[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 048
113

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Egy érdekes vélemény, én nem gondolom, hogy a Terminátor leszerepelt volna kb 1 et láttunk kilőve...

Oroszország fegyverkezési programjait végrehajtják, de szükségszerűen figyelembe veszik az általuk „különleges katonai műveletként” emlegetett háború tapasztalatait. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében meg is erősítette. Ez azt jelenti, hogy egyes fegyvertípusokat intenzívebben fejlesztenek, míg néhány a süllyesztőben köt ki. Viktor Murahovszkij katonai szakértő utóbbiak közé sorolta az ukránok által rettegett, Terminátor becenévre hallgató tűztámogató harcjárművet is.


Afganisztánt is megjárt amerikai katona halt meg Ukrajnában

Az amerikai hadsereg egyik wisconsini veteránja a múlt héten halt meg Ukrajnában harcolva – jelentette be most a gyászoló család.

A 28 éves Andrew Peters február 16-án halt meg, miközben a Nemzetközi Légió oldalán harcolt Ukrajna védelmében – írja a CNN.
PETERS VÉLHETŐEN A HETEDIK AMERIKAI, AKI AZ OROSZ INVÁZIÓ EGY ÉVVEL EZELŐTTI KEZDETE ÓTA AZ UKRAJNAI FRONTVONALAKON HALT MEG.

A Marshfieldben élő Peters még a középiskola elvégzése előtt, 2012-ben vonult be a hadseregbe. Afganisztánban szolgált 2014-ben, mielőtt novemberben Ukrajnában fogott fegyvert.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 788
113
Egy érdekes vélemény, én nem gondolom, hogy a Terminátor leszerepelt volna kb 1 et láttunk kilőve...

Oroszország fegyverkezési programjait végrehajtják, de szükségszerűen figyelembe veszik az általuk „különleges katonai műveletként” emlegetett háború tapasztalatait. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében meg is erősítette. Ez azt jelenti, hogy egyes fegyvertípusokat intenzívebben fejlesztenek, míg néhány a süllyesztőben köt ki. Viktor Murahovszkij katonai szakértő utóbbiak közé sorolta az ukránok által rettegett, Terminátor becenévre hallgató tűztámogató harcjárművet is.


Az indexes virtuális világban lehet. Én úgy emlékszem fokozták a rendelés darabszámát, mivel a Terminátor azon kevés technikák egyike amivel elégedettek.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 387
2 635
113
Már több helyen is olvastam, hogy megnőtt a fekete tengeri orosz flotta mérete. Itt valaki +11db ot írt. Máshol duplázást írnak. Írnak balti tengeri flotta áthajózásáról (boszporuszon csak nézték?) kaszpi egységekről, újonann vizre bocsátott hajókról.
Milyen hajó típusok kerültek át? Partra szálló van közöttük?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Oroszország és Ukrajna között a különbség még az űrből is látszik.
Az utóbbi években brutálisan irtották, rengeteg faanyag jött onnan nyugatra. Előtte a lengyelek voltak nagy spílerek faexportban, de őket az ukrán fa teljesen kiütötte, átálltak a feldolgozásra. Nem nehéz rájönni, hogy vajon miért lett egy gátlástalan gengszterek által tépázott velejéig korrupt ország az új forrás, mert míg a polszkák EU tagként mindenféle kritériumoknak meg kellett feleljenek, addig a hoholoknál tarra vágták az erdőket és szartak bele az egészbe, mert ha neadjisten valaki esetleg szót emelt volna az hamar egy sekély sírhantban találhatta magát. Nem tudom melyik oligarchák businesse volt, de az biztos hogy ott is nagy susmutolás ment, Kb mint a tojással, csirkével stb. Az EU-nál is durván meg voltak kenve emberek az biztos.
Amúgy tényleg. Mi van az ukrán energetikai infrastruktúrával?

Olyan meggyőződéssel írták itt a kommentelők hogy Oroszország csettintésre el tudja pusztítani, hogy még én is elhittem. Egy jó ideje viszont csönd van.
És gondolod, hogy nem tudnák teljesen kiütni? Nem az a cél hogy megsemmisítsék őket, hanem az, hogy az ipari termelést és a vasúti szállítást minél jobban lassítsák. Ha beleállnának szügyig, akkor azt a polgári lakosság szívná meg a legjobban. MÉG MINDIG NEM AZ A CÉL OKOSKA!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 534
113
Nekem az a problémám, konkrétan az "öt" című műsor egyes megmondóemberei most már 180 fokos fordulatot vettek (1 év alatt). 1 évvel ezelőtt még kinevették volna saját magukat. Érdekes világ lesz itt :(
Én képtelen voltam öt percnél tovább nézni. Pedig elszánt voltam. Úgy látom, hogy a kommentelők hasonló eredményre jutottak.

SÜRGŐS: Csapataink áttörték az ellenséges védelmi vonalat Avdeevka irányában (+ FOTÓ)​

Egységeink Krasznogorovkáig nyomultak előre, így beszélhetünk az ellenséges védelmi vonal áttöréséről Avdeevka irányában. Erről Szemjon Pegov katonai parancsnok, a WarGonzo projekt szerzője és vezetője számolt be forrásaira hivatkozva.
„Az orosz csapatok Krasznogorovkába nyomultak.
A projekt operatív forrásai arról számolnak be, hogy a 3. Gorlovszkaja-dandár erői az orosz hadsereg szomszédos egységeinek segítségével közel kerültek az Avdejevkától nyugatra fekvő Krasznogorovkához. Így a Novobakhmutovka elfoglalásának sikere után az orosz csapatok áttörték az ellenség védelmi vonalát a Donbass Front egyik legnehezebb és legmegerősítettebb szektorában - az Avdeevka irányban.
Krasznogorovka további elfoglalása egy újabb fontos lépés Avdiivka bekerítése felé, ahonnan a neonáciknak sikerült nyolc év alatt sok fellegvárral rendelkező erődvárost létrehozniuk.
Ezenkívül Krasznogorovkából rendszeresen hajtanak végre Donyeck terrorista lövedékeit nagy kaliberű tüzérségből” – közölte a távirati csatorna.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677328203

Artyomovszk (Bakhmut)

Egy forrás arról számol be, hogy a jagodnojei harcosaink sikerének hátterében az ukrán fegyveres erők felrobbantottak egy gátat északon. Elönti a Stupkit, az alsó utcákat. A víz az északi főhadiszállásról „balra ment”.
⭐️Harcosaink az Artemovszkij Front északi szakaszán fokozatosan fenyegetést jelentenek a város bekerítésére. Az ellenség súlyos veszteségei ellenére heves ellenállást fejt ki.

Bajtársaink a Donbass Russia csatornáról arról számolnak be, hogy újabb zsoldoshullám menekül Artyomovszkból.
A fizetés náluk „nappal”, dollárban történik. Elvileg, miután több napig álltál az ukrán területvédelem háta mögött, és megkerested a pénzed, elfuthatsz. Nem ukrán mobilok, hogy több órát éljenek a fronton.
És hogy miért menekülnek a PMC Wagner elől azok a zsoldosok, akiket senki sem tart számon, és akik minden szempontból törvényen kívüliek ebben a háborúban, később eláruljuk.
Ugyanakkor "Wagner" ukrán katonák holttestét adja át eltemetésre.

Orlen-csoport: Oroszország leállította az olajszállítást Lengyelországba a Druzsba vezetéken keresztül.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113
– Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó, Alapjogokért Központ
– Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, MCC Geopolitikai Műhely vezető
– Kosztur András vezető kutató, XXI. Század Intézet
– Varga Réka nemzetközi jogász; dékán, NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 784
14 192
113
Amúgy tényleg. Mi van az ukrán energetikai infrastruktúrával?

Olyan meggyőződéssel írták itt a kommentelők hogy Oroszország csettintésre el tudja pusztítani, hogy még én is elhittem. Egy jó ideje viszont csönd van.
Kedves Meszike , ha Te nem volnál itt fent, akkor nem tudnánk olyan jól szórakozni - időnként. Most viszont a kérdésed teljesen jogos felvetést tartalmaz, hát utánanéztem jelenleg mi a helyzet Ukrajna energiaellátásával export import vonalon.

És érdekes de ezt Te mintha megérezted volna mert most a F.O.S média lapít arról, hogy úgy látszik sikerült összefércelni a Nyugat Ukrajnai villamos hálózat 400 és 750 kV-os vezetékeit, és esetleg atomerőmű létesítményeit egymással, ideiglenes tákolással mert láss csodát:

Ma 13 órakor Kárpátalja térségébe ugyan Románia felöl érkezik 271 MW energia (ez önmagában a teljes Kárpátalját el tudja árammal látni) viszont :
-Magyarországra exportál Ukrajna 611 MW-ot
-Szlovákiába exportál Ukrajna 398 MW-ot.
A Nyugat Ukrán export most fél Paksnyi energiát ad az EU felé az ideiglenes javítás után

Lengyelország felé a felújítás javítás alatt lévő 750 kV-os rendszer továbbra is üzemképtelem, hiába adott ki tavaly nyár végén erre parancsot Zelenszkij , még a magyar F.O.S média is lehozta.

Sokkal rosszabb dél - kelet Ukrajna, Odessza térségének energia ellátása, mert hogy egyáltalán ott legyen villany, Románia szállít 685 MW-ot. Ezek szerint az elmúlt hetekben itt jelentősen romlott a helyzet.

Mivel Kárpátalja lubickol most a villanyban remélem nem kapcsolgatják ki a lakosságot napi rendszerességgel, csak hogy a többi rész szintjéhez igazítsák őket.

A Nyugat Ukrajnai rendszer tákolása és aláducolása azt jelenti hogy a Medvének elég csak egyet tüsszentenie vagy megfordulva fingania, hogy az egész egy pillanat alatt ismét összeomoljon mint a kártyavár- ha akarja. Ide nem kellene egy nap 50 -100 számra most ehhez rakétáznia. Ez azt mutatja, hogy azért a lakosságot kíméli amennyire lehet, nem akarja villany ügyileg őket tovább szivatni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
a két héttel ezelőtti moldáv kormányváltásnak nincs más magyarázata, mint hogy a volt kormányfő nem volt hajlandó behívni a felszabadító ukrán - és talán román - seregeket
mert úgy vélte hogy a következmények nem szolgálják moldova érdekeit
inkább lemondott
az újnak meg már nincs ilyen problémája, behívta vagy behívja őket
Igen. Ez volt az ok, csak ezt már nem akartam beleírni.
Ennek meg az oroszok fognak örülni tapsikolva.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 290
113
photo130.jpg

lejárt a szavatossága 19 valamikor, több mint 20 éve

Egy VDV csapat quad ATGM hordozó
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 048
113
Én képtelen voltam öt percnél tovább nézni. Pedig elszánt voltam. Úgy látom, hogy a kommentelők hasonló eredményre jutottak.
Kell hozzá türelem az biztos. Főleg Konok igénytelen a macskaszőrös felsőjében. Azért csak TV-ben szerepel...

Újabb index :)

"Moszkva csalódott, a Terminátor nem váltotta be a reményeket"​

 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 609
8 797
113
Egy érdekes vélemény, én nem gondolom, hogy a Terminátor leszerepelt volna kb 1 et láttunk kilőve...

Oroszország fegyverkezési programjait végrehajtják, de szükségszerűen figyelembe veszik az általuk „különleges katonai műveletként” emlegetett háború tapasztalatait. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében meg is erősítette. Ez azt jelenti, hogy egyes fegyvertípusokat intenzívebben fejlesztenek, míg néhány a süllyesztőben köt ki. Viktor Murahovszkij katonai szakértő utóbbiak közé sorolta az ukránok által rettegett, Terminátor becenévre hallgató tűztámogató harcjárművet is.


Afganisztánt is megjárt amerikai katona halt meg Ukrajnában

Az amerikai hadsereg egyik wisconsini veteránja a múlt héten halt meg Ukrajnában harcolva – jelentette be most a gyászoló család.

A 28 éves Andrew Peters február 16-án halt meg, miközben a Nemzetközi Légió oldalán harcolt Ukrajna védelmében – írja a CNN.
PETERS VÉLHETŐEN A HETEDIK AMERIKAI, AKI AZ OROSZ INVÁZIÓ EGY ÉVVEL EZELŐTTI KEZDETE ÓTA AZ UKRAJNAI FRONTVONALAKON HALT MEG.

A Marshfieldben élő Peters még a középiskola elvégzése előtt, 2012-ben vonult be a hadseregbe. Afganisztánban szolgált 2014-ben, mielőtt novemberben Ukrajnában fogott fegyvert.

A Moszkovszkij Komszomolec az kb. az ottani index. Azok leplezték le állítólag a Putyin-Kabajeva házasságot. Utána pedig a magyar sajtóhírek szerint be lett tiltva a lap. Egy példányát láttam több mint tíz éve az MK-ból,amiben szidták Putyint és Mironovot mint a bokrot.(Mironov akkor még kimondottan jóban volt Putyinnal, és házelnöki tisztségben volt éppen). A Terminatorról csak átfutottam a cikket. A szakértő igen érdekeseket mond. Kezdjük azokkal a megállapításaival, amikkel teljesen egyetértek: még több drón, még több Kalibr, Szolncepjok és Tornado kell a csapatoknak. Most térjünk át a BMPT-ről szóló megállapításaira: Szerinte az a gyengesége a Terminatornak, hogy nincs nagy kaliberű fegyverekkel ellátva, és így nem tudja hatékonyan leküzdeni az ellenséges gyalogságot, csak zavarni, plusz az ellenséges modern tankokat sem tudja leküzdeni a "kiskaliberű fegyvereivel". Ezen kívül a személyzetek kiképzésbeli hiányosságait, a tiszti állomány modern követelményeknek nem megfelelő képzettségét, és az ebből következő egymásközti kommunikáció nem megfelelőségéből következő gondokat emlegette. Továbbá, hogy a "kis kaliberű" fegyvereivel nem tud szétlőlni egy házat, társasházat, ahol ellenséges gyalogsági erők rejtőznek.
A kétcsövű 30mm-es gépágyú nem fogja a gyalogságot,nem lövi át a falat? Az IPTR-ek nem fogják a tankokat? WTF?? És volt még egy érv: az eszköz nem volt elterjedt a csapatoknál nagy mennyiségben így a tankok többségében a BMPT-k támogatása nélkül kellett dolgozzanak, így nem mindig volt tökéletes az együttműködés ott, ahol megjelent az új vas. A BMPT előnyének azt írta jóvá, hogy tényleg olyan mint egy robot, ezért is a "Terminator" név: nagyon gyorsan észleli az ellenséges erőket, nagyon gyorsan tud reagálni, és nagyon sok funkciója automatizált, és az automata módban is hatékony, jól választ, jól küzdi le a célt. A tankok hátránya a gyalogság elleni küzdelemben a rosszabb kilátás elsősorban a szakértő szerint. Szerinte mivel kevés van belőle, így inkább ne is legyen több, hanem a gyalogos katonák kapjanak még a jelenleginél is több páncéltörő eszközt, és ne legyen egy specifikus célra egy külön jármű. Szerintem ismét csak WTF?

Rövidebben összefoglalva a szakértő véleményét: -A Terminator jó mert gyors, mert nagyon gyorsan észleli és leküzdi az ellenséges erőket, és mindezt nagyfokú automatizáltság mellett tudja.
-Nem jó mert csak "kis kaliberű fegyverzete van" (aha 30mm-es gépágyúk, IPTR-ek,automata gránátvetők...)
-Nem jó mert csak kevés van belőle a csapatoknál, így nem mindig zökkenőmentes az együttműködése a harckocsikkal
-Nem jó, mert a parancsnokaik nem elég képzettek a XXI-századi összhaderőnemi harchoz( erről mi a bánatos f@szomat tehet a jármű?????)
-Nem jó mert kevés van, így nem is érdemes rendszeresíteni, inkább a gyalogság kapjon további pct fegyvereket (???)

Tehát nekem ezek nagyon önellentmondásos megállapítások. A 30mm-es gépágyúkra sokmindent lehet mondani, de azt nem, hogy kis kaliber lenne. Az IPTR-ek szintén nem a kis kaliber témakörébe tartozó eszközök. Azt pedig a gép ellen felhozni érvként, hogy a parancsnokai nem elég képzettek, minimum érdekes. Ahogyan az is, hogy kevés van belőle? Bakker rendelni kell belőle sokat, és akkor nem csak kevés lesz belőle. A szalértő szavaiból nekem az tűnik ki, mintha nem látná át a harcjármű mögötti koncepciót. Mert akinek az IPTR-ek és a 30mm-es gépágyúk kis kaliberűek, az inkább még egy tankot akar, nem pedig egy tankTÁMOGATÓ harcjárművet. Csak akkor visszakapná a tanknak minden egyes gyalogsággal szembeni harc esetén meglévő hátrányait is, amelyek ennél a járműnél el sikeresen lettek tüntetve. Egyébként pedig 9 hónap alatt összesen ki tudtak lőni egyet a BMPT-ből. Tehát egyáltalán nem tűnik gagyinak a vas.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 534
113

Vegyipari üzem lángokban áll Kijevben (VIDEO)​

Kijevben ég egy vegyipari üzem Obolonban.
A tűz 2000 négyzetméteren terjedt ki. méter. A tűz oka ismeretlen.
„A tűz az egyik vállalkozás területén lévő fémraktárban keletkezett. Körülbelül 2000 négyzetméternyi terület ég” – írta a Telegram csatornáján Vitalij Klicsko kijevi polgármester.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677334380

Az emberek tömegesen hordanak virágot az orosz tanknak: nem a tervek szerint ment az ukrán akció Berlinben (FOTÓ)​

Nem a tervek szerint alakult az ukrán akció Berlinben.
Tegnap, az NMD kezdetének évfordulóján egy orosz harckocsit helyeztek el a németországi orosz nagykövetség elé „az ukrajnai háború emlékére”.
Ahogy az akció egyik kezdeményezője, Wieland Gibel a közösségi oldalon elmondta, egy T-72-esről volt szó, amelyet Bucha közelében lőttek le 2022. március 31-én.
Az üzenetet azonban a hétköznapi németek félreértették, virágot kezdtek vinni a tankba, és támogató szavakat írtak rá Oroszországnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677336807

Irán bemutatott egy új felderítő és csapásmérő drónt, a Shahed-149 "Gázát".

Ягодное teljes mértékben a Zenészek irányítása alatt áll.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
A Moszkovszkij Komszomolec az kb. az ottani index. Azok leplezték le állítólag a Putyin-Kabajeva házasságot. Utána pedig a magyar sajtóhírek szerint be lett tiltva a lap. Egy példányát láttam több mint tíz éve az MK-ból,amiben szidták Putyint és Mironovot mint a bokrot.(Mironov akkor még kimondottan jóban volt Putyinnal, és házelnöki tisztségben volt éppen). A Terminatorról csak átfutottam a cikket. A szakértő igen érdekeseket mond. Kezdjük azokkal a megállapításaival, amikkel teljesen egyetértek: még több drón, még több Kalibr, Szolncepjok és Tornado kell a csapatoknak. Most térjünk át a BMPT-ről szóló megállapításaira: Szerinte az a gyengesége a Terminatornak, hogy nincs nagy kaliberű fegyverekkel ellátva, és így nem tudja hatékonyan leküzdeni az ellenséges gyalogságot, csak zavarni, plusz az ellenséges modern tankokat sem tudja leküzdeni a "kiskaliberű fegyvereivel". Ezen kívül a személyzetek kiképzésbeli hiányosságait, a tiszti állomány modern követelményeknek nem megfelelő képzettségét, és az ebből következő egymásközti kommunikáció nem megfelelőségéből következő gondokat emlegette. Továbbá, hogy a "kis kaliberű" fegyvereivel nem tud szétlőlni egy házat, társasházat, ahol ellenséges gyalogsági erők rejtőznek.
A kétcsövű 30mm-es gépágyú nem fogja a gyalogságot,nem lövi át a falat? Az IPTR-ek nem fogják a tankokat? WTF?? És volt még egy érv: az eszköz nem volt elterjedt a csapatoknál nagy mennyiségben így a tankok többségében a BMPT-k támogatása nélkül kellett dolgozzanak, így nem mindig volt tökéletes az együttműködés ott, ahol megjelent az új vas. A BMPT előnyének azt írta jóvá, hogy tényleg olyan mint egy robot, ezért is a "Terminator" név: nagyon gyorsan észleli az ellenséges erőket, nagyon gyorsan tud reagálni, és nagyon sok funkciója automatizált, és az automata módban is hatékony, jól választ, jól küzdi le a célt. A tankok hátránya a gyalogság elleni küzdelemben a rosszabb kilátás elsősorban a szakértő szerint. Szerinte mivel kevés van belőle, így inkább ne is legyen több, hanem a gyalogos katonák kapjanak még a jelenleginél is több páncéltörő eszközt, és ne legyen egy specifikus célra egy külön jármű. Szerintem ismét csak WTF?

Rövidebben összefoglalva a szakértő véleményét: -A Terminator jó mert gyors, mert nagyon gyorsan észleli és leküzdi az ellenséges erőket, és mindezt nagyfokú automatizáltság mellett tudja.
-Nem jó mert csak "kis kaliberű fegyverzete van" (aha 30mm-es gépágyúk, IPTR-ek,automata gránátvetők...)
-Nem jó mert csak kevés van belőle a csapatoknál, így nem mindig zökkenőmentes az együttműködése a harckocsikkal
-Nem jó, mert a parancsnokaik nem elég képzettek a XXI-századi összhaderőnemi harchoz( erről mi a bánatos f@szomat tehet a jármű?????)
-Nem jó mert kevés van, így nem is érdemes rendszeresíteni, inkább a gyalogság kapjon további pct fegyvereket (???)

Tehát nekem ezek nagyon önellentmondásos megállapítások. A 30mm-es gépágyúkra sokmindent lehet mondani, de azt nem, hogy kis kaliber lenne. Az IPTR-ek szintén nem a kis kaliber témakörébe tartozó eszközök. Azt pedig a gép ellen felhozni érvként, hogy a parancsnokai nem elég képzettek, minimum érdekes. Ahogyan az is, hogy kevés van belőle? Bakker rendelni kell belőle sokat, és akkor nem csak kevés lesz belőle. A szalértő szavaiból nekem az tűnik ki, mintha nem látná át a harcjármű mögötti koncepciót. Mert akinek az IPTR-ek és a 30mm-es gépágyúk kis kaliberűek, az inkább még egy tankot akar, nem pedig egy tankTÁMOGATÓ harcjárművet. Csak akkor visszakapná a tanknak minden egyes gyalogsággal szembeni harc esetén meglévő hátrányait is, amelyek ennél a járműnél el sikeresen lettek tüntetve. Egyébként pedig 9 hónap alatt összesen ki tudtak lőni egyet a BMPT-ből. Tehát egyáltalán nem tűnik gagyinak a vas.
Amit már én is kifejtettem ezzel kapcsolatban: ez a jármű semmivel nem tud többet mint egy IFV, cserébe nem képes elvinni egy rajt. És ami még nagyon fontos, hogy nem az orosz haderő igényei elapján készült, hanem elkészítették és rátukmálták a hederőre. Emlékezz vissza az első gyakorlat után mit mondott az orosz hader: jó-jó, dew meg kell találni a helyét. Na ez pont az a szituáció amikor megkérdezik, hogy szép-e a barátnőd és te azt válaszolod, hogy jól főz.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 784
14 192
113
photo130.jpg

lejárt a szavatossága 19 valamikor, több mint 20 éve

Egy VDV csapat quad ATGM hordozó
Ez is mutatja hogy milyen kimagaslóan sikeres - üzletileg - ez a konfliktus (nem nevezhetem háborúnak)

Gondolj bele, ezt a hajtóművet igen nagy költségekkel kellene megsemmisíteni, ártalmatlanítani, már régen ideje lett volna. Ehelyett gondolom az újkori árán, vagy annak néhányszorosán segélyként elszámolva- a sejejtezés költsége helyett most a gyártó, v raktározó és politikus számára ez egy potya , ingyen pénz... Gondolják hogy a konfliktusban előbb - utóbb úgyis selejtezésre kerül, itt nem kell elszámolni a környezetszennyezéssel így az emberi áldozatokkal sem.

A garanciális időre azért visszatérve, az a magyar katona, akinek 1990 előtt szerencséje volt az 5 15 éve lejárt, Kecskeméti Konzervgyár által elkövetett disznósajt konzervhez reggelire, az tudja h mit sem érnek ezek a modern feliratok, a használhatóság a lényeg. Sok mai embernek téves elképzelései vannak arról, hogy a dátumot meg kell nézni, 1 nappal előtte mint a tök új lenne, 1 nappal lejárata után a termék kinéz a dátumra, és azonnal megromlik...és kidobja. (Emberi hülyeség teteje)

A konzervgyártás csúcsára visszatérve, használhatóságát mutatta, hogy nincs labdaszerűre felpuffadva a konzerv test, az igaz, hogy a disznósajt az évek során majdnem dió méretre összeugrott benne, kipréselve magából minden csepp paprikás zsírt..

Így ha fülünk mellett megráztuk, el lehetett vele játszani az "erre csörög a dió" mutatványt. Viszont az éhség nagy úr sokszor még ennek is örültünk - ha van..
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 339
10 697
113
A Leopard 2 topikból ide is bemásolva:

.
Nincs választásuk, megtámadta őket Oroszország ami a haderejének minden inkompetenciája ellenére meg fogja nyerni ezt a háborút. A kérdés az, hogy mi marad Ukrajnából.

Amiket műveltek az orosz ajkú/identitású lakossággal 2014-től, abban benne volt elméletileg, hogy esetleg Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát.
Sokunkkal egyetemben én sem gondoltam, hogy megteszik az oroszok.

Nem jött be.


Megtették.

De amúgy mire gondolt a költő?
Provokálják a náluk minden téren sokszorosan nagyobb és erősebb (ráadásul nukleáris) országot/hatalmat?
S nem lesz következménye?
Nem alkalmaztak profilalkotót, hogy felmérjék Putyin támadási hajlandóságát?

Vagy csak elhitték a Nyugatnak - többek között -, hogy teljes mellszélességgel melléjük/mögéjük áll?
...hát ez sem jött be.
('56-ban nekünk sem...)

Igen;
Oroszország a haderejének minden inkompetenciája ellenére meg fogja nyerni ezt a háborút.

Ezt lehetett tudni 2014-ben is.

Mert ez a papírforma.

Nem lett volna tán törvényszerű, ha a NATO teljes kompetenciájával beleáll a konfliktusba.
Ha beleáll.
Ha nem fajul nukleáris armagedonná.
Ha, ha.
Csupa ha.

Van választásuk.
Csak ők elmennek a falig, s még azon is túl.

Ilyen már történt. 1945-ben. Berlinben.
Tudjuk, hogy mi lett a vége.

Medvegyev megígérte.

S Medvegyevből kinézem, hogy nem csak ígér, de be is tart.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 632
55 159
113
Ez is mutatja hogy milyen kimagaslóan sikeres - üzletileg - ez a konfliktus (nem nevezhetem háborúnak)

Gondolj bele, ezt a hajtóművet igen nagy költségekkel kellene megsemmisíteni, ártalmatlanítani, már régen ideje lett volna. Ehelyett gondolom az újkori árán, vagy annak néhányszorosán segélyként elszámolva- a sejejtezés költsége helyett most a gyártó, v raktározó és politikus számára ez egy potya , ingyen pénz... Gondolják hogy a konfliktusban előbb - utóbb úgyis selejtezésre kerül, itt nem kell elszámolni a környezetszennyezéssel így az emberi áldozatokkal sem.

A garanciális időre azért visszatérve, az a magyar katona, akinek 1990 előtt szerencséje volt az 5 15 éve lejárt, Kecskeméti Konzervgyár által elkövetett disznósajt konzervhez reggelire, az tudja h mit sem érnek ezek a modern feliratok, a használhatóság a lényeg. Sok mai embernek téves elképzelései vannak arról, hogy a dátumot meg kell nézni, 1 nappal előtte mint a tök új lenne, 1 nappal lejárata után a termék kinéz a dátumra, és azonnal megromlik...és kidobja. (Emberi hülyeség teteje)

A konzervgyártás csúcsára visszatérve, használhatóságát mutatta, hogy nincs labdaszerűre felpuffadva a konzerv test, az igaz, hogy a disznósajt az évek során majdnem dió méretre összeugrott benne, kipréselve magából minden csepp paprikás zsírt..

Így ha fülünk mellett megráztuk, el lehetett vele játszani az "erre csörög a dió" mutatványt. Viszont az éhség nagy úr sokszor még ennek is örültünk - ha van..
2019 február 28 járt le a szavatossági ideje. Még tök jó!