Marhaságokat irkálsz.
Minden országban beszélnek írnak szenzáció hajhász, pánik keltő cikkeket.
A tényekre, számokra koncentrálj.
Bődületes marhaság, amit a tőzsdei árról írsz.
Annak emelkedése ugyanis tavalya augusztusban kezdődött, jóval a háború előtt, amikor Putyin szándékosan kevesebb gázt juttatott az EU piacra. Készült a háborúra, már akkor a tárolók feltöltését próbálta akadályozni, hogy jobban tudjon zsarolnii februárban.
Nem jött be!
Akkor sem.
Most sem fog, ehhez túl kevés a kivont 10%, aminek a nagy részét elviszi a fogyasztás csökkenés. Valamint az egyéb források.
Ezt Putyin már tudja, ezért kezdik azt terjeszteni, hogy akkor majd 24-ben fagyunk meg.
Az ipar egyes szereplői valóban nehéz helyzetben vannak, de ne felejtsd a TŐZSDEI ÁR csalóka.
Ezt is tudja mindenki, Putyin ezért szeretné sokáig magasan tartani a tőzsdei árat.
Ezért kell a PÁNIK.
Cikkek, statisztikák, fórumozók segítségével.
A tárolók adatai alapján egyértelmű, hogy elég a gáz tél végéig!
Úgy, hogy a valós fogyasztás csökkenés nincs beleszámolva, úgyhogy ne állíts valótlanságokat!
Senki nem hülye!
Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön kijelentette, hogy az Európai Unióba irányuló orosz gázexport 50 milliárd köbméterrel csökken az idén - jelentette az Interfax hírügynökség. Viszonyításképpen a tavalyi évben az orosz gázexport az EU-ba mintegy 150 milliárd köbmétert...
www.portfolio.hu
Hiába tolod a pánik propagandát.
Vesztett a ruszki!
A kárpátaljai magyarság legkedveltebb híroldala! Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!
karpathir.com
Az, hogy te vagy én fázni fogunk, senkit nem érdekel.
Túléltük a nácikat, kommunistákat, túl fogjuk élni ezt is.
Ha Putyin energiával zsarolhatná Európát az nagyon csúnya háborúkat, történelmi szempontból Európa végét jelentené.
Ugyanis a következő háborúját is a gáz és más exporttermékek árának emelésével kezdené.
Az nem túl fényes jövő nekünk. Ezért meg kell vele értetni:
NEM TUD MINKET ZSAROLNI !
A kérdés nem ilyen egyszerű.
A Jamal tavasz óta áll a vezeték (kapacitása évi ~32,9 milliárd) és előtte se
100%-on jött rajta. Ez minimum -25 milliárd. Ugye nem olyan régóta áll az NS1 (évi kapacitása 55 milliárd), de előtte is volt már egy 2 hónapos időszak mikor a harmadát használták ki, illetve az előtte lévő időszak kapacitás kihasználtsága sem volt 100%-os, de pontos adatokkal nem tudok szolgálni. Ez szintén minimum 25-30 milliárd köbméter. A testvériség** gázvezetéknek *75%-os a kihasználtsága, de ebből Magyarország irányba nem jön gáz, ahogy a lengyelek irányába sem, csak a szlovákokhoz érkezik, aminek a maximum éves kapacitása ~72 milliárd köbméter. Ezenkívül van még egy vezeték, ami Moldávián át jut el a románokhoz (ez maximum ~29 milliárd köbméter - nem tudom mekkora a kihasználtsága), illetve van a Déli-áramlat, ami hozzánk maximum évi 8,75 milliárd köbmétert tud hozni, de ez sem megy teljesen kapacitáson (a bolgároktól induló vezeték teljes kapacitása 15,75 milliárd köbméter/év és több ország irányába van leágazása). A csővezetékeken túl, LNG formájában az oroszoktól is érkezik gáz.
Mindezt csak azért írtam le, mert nem tudom, hogy hogy jött ki az a 10%. Az eb elnöke arról beszélt, hogy a
40%-os függőséget 9%-ra sikerült csökkenteni. Erre a nem is olyan régi kijelentésére nem találtam forrást, mindenesetre max 2 hete volt.
A tőzsdei árat nem úgy kell elképzelni, hogy ma kell 20 millió a magyar államnak, meg holnap is 20 millió köbméter és akkor minden nap kimegyek, mint a boltba kenyérért és veszek. Vannak rövid és hosszútávú szerződések, amelyeknek van lejárati idejük. A tőzsdei árváltozások főleg a
szolgáltatóknak tudnak fájni, ha elnyúlik a hatás és áttudják hárítani a partnereikre (nincsenek velük szerződéses viszonyban) akkor más a végszámlájuk. Például nálunk már tavaly ősszel is
dőlt be szolgáltató. De azoknak is fáj, akiknek hirtelen ilyen magas árkörnyezetben kell vásárolniuk. Ezek azok a szereplők voltak javarészt, akik a tárolókat töltötték fel, vagy azok a cégek, akik nem álltak rögzített áras szerződésben a szolgáltatókkal.
Itt még azt tartom fontosnak megjegyezni, hogy az eu-ban az elmúlt időszakban egy törekvés volt a hosszútávú szerződésekkel való szakítás, ami a korábbi környezetben és folyamatok alapján valóban jobb lehetett anyagilag, így viszont az ellátásbiztonság került veszélybe, mint ugye kiderült, mikor az oroszok lecsökkenthették tavaly ősszel a kapacitáskihasználtságot a szerződéses mennyiségig. Magyarán az oroszok nem akartak versenyt, hanem biztos vevőket.
A tárolókban tárolt mennyiség önmagában nem elég a télre. A legtöbb nagy felhasználó esetén (német, francia, olasz, holland) a teljes éves gázfogyasztás 20-30%-a lehetséges letárolni; a lengyelek esetén ez ~15%, spanyoloknál 10%, belgáknál 5%.
Ha a 2020-as fogyasztást vesszük alapul. A helyzetet bonyolítja, hogy a felsorolt országokban - írhatni, hogy a spanyolok kivételével - a téli időszakban több gázt használnak, mint az év többi részében, tehát magától értetődően nem mondható az, hogy a német 20% az kb 60 napra elég a 2020-as fogyasztás adataiból kiindulva. Ehhez jön hozzá az időjárás, ami az elmúlt 5 év adatait nézve egy 10+%-os skálán belül mozog (már ami a gázfogyasztást jelenti), de rendkívüli hideg, vagy meleg esetén ennél nagyobb kilengés is lehetséges. Viszont mindezt a képet árnyalja, hogy az egész eu-ban csökkent a fogyasztás, így a 2020-as fogyasztási adatok jelenleg nem tekinthetőek teljes mértékben irányadónak, ez még akkor is igaz, ha a lezárások vélhetően lefelé módosították az adott évi fogyasztást.
Minden tárolónak külön-külön be- és kitárolási maximuma van. Ez azt jelenti, hogy hiába van nekem letárolva x mennyiségű gázom, maximum egyszerre csak az adott gáztároló kitárolási maximumával számolhatok (magától értetődően), ami nem biztos, hogy egy-egy téli napon fedezi a szükségleteket.
Meglátjuk, hogy hogyan alakul a tél és az import. Reméljük, hogy se itt, se az amcsiknál nem lesz túl hideg. A lakosság az utolsó a sorban, ahol lekapcsolhatják a gázt egyes országokban, de maradjunk annyiban, hogy ez nem fog megvalósulni, ugyanis a gázvezetékek elzárásának komoly következményei vannak. Nem úgy működik, hogy holnap van gáz és akkor újranyitom. A rendszer légtelenítése szükséges.
Ehhez a vitához kb. ennyit tudtam hozzátenni a magam részéről.
*Ezt csak különböző forrásokban olvastam, egyébként
itt pontosan leellenőrizheti, hogy melyik nap, hol, órára lebontva mekkora volt a kihasználtság. Én ebbe ennyire nem mélyedtem el.
** 218-as, 230-as, 231-es, 221-es számú
interkonnektorokról van szó.