[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Amúgy csak eddig 5millió db autó 20 éves kibocsájtásának megfelelő üvegházhatású gáz szivárgott a légkörbe.
Greta Thunberget nem látta senki, valszeg felvágta az ereit otthon a fészer mögött.


Ja, aki tud/szokott német weben kommentelni, lementettem a Kim Dotcom által felrakott RAND Corpos doksikat mielőtt törölte volna őket :)
Szerintem minden németnek el kéne olvasnia, hátha másnap párszázezren megjelennének egy metál együttesről elnevezett légibázis kapujánál :D


Amúgy kedves barátaink, szövetségeseink filozofiájáról:

“There are no innocent civilians. It is their government and you are fighting a people, you are not trying to fight an armed force anymore. So it doesn’t bother me so much to be killing the so-called innocent bystanders.”
Curtis LeMay, aki szerint meg lehet nyerni a nukleáris háborút (azóta hivatalos amerikai doktrína)

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Amúgy csak eddig 5millió db autó 20 éves kibocsájtásának megfelelő üvegházhatású gáz szivárgott a légkörbe.
Greta Thunberget nem látta senki, valszeg felvágta az ereit otthon a fészer mögött.


Ja, aki tud/szokott német ween kommentelni, lementettem a Kim Dotcom által felrakott RAND Corpos doksikat mielőtt törölte volna őket :)
Szerintem minden németnek el kéne olvasnia, hátha másnap párszázezren megjelennének egy metál együttesről elnevezett légibázis kapujánál :D
Ezt a károsanyag kibocsájtást a világ 5 legnagyobb kereskedelmi hajója mennyi idő alatt okádja ki magából??

No meg ha nem most, akkor a felhasználás során került volna a légkörbe.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Ne kelljen kifizetni a szerződés nem teljesítéséből adódó büntetést, mert így lehet vis maiorra hivatkozni - ez a kedvencem :D Ez már az álentellektüelek szintje, akik okosnak hiszik magukat. Hogy mit? Büntetést? Hol? Kitől? Hogyan? Nem voltak valamiféle szankciók? Nem foglaltak le többszáz mrd dollár értékben orosz vagyont? Milyen bíróság hozott volna ítéletet? És az elmúlt hónapok történései után azt elismerték volna az oroszok? Hogy hajtod be?

Mit tudunk?
-De hát van tengeralattjárójuk az oroszoknak - Van, csak egy 30-80 méter mély 'tóban' nem nagyon tud elbújni.
Nagyrészt egyetértek a posztoddal, csak a beidézettekre reagálnék:

- Nem lehet 30-80 méter mély tóban bújócskázni?
Szóval dehogynem lehet... csak észrevétlenül kintről behajózni, na azt valószínűleg nem...

Szerződés nem teljesítés:
1 a sok zárolt cuccot most már nem csak zárolni, hanem átírni is lehet
2 és ez a valószínűbb, ha lehetne még szállítani a nord streamen, akkor a szállított gáz árából le lehet számítani a büntit (Oroszország ugyebár nyilván szállítani szeretne és devizához jutni, nyilván az ártárgyalásokon rosszabb pozícióba kerülne ilyen helyzetben, illetve a szankciók sem érintenek még sokmindent ahol szintén az ellentételezésnél elő lehet állni vele, vagy lefoglalni az egyéb szállítmányokat ... úgy csinálsz, mintha leállt volna az orosz-eu kereskedelem, nem nem állt le, nagyon is van min fogódzót találni ...)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 885
113
Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció ukrajnai különleges katonai műveletének fő pontjairól 2022. szeptember 28-án, moszkvai idő szerint 23.25-kor, kifejezetten a Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok csatorna számára :
Nyomást gyakorol a Redkodub , valamint a Yampol környéki támogató tevékenységek . A helyzet továbbra is nehéz - az ellenség megpróbálja rákényszeríteni az RF fegyveres erők parancsnokságát, hogy hagyják el Krasznij Limant , Drobisevót és Jampolt , hogy elkerüljék a bekerítést, ahogy az Izyumban már megtörtént a B alatti áttörés után.

alakley .
A közvetlenül Drobyshevo és Krasny Lyman elleni támadásokat továbbra is sikeresen visszaverik, az ellenség itt komoly veszteségeket szenved.

2. Az intenzív harcok folytatódnak Kupjanszk térségében . Az ellenség kiterjeszti a hídfőt Oskol
keleti partján , elfoglalva a Kupjanszk-Uzlovaja állomás egy részét és attól délre 2 falut. Folytatódik a nyomás a Borovaja déli frontján is . Kupjanszktól északra az ellenség az offenzíva folytatására készül azzal a céllal, hogy elérje az LPR határait . Az oskoli front kritikus állapotban van. 3.



Az Artemovsk régióban csapataink Otradovkában és Zaicevo régióban harcolnak . Artemovszkban
nincs előrelépés . Szintén nincs előrelépés Kurdyumovka felé . 4. Soledarban - nincs változás. A harcok Disputed és Belogorovkánál folytatódnak . A jelek szerint az ukrán fegyveres erők aktív fellépésére készülnek a Liszicsanszki Finomító és Novodruzsek irányában . 5. Zaporozsje irányában az ellenség folytatja sikertelen felderítési kísérleteit, de még mindig meglehetősen nagy erőkkel rendelkezik a területen.


Gulyai-Polye és Ugledar , amelyek nagyobb offenzívákhoz használhatók. @voenkorKotenok


 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
A dán védelmi miniszter tagadja a CIA állításait az Északi Áramlat helyzetével kapcsolatban

Korábban a média arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálatok több uniós országot figyelmeztettek az Északi Áramlat gázvezetékek elleni esetleges támadásra. A New York Times és a Spiegel az elsők között számolt be erről.

Morten Bedskov dán védelmi miniszter azonban egy dán tévécsatornának nyilatkozva cáfolta ezeket az állításokat.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Ezt a károsanyag kibocsájtást a világ 5 legnagyobb kereskedelmi hajója mennyi idő alatt okádja ki magából??

No meg ha nem most, akkor a felhasználás során került volna a légkörbe.
Dudi, a suszter maradjon a kaptafánál :)
Elismerem, hogy bizonyos témákban nálam sokkal többet tudsz, de azért nyugtass meg, hogy volt fizikai és kémia ott, ahova iskolába jártál, ugye?

Ha felhasználod, akkor elégeted ugyebár.
CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O
A metán 23x erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid...

Ami a másik kérdésedet illeti:
The CO2 emissions of the global car fleet are two to four times higher than those of the maritime fleet
Van 1.5 Mrd autó jelenleg, azaz eddig 100m autó éves kibocsájtásának megfelelő üvegházhatású gáz került a légkörbe, azaz a globális flotta 1/15-e. 3 nap alatt.
Es van 54 ezer 1000t-nál nagyobb hajó. Nincs baj. Majd 3 naponta kivonjuk a globális kereskedelmi tengerjáró hajók 1/15-ét, azaz 3600 hajót.
Vagy legyen felváltva: a hét első felében leállítunk és bezúzunk 3600 hajót, a második felében meg 5m családnak mondjuk azt, hogy járj gyalog.

Gréta, gyere ki szépen a fészer mögül, hagy kössük be a csuklód, elmúlt a baj.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 717
113
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
Elhiheted, én is dühítőnek, vérlázítónak tartom, amit Putyin csinál. Lerombolta az Orosz Hadsereg imázsát, és gazdaságilag sem sikerült versenyképessé tennie Oroszországot, sőt kérdőjeles recesszióba taszította. És nyíltan bevallotta, hogy neki megfelel ez a tehetetlenség, hogy fél év alatt 500 métert nem haladnak Ukrajnában, de háborúzni azt kell.

Putyint nem érdekli, hogy hány ember hal meg, és már az sem, hogy mi lesz Oroszországgal és Ukrajnával, országának megszégyenülése az lap széli mellékjegyzet neki.

A pokolba kívánom Putyint és bandáját.



Szedd már össze magad.;)

Mindenki nyugodjon le a picsába.
Tök mindegy ki lékelte meg a csöveket,az eredmény szempontjából.
Az Oroszok ráérnek,az ukránok szépen fogynak,nem a 40es években vagyunk,hogy hurrá, egy dobtárassal el rohamozunk Berlinig.;)
Politika,geopolitika,gazdaságpolitika,mindháromban az Oroszoknak áll a zászló,semmilyen kordináta rendszerben som volt,van,lesz katonailag Ukrajna Oroszország ellenfele,sem gazdaságilag, szicsasz,csak figyeljünk.
Nekünk teljesen jó,ha szépen, lassan demilitarizálják az ukrán hadsereget az Oroszok, Nekünk jön a gáz,a németek meg oldják meg.
Mindenki hazudik,színházxaz egész világ.
Menjetek alumni,balfékek.
:D
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A tengeralattjáró egy hatalmas fémszivar / csőhenger, meg a Balti-tenger az a NATO beltengere, ott még a légy sem repül át.
1. nem is biztos, hogy olyan hatalmas
2. túl konvenvionális a megközelítésed. Ennél sokkal bonyolultabb/nehezebb problémákat is oldottak már meg tengeralattjáróval a hadtörténelem során, a legnagyobb publicitásnak talán az olasz második világháborús, illetve az amerikai hidegháborús megoldások örvendhetnek.
Minden tiszteletem az alaposan kiképzett sabálykönyveket és műszaki paramétereket oda-vissza kenő katonáknak, de néha jön egy kreatív Skorzeny típusú muki és megcsinálja azt, amire mindenki más épeszű azt mondta volna, hogy nem lehet... nem lehet addig, amíg valaki meg nem oldja. Ehhez néha az kell, hogy a vonatkozó szabályokat és előírásokat is kreatívan értelmezzék, de ha az adott ügy fontos, és nagyon akarják, sok esetben meg lehet oldani azt is, ami egyébként lehetetlennek tűnik. Nem véletlenül linkeltem be, hogy az orosz minitengeralattjárók már régóta fejfájást okoznak a Balti tengeren, szóval egyáltalán nem zárható ki az elméleti lehetősége.
(tényleg nem olvastál el semmit amit belinkeltem mielőtt válaszoltál a posztomra?)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
A Squid Game-ben csak 456-an voltak...
Gondolj bele milyen lehet mikor ejjel ennyien horkolnak.

Igy bugyog a gaz Bornholm mellett.
Az a cső kuka örökre, igy jart Europa. Viszont ez egy precedens lehet, ha a jenkiknek, briteknek ezt lehet, akkor egy masik csövet masnak is.
Azert egy full megfigyelt Nato beltenger kozepen a partoktol nehany meterre, a pont ott cirkalo US flotta szeme lattara az oroszoknak felrobbantani a sajat draga gazvezetekuket nem semmi ugyesseg, es tudas lehetett. Megis hogy csinalhattak? Ott van kapasbol fel tucat Nato orszag sajat flottaja, legiereje, plusz egy kobor jenki flotta, aminek helikopterei pont a csovek folott gyakorlatozgattak egy napig, no meg a Nato repulok, Usa repulok... Es megis megcsinaltak, azert ez a Putyin tud valamit, nemigaz?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az a cső kuka örökre, igy jart Europa. Viszont ez egy precedens lehet, ha a jenkiknek, briteknek ezt lehet, akkor egy masik csövet masnak is.
Nehéz ügy. Persze az oroszok most robbanthatnák a norvég-lengyelt, csak a cucc Murmanszkban van hozzá. De ez olyan lavinát indíthat, ami... és Putyin beszari. Ezt már tudjuk, ő nem az az asztalborogatós csávó. Pedig, ez kb Pearl Harbor volt...

Igaz inkább a csicska németeknek.

Végül is, rövid távon az oroszok is nyertek vele, csak ez brutál anyagi veszteség nekik hosszú távon.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 472
13 272
113
1. nem is biztos, hogy olyan hatalmas
2. túl konvenvionális a megközelítésed. Ennél sokkal bonyolultabb/nehezebb problémákat is oldottak már meg tengeralattjáróval a hadtörténelem során, a legnagyobb publicitásnak talán az olasz második világháborús, illetve az amerikai hidegháborús megoldások örvendhetnek.
Minden tiszteletem az alaposan kiképzett sabálykönyveket és műszaki paramétereket oda-vissza kenő katonáknak, de néha jön egy kreatív Skorzeny típusú muki és megcsinálja azt, amire mindenki más épeszű azt mondta volna, hogy nem lehet... nem lehet addig, amíg valaki meg nem oldja. Ehhez néha az kell, hogy a vonatkozó szabályokat és előírásokat is kreatívan értelmezzék, de ha az adott ügy fontos, és nagyon akarják, sok esetben meg lehet oldani azt is, ami egyébként lehetetlennek tűnik. Nem véletlenül linkeltem be, hogy az orosz minitengeralattjárók már régóta fejfájást okoznak a Balti tengeren, szóval egyáltalán nem zárható ki az elméleti lehetősége.
(tényleg nem olvastál el semmit amit belinkeltem mielőtt válaszoltál a posztomra?)

A Forbest nem engedi olvasni, mert fizetős.

Egy kimásolt cikket megköszönnék !
 
W

Wilson

Guest

Nagy-Britanniában azt feltételezik, hogy Oroszország egy víz alatti drónnal robbantotta fel az Északi Áramlatot - média....​


2022. szeptember 28., szerda, 19:20


A brit védelmi szervek szerint Oroszország "szándékos és tervezett" támadást hajthatott végre drónnal saját Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 gázvezetékei ellen a Balti-tengeren.

Az Európai Pravda szerint erről a The Times számolt be egy jól értesült forrásra hivatkozva.

A forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Oroszország titokban egy autonóm víz alatti járművet szállított, amely rakományt szállít az orosz földgáz Európába történő szállítására épített csővezetékek kiválasztott pontjaira.

A forrás szerint a tengeralattjárót hónapokkal ezelőtt egy kisebb hajóról, például halászhajóról indíthatták el, majd robbanószerkezeteket dobhattak le a csővezetékek mellé.

"Hónapokig ott lehettek, és arra vártak, hogy felrobbanjanak" - tette hozzá a forrás a The Timesnak. Szerinte a robbanást például egy bizonyos frekvenciájú zajforrás felhasználásával kezdeményezhették, amelyet az Orosz Föderáció számára megfelelő időben lehetett a vízbe ejteni.

Mint ismeretes, az Északi Áramlatokat 27-41 milliméter vastag acéltest, valamint 60-110 milliméter vastag betonbevonat veszi körül. Sok robbanóanyagra lenne szükség, hogy áttörjék őket.

A szakértők elutasítják a tengeralattjárós verziót, mivel a Balti-tenger vize nem elég mély a bevetésükhöz.

Mint ismeretes, gázszivárgás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken. Feltételezések szerint ez a csővezetékek felrobbanása miatt történhetett.

 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
1. nem is biztos, hogy olyan hatalmas
2. túl konvenvionális a megközelítésed. Ennél sokkal bonyolultabb/nehezebb problémákat is oldottak már meg tengeralattjáróval a hadtörténelem során, a legnagyobb publicitásnak talán az olasz második világháborús, illetve az amerikai hidegháborús megoldások örvendhetnek.
Minden tiszteletem az alaposan kiképzett sabálykönyveket és műszaki paramétereket oda-vissza kenő katonáknak, de néha jön egy kreatív Skorzeny típusú muki és megcsinálja azt, amire mindenki más épeszű azt mondta volna, hogy nem lehet... nem lehet addig, amíg valaki meg nem oldja. Ehhez néha az kell, hogy a vonatkozó szabályokat és előírásokat is kreatívan értelmezzék, de ha az adott ügy fontos, és nagyon akarják, sok esetben meg lehet oldani azt is, ami egyébként lehetetlennek tűnik. Nem véletlenül linkeltem be, hogy az orosz minitengeralattjárók már régóta fejfájást okoznak a Balti tengeren, szóval egyáltalán nem zárható ki az elméleti lehetősége.
(tényleg nem olvastál el semmit amit belinkeltem mielőtt válaszoltál a posztomra?)
Ki az a barom aki ezt tengóval akarja megoldani, pont ott, ahol mindenki mindent lát, ha látni akarja.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113

Nagy-Britanniában azt feltételezik, hogy Oroszország egy víz alatti drónnal robbantotta fel az Északi Áramlatot - média....​


2022. szeptember 28., szerda, 19:20


A brit védelmi szervek szerint Oroszország "szándékos és tervezett" támadást hajthatott végre drónnal saját Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 gázvezetékei ellen a Balti-tengeren.

Az Európai Pravda szerint erről a The Times számolt be egy jól értesült forrásra hivatkozva.

A forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Oroszország titokban egy autonóm víz alatti járművet szállított, amely rakományt szállít az orosz földgáz Európába történő szállítására épített csővezetékek kiválasztott pontjaira.

A forrás szerint a tengeralattjárót hónapokkal ezelőtt egy kisebb hajóról, például halászhajóról indíthatták el, majd robbanószerkezeteket dobhattak le a csővezetékek mellé.

"Hónapokig ott lehettek, és arra vártak, hogy felrobbanjanak" - tette hozzá a forrás a The Timesnak. Szerinte a robbanást például egy bizonyos frekvenciájú zajforrás felhasználásával kezdeményezhették, amelyet az Orosz Föderáció számára megfelelő időben lehetett a vízbe ejteni.

Mint ismeretes, az Északi Áramlatokat 27-41 milliméter vastag acéltest, valamint 60-110 milliméter vastag betonbevonat veszi körül. Sok robbanóanyagra lenne szükség, hogy áttörjék őket.

A szakértők elutasítják a tengeralattjárós verziót, mivel a Balti-tenger vize nem elég mély a bevetésükhöz.

Mint ismeretes, gázszivárgás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken. Feltételezések szerint ez a csővezetékek felrobbanása miatt történhetett.

Annyiban igaz, hogy nem az oroszok. Amerikai spec búvárok, vagy drón. Én a búvárra tippelek. Bonyolult egy ilyen csövet megtalálni és megfelelően telepíteni rá a robbanóanyagot. Ez búvármeló, a drónok (autonóm módon végrehajtva) nem elég fejlettek ehhez legjobb tudomásom szerint.

Ps. A svédeknek tuti van telepített szonárhálójuk (vmilyen balti sosus) végig. A tengó vagy nagyobb drón lebukott volna. Talán autonóm, időzített akna vmilyen forma felismerő programnal a csőre...

Minden az amerikai hadgyakorlatra utal. Akkor.