[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 550
113
Ahol gyerekek civilek veszítik életüket háború miatt az mindig tragédia.
De mindig ismerni kell a körülményeket.

Egy pizzéria teletömve magasanképzett képzett NATO tisztekkel mindig zsírosabb célpont lesz mint egy város a maga lázadó csőcselékével.
Vagy úgy is lehet mondani, hogy hol nagyobb az egy négyzetméterre jutó képzett katona? Abban az étteremben vagy egy Donyeck nevű városban mondjuk 2018-ban.

Ha erre nem tudod a választ és másképp gondolod mint én akkor végre megértetem, hogy te mit keresel ebben a topikban.


Miért lenne a donyecki pizzériaban kevesebb a katona, mint a kramatorszkiban? 2014-óta háború van.

Ha erre nem tudod a választ, akkor tudom mit keresel itt.
;)

Zaluzhny találkozott Zelenszkij fő ellenfelével, Krivonos tábornokkal
Krivonosz tábornok jelenleg azon kevesek egyike Ukrajnában, akik nyilvánosan sértegetik Zelenszkijt, hazája árulójának tekintve, aki több százezer katonát ölt meg.
A minap találkozott vele Zaluzsnij főparancsnok, aki közvetve azt is elismerte, hogy Zelenszkij média-elképzelései a repülőgépek és egyéb dolgok nélküli ellentámadásról az ukrán fegyveres erők vereségéhez vezettek.
Úgy látszik, a „régi gárda” összefog Zelenszkij ellen. Érdeklődéssel figyeljük, mi történik.

Irány Zaporozhye 21:50
Pjatikhatki üres, az ellenség kis csoportokban (7-9 fő) hajt végre felderítést, miután tűzkárt okoztak a járőröknek, visszavonulnak, elhagyják a sebesülteket. Többnyire kisteherautóval közlekednek, páncélozott járműveket nem használnak.

Krasznolimanszki irány 21:50-kor:
Az irány helyzetét nyugodtan irányítják, a mi és az ellenséges tüzérség is dolgozik. Az ellenség az ejtőernyősök tűzsebzése után visszarepült, "sebeket gyógyít". A légideszant egységek légi felderítést végeznek az ellenség további megsemmisítésére.

Április 1-jén Oroszország külső adóssága 25,9 milliárd dollárral (6,8%-kal) csökkent 2023 elejéhez képest, és 354,8 milliárd dollárt tett ki.
Ezt június 30-án jelentette be a Bank of Russia. Ez 2006 vége óta a legalacsonyabb érték. A csökkenés oka a külső adósság minden összetevőjének csökkenése.
A szankciók megfojtják Oroszországot!” azt mondták⚡️

Akkor most Zsalu él!?

Megint hazudott a ruszkifos propaganda.
:)

Hát hogy lehet így bármit is elhinni?

"Súlyos harcok Artemovszk északi szárnyán.
Az ellenség egyik rohamot a másik után intézi. Csapataink, beleértve az önkéntes alakulatokat is, megtartják állásaikat és felőrlik az ellenséget. Vannak pozíciók, amelyek gazdát cserélnek. Valójában a Bahmuti húsdaráló folytatódik."


Érdekes ez a bahmuti darálás.
Ha az orosz támad, akkor az ukrán darálódik, ha viszont az ukrán támad, akkor is.
:D

Egyformát kellene már hazudni, mert megint nem fogjátok érteni, mi történt.
;)

Az orosz hadtudomány feltalálta a multicam-et.


Dől a lé. Drágul a kudarc. :)

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 537
113
Ukrajna már 2008-ban felkínálta magát a NATO-nak, megsértve ezzel az állítólagos független, "szuverén" státuszát.

2007 végéig még a szovjet időkben létesült, 2 rakéta előjelző radarállomást üzemeltetett Oroszország és Ukrajna, közösen viselve a több millió dolláros éves költséget. Az egyik a Krim félszigeten, Szevasztopol közepén, a másik Kárpátalján, Munkács mellet van ("Tésztagyár", anno én is láttam az energia ellátását, még szerelés közben) .

2008 ban az oroszok úgy döntöttek, hogy nem fizetik tovább az ukránok által meghatározott üzemeltetési díj rájuk eső részét, és csak a továbbított adatokat fizették ki (gondolom ezt is sokallották mint a gáztranzit és nyersolajszállítási díj meredeken emelkedő értékét).

Juscsenko és az Elnöki Hivatala kitalált egy szerintük jó hasznosítási lehetőséget, a NASA nak vagy a NATO-nak kívánták ezt a két állomást üzemeltetésre "bérbeadni".

Erről elnöki rendelet is készült, valamint 2008 júliusában Viktor Juscsenko dnyipropetrovszki munkalátogatásán a helyi állami gépgyár vezetőitől tájékozódott a munkácsi és a szevasztopoli rakéta-elhárító bázisok korszerűsítésének módjáról és anyagi vonzatáról.

Azért nem semmi volt ez az elképzelésük, amiről írásos dokumentumok is fennmaradtak.

Hogy nézett volna ki a szevasztopoli kikötő orosz katonai használata a tőle északra, a tergerparton néhány 10 km-en belüli NATO üzemeltetésű több ezer km távolságig ellátó radarral?

No ez a 2008-as Elnöki elképzelés is mutatja hogy az ukránok még a látszatra sem adtak a függetlenséget illetőleg. Hiába a pénz szagára akkor is nagyon fogékonyak voltak a "vezetőik"..

Tehát a Nyugat a Majdankodással nem csak a Krimen található tengeralatt járós hadikikötő megszerzését tűzte ki célul, hanem egy "füst" alatt a radarállomások is célpontok lett.

Természetesen akkor, 2008-ban erről az elképzelésről hamar kiderült, hogy megálmodóiknak bilibe logott a kezük.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113
Miért lenne a donyecki pizzériaban kevesebb a katona, mint a kramatorszkiban? 2014-óta háború van.

Ha erre nem tudod a választ, akkor tudom mit keresel itt.
;)
A donyecki belövésekről készült videókon elvétve látsz katonát.
A kramatorszki esetnél, közvetlenül a támadás előtt készült képeken/videókon is tobzódzak a katonák a hotel éttermében.
Hát még utána.
Akkor most Zsalu él!?
Zaluzsnijról annyit tudunk, h “nyilatkozott”. Lássunk előbb egy aktuális videót, amelyen pl jár-kel, esetleg hosszan beszél. Elmehetne mondjuk Vilniusba könyörögni a NATO tagságért, te meg mondjuk videózhatnád.
Megint hazudott a ruszkifos propaganda.
:)
A “ruszkifos” propaganda abból kiindulva írta, hogy komoly gond van Zaluzsnijjal, hogy az egyik támadás után hirtelen eltűnt, és utána is csak foghíjasan szerepeltették (alig beszél/mozog a videókon). Biztosan csak néhány megmondóember állította, h meghalt, a józanabbik fele arra tippelt, hogy szar állapotban van.

Ha már előkerült a téma: Budanov új frizurája (és Zaluzsnijhoz fogható agilitása) vajon mihez köthető? Hirtelen melege lett és a nagy melegben el is fáradt?
Hát hogy lehet így bármit is elhinni?
Az emojik számával fordítottan arányos bárminek/bárkinek a hitelessége.
Az orosz hadtudomány feltalálta a multicam-et.

Ej, de súlytalan ez… amióta világ a világ, azóta lesnek el egymástól technológiai és egyéb megoldásokat. A .300BLK kaliber eredete megvan? Vagy hogy az amerikai manőverező harcmodort honnan emelték át?
Dől a lé. Drágul a kudarc. :)

Tehát Hókuszputyinék fizuemelést vezetnek be az orosz haderőnél, és ebből arra következtetünk, hogy… rosszul állnak?
Valahol megnyugtató, hogy ilyen híreken pörögtök.
Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?
Te tudod, mivel bohóckodtak napokig? Hány ukrán kelt át? Vittek valami technikát is?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
Bradley was hit from a record 9.5km from a T-80BVM. The tank was firing indirectly like an artillery system, with a UAV or drone acting as correction. The use of drone assisted indirect fire from tanks is a growing trend on both sides.

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Érdekes ez a bahmuti darálás.
Ha az orosz támad, akkor az ukrán darálódik, ha viszont az ukrán támad, akkor is.
:D
A tűzerőben komoly fölényben vannak az oroszok. A veszteségek 70-80 százalékát a tüzérség okozza, az oroszok 5-10-szeres fölényben vannak ebben a fegyvernemben. Számold ki magad. Szerinted már tavaly őszre el kellett volna fogyni orosz harckocsiknak, hisz a tárolásban levők csak roncs állapotúak. Az ukrofil párt lelkendezik az orosz páncélosveszteségeknek, azt még mindig Oroszország van fölényben a harckocsik terén is. Pedig ők a hoholok legfőbb szállítói :oops: állítólag. Az ukrik már akkor elvesztették a háborút, amikor elkezdődött...a Nyugat meg ezután fog elbukni. Jó nagy pofonba fut bele az Új Világrendről ábrándozó bagázs.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 772
113
Na mi történt? Hülyének voltam nézve amikor azt feltételeztem, hogy átkeltek a Dnyepperen az ukránok valamekkora erővel, most azt olvasom, hogy az "át sem kelt" ukránokat visszaszorították a bal partról? Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?

Jó lenne már elhinni amit látunk még akkor is, ha nem vág egybe a hittel.
és mi változott?? :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 472
113

Egy másik ukrajnai regionális központ általános mozgósítást hirdetett​

Az ukrán Csernyivciben általános mozgósítást hirdettek.
Kijev, Ivano-Frankivszk és Csernyigov után általános mozgósítást hirdettek meg egy másik regionális központban.
Minden katonai korú (18-59 éves) férfi köteles 10 napon belül megjelenni a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalban.
A szabálysértőket büntetőjogi felelősségre vonják.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688197609

A DRG-t Herson irányában felszámolták, miközben két motoros csónakon megpróbált leszállni Antonovszkij-szigeten - az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma⚡️
Rövid frissítés Herson irányából

Folytatódik az ellenséges erők felszámolására irányuló művelet az Antonovszkij-híd és a "dachák" környékén.
A feladat bonyolultságát, mint korábban, a következő magyarázza: az ellenség a "dácsák" területén lévő épületeket védelmi építményekként használja, és nem sikertelenül. Ezen a területen számos nagy épített objektum található, köztük jól megerősített. Vastag vasbeton födémekkel ellátott pincék, továbbá például a hotel falain sem hatol át minden romboló eszköz.
Ráadásul a Dnyeper jobb partján lévő tüzérség elfojtatlan, amely – mint néhány napja írtuk – még mindig képes egységeink útvonalára csapni.
Az ellenséges tüzérség megsemmisítésére irányuló munka folytatódik: 2 xxxM777 tarack, valamint egy Msta-B tarack és egy Grad MLRS semmisült meg vagy súlyosan megsérült a Herson régió jobb partján az elmúlt 24 órában, ennek ellenére még korai ünnepelni a győzelmet.
Kijevi irány 01.07., 12:15
Információk szerint a tegnapi erős robbanás Kijevben és a régióban a NATO berendezésjavító műhelye megsemmisülésének következménye.
De nem volt légitámadás és légvédelmi munka.
Nyilvánvalóan az OTRK-nk ballisztikus rakétával dolgozott.

A 2023-as államvédelmi parancs végrehajtásának részeként a Rostec leszállította az új 2S19M1 „Msta-S” önjáró fegyverek első tételét az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának.⚡️
A legfontosabb dolog az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának új tájékoztatójából:

Az Ukrán Fegyveres Erők Donyeck, Krasznolimanszk, Dél-Donyec irányokban próbálnak támadni sikertelenül;
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői egy nap alatt az Ukrán Fegyveres Erők 15 támadását verték vissza Donyeck irányában, a veszteség több mint 265 ukrán katona volt;
Az Orosz Föderáció fegyveres erői megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárát a DPR-ben található Vyemka település közelében;
Az ukrán fegyveres erők egy nap alatt akár 140 katonát veszítettek Juzsno-Donyec és Zaporozsje irányban;
Az Orosz Föderáció csapatai egy nap alatt akár 90 ukrán katonát semmisítettek meg Krasznolimanszkij irányban;
Az Orosz Föderáció csapatai a nap folyamán visszaverték az ukrán fegyveres erők támadását Pjatikhatki település térségében.
 
W

Wilson

Guest
Wilson ez az ember már nem él,akárcsak Budanov,minek kell ezekbe a hamis dolgokba kapaszkodni?
Gondolom ott voltál a temetésén tudod hol van eltemetve, tudom, hogy számodra amit az orosz propaganda vagy amit az orosz vezetés állít az a szentírás, de ne haragudj meg azért ha számomra az, hogy te kijelented, hogy Zsaluzsnij már nem él nem perdöntő információ....
Na mi történt? Hülyének voltam nézve amikor azt feltételeztem, hogy átkeltek a Dnyepperen az ukránok valamekkora erővel, most azt olvasom, hogy az "át sem kelt" ukránokat visszaszorították a bal partról? Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?

Jó lenne már elhinni amit látunk még akkor is, ha nem vág egybe a hittel.
Még az orosz katonai bloggerek szerint sem biztos, hogy visszaszorították az ukrikat a bal partról...
Mivel az interjút tegnap közölte a Washington Post akkor nagy valószínűséggel ezen vagy a múlt héten szerdán készült az interjú Zsaluzsnijjjal..


Más...




Katonai informátor


július 1., 10:24



9928d4a82789a28cf9a1d92d21dc44df.jpg


Az ukrán fegyveres erők Rabotino irányába tett támadási kísérletéről készült ma reggeli visszaverés után készült fényképek.

A @souzveteranovsvo Military Whistleblower felvétele




Katonai informátor


július 1., 12:47





4ac54f7a68722cfa96e46f7be1697f86.jpg


Az első fotó az ukrán fegyveres erőknél szolgálatban lévő amerikai M992 FAASV szállító-rakodójárműről.

A TZM M992 FAASV az M109A2 önjáró lövegek alvázára épül, és 118 db 155 mm-es lövedék és 120 egység töltet és 192 egység biztosíték szállítására tervezték, különálló rekeszekben szállítva.
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
541
1 722
93
Elkerülte a figyelmedet? 2014 júli 13 óta, tehát 9 éve ágyúzzák Donyeck belvárosát is kb napi szinten, szóval a csillagokat azért nem kéne lehazudni az égről. Hallatlan cinizmus részedről. Nem elég nekünk hogy minden média hazudik

Elkerülte a figyelmedet? 2014 júli 13 óta, tehát 9 éve ágyúzzák Donyeck belvárosát is kb napi szinten, szóval a csillagokat azért nem kéne lehazudni az égről. Hallatlan cinizmus részedről. Nem elég nekünk hogy minden média hazudik?
Sok mindent történt akkor 2014-ben és azóta is,de most nem a történelmi dolgokra gondoltam hanem a bő egy évre, mióta háború van a szomszédban. Elnézést kérek, ha félreérthetően fogalmaztam.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 567
5 276
113
A civil veszteségeken, a ki a hibás a háborúért mantrázókat ki kéne zárni ebből a topikból. Mert úgy is tudjuk hogy csak a másik kezdte, és csak a másik öl civileket, ergo a másik a gyalázatos terrorista faxista stb. Továbbra is azt mondom ez egy katonai fórum, haditechnika háború művészete, ecetera. A filózofálók , történelem búvárok, ideológia professzorok menjenek más topikba. Mert: megértem 62 évet, de olyannal mint IGAZSÁG még nem találkoztam. Ha esetleg valaki találkozott vele kérje el a telefonszámát számomra, beszélni akarok vele mert az életben valamit nagyon rosszul csinál.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 431
113
Osztapenko helyesen egyébként, mellesleg ukrán volt. A Szumi régióban született és Gorlovkában (Horlivka) élt.
Megiscsak ukran volt az a front...

Lerobbant újabb Bradley.
Azt nem tudom ezzel a sok hadizsakmanyul esett Nato technikaval mi lesz?
Az rendben hogy attanulmanyozzak, meg lovestesztek, stb, meg adnak a kinaiaknak, iraniaknak, barkinek aki keri, de meg azon felul is marad boven. Kiallitjak valami korforgalomban, vagy egy jovobeni europai arab forradalomban visszakuldik?
Meg egy Oskosh.

Ez kozel volt. Pancir vs Storm shadow parbaj.

Az Antonovszkij hid kornyeki csetepate folyamata.

Ritka hogy szetnezhetunk egy UR-77 tisztitas utan a helyszinen.
Limany kornyeki ukran erők kaptak a nyakukba.