzamos ikerországokra/ikervilágra lenne szükség. Mivel nincs, ezért nem tudod bizonyítani.
Pl. Hitler rengeteg hibás, katasztrófális döntést hozott, ami nagyban befolyásolta a hadműveletek alakulását.
Ha nem Hitler hozza a döntéseket, hanem Ernst Röhm, szinte biztos, hogy nem azokat a döntéseket, s nem akkor hozza, amikor Hitler.
...aztán így már esélyes elméletileg akár az is, hogy Sztálin támadja meg Németországot. A nyugati hatalmak meg Németország mellé állnak.
Minden máshogy alakul.
Ha nem Szaddam Huszein Irak vezetője, akkor tudod bizonyítani, hogy Irak megtámadta volna Kuvaitot?
Minden máshogy alakul.

A pl. mandelbrot halmazokban az a szép, mint pl. a szilvafák fejlődésében; a mintázatok hasonlóak, felismerjük, de mutatok neked egy szilvafa csemetét, s tessék; rajzold le, hogy milyen lesz! Elméleti az esélye, hogy elfogod találni. A végeredménynem ugyanaz lesz.
Az egyik esetben egy egészséges, bőven termő, pálinka pozitív fa, a másik esetben egy betegeskedő példány.


Egyéni döntések teljesen megváltoztatják a jövő alakulását.

Ha nekem nem hal meg a testvérem 8 órányi élet után, akkor máshogy szocializálódok; máskor, máshova indulok szórakoznini, s nem találkozok a feleségemmel, aki pont akkor volt ő is ott először, mint én, így más lett volna a feleségem, más döntéseket hozok a más interakcióban munkavállalásban, lakhelyben, s nem születik meg ez a komment sem.
S én csak egy történelem szempontjából nem befolyásoló személy vagyok.

De a döntéshozók sem ugyanazokat a döntéseket hozzák meg ugyanazon kihívásokra sem, különben pl. minden országban kottára ugyanazon törvényeket, rendeleteket hozták volna meg a Covid helyzet kezelésére.
Ehhez képest nem volt két egyforma menedzselés.

Ha a Tu-154-esen Szmolenszknél csak egyvalamit máshogy csinálnak, pl. Grzywna őrnagy nem felejti el protokoll szerint kikapcsolni a robotpilótát, sikerült volna felemelniük a gépet, és megakadályozniuk a katasztrófát, akkor minden picit máshogy alakulhatott volna a lengyel-orosz viszonyban.

Csak az a volna ne lett volna.


Trump marad az elnök az USA-ban. Bizonyítsd be, hogy Afganisztánból kivonulnak, akkor vonulnak ki, s úgy vonulnak ki, ahogy!

Medvegyev az elnöke Oroszországnak, Poroshenko Ukrajnának, Trump az USA-nak. Bizonyítsd be, hogy kitört volna a háború, ha igen, ekkor tört volna ki, ugyanazok lennének a hadvezetők, ugyanazokat a döntéseket hozzák, s hogy ugyanez lenne a dinamikája az eseményeknek.

Könnyen belátható hogy nem.

Szerintem.