[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
Az, hogy te leírtad, hogy mit gondolsz az oroszokról, még nem tartalmaz semmi konkrét előnyt a számunkra az esetleges vereségükből fakadóan!
Szóval nem válaszoltál.
Ez a baj veletek. Amikor konkrét kérdés van, akkor csak ilyen válaszokat tudtok adni. Tereltek, süketeltek.
Tudod, nem azzal van a baj, hogy a "nyugathoz" húzol, mert én is úgy gondolom, hogy Mo-nak kell az EU. (persze nem ez az EU, hanem az eredeti) . De azért a józanságunkat illene megtartani. Egy vesztes Oo senkinek sem jó. Ha ezt képtelen vagy belátni, akkor inkább ne írj hülyeségeket.

Persze ha hirtelen eszedbe jut mégis valami konkrét érv a fikázáson kívül, a kérdésemre válaszként, akkor ne tartsd magadban.
Minnél gyengébbek és minnél messzebb vannak, annál kisebb ránk a befolyásuk és ez nekünk jó.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
A második francia tábornok egy héten belül annak a véleményének ad hangot, hogy az F-16-os repülőgépek Ukrajnának történő biztosítása csak eltereli a figyelmet Bakhmut elvesztéséről, ami nem befolyásolhatja a háború menetét.

Dominique Delavarde tábornok elismert tábornok, aki a francia idegenlégió és a hegyi csapatok különböző elit gyalogsági egységeinek parancsnokaként szolgált, magas szintű hírszerzéssel kapcsolatos feladatokat látott el Franciaországban és külföldön. Egyik parancsnoka, majd vezetője volt az ENSZ hírszerző ügynökségének Libanonban. A Becsületlégió tisztje, a Nemzeti Érdemrend parancsnoka,
kitüntetést kapott az Egyesült Államok kitüntetett szolgálatáért.

"Osztom Pinatetel tábornok véleményét, akit jól ismerek, és akinek a nézetei egybeesnek az enyémmel. Úgy gondolom, hogy az F-16-os vadászgépeket nem fogják gyorsan biztosítani. Több hónapba telik, mire az első F-16-osok megjelennek az ukrán égbolton, mert időre van szükség az ukrán pilóták kiképzéséhez. Maguk az F-16-os vadászgépek már rég elavultak, és aligha képesek arra, hogy megfordítsák a frontvonalakon a kockát. Természetesen ez egy amerikai kezdeményezés, egy kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet Bakhmut elvesztéséről.

Delavarde úr szerint ami Ukrajnában történik, az csak része a nyugati hegemónia elleni globális küzdelemnek.

Delawarde úgy véli, hogy az ukrajnai háború egy olyan többpólusú világért folytatott küzdelem, amelyben Oroszország jobban teljesít, mint a nyugati országok:

"Nem hiszem, hogy Bakhmut elfoglalása a győzelem legfőbb kulcsa. Szerintem az ukrajnai harcok csak egy kis része annak, ami a világban történik. Olyan globális konfrontációnak vagyunk tanúi, amely túlmutat az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktuson. Két tábor közötti háborúnak vagyunk tanúi: a többpólusú országok, valamint az USA és a NATO tábora között. Ukrajna tehát csak egy kis része annak, ami történik".

A tábornok úgy véli, hogy Oroszország stratégiája a háborúban indokolt, és nem szabad elsietni, mivel az idő az ő oldalán áll, a Nyugat pedig súlyosan meggyengült a háború miatt. A francia katona azt is megjósolja, hogy az ukrajnai háború valószínűleg 2024-ben ér véget:

"A Nyugat gazdasága súlyosan meggyengült, ezért Oroszország helyesen cselekszik, amikor időt hagy magának. Először is, tartalékolja az erejét, másodszor pedig az idő neki dolgozik. A Nyugat napról napra gyengül, így az erőviszonyok most Oroszország javára dőlnek el. Nem hiszem, hogy a béke 2024 előtt megvalósul. Szerintem az ukrajnai háború eredményei döntő szerepet fognak játszani az amerikai elnökválasztáson. Szerintem 2024 novemberében lesz fény az alagút végén. A világ különböző részein - Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában - megfigyelhető folyamatok azt mutatják, hogy Oroszország jól döntött a Nyugattal való globális konfrontációban.

Dominique Delavarde a globális folyamatokban betöltött szerepéről elmélkedve megállapítja, hogy Ukrajna csak "a Nyugat ágyútölteléke" Oroszországgal szemben. A tábornok azonban megjegyzi, hogy a Nyugaton nem mindenki osztja az oroszellenes nézeteket, hangsúlyozva, hogy a Nyugatot "korrupt elitek" irányítják, akik az ukrajnai háború árán próbálják fenntartani az amerikai dominanciát:

"Szerintem Ukrajna a Nyugat ágyútölteléke. De szeretném hangsúlyozni, hogy nem az egész Nyugat számára ágyútöltelék, hanem csak a kormánya számára. Annak a neokonzervatív kormánynak, amely azért van hatalmon, hogy fenntartsa az amerikai hegemóniát. Egy kis réteg irányítja a bolygót. Ukrajna jelenlegi vezetése korrupt, és a Nyugat vezetése is az. Úgy gondolom, hogy amikor Zelenszkijt és pártfogóit megfosztják a hatalomtól, a probléma részben megoldódik".

@polk105
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 694
113

Cseh vezérkari főnök: lehetséges az Oroszország és a NATO közti háború​

Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Egy ilyen forgatókönyv ellen csak felkészültséggel és elrettentéssel lehet védekezni - szögezte le.
Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, amely számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen, lehetséges"
- hívta fel a figyelmet Karel Řehka a Belső biztonság és az állam ellenálló képessége című konferencián a cseh Képviselőházban.
A vezérkari főnök szerint a cseh hadsereg igyekszik felkészülni egy "nagy intenzitású konfliktusra" egy technológiailag nagyon fejlett ellenféllel, Oroszországgal.
Amennyiben az Oroszország-NATO háború kitörne, a cseh hadsereg nagyobbik része a szövetség tervei alapján azonnal bekapcsolódna a harcokba.
A cseh vezérőrnagy rámutatott: Csehország folyosót képez a NATO nyugati és keleti, illetve délkeleti szárnya között. Csehországnak biztosítania kellene a hadseregek átjárását nyugatról keletre, ami "alapvető feladat". Úgy vélte, hogy ennek biztosításához a cseh hadseregnek a többi minisztérium támogatására is szüksége lenne, ezért fejlesztési koncepciójukban ezeknek is számolniuk kell a háború kitörésének lehetőségével.
Tekintettel az ukrajnai háborúra is, Karel Řehka fontosnak nevezte, hogy növekedjen a cseh állam ellenálló képessége, például a nyersanyagellátás terén. Megoldandó problémaként beszélt a telekommunikáció kapcsán a cseh állam jelentős függőségéről Kínától.

Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka újabb "közelgő offenzívát" jelentett be​

Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka május 29-én, hétfőn megérkezett Liman irányába.
És ahogy az várható volt, küszöbön álló offenzívát jelentett be.
„Hamarosan eljön az idő, amikor áttérünk az aktív támadó hadműveletekre” – mondta Syrsky az egységparancsnokokkal tartott megbeszélésen.
Egyúttal elismerte, hogy az orosz hadsereg előrenyomul a Donyecki Népköztársaság Belogorovka, Disputed, Novoszelovka és Torszkoje településeinek térségében.
Kijev már hónapok óta bejelentette „közelgő ellentámadását”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685364589

Török források szerint egy másik Patriot üteg is megsemmisült a Kijev elleni rakétatámadások következtében. Három Patriot üteget küldtek Ukrajnába, amelyek közül kettő heteken belül megsemmisült.
Oroszország egy Patriot akkumulátort észlel, és szabványos cirkálórakétákat bocsát ki elektronikus és műholdas hírszerzéssel. Ezután egy hiperszonikus rakétát indítanak az akkumulátor felé.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 954
82 761
113
Uhh

Ukrán támadók vs a lövészárokban oroszok:
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
53 999
113
Uhh

Ukrán támadók vs a lövészárokban oroszok:



Semmi cicó!
Látom szemeimmel ahogy a román,spanyol,litván,szlovák nato katonák így harcolnak majd értünk/velünk a gonosz Oroszok ellen, merthát bízhatunk bennük, főleg ha helyzet van....
Édes fszom.:(
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 946
19 233
113
Szóval már megbocsájts Dudi.. értem én, hogy felmész a szennymédiába és ezt sugalmazzák. De lövésed sincs róla, hogy az ipar hogy működik és hogy a valóság pont ellentéte annak, amiben te hiszel.
Igen.. itt a nyugaton úgy kell vásárolni és egyedi gépet csinálni, hogy megnézed azt, hogy mit lehet egyáltalán vállalható szállítási határidőre megkapni és akkor azokból dolgozol.
(olyan gyártók termékeit kell használni, amit nem akarsz (T****) és a számlán felár van feltűntetve, mert kapható. Vannak shopok, ahol pl siemens hmiket a listaárhoz!!! képest többszörös felárral kapsz és ott tényleg megvehető.. a gyártótól meg nincs esély, felárasan sem)
Minden szava!
 

Üveges Huba

Well-Known Member
2021. szeptember 9.
44
425
53
Nos nem tudom, hogy mi a francért lett törölve múltkor a bejegyzésem... Oké láttam, hogy mert "ismétlődés" - a gond csak az, hogy én csak egyetlen egyszer posztoltam!!!
Lehet cenzúrázni mondvacsinált indokokkal, mindazonáltal az hogy egy már amúgy is több tízezres nézettségű videót nem enged megosztani ott, ahol azt csak pár tucat ember láthatja - pusztán egyetlen egy dolgot mutat: hogy a cenzor agyilag egy zokni.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Nos nem tudom, hogy mi a francért lett törölve múltkor a bejegyzésem... Oké láttam, hogy mert "ismétlődés" - a gond csak az, hogy én csak egyetlen egyszer posztoltam!!!
Lehet cenzúrázni mondvacsinált indokokkal, mindazonáltal az hogy egy már amúgy is több tízezres nézettségű videót nem enged megosztani ott, ahol azt csak pár tucat ember láthatja - pusztán egyetlen egy dolgot mutat: hogy a cenzor agyilag egy zokni.
Alapvetően az is ismétlésnek számít, ha pont ugyanazt teszed fel, amit más már feltett.
De ne vedd magadra, amúgy nagyon jó videókat gyártasz, le a kalappal, szerintem a cenzor is így gondolja, csak hát a szabály az szabály :)
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 274
93
Egyet klikkeltem euronews


Propi minden oldalon van, mi itt az Unióban főleg az amerikai propit kapjuk. De nézd meg az M1-et vagy a TV2-őt, ők az ukrán propit tolják? Ugyan! Arra ott a retek klub, ATV meg a magyar net 80%-a.
De itthon azért tudsz tájékozódni, ha minimális igényed van rá.

Mit érnek a kéksisakosok?Srebrenicai???
Ha az ukrán -orosz kormány elfogadta volna, mehettek volna ENSZ katonák, de nyilvánvalóan egyik fél érdeke sem volt.
Ha Magyarországra vonulna be az ENSZ tőle meg kellene védeni az országot???

Egy kisebbség sehol sem irthato szabadon, papíron.De minden papír és szó annyit ér, amennyi erő van mögötte. Így a nemzetközi jog is.
Az Északi Áramlatot következmények nélkül felrobbanthatja az USA. Még a sértett fél, a német kormány igyekszik elkenni a vizsgálatot.Most mit mondjak???

Voltak oroszok elleni halálos attrocitások, a majdani puccsot is a CIA szervezte. De ettől még Janukovics egy korrupt xarházi volt, Moszkva ha jobb, tehetségesebb, kevésbé tolvaj oligarchát ültet Kijevben jobban járnak.
Ahogy valószínűleg azzal is, ha kivárnak és ahogy Juscsenkot elűzte az ukrán nép elégedetlensége, már lejtőn volt Zelenszkij is. Most csináltak belőle egy nemzeti hőst, meg egy balkáni káoszt a határunkra. Úgy, hogy kiderült az orosz haderő fogatlan.
A tavaly tavasszal elfoglalt területek 40%-át már visszavette Ukrajna. Qrvagyenge!!!!

Most meg nézhetjük, hogy lesz ukrán ellentámadás vagy már az ukránok is kifulladtak, mint az oroszok, Az orosz katonai vezetésen belüli széthúzás szörnyű, hogy a picsában képtelen Putyin ott rendet tartani???
Rengeteg orosz katonai gyengeség elójött és fókuszba került. Kellene még mozgósítani, mert bízni a szerencsében, hogy Ukrajna kifullad nagyon naiv. Meg kell törni, ha győzni akarnak, de ahhoz sokkal nagyobb erő és több ember kell.

Ugyanígy látszik Európa gazdasági gyengesége és onallótlansága. De az előrejelzések szerint idén túllehetünk a mélyponton és már jövőre beindulhat a szekér. Ez újra az oroszoknak lesz kínos és hosszú távon káros, ha így lesz.
Ez most kezd nagyon eltérni a témától. Nem a csodát várom a kéksisakosoktól, a kettős mérce példájának hoztam fel. Az hogy Putyin, vagy Oo. gyenge vagy nem, ebben a konkrét témában - a tömegtájékoztatásról beszéltünk - irreleváns. Ha szerinted itt az eu-ban/ukrajnában mindenki ismeri a tényeket mert alaposan tájékozódtak, akkor még nagyobb a baj, mert akkor nem szimpla primitív de ordibálni szerető emberekről (láss egy nyugati fórumot) beszélünk, hanem sok tucat millió göbbelsről. Szerintem nem így van, ennek viszont egy kimenete van, nem ismerik a tényeket. Visszajutottunk oda amit írtam, a tömegtájékoztatás nem a htka, főleg nem világszinten, ahol a magyar Tv2 is pont hogy semmit nem számít.
Azt továbbra is tartom, hogy a ránkerőltetett fekete-fehér világkép nevében meg nem történtként kezelni a donbasszi dolgokat más érdekei miatt nem helyes. Sem a gerincünket, sem az érdekeinket figyelembe véve.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 725
113
Sokminden törölve lett a netről ami 2014 környékén még rajta volt. Lásd az ogyesszai mészárlás eredményét, anno a youtube-on (!) láttam a teljes videót, ma talán képkivágásokat talál az aki mélyre mászik a bugyrokba. De ami miatt nincs igazad: az átlagember nem kutatja a híreket. Megnézi amit elé dobnak. És ez a tömeg, itt meg nem a kivételek számítanak hanem a tömeg. A kivételeket eltűntetik orosz propagandistának bélyegezve. Vajon mi van az ukrán propagandával? Hivatalosan nincs. Mert a hivatalos maga az ukrán propi - az eu-ban is. Gáz.
Ha az ENSZ független szervezet lenne, vagy legalább következetes, kéksisakosok vonultak volna be Donbasszba. Ellenük is meg kellett volna védeni Ukrajnát? Egy kisebbség elleni katonai támadás legális ha határon belül van? Szabadon irtható? A helyzet az, hogy a nyugat megadta a választ: attól függ, mik az érdekei. Na, ezért nem kellene ehhez senki másnak a nevét adni. Nekünk főleg nem, a történelmünk miatt, nameg mellesleg semmi érdekünk nincs ebben.
Már azt sem nézi meg, amit elé dobnak.
Akkora a hír és információ dömping.
Ha egy kézzel festett, egyedi Herendi porcelán alkotást látsz; rácsodálkozol.
Ha tízet tesznek eléd, megnézed őket.
Ha meg beengednek a raktárba, tán oda sem mész egyhez sem, hogy közelről megnézd.
Már az a sanda gyanúm, hogy pl. a politika is sokszor direkt, iparszerűen gyártja a botrányokat sorozatban, hogy ne győzzük számon tartani.
Úgy 25-30 éve egy politikai botrány visszhangja nem csillapodott egy hónapig sem. Csámcsogott is rajta a politikai ellenfél is, meg a választók is. Még néha következménye is volt...
Ma meg naponta több botrány van csak ezen a területen.
Egyszerűen ép ésszel és mentalitással nem számon tartható.
Van még valakinek kérdése, hogy miért áll bamba képpel és bokára tolt gatyával a demokratikus múlttal és szocializációval rendelkező európai társadalom azzal mocsokkal szemben, ami az ő bőrére megy?

Igen így van. Van 6000 atomtöltete, de ők is érzik, hogy kilóg a lóláb, mert ez már kevés, hisz semmi mást nem tud mellérakni. Gondolj bele, arra sem voltak képesek az érdekérvényesítésben, hogy egy Ukrajna kaliberű a velejéig korrupt, működésképtelen országot, ahol él vagy 15millió orosz és még a parlamentben is oroszul beszélnek a politikusok (ez volt 2014-ben ukrajna) maga mellett tartson.
Máskor légy éberebb! Ezért lehet megfognak feddni ideológiai elhajlásért az esti NATO továbbképzésen.

Dudi; félreértések végett ez most alapvetően nem rólad szól:

Továbbra is tartom magam ahhoz a tapasztalathoz, hogy kiknek, mely fórumtársaknak az információit igazolták a fejlemények és kiknek a véleménye volt mérvadó, helytálló a szíriai események sűrűjében.

No meg az is, hogy mely fórumtársaknak az információi, kommunikációi voltak dezinformációk, terelések, manipulációk, rosszhiszemű hozzáállások, a tények megismerésének igénye helyett "alternatív tények" gyártása és terjesztése, a szíriai topik rombolása, az esetleg tájékozódási igénnyel idetévedők eltántorítása szemeteléssel, a topik "túlterhelésével".

Szerencsére a politikai, hadszíntéri, harctéri döntéshozatali platformokra, a fegyverek működésére, elműködésére, hatásaira ezek a morálisan megkérdőjelezhető (a tényeket nem kibontani, megismerni, hanem elhazudni akaró) cselekvések, hozzáállások nincsenek hatással.
Ahogy Szíriában is, úgy a jelenlegi konfliktusban is az ellenfelek halmazainak interakciója, annak dinamikája fog dönteni.
Függetlenül attól, hogy mi mire vágyunk.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 694
113
Minnél gyengébbek és minnél messzebb vannak, annál kisebb ránk a befolyásuk és ez nekünk jó.
Javítva: Minél gyengébbek és minél messzebb vannak, annál kisebb ránk a befolyásuk, és ez nekünk jó.
Minél: a szótő mi, és ehhez járul a -nál,-nél rag. Annál: az+-nál, -nél rag. A z teljesen hasonul a raghoz. Ez a ritkább, általában a rag szokott hasonulni a szótőben álló mássalhangzóhoz.

Telefonon tárgyalt Putyin és Erdogan​

Röviddel Erdogan újraválasztása után telefonon tárgyalt az orosz elnökkel – írja a Sabah című lap.

Aleksandar Vučić szerb államfő május 30-án a koszovói és metóhiai helyzet súlyosbodása közepette megbeszélést folytat Aleksandar Bocan-Kharchenko orosz nagykövettel.
Az RF Fegyveres Erők tömeges csapásai Ukrajnában május 28-29

. Az elmúlt két napban az orosz csapatok hatalmas csapásokat mértek ellenséges célpontokra Ukrajnában. A célpontok tűzes megsemmisítéséhez a Geran család drónjait és cirkálórakétáit is bevonták.
Maguk a célpontok megválasztása is érdekes: az infrastrukturális létesítmények és a légvédelmi pozícióterületek mellett az Ukrán Fegyveres Erők katonai repülőtereken lévő repüléstechnikai felszerelései, fegyver- és lőszerraktárai is tűz alá kerültek.

▪️Kijev : Vasárnap az Imperial Tobacco Ukraine vállalat területét is támadás érte . Ma a helyi lakosok sorozatos robbanásról és a főváros több kerületében lehulló törmelékről számoltak be: az egyik lőszer összeesett a Zhuliany repülőtér közelében.
Itt található a Patriot légvédelmi rendszer helyzeti területe, amely májusban már a "tőrök" célpontjává vált . Információink szerint az egyik drón a kilövő közelébe esett, de a sérülés mértéke nem ismert.

▪️Zsitomir : körülbelül tíz robbanás hallatszott a város közelében, az Ozernoje repülőtér területén . Az érkezés helyén egy lőszerraktár felrobbantására jellemző nagy tűz és füstfelhő volt. Egyes hírek szerint az ukrán fegyveres erők két harci repülőgépe is megsérült a létesítményben.

▪️Hmelnickij : találatok sorozata a sztarokonstantinov repülőtéren . A helyi hatóságok szerint legalább öt repülőgépet állítottak ki, és a kifutópálya megsérült. Az érintett repülőgépek számát azonban félretájékoztatás céljából megnövelhetik. Tüzelőanyaggal és lőszerrel raktárakban is keletkeztek tűzkárok.

▪️Odessza : Orosz drónok támadtak célpontokat a kikötő területén, tűz ütött ki az egyik létesítményben. A helyi hatóságok nem erősítették meg az érkezéseket, és azt mondták, hogy "a drónok roncsai elégettek".

▪️A média robbanások hangjairól és a légvédelmi rendszerek működéséről is beszámolt Vinnitsa , Kirovohrad , Poltava , Mikolajiv , Lviv és Cserkaszi régiókban - jelenleg nincs részletes információ az érintett objektumokról.

Az elmúlt napokban az orosz csapatok megnövelték a célpontokra irányuló csapások számát Ukrajna-szerte. Ugyanakkor a hatóságok a szokásos módon szinte minden légi célpont "elfogását" nyilvánítják, és az összes kárt kizárólag a rakéták és drónok töredékeinek lezuhanásának tulajdonítják.
Ugyanakkor a helyi bűnüldöző szervek csak egy fővárosban vettek őrizetbe több tucat embert a légvédelmi munkálatok és az érkezési helyszínek felvétele miatt.
Ez pedig jól szemlélteti, hogy mit érnek valójában a kijevi rezsim kijelentései a „lecsapott” rakéták és drónok számáról. Amelyek száma egyébként többszöröse lehet a ténylegesen kiadott lőszernek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 470
113
Dudi... az olyan német prémium gyártóknak.. mégcsak nem is Ömer gyártja az új DMG Mori gépen az alkatrészeket Germániában.. az teljesen versenyképtelen lenne.. Olyan közép vagy kelet europai országok, mint pl Magyarországon gyártják.. pl a csoda német optikák alkatrészeit. Átlagban 20 éves átlagéletkorú használt gépeken..
Ez az egyedi gyártás fellegvára.
Tudod, hogy egy 250e eurós dmg esztergán hány alátétet kell lepörgetni, szerszámozás, karbantartás, üzemcsarnok fenntartás és Ömer bére mellett, hogy visszahozza az árát?
Szerinted 20 éves gépekhez milyen gyártói support van? De ha még ki is hívod őket, el sem hinnéd, hogy mennyibe lenne egy kiszállás. És még a gép jó sem lesz. :D
Mi az, amit egy BMP3-on, egy 30 éves forgácsoló gépen ne lehetne legyártani?
Szerinted a Rheinmetallnak kik gyártják az alkatrészeit? Én tudok céget, oda szoktam járni kávézni és azt is tudom milyen gépen gyártanak... Nem a te álomképed a valóság.

Siemens automatizálási eszközöket ha rendelsz aliról, akkor meg sem tudod különböztetni. És egy valami a különbség, hogy kínában nem ismerik a szállítási határidő be nem tartását és nem mondják azt, hogy chipphiány és még időben, a megrendelt áron meg is lesz.

Ja és ha már itt tartunk.. mi van akkor, ha a modern gyártógépedbe Nato területen alkatrész igényed van.
Legyen szó Bosch Rexroth hidraulikáról, Siemens elektronikáról, hajtásról vagy éppen Festo pneumatikáról.. de akár a legegyszerűbb műanyag alkatrészekkel is ... bár már jobb a helyzet, mint tavaly.. De pont itt szoptad be... szárnyal az aftermarket és a szürke piac, mert a gyártótól nem kapsz.

Szóval már megbocsájts Dudi.. értem én, hogy felmész a szennymédiába és ezt sugalmazzák. De lövésed sincs róla, hogy az ipar hogy működik és hogy a valóság pont ellentéte annak, amiben te hiszel.
Igen.. itt a nyugaton úgy kell vásárolni és egyedi gépet csinálni, hogy megnézed azt, hogy mit lehet egyáltalán vállalható szállítási határidőre megkapni és akkor azokból dolgozol.
(olyan gyártók termékeit kell használni, amit nem akarsz (T****) és a számlán felár van feltűntetve, mert kapható. Vannak shopok, ahol pl siemens hmiket a listaárhoz!!! képest többszörös felárral kapsz és ott tényleg megvehető.. a gyártótól meg nincs esély, felárasan sem)

Ha meg mint ismerősöm pár éves Hurco VMX42-es megmunkálógépében (ami amúgy "amcsi" gyártmány), de német pilz biztonsági relé volt benne és mind a Pilz gyártó, mind a Hurco képviselet több hónapos szállítást mondott neki.. szerencséjére tudtam szerezni újat.... ez a valóság.
Lövésetek sincs róla.. csak fújjátok a nyugati propaganda szövegét.
Minden szavad igaz, és meg lehetne mesélni doszt, pedig nem mese hanem a valosag.

Minket meg epp most ugraszt ossze a Nato a szerbekkel Koszovoban a libling albanjai miatt, amihez semmi kozunk.

Kivegzett orosz katonak holttestei. Hatra van kotozve a kezuk, nincs mirol hazudni.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113

Cseh vezérkari főnök: lehetséges az Oroszország és a NATO közti háború​

Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Egy ilyen forgatókönyv ellen csak felkészültséggel és elrettentéssel lehet védekezni - szögezte le.

- hívta fel a figyelmet Karel Řehka a Belső biztonság és az állam ellenálló képessége című konferencián a cseh Képviselőházban.
A vezérkari főnök szerint a cseh hadsereg igyekszik felkészülni egy "nagy intenzitású konfliktusra" egy technológiailag nagyon fejlett ellenféllel, Oroszországgal.
Amennyiben az Oroszország-NATO háború kitörne, a cseh hadsereg nagyobbik része a szövetség tervei alapján azonnal bekapcsolódna a harcokba.
A cseh vezérőrnagy rámutatott: Csehország folyosót képez a NATO nyugati és keleti, illetve délkeleti szárnya között. Csehországnak biztosítania kellene a hadseregek átjárását nyugatról keletre, ami "alapvető feladat". Úgy vélte, hogy ennek biztosításához a cseh hadseregnek a többi minisztérium támogatására is szüksége lenne, ezért fejlesztési koncepciójukban ezeknek is számolniuk kell a háború kitörésének lehetőségével.
Tekintettel az ukrajnai háborúra is, Karel Řehka fontosnak nevezte, hogy növekedjen a cseh állam ellenálló képessége, például a nyersanyagellátás terén. Megoldandó problémaként beszélt a telekommunikáció kapcsán a cseh állam jelentős függőségéről Kínától.

Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka újabb "közelgő offenzívát" jelentett be​

Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka május 29-én, hétfőn megérkezett Liman irányába.
És ahogy az várható volt, küszöbön álló offenzívát jelentett be.
„Hamarosan eljön az idő, amikor áttérünk az aktív támadó hadműveletekre” – mondta Syrsky az egységparancsnokokkal tartott megbeszélésen.
Egyúttal elismerte, hogy az orosz hadsereg előrenyomul a Donyecki Népköztársaság Belogorovka, Disputed, Novoszelovka és Torszkoje településeinek térségében.

Источник: https://rusvesna.su/news/1685364589

Török források szerint egy másik Patriot üteg is megsemmisült a Kijev elleni rakétatámadások következtében. Három Patriot üteget küldtek Ukrajnába, amelyek közül kettő heteken belül megsemmisült.
Oroszország egy Patriot akkumulátort észlel, és szabványos cirkálórakétákat bocsát ki elektronikus és műholdas hírszerzéssel. Ezután egy hiperszonikus rakétát indítanak az akkumulátor felé.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 895
113
Leírtam már, hogy mit gondolok az oroszokról. Ebből azért elég jól összerakható a válasz.

Jajj. Ezt mindet tették nyugati alapokon. Nem én linkeltem, hogy a nyugati szerszámgépek és technológiák hozzáférhetetlensége miatt a Kurganyec 25 helyett csak a sokkal szerényebb képességű (pimpelt BMP-3) Manult fogják gyártani. Szerinted mikor jön el az az idő amikor a legmodernebb nyugati gyártósorokat használó Kamov azt mondja, hogy bocs nem tudok termelni, mert megszűnt a gyártósorhoz a nyugati support? És ez nem csak a Kamov gyár sajátja, hanem szinte az egész orosz ipart érintő probléma.

Láttam egy videot youtubon ahol egy török cég szerszámgépe termelte a minden féle kaliberű lőszert csúcstechnikával.