[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 772
9 189
113
Azok a Leopárdok

- aknamezőre tévedtek (tervezési hiba)

- a tüzérség is harcképtelenné tette őket (ez is tervezési hiba)

- nem bírnak légvédelmi géppuskával / gépágyúval (No Comment ...)

- árokba hajtottak velük

- csak úgy az otthagyta a személyzetük az út közepén


Elég szar ügy, ha már ütközetbe sem tudnak velük eljutni ...


Orosz harckocsiknál a hülye haditerv, az elégtelen logisztika, meg a békeidőben a betonplaccra kivágják letárolási hozzáállás okozta az indokolatan veszteségeket.

Amilyen módszerrel bevetették az oroszok az övéiket, azzal minden más ugyanígy járt volna. De képesek voltak az oroszok tanulni belőle. Addig a NATO által kiképzett ukránok meg hibát hibára halmoznak, még hadvezetésileg is. Békeidőben könnyű sztárolnia magát a NATO-nak, de mihelyst olyan ellenfél ellen mennek, aki nem a nulla motivációjú és technológiai színvonalú harmadik világbeli diktatúra szintjén van, náluk is csődöt mond a hadtudomány.
Az orosz hadsereg úgy tanult a hibákból, hogy nem nagyon indít támadó hadműveletet. Azt inkább megcsináltatják a wagnerrel, mert a wagneres halottak politika ára sokkal kisebb.

Olyan tank nincs ami jobban helytállt volna ebben az ukrán offenzívában. Az oroszok által használt tankok valószínűleg ki is égtek volna.

Én úgy látom hogy ha a mostani ukrán offenzíva nem jár sikerrel, akkor be fog fagyni ez a konfliktus, mert senkinek se marad ereje a másik védelmének az áttörésére.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 317
12 687
113
Ez a videó azért érdekes, mert a tank tetejét védő "tyúkketrec" fémhálóra ERA-t raktak.
Szerintem be fog válni, mert a felülről támadó kumulatív robbanófejek nem tudnak túl vastag páncélzatot átütni, de majd a gyakorlatban ki fog derülni a hatékonysága.
Érdemes ezt figyelemmel kísérni.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/87454
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 180
93
Nem érzem lekezelőnek a stílusomat veled szemben, de ha te így érzed akkor megkövetlek és elnézést kérek tőled,,,

A mondandódra visszatérve szerinted a NASAMS az IRIS-T a Patriot a csúcskategóriás légvédelmi és tüzérségi radarok az elektronikus hadviselés eszközei amit az ukrik vígan használnak az ukri harctéren nem elég szenzitív eszközök a védelem szempontjából? Dehogyisnem hogy azok, ezekhez képest a svéd Gripenek nem jelentenek nagyobb kockázatot az ukrik kezében mint a fentebb felsorolt már ukri kézen lévő nyugati haditechnika, a svédek ezzel nem gyengítik jobban a NATO-t mint pl a krautok vagy az amcsik..

.Az én véleményem az, hogy nagyobb veszélyt jelent a NATO-ra a magyar kormány oroszbarát politikája mint az, hogy az ukrikat a svédek esetleg a Gripeneken trenírozzák...
Szerintem szenzitívebb, bár nyilván ez szubjektív. A légvédelmi eszközök hatékonyságának egy része az elektronika, de az ellenük való védekezést valamelyest tervezhetővé teszi hogy a kinematikai jellemzőik nem kevésbé fontosak, és ezek relatíve jól becsülhetőek. Másrészt elég egyfeladatú rendszerek, és a mobilitásuk is egy más kategória. A Gripen ennél több, a mai hagyományos, környezetünkben értelmezhető hadviselés csúcsát jelentő vadászbombázó, aminek többé-kevésbé mindenre megoldást kellene találnia, akár ellenséges terület felett is, és hát az értéke is más kategória.

A Natonak nem a magyar "oroszbarát" politika a kockázata. Egyrészt, a magyar politika nem oroszbarát, jópár szankcióban benne vagyunk, ellátjuk az ellenségét ezzel-azzal, ez miért lenne oroszbarát? Ez csak egy demagóg mantrája a liberális médiának, ezt inkább abszolútértékben kellene figyelni. Hogy miért bélyegzik ezzel mégis meg a magyar kormányt, az egy más téma, de a konfliktus előtt is mindennel megpróbálták megvádolni ami máshol valamiért nem gond. Ebből azért látszik hogy az alap ok más, ez csak egy ürügy. Az hogy mások hogy viselkednek, az nem bennünket kéne hogy minősítsen, nem lehet a norma egy ruszofób őrjöngés amit a nyugati politikusok, aktivisták művelnek.
Másrészt ennek nem szabadna a Nato háborújának lenni, nem támadták meg. Igen, az usa terveinek részben keresztbe tettek, de őszintén, el tudod képzelni hogy a nato mást képviseljen mint az usa? Ez sajnos a nato államok szegénységi (szolgasági) bizonyítványa, semmi több. Most épp a saját érdekei ellen mennek. Két dolgot hoznak fel hogy ezt az abszurditást valahogy feloldják: mert így igazságos mert az orosz gonosz. Legyen az, de akkor a népirtók, karlengetők is gonoszak, szóval ez megdől. Másrészt hogy az orosz nem áll meg. Ez egy rémhírkeltés, mint a Putyin megőrült és hasonló marhaságok. A háború okai világosak, csak nem hízelgőek a nyugatra nézve, hiszen konkrétan kiderült hogy megbízhatatlan kamugépek és elvtelen harácsolók irányítják. Ezért kap sok zsettát a média hogy marhaságokat írjon, befolyásolva a választópolgárt. Ugye senki sem gondolja hogy a médiamelósok ingyen dolgoznának, vagy a munkáltatói érdekei ellen szabadon dolgozhatnának? A szabad sajtó illúzió a kapitalizmusban (is).
De ami a legnagyobb veszélyt jelenti a natora, túllépve az usa érdekeinek minden áron való érvényesítésén az az, hogy leszarja egy tagja fenyegetését és a szövetségen kívüli, fenyegető államot támogatja. Ezzel totál értelmét veszti az egész, mert innentől ez már nem védelmi szövetség, hanem csak az usa érdekvédelmi szervezete. Tehát nem hogy megremegtek, de konkrétan szublimáltak az alapok, a nagy szavak...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 892
56 745
113
"Ha huzamosabb ideig el lesznek zárva a fejlett nyugati technológiáktól, akkor hiába lesz pénzük, egy a mostaninál is elmaradottabb iparú országgá válnak, ami nem túl jó ómen a jövőre nézve."

Én igazán hanyagolni szeretnélek, mert a beírásaid tartalma semmitmondóak, de ennek ellenére akkora ökörségeket írsz, hogy a fal adja a másikat.

Mondjál már egy országot, amelyiket sikerült szankciókkal térdre kényszeríteni. Nem tudsz ilyeneket, csak olyanokat amelyikeket hatalmas túlerővel megdemokratizáltak, olyan módon, hogy az addig barátként ölelgetett vezetőket a jogállamok hirtelen diktátornak kiáltottak ki és a középkorba bombáztak vissza, mert megtehették. A jogállamok vezetői meg egyenes tv adásban sikongattak, ha egy-egy diktátort meglincseltek.

Ráadásul ezek az országok igencsak nagyon messze voltak az önellátástól, technikailag nagyon a béka fenekénél voltak. Ezzel szemben az oroszok akkor is életképesek lennének, ha egy nagy fallal vennék őket körül. Viszont a szankciókkal elérték a jogállamok, hogy az addig oroszoktól vásárolt cuccokat háromszoros áron vásárolják meg egyáltalán nem ritkán pont az oroszoktól. Érdekes módon a gyémánt, az urán, a titán még véletlenül sem került fel a tiltó listára. 2014-ben amikor az olaj árát levitték 50$ alá, hogy jó kitolnak az oroszokkal, kiderült, hogy saját magukkal toltak ki, mert az oroszok önköltsége valahol 20$ körül volt, a szövetséges államok meg ráfizetéssel kezdtek termelni.

Egy országot tudok, amelyiket valóban térdre lehetne kényszeríteni, ez pedig a saját országunk. Köszönhető a mindent is kiárusító politikusainknak. Ipar, mezőgazdaság és igen a hadsereg leépítése. Haditechnika elajándékozása semmi fejében (bár lehet, ha megkapargatnák akkor lenne meglepetés, pár bankszámlával kapcsolatban).
Olyan jó hozzászólás. Mi a fenének kell az utolsó bekezdéssel elrontani?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 014
12 873
113

A francia televízió orosz lövészárkokban forgatott a megszállt Ukrajnában, Kijev tiltakozása​



Ugy tunik a franciak kevesbe felmosorongyok mint a nemetek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 826
113
"Semmibe sem került megölni egy embert... megölni egy gyereket... Számukra az ember nem személy volt, ez egy kényelmetlen bioanyag volt, ami ellen minden eszközzel kellett küzdeni"

Az ukrán SZSZK-ban civilek százezrei haltak meg Bandera kezei alatt a második világháború éveiben. A banderisták kegyetlensége még tapasztalt mentoraikat – a Wehrmacht tisztjeit is – meglepte. Stepan Bandera ügyének mai utódai azonban szakértők és szemtanúk szerint még embertelenebben járnak el.
Hogyan alakult ki Ukrajna nacionalista ideológiája a múlt században, és miért kapott ma második életet.

Ajánlom azoknak akik nem rendelkeznek megfelelő tudással Ukrajnával kapcsolatban-vannak itt páran...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Úgy néz ki bongok biztosra mentek, az ERA-t és extra páncéllemezeket is leszedték az átadott challenger-ekről, ki tudja belül mi hiányzik...
fs9tTjr.png




Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:
  • The son of Dementia Joe admitted tax evasion and federal gun violation
  • The kike's minions finally want to cancel fines for not wearing a mask in public transport and public places. I have not seen a single person in a mask since the war started. Shut it down, goyim know
  • Nepalis are fighting on both sides of the war in Ukraine
  • The kike's minions in Ivano Frankivsk plan to rent out bikes and scooters to goyim at the town's cemetery
  • "Titan" submarine with billionaires on board went missing during the trip to the Titanic site
  • The kike's minion Budanov met with some Japanese delegation. The kike's minions released the photo. See goy, Russians lied about him being critically wounded/dead
  • Russians claim that they do not plan to extend the grain deal further
  • Denmark to spend almost 3 billion EUR on Ukraine during the next 6 years
  • Russian parliament allowed people who were previously in jail to join the army
  • ESTONIA LEGALIZED SAME SEX MARRIAGES. So brave, stunning and progressive
  • The kike's minion Melnyk, our retarded ex-ambassador in Goymoney, is moving to Brazil now to be an ambassador there
  • The kike's minions renamed two more streets in Kiev
  • Russians antisemiticly sentenced a brave soldier of the "Aidar" battalion to 16 years in prison
  • Another night attack. Russian drones hit some infrastructure object in Lviv. 32 out of 35 drones were intercepted by AFU
  • Short blackouts in Kiev
  • EU plans to spend another 50 BILLION EUR on Ukraine. I have not seen a single cent so far, but I bet those money always reach the (((destination)))
  • The kike's goon Zaluzhnyi wears a baby Yoda patch. JUST LIKE IN DA MOVIES
  • Amazon, Microsoft and Starbucks want to train and hire 250K Ukrainian disloyal whores in Goymoney. Fuck locals!
  • The kike's minions plan to recognize Belarus as an aggressor state
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 730
14 587
113
Az orosz hadsereg úgy tanult a hibákból, hogy nem nagyon indít támadó hadműveletet. Azt inkább megcsináltatják a wagnerrel, mert a wagneres halottak politika ára sokkal kisebb.

Több oka is van ennek.

- a 2,000 megsemmisült / javítani nem érdemes / hadizsákmány harckocsi nem kis mennyiség. Időbe telik újgyártású példányokkal pótolni őket, azonban az oroszgyártókapacitás fényévekkel jobb, mint a német vagy francia. Akaratuk ellenére ez egy szarul sikerült kényszerselejtezés, aminek rég meg kellett volna történnie, csak nem ilyen körülmények között, mert nem egy selejtes, túlgyártott, és ridegtartású példány is akadt közöttük, ami harcértéke nulla volt

- felőrlő háború része ez is

- túlterjed az egész az ukránokkal vívott háborún: palástolni kívánt, de III. világháború ez. Ha a Leopárdok, Bradley-ek kilövése és az F-16-os Falcon-ok / JAS 39-es Gripenek lelövése után duplázódva jelennének meg az újabb és újabb nyugati harckocsik, lövészpáncélosok, és repülők, az nem működne egyszerűen, azért mert nem találnának hozzá elég szimulátor gyakorlattal rendelkező ukránt ... Elgondolkozhat a Nyugat hogy hajlandó-e tűzbe tenni a kezét Ukrajnáért, vagy bukott ez a projekt.

- Kijev, Odessza és társainak utcai harcokban való szétlövése az demoralizáló lenne az orosz politikai vezetés számára, megteszi helyette, ha a nyílt mezőn / erdősorokban / és amúgy is a 8 - 9. éve háború által megtépázott városkákban történik az Ukrán Hadsereg felőrlése. Súlyos morálbeli problémákról tanúskodik, hogy a NATO-s országban történő kiképzésen próbálják őket lelkesíteni, hogy a Leó 2A4-es is felér 10 - 11 T-72-essel, sőt az oroszoknak már csak T-54/55/62-eseik vannak, erre Leó 2A6-ost kapnak, és mégis 10 perc harckocsikázás után a személyzet az út szélén otthagyja a teljesen ép harckocsit, és arról meg csak találgatni lehet, hogy ők merrefele gyalogoltak el ...



Olyan tank nincs ami jobban helytállt volna ebben az ukrán offenzívában. Az oroszok által használt tankok valószínűleg ki is égtek volna.

Az aktív védelem az sokat segít(ene). A normálisan megtervezett aknamentesítők is sokat segítenek. És az is, ha alapos felderítés után indul meg az egész, nem pedig a vak világba, túl sok csapásirányon.

A különleges katonai művelet kezdetén azt sem tudták az oroszok, hogy micsoda az UAV, nemhogy a drón. Most meg háborúzva látványosan jó szinten használják ezt a fegyvernemet.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 348
9 111
113
https://index.hu/kulfold/2023/06/20...gyarorszagra-szallitott-hadifoglyok-eseterol/

Nagyon úgy érzem, hogy ebben az ügyben, az agresszív ukrán kommunikációval szemben, gyalázatosan rosszul szerepeltünk.
Most, hogy három ukrán hadifoglyot hazavisz az ukrán külügy, még szarabbul nézünk ki. Az ukrán vádak egyre erősödnek, már már kalandregénybe illő történeteket mesélnek, mi pedig ugyanazt a szűkszavú, egyházak közötti mantrát ismételgetjük.
Ennek így nem lesz jó vége.
A kormány kommunikációnak végre meg kell dolgoznia a pénzéért és a becsületünkért, mert jelenleg nem nézünk ki jól. Be kell dobnunk mindent az ukrán hazugságok ellen, nyíltan fel kell tennünk, az ukránoknak kellemetlen kérdéseket bizonyos ukrán állításokról. Kerek perec ki kell jelentenünk, hogy magyar állampolgársággal is rendelkező, egykori ukrán hadifoglyokkal kapcsolatban az ukrán fél nem játszik szerepet.
Miért? A kárpátaljaiak ellen elkövetett bűneik miatt és mert megmondtuk, hogy sem fegyvert, sem katonát nem küldünk oda.
Egy a lényeg, át kell mennünk offenzívába, de gyorsan.
Nem érzem lekezelőnek a stílusomat veled szemben, de ha te így érzed akkor megkövetlek és elnézést kérek tőled,,,

A mondandódra visszatérve szerinted a NASAMS az IRIS-T a Patriot a csúcskategóriás légvédelmi és tüzérségi radarok az elektronikus hadviselés eszközei amit az ukrik vígan használnak az ukri harctéren nem elég szenzitív eszközök a védelem szempontjából? Dehogyisnem hogy azok, ezekhez képest a svéd Gripenek nem jelentenek nagyobb kockázatot az ukrik kezében mint a fentebb felsorolt már ukri kézen lévő nyugati haditechnika, a svédek ezzel nem gyengítik jobban a NATO-t mint pl a krautok vagy az amcsik..

.Az én véleményem az, hogy nagyobb veszélyt jelent a NATO-ra a magyar kormány oroszbarát politikája mint az, hogy az ukrikat a svédek esetleg a Gripeneken trenírozzák...
Majdnem nyomtam egy tetsziket, de az utolsó mondatod miatt nem tehettem meg.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Reuters további ukrán forrásokból származó kommentárokat közöl az országot ért éjszakai orosz dróntámadásokról.
Volodimir Zelenszkij elnök hivatala szerint a drónok több hullámban támadták a kijevi régiót, a légi riadó több mint négy órán át tartott. Több kereskedelmi és közigazgatási épület, valamint néhány magánház megrongálódott - közölték.
Az energiaügyi minisztérium szerint a lehulló drónok törmelékei megrongálták a villanyvezetékeket a kijevi régióban és a déli Mykolaiv régióban is, így több száz lakos számára szűnt meg az áramszolgáltatás.
Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy rádióinterjúban elmondta, hogy a légvédelmi rendszerek egyszerűen nem képesek egy akkora ország egészét lefedni, mint Ukrajna.

Egy meg nem határozott kritikus infrastrukturális létesítményt ért találat Lvovban
, amely mintegy 70 km-re van a NATO-tag Lengyelországgal közös határtól. Ennek következtében a reggeli csúcsforgalomban néhány villamosjárat útvonala megváltozott - közölték a tisztviselők. "Egy kritikusan fontos létesítményt találtak el. Három találat volt" - mondta Makszim Kozytskij regionális kormányzó.


Meghalt az orosz erőkkel harcoló a Kickbox Világszövetség (Wako) ukrán bajnoka, Makszim Bordusz - közölte kedden egy, a háborúban elesett sportolókat listázó honlap.
Bordus június 11-én halt meg "az orosz megszállók elleni heves harcokban" - írja a Sport Angels, a sportbizottság segítségével létrehozott ukrán honlap, amely a nem olimpiai sportágak civil szervezeteit és szövetségeit tömöríti - írja a Reuters.
"Minden nap fegyverrel a kezében hozta közelebb Ukrajna győzelmét, de ő maga már nem fogja látni" - írta egy fotó alá, amelyen Bordus több éremmel pózol.
2022. február 24-én jelentkezett önkéntesnek a csapatba. Először a Limanszkij irányban harcolt, majd kérésére áthelyezték a Zaporozsjei irányba, az Azovba.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Nagy tüzijáték készülődik ....

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma kijelentette, hogy az Egyesült Államok által szállított Himarsok és az Egyesült Királyság által szállított Storm Shadow rakéták lehetséges alkalmazása krími célpontok ellen a Nyugat „teljes részvételét jelzi a konfliktusban és azonnali csapásokat von maga után a ukrán területen levő döntéshozatali központokra”, ezek közé tartoznak az ukrán elnöki adminisztrációs és hírszerzési központok is.

https://www.theguardian.com/world/2...ision-making-centres-kyiv-western-arms-crimea
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
803
7 992
93
https://index.hu/kulfold/2023/06/20...gyarorszagra-szallitott-hadifoglyok-eseterol/

Nagyon úgy érzem, hogy ebben az ügyben, az agresszív ukrán kommunikációval szemben, gyalázatosan rosszul szerepeltünk.
Most, hogy három ukrán hadifoglyot hazavisz az ukrán külügy, még szarabbul nézünk ki. Az ukrán vádak egyre erősödnek, már már kalandregénybe illő történeteket mesélnek, mi pedig ugyanazt a szűkszavú, egyházak közötti mantrát ismételgetjük.
Ennek így nem lesz jó vége.
A kormány kommunikációnak végre meg kell dolgoznia a pénzéért és a becsületünkért, mert jelenleg nem nézünk ki jól. Be kell dobnunk mindent az ukrán hazugságok ellen, nyíltan fel kell tennünk, az ukránoknak kellemetlen kérdéseket bizonyos ukrán állításokról. Kerek perec ki kell jelentenünk, hogy magyar állampolgársággal is rendelkező, egykori ukrán hadifoglyokkal kapcsolatban az ukrán fél nem játszik szerepet.
Miért? A kárpátaljaiak ellen elkövetett bűneik miatt és mert megmondtuk, hogy sem fegyvert, sem katonát nem küldünk oda.
Egy a lényeg, át kell mennünk offenzívába, de gyorsan.

Majdnem nyomtam egy tetsziket, de az utolsó mondatod miatt nem tehettem meg.
Egy. Azt a se@@arcot aki kitálaltmeg kell találni. Konkrétan áruló
Kettő. Azonnal offenzív kommunikáció. Ukronáciknak semmi sem drága. Ha kell zsidókat náciznak, ha kell tömeggyilkosokat istenítenek. Nincs semmilyen morális fenntartasom velük szemben. (És még mindig nem a kisember ukránra, vagy a talpas terrobonasra gondolok)
Három az egész kommunikációt arra kell felhúzni hogy az ukránok vissza akarják vinni a frontra akik egyszer már megszabadultak. Ha nem akarják jó, ha vissza akarják akkor lehet ujjal mutogatni rájuk.
Négy tovább nyomatni a mi segítünk az ukrán kisemberen narratíbát. Ukránul az összes határákelő előtt 100 méterenként kiplakátolni. Hrivnyában kofejezve az értékét. Ugyanezt megcsinálni a lengyelországi, szlovákiai ukrán átkelőkön, plusz passau és suben között a német autobahn mellett.
Öt felhívni minden jóindulatú barom figyelmét hogy az infó szivárogtatás emberéletekbe kerül....
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 772
9 189
113
Több oka is van ennek.

- a 2,000 megsemmisült / javítani nem érdemes / hadizsákmány harckocsi nem kis mennyiség. Időbe telik újgyártású példányokkal pótolni őket, azonban az oroszgyártókapacitás fényévekkel jobb, mint a német vagy francia. Akaratuk ellenére ez egy szarul sikerült kényszerselejtezés, aminek rég meg kellett volna történnie, csak nem ilyen körülmények között, mert nem egy selejtes, túlgyártott, és ridegtartású példány is akadt közöttük, ami harcértéke nulla volt
Kíváncsi vagyok ki meddig tudná növelni a gyártási kapacitását. Nem vagyok meggyőződve róla hogy egy ilyen fegyverkezési versenyt az oroszok nyernének meg.
- felőrlő háború része ez is

- túlterjed az egész az ukránokkal vívott háborún: palástolni kívánt, de III. világháború ez. Ha a Leopárdok, Bradley-ek kilövése és az F-16-os Falcon-ok / JAS 39-es Gripenek lelövése után duplázódva jelennének meg az újabb és újabb nyugati harckocsik, lövészpáncélosok, és repülők, az nem működne egyszerűen, azért mert nem találnának hozzá elég szimulátor gyakorlattal rendelkező ukránt ... Elgondolkozhat a Nyugat hogy hajlandó-e tűzbe tenni a kezét Ukrajnáért, vagy bukott ez a projekt.
Legrosszabb esetben is az volna, hogy Ukrajna berendezkedne védelemre. Ott azért jóval kevesebb lenne a veszteség és valószínűleg az oroszok sem tudnák áttörni az ukrán védelmet. Bahmut után sem omlott össze Ukrajna, minden város lehet Bahmut és Ukrajna egyszerűen túl nagy ahhoz hogy ilyen áron elfoglalják az oroszok.
- Kijev, Odessza és társainak utcai harcokban való szétlövése az demoralizáló lenne az orosz politikai vezetés számára, megteszi helyette, ha a nyílt mezőn / erdősorokban / és amúgy is a 8 - 9. éve háború által megtépázott városkákban történik az Ukrán Hadsereg felőrlése. Súlyos morálbeli problémákról tanúskodik, hogy a NATO-s országban történő kiképzésen próbálják őket lelkesíteni, hogy a Leó 2A4-es is felér 10 - 11 T-72-essel, sőt az oroszoknak már csak T-54/55/62-eseik vannak, erre Leó 2A6-ost kapnak, és mégis 10 perc harckocsikázás után a személyzet az út szélén otthagyja a teljesen ép harckocsit, és arról meg csak találgatni lehet, hogy ők merrefele gyalogoltak el ...
Ezt a felőrlés dolgot nem értem részetekről. Amikor az oroszok támadtak akkor is az ukrán őrlődtek és most is. Gyakorlatilag mindegy mi történik, szerintetek az ukránok őrlődnek. Kíváncsian kérdezem az oroszok nem őrlődnek közben? Az oroszoknak sincsenek végtelen tartalékaik, sőt a veszteségeik pótlása is komoly kihívást jelent.

Politikai szempontból nézve ez a háború rohadt nagy teher lett és ezért látni azt hogy az oroszok próbálják minél olcsóbban megúszni. Ezért nincs hadigazdaság és ezért nincsenek újabb sorozási hullámok sem. Viszont így is a politikai ára csak növekedni fog az egésznek. Könnyedén lehet hogy nem a csatamezőn dől majd el a háború hanem az orosz költségvetésen.
Az aktív védelem az sokat segít(ene). A normálisan megtervezett aknamentesítők is sokat segítenek. És az is, ha alapos felderítés után indul meg az egész, nem pedig a vak világba, túl sok csapásirányon.

A különleges katonai művelet kezdetén azt sem tudták az oroszok, hogy micsoda az UAV, nemhogy a drón. Most meg háborúzva látványosan jó szinten használják ezt a fegyvernemet.
Az oroszok is alkalmazkodnak, de az ukránok is. Olyan eset tudtommal többször nem történt hogy jelentős számú ukrán páncélost szedtek ki egy helyen.
Nagy tüzijáték készülődik ....

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma kijelentette, hogy az Egyesült Államok által szállított Himarsok és az Egyesült Királyság által szállított Storm Shadow rakéták lehetséges alkalmazása krími célpontok ellen a Nyugat „teljes részvételét jelzi a konfliktusban és azonnali csapásokat von maga után a ukrán területen levő döntéshozatali központokra”, ezek közé tartoznak az ukrán elnöki adminisztrációs és hírszerzési központok is.

https://www.theguardian.com/world/2...ision-making-centres-kyiv-western-arms-crimea
És eddig puszta jófejségből nem támadták ezeket az oroszok?