[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Csapataink tüzérségi előkészítés után lerohanták a hohol tengerészgyalogság egy árkát. Ketten meghaltak, a harmadik egy Novorosszija felvarrót tett magára, így csak fogságba került. Nem lennék a helyében mikor elkezdik majd kérdezgetni a felvarró eredetéről :S
A Jóisten kegyelmezzen meg neki!
Csecsen testvéreink takarítják a kremennajai erdőt. Allah tartsa meg drága testvéreinket erőben, egészségben!
A DPR rendészei hohol szabotőröket fogtak orosz egyenruhában. Nagyon kegyesek hozzájuk, háborús zónában az ilyesmi azonnali főbelövéssel szokott járni.
Nem is tudom erre mit mondjak... A büdös kolhozmuzsikjai arra büszkék, hogy HIMARS-szal lőnek tűzoltókra/mentőkre???
Ismét egy komoly hőstett, Tolsztoj és a többi briganti már rég rászolgált erre!!!
És a végére egy gyöngyszem :
Az LGBtPQRMZSTKUX fájter bátran mondja a frankót :D :D :D
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Nem, de hatszorosára emelkedtek az energiaárak, egy rakás cég leállt, becsődölt, csődközelbe kerűlt, a háztartásoknak, cégeknek, közintézményeknek sok esetben nem szabadott úgy fűteni, mint ahogy kellene és ahogy az évszak megkívánja, és mindezt úgy, hogy valami kurva gyenge tél volt. Ráadásul az idén is maradnak az energiaárak, mert a besztokkolt gázat magas áron és az új gázat magas profiton fogják értékesíteni. És ez még csak egy év volt.
Cunci kapitánynak ...azaz khm Roburnak igaza van!
Hatalmas tévedés! Nem mind csődöltek be...nálunk is pl. egy nyugat-európai gyár ("kapcsolatunk") is úgy volt, hogy decemberben becsődől, de mégis dacolt a hatalmas energiáremelésekkel ukrajnáért :hadonaszos::hadonaszos:

...azután egy végzetes januári estén sajnos egy teljesen véletlen epületgépészeti üzemhiba miatt pont, mikor nem volt tartózkodott benn senki ...porig égett :( ...

De mekkora mákjuk volt, hogy még tavaj októberben biztositást kötöttek rá..hmm...tök mázlijuk volt!! Ezek a nyugati vezetők mindig hihetetlen érzékkel készülnek rá a jövőre!

/Igen! Ez megtörtént!! És a gyengébb képességűek miatt: az utolsó pár sorban...csak ironizálok/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 546
113

Megszakította az orosz nagykövet az Ukrajnáért tartott egy perces csendet az ENSZ ülésén (Videó)​

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egyperces, csendes tiszteletadásra szólította fel a Tanácsot, „az agresszió áldozatainak” tiszteletére.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egyperces csendes tiszteletadásra szólította fel a Tanácsot, „az agresszió áldozatainak” tiszteletére. De amikor ő és a közgyűlés tagjai mindannyian felálltak, hogy megtartsák a csendet, az orosz ENSZ-nagykövet, Vaszilij Nebenja szót kért – számolt be a Sky News.
A testület ezért újra leült.
„Azért állunk fel, hogy tisztelegjünk az Ukrajnában 2014-től kezdődően történt események minden áldozatának emléke előtt. Mindazokéra, akik elpusztultak. Minden élet felbecsülhetetlen értékű” – mondta, látszólag a háborúban elvesztett orosz életekre utalva.

Russia interrupts minute's silence for victims of Ukraine war at UN security council meeting​


Állítólag - az egyik kommentelő szerint - végül felálltak.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
"ez a jármű semmivel nem tud többet mint egy IFV, cserébe nem képes elvinni egy rajt."
Hogy az IFV-jük olyan hogy 1 20 mm gépágyú levesszűrőt csinál belőle az ne is zavarjon, hogy ne igy legyen azért van ez a jármű.
Az úriember aki állítólag katona és képezték az ilyettén tényeket gyakran ignorálja és csak azok érdeklik amik az ő magasztos szakmai gondolatmenetét alátámasztják ! Mellesleg tényleg megnéznék egy olyan nyugati IFV-t amint van 2 db 30 mm-es gépágyú , 2db 40 mm-es automata gránátvető és 4 db ATGM indító illetve olyan felderítő és tűztámogató automatizált rendszer mint a BMPT-ben ! A páncélvédettségét most nem firtatnám újból !
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 791
113

Február van még, de ő majd áprilisban utazik és kéri Kínát, hogy segítsen. Vajon akkor is ilyen ráérősen intézkedne, ha az ő rokonai halnának meg a lövészárokban nap mint nap? Képmutató az egész nyugati kompánia! Ülésezgetnek egymással, zéró hatású szankciókról vitázgatnak, de semmit sem tesznek a háború befejezése érdekében.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Nem tudnak végezni az oroszok Európában. Még Ukrajnában, de Donyeckben sem. Azt a xaros kis Bakhmutot, 70.000-es porfészek ősz óta ostromolják.
Direkt csinálják, nem akarnak gyorsan végezni mert akkor a hülyéket nem lehetne megtéveszteniük és kibújna a szög a zsákból. Csak sima erő felmérést csinálnak mit tudnak az amerikaiak. Szépen lassan kiismerik őket(nyugat), felfejlesztik a hadiipart és ennél jobb és viszonylag kis veszteséggel járó kiképzést nem is tudnának csinálni 1 millió katonának. Kigyomlálják az alkalmatlan parancsnokokat, kiküszöbölik a hibákat. Nem hiszek nekik szerintem a Kínaiakkal nagyon régen készülnek erre. Teljesen jó a stratégiánk, kimaradni ebből és megakadályozni minden kísérletet, hogy belehúzzanak. Figyeld meg milyen gyorsan hátrálnának ki a nagypofájú NATO tagok a háborúból (lsd tankok átadása pl)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113

Ha stratégiai szinten nézzük és elemezzük a nem-háborút, nos, nem tehetünk mást, mint hogy a pesszimisták által bemutatott következtetésekre és beszédtémákra jutunk. Mármint ha őszinték vagyunk.
De a narratíva mostanra eltolódott, és a vita taktikai szinten kerül kialakításra. Vagyis a Bakhmut körüli eseményekről beszélnek most az orosz hírek és a kommentátorok. De a Bakhmut körüli akció taktikai jellegű. A katonai műveleteknek három szintje van, legalábbis az orosz iskola szerint.

Taktikai

Operatív

Stratégiai

És ha a Bakhmut offenzíva gyors befejezésében reménykedtek, nos... Van még egy rossz, de teljesen kiszámítható hírem a számotokra.

URA:

A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin cáfolta a Bakhmut (Artemovszk) közelében 1,5 ezer ukrán katona bekerítéséről szóló információkat. Kommentárját Prigozsin sajtószolgálata a hivatalos távirati csatornán tette közzé. Megjegyezte, hogy az ukránok erős ellenállást tanúsítanak, és Bakhmut (Artemovszk) a közeljövőben nem lesz bevéve.

"Az ellenség minden irányban egyre aktívabb, egyre több új tartalékot vonultat fel. Minden nap 300-500 új harcos közelít Bakhmut felé minden irányból. A tüzérségi tűz napról napra fokozódik" - mondta Jevgenyij Prigozsin. Felhívta a figyelmet a pozitív ígéretek helytelenségére, amelyek a közeljövőben nem válnak valóra.

Jelenleg heves harcok folynak Bakhmut (Artemovszk) közelében. Az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeiről Bakhmut közelében számolt be az amerikai média, számol be a 360 TV csatorna . Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy Bakhmut elfoglalása lesz a kulcsa Oroszország győzelmének az ukrajnai konfliktusban, írja a Nemzeti Hírszolgálat . A DPR megbízott vezetője Denis Pushilin azt mondta, hogy az orosz hadsereg 1,5 ezer ukrán katonát vett körül Bakhmut közelében .

Ezt állítsa szembe a háború kezdeti napjaival, amikor Ukrajna egész területeit színezték ki a térképeken és osztották meg Oroszország szakértői és bloggerek. Most pedig mezők, gyárak és kis farmok vannak kiszínezve. És megpróbálják ugyanazt a hype-ot fenntartani, mint amikor egész tartományok elfoglalásáról beszéltek. Vagy talán videókat mutatnak majd egy felrobbantott tankról. Vagy egy szakasznyi katonát, akikre egy drónról dobnak le egy gránátot. Nagyon érdekes felvételek, ne értsenek félre. Egy másfajta háborút látunk - az első világháborús lövészárok-háború és a mini-sztálingrádok keverékét.

De tagadhatatlan, hogy egyfajta "nagyítás" történt. Legjobb esetben is végtelenül sok olyan városról beszélünk, amelyekért már hónapok óta harcolnak.

A dolgok taktikai szintjéről vitát folytatni a maga nemében méltó elfoglaltság. De nem akkor, ha azt egy csali és csere kontextusában tálalják. Vagyis nagyszabású offenzívákat ígértek nekünk. Bármilyen hevesek is a harcok Bakhmutban, ez nem vesz el semmit abból a tényből, hogy a frontvonalakon mindenhol máshol holtponton vagyunk. Ráadásul az emberek a taktikai szintű adatok alapján következtetéseket vonnak le a háború stratégiai szintű helyzetéről.

A hadműveleti szintű fejleményekkel kapcsolatban is tévednek.

Mondok egy konkrét példát arra, hogy mire gondolok. Bakhmut, még ha be is veszik, operatív szinten nem fogják kihasználni. Vagyis nem terveznek semmilyen nyomon követést. Ezt már hónapok óta mondom. Nincsenek nagy mennyiségű tankok és tartalékos csapatok, amelyeket az ellenségre vethetnének, ha Bakhmut, az ukrán védelmi vonal egyik kulcspontja (legalábbis ezt mondják nekünk) végre Ukrajnához kerül. És most megerősítést kaptunk arról, hogy Bakhmut nem esik el egyhamar az ottani harcokat vezető ember által. Tehát itt van a megerősítés, hogy Wagner, aki nagyrészt egyedül dolgozik, sem taktikailag, sem operatívan nem képes biztosítani a győzelmet ezen a fronton.

Ha Bakhmut valóban fontos pont lenne a védelmi vonalban, és mindenáron el kellene foglalni, akkor több erőforrást kellene a területre fordítani. Ismétlem, Oroszország nem fordít jelentős erőforrásokat arra, hogy taktikai vagy hadműveleti győzelmet érjen el a térségben. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy Bakhmut egy politikai cél, amelyet Wagner azért követ, hogy javítsa a politikai rangsorban elfoglalt helyét otthon, akkor a helyzet hirtelen világosabbá válik. Ez fényt deríthet arra is, hogy Wagner csapatai miért támadták hangosan Geraszimov első védelmi miniszterhelyettest, amiért nem látja el őket a szükséges lőszerrel. Progozsin viszálykodik a védelmi miniszterrel, Shoigu-val, és talán még egy puha puccsot is megkísérelt ellene.

Bakhmut tehát Wagner tollának kellett volna lennie, nem pedig a háború fordulópontjának.

Ez jól kapcsolódik a háborús erőfeszítések stratégiai dimenziójáról szóló vitánkhoz. Az első napokban egy világos stratégiát láttunk, amely nagy csapatmozgásokban, gyors áttörésekben és területmegszilárdításban stb. nyilvánult meg. Azóta nagyon keveset láttunk ugyanebből a fajta hadviselésből. Volt egy sikeres előrenyomulás Donyeckben, de kifogyott a lendületből, és az ukrán hadsereg őszi ellentámadásai visszafordították az elért eredményeket.

És ezután már tényleg nem láttunk semmit, ami egy koherens stratégiára hasonlított volna Oroszország részéről. Csak feudális parancsnokai közötti viszálykodást és egy védekező vonal megtartására tett kísérletet. Jelenleg sehol sincsenek nagy koncentrációban friss orosz erők, kivéve talán Fehéroroszországot.

Fogalmunk sincs arról, hogy mik Oroszország tervei stratégiai szinten.

Egyesek a kimerítő hadviselés gondolatát vetették fel - vagyis azt, hogy az oroszok egyszerűen arra összpontosítanak, hogy minél több ellenséges katonát öljenek meg, és nem a kulcsfontosságú célok vagy területek biztosítására. Ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy ez egy szörnyű stratégia, kevés jel utal arra, hogy Oroszország valóban ezt a stratégiát követi. Ismétlem, Bakhmut, ahol Oroszország brutális őrlő akciót folytat, és tömbről tömbre harcol az épületekért és gyárakért, szó szerint az ellentéte az állítólagos kimerítő hadviselési stratégiának. Wagner embereket küldött arra, hogy frontálisan vegyék be az ellenség megerősített állásait. Minden háborúban egy megerősített védekező állás elfoglalása erőtöbbletet vagy ütközőt jelent a védők számára. Ha a cél a kopásos hadviselés, akkor miért kell támadásba lendülni az erődített állások ellen?

Ennek egy cseppnyi értelme sincs.

Továbbá, ahhoz, hogy ennek a kimerítő hadviselési stratégiának értelme legyen, Oroszországnak sokkal több embert kellene megölnie, mint amennyit elveszít. A mostani adatok szerint azonban Oroszország a háború kezdeti napjaiban több embert vesztett a kockázatos hadműveletek miatt. Aztán a tüzérségi fölényüket felhasználva több ukrán embert kezdtek el ölni, mint amennyit elvesztettek, ez igaz. Azonban az erődített állások elleni támadásnak ismét a másik irányba kellett volna kiegyenlítenie a mérleget.

Úgy vélem, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy Ukrajna gyorsan megközelítette a 100 ezer katonai halottat az SMO kezdetének évfordulójára, és Oroszország lemaradt, de nem ennyivel. A témára pedig a Nem-háború kezdetének egyéves évfordulóján visszatérek.

Ha a stratégia a kimerítő hadviselés, akkor egyszerűen számoljatok magatoknak. Hány évnyi harcra lesz szükség ebben az ütemben ahhoz, hogy megsemmisítsük az ukrán hadsereget, amely most legalább 700 ezer főt számlál, és amelynek létszáma folyamatosan emelkedik, és amely elméletileg könnyen besorozhatna még egymillió embert? És persze a soraikat mindeközben nyugati zsoldosokkal egészítik ki. Lengyelország nyíltan bevallja, hogy tankcsapatokat képez ki és tiszteket küld Ukrajnába, és a NATO is ezt teszi.
Tehát igen, voltak taktikai győzelmek Bakhmutban. A Herszonból való sima visszavonulás óta azonban nem voltak sikeres orosz hadműveletek (ha azt is bele akarjuk számítani), és senki sem tud rámutatni egy olyan koherens stratégiára, amelyet akár a harctéren, akár a belügyi fronton követnének.

Mindez arra utal, hogy az orosz elitnek nincs gyomra ehhez a harchoz, és a háttérben zajlik az alku kidolgozása.


Ha stratégiai szinten a cél a kimerítő hadviselés, akkor ez egyszerűen nem működik elég gyorsan.

Sok pesszimista oroszbarát elemző már erre a következtetésre jutott, és rámutat, hogy új stratégiára van szükség. Hogy Oroszországnak úgy kell megvívnia ezt a háborút, ahogy a háborúkat általában vívják. Oroszországnak a területfoglalásra és a stratégiai célkitűzésekre kell összpontosítania, az ellenséges vonalak áttörésére, majd az állásaik bekerítésére. Több emberre és felszerelésre van szükség a döntő győzelmek eléréséhez, amelyeket aztán követni lehet, és a háborút gyorsabban le lehet zárni, nem pedig elhúzódva, a halottak számának folyamatos emelkedésével és Ukrajna egyre nagyobb és nagyobb részének parázsló romokban hagyásával.

Azzal, hogy a taktikai szintű harcokra szűkítjük a figyelmünket, amelyek egy bakhmut-i vagy ugledari pajtáért folynak, szem elől tévesztjük a háború stratégiai céljait.

Az SMO kezdeti célja az volt, hogy gyorsan, indokolatlan vérontás nélkül visszavegye Ukrajnát. Most azonban megvalósult a rémálom forgatókönyv. A neokonok megkapták az elhúzódó háborújukat, és ez kivérezteti a szláv népeket. A Nyugatnak rengeteg pénzt kellett költenie a háború fenntartására, igaz, de ennek a pénznek a nagy részét ellopták, hogy megtömjék ugyanazon politikusok zsebét, akik eleve akarták a háborút. Igen, az átlagos brit vagy német szegényebb lett a liberális demokráciáért és az ukrán határok szentségéért folytatott szent keresztes hadjárat eredményeként, de a politikusok csak profitáltak belőle. És egy liberális demokráciában valójában csak ez számít.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
352
2 102
93
Az úriember aki állítólag katona és képezték az ilyettén tényeket gyakran ignorálja és csak azok érdeklik amik az ő magasztos szakmai gondolatmenetét alátámasztják ! Mellesleg tényleg megnéznék egy olyan nyugati IFV-t amint van 2 db 30 mm-es gépágyú , 2db 40 mm-es automata gránátvető és 4 db ATGM indító illetve olyan felderítő és tűztámogató automatizált rendszer mint a BMPT-ben ! A páncélvédettségét most nem firtatnám újból !
Ne foglalkozzatok vele kamu a hír, kb. 15 oldallal ezelőtt azt nyilatkozták felpörgetik a gyártását nagyon jól szerepelt gyorsan leküzdötte a kijelölt célokat s mindössze 1 veszteség volt s az sem harc közben (vonuláskor kivették). Szükséges ez a technika.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
A cáfolattal kezdem, mert elég röhejes:
Tehát azért fake, mert minisztériumi a fejléc, és a minisztérium messzebb van. Mert nyilván semmi köze a védelmi minisztériumnak a Bundeswehr alakulataihoz. Ez totál más :)
Gyorsan megtolták térképpel is, hogy ezt az egy giga-mega-érvet elhúzzák még pár karakterrel, hátha valaki nem tudja hogy néz ki 300km a térképen. Minél több karakter, annál tudományosabb, hitelesebb.

Sajnos, ismerve az ukrán banderisták nácifétisét és a németek történelmi nyüglődését, ez totál életszerű. Állítólag róluk kell példát venni. Nem hiszem hogy a magyaroknak ilyet ki kellett volna írni, de ugye demokrácia a szomszédban van és nem itt - legalábbis a mainstream szerint.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 763
93
-egyik hogy a jenkik elhúznak a francba haza .. (nem ,nincs olyan hogy NATO bázison állomásoznak !!,legfeljebb nem lesz NATO sem,hanem lenne helyette mondjuk EMDA ( European Military Defense Alliance ) ami kölcsönös védelmi szövetség lehetne minden tag részére (ezzel szavatolnák is az EU-n belüli békét,hiszen ha egyik ország rámozdul a másikra azonnal be is tudnak avatkozni) ,viszont belpolitikai beavatkozásra sehol nem lenne felhatalmazása.
Sajnos ez egy óriási hiba lenne. Baj esetén pont az lenne, mint a Monarchia idejében, amikor a magyar csapatokat is Ausztria védelmére húzták be, itt meg nem volt senki, ezért a szerb, román, stb ellenálás nélkül szállta meg Magyarország részeit. Az osztrák meg pont leszarta.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113
Direkt csinálják, nem akarnak gyorsan végezni mert akkor a hülyéket nem lehetne megtéveszteniük és kibújna a szög a zsákból. Csak sima erő felmérést csinálnak mit tudnak az amerikaiak. Szépen lassan kiismerik őket(nyugat), felfejlesztik a hadiipart és ennél jobb és viszonylag kis veszteséggel járó kiképzést nem is tudnának csinálni 1 millió katonának. Kigyomlálják az alkalmatlan parancsnokokat, kiküszöbölik a hibákat. Nem hiszek nekik szerintem a Kínaiakkal nagyon régen készülnek erre. Teljesen j stratégiánk, kimaradni ebből és megakadályozni minden kísérletet, hogy belehúzzanak. Figyeld meg milyen gyorsan hátrálnának ki a nagypofájú NATO tagok a háborúból (lsd tankok átadása pl)
Én azt gondolom, mindig jön új magyarázat miért is nem akkora csőd az orosz invázió.

Hátrébb kell lépni kettővel és akkor tisztábban lesz látható a buli.
Február előtt ment a nem fognak támadni csak a hülye amerikaiak szerint duma. Tőlem is. Aztán mégis.
Akkor jött a 7 nap alatt Kijevben lesznek. 7 nap alatt kiderült, hogy Putyin túl sokat tárgyalt anno Gyurcsánnyal. mert ő is elqrta. Nem kicsit, nagyon.
Óriási kijevi blama , kivonulás megszégyenítve. Aztán még jött egy kisebb Herszoni és egy nagyobb Harkov pofon.

Azóta mindkét fél kifulladt. Halad a az orosz csigaoffenzíva.
Esetleg ha mégis lenne orosz légierő talán lehetne győzelem. De így ez a xarrá lövünk mindent ez nagyon keserves. Ennyi lőszert még lejárt szavatosságút, a Dagi sem tud adni.
Prigozsin már jelezte, hogy lőszer pedig kell, mert egyenlőre az ukriknak is van. Márpedig az USA, ha Europe nem is számít, fog tudni gyártani legalább annyit az ukránoknak, mint az oroszok maguknak. Egyelőre Európa állja a számlát a LNG gázszamlán keresztül, úgyhogy gond az nincs Szépen halad az amcsi terv, sztem még egy kis S ukri összeomlás is beleférne a Dnyperig de egyelőre még nem látszik, azért reménykedek. Ott jöhetne egy kis fegyverszünet. De így megalázva Putyin nem írja alá, Zselének meg kellene egy jó nagy pofon,mert a fejébe szállt a dicsőség.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Én azt gondolom, mindig jön új magyarázat miért is nem akkora csőd az orosz invázió.
Miért nem arról beszélsz, hogy mekkora csőd a NATO katonailag? 8 éve készítik az ukránokat erre, építik ki a védvonalakat, fegyverzik őket, halmoznak fel mindent, képzeik az ukránokat, látják el infóval őket, jelenleg is fegyverrel, pénzzel, hírszerzéssel, katonai tanácsadókkal, fegyveresekkel akik a valóságban hivatásosak, és mégis vesztésre állnak egy olyan ország ellen, aminek a lakossága egyötöde, a GDP-je meg egyhuszada, szankcionálva van és 10 éve minden pénteken csődbemegy.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 880
113
"ez a jármű semmivel nem tud többet mint egy IFV, cserébe nem képes elvinni egy rajt."
Hogy az IFV-jük olyan hogy 1 20 mm gépágyú levesszűrőt csinál belőle az ne is zavarjon, hogy ne igy legyen azért van ez a jármű.
Elmondod mi a problémája az orosz szárazföldi haderőnemnek, majd a probléma megoldására egy arra teljesen alkalmatlan jármű mellett érvelsz. Ezt mégis hogyan gondolod? Attól, hogy van egy harckocsi páncélzatú 30mm-es gépágyúval és ATGM-el felfegyverzett járműve az oroszoknak, még nem változik az a tény, hogy az IFV-ik lófasz páncélzatúak (ami az igezi problémájuk). Mert attól hogy ez egy nagy tűzerejű jármű, még kell mellé katona aki kíséri. Ennek a járműnek a rendszeresítésével nem történt más, minthogy lett még egy halom olyan jármvűve az oroszoknak a harckocsik mellett, aminek nem tudnak megfelelő gyalogsági támogatást adni az elégtelen páncélzatú IFV-k miatt. Tehát ez nem megoldja, hanem tetézi a gondjaikat. Nekik PUMA kéne, vagy Lynx, vagy T-15, azaz egy modern IFV (jelzem, hogy a Kurgaanyec-15 pont az elégtelen páncélzata miatt esett ki a versenyből), nem pedig még egy jármű amivel nagyon lehet lőni.
A Leopard 2 topikból ide is bemásolva:

.


Amiket műveltek az orosz ajkú/identitású lakossággal 2014-től, abban benne volt elméletileg, hogy esetleg Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát.
Sokunkkal egyetemben én sem gondoltam, hogy megteszik az oroszok.

Nem jött be.


Megtették.

De amúgy mire gondolt a költő?
Provokálják a náluk minden téren sokszorosan nagyobb és erősebb (ráadásul nukleáris) országot/hatalmat?
S nem lesz következménye?
Nem alkalmaztak profilalkotót, hogy felmérjék Putyin támadási hajlandóságát?

Vagy csak elhitték a Nyugatnak - többek között -, hogy teljes mellszélességgel melléjük/mögéjük áll?
...hát ez sem jött be.
('56-ban nekünk sem...)

Igen;
Oroszország a haderejének minden inkompetenciája ellenére meg fogja nyerni ezt a háborút.

Ezt lehetett tudni 2014-ben is.

Mert ez a papírforma.

Nem lett volna tán törvényszerű, ha a NATO teljes kompetenciájával beleáll a konfliktusba.
Ha beleáll.
Ha nem fajul nukleáris armagedonná.
Ha, ha.
Csupa ha.

Van választásuk.
Csak ők elmennek a falig, s még azon is túl.

Ilyen már történt. 1945-ben. Berlinben.
Tudjuk, hogy mi lett a vége.

Medvegyev megígérte.

S Medvegyevből kinézem, hogy nem csak ígér, de be is tart.
Medvegyev azt mondhat amit akar, mert nincs döntési helyzetben. Ő az oroszok rossz zsaruja, nem kell elhinni amit mond.

Talán azért mert az ukránok is azt gondolták, hogy nem annyira inkompetens az orosz haderő (kiváltképp a felderítés), hogy katasztrofálisan lebecsüli őket? Ők tisztában voltak a saját katonai erejükkel és azzal is, hogy kb mire számíthatnak a NATO-tól. Amivel nem voltak tisztában az az, hogy az oroszoknak fingjuk nem volt sem Ukrajna valós katonai erejéről, sem arról, hogy milyen támogatást képes adni nekik a NATO. Érted a tragikumát ennek a helyzetnek?
Vagy te a kicsi nagyszájú akinek vannak nagy haverjai és elkezdesz kötekedni egy nálad jóval nagyobbdarab valakivel (aki azért adott rá okot nem is keveset), csak félreérted a helyzetet, mert azzal nem kalkulálsz, hogy a fizikai ereje fordítottan arányos az eszével és van akkora mamlasz, hogy megüssön, most meg ott vagy egy olyan bunyóban amit megnyerni nem tudsz, max csak azt tudod elérni, hogy a nagy mamlasznak se legyen olyan kellmes.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113
Miért nem arról beszélsz, hogy mekkora csőd a NATO katonailag? 8 éve készítik az ukránokat erre, építik ki a védvonalakat, fegyverzik őket, halmoznak fel mindent, képzeik az ukránokat, látják el infóval őket, jelenleg is fegyverrel, pénzzel, hírszerzéssel, katonai tanácsadókkal, fegyveresekkel akik a valóságban hivatásosak, és mégis vesztésre állnak egy olyan ország ellen, aminek a lakossága egyötöde, a GDP-je meg egyhuszada, szankcionálva van és 10 éve minden pénteken csődbemegy.
Sztem az USA által felkészített ukránok messze jobban szerepelnek, mint bárki hitte.
Túl jók eddig, ami aggaszt is.
Kizavarták a ruszkikat a tavasszal elfoglalt területek 40%-ról. Ráadásul ezek gyors offenzívák voltak. Pont a NATO felderítő, hírszerző tevékenységének hála. A NATO itt egy az egyben bent van és pont ez a rész nem csőd, hanem a leghatékonyabb.

Itt a kérdés meddig van ukrán emberanyag. Mert az, ahogy az orosz is durván fogy . Több százezer halott és súlyos sebesült, akik már nem mennek vissza a frontra.
Ha lesznek olyan hülyék a lengyelek, még önkéntesként beküldi őket az USA.
De ez az a része a mateknak ahol nincs az a sztalini dilettantizmus,ami elveheti az orosz sikert. 5szörös orosz túlerő az ötszörös túlerő szemben az ukránokkal. Ráadásul Putyin nem is Sztálin féle kretén, akkor is ha ezt benézte februárban.

Csak remélem minél előbb ideérünk és 1 közepes arcvesztéses tűzszünetiet szépen mki pár évre aláír. Aztán időt nyerünk (Mo.)alkalmazkodni ehhez az új szituhoz.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 852
91 322
113
Az orosz hadvezetés elkezdett a Wagner ellen dolgozni. Hátráltatni az utánpótlást lőszerellátást. Ezt nem én, meg az ukrán trollbloggerkommandó, hanem Prigozsin, a Wagner vezetője állítja, A háttérben ezt sztem a hadvezetés központi, moszkvai részének tehetségtelenségéből eredő kistílű féltékenysége okozza. Tipikus ha nekünk nem megy,dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Prigozsin nem finomkodik. Meghalt Wagneresek képeivel üzent Sojgunak, jelezve ez az ő lelkén szárad, mert lőszer nélkül nem tudnak harcolni és az elmúlt 24 órában ennek köszönhetően súlyos veszteségeket szenvedtek.
Sojgu VS.Prigozsin
második rész

 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Medvegyev azt mondhat amit akar, mert nincs döntési helyzetben. Ő az oroszok rossz zsaruja, nem kell elhinni amit mond.

Talán azért mert az ukránok is azt gondolták, hogy nem annyira inkompetens az orosz haderő (kiváltképp a felderítés), hogy katasztrofálisan lebecsüli őket? Ők tisztában voltak a saját katonai erejükkel és azzal is, hogy kb mire számíthatnak a NATO-tól. Amivel nem voltak tisztában az az, hogy az oroszoknak fingjuk nem volt sem Ukrajna valós katonai erejéről, sem arról, hogy milyen támogatást képes adni nekik a NATO. Érted a tragikumát ennek a helyzetnek?
Vagy te a kicsi nagyszájú akinek vannak nagy haverjai és elkezdesz kötekedni egy nálad jóval nagyobbdarab valakivel (aki azért adott rá okot nem is keveset), csak félreérted a helyzetet, mert azzal nem kalkulálsz, hogy a fizikai ereje fordítottan arányos az eszével és van akkora mamlasz, hogy megüssön, most meg ott vagy egy olyan bunyóban amit megnyerni nem tudsz, max csak azt tudod elérni, hogy a nagy mamlasznak se legyen olyan kellmes.
És mielőtt bárki kiforgatná az írásodat (szerintem néha túloják a biciklit a fórumtársak szerintem pl. bármennyire is elfogult vagy nem elfogult de Wilson hírei is hiányoznak innen és azert volt különbség Wilson és Kopi között!!) ez így igaz ahogy megírtad!
Van biztos mindenkiben belekötni való vagy hiba, de mind magyar emberek vagyunk (legalábbis remélem). A topicban pedig minden oldalról származó hirnek és vélemenynek van helye.
Unalmas lenne a topic, ha nem színes vegyes


...hiányoznának már a jó öreg köpködések a kitíltások, hatalmasnagy anyukázások stb.