[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 877
30 567
113
Belgorod 05.22.
Nyugat felől meg jönnek...
Hermes, földi páncélozott, és légi célok ellen
Belgorod
A Koalícija megérkezett
Belgorod
Veszteségek
Elemzés
Skertelen ukrán akció
Brit tudósok
 
K

kamm

Guest
Nem tudom, volt-e már. Angol propaganda. @Nagy Csaba nak és a többi félőnek mondom, hogy az angol az nyugati propaganda, nyugodtan fogyaszthatja, nem fog kiugrani belőle Putyin és nem fogja megharapni.


Általános következtetés, hogy az orosz hadsereg felszerelés és gondolkodásban is elavult, de fejlődő képes.

1, A 152-es tüzérségi gránátok használatának csökkenésével párhuzamosan növekszik a 120-as akna gránátok használata, amiből úgy tűnik, még közel sem akarnak kifogyni, ráadásul olcsón és nagy tételben vásárolható belőle még harmadik országból.

2, Számomra meglepő az EW egységek sűrűsége, 10 km-enként leparkoltak egy komplexumot. Már korábban ismerjük, hogy a GPS-t hatékonyan zavarják (havi 10.000 UAV elvesztése ukrán oldalon), de az írás szerint az ukrán taktikai kommunikáció titkosítási kódjait is gyors idő alatt törik fel.
-Ide szúrom be, hogy a tanulmány szerint a ruszkik megoldották dd szintig és fölfelé a parancsnoki kommunikáció földelését és védelmét a tavalyi veszteségekből tanulva, de mai napig zl és alatt kódolatlan rádiókon keresztül megy az adás, azt meg az ukránok látják és hallják telibe.

3, Gyalogságuk három jól elkülönülő kasztra osztható. Vonalakat tartó, igazi lövészárok harcosok(1). Eldobható ágyú töltelékek(2). Jól felkészített támadók(3). Specialisták(4). Ezeket nem részletezném, szerintem mindenki hallott róla, hogy minek mi a funkciója.

4, Légvédelem esemény után alkalmazkodik. Légierő nem tud mélységben behatolni, de FAB-500-ból óriásiak a készleteik és gyors ütemben alakítják át őket siklóbombákká. Az irányított fegyverek gyártási üteme növekedést mutat. Esik-kel, de létező erő és ukrán szemszögből jó lenne, ha nem találna magára.
Ami nekem szemet szurt, az az eszement UAV vesztesegek az ukran oldalon:

"Ukrainian UAV losses remain at approximately 10,000 per month."

Holy. Mother. Of. God. :eek: :eek: :eek:
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 189
113
mindkét oldal dugdossa a saját tartalékait valahol
az ukránoknál nem látjuk sehol a nyugati nehéztechnikát a nyugaton kiképzettek tömegével
az oroszoknál meg a tavaly ősszel berántottak fele ha ott van a fronton feltöltve a hiányokat, a többiek eltűntek valahol
és mindkét oldal keresi a másik oldal által dugdosott erőket
itt úgy látszik az ukránoknak van egy tervük arra, hogy az orosz tartalékokat hogy csalják elő
oda, belgorodba, esetleg behúzva kharkovba
és ha előkerültek akkor ők a saját tartalékaikat elővéve tudnak lokális erőfölényt képezni valahol egészen máshol és valami nagyot alkotni
Egy dologban azért pontosítanék: Az ukránok nyugati technikával felszerelt tartaléka lényegesen kisebb, mint a hiányzó orosz kiképzettek száma. Ha Harkov irányára aktiválják az orosz tartalékot, akkor a saját tartalékukkal örülhetnek, ha meg tudják védeni a várost, nem hogy máshol akciózzanak.
Az orosz szerintem továbbra is ugyanazt fogja csinálni: valahova becsalogatja az ukrán húst és elkezdi tekerni a darálót. Ez láthatóan jól megy nekik, Zselé meg híúságból tömi a zsákokat.

A mai index gyöngyszem Oleh Nyikolenkó külügyi szóvivőtől:
"A Kreml örülhet: a magyar kormányfő felmentette Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió felelőssége alól. Ugyanezek az európai politikusok tavaly még azt állították, hogy Ukrajnának nincs esélye 72 óránál tovább kitartani. Akkor is tévedtek, és most is tévednek."
A kis hamis azt a diszkrét csúsztatást próbálja érvényesíteni, hogy nem veszi tudomásul: az ukránokat már régen legyőzték. A NATO fegyverek, kiképzők, lőszerek nélkül már csak egy oroszul beszélő határvidék lenne az egész. Akár 72 óra alatt is megtörtént volna, de a NATO a saját arrogáns stílusában adagolta az erőforrásait, és azzal "életben tartották" a halottat. Csakhogy az ő szándékuk szerint már régen győzniük kellett volna, hiszen egy "demoralizált, mosógépchipekkel operáló és gyalogsági ásókkal felszerelt horda" áll az ukránokkal szemben, amelyik azonban az összes eddigi NATO fegyvernek ellenállt és a maga komótos-ráérős stílusában anyagháborút kezdett. Na itt van a kutya elföldelve, mert kiderült, hogy a nyugat védőpajzsa a legyőzhetetlen NATO éppen az utánpótlás terén van sz@rban. Hiába, raktárra termelni csak a Szovjetunió szeretett, a kapitalizmus kereslet-kínálat viszonyai nem kedveznek a felhalmozásnak, így aztán nemcsak raktári készlet de gyártókapacitás sincs igazán...
Hős hoholjaink meg csak nyomják a friss anyagot a májkrémbe, míg a NATO egyre idegesebb, hiszen lassan a csúcsfegyverekhez kell hozzányúlni, és még mindig az orosz megy előre... (a légvédelmi válságstáb tanácskozások nagyon ezt mutatják...)
Szóval lassan kibújik a szög a zsákból és nem lehet úgy háborúzni, hogy "én adok egy pofont, de utána felteszem a kezem, hogy nem játszom".
Két lehetőség marad: vagy bukik a hohol vagy nyílt orosz - NATO konfliktus kezdődik. Adja Isten, hogy az előbbi legyen a nyerő opció...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 010
83 077
113
Lapin vezérezredes személyesen irányította az orosz hadsereg egységeinek akcióit a belgorodi régióban az ukrán DRG (szabotázs és felderítő csoportok) ellen
Nekem ez a belgorodi bohóckodás olyannak tűnik, mintha a ruszkik beszerveztek volna pár bohócot a feladatra, adtak nekik zsákmányolt cuccost, majd útnak indították őket a határ felé. Most, hogy Lapid személyesen irányít és rohangál a srácokkal, bocs, de egyszerűen nem tudok az esettel kapcsolatban semmi másra gondolni. :)

Semmi értelme az egésznek, csak egy bohóckodás szint, sikerrel nem jár, de a szülőföld megtámadása miatt, ha jan-máj között majd 200k önkéntes jött, ezután mennyi fog?! Viszont ez nem az ukránoknak kedvez, kivéve ha mazohisták.
Erről beszélek ...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 205
113
Szerintem ez a nagy F-16 adakozás elég gyorsan, nagyon csúnya eredményre vezethet:
  • Európában 6 reptéren biztosan tárolnak(tak) amerikai B61 atombombákat: Olaszországban Ghedi és Aviano, Törökországban Incirlik (valószínűleg már múlt időben), Németországban Büchel, Belgiumban Kleine Brogel és Hollandiában Volkel. Ebből a belga Kleine Brogel, a holland Volkel, a török Incirlik és a bár Olaszországban lévő, de valójában amerikai Aviano esetében a hordózó gépek F-16-osok, a német Büchel és az olasz Ghedi esetében pedig a Tornado a hordozó típus. Mit látnak most az oroszok? Hogy a holland és belga F-16-osok egy részét egyre nagyobb eséllyel Ukrajnába szánják, míg az olaszok emlegették AMX és Tornado átadását. Nem csak úgy általában az atomhordozó típus, hanem konkrétan a B61 bombák hordozására felkészített repterekről származó gépek átadásáról van szó. Az oroszok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust hogy nem számolnak ennek a közvetlen nukleáris fenyegetés vonzatával és nem kezelik ezeket a gépeket nukleáris fenyegetésként.
  • Az F-16A(M) típus nem jelent komoly előrelépést az ukránok által eddig saját és máshonnan összetarhált Mig-29, Szu-24, Szu-25, Szu-27 gépeihez képest, sőt a Szu-27 légiharcban, a Szu-24 földi célok ellen egyértelműen bőven veri az F-16A-t. Még az MLU programban felpiszkált APG-66(V)2 radar is messze alulmarad, az orosz Szu-30/35 és Mig-31 gépek radarjaival összehasonlítva és még a korszerűsítés nélküli ukrán MIG-29C (9-13) változatok N019 radarjai is hozták az APG-66(V)2 felderítési távolságát, csak legfeljebb sokkal nagyobb tömeg, nagyobb antenna méret és kisugárzott teljesítmény mellett. Az ukránoknak van R-27ER/ET rakétájuk, ami hatótávolságban még az AIM-120C7 AMRAAM változatokkal szemben sem marad alul, a C5-el, vagy még korábbi változatokkal szemben meg végképp nem. Az oorszoknak meg van R-37M, R-33, R-77-1 (RVV-SZD) és R-27ER/ET is amit az AMRAAM-mal szembe állíthatnak. Tehát hiába kerülne ezekre az F-16 gépekre AMRAAM, az sem változtat sokat az erőviszonyokon. Pláne úgy nincs az F-16-nak sok esélye légi harcban, hogy Kelet-Ukrajna fölött az oroszoknak van sokszoros számbeli fölénye, az orosz radargépek vannak közel, az orosz légvédelem radarjai pásztázzák az eget, az orosz gépekben többszörös mennyiségű nafta van, több rakétát lehet rájuk pakolni, valószínűleg sebességi és magassági fölényből kezdhetnék a harcot. Tehát az orosz repülőgépeket halomra lövöldöző F-16 flotta egy vágyvezérelt lázálom. Az F-16 átadásnak az egyetlen értelme a földi cél elleni bevetés és abból is a nagyobb hatótávolságú robotrepülők, siklóbombák alkalmazása. Még a HARM - F-16 kombináció sem hoz túl nagy többletet a (valószínűleg lengyel) Mig-29 HARM rágyógyításokhoz képest, mert az F-16 esetében ugyan integrált fegyverről van szó, ami a besugárzás jelzőtől az indítás előtt kaphat adatokat, meg van adatbusz ami beszélget a repülőgép számítógépével, de ha a HARM Mig-29-ről indítva befogta az orosz légvédelmi radart, akkor már ugyanaz volt a helyzet, mintha F-16-ről indították volna. Az egyetlen igazán nagy különbséget az eddigiekhez képest a nagy hatótávolságú fegyverek jelentik. Akkor van az F-16-nak jobb túlélő képessége, mint az ukránok által eddig használt gépeknek, ha nagyobb távolságról veti be a fegyvereit, mint amilyen távolságról az orosz légvédelem, vagy a járőröző orosz vadászok lelőnék még indítás előtt, vagy közvetlenül az után. Csakhogy ilyen fegyver az F-16A-khoz papíron nincs. A JSOW és a JASSM F-16C Block 40-től és Block 50-től van integrálva. Ráadásul a JSOW siklóbomba lévén csak nagy magasságból és sebességgel eldobva jelentős hatótávoságú, amely repülési paramélterekkel az F-16 könnyű célpont lenne az orosz nagy hatótávolságú légvédelemnek és legierőnek, miközben a JSOW annyira azért nem nagy hatóválságú hogy kívül maradjon az orosz fegyverek megsemmisítési zónáján. Az angolok által felajánlott Storm Shadow pedig soha nem volt F-16-ra integrálva. Azaz az egész F-16 átadásnak csak úgy van értelme, ha ezekhez az F-16A-khoz új fegyvereket integrálnak néhány hónap alatt. Ha viszont ezt megteszik, akkor az bármilyen fegyver lehet. Nem csak Storm Shadow, hanem tényleg bármi, ami az oroszokak már stratégiai fenyegetést jelent. (Például Moszkvát, vagy a Tu-160 bázis Engelszt elérni képes, lopakodó JASSM-ER, amiből papíron ugyan nincs nukleáris változat, de technikai akadálya sincs, hogy a jenkik atom fejjel szereljenek pár példányt. De még a szintén lopakodó Storm Shadow is képes ukrán légtőrből indítva elérni Moszkvát, csak legfeljebb nuki fejet nem visz, de a Kremlbe beköszönhet.) És az oroszok nem biztos, hogy megvárják, hogy valami meglepetés érje őket.
  • Az ukránok (nyilván jenki célkijelöléssel, engedéllyel, vagy kifejezetten jenki parancsra) eddig is elsősorban infrastruktúra és civilek elleni terror eszközként használták a nyugatról kapott nagyobb hatótávolságú fegyvereket. (Mivel könnyű, fix célpontok és nem lehet mindent a legerősebb légvédelemmel védeni.) Az ukrán támadásoknál eddig is elsődleges szempont a propaganda érték volt és nem a valódi katonai jelentőségük. Ha az (amerikaiak által kézivezérelt) ukránok olyan fegyvert kapnak, amivel még érzékenyebb célokat lehet támadni Oroszország mélységében, akkor elég valószínű, hogy meg is fogják tenni. Vajon mi kellene, hogy legyen az oroszok válasza, ha ha immár nem egy donbasszi város belvárosa kap támadást, hanem egy háború előtt is orosz városé, több tucat halottal. Ilyet az ukránok a gyakorlatban többször csináltak Donbasszban, akár ünnepi népseregletek idején is. Vagy ha az ukránok mondjuk egy orosz atomerőművet támadnának. Kurszk, Szmolenszk, Rosztov, Novovoronyezs, Obnyinszk, vagy Kalinyingrád hatótávolságon belül lenne ezeknek a robotrepülőknek és azt az ukránok már bizonyították, hogy szívesen lövöldöznek atomerőműre. Vagy ugyanez a helyzet vízerőművekkel, bár azokban nehezebb olyan kárt tenni hogy katasztrófa legyen belőle. Vannak kényes vegyi üzemek és még más is, amivel katasztrófát elő lehet idézni. Egy egyre kétségbeesettebb, elmeháborodott társaság kezébe adnak egyre komolyabb fegyvereket, akiket azok a jenkik irányítanak, akiknek ebben a térségben tényleg semmi sem drága. Ha meg a gépeket nem ukrán, hanem nyugati "zsoldos/önkéntes/tanácsadó" pilták fogják vezetni (mert az ukrán pilóta állomány eleve drasztikusan meg van ritkítva és a pár hónapos gyorstalpaló kiképzés nehezen vehető komolyan) és nyugati "zsoldos/önkéntes/tanácsadó" földi személyzet felfegyverezni akkor ők szintén kevéssé fognak törődni a következményekkel.
  • Ezeknek az ukrán terrortámadásoknak eddig is volt egy elég nyilvánvaló eszkalációs céljuk. Az amerikai által kézivezérelt ukránok eddig is igyekeztek eszkalálni ezt a háborút és a jenkik, illetve az általuk minimum erőteljesen befolyásolt európai NATO tagországok eddig is folyamatosan emelték a tétet. Hol lesz ennek a hátra? Ha nem elég az eszkalációhoz az F-16, majd jön az F-35 is? Ha az oroszok azt látják, hogy mindenképpen ki akarják belőlük kényszeríteni a már formálisan is nyílt háborút európai NATO tagországokkal szemben. Ha azt látják, hogy NATO gépekről stratégiai fenyegetést jelentő NATO fegyvereket vetnek be ellenük úgy, hogy jó eséllyel a gépeket is NATO pilóták vezetik és esetleg NATO tagországok reptereiről szálnak fel, akkor miért ne zárnák rövidre ezt a kutyakomédiát és lőnének vissza oda, hol már a NATO-nak is nagyon fáj? Persze a jenkik pont ezt szeretnék elérni és a non plusz ultra az lenne, ha az oroszok atomfegyvert használnának Európában (a korlátozott Európai atomháború dédelgetett jenki elmélete). Az oroszok is tudják ezt, de láthatják egy idő után úgy, hogy ez elkerülhetetlen, még ha a jenkik terve szerint cselekednek is. Ahogy a japánok sem jókedvükben támadtak 1941-ben, hanem a jenki embargó hatására, mert úgy érezték, hogy nem maradt más választásuk.
Vélemémyem szerint finoman szólva van ebben némi pontatlanság hogy nem jelent előrelépést a régi szovjet eredetű Ukrán gépekhez képest.Ukrán mig 29,Su 27-el összehasonlítva hatalmas előny hogy 1 időben 4 vagy 6 célpontra indíthat amraamot(fejből most erre nem emlékszem most fejből)amivel akár alkalmas lehet új "nyugati"légvédelmi komplexumokkal együttműködve cirkáló rakéta, drón "vadászatra".R27 legfőbb hátránya a félaktív vezérlés 1 időben1 célpont ráadásul folyamatosan a célpont felé kell repülni rakéta becsapódásáig.Amraamnak csak pályakorrekciós jeleleket kell küldeni az indító gépnek amíg a saját radarja be nem fogja a "célpontot"aminek vagy nem vagy csak akkor jelez a besugárzás jelzője ha már befogta az amraam aktív radarja.Csapásmérőkén meg szerintem nem kell részletezni mennyivel hatékonyabb mint egy "buta"bombákat hordozó Su24 vagy a mélyrepülesben nir-eket "eregető"Su 25-ösök.HARM alkalmazása meg jóval hatékonyabb lehet ha kapnam HTS-pod ot mint ha csak "vaktában"eregetik el őket a légvédelmi komplexumok feltételezett irányába.Abban eggyetértek hogy a modernebb Orosz Su35,korszerűsített mig31-esekkel szemben hátrányban van és egy s300V-s400 komplexummal védett területnek is "öngyilkosság"neki küldeni őket.Mellékesen a Brjanszk-is "eset"óta (2 mi-8,Su35-su34 lelövés) az Orosz harcászati légierő gépei sincsennek "biztonságba"még a frontvonal mögött 50 km-re se.Mellékesen ott van még az Ukránok "mögött"nem elhanyagolható Nato felderítesi adatok.Elnézést ha nem lettem volna túl szakmai de véleményem szerint finoman szólva hatalmas ugrást jelentenek ezek a 90-es évek 2000-es évek elején korszerűsített gépek a régi szovjet eredetű gépeikhez képest amik már a 90-es évek közepére is sok szempontból elavultak.De azzal természetesen egyetértek hogy Kelet Ukrajna felett nem fognak legifölényt biztosítani az Ukránoknak.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 955
21 727
113
Nekem ez a belgorodi bohóckodás olyannak tűnik, mintha a ruszkik beszerveztek volna pár bohócot a feladatra, adtak nekik zsákmányolt cuccost, majd útnak indították őket a határ felé. Most, hogy Lapid személyesen irányít és rohangál a srácokkal, bocs, de egyszerűen nem tudok az esettel kapcsolatban semmi másra gondolni. :)

Semmi értelme az egésznek, csak egy bohóckodás szint, sikerrel nem jár, de a szülőföld megtámadása miatt, ha jan-máj között majd 200k önkéntes jött, ezután mennyi fog?! Viszont ez nem az ukránoknak kedvez, kivéve ha mazohisták.

Ez a verzio is lehetseges, ahogy az is, hogy azert rohangal a pali, mert cink ez a par paradezo ongyilkos hajlamu bohoc es nincs kedve a levesbe mennie, mert az ukranoknak volt ismet egy jo PR huzasa.
 

gyurka

Well-Known Member
2015. február 11.
64
399
53
Tippre 120-as gránátból milliószámra van még akár a világháborúból is. Egy 120-as aknavető gránát pusztítóhatását tekintve összevethető lehet városi harcban (magas röppálya, alacsony sebességű függőleges becsapodás, kedvezőbb repeszhatás) a 152-es tüzérségi gránáttal, olcsóbb is, egyszerűbb is gyártani, a kisebb mérete ellenére a töltet aránya pedig viszonylag magas (nem kell a lövedéktestnek elviselni az ágyúból kilövés, becsapódás nagyobb energiáit). Maga az aknavető is pillanatok alatt felállítható és áttelepíthető egy löveghez képest.
Nincs szükség a 150es löveg nagyobb lőtávjára, tekintve, hogy az ukrán fél nem tudja elnyomni a 120 másokat ellentűzzel. Az aknavető gyorsabban telepíthető, egyszerűbb rendszer, lényegesen olcsóbb egy 150es önjáró lövegnél
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 965
19 282
113
Ami nekem szemet szurt, az az eszement UAV vesztesegek az ukran oldalon:

"Ukrainian UAV losses remain at approximately 10,000 per month."

Holy. Mother. Of. God. :eek: :eek: :eek:
Ezek nagyrésze szerintem "taktikai" gép, olcsó kis civil FPV drón, amit eleve kb. "lőszerként" egyszer használatosnak tekintenek, ha több körre is jó az már ajándék.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 518
46 482
113
Azért van értelme a letárolt régi F-16-osoknak, meg Mirage-2000-eseknek, mert az össze guberalt régi szovjet gépek már elfogytak, még csak-csak felszáll hetente 3-4, amiket le is szednek az oroszok, de ezt nem igazán lehet tovább csinálni. Több száz letárolt F-16-ot és Mirage-2000-et adhatnak át, amivel még nagyon sokáig elhuzhatjak a háborút. Ezeknek az ára, vagy az üzemeltetési költsége még belefer a nyugatnak, ezeknél komolyabb gépeket viszont nem akarnak adni, az ukrán pilóták élete pedig valahol nagyon a végén van a prioritásban, sőt esetleg leszerelt zsoldos pilótákat is tudnak igy alkalmazni.
A gond ott kezdődik, hogy a nyugati média és a politikusok úgy beszélnek a "majd jól átadunk nyugati harci gépeket" topicról, mintha a hozzájuk dukáló ukrán pilóta, a pincében, táptalajos zsákok oldalán sarjadna ki, és hetente lehetne szüretelni.
Ukrajna elkezdte a háborút egy adott számú pilótával. Nekik kellett repülni a saját repülőiket, és egy bizonyos típusra voltak felkészítve. A legjobb pilótáik felörlődtek az eddigi harcokban. Aki megmaradt, az kapott a segge alá volt KGST országból lepukkant gépeket, amiket annyira felpofoztak, hogy levegőbe lehessen pár küldetésre emelni. De már azok is elfogytak. Nyilván ha ezeket a lelövéseket túl is élte pár pilóta, mostanra mennyi maradhatott? Ezeket a nyomorultakat kellene most átképezni F-16-ra.
Ha a háború első napján meg 0-ról kezdtek el képezni pilótákat akkor meg - jó esetben is - csak nagyjából a felénél tarthatnak a képzéssel. És akkor is mire lettek ezek a pilóták kiképezve? És ezeknek kellene kiállni a több ezer repült órával rendelkező orosz pilóták ellen, akik ráadásul Szíriában már harci tapasztalatot is szerezhettek.
Nyilván lehetnek sikerek ukrán részről, de jelenleg inkább a régi F-16-osok leírásának tűnik nekem ez a program. Azzal meg nem lesznek előrébb az ukránok, ha szépen csöpögtetve 3-5-ösével kerülnek bevethető állapotba ezek a gép/pilóta párosok. Mert ilyen tempóban csak a pazarlás ténye áll fenn.
Ezen felül érdekes lehet még a légtérfelderítés problémája is.
Ugyebár a felderítési távolságokban az A-kkal nem lesz előnyben az ukrán fél. Tehát máshonnan kell felderítési adatokat kapniuk. Azaz továbbra is aktívan kellene támaszkodni a NATO AWACS-okra. De azok nem fognak berepülni Ukrajna légterébe, mert az oroszok szívbaj nélkül leszednék őket. Azon kívül meg olyan messze vannak a frontvonaltól, hogy gyakorlatilag elvész az az előny, amivel messzebb látnak, mint a vadászok. A szerepük inkább az orosz rakétás csapásmérés felderítésében jelentkezhet, meg ha az oroszok olyan balgák lennének, hogy mélyen berepülnének az ukrán légtérbe.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ami nekem szemet szurt, az az eszement UAV vesztesegek az ukran oldalon:

"Ukrainian UAV losses remain at approximately 10,000 per month."

Holy. Mother. Of. God. :eek: :eek: :eek:

A legtöbb szerintem nem MALE kategóriájú cucc, nem török TB2-esekből vesztenek ennyit, hanem kis méretűt. Nekem hosszú ideje az a meggyőződésem, hogy értelmetlenné vált drónok darabszámáról bicepszet mutogatni, mint a cseh döntésnél, hogy nem 3 MALE nagy teljesítményű UAV-ot veszünk, melyek egy marék irányított rakétát is tudnak magukkal vinni, hanem pár száz mini szart. De a számháborút megnyerték.
Akkor lenne értelme ennek a havi 10ezer számnak, ha szétszálaznák, hogy ebből mennyi a 10ezer métert meghaladó szolgálati plafonos gép, amit ilyen formán egy kézi rakétával el sem érnének; mennyi az Orlan-1 nyugati riválisából gyártott olcsó tüzérségi felderítő; mennyi a kínai qvadrocopter; van-e ebben a számban öngyilkos...

Viszont ez jelzi azt számunkra, hogy nem egyéni megrendelésben kéne gondolkodni a kisebb méretű tüzérségi és raj pk felderítő kategóriákban, hanem béke időben csak azt érdemes számolni, hogy hány gyártósorod van. Még egy Magyarország méretű kis országnak is havi 1000 legyártására kellene legyen kapacitása, még ha ez mondjuk úgy is, hogy a zalai gyárban át tudod pakolni a melósokat más munkára is, ha nincs épp megrendelés ennyi kamikáze drónra. (De kisebb mennyiségben évente rendelnénk és a képesség meglenne a gyors felpörgetésre.)
Ráadásul most van ideális idő arra, hogy ebben lépjünk, amikor már látszik, hogy ez lőszergyártás szintjén szükséges fogyócikk lesz, de még nagy szóként eladható a cseh pár száz darabos megrendelése. Még a döntéshozók fejébe nem ment át, hogy ezt ugyan úgy futószalagon kell majd gyártani és raktáron spájzolni, mint egy 155-ös buta lőszert.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 141
12 100
113
A legtöbb szerintem nem MALE kategóriájú cucc, nem török TB2-esekből vesztenek ennyit, hanem kis méretűt. Nekem hosszú ideje az a meggyőződésem, hogy értelmetlenné vált drónok darabszámáról bicepszet mutogatni, mint a cseh döntésnél, hogy nem 3 MALE nagy teljesítményű UAV-ot veszünk, melyek egy marék irányított rakétát is tudnak magukkal vinni, hanem pár száz mini szart. De a számháborút megnyerték.
Akkor lenne értelme ennek a havi 10ezer számnak, ha szétszálaznák, hogy ebből mennyi a 10ezer métert meghaladó szolgálati plafonos gép, amit ilyen formán egy kézi rakétával el sem érnének; mennyi az Orlan-1 nyugati riválisából gyártott olcsó tüzérségi felderítő; mennyi a kínai qvadrocopter; van-e ebben a számban öngyilkos...

Viszont ez jelzi azt számunkra, hogy nem egyéni megrendelésben kéne gondolkodni a kisebb méretű tüzérségi és raj pk felderítő kategóriákban, hanem béke időben csak azt érdemes számolni, hogy hány gyártósorod van. Még egy Magyarország méretű kis országnak is havi 1000 legyártására kellene legyen kapacitása, még ha ez mondjuk úgy is, hogy a zalai gyárban át tudod pakolni a melósokat más munkára is, ha nincs épp megrendelés ennyi kamikáze drónra. (De kisebb mennyiségben évente rendelnénk és a képesség meglenne a gyors felpörgetésre.)
Ráadásul most van ideális idő arra, hogy ebben lépjünk, amikor már látszik, hogy ez lőszergyártás szintjén szükséges fogyócikk lesz, de még nagy szóként eladható a cseh pár száz darabos megrendelése. Még a döntéshozók fejébe nem ment át, hogy ezt ugyan úgy futószalagon kell majd gyártani és raktáron spájzolni, mint egy 155-ös buta lőszert.
és hozzá a különböző robbanó fejeket.
A háborúnak ezek a részei brutális átalakulásokat mutatnak a harctéren .
Mint a EW fegyverek raj szintű használata. Nélkül mintha rikító ruhában rohangálná a mesterlövészek előtt.

más:

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 388
45 885
113

Prigozhin elárulta az artyomovszki művelet részleteit​

Jevgenyij Prigozsin megosztotta az Artemovszk elfoglalására irányuló művelet részleteit.
„Bahmutban harcoltunk az ukrán erők ellen, körülbelül 50 000 ukrán fegyveres erőt semmisítettünk meg, és 70 000-et megsebesítettünk.
A Wagner PMC-nek 3,2-szer kevesebb halottja volt, mint az ukrán fegyveres erőknek, és körülbelül 2-szer kevesebb a sebesültje.
Az artyomovszki PMC-ben 50 000 fő, az Ukrán Fegyveres Erőké 82 000 fő volt, a támadás aránya 3:1 legyen a támadók esetében.
A műtét során 50 000 foglyot ejtettünk, akiknek 20%-a meghalt, további 20%-a megsérült.
Artemovszk célja nem maga Artemovsk, hanem a Bahmut húsdaráló volt. Artemovszkban pedig mindenkit megsemmisítettünk, akit el kellett volna pusztítanunk, teljesítettük a feladatot.
A feladat a legmagasabb szintű szervezésnek köszönhetően teljesült.
Megvan a sajátunk: repülőgépek, helikopterek, légvédelem, tüzérség, MLRS, felderítés
Источник: https://rusvesna.su/news/1684880962

Nekem azért nem jön ki a Prigozsin-féle matek. Ha ötvenezer fő harcolt, akkor a halottak és sebesültek aránya miatt alig maradt Wagner-erő. A számokkal úgy egészében baj lehet. Valaki helyre tudja ezt tenni? Én pont nagytakarításban vagyok, nincs időm keresgélni!

Az ukrán terrorizmus legyőzése: fehér kesztyű és piros vonalak nélkül​


Hosszú fejtegetés a szerinte szükséges hozzáállásról. Egyértelmúen radikálisabb, mint e jelenlegi gyakorlat.

Oroszország nagy hatótávolságú rakétákat halmozott fel az ukrán ellentámadáshoz. Ukrajna nyilvános becslése szerint az orosz rakétagyártás havi 60 Kh-101+Kalibr, plusz 5 Iskander és 2 Khinzal.
Korábban a Kh-35 termelést 40/hónaposra becsülték. És nem érkezett jelentés arról, hogy Oroszország tavaly november óta lőtt volna Kh-35-ösöket, ami, ha a termelést ilyen ütemben folytatnák, az azt jelentené, hogy Oroszország több mint 500 darabból álló halmon ül. Oroszország pedig minden bizonnyal Kh-32-eseket gyárt és felújít. Tehát az orosz rakétagyártás most könnyen több mint 100/hó, több száz raktárral

Kína megtiltotta a Micron amerikai chip- és memóriagyártó termékeinek vásárlását, nemzetbiztonsági követelményekkel magyarázva a döntést.
Az USA felháborodott. Kiderült, hogy az USA "határozottan ellenzi" a piaci korlátozásokat.
"Határozottan ellenezzük azokat a korlátozásokat, amelyeknek nincs tényalapja. Ez az akció, akárcsak a közelmúltban más amerikai cégeket célzó razziák, nem egyeztethető össze a nyitott piaccal." - mondta az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a Reutersnek.

Ez vicc a köbön!