[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ez így van.
Csak ezért feleslegesen vesztettek több tízezer orosz katonát.
Mondod Te, de valójában kb. 15e, ellenben az ukránnal, melyek kb. 60-80 ezres veszteséggel számolhattak.
Elvesztették a harckocsik harmadát, a BMP-K negyedét.
Jól tették, mindig azt mondjátok, hogy egy kalap sza.. sem értek. Most majd gyártanak újakat. Évi 500-1000 db T90M meg se kottyan a költségvetésben.
Ha március elején teszi ugyanezt, talán elért volna valamit.
Ezt mindenki így látja. De akkor most munkanélküli lennél, így meg fizetett propos.
Ahogy nőnek a veszteségei, úgy lesznek egyre tavolabbiak a célok, miközben veszélyessé válik Putyin helyzete.
Már nem mert meghalt. A dublőr meg mit sem sejt a közelgő veszélyről.:)
Valószínűleg háromszáz ezer család véleményt alkot a háborúról hamarosan.
Most akkor egy antidemokratikus diktatúra van Oroszországban vagy sem? Mert ha igen, akkor nem fogsz semmit sem hallani, ha meg mégis, akkor megdől a narratívod alapja. Így sem, úgy sem jársz jól...
Hisz aki akart, azt eddig is várták az ukrán hullazsákok.
Ukrán hullazsákba, az ukrán kényszersorozottak tízezrei, és oroszszimpatizánsok kerülnek. Az oroszok az ukrán hullát csak simán eltemetik. A mozgó cirkusz orosz részről érdeklődés hiányában elmarad.
Most azoknak kell menni, akik korábban SEM akartak meghalni Putyin őrült álmaiért....
;)
Jó terv?
Ebben akár igazad is lehet, nem tudni, hány szolgalelkű hazafi van Oroszországban. De ahogy nálunk is van elég nacionalista focihulligán, csak van ott is pár százezer félőrült a 140 millióból, aki mindenét is adja az oroszországért. Ha mégsem akkor Putyin bácsi így járt, és kénytelen lesz ukrán minta alapján sorozni a népet. Vagy csak simán lesz egy puccs. Alapvetően bármi belefér.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 477
113

Kit hívnak be az ukrán fegyveres erőkbe válaszul az oroszországi mozgósításra: a Rada volt helyettese tisztázta a helyzetet​


2022. szeptember 21., 17:28 - Közhírszolgálat - OSN
Az ukrán fegyveres erőktől elvárható, hogy megkíséreljék elfoglalni az Oroszország által megszállt területeket, amíg az erősítés meg nem közelíti az orosz hadsereget. Ezt a Verhovna Rada volt helyettese, Szpiridon Kilinkarov mondta a Public News Service tudósítójának adott interjújában .

„Maga a mozgósítási döntés nem fogja azonnal megoldani a front problémáit” – szögezte le Kilinkarov. „Időbe telik a megvalósítás, legalább másfél hónap. És amíg ez a folyamat be nem fejeződik, a helyzet a harci zónában rendkívül veszélyes lesz, mert az ellenség, tudva csapataink friss egységekkel való hamarosan történő feltöltését, nagyon aktívvá válik. A közeljövőben az ukrán fegyveres erők valószínűleg további olyan területeket próbálnak majd kiragadni tőlünk, amelyeket nem Kijev irányít."

A Rada volt helyettese úgy véli, hogy az ukrán parancsnokság megkezdi a helyőrségek eltávolítását Kijev közeléből, és Herson és Zaporozhye régiók felé küldi.

Azt is hiszem, hogy Volodimir Zelenszkij fokozni fogja a mozgósítási intézkedéseket Ukrajnában” – mondta a politikus. - Amivel biztosan nincs gondja, az az emberekkel: akárhányszor karba tudja hozni őket. De milyen emberek lennének ők? Betegek és idősek? És lesz-e mindenkinek elég fegyver?

A DOS beszélgetőtársa szerint a hadseregben a katonák létszáma a minőségükhöz képest kisebb szerepet játszik: a katonáknak tudniuk kell kezelni a fegyvereket, megfelelő fizikai felkészültséggel és képességekkel kell rendelkezniük a harci feladatok megoldásához.

„És a legfontosabb a motiváció” – mondja Kilinkarov. - A tapasztalatok szerint a motiválatlan katonák csak terhet jelentenek a hadsereg számára! Az összes katonaság erről beszél: Ukrajnában és Oroszországban is. Ezenkívül egy ilyen harcos nagy kockázatot jelent a többiek számára.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 538
113
Szerintem meg nem. Az a baj, hogy te is és még nagyon sokan nem képesek elhinni, hogy bevetheti az atomot, ahogy nagyon sokan nem hitték el, hogy nekimegy Ukrajnának, pedig nagyon sokszor elmondta, hogy Ukrajna NATO-ba "taszítása" lesz a vörös vonal átlépése a számára. Most folyamatosan azt mondja, hogy bizonyos fegyver rendszerek (HIMARS-hoz nagy hatótávolságú rakéták átadás) Ukrajnába juttatása, illetve echte orosz területekre történő belépés a vörös vonal, aminek átlépése atomot fog eredményezni. Most sem hiszik el sokan, pedig (sajnos) meg fogja lépni, és azt kellene felfogni, hogy akármennyire is hihetetlen, de igen, ez a kőkemény valóság. Tudom, hogy erre sokan csak legyintenek és a röhögős emok küldésével majd jelzik, hogy baromságokat dumálok, de ha az események továbbra sem változnak a végeredmény atom lesz.

A népszavazással kapcsolatban meg csak annyit, hogy vicc vagy sem, akkor is meg fogják tenni és annektálni fogják a megszerzett területeket. Mit fog reagálni a nyugat? Szankciózik? Sokat már nem tud. Amivel kapcsolódott a ruszkikhoz azt már lekapcsolta, szóval sok mindent már nem tud tenni és az események abba a szakaszba léptek, hogy a szankcióknak a harc kimenetelére semmi hatásuk nincsen. Ez a probléma - nagyon úgy néz ki - csak fegyveresen fog megoldódni, máshogy nem nagyon. Max ha a népharag el nem söpri Putyint, ami nem mondom, hogy nem következhet be, de simán lehet, hogy egy még keményebb valaki jön.



Putyin fenyegetéseit az atomfegyverrel szerintem nem kell komolyan venni,mivel az legfőképpen ahogy eddig is elsősorban az Ukrajnát támogató nyugati nagyhatalmak polgárainak szól, hátha az atommal való fenyegetőzéssel elbizonytalanítja őket, és ezen országok polgárai majd nyomást gyakorolnak a kormányaikra Ukrajna támogatásának a felfüggesztése érdekében.

Plushun a fenti álláspontot írta Wilson atomfegyverrel kapcsolatos bejegyzéséhez.

Kedves Wilson,

Amit leírsz, az a hivatalos amerikai katonai doktrina része, miszerint nyugodtan lehet tologatni egyre közelebb az atomfegyvereket Moszkvához, hiszen annak csak ijesztgető szövege van úgyse meri elsütni.
Ha elég közel kerülnek a NATO atomfegyverei Moszkva szérűs kertjei alá, majd nyugodtan fel lehet szólitani az oroszokat a feltétel nélküli kapitulációra, ellenkező esetben Moszkva megsül.

Nehogy úgy járjunk mint Ukrajna esetén, hogy ott nyugodtan lehet ott bármit tenni a nemzetiségiekkel, betolni rengeteg fegyvert, későbbiekben atomfegyvert, NATO csapatokat, és pénzt a háború előkészítésére, az orosz meg se fog mukkanni.

Itt sem jött be a katonai szakértők "vágyálma", a puskalövés nélküli, fű alatti lopakodó hadviseléssel.

A múltra visszatérve, 1945 óta nem lehet azt mondani, hogy sosem lesz bevetve atomfegyver a világon mert az az emberiség pusztulásához vezet.
Ami egyszer már megtörtént , arra nem lehet mondani hogy nem létezhet, mert pld agybaj.

Nem kellene senkinek kipróbálnia hogy az orosz komolyan hiszi e atomfegyverrel kapcsolatos állításait, én legalább is nem vagyok vevő rá.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Herszon az átmeneti időszakban (2/1)

Andrej Dnyeprovszkij, IA Altyernatyiva, 2022. szeptember 15. (saját fordítás)

https://news-front.info/2022/09/15/herson-perehodnogo-perioda/

1-225.jpg


Herszon továbbra is egy átmeneti, mi több, "forradalmi" időszakban él. A államhatalom megváltozása digitalizált és „globalizált” korunkban, amikor az átlagpolgár élete sokkal jobban kötődik az állami intézményekhez, mint korábban, igen nehéz feladatnak bizonyult.

Mint ismeretes, az ellenség Herszon irányába tett sikertelen támadási kísérletet, melynek egyik összetevője volt a Dnyeperen átvezető átkelőhelyek folyamatos támadása. Ezekből csak kettő van a régióban: a Herszon melletti Antonovszkij-híd és a Kahovkai-vízerőmű gátja (utóbbi egyben vasúti átjáró is, de azt jelenleg nem használják).

El kell ismerni, hogy a légvédelem eredményes munkája ellenére, mely a beérkező rakéták akár 90 százalékát is elfogta, a maradék időről időre célba talált (ezek pedig már a drága és ráfizetéses HIMARS-ok, amelyeket százával lőttek ki az átkelőkre), az átkelőhelyek pedig jelenleg zárva vannak (bár néhány nappal ezelőtt az interneten felbukkant egy friss videó egy, az Antonovszkij-hídon áthaladó katonai KamAZ vezetőfülkéjéből).

Mindenesetre az átkelőhelyek el vannak zárva a civilek elől, akik pontonhidakat használnak, a civilek és a katonaság pedig nyilvánvaló okokból egyértelműen elkülönülnek egymástól. És mindeddig megbirkóztak a feladattal.

Természetesen ez tele van nehézségekkel. Szergej Jeliszejev, a regionális adminisztráció megbízott vezetője szerint időnként az áruk átkelésével kapcsolatos "diszpécseri" kérdéseket közvetlenül neki kell megoldania kézi irányítással.

Ennek ellenére alapvető termékekből nincs hiány a városban. A benzinkutakon könnyen lehet üzemanyagot venni, a „vendéglátóipari egységekben” pedig igen kedvező áron csapolják a sört.

A szerző nem a habos ital iránti elfogultsága miatt emelte ki ez utóbbi terméket, hanem azért, mert egy fontos mutatónak tartja: nem tartozik a „kritikus szükségletekhez”, másrészt a „térfogatossága” miatt elég bonyolult a szállítása logisztikai szempontból különleges helyzetekben.

Vagyis az átkelőhelyek áteresztőképessége, elegendő számú jármű rendelkezésre állása, az ellátási láncok - mindent a megfelelő szinten tartanak.

Igaz, a vállalkozók nem sietnek tartós cikkek behozatalával a városba. Különösen a ruházati kínálat csökkent jelentősen, elsősorban a háború előtti időkből megmaradt készleteket értékesítik. De meg lehet érteni az üzletembereket is – drasztikusan csökkent a vásárlók száma, a megmaradtak pedig, nem a bútorok, laptopok stb. iránt érdeklődnek. A háztartási cikkeket és építőanyagokat értékesítő hipermarketek egyébként már orosz joghatóság alatt működnek.

A régió lakóinak rendszeres áramkimaradásokkal is meg kellett küzdeniük, amelyeket a zaporozsjei atomerőműre és a kahovkai vízerőműre kilőtt ukrán lövedékek okoztak. Az energetikai dolgozók becsületére legyen mondva, mindegyikkel megbirkóztak néhány órán belül.

Most, mint ismeretes, a zaporozsjei atomerőmű „hideg üzemmódra” kapcsolt és a felszabadult régiók áramellátása a Krímből érkezik – a nacionalisták által 2016-ban felrobbantott vezetéken.

A lakosság szociális segélyezési rendszerének válsága is megoldódik. Elhatározták, hogy a postahivatalokban „csomópontokat” alakítanak ki a kifizetésekre, amit elősegített, hogy a posta az elsők között és viszonylag nyugodtan ment át az új hatóságok ellenőrzése alá. Nos, a postások most nem különösebben foglalkoznak klasszikus munkájukkal – a régióba irányuló és az onnan küldött fizikai küldemények továbbítása még nem indult meg.

A postások nyugdíjat és egyéb szociális juttatásokat visznek ki a címekre (ismétlem, azoknak, akik előzőleg regisztráltak), de van, hogy nem találnak valakit otthon, vagy valaki türelmetlen, ezért aztán sorban állás alakul ki az osztályokon, de ez összehasonlíthatatlan azokkal a sorokkal, amelyeket a társadalombiztosítási hatóságok előtt az első hetekben ki kellett állni.

Ezzel párhuzamosan beindult a lakossági nyugdíj- és egyéb kártyák kibocsátása, vagyis a már megszokott pénzforgalmi rendszer felélesztése, a MIR rendszer termináljai is megjelentek már az üzletekben. De természetesen ez nehéz munka, bár jó ütemben halad, időt és erőfeszítést igényel.

Általánosságban elmondható, hogy a hatóságok a normális élet helyreállításának szinte minden területén aktívan dolgoznak: újranyitnak a könyvtárak, egyéb kulturális intézmények, sportkörök, iskolai körök stb.

Szeptember 1-jén a várakozásoknak megfelelően megkezdődött az új tanév. A területi hatóságok tájékoztatása szerint 17 000 gyerek ült be az iskolapadba. A különleges hadművelet megindítása előtt körülbelül egymillió lakosú régióban ez a szám szerénynek tűnik, de folyamatosan növekszik: állandóan érkeznek új gyerekek az iskolai osztályokba és óvodai csoportokba, néhány helyi adminisztráció már új osztályok és csoportok létrehozására készül. Sokan megvárták a tényleges iskolakezdést, vagy úgy döntöttek, hogy kivárják a helyzet teljes stabilizálódását, ennek ellenére „a folyamat zajlik”, ami a jelenlegi körülmények között előrelépésnek számít. Nem tagadjuk azonban, hogy sokakat befolyásolt az is, hogy a hatóságok segítik azokat a családokat, akiknek a gyermekei iskolába vagy óvodába jártak: 10 ezer rubel egyösszegű kifizetéssel az iskolások szüleinek, és emellett havi 4 ezer rubellel minden oktatási intézménybe járó gyermek után.

És itt elérkeztünk a kulcskérdéshez: mennyire sikeres a mentális „forradalom” folyamata a helyi lakosok fejében? Már írtam, hogy sok oroszbarát, s mi több, aktívan oroszbarát lakos van a térségben, sokak számára meglepően nagynak bizonyult a számuk, és ők egyre jobban bekapcsolódnak egy új élet felépítésébe.

Mindazonáltal meg kell mondani, hogy Herszon Délkelet-Ukrajna főbb központjai közül talán a „legkevésbé keleti”. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az 1950-70-es években Szovjet-Ukrajna egyik leggyorsabban növekvő városa volt. A honvédő háború végén megszerzett területi székhelyi státusz, mely megfelelő lakosságot és ipari potenciált feltételezett, továbbá a kedvező logisztikai helyzet hozzájárult ahhoz, hogy a központi hatóságok számos nagyvállalatot telepítettek Herszonba. Feljebb a Dnyeper mentén épült fel a Kahovkai-vízerőmű, mellette Novaja Kahovkával, amely a terület második legnagyobb városa lett. Ez a vidéki lakosság „átlagosnál nagyobb” beáramlásához vezetett a városba, nemcsak a környező járásokból, hanem a gazdaságilag kevésbé fejlett közép-nyugati régiókból is (pl. a szerző apósa a Hmelnyickiji területről érkezett Herszonba, hogy egy műszaki iskolában tanuljon) és Nyugat-Ukrajnából.

A régi herszoniak emlékeznek arra, hogy az 50-es években számos koldus járt házról házra, a következő szavakkal: „Nyugat-Ukrajnából jöttünk.” Központilag is behozták a "nyugatiakat", nemcsak a városba, hanem a környező nagyszámú zsidó és német mezőgazdasági kolóniába is, amelyek a háború után az ismert okokból elnéptelenedtek.

Számos környező faluban nagy és szervezett galíciai közösségek élnek, amelyek megőrizték sajátos galíciai hagyományaikat, dalaikat stb. Természetesen mint mindenütt, ezekből a falvakból is a fiatalabb generáció nagy számban költözik el a legközelebbi nagyvárosba.

Választási szempontból ez abban nyilvánult meg, hogy a Herszoni területet "ukrán New Hampshire-nek" nevezték. Kirovográd mellett ez volt a másik olyan régió, ahol a választási eredmények közel álltak az országoshoz, vagyis "nyugati" és a "keleti" szavazatai megközelítőleg egyenlő arányban oszlottak meg.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Herszon az átmeneti időszakban (2/2)

Andrej Dnyeprovszkij, IA Altyernatyiva, 2022. szeptember 15. (saját fordítás)

https://news-front.info/2022/09/15/herson-perehodnogo-perioda/


A Majdan után a szvidomiták* váltak az uralkodó erővé, a Majdan-pártok elsöprő többséget szereztek a regionális és a városi tanácsokban, ellenfeleik pedig jobbnak látták, ha hallgatnak. A város szélsőségesek általi alávetésének az apoteózisa az „ukrán állam újjáalakításának” ünnepe volt (a banderisták által 1941. június 30-án kikiáltott függetlenség évfordulóján), amelyet a Szvoboda-frakció javasolt és hivatalos rendezvénynek számított költségvetési támogatással.

Minden évben megjelentek Herszon utcáin az eme dátumnak szentelt óriásplakátok, amelyeken az SS „Galicsina” egyenruháját viselő figurák mellett a műállam „miniszterelnökének”, Jaroszlav Szteckónak a portréja volt látható (Banderát azért mégis szégyellték kirakni). Ugyanannak a Szteckónak, aki a Führernek írt levelében azt írta, hogy „támogatom a zsidók teljes megsemmisítését és a német módszerek Ukrajnában való alkalmazásának célszerűsége mellett állok a zsidóság kiirtására ... kizárva az asszimilációt.”

Nos, a citylight-okon (reklámszerkezetek, amelyek kényelmesek a viszonylag terjedelmes szövegek olvasásához), minden vágás nélkül közölték a függetlenségi nyilatkozat szövegét, többek között a következőt: „Az újonnan felemelkedő Ukrán Állam szorosan együttműködik a nemzetiszocialista Nagy-Németországgal, amely Vezetője, Adolf HITLER vezetésével új rendet teremt Európában és a világban, és segíti az ukrán népet, hogy megszabaduljon a moszkvai megszállás alól.”

És mindezek alatt ott volt Vlagyimir Mikolajenko akkori polgármester személyes üdvözlete. Tudomásom szerint a nácizmus ilyen szintű hivatalos népszerűsítése még Galíciát sem érte el, legalábbis a területi székhelyeken. Ezzel az "örökséggel" kell megküzdenünk.

Ennek fényében a tömeges szociális kifizetések közönséges "megvesztegetésnek" tűnhetnek, de szélesebb funkciót is betöltenek, ha már agitációs hatásról beszélünk. Ez az orosz állam képességeinek és erejének erőteljes demonstrációja, bár az esetek túlnyomó többségében nem lépik túl azt, amit az Oroszországi Föderáció lakosai kapnak, az iskolások után járó havi kifizetés talán az egyetlen kivétel.

Az a 10 ezer rubel, amit eddig minden válogatás nélkül kifizettek a nyugdíjasoknak, gyakorlatilag a minimálnyugdíj Oroszországban, de kiderült, hogy mégis sokkal több, mint amennyit a herszoni nyugdíjasok túlnyomó többsége kapott az ukrán uralom alatt.

Az újrainduló üzemekben is lényegesen magasabbak a fizetések, mint „Ukrajna alatt”, még akkor is, ha a háború előtti árfolyamokat vesszük, ma pedig egyenesen lenyűgözőnek tűnnek. De természetesen az árak is jelentősen emelkedtek. Ugyanakkor továbbra is érkeznek kifizetések az ukrán bankok kártyáira: az ukrán nyugdíjak és a fizetések kétharmada a helyben maradt állami alkalmazottak és Kijev ellenőrzése alatt lévő területen működő nagy struktúrák alkalmazottai számára. Egyes üzletek termináljain is lehet velük fizetni, de működik a készpénzfelvétel is a feketepiacon keresztül. Ugyanakkor az emberek azt veszik észre, hogy az „Ukrajnából érkező” pénz egyre kevésbé játszik szerepet költségvetésükben.

Példa gyanánt hozom az egyik szociálisan rendkívül hátrányos helyzetű, de egyben lelkes ukránpárti nőismerősömet. Szeretett államában kislányával együtt gyakorlatilag éheztek, segélyt csak a családfenntartó elvesztése után kaptak (2300 hrivnyát), kizárólag az oroszországi rokonok (!) és más jóérzésű emberek segítségének köszönhetően maradtak életben. Hosszú évek óta most először érzi magát viszonylag jól és a hangulata is kezd lassan megváltozni. "A lét határozza meg a tudatot"!

Hangsúlyozom, hogy ez az esetek túlnyomó többségében nem „villámcsapásszerű” folyamat, a megértés és a tudatosság fokozatosan jön, kezdve a kétségekkel és így tovább...

Ehhez nagyban hozzájárul az orosz állam által a térség lakóinak nyújtott szociális segítség, valamint természetesen a folyamatos propagandamunka. Talán már eltűnt az a néhány hónapja még igen elterjedt vélemény, hogy „Raska” úgymond egy vad, elmaradott állam, amelynek lakói számára a mosógép ismeretlen háztartási cikk, de akárhogy is „nem jobb mint Ukrajna”, hogy a krímiek keservesen megbánják majd a választásukat, stb.

A hatóságok titáni munkája a város és a régió normális életének biztosítása érdekében „mentális” eredményeket hoz, bár nem minden olyan gyorsan, mint szeretnénk. Hibákból és baklövésekből is van elég és az utca emberét nem nagyon érdekli a hatósági munka bonyolultsága, látni akarja az eredményt. De az új vezetés és az általa képviselt ország imázsát növeli, hogy a város általában „normalitás-közeli” életet él és nincsenek átfogó problémák.

Megjegyzendő, hogy az ukrán propaganda tevékenysége, amely az Oroszország által ellenőrzött területek életének „borzalmairól” mesélt, a valósággal való összeegyeztethetetlenség miatt szintén hozzájárult sok, még aktívan ukránpárti herszoni lakos gondolkodásának megváltozásához. És az sem véletlen, hogy Kijev politikája a frontvonal ellentétes oldalain élők közötti közvetlen kapcsolatok maximális korlátozására irányul. Hiszen a személyes ismerősöktől, rokonoktól, barátoktól származó információk a legmegbízhatóbbak.

Most egy robot a leghíresebb párbetűs helyre** küldi az orosz szolgáltatók SIM-kártyáiról ukrán számokat hívókat (oroszul). És mi van akkor, ha a nagymama, akinek Messenger nélküli nyomógombos telefonja van, felhívja a gyerekeket „Ukrajnában”? Ő is "menjen a f...-ba"! Vagyis egyszerűen megfosztják a szeretteivel való kapcsolatfelvétel lehetőségétől!

Új SIM-kártya és Messenger nélkül azonban sokszor lehetetlen elboldogulni – sok embernek nincs vezetékes internetje, ami szintén annak a ténynek köszönhető, hogy a kijevi székhelyű szolgáltatók nemcsak megszüntették a szolgáltatást, hanem mindent megtettek annak érdekében, hogy az internetkapcsolatot hosszú ideig lehetetlen legyen helyreállítani.

Nyilvánvalóan így teszi az ukrán rezsim „világossá” az általa elvesztett területek lakói számára, hogy még az orosz SIM-kártya beszerzése is (és hogy lehet ma mobilkapcsolat nélkül élni), ha nem is bűncselekmény, de nagyon súlyos vétség.

Meg kell érteni, hogy Kijev számára ideális esetben a „megszállt” területek lakosának nemcsak hogy nincs joga mobilkommunikációt használni, nem szabad dolgoznia, nem kaphat szociális juttatásokat, nem küldheti iskolába a gyerekeit és nem kaphat orvosi ellátást sem – orvosok ellen is büntetőeljárás indul a betegek kezelésében kifejeződő "kollaboráció miatt".

Tegyük ehhez hozzá az egyre intenzívebb ágyúzást, és azt, hogy gyakran olyan objektumokat „találnak el”, amelyeknek eleve nincs katonai jelentősége. Különösen Novaja Kahovkában az utóbbi napokban, amely város ellen a támadások „non-stop” üzemmódban zajlanak. Napirenden van a lakóépületek pusztulása és a civil lakosság körében is vannak áldozatok. Ez hozzásegíti a herszoniakat, hogy megértsék, Kijev számára ők egy amputált testrész és semmi jó nem vár rájuk „Ukrajna visszatérése” esetén.

De mindenesetre sok még a tennivaló.

*Az ukrán nacionalisták gúnyneve, a saját magukra alkalmazott szvidomij (öntudatos) jelzőből (a ford.)
**
„A fasiszta Oroszország Ukrajna elleni támadása és a háború folytatása miatt ez a hívás blokkolva van. Orosz telefonáló, menj a f..-ba!" - ilyen üzenetet kap egy üzenetrögzítőtől az, aki oroszországi számról ukrajnai telefonszámot próbál felhívni (a ford.).
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 217
29 317
113
Minek jönnének ide az ukránok? Ők elférnek a saját országukban. Nem ők azok akik határtologatásba kezdtek, hanem az orosz barátaid. Tudod, akik itt is állomásoztak nem is olyan régen, biztos van a családodban aki tudna róluk mesélni, h milyen sok szép jó dolgot köszönhetünk nekik.

A magyar kisebbség szar helyzetét pedig Ukrajna jövőbeni EU csatlakozása megoldaná.
Ahogy Malina Hedvigét is megoldotta, meg a romániai magyarokét is.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Szerintem az egészben az az őrület, hogy a Nyugat képes elhinni, hogy Oroszországgal is úgy el lehet bánni mint Szíriával. Kb tudomást sem vesznek arról, hogy a világ mások legtöbb atomjával rendelkező országáról beszélünk.
Nem 2. ! A legnagyobb és legmodernebb atom triáddal rendelkező országa !
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 635
113
Minek jönnének ide az ukránok? Ők elférnek a saját országukban. Nem ők azok akik határtologatásba kezdtek, hanem az orosz barátaid. Tudod, akik itt is állomásoztak nem is olyan régen, biztos van a családodban aki tudna róluk mesélni, h milyen sok szép jó dolgot köszönhetünk nekik.

A magyar kisebbség szar helyzetét pedig Ukrajna jövőbeni EU csatlakozása megoldaná.
"nem vagyok ukránpárti" by balou84. De. :D (nem kell sunnyogni, ha a hoholok a szimpik ki kell állni értük...) :D
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Szerintem meg éppen ez a probléma, hogy nem veszik komolyan. Hiába mondogatják az oroszok, hogy nem viccelnek. És nem, ez rohadtul nem a polgároknak szól, mivel a polgároknak SEMMI beleszólása nincs ebben a nagy demokráciában semmibe.
Konrkétan kopasz solc bácsi meg is mondta pár hónapja, hogy egyáltalán nem érdekli mit akar/gondol a nép, az lesz amit ő akar.
Na, és így működik a többi politikus is.

A népszavazást sem értem, hogy miért vicc szerinted. Bőven orosz lakta területek szeretnének Oo-hoz csatlakozni. Erre csinálnak egy népszavazást. Nektek ez sem tetszik. Ha nem lenne népszavazás, akkor meg az lenne a bajotok.
A nyugatiak már előre borítékolták, hogy nem fogják elismerni a népszvazás eredménylét, pláne nem ismerik el az átrajzolt területeket orosznak.

Én nemtudom, hogy ti, nyugatlibsik hogy gondolkodtok, de valami nagyon nem jól van összerakva ott fent a központban (agyatokban). Még mindig szánalmasak ezek az írásaid/írásaitok.
Rohadtul fordítva ültök a lovon, avagy még mindig szembe pisáltok a széllel, avagy szembe mentek az autópályán..
Azért nem érti mert 1. nem akarja érteni 2. szarik a Magyar párhuzamra ! Mi is segbeqrnánk a bocskorosokat Erdély vissza szerzéséért ha volna hozzá kellő katonai erőnk ! DE nekünk nincs , az oroszoknak meg van !
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 349
9 123
113
Mind a két dologgal kapcsolatosan egyetértek.
A népszavazások kapcsán, viszont itt nem ez a helyzet. A népszavazásokon olyan területekről akarnak dönteni, amelynek lakói azon nem vehetnek részt. Ez kb olyan dolog, hogy valamelyik német tartományban holnap kiírnak egy népszavazást Königsberg és környéke jogállásáról. Komolytalan. Degradálja és nevetségessé teszi a népszavazás intézményét.
Általában szoktam érteni a kommentjeidet. Ez a mostani viszont számomra érthetetlen. Mit jelent az, hogy a lakók nem vehetnek részt a népszavazáson? Arra gondolsz, hogy a még fel nem szabadított részeken nem fognak szavazni, ennek ellenére rájuk is érvényes lesz a szavazás? Ha így gondolod, abban van némi igazság, de a Königsbergi hasonlatod akkor is durva túlzás. Egyébként ebben az usa által provokált mocskos háborúban teljesen felesleges és illuzórikus lovagias orosz hozzáállást elvárni.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Itt valami nem stimmel. Nézzük csak az Oryx dokumentált veszteségadatait:

679 elpusztult harckocsi, azaz 2037 főnyi személyzet érintett.
1419 elpusztult harcjármű, azaz hozzávetőleg 2838 főnyi személyzet érintett.
288 elpusztult tüzérségi eszköz, azaz hozzávetőleg 1152 főnyi személyzet érintett.
1156 elpusztult teherautó, azaz, azaz hozzávetőleg 2304 főnyi személyzet érintett.

A harckocsizó személyzetek túlélési esélye minimális, a lehető legnagyobb jóindulattal is kétharmaduk halott lehet: 1350 fő harckocsizó veszteség
A harcjárművek személyzetének valamivel nagyobbak a túlélési esélyei, nagy jóindulattal egyharmaduk lehet halott: 1000 fő veszteség a harcjárművekben
A tüzérségi eszközök esetében változó lehet, ha tüzérségi csapásban semmisítik meg akkor nagy, ha kilövik az önjárót, akkor inkább a harckocsihoz hasonló a lőszerrobbanás miatt. Legalább ötven százalékkal lehet jóindulattal számolni: 550 fő veszteség a tüzérek közt.
A logisztikai járműveknél a páncélozatlanság miatt kilövés esetén relatíve nagy veszteséggel lehet számolni. De még nagy jóindulattal is egyharmaduk leírható. Az pedig 700 fő logisztikai emberveszteség.

Eddig összesen: 3600 főnyi veszteség becsülhető a dokumentált eszközveszteség alapján. Sojgu szemérmetlenül hazudik, úgy tizenötezer lehet a reális vesztesége az oroszoknak, a többség a gyalogságtól kerülhetett leírásra. Ha csak a VDV veszteségeire gondolok, vagy a városi harcokra, mint Mariupol, Harkov és Kijev környéke akkor ez nagyjából egyértelmű kell legyen. És ezek voltak a jól felszerelt, motivált, kiképzett csapatok!
A VDV július végéig 1000 körüli halottat vesztett a nyugati becslések szerint. A mértékadónak tekinthető Nyugati becslések is 15-20 ezerre teszik az oroszok teljes veszteségét halottakban, de ebben benne vannak a szakik, a roszgvargyija tagjai is a reguláris haderő tagjai mellett. De szerintem az orosz veszteség eltörpül a kolosszális ukrán veszteség mellett.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
A "Szeretlek Magyarország" nevű F.O.S média szerint Putyin csak negyedszerre tudta elmondani a beszédet, annyira köhögött, majd kórházba vitték. Súlyos beteg vége ennyi volt :D
Hát persze, de ez a dublőrre volt :oops:, mert Putyin már 3* meghalt, mielőtt vérrákos lett és ezzel összefüggésben Parkinson kóros.
Amúgy is, már kifogytak a filmtekercsekből.

Ezt a bullshit-et miért kell nyomnia a médiának, nem értem.o_O
 
T

Törölt tag 133

Guest
"nem vagyok ukránpárti" by balou84. De. :D (nem kell sunnyogni, ha a hoholok a szimpik ki kell állni értük...) :D

Ez az amikor valaki elkezd ferdíteni, próbál belemagyarázni mást is egy hozzászólásba.

Lehet nálad csak fekete meg fehér dolgok léteznek, de az értelmesebb emberek tudják, h a dolgok általában nem ennyire egyszerűen kategorizálhatóak.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 538
113
Na ez is az NKE színvonala sajnos.

Csak a szokásos gyakori, kötelezően lehozandó F.O.S média hírferdítő cikk.. Ezeknek az az egyik lényege hogy mindíg mocskolni kell a "másik oldal" megszólított politikai vezetőjét.. Ez annyira hatásos hogy pár év múlva a köztudatba is bekerül a vezető "tulajdonsága"
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and cinikus
S

Szilvatövis

Guest
Plushun a fenti álláspontot írta Wilson atomfegyverrel kapcsolatos bejegyzéséhez.

Kedves Wilson,

Amit leírsz, az a hivatalos amerikai katonai doktrina része, miszerint nyugodtan lehet tologatni egyre közelebb az atomfegyvereket Moszkvához, hiszen annak csak ijesztgető szövege van úgyse meri elsütni.
Ha elég közel kerülnek a NATO atomfegyverei Moszkva szérűs kertjei alá, majd nyugodtan fel lehet szólitani az oroszokat a feltétel nélküli kapitulációra, ellenkező esetben Moszkva megsül.

Nehogy úgy járjunk mint Ukrajna esetén, hogy ott nyugodtan lehet ott bármit tenni a nemzetiségiekkel, betolni rengeteg fegyvert, későbbiekben atomfegyvert, NATO csapatokat, és pénzt a háború előkészítésére, az orosz meg se fog mukkanni.

Itt sem jött be a katonai szakértők "vágyálma", a puskalövés nélküli, fű alatti lopakodó hadviseléssel.

A múltra visszatérve, 1945 óta nem lehet azt mondani, hogy sosem lesz bevetve atomfegyver a világon mert az az emberiség pusztulásához vezet.
Ami egyszer már megtörtént , arra nem lehet mondani hogy nem létezhet, mert pld agybaj.

Nem kellene senkinek kipróbálnia hogy az orosz komolyan hiszi e atomfegyverrel kapcsolatos állításait, én legalább is nem vagyok vevő rá.
Az orosz csapatok venezuelai USA lerohanás gyakorlatozásra, Putyin új világrendjére és az atlanti óceánig tartó Orosz Birodalomra vevő vagy?