[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 669
113
Azért, mert nem lehet megkerülni. Pont útban van Kramatorszk felé. Bahmut egy jelentéktelen város, az egyetlen dolog, ami jelentőséget ad neki az az, hogy Kelet felől indulva Kramatorszk felé pont útba esik, és ha nem foglalod el, akkor esélyed sincs megtámadni Kramtorszkot, mert a közelébe sem tudsz jutni. De ezt nem az atlantistáktól kéne megkérdezned, hanem az oroszoktól, akik több mint fél éve szerencsétlenkednek vele gondolom teljesen feleslegesen. hisz amúgy semmi értelme harcolni érte..


Abszolut nem érted. Miért kéne megkerülni? Miért kéne egy romváros, eddig is megvoltak nélküle.
Majd amikor elfogyott az ukrán besétálnak és széttárják a kezüket, mint John Travolta.
Mitől lennének előrébb, hogy uralnának egy romvárost és egy új védelmi vonalat kéne feltörni..
Ez tökéletes terep ukrán vérveszteséghez...
Teljesen rossz szemszögből nézed.
Oroszok semmit sem nyernek bahmut birtoklásával vagy elvesztésével, hiszen egy rom.
De mindent megnyernek az ukrán előerő elfogyásával.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Mint ahogy írtad is a PUMA nem áll ellen a modern ATGM-eknek és a modern kézi páncéltörő fegyverekenek sem és ezért szerinted nem elég jól védett. Van egy rossz hírem, az orosz harckocsik és a BMP-T sem áll ellen a modern ATGM-eknek és kézi páncéltörő fegyvereknek. Ha ellenállnának, akkor nem lenne harckocsitemető fél Kelet-Ukrajna. Tehát mivel is védettebb a Terminator mint a PUMA? Csak azért kérdezem, mert pl a PUMA-n van aktív védelmi rendszer, ami a lézerirányítású ATGM-ek ellen megvédi, ilyen a Terminatoron nincs. Összességében a PUMA elég védett ahhoz, hogy csak azzal lehessen kilőni, mint amivel egy harckocsit vagy a BMP-T. Az orosz IFV-ket meg köszönik szépen de oldalról még egy nehéz-géppusaka is kilyuggatja, a PUMA meg körkörösen védett a 30mm-es gépágyú APFSDS lőszerei ellen (halkan jegyzem meg, hogy nincs olyan harckocsi a világon, amit hátulról ki ne lehetne lőni egy 30mm-es gépágyúval). Az meg a T-64BV-ről mond el mindent, hogy nem tud átlőni egy T-90A teknőt. Halkan jegyzem meg, hogy a 80mm vastag T-90A teknőt át lehet lőni 30x173-as APFSDS lőszerrel oldalról akár 1000 méterről is (NM225/MK258 MOD 0 1000 méteren 100mm-es páncélátütésű és ez a NAMMO lőszer gyengébb, mint az RM lőszer), ugyanezt a 2A72 gépágyú legerősebb APFSDS lőszere nem tudja megtenni a PUMA-val. Tehát összességében a BMP-t frontális védelme jobb, mint a PUMA-jé az oldalsó és hátsó védelme viszont nem.
A PUMA-ról majd akkor nyilatkozz kérlek ha legalább egy hadgyakorlatot túlélnek és nem döglik le mind egy lövés nélkül ! utána természetesen majd jön a következő lépcső a harctér de oda ugye ki is kéne tudnia jutni a saját lábán ! Mert a gyakorlóterek hőseiről és harci technikájáról ugye sehol se emlékeznek meg ! Tehát jöhetsz akármilyen katalógus adattal a puding próbája az evés !

Amit halkan megjegyzel tele van lehet és akár szavakkal ! Egy viszont biztos a BMPT az nem IFV hanem AFV !
Tűzerő. A 2 amúgy tök leavult 30mm-es gépágyú (biztos rémlik, hogy le is cserélték a T-15-nél pont ugyanezt a gépágyút. Gondolom, azért mert túl jónak találták és kellett valami rosszabb.) csak számban több mint egy modern IFV 1db 30mm-es gépágyúja. Miért? Ha a 30mm-es MK30-2/ABM gépágyút vesszük alapul, akkor az oroszoknak még csak hasonló sincs ebben a kaliberben. Sem a 30x173-as APFSDS lőszerhez mérhető átütésű APFSDS lőszerük nincs, sem PELE lőszerük, AHEAD technológiáról meg álmodni sem álmodnak ebben a kaliberben. A 4db ATGM az valóban több mint a 2 ami általában a nyugati IFV-ken van épp csak 4db lézervezérlésű ATGM nem biztos, hogy többet ér mint 2 SPIKE ami ugye bár kisebb átütésű, de top attack rakéta.
Tűzerő ! 2 x 30 mm az pont 2 x annyi ! Az , hogy te mit tudsz vagy nem tudsz az nem releváns abban a kérdésben , hogy milyük van és mire képesek az Oroszok ! Annyit tudok , hogy 2 x 30 mm az 2 x akkora tűzerő mint 1 db , 2 db 30mm-es aknavető az pont 2-vel több mint ha nincs , a 4db ATGM pedig szintén 2 x annyi mint a 2db ! Amúgy tudtommal a BMPT -2 az 9 M120 Ataka-T-t használ ami ugye rádió parancsközlő irányítású , van tandemfejes , thermobar és lassú légicélok elleni változata is , akár 10km hatótávval ! Plusz egy PKT-7.62 . Azt hiszem azt meg te nem érted , hogy a BMPT-t pont a Spike indítók és kezelők lefogására terveztek többek között !

Azt kérném részedről megjelölni , hogy melyik IFV 30 millise tud +25' és -5' között működni ?

Én amit látok ebben a háborúban pont az , hogy a topattack ATGM-ek nem váltották be a hozzájuk fűzött elvárásokat !
Hallgatlak, kérlek, taníts!
Tanítana ő de ahhoz értened is kéne azt amit tanítani akar .

Ja mondjuk ahhoz pont kellett a kaprok árulása is de a végén csak 2db T-34-es állt a Reischtag elé és nem 2 Tigris a Kreml elé !

Pontosan arra való az IFV, mint amit leírtál, csak annyival tud többet, hogy elvisz egy rajt így képes megoldani egy árok vagy épület átvizsgálását, elfoglalását stb is. Tökéletesen leírtad, hogy miért harcolnak a harckocsik és az IFV-k együtt.
Ezzel csak azt bizonyítod , hogy egy NATO kocka vagy , ami nincs a NATO tankönyvekben az nem is létezhet !
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
614
2 107
93
Egyfelől az oroszok logisztikának sem mindegy mennyi acél kell 1-1 járműbe, másrészt a BMP gyártási lánca áll és üzemel.
T-15 gyártása esetén minimum hónapokba kerülne felfuttatni az ütemet, a teljes ellátási láncot újra kell szerszámozni és képezni.
Na jó, én is gondoltam, de pont, mintha az akarat hiányozna a kommunikáció alapján. Pl. addig mehetnének a "raktározott" BMP-k felújításra, amíg mindez a modern IFV-re felépül, kiépül. De eltelt egy év, és ennek nincs nyoma. Nem lehet, hogy továbbra is úgy vannak vele inkább, hogy ami gyártásban van, az elegendő?
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 974
7 057
113
berakom ide is a témába vágó résztől kezdve.. a wagner hozzáállása a különböző ideológiákhoz....Amit nálunk rühellnek. Kicsit normálisabb mentalitás.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Mint ahogy írtad is a PUMA nem áll ellen a modern ATGM-eknek és a modern kézi páncéltörő fegyverekenek sem és ezért szerinted nem elég jól védett. Van egy rossz hírem, az orosz harckocsik és a BMP-T sem áll ellen a modern ATGM-eknek és kézi páncéltörő fegyvereknek. Ha ellenállnának, akkor nem lenne harckocsitemető fél Kelet-Ukrajna. Tehát mivel is védettebb a Terminator mint a PUMA? Csak azért kérdezem, mert pl a PUMA-n van aktív védelmi rendszer, ami a lézerirányítású ATGM-ek ellen megvédi, ilyen a Terminatoron nincs. Összességében a PUMA elég védett ahhoz, hogy csak azzal lehessen kilőni, mint amivel egy harckocsit vagy a BMP-T. Az orosz IFV-ket meg köszönik szépen de oldalról még egy nehéz-géppusaka is kilyuggatja, a PUMA meg körkörösen védett a 30mm-es gépágyú APFSDS lőszerei ellen (halkan jegyzem meg, hogy nincs olyan harckocsi a világon, amit hátulról ki ne lehetne lőni egy 30mm-es gépágyúval). Az meg a T-64BV-ről mond el mindent, hogy nem tud átlőni egy T-90A teknőt. Halkan jegyzem meg, hogy a 80mm vastag T-90A teknőt át lehet lőni 30x173-as APFSDS lőszerrel oldalról akár 1000 méterről is (NM225/MK258 MOD 0 1000 méteren 100mm-es páncélátütésű és ez a NAMMO lőszer gyengébb, mint az RM lőszer), ugyanezt a 2A72 gépágyú legerősebb APFSDS lőszere nem tudja megtenni a PUMA-val. Tehát összességében a BMP-t frontális védelme jobb, mint a PUMA-jé az oldalsó és hátsó védelme viszont nem.

Tűzerő. A 2 amúgy tök leavult 30mm-es gépágyú (biztos rémlik, hogy le is cserélték a T-15-nél pont ugyanezt a gépágyút. Gondolom, azért mert túl jónak találták és kellett valami rosszabb.) csak számban több mint egy modern IFV 1db 30mm-es gépágyúja. Miért? Ha a 30mm-es MK30-2/ABM gépágyút vesszük alapul, akkor az oroszoknak még csak hasonló sincs ebben a kaliberben. Sem a 30x173-as APFSDS lőszerhez mérhető átütésű APFSDS lőszerük nincs, sem PELE lőszerük, AHEAD technológiáról meg álmodni sem álmodnak ebben a kaliberben. A 4db ATGM az valóban több mint a 2 ami általában a nyugati IFV-ken van épp csak 4db lézervezérlésű ATGM nem biztos, hogy többet ér mint 2 SPIKE ami ugye bár kisebb átütésű, de top attack rakéta.

Hallgatlak, kérlek, taníts!

De Kijevet igen. ;)

Pontosan arra való az IFV, mint amit leírtál, csak annyival tud többet, hogy elvisz egy rajt így képes megoldani egy árok vagy épület átvizsgálását, elfoglalását stb is. Tökéletesen leírtad, hogy miért harcolnak a harckocsik és az IFV-k együtt.

T64BV hez annyi apró kiegészítés hogy ugyanazt a löveget használja mint T72B,T72BV,T80U.Inkább itt az akérdés az ukránok rendelkeznek-e megfelelő 125 mm lőszerrel akár a szovjet időkből,akár saját gyártásból ami átütné a T90 teknőt.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 244
119 941
113
A PUMA-ról majd akkor nyilatkozz kérlek ha legalább egy hadgyakorlatot túlélnek és nem döglik le mind egy lövés nélkül !
Ezen már kurva régen túl vannak egyébként.
A legutolsó az egy kiemelkedően szarul sikerült buli volt, de előtte elég sok gyakorlatot végigcsináltak velük.
Ahogy mi a tesztszázadunk is kapott egy teljes puma képzést minden probléma nélkül
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 008
113
T64BV hez annyi apró kiegészítés hogy ugyanazt a löveget használja mint T72B,T72BV,T80U.Inkább itt az akérdés az ukránok rendelkeznek-e megfelelő 125 mm lőszerrel akár a szovjet időkből,akár saját gyártásból ami átütné a T90 teknőt.
Az a löveg ma már nagyon elavult így ha lőszer lenne modern azzal se mennének sokra. Ma annak anlövegnek az M-5 vagy M-6 verzióját használják.

sidewinder12

Mi az amit tud egy IFV-vel összehasonlítva? Frontálisan jobba védelme ennyi.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Túl vagyunk a sokak által emlegetett és várt egyéves évfordulón és nagyjából nem történt semmi jelentős változás a fronton. Továbbra sincs jele a hatalmas, elsöprő orosz offenzívának (hülyék lettek volna pont aznap megindulni, amikor mindenki várta).

Kiváncsi vagyok ki hogyan látja a dolgokat, mire számíthatunk vajon az oroszoktól?

@boki és akik jártasak az orosz médiában, közösségi oldalakon, az oroszok mire számítanak? Mármint az átlagemberek?

Én úgy látom, hogy nagy felelőtlenség lenne megvárni amíg az újabb nyugati fegyverszállítmányok és a kiképzett ukránok beérkeznek és ellentámadásba kezdenek (ezt kapták ukázba a támogatásért cserébe)...Láttunk sok utánpótlást szállító oszlopot, vonatot, a technikát gyártó, javító üzemek is csúcsra vannak járatva. Kérdés, hogy ezek és a behívott 300 ezer tartalékos (nem tudni mekkora része van a fronton), csak veszteségpótlásra elég, vagy valami tényleg készülődik a háttérben és megindul egy orosz offenzíva, vagy bevárják az ukrán támadást és megpróbálják kivédeni, felmorzsolni a támadó erőket...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
Sztem az USA által felkészített ukránok messze jobban szerepelnek, mint bárki hitte.
Túl jók eddig, ami aggaszt is.
Kizavarták a ruszkikat a tavasszal elfoglalt területek 40%-ról. Ráadásul ezek gyors offenzívák voltak. Pont a NATO felderítő, hírszerző tevékenységének hála. A NATO itt egy az egyben bent van és pont ez a rész nem csőd, hanem a leghatékonyabb.

Itt a kérdés meddig van ukrán emberanyag. Mert az, ahogy az orosz is durván fogy . Több százezer halott és súlyos sebesült, akik már nem mennek vissza a frontra.
Ha lesznek olyan hülyék a lengyelek, még önkéntesként beküldi őket az USA.
De ez az a része a mateknak ahol nincs az a sztalini dilettantizmus,ami elveheti az orosz sikert. 5szörös orosz túlerő az ötszörös túlerő szemben az ukránokkal. Ráadásul Putyin nem is Sztálin féle kretén, akkor is ha ezt benézte februárban.

Csak remélem minél előbb ideérünk és 1 közepes arcvesztéses tűzszünetiet szépen mki pár évre aláír. Aztán időt nyerünk (Mo.)alkalmazkodni ehhez az új szituhoz.
Az van, hogy az ukránok mellett több ezer ex különleges katona van bent zsoldosként, nem hivatalos önkéntesként az ukránok mellett. Attól hogy valaki 13 évig Navy SEAL-es, meg Royal Marines volt, most meg zsoldos/önkéntes, még nem süllyed átlag ukrán szintre.

Csak lengyelből eltűnt több mint 10.000 fő a hadsereg kötelékéből állítólag, akiknek a nagy része ott van vagy minimum volt ukrán oldalon! Ezek jellemzően ELIT lövész katonák!

Persze hogy marha jól mutatnak az ukránok, mert a nyugati kis profi fireteamek bőven átlag felettiek... Marhára nem csak hírszerzési info-t tol a NATO...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Az van, hogy az ukránok mellett több ezer ex különleges katona van bent zsoldosként, nem hivatalos önkéntesként az ukránok mellett. Attól hogy valaki 13 évig Navy SEAL-es, meg Royal Marines volt, most meg zsoldos/önkéntes, még nem süllyed átlag ukrán szintre.

Csak lengyelből eltűnt több mint 10.000 fő a hadsereg kötelékéből állítólag, akiknek a nagy része ott van vagy minimum volt ukrán oldalon! Ezek jellemzően ELIT lövész katonák!

Persze hogy marha jól mutatnak az ukránok, mert a nyugati kis profi fireteamek bőven átlag felettiek... Marhára nem csak hírszerzési info-t tol a NATO...
Lehet. Erről hol lehet kicsit bővebben olvasni. Sok mindent meghallgatok, de ezt a témát érthető módon kerülik.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 825
30 439
113
Kiváncsi vagyok ki hogyan látja a dolgokat, mire számíthatunk vajon az oroszoktól?

Az van, hogy az ukránok mellett több ezer ex különleges katona van bent zsoldosként, nem hivatalos önkéntesként az ukránok mellett. Attól hogy valaki 13 évig Navy SEAL-es, meg Royal Marines volt, most meg zsoldos/önkéntes, még nem süllyed átlag ukrán szintre.

Csak lengyelből eltűnt több mint 10.000 fő a hadsereg kötelékéből állítólag, akiknek a nagy része ott van vagy minimum volt ukrán oldalon! Ezek jellemzően ELIT lövész katonák!

Persze hogy marha jól mutatnak az ukránok, mert a nyugati kis profi fireteamek bőven átlag felettiek... Marhára nem csak hírszerzési info-t tol a NATO...
Ahogy @zsolti írta... A környék leszerelt különlegesei az ukrán erők soraiban szerepelnek. A lengyel, angol, usa, észt, finn, svéd katonái meg a banderista alakulatok alkotják az ukrán erők magját, ütőerejét. A műholdas felderítés, AWACS berepülések, Starlink, amik jelentős előnyt jelentenek. Az UAVok terén már az orosz erők vannak előnyben, tüzérségük elsöprő, légierejük pedig támogatja a földi erőket.
Lelább 3 katlanban vergőgnek az ukrán erők. Most belépnek az oroszok Szumy felé is. Harkov is játszik, Zaporozsnye felé is mennek. Ahogy én látom a szemellenző mögül.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
746
7 522
93

A kalapácsos kivégzés úgy látszik propaganda volt.több info a videóban
Wagner PMC is not looking for vegan glutton free lactose free soyboys :) :) :)

"
Robbanások Minszk közelében". Szemjon Pegov katonai biztos elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők drónokkal támadták meg Fehéroroszországot .

"Valószínűleg katonai infrastruktúra elleni dróntámadásokról beszélünk, amelyek bevethetők, beleértve az orosz videokonferencia objektíveket is. A források ezt a támadást hasonlítják össze a szaratovi incidensekkel" - magyarázta a haditudósító.

Alekszandr Lukasenko korábban többször is kijelentette, hogy Fehéroroszországnak az Orosz Föderáció ukrajnai katonai különleges hadműveletébe való belépésének feltétele a fehérorosz terület elleni támadás és az országa elleni agresszió. Egyelőre nem nyilatkozott a ma történt robbantásokkal kapcsolatban."

Erről tud valaki valamit?