[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
A szegényített uránnál nem a sugárzás a probléma, hanem az hogy nehézfém, tehát pl. az ólomhoz hasonlóan mérgező az elő szervezetek számára.

a becsapódásnál apró szemcsék és aeroszol formájában is a levegőbe, földbe kerül, így nagy területet szennyez el. mintha lepermeteznél uránnal egy területet.
Az urán 238 ami a kitermelt uránércben 99,3% ban van jelen, lassú neutronok hatására nem bomlik, erőműben igy tisztán nem használható.

Ez a 2 Vh között viszonylag olcsó hétköznapi anyag volt, vegyületéből sárga festéket gyártottak belőle vagy a szines filmek előhívására használták. Közben kiderült az erős vegyi mérgező hatása, valamint a hadiiparban is kezdték használni a II. Vh után, a közéletből eltűnt.

Vegyi mérgező hatása miatt a megengedett maximális mennyiség levegőben 0,2 mg/m3 (napi 8, heti 40 óra átlagában). Gondoljunk arra mikor egy lövedékképp becsapodik és porlik, ég... mennyi kerül a levegőbe?

Gyenge radioaktív anyag, 4,6 milliárd év a felezési ideje. Ez azt jelenti h kb 1 kg anyagnak átlag mintegy 5 - 6 atomja bomlik - másodpercenként (Gm számláló kattogása).

Radioaktivitás szempontjából, oldható vegyületeinek maximális testbe jutó sugár dózisa 0.2 micro-curie.
A talajba kerülő, vagy ott található (bánya) uránvegyületek a bomlásuk során keletkező radioaktív radon gáz miatt veszélyesek bizonyos területeken, ami mélyedésekben (pince, barlang stb) koncentrálódhat.

Szóval összefoglalva inkább az egész világon be kellene tiltani az ilyen lövedékek használatát...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 743
113
25january2023_Eastern_Ukraine_map.jpg

Liman felé is megindult az előkészítés.
25january2023_Eastern_Ukraine_Slavyansk_Kramatorsk_map.jpg

Ezt azért nem tartom hihetőnek, hogy egy ilyen kiscsaj, besétál Kijevbe majd felajánlja szolgálatát... Fura...
"Kijev adatainak titkosságát saját ügynökei veszélyeztetik. Most egy hírhedt ausztrál tévésztár, aki Ukrajnában zsoldos lett, zsarolja a rezsimet, azt állítva, hogy olyan adatokat szivárogtathat ki, amelyek súlyosan rontják az ukrán kormányról kialakult képet. Valóban, ahogy Ukrajnában belső érdekellentétek alakulnak ki, a zsarolás mindennapossá válik."
"Az ukrán hadsereg nyugati fegyvereket tárol atomerőművekben, abban a reményben, hogy Oroszország lecsap rájuk. Mivel azonban Oroszország valószínűleg nem követi el ezt a hibát, nem zárható ki, hogy Kijev false flag-akciót indít a közvetlen nyugati beavatkozás kikényszerítésére és a fegyverkínálat növelésére."
"Január 19-én, 24-én és 25-én orosz források olyan felvételeket tettek közzé, amelyek dokumentálják a közelmúltban a Lancet Loitering lőszerrel végrehajtott csapásokat a kijevi erők tarackjaira a különleges katonai műveleti övezetben."
Lista a Leo2t felajánló országokból, és a mennyiségéről.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 743
113
Kis hírdömping...
Zaporozsnye felé.
Futi-futi...
Ukrán tudósok...
Artyemovszk elszigetelése.
"Harci föveny"
Leó már ukránföldön?
Rand tanulmány...
Kárpátalja.
A T0504es út elvágva.
Kárpátalja.
Latin-Amerika fegyver menni feneketlen lyukrajna.
Zsoldosok.
Cnn.
Összfogl.
Ukránok...
Kolumbia...
Lo.
Összfogl.
Mesterlövészképzés.
Románia.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 575
113
Rogozin: A marker robot automatikusan eltalálja Abrams és Leopard tankokat
A "Marker" robot harci változatának elektronikus katalógusa van a vezérlőrendszerben, a látható tartományban és az infravörös célpontok képeivel. Ennek megfelelően a robot automatikusan meg tudja határozni az ellenfél technikáját. Például amint megkezdődik az Abrams és Leopard tankok szállítása az ukrán csapatok számára, a Marker megfelelő elektronikus képet kap, és képes lesz automatikusan felismerni és ATGM-ekkel eltalálni az amerikai és német tankokat” – mondta Rogozin.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Az orosz követtség átad egy hivatalos dokumentumot, hogy Németország hadba szeretne lépni egy nukleáris nagyhatalom ellen és minden német nagyváros legitim célpontja a hiperszónikus rakéták atomtölteteinek természetesen a (pult alatt) még folyamatban lévő összes energiahordozó és nyersanyagkereskedelmet megszüntetni, BRICS (Kínai) bojkott a német termékekre (autóipar) stb. stb. ...és írja alá a német kancellár tájékoztatják a NATO-t és az europai országokat is, hogy hivatalosan is vállalja ennek a következményeit (ezt megoldani, hogy a német közvélemény is megtudja) ...VAAAGY, ha esetleg ezt mégsem írnák alá, akkor az a retardált, szerencsétlen, hülye, ostoba, darwin-díjas, 1 bites, növények szellemi szintjén álló, szivárványos dzsenderszakadt p.csa kövesse az elődeit és mondjon le a f.szba, hajtsák el búvalb.szott k.rvaanyukájába!

Lehet felhivnák utána páran a nőt (pl. Máhron):

Xd
A brazil? A következő kínai?
:D
SZERINTED ők Putyin parancsainak engedelmeskednek?
Ufók? Azok is?
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 513
15 743
113
Nem fognak leállni az elmebetegek: Zselé már vadászgépeket és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat követel

Milyen állapotban vannak a hazai elmebetegek:

100 Leo áttöri, bocsánat, szanaszét rombolja az orosz vonalakat és meg se állnak Moszkváig, mert a Leo vs orosz tank, az bogár vs új m3 BMW
2697_d9347a94b249.jpg


A 444 szakértői Rácz Andrással megmondták a tutit, és ezek zabálják amit eléjük szórnak: oroszoknak nincs már, csak t62-es, azzal fognak szembenézni a leopárdok. a leendó ukrán f16-tal meg an2-esek. És ezt komolyan gondolják
3145_65e1a3d51dd6.jpg


Nem süllyedünk, nem süllyedünk. Rémhír! :D Nincs kényszersorozás, nincs embervadászat, csak propaganda, ne a szemednek higgy, és különbenisazoroszokvoltak :D
9106_724b69c0f4d0.jpg



Tegnapi hozzászólás: a 100 tankot csak repülőre kell rakni, és ma már be is lehet vetni, mert 12-14 óra alatt le lehetett volna szállítani, mert alig 1 óra az út. Biztos szabotálják szegény ukránokat, hogy nem értek még oda :D
17_f29ac3647e5d.jpg
Nem akarom elvenni angolszász lelkületű forumlakók kenyerét ezzel:
"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." - Winston Churchil

Ilyesztő az általános választójogban, h a szavazatuk értéke azonos egy orvossal, tudóssal, stb. Sajnos az utóbbi 100-150 év háborúi egy inverz-szelekciót eredményezett (a populáció legjobbjai tömegesen estek el, a hitvány meg szaporodott).
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
Kis hírdömping...
Zaporozsnye felé.
Futi-futi...
Ukrán tudósok...
Artyemovszk elszigetelése.
"Harci föveny"
Leó már ukránföldön?
Rand tanulmány...
Kárpátalja.
A T0504es út elvágva.
Kárpátalja.
Latin-Amerika fegyver menni feneketlen lyukrajna.
Zsoldosok.
Cnn.
Összfogl.
Ukránok...
Kolumbia...
Lo.
Összfogl.
Mesterlövészképzés.
Románia.
Kurva nagy szarban lehetnek ha már ott vannak a Leok! Nem arról volt szó, hogy hónapok mire megjelenik a harcmezőn?
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
A libsi firkászok,és szakegerek,állandóan úgy tálalják a közönségüknek,és az arra fogékonyoknak,hogy Soledar csak egy jelentéktelen sóbánya volt Bakhmut pedig egy kisváros semmi jelentősége nincs.Ahhoz képest a fél ukrán hadsereg ott tanyázik,nácik stb.Ha ezeket az egységeket az orsz haderő felmorzsolja azt megfogja érezni a kijevi rezsim.Nem hiába könyörögnek a kokósnak,hogy vonja ki őket. https://www.google.com/maps/d/u/6/v...entry=yt&mid=1iE-0CwiZnHYtLgndqU3l2G7VInoZE9o
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Kurva nagy szarban lehetnek ha már ott vannak a Leok! Nem arról volt szó, hogy hónapok mire megjelenik a harcmezőn?
Ha ott vannak, akkor már hetekkel, hónapokkal ezelőtt megkezdődött rájuk az ukránok kiképzése. Sőt, a technika már akkor úton lehetett, amikor nagy csinnadrattával bejelentették a szállítást. De ez nem egyedi eset ebben a háborúban, szerintem.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
még egy repülés tilalmi zónát is fostak kijelölni
Ezt amúgy hogy gondolod? A reptilalmi zónának van egy alapvető hátulütője:
Általában senki se szereti ha lőnek rá.
Csak amíg Líbia erre súlyos ökölrázást képes reagálni, a ruszkik meg rakéta szalvót. És ez még csak a csendes reakció. A hangosabb után meg nem marad túl sok minden a világból.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Bármelyik NATO tagállam maximum annyira számít explicit hadviselő félnek Ukrajnában, mint amennyire annak számított a Szovjetúnió Koreában vagy Vietnámban: semennyire. Nem hadat viselnek, hanem fegyvereket szállítanak.

Az észak-koreai MiG-15-ösök véletlenül nem a Szovjetúnióból (és részben Kínából) jöttek? És néha még a személyzet is?

Észak-Vietnám nem kevés számú vadászgépét (MiG-17/19/21) és légvédelmi rendszereit (SA-2) ki is szállította le nem csak a hárború előtt, de még aközben is folyamatosan? És vajon kinek a "tanácsadói" is üzemeltették a vietnámiak képességeit eleinte meghaladó szintet megkövetelő technikát?

Ahogy az arab-izraeli háborúkban sem számított hadviselő félnek se az USA, se a szovjetek, pedig hát például 1973-ban mindkét oldalról toltak oda bőven ezt-azt, néha még a harci cselekményekben is részt vevő kezelőszemélyzetet is.
Vietnámban a Magyar Néphadsereg katonái is voltak kinnt, aktívan részt vettek a harcokban (lérak).
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 131
113
Ezt amúgy hogy gondolod? A reptilalmi zónának van egy alapvető hátulütője:
Általában senki se szereti ha lőnek rá.
Csak amíg Líbia erre súlyos ökölrázást képes reagálni, a ruszkik meg rakéta szalvót. És ez még csak a csendes reakció. A hangosabb után meg nem marad túl sok minden a világból.
Ha nem lesznek sikeresek a most átadott harckocsik, IFV-k, lövegek, nem akarlak elkeseríteni, de szerintem a reptilalmi zóna lesz a következő!

Tényleg bele fog állni a nyugat, s igen jól látod, meg is fogjuk kapni érte globálisan a magunkét. Ez a cél, itt senki nem fog már hátrálni, ennyi. Aztán persze majd lehet keseregni, bánkódni azoknak a keveseknek, akik túlélik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 934
113
Rosszul látod!

Oroszország az aggresszor! Ha nem támadnak akkor nem kellene a sajátjaikkal így bánni! Meg különben is O1G!
Felmondtad a napi FOSt. A Slava Ukraini kimaradt. A "Mi lesz így az LMBTQ jogokkal!" szintén ...

Amúgy a kopasz is ezen az elven válaszolt az AFDsnek, tehát biztosan igazad van ...

Hogy az ígéretek ellenére mit keres a NATO a Baltikumban, hogyan lett a "Függetlenséget!", "Ruszkik haza!"t kiabáló volt VSZ országokból a függetlenséget feladó NATO és EU tag, az meg már legyen a történelem problémája, ugye?!

Eszembe jut a Korona legutóbbi évadában a Jelcint felszopó rész. Na abban is faxán megvolt az elképzelés, hogy miként is csinálják ki, forgatják ki, einstandolják a ruszkikat - elég volt hozzá egy alkesz bohóc -, de jött Putyin.

Nem, az, hogy viszik az átlagukránt, az a világelit és a NATO terjeszkedő politikájának a következménye. Putyinnak annyi köze van hozzá, hogy volt egy vörös vonal, amit a NATO fostalicska és a - hogyhogynem Trump alatt totál nyugi volt, jééé - mocskos demokraták átléptek, amire - mivel elmondta, így fog - így reagált a maci. A világ nem tanult Csecsenföldből, Grúziából, nem tanult Kazahsztánból. Ha Ukrajnából se tanul, és mellé teszem azt Moszkvát fogja támadni, akkor te is golyófogóként végzed, mint a lengyel és német barátaink, hacsak pont az "O1G"d előrelátása meg nem ment minket ...
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Pillants rá az Európai rad. háttérsugárzási adatokra: szerbia felfelé kilóg (1,3-1,8x annyi, mint itt kb.).
a szegényitett uránlőszereknek (DU) nincs köze a háttérsugárzási értékekhez.

A rákkeltő és mérgező tulajdonságai annak tudható be hogy alfa sugárzó ( amely sugárzásnak a sugárzási súlytényezoje 20x ) illetve nehézfémként is mérgező.

Amikor becsapódik egy harckocsiba porrá válik, elég és ennek hatására urán oxidok jönnek létre. Ezek a finom porok belégzése illetve növényekre rakodva, vízbe kerülve stb ezek elfogyasztása során, inkorporalodva tud mérgezni.

100 mg alatt van az eü határértéke nehézfémként, az égés a radioaktivitasra nincs hatással.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 187
113
Ha nem lesznek sikeresek a most átadott harckocsik, IFV-k, lövegek, nem akarlak elkeseríteni, de szerintem a reptilalmi zóna lesz a következő!

Tényleg bele fog állni a nyugat, s igen jól látod, meg is fogjuk kapni érte globálisan a magunkét. Ez a cél, itt senki nem fog már hátrálni, ennyi. Aztán persze majd lehet keseregni, bánkódni azoknak a keveseknek, akik túlélik.
A reptilalmi zónát be is kell tudni tartatni.
Az orosz légierő eleve nem repdes nyugat ukrajna felett.
A patriot is legfeljebb abba a zónában tud ténykedni.
Az orosz repülők K-ukrajnában ténykednek, oda pedig nem ér el a NATO légvédelem, illetve vadászgépek, s ha utóbbiak mégis igen, akkor célpontok lesznek az Oo. területéről indított rakétáknak. Ha pedig azokat támadják, akkor annyi a NATO keleti szárnyának, repterestől, városostól. Aztán amerika gondolkodhat a retilalmi övezetről.

Tény, hogy senki nem fog itt már hátrálni.
A létük a tét. Ha USA veszít, akkor annyi a globális befolyásának, még a Salamon szigetek is körbe röhögi. Ha az orosz, akkor oda az államiságuk, szétszedik őket, bábállammá teszik a maradékot - az orosz pedig a woke ideologia nyomán el lesz tüntetve, mint nép.

Ha a fenti ok miatt a nyugat mégis bevezeti a reptilalmi övezetet, nagyon el lehet keseredve, ti. akkor az már a III. Vh.
Az az ijesztő, hogy az USA - mint globális hatalmának megtartásának utolsó lehetőségére - erre készül. Azonban addig nem lép az eszkaláció magas fokára, amíg a svéd és finn nem lesz felvéve a nato-ba, hogy ott is felvonulhasson Oo. ellen.
Erdogán és OV. nem véletlenül teszi amit tesz. Az USA-nak ezt a tervét hátráltatja. Ezért már To. és Mo. tandem kizárásával fenyegetőzik.
Minden esetre már ismét és itt is időt (hónapokat!) veszített Amerika. Szoktam írni, hogy ez a háború az időről, mint a fizikai létünk legfontosabb meghatározójáról szól. Oo. ezt felismerte és jól is használja! Nem várt időben támadott, nem várt időhosszon harcol. Tudnak valamit ezek az orosz fizikusok!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 845
113
RQGosZ8.jpg


GBJIXHO.jpg


Ez a német technológiai fölény, ezt okozták a 70-es évekbeli páncéltörő rakétákkal bíró papucsos kurdok.

TIHWdVG.jpg


A kurdisztáni leszereplés miatt Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emirátusoknak sem adták el a Leopárdokat, nehogy megismétlődhessen ez ...
Te hülye vagy már ne is haragudj, azok időben előbb voltak és nem A4-eket akartak venni.

Miért is haluznak itt emberek jadüzenetet meg ilyesmiket? Az elmlt 1 évben több 100 (száz!!!) így úgy modernizált T-72-t kapott Ukrajna. Miért lenne ez a 2 zászlóaljnyi tank hadüzenet amikor 4-5 páncélosdandárnyi harckocsi nem volt az?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 862
113
Ezt amúgy hogy gondolod? A reptilalmi zónának van egy alapvető hátulütője:
Általában senki se szereti ha lőnek rá.
Csak amíg Líbia erre súlyos ökölrázást képes reagálni, a ruszkik meg rakéta szalvót. És ez még csak a csendes reakció. A hangosabb után meg nem marad túl sok minden a világból.
Én hogy gondolom? szerintem reálisan :)

Egy kérdést tettem fel, mert itt a tagság jó része bizony abban a hitben ringatja magát, hogy a NATO egy mindenható, mindenek felett álló szervezet, ami a technikai, minőségi,és morális fölényének hála, bármikor bekussoltatja, az elmaradott, kőkorszaki, barbár oroszokat, ami ha egy full laikus hollywood-i filmeken kinevelkedett belpesti értelmiségi szájából hangzik el, még nem olyan nagy bűn, hiszen rátudunk, hogy emberünk hülye ehhez, de amikor a hivatásos állományban szolgálók is ezt a mantrát nyomják full kretén módon, elrugaszkodva a valóságtól, na az már kardinálisabb probléma.

Erre szerettem volna rávilágítani!

Itt nem a köpenyes tevehajcsárokkal, meg a szandálos kecskepásztorokkal állnak szemben, ne az legyen a viszonyítási alap, bár ott sem termett azért sok babér a számukra, nem is értem, hogy gondolja itt pár ember, hogy ha ott nem sikerült akkor majd itt, ezek ellen fog.

pont ezért nem értem pl azokat sem, akik Ukrajna vagy Európa teljes megszállását vizionálják az oroszok által, fittyet hányva az ilyen "semmiségekre" mint pl a logisztika, a területbiztosítás, a helyi ellenállás leküzdése stb stb..


nekik inkább valami liberális portálon kellene eszet osztani, (bár ami nincs abból nehéz adni!) attól, hogy valaki a hülyeséget sokszor elismétli attól az még hülyeség marad, ez meg nem a göbbelsi propaganda portálja, itt inkább a realitást kellene előtérbe helyezni, erre próbáltam volna reflektálni.


cáfolat eddig nem érkezett rá..