[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 571
16 145
113
Most mi a bajod? Nézd távolabbról a fát és erdő lesz belőle!
Mind két állítás is igaz lehet.
Az első állítás, mely szerint nem is akarták elfoglalni egész Ukrajnát igaz is lehetett volna, ha az ukrik az első héten leteszik a fegyvert. Történelmi példa mikor a harmadik birodalom megszállta Dániát és nem elfoglalta.
Második állítással magaddal vitatkozól, mert én olyat nem olvastam itt, hogy a mackó elhúzódó háborúra készült.
Nem látok (én sem) az oroszok lapjaiba. Az események alapján ha én lettem volna a helyükben; gyors akció , minimális áldozattal, h lefejezzem az ellenséget. Talán ezt láttuk 1 éve. Utána mit lehet tenni?! Mindent egy lapra feltéve teljes darálás. Ez játékban jó lehet, mert ott az autosave. De élesben? Még ha össze is jön, hogyan pacifikálom a 10+ éve nekem hergelt társadalmat? Sehogy (lásd Afganisztán). Jön a B terv; olyan háborúba kényszeríteni az ellent, ami nekem kedvez és a forrásaimat is kíméli. Közben figyelem, h az ellenség hátországa mit lép. Azt kell(ene) látni, h most már a vérrel szerzett földet nem fogja elengedni a muszka. Minél későbbi a béke, annál kedvezőtlenebb infra, erőforrás és terület marad ukrajnának.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 891
5 178
113
Szerintem reális számot mondott.
Másfél év egy ilyen harceszközre elég lehet, de mivel vadászbombázóról beszélünk, ebbe még így is neccesen fér bele minden (AA, AG, SEAD és mindene egyéb feladatkör, mert ugye erre a hadszintérre minden kell). Oda minimum több reális hadgyakorlatot/turnust megjárt, sok száz órás hajózók kellenének - na és azt kifizetni...
A fő baj mégis az, hogy még így sincs meg az előny.
  • Az F-16 veszedelmes (AMRAAM/AIM-9X raksikkal), de nem adja meg a döntő előnyt, amire kéne a légifölényhez - és itt nem a Sz-35/57 vagy a MiG-31 a gond, hanem az a brutális légvédelem, ami az oroszoknak van (+az AWACS, nem csoda ki akarják szedni ezeket valahogy).
  • Mégis, sokkal nagyobb problémának látom az elképesztően harcedzett orosz hajózóállományt. Egy éve repülnek valódi fenyegetettség mellett éles bevetéseket - olyasmit, amit a Red Flag vagy a Top Gun sem ad meg milliárdokért a nyugati pilótáknak. Teljesen letisztultak a taktikáik, a vasak korlátait megértették, beléjük égett a rutin. Hihetetlen értékes állománya van most az orosz haderőnek, megkockáztatom, hogy up to date harci tapasztalatban az amerikai pilóták fölött vannak - egyszerűen mert annyit repülnek éles bevetést, legyen az terepkövető repülés, CAS vagy SEAD, és nem rongyosokat bombázva, hanem egy integrált (nyugati felderítéssel megtápolt) légvédelem ellen.


Várható volt. Vagy iráni, vagy azokon keresztül kínai segítséget kellett kapjanak, nem hinném a saját ipar elegendő számban képes lenne ezt most kiontani. És nem is nagyon kell több, ha egy olyan nagy teljesítményű bombakamion, mint a Szu-30/34 megkapja ezt a hiányzó láncszemet, napi húsz vagon bombát elszórhatnak. És akkor (ha még a kínai sat felderítés is elkezdi őket adatokkal táplálni) baromi mindegy lesz, milyen erősre húzták a harmadik (statikus) védelmi vonalukat az ukránok. Kibombázzák az egész erődrendszert.
Vélememyem szerint már rég képzik kiba pilótákat maximum most kezdték el "szivárogtatni"a sajtónak.Az meg hogy nem szállnak fel stb kb senki nem ellenőrzi.Valószínűleg ez is meg van "tervezve" amint meg bejelntik viszonlyag rövid időn belül ott is lessznek a gépek kiképzett személyzettel.Én magam részéről elképzehletőnek tartom hogy nem hivatalosan akár máe fél éve-éve tart a pilóták képzése.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
339
2 244
93
Vélememyem szerint már rég képzik kiba pilótákat maximum most kezdték el "szivárogtatni"a sajtónak.Az meg hogy nem szállnak fel stb kb senki nem ellenőrzi.Valószínűleg ez is meg van "tervezve" amint meg bejelntik viszonlyag rövid időn belül ott is lessznek a gépek kiképzett személyzettel.Én magam részéről elképzehletőnek tartom hogy nem hivatalosan akár máe fél éve-éve tart a pilóták képzése.
Hm.Nem hinném hogy az oroszok erről ne tudnának.Talán azért is fogták vissza a légierejüket.Kell az még .De erre idővel választ kapunk.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 404
113
Vélememyem szerint már rég képzik kiba pilótákat maximum most kezdték el "szivárogtatni"a sajtónak.Az meg hogy nem szállnak fel stb kb senki nem ellenőrzi.Valószínűleg ez is meg van "tervezve" amint meg bejelntik viszonlyag rövid időn belül ott is lessznek a gépek kiképzett személyzettel.Én magam részéről elképzehletőnek tartom hogy nem hivatalosan akár máe fél éve-éve tart a pilóták képzése.

Ez az F16 tema nekem azert verzik es ketseges, mert ha a valosagot nezzuk es azt mi tortenik, nem pedig azt ki es mit igerget vagy nyilatkozik, akkor latnunk kell, hogy a hatalmas Leopard A2 es Abrams adakozas is vegul mive lett. Gondoljatok az F16-oknal maskent tortenne es mas lenne a vegeredmeny? Szerintem nem.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Pár kérdést tisztába kellene rakni, pártállástól és oldal-szimpatizánsoktól függetlenül.

Elöljáróban annyit, hogy meglátásom szerint mindkét oldal kissé át van verve, teljesen felesleges vérre menő vitákba bonyolódni és minősíteni bárkit is, nehogy a vége az legyen, hogy mindegyik oldal a pofázmányára esik.

Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása és Peszkov is csak annyit mondott a médiának, amikor az újságírók a különleges hadművelet tervezett időtartamáról kérdezték, hogy az „addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja”.
Ha bárkinek van hiteles orosz forrása ennek cáfolatára, kérem, hogy ne tartsa magában.

A katonai szakértők 99%-ának személyes véleményétől és a nevenincs kamu brit hírszerzők napi aktuálisától kérem kíméljetek meg. Addig, ameddig arról beszélgetünk, hogy egy nyugati harckocsi 4-5 liter naftát fogyaszt száz kilométeren, valamint az oroszok a mosógépekből szedik ki a chipeket az elfogyott rakétáikhoz, szerintem ezeket hanyagoljuk. Előre is köszönet.

További észrevételem az lenne, hogy egy kb. 600 ezer km2 területű és nagyjából 40 milliós lakosságú Ukrajna elfoglalásához szerény véleményetek szerint mégis mennyi katona kellene? 50 ezer? 150 ezer? 200 ezer? Vagy inkább 1 millió?
Csak azért kérdezem, mert a hadművelet kezdetén 30-50 ezer fő között mozgott a támadó erő, később fejlődött fel 150-200 ezer közé, de úgy, hogy ennek egy része a DNR és LNR milíciáiból és zsoldosokból állt.

Hogy kerültek a frontra „orosz oldalon” BMP-1-es harcjárművek? Hány évvel ezelőtt lettek ezek kivonva?

Ugyanez igaz a halottakra is, amikor egy DNR/LNR tagja meghal, az orosz vagy ukrán?
Csak azért kérdezem, mert az ukrán törvények szerint ukrán, az orosz törvények szerint meg már orosz.
Tehát ki és hova számolja el őket egy minimum kettes szorzóval?

Kilőtt harckocsik…, ötezer meg tízezer.
Komolyan?
És hol van ötezer kilőtt harckocsiról legalább egy nyamvadt fotó?
Hagyjuk az Oryxot, eszelős számokkal dobálózik, ezeknek a fele sem igaz. Mértékadó források és valódi szakértők szerint jó esetben kábé 2000 kilőtt harckocsi van összesen mindkét oldalon együtt. Ha nem így lenne, akkor miért kellett kb. 400 db régi ex-VSZ harckocsit összekalapozni Ukrajnának, sőt, azóta ismét harckocsi ajándékozási dömping van éppen.
Hova lett az eredeti ukrán haderő jelentős harckocsi állománya plusz az azóta átadott ex-VSZ fegyverek zöme?
Ez 1500-2000 db harcjárművet jelent, miközben „hivatalosan” csak 400 db ukrán harckocsi veszteség van egyes források szerint.

Tavaly olvastam 60 km-es menetoszlopról Kijev felé.
Eőtte 5 km-es volt, két nap múlva 27 km-es lett, aztán felhízott 60 km-re.
Aha. Ehhez képest a Maxar Technologies műholdas fotói mutattak egy jó esetben 2-3 km-es menetoszlopot, mert többre nem futotta.
60 km-es menetoszlop 20 m-es térközzel számolva is 3000 db harcjármű/jármű egyetlen útvonalon! Ez hol volt gyerekek?

Szóval nem árt néha gondolkodni egy keveset, számolni sem olyan rossz.

Néhány hónapja a nevenincs brit hírszerzés arról hallucinált, hogy az oroszok napi 70-100 ezer tüzérségi lőszert használnak el a fronton. (Elnézést, én a magam részéről kizártnak tartom, hogy az MI6 komplett hülyékkel lenne tele, ellenben a brit média igen.)
Valaki mesélje már el nekem, hogy csak napi 70 ezer tüzérségi lőszerhez (heti 490 ezer, havi 2.100.000. db lőszer) mégis mekkora logisztika kell?
Gondolom, ezeket valahonnan oda is kell szállítani, majd egy laza csuklómozdulattal szét is kell teríteni ezen a kicsi frontszakaszon. Ehhez mekkora vasúti kapacitás, teherautó kapacitás és személyzet is kell(ene), úgy nagyjából hetente...
Ki és hogyan fogja a lövegcseréket megejteni a fronton?
Mondjuk úgy ezer löveg esetében havonta…

Nem is sorolom tovább a „Fel nem tett kérdések” következő fejezeteit, ez itt egy haditechnikai fórum tele egy csomó, az átlagnál a témához sokkal jobban értő emberkével és ahelyett, hogy az anomáliákról folyna a szakmai diskurzus, itt valami egészen más történik.
Pedig ez a történet tele van haditechnikai, taktikai, stratégiai, geopolitikai/biztonságpolitikai anomáliákkal, méghozzá dögivel.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 015
11 836
113
Cigarettacsempész a 128. dandár élén.

"A csalókat az ukrán fegyveres erők dandárainak parancsnokaivá nevezik ki

Az ukrán sajtó szerint Dmitrij Liszjuk ezredest nevezték ki az Ukrán Fegyveres Erők (Kárpátaljai régió) 128. dandár parancsnokává.

2018-ban az Ukrán Fegyveres Erők 10. dandár zászlóaljának parancsnokaként Liszjuk társaival együtt megszervezte az LPR cigarettacsempészetét, amiért bírósági határozattal leszállhattak. bírságokkal.
(büntetésből lefokozták? - ravenlord)

Meg kell jegyezni, hogy az NVO alatt Liszjuk a 128. dandár harmadik parancsnoka lett. Az első dandárparancsnokot - Oleg Goncsarukot - szeptemberben távolították el posztjáról a Herszon irányú súlyos veszteségek miatt. A második dandárparancsnok - Denis Chayuk - elvesztette helyét a 128. dandár visszavonulásánál Soledar közelében."
https://t.me/ukraina_ru/135698
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Pár kérdést tisztába kellene rakni, pártállástól és oldal-szimpatizánsoktól függetlenül.

Elöljáróban annyit, hogy meglátásom szerint mindkét oldal kissé át van verve, teljesen felesleges vérre menő vitákba bonyolódni és minősíteni bárkit is, nehogy a vége az legyen, hogy mindegyik oldal a pofázmányára esik.

Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása és Peszkov is csak annyit mondott a médiának, amikor az újságírók a különleges hadművelet tervezett időtartamáról kérdezték, hogy az „addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja”.
Ha bárkinek van hiteles orosz forrása ennek cáfolatára, kérem, hogy ne tartsa magában.

A katonai szakértők 99%-ának személyes véleményétől és a nevenincs kamu brit hírszerzők napi aktuálisától kérem kíméljetek meg. Addig, ameddig arról beszélgetünk, hogy egy nyugati harckocsi 4-5 liter naftát fogyaszt száz kilométeren, valamint az oroszok a mosógépekből szedik ki a chipeket az elfogyott rakétáikhoz, szerintem ezeket hanyagoljuk. Előre is köszönet.

További észrevételem az lenne, hogy egy kb. 600 ezer km2 területű és nagyjából 40 milliós lakosságú Ukrajna elfoglalásához szerény véleményetek szerint mégis mennyi katona kellene? 50 ezer? 150 ezer? 200 ezer? Vagy inkább 1 millió?
Csak azért kérdezem, mert a hadművelet kezdetén 30-50 ezer fő között mozgott a támadó erő, később fejlődött fel 150-200 ezer közé, de úgy, hogy ennek egy része a DNR és LNR milíciáiból és zsoldosokból állt.

Hogy kerültek a frontra „orosz oldalon” BMP-1-es harcjárművek? Hány évvel ezelőtt lettek ezek kivonva?

Ugyanez igaz a halottakra is, amikor egy DNR/LNR tagja meghal, az orosz vagy ukrán?
Csak azért kérdezem, mert az ukrán törvények szerint ukrán, az orosz törvények szerint meg már orosz.
Tehát ki és hova számolja el őket egy minimum kettes szorzóval?

Kilőtt harckocsik…, ötezer meg tízezer.
Komolyan?
És hol van ötezer kilőtt harckocsiról legalább egy nyamvadt fotó?
Hagyjuk az Oryxot, eszelős számokkal dobálózik, ezeknek a fele sem igaz. Mértékadó források és valódi szakértők szerint jó esetben kábé 2000 kilőtt harckocsi van összesen mindkét oldalon együtt. Ha nem így lenne, akkor miért kellett kb. 400 db régi ex-VSZ harckocsit összekalapozni Ukrajnának, sőt, azóta ismét harckocsi ajándékozási dömping van éppen.
Hova lett az eredeti ukrán haderő jelentős harckocsi állománya plusz az azóta átadott ex-VSZ fegyverek zöme?
Ez 1500-2000 db harcjárművet jelent, miközben „hivatalosan” csak 400 db ukrán harckocsi veszteség van egyes források szerint.

Tavaly olvastam 60 km-es menetoszlopról Kijev felé.
Eőtte 5 km-es volt, két nap múlva 27 km-es lett, aztán felhízott 60 km-re.
Aha. Ehhez képest a Maxar Technologies műholdas fotói mutattak egy jó esetben 2-3 km-es menetoszlopot, mert többre nem futotta.
60 km-es menetoszlop 20 m-es térközzel számolva is 3000 db harcjármű/jármű egyetlen útvonalon! Ez hol volt gyerekek?

Szóval nem árt néha gondolkodni egy keveset, számolni sem olyan rossz.

Néhány hónapja a nevenincs brit hírszerzés arról hallucinált, hogy az oroszok napi 70-100 ezer tüzérségi lőszert használnak el a fronton. (Elnézést, én a magam részéről kizártnak tartom, hogy az MI6 komplett hülyékkel lenne tele, ellenben a brit média igen.)
Valaki mesélje már el nekem, hogy csak napi 70 ezer tüzérségi lőszerhez (heti 490 ezer, havi 2.100.000. db lőszer) mégis mekkora logisztika kell?
Gondolom, ezeket valahonnan oda is kell szállítani, majd egy laza csuklómozdulattal szét is kell teríteni ezen a kicsi frontszakaszon. Ehhez mekkora vasúti kapacitás, teherautó kapacitás és személyzet is kell(ene), úgy nagyjából hetente...
Ki és hogyan fogja a lövegcseréket megejteni a fronton?
Mondjuk úgy ezer löveg esetében havonta…

Nem is sorolom tovább a „Fel nem tett kérdések” következő fejezeteit, ez itt egy haditechnikai fórum tele egy csomó, az átlagnál a témához sokkal jobban értő emberkével és ahelyett, hogy az anomáliákról folyna a szakmai diskurzus, itt valami egészen más történik.
Pedig ez a történet tele van haditechnikai, taktikai, stratégiai, geopolitikai/biztonságpolitikai anomáliákkal, méghozzá dögivel.
Az oroszok semmit nem mondanak arról, hogy mégis mi a bűbánatot akarnak. Nácitlanítás, lefegyverzés, oroszországot megtámadni képes haderő leamortizálása annyira, hogy erre már ne legyen képes. Ez mind marhaság. Teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország területet akart szerezni és egy bábállamot a saját határai mentén.

A mértékadó források nem foglalkoznak Oryxa-l mert nyilvánvalóan túloz. Ami az orosz harckocsi veszteségeket illeti ott az 1000 körüli érték a legvalószínűbb. Ha ennél lényegesen kevesebb lenne, akkor nem kéne nekik felhúzni a semmiből 2 harckocsijavító üzemet és nem kellene reaktíválniuk a T-62-eseket. Az ukránok pedig kb ott tartanak, hogy azt amivel a háború előtt rendelkeztek már nagyrészt elhasználták és jórészt már csak az van amit külföldről kaptak.

60km-es oszlop. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az első teherautótól az utolsóig egy egybefüggő kocsisor és nem is csak teherautók alkották, hanem a védelmükre rendelt lövész alegységek harcjárművei is. Miből állt ez a 60km-es oszlop? Többek közt egy komplett tábori reptérből amit a helikoptereiknek vittek az oroszok teherautón, hisz vasúti csomópontot nem sikerült elfoglalni emiatt nem maradt más választásuk mint teherautóra rakni az egészet.

Tüzérség. A logisztikai szállítókapacitás nagyjából 70%-át a tüzérségi lőszer teszi ki egy konvencionális háborúban. Tehát nagyon primitíven számolva 10 teherautóból 7 tüzérségi lőszert visz, mintahogy 10 vagonból 7 is tüzérségi lőszerrel van megrakva. Ki szállítja? Nem véletlen van az, hogy egy modern hadseregben egy harcosra 5-7 nem harcoló jut. Ez még az oroszoknál is legalább 1 a 4-hez arány.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 624
55 110
113
Pár kérdést tisztába kellene rakni, pártállástól és oldal-szimpatizánsoktól függetlenül.

Elöljáróban annyit, hogy meglátásom szerint mindkét oldal kissé át van verve, teljesen felesleges vérre menő vitákba bonyolódni és minősíteni bárkit is, nehogy a vége az legyen, hogy mindegyik oldal a pofázmányára esik.

Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása és Peszkov is csak annyit mondott a médiának, amikor az újságírók a különleges hadművelet tervezett időtartamáról kérdezték, hogy az „addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja”.
Ha bárkinek van hiteles orosz forrása ennek cáfolatára, kérem, hogy ne tartsa magában.

A katonai szakértők 99%-ának személyes véleményétől és a nevenincs kamu brit hírszerzők napi aktuálisától kérem kíméljetek meg. Addig, ameddig arról beszélgetünk, hogy egy nyugati harckocsi 4-5 liter naftát fogyaszt száz kilométeren, valamint az oroszok a mosógépekből szedik ki a chipeket az elfogyott rakétáikhoz, szerintem ezeket hanyagoljuk. Előre is köszönet.

További észrevételem az lenne, hogy egy kb. 600 ezer km2 területű és nagyjából 40 milliós lakosságú Ukrajna elfoglalásához szerény véleményetek szerint mégis mennyi katona kellene? 50 ezer? 150 ezer? 200 ezer? Vagy inkább 1 millió?
Csak azért kérdezem, mert a hadművelet kezdetén 30-50 ezer fő között mozgott a támadó erő, később fejlődött fel 150-200 ezer közé, de úgy, hogy ennek egy része a DNR és LNR milíciáiból és zsoldosokból állt.

Hogy kerültek a frontra „orosz oldalon” BMP-1-es harcjárművek? Hány évvel ezelőtt lettek ezek kivonva?

Ugyanez igaz a halottakra is, amikor egy DNR/LNR tagja meghal, az orosz vagy ukrán?
Csak azért kérdezem, mert az ukrán törvények szerint ukrán, az orosz törvények szerint meg már orosz.
Tehát ki és hova számolja el őket egy minimum kettes szorzóval?

Kilőtt harckocsik…, ötezer meg tízezer.
Komolyan?
És hol van ötezer kilőtt harckocsiról legalább egy nyamvadt fotó?
Hagyjuk az Oryxot, eszelős számokkal dobálózik, ezeknek a fele sem igaz. Mértékadó források és valódi szakértők szerint jó esetben kábé 2000 kilőtt harckocsi van összesen mindkét oldalon együtt. Ha nem így lenne, akkor miért kellett kb. 400 db régi ex-VSZ harckocsit összekalapozni Ukrajnának, sőt, azóta ismét harckocsi ajándékozási dömping van éppen.
Hova lett az eredeti ukrán haderő jelentős harckocsi állománya plusz az azóta átadott ex-VSZ fegyverek zöme?
Ez 1500-2000 db harcjárművet jelent, miközben „hivatalosan” csak 400 db ukrán harckocsi veszteség van egyes források szerint.

Tavaly olvastam 60 km-es menetoszlopról Kijev felé.
Eőtte 5 km-es volt, két nap múlva 27 km-es lett, aztán felhízott 60 km-re.
Aha. Ehhez képest a Maxar Technologies műholdas fotói mutattak egy jó esetben 2-3 km-es menetoszlopot, mert többre nem futotta.
60 km-es menetoszlop 20 m-es térközzel számolva is 3000 db harcjármű/jármű egyetlen útvonalon! Ez hol volt gyerekek?

Szóval nem árt néha gondolkodni egy keveset, számolni sem olyan rossz.

Néhány hónapja a nevenincs brit hírszerzés arról hallucinált, hogy az oroszok napi 70-100 ezer tüzérségi lőszert használnak el a fronton. (Elnézést, én a magam részéről kizártnak tartom, hogy az MI6 komplett hülyékkel lenne tele, ellenben a brit média igen.)
Valaki mesélje már el nekem, hogy csak napi 70 ezer tüzérségi lőszerhez (heti 490 ezer, havi 2.100.000. db lőszer) mégis mekkora logisztika kell?
Gondolom, ezeket valahonnan oda is kell szállítani, majd egy laza csuklómozdulattal szét is kell teríteni ezen a kicsi frontszakaszon. Ehhez mekkora vasúti kapacitás, teherautó kapacitás és személyzet is kell(ene), úgy nagyjából hetente...
Ki és hogyan fogja a lövegcseréket megejteni a fronton?
Mondjuk úgy ezer löveg esetében havonta…

Nem is sorolom tovább a „Fel nem tett kérdések” következő fejezeteit, ez itt egy haditechnikai fórum tele egy csomó, az átlagnál a témához sokkal jobban értő emberkével és ahelyett, hogy az anomáliákról folyna a szakmai diskurzus, itt valami egészen más történik.
Pedig ez a történet tele van haditechnikai, taktikai, stratégiai, geopolitikai/biztonságpolitikai anomáliákkal, méghozzá dögivel.
Ne gyere tényekkel! Itt hitvita folyik! :)
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Véleményem szerint, ha mennek is F-16-os gépek Ukrajnának, azzal csak az lesz a probléma, hogy jelen pillanatban nincs, és nem is lesz olyan ukrán repülőtér, amit az oroszok ne tudnának elérni, ezáltal megrongálni (értsd repülőgépek felszállására alkalmatlanná tenni, hogy ehhez a kifutó vagy pl a torony lesz megrongálva, vagy a komplett reptér letakarítva, az csak részletkérdés), ehhez nyugodtan lehet tanulmányozgatni pl a ruszki CM-ek hatótávolságát, azokét a CM-ekét, amiből a bolond szakértők szerint lassan 1-1,5 éve kifogytak az oroszok.

honnan fognak ezek a gépek repkedni? engedjük el, most a maroknyi még létező ukrán repülőt, mert szerintem ha megérkeznek ezek a nyugati vasak, már csak demonstrativ célból is szét lesz baszkodva az összes ukrán reptér, mert a médiában ezt az aduászt nem fogja kihagyni az orosz, se a hazai, se a nyugati közvélemény felé, hogy lásd ennyit érték a gepeik/gépeitek köcsögök ..


másik izgalmas téma lesz a javító/kiszolgáló bázisok helyzete, mert ha az sincs otthon, hanem valahol külföldön akkor ez is csak annyit fog érni mint szar a zsebben... azért valljuk be elég nehézkes lenne ezeket a gépeket román vagy lengyel esetleg balti repterekről úgy üzemeltetni, hogy ne akasszanak tengelyt az oroszokkal...

Az meg midenkinek világos, hogy mit jelent..

sajnos ebben a jelenlegi helyzetben nincs win win helyzet, mert a nyugat nem akarja az arcvesztést, az orosz meg nem engedheti meg az arcvesztést, mivel ezáltal mind a kettőnknek gyengülne a globális pozíciója, véleményem szerint ha nem lesz jelentős változás az ukrán belpolitikában, ami lehetne pl akár egy katonai puccs, vagy egy általános népfelkelés, mert elegük van már abból, hogy mind a nyugatiak mind az oroszok az ő orszagukban vívják meg a maguk harcát az ő rovásukra, úgy, hogy a szarházi kis nímand színész, ehhez a legmagasabb szinten asszisztál, ahelyett, hogy a mielőbbi békekötést szorgalmazná a tárgyalóasztal mellett, akkor kurva kemény hónapoknak néz elébe Ukrajna, de egész Európa.. /mert a ruszkik bármenyire is szeretné a nyugat, nem fognak kimerülni/

bele is fog rokkanni mind a kettő
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Pár kérdést tisztába kellene rakni, pártállástól és oldal-szimpatizánsoktól függetlenül.

Elöljáróban annyit, hogy meglátásom szerint mindkét oldal kissé át van verve, teljesen felesleges vérre menő vitákba bonyolódni és minősíteni bárkit is, nehogy a vége az legyen, hogy mindegyik oldal a pofázmányára esik.

Az első dolog, hogy én a mai napig sehol sem találok olyan orosz forrást, ahol az orosz vezetés és Putyin bármikor is két dolgot kijelentett volna: az egyik az, hogy gyors és rövid lesz a háború, a másik az, hogy Ukrajnát akarják elfoglalni. Akárhogyan is keresgélek, 2022. februárjában Moszkvában senki sem mondta, hogy a cél Ukrajna megszállása és Peszkov is csak annyit mondott a médiának, amikor az újságírók a különleges hadművelet tervezett időtartamáról kérdezték, hogy az „addig fog tartani, ameddig az elnök jónak látja”.
Ha bárkinek van hiteles orosz forrása ennek cáfolatára, kérem, hogy ne tartsa magában.

A katonai szakértők 99%-ának személyes véleményétől és a nevenincs kamu brit hírszerzők napi aktuálisától kérem kíméljetek meg. Addig, ameddig arról beszélgetünk, hogy egy nyugati harckocsi 4-5 liter naftát fogyaszt száz kilométeren, valamint az oroszok a mosógépekből szedik ki a chipeket az elfogyott rakétáikhoz, szerintem ezeket hanyagoljuk. Előre is köszönet.

További észrevételem az lenne, hogy egy kb. 600 ezer km2 területű és nagyjából 40 milliós lakosságú Ukrajna elfoglalásához szerény véleményetek szerint mégis mennyi katona kellene? 50 ezer? 150 ezer? 200 ezer? Vagy inkább 1 millió?
Csak azért kérdezem, mert a hadművelet kezdetén 30-50 ezer fő között mozgott a támadó erő, később fejlődött fel 150-200 ezer közé, de úgy, hogy ennek egy része a DNR és LNR milíciáiból és zsoldosokból állt.

Hogy kerültek a frontra „orosz oldalon” BMP-1-es harcjárművek? Hány évvel ezelőtt lettek ezek kivonva?

Ugyanez igaz a halottakra is, amikor egy DNR/LNR tagja meghal, az orosz vagy ukrán?
Csak azért kérdezem, mert az ukrán törvények szerint ukrán, az orosz törvények szerint meg már orosz.
Tehát ki és hova számolja el őket egy minimum kettes szorzóval?

Kilőtt harckocsik…, ötezer meg tízezer.
Komolyan?
És hol van ötezer kilőtt harckocsiról legalább egy nyamvadt fotó?
Hagyjuk az Oryxot, eszelős számokkal dobálózik, ezeknek a fele sem igaz. Mértékadó források és valódi szakértők szerint jó esetben kábé 2000 kilőtt harckocsi van összesen mindkét oldalon együtt. Ha nem így lenne, akkor miért kellett kb. 400 db régi ex-VSZ harckocsit összekalapozni Ukrajnának, sőt, azóta ismét harckocsi ajándékozási dömping van éppen.
Hova lett az eredeti ukrán haderő jelentős harckocsi állománya plusz az azóta átadott ex-VSZ fegyverek zöme?
Ez 1500-2000 db harcjárművet jelent, miközben „hivatalosan” csak 400 db ukrán harckocsi veszteség van egyes források szerint.

Tavaly olvastam 60 km-es menetoszlopról Kijev felé.
Eőtte 5 km-es volt, két nap múlva 27 km-es lett, aztán felhízott 60 km-re.
Aha. Ehhez képest a Maxar Technologies műholdas fotói mutattak egy jó esetben 2-3 km-es menetoszlopot, mert többre nem futotta.
60 km-es menetoszlop 20 m-es térközzel számolva is 3000 db harcjármű/jármű egyetlen útvonalon! Ez hol volt gyerekek?

Szóval nem árt néha gondolkodni egy keveset, számolni sem olyan rossz.

Néhány hónapja a nevenincs brit hírszerzés arról hallucinált, hogy az oroszok napi 70-100 ezer tüzérségi lőszert használnak el a fronton. (Elnézést, én a magam részéről kizártnak tartom, hogy az MI6 komplett hülyékkel lenne tele, ellenben a brit média igen.)
Valaki mesélje már el nekem, hogy csak napi 70 ezer tüzérségi lőszerhez (heti 490 ezer, havi 2.100.000. db lőszer) mégis mekkora logisztika kell?
Gondolom, ezeket valahonnan oda is kell szállítani, majd egy laza csuklómozdulattal szét is kell teríteni ezen a kicsi frontszakaszon. Ehhez mekkora vasúti kapacitás, teherautó kapacitás és személyzet is kell(ene), úgy nagyjából hetente...
Ki és hogyan fogja a lövegcseréket megejteni a fronton?
Mondjuk úgy ezer löveg esetében havonta…

Nem is sorolom tovább a „Fel nem tett kérdések” következő fejezeteit, ez itt egy haditechnikai fórum tele egy csomó, az átlagnál a témához sokkal jobban értő emberkével és ahelyett, hogy az anomáliákról folyna a szakmai diskurzus, itt valami egészen más történik.
Pedig ez a történet tele van haditechnikai, taktikai, stratégiai, geopolitikai/biztonságpolitikai anomáliákkal, méghozzá dögivel.
Ezeket megbeszéljük, csak nem itt a köpködőben. A 100E orosz katona elég lett volna a kormány megdöntéséhez, csak 2022ben ez már későnek bizonyult.
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
967
2 766
93
Egy 152 mmes lövedék tömege 40 kg, egy 7,5 tonnás teherautó vihet 3,5 tonnát. Az tárolókkal együtt 70-80 lövedék, az kb 1.000 teherautó. Nem olyan sok és persze vannak jóval kisebb űrméretűek is. Pl gondolom az aknavető gránátot is simán ideszámolják. Csőcserére ugyanez. 4.500 orosz löveget mondanak. Ha napi 50.000 lövést veszünk ( ami nagy kaliberű) akkor ezer lövéshez kell 3 hónap átlagban. Emlékeim szerint a pzh2000 csőve 2000 lövésre jó. Nem hinném hogy egy orosz ágyú 3000 nél kevesebbet tud, ha muszáj használni. Ergo 9 hónap élettartama van elhasználódásból. Lehet nem hagy neki ennyi időt az ellenség
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ez az F16 tema nekem azert verzik es ketseges, mert ha a valosagot nezzuk es azt mi tortenik, nem pedig azt ki es mit igerget vagy nyilatkozik, akkor latnunk kell, hogy a hatalmas Leopard A2 es Abrams adakozas is vegul mive lett. Gondoljatok az F16-oknal maskent tortenne es mas lenne a vegeredmeny? Szerintem nem.
Azt sem kéne elfelejteni, hogy míg a harckocsik esetében pártíz millió USD-kről, addig F-16 harci gépeknél többmilliárd USD-s költségvonzatról beszélünk egy rendszeresítés kapcsán...
@Ettore Fieramosca egy db 152 es "lőszer" a málhaládában kb 70-80Kg
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Nem ártana átfesteni a járműveket, mert Ez már nem az iraki sivatag :D
Ahogy fentebb is írtam: ezek a járművek épp behajózásra várnak, az USÁba, tehát innen mennek oda. A szöveg:
Equipment belonging to the US Army 3rd Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division staged at the Port of Gdynia, Poland in preparation for redeployment to the continental United States after serving in the Operation Atlantic Resolve.
Innentől nem egészen értem, miért meg hogyan releváns ez ukrajnára nézve.
Egyébként rotálásról van szó, jön helyettük a 2nd Armored BCT:
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Sokk!

A Die Welt egyszer a propaganda egeiből a földre szállt. Kijev földjére, ahol a média tudósítója élő adásban bevallotta, hogy Bakhmutban a civilek nem hajlandók evakuálni és elmenekülni, mert... az oroszokra várnak.

Érdekes módon a tudósítótársak maguk is megértették, hogy a tilosról szót ejtettek? Ha igen, akkor nincs minden elveszve, elvtársak, nincs minden...

Más

Kommentár nélkül
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
Az oroszok semmit nem mondanak arról, hogy mégis mi a bűbánatot akarnak. Nácitlanítás, lefegyverzés, oroszországot megtámadni képes haderő leamortizálása annyira, hogy erre már ne legyen képes. Ez mind marhaság. Teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország területet akart szerezni és egy bábállamot a saját határai mentén.

A mértékadó források nem foglalkoznak Oryxa-l mert nyilvánvalóan túloz. Ami az orosz harckocsi veszteségeket illeti ott az 1000 körüli érték a legvalószínűbb. Ha ennél lényegesen kevesebb lenne, akkor nem kéne nekik felhúzni a semmiből 2 harckocsijavító üzemet és nem kellene reaktíválniuk a T-62-eseket. Az ukránok pedig kb ott tartanak, hogy azt amivel a háború előtt rendelkeztek már nagyrészt elhasználták és jórészt már csak az van amit külföldről kaptak.

60km-es oszlop. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az első teherautótól az utolsóig egy egybefüggő kocsisor és nem is csak teherautók alkották, hanem a védelmükre rendelt lövész alegységek harcjárművei is. Miből állt ez a 60km-es oszlop? Többek közt egy komplett tábori reptérből amit a helikoptereiknek vittek az oroszok teherautón, hisz vasúti csomópontot nem sikerült elfoglalni emiatt nem maradt más választásuk mint teherautóra rakni az egészet.

Tüzérség. A logisztikai szállítókapacitás nagyjából 70%-át a tüzérségi lőszer teszi ki egy konvencionális háborúban. Tehát nagyon primitíven számolva 10 teherautóból 7 tüzérségi lőszert visz, mintahogy 10 vagonból 7 is tüzérségi lőszerrel van megrakva. Ki szállítja? Nem véletlen van az, hogy egy modern hadseregben egy harcosra 5-7 nem harcoló jut. Ez még az oroszoknál is legalább 1 a 4-hez arány.
Ha valamire nincs szüksége az orosznak, az a terület. Ezt ugyan Putyin is lenyilatkozta, de ne higyjünk neki. Viszont, ha ránézünk a földgömbre akkor világos hogy ez így van. Dunába vizet?
Ha úgy gondoltad, hogy védelmi szempontból kell neki egy demilitarizált (NATO mentes) terület úgy viszont egyet tudok érteni.
Csak akkor visszajutunk oda hogy az USA agresszív terjeszkedésére volt ez a háború válasz. Ez meg az Eu-ban tabu, mindjárt kapok majd hideget-meleget a háborúshippiktől.

Amikor anno az USA ezt a neonáci brancsot megtámogatta hogy legyen ukrajna oroszellenes, tán maga se gondolta volna hogy ezzel erkölcsi felhatalmazást ad egy intervencióra. De tragédia nincs, mert a médiával letarol mindent, kihasználva az emberek közönyösségét és butaságát. Lásd ez a spazzzvalaki aki itt nácizik mindenkit aki nem a neonácikat/eszkalációt/háborúba belépést támogatja.

Az viszont látszik hogy mindkét oldal dinamikusan változtatja a taktikáját. Ezért nem lehet az egy évvel ezelőtti orosz taktikát a mostani orosz taktikával egy kalap alá venni. szvsz az orosz elbizakodottan rá akarta rúgni erre a csürhére a kocsmaajtót, de lepattant róla. Tanult belőle, most a level 2-n, egy korlátozott háborút vív. Ha sokat baszakodik vele a NATO lesz level 3. Ha abból se tanul a művelt nyugat és még mindig magas lovon fog ülni a sok Baerbock féle idióta, akkor majd elpárolog mindenki a nagy ideológiájával együtt és véget ér az egész. De ide nem jutunk el (remélem), mert akkor már az USA fogja leállitani az EU csicskáit, mert ott már az ő biztonsága is megkérdőjeleződik. Addig viszont önti - önteti - az olajat a tűzre . Az usa szemében egész Európa egy feláldozható hasznos hülye, Eu-stul, nato-stul együtt, akik az ő hegemóniájának az eszközei. Ezt nem hiszik el sokan, nem tudom minek kell még felrobbannia az ÉÁramlat után hogy leessen a tantusz.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 628
113
A brit védelmi minisztérium jelenti: az oroszoknak már annyira nincs lőszerük, hogy gyalogsági ásóval indulnak rohamra. Forrás: telex.hu :D


Forrást is betehetted volna:


Amugy te oroszellenes állásponton vagy. Ezt elhiszed? Vagy van olyan ezen a fórumon, aki szerint hitelt érdemel a britt védelmi minisztérium, esetleg a magyar shitsajtó szava?

Kinek irhatják ezeket a cikkeket?

Hogy Bozzay Balázs "újságíró" úr ezt megírja melyik opció lehet:
  • teljesen kretén és elhiszi
  • tudja, hogy hazudik, de ideologiai vagy anyagi meggyőződésből mégis megteszi
  • kényszerűen parancsra cselekszik?

Esetleg ismeri valaki ezt a jóembert? Nyugger?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez a videó tökéletesen mutatja miért kell az oroszoknak még több BMPT
Meg úgy látszik működnek azok az ócska orosz hőkamerák is.


Kijev szelleme után itt van Kijev Kurvája, rossz nyelvek szerint neki sikerült átsegítenie az államvezetőt a legnehezebb időszakokon.
Mindenesetre kitüntették a hazáért tett szolgálataiért.
dOXPolb.jpg




(From AzGeopolitics chat)
Question: Why did it take PMC Wagner 8 months to begin advancing significantly in Artemovsk?

Response from Nabrezhnye:
As the Leader of PMC Wagner pointed out, Artemovsk, for the entire duration of battles' taking place, has caused catasphoric losses which has had ripple effects within the AFU. The common phrase 'Bakhmut Meat Grinder". It is estimated that more than 110,000 AFU soldiers have been killed or crippled due to these battles. So, it is first important to think of the Battle of Bakhmut as a spearhead to destroy the AFU, not to capture the city itself.

PMC Wagner has used the "1/1000" circumstances of the Battle of Artemovsk to cripple the AFU instead of seeking to completely capture the city, the battles of Artemovsk take place which give an advantage for the attacker to inflict extreme casualties to the AFU.

The battle of Artemovsk will dictate the battles of Siversk, Chasiv Yar, Toretsk, and other significant battles which will take place in the future. So it is important not to whine; as the battle of Artemovsk was a clear representation of the successes of the attrition doctrine




Kényszersorozott ukrán panaszkodik, hogy kilökték a frontra normális fegyverzet és lőszer nélkül, hogy állítsák meg az oroszokat...


Wagner harcos alig várja, hogy visszatérhessen a frontra amint sikerült bejáratnia az új karját


Orosz ellenzéknek sikerült előásni egy nyugalmazott szovjet tábornokot aki elmondta a tv-ben, hogy nem győzhetnek amíg nincsenek a csapataik 3*-os túlerőben.


Orosz javítóműhely ahol a zsákmányolt technikát pofozzák helyre


Ukránok nagyon rázzák a pofonfát a vegyifegyverekkel


Lengyelország elkezdte visszatoloncolni a katonakorú ukrán férfiakat, 4000-et már át is adtak


Destruction of Uki vehicles in the Zaporizhzhia direction. The UAV operator provided target escort


"We are standing, you are behind our backs, do not be afraid of anything."


That one time Su-27 trolled a B-52 and B-52 shit themselves


Tank POV + drónozás


POV Tank of the Russian 68th Tank Regiment dismantle Uki oporniks in Festung Marinka


Preparations for the assault on opornik in Svatovsky direction


Coordinated work of a pair of RU tank crews battalion "Kazan"


Bakhmut direction. VSUshniks cannot even raise their heads above the parapet without risk of it getting shot off


Western journalists filmed an exclusive report from a Uki field hospital in Artemovsk


Russian Aerospace Forces is working on a nest of Uki UAV operators


Sírok :hadonaszos: