[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
Bradley was hit from a record 9.5km from a T-80BVM. The tank was firing indirectly like an artillery system, with a UAV or drone acting as correction. The use of drone assisted indirect fire from tanks is a growing trend on both sides.

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Érdekes ez a bahmuti darálás.
Ha az orosz támad, akkor az ukrán darálódik, ha viszont az ukrán támad, akkor is.
:D
A tűzerőben komoly fölényben vannak az oroszok. A veszteségek 70-80 százalékát a tüzérség okozza, az oroszok 5-10-szeres fölényben vannak ebben a fegyvernemben. Számold ki magad. Szerinted már tavaly őszre el kellett volna fogyni orosz harckocsiknak, hisz a tárolásban levők csak roncs állapotúak. Az ukrofil párt lelkendezik az orosz páncélosveszteségeknek, azt még mindig Oroszország van fölényben a harckocsik terén is. Pedig ők a hoholok legfőbb szállítói :oops: állítólag. Az ukrik már akkor elvesztették a háborút, amikor elkezdődött...a Nyugat meg ezután fog elbukni. Jó nagy pofonba fut bele az Új Világrendről ábrándozó bagázs.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 371
113
Na mi történt? Hülyének voltam nézve amikor azt feltételeztem, hogy átkeltek a Dnyepperen az ukránok valamekkora erővel, most azt olvasom, hogy az "át sem kelt" ukránokat visszaszorították a bal partról? Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?

Jó lenne már elhinni amit látunk még akkor is, ha nem vág egybe a hittel.
és mi változott?? :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 925
113

Egy másik ukrajnai regionális központ általános mozgósítást hirdetett​

Az ukrán Csernyivciben általános mozgósítást hirdettek.
Kijev, Ivano-Frankivszk és Csernyigov után általános mozgósítást hirdettek meg egy másik regionális központban.
Minden katonai korú (18-59 éves) férfi köteles 10 napon belül megjelenni a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalban.
A szabálysértőket büntetőjogi felelősségre vonják.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688197609

A DRG-t Herson irányában felszámolták, miközben két motoros csónakon megpróbált leszállni Antonovszkij-szigeten - az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma⚡️
Rövid frissítés Herson irányából

Folytatódik az ellenséges erők felszámolására irányuló művelet az Antonovszkij-híd és a "dachák" környékén.
A feladat bonyolultságát, mint korábban, a következő magyarázza: az ellenség a "dácsák" területén lévő épületeket védelmi építményekként használja, és nem sikertelenül. Ezen a területen számos nagy épített objektum található, köztük jól megerősített. Vastag vasbeton födémekkel ellátott pincék, továbbá például a hotel falain sem hatol át minden romboló eszköz.
Ráadásul a Dnyeper jobb partján lévő tüzérség elfojtatlan, amely – mint néhány napja írtuk – még mindig képes egységeink útvonalára csapni.
Az ellenséges tüzérség megsemmisítésére irányuló munka folytatódik: 2 xxxM777 tarack, valamint egy Msta-B tarack és egy Grad MLRS semmisült meg vagy súlyosan megsérült a Herson régió jobb partján az elmúlt 24 órában, ennek ellenére még korai ünnepelni a győzelmet.
Kijevi irány 01.07., 12:15
Információk szerint a tegnapi erős robbanás Kijevben és a régióban a NATO berendezésjavító műhelye megsemmisülésének következménye.
De nem volt légitámadás és légvédelmi munka.
Nyilvánvalóan az OTRK-nk ballisztikus rakétával dolgozott.

A 2023-as államvédelmi parancs végrehajtásának részeként a Rostec leszállította az új 2S19M1 „Msta-S” önjáró fegyverek első tételét az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának.⚡️
A legfontosabb dolog az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának új tájékoztatójából:

Az Ukrán Fegyveres Erők Donyeck, Krasznolimanszk, Dél-Donyec irányokban próbálnak támadni sikertelenül;
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői egy nap alatt az Ukrán Fegyveres Erők 15 támadását verték vissza Donyeck irányában, a veszteség több mint 265 ukrán katona volt;
Az Orosz Föderáció fegyveres erői megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárát a DPR-ben található Vyemka település közelében;
Az ukrán fegyveres erők egy nap alatt akár 140 katonát veszítettek Juzsno-Donyec és Zaporozsje irányban;
Az Orosz Föderáció csapatai egy nap alatt akár 90 ukrán katonát semmisítettek meg Krasznolimanszkij irányban;
Az Orosz Föderáció csapatai a nap folyamán visszaverték az ukrán fegyveres erők támadását Pjatikhatki település térségében.
 
W

Wilson

Guest
Wilson ez az ember már nem él,akárcsak Budanov,minek kell ezekbe a hamis dolgokba kapaszkodni?
Gondolom ott voltál a temetésén tudod hol van eltemetve, tudom, hogy számodra amit az orosz propaganda vagy amit az orosz vezetés állít az a szentírás, de ne haragudj meg azért ha számomra az, hogy te kijelented, hogy Zsaluzsnij már nem él nem perdöntő információ....
Na mi történt? Hülyének voltam nézve amikor azt feltételeztem, hogy átkeltek a Dnyepperen az ukránok valamekkora erővel, most azt olvasom, hogy az "át sem kelt" ukránokat visszaszorították a bal partról? Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?

Jó lenne már elhinni amit látunk még akkor is, ha nem vág egybe a hittel.
Még az orosz katonai bloggerek szerint sem biztos, hogy visszaszorították az ukrikat a bal partról...
Mivel az interjút tegnap közölte a Washington Post akkor nagy valószínűséggel ezen vagy a múlt héten szerdán készült az interjú Zsaluzsnijjjal..


Más...




Katonai informátor


július 1., 10:24



9928d4a82789a28cf9a1d92d21dc44df.jpg


Az ukrán fegyveres erők Rabotino irányába tett támadási kísérletéről készült ma reggeli visszaverés után készült fényképek.

A @souzveteranovsvo Military Whistleblower felvétele




Katonai informátor


július 1., 12:47





4ac54f7a68722cfa96e46f7be1697f86.jpg


Az első fotó az ukrán fegyveres erőknél szolgálatban lévő amerikai M992 FAASV szállító-rakodójárműről.

A TZM M992 FAASV az M109A2 önjáró lövegek alvázára épül, és 118 db 155 mm-es lövedék és 120 egység töltet és 192 egység biztosíték szállítására tervezték, különálló rekeszekben szállítva.
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
526
1 676
93
Elkerülte a figyelmedet? 2014 júli 13 óta, tehát 9 éve ágyúzzák Donyeck belvárosát is kb napi szinten, szóval a csillagokat azért nem kéne lehazudni az égről. Hallatlan cinizmus részedről. Nem elég nekünk hogy minden média hazudik

Elkerülte a figyelmedet? 2014 júli 13 óta, tehát 9 éve ágyúzzák Donyeck belvárosát is kb napi szinten, szóval a csillagokat azért nem kéne lehazudni az égről. Hallatlan cinizmus részedről. Nem elég nekünk hogy minden média hazudik?
Sok mindent történt akkor 2014-ben és azóta is,de most nem a történelmi dolgokra gondoltam hanem a bő egy évre, mióta háború van a szomszédban. Elnézést kérek, ha félreérthetően fogalmaztam.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 540
5 072
113
A civil veszteségeken, a ki a hibás a háborúért mantrázókat ki kéne zárni ebből a topikból. Mert úgy is tudjuk hogy csak a másik kezdte, és csak a másik öl civileket, ergo a másik a gyalázatos terrorista faxista stb. Továbbra is azt mondom ez egy katonai fórum, haditechnika háború művészete, ecetera. A filózofálók , történelem búvárok, ideológia professzorok menjenek más topikba. Mert: megértem 62 évet, de olyannal mint IGAZSÁG még nem találkoztam. Ha esetleg valaki találkozott vele kérje el a telefonszámát számomra, beszélni akarok vele mert az életben valamit nagyon rosszul csinál.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 892
65 758
113
Osztapenko helyesen egyébként, mellesleg ukrán volt. A Szumi régióban született és Gorlovkában (Horlivka) élt.
Megiscsak ukran volt az a front...

Lerobbant újabb Bradley.
Azt nem tudom ezzel a sok hadizsakmanyul esett Nato technikaval mi lesz?
Az rendben hogy attanulmanyozzak, meg lovestesztek, stb, meg adnak a kinaiaknak, iraniaknak, barkinek aki keri, de meg azon felul is marad boven. Kiallitjak valami korforgalomban, vagy egy jovobeni europai arab forradalomban visszakuldik?
Meg egy Oskosh.

Ez kozel volt. Pancir vs Storm shadow parbaj.

Az Antonovszkij hid kornyeki csetepate folyamata.

Ritka hogy szetnezhetunk egy UR-77 tisztitas utan a helyszinen.
Limany kornyeki ukran erők kaptak a nyakukba.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Wall Street Journal: az ukránokat sokkolta az orosz védelem mértéke​


Az ukrán csapatokat sokkolta az orosz előkészületek mértéke az offenzíva során – ismerte el az amerikai Wall Street Journal című amerikai lapnak Georgij Volkov ukrán őrmester, aki egy drónfelderítéssel foglalkozó egység parancsnoka.
“Amikor a hónap elején megkezdődött a szárazföldi offenzíva, az ukránokat egyfajta sokként érte az orosz védelem léptéke” – mondta az ukrán katonatiszt. Mint megjegyezte, Oroszország legalább három védelmi vonalat készített elő a front mentén.

A lap szerint ezek traktorokkal ásott és betonnal megerősített árkok. Emellett az orosz erők menedékhelyeket készítettek a harckocsik és más felszerelések számára, és kaviccsal burkolták le az utakat, hogy a nehéz járművek ne akadjanak el a sárban egy felhőszakadás során.

“EZEK EGYSZERŰ DOLGOK VOLTAK, DE HA MINDEZEKET EGYÜTT VESSZÜK, AKKOR EGY NAGY VÉDELMI RENDSZERT KAPUNK” – mondta Volkov.

Az ukrán offenzíva a juzsno-donyecki, zaporozsjei és artyomovszki irányban június 4-én kezdődött, az ukrán fegyveres erők a fő csapást a zaporozsjei szakaszra összpontosították. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett be.

A füstölgő német gyártmányú ukrán tankokról készült felvételek később nagy visszhangot váltottak ki Nyugaton.
Közben megszóllalt Washington is:

Az ukrajnai háború lezárását illetően nagyon sok múlik a következő heteken és hónapokon – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora helyi idő szerint pénteken Washingtonban. John Kirby a harctéri viszonyokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az időjárás nem volt az ukrán fél segítségére az ellentámadást tekintve.

Emlékeztetett, az orosz haderőnek hónapok álltak rendelkezésre a felkészüléshez, egyes helyeken nagyon mélyen beásták magukat. Mint fogalmazott, a „védekezés pedig a legnagyobb erő egy háborúban”, most pedig az ukránok a támadó és az oroszok a védekező fél, amit mind figyelembe kell venni az ellentámadás értékelésekor – mondta. Hozzátette, hogy némi előrehaladást elért az ukrán haderő, ugyanakkor azt maguk is elismerték, hogy nem annyit, amennyit szerettek volna.


Kevesebb ukrán kaphat halasztást a katonai szolgálat alól

Június 28-án az Ukrán Legfelső Tanács elfogadott egy törvényt, melynek értelmében a fogyatékkal élő rokonokkal rendelkező férfiakat is mozgósíthatják a fegyveres erők soraiba – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

Amennyiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja a törvényt, csak akkor lehet majd elkerülni a szolgálatot, ha a családban nincs más, aki képes lenne eltartani a fogyatékos személyt.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
758
7 646
93
Szóval akkor lassan kimondhatjuk hogy az Unternehmen Zitadelle Zwei kifulladt mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Ahogy látom az ukránok túlzottan bíztak a nyugati technika felsőbbrendűségében, illetve a(z) (szerintük) alacsony orosz morálban. Nem tartom kizártnak hogy kreatívkodnak még de megkezdôdött az összeomlás....
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 542
13 577
113
"Bahmutnál a semmiért áldozták fel a reguláris ukrán haderő legütőképesebb alakulatait"

Mert szerinted mégis kik védték Bahmutot ? Normális választ kérek, nem pedig a nem tudom kitérőszöveg ismételgetését.

"Az oroszok szándékosan visszafogták magukat"

Ha teljes erővel indítottak volna, akkor

- a szabálytalanul, sporadikus időközönként ellövöldözött robotrepülőket az első napokban lőtték volna el, tudatosan

- a légierő is stand-off bombázásba kezdett volna

- a 180,000-es had helyett egy 600,000-es had ment volna (az Öbölbe az amerikaiak 700,000 katonával mentek)

Akkor sajnos nem voltak elég erős reakciók

2014-ben mégis mit kellett volna csinálnia az EU-nak és a NATO-nak ? B-52-es BUFF-okkal és B-1-es Lancer-ekkel robotrepülőzni orosz államterületet ? És NATO-kontingensnek bevonulni Ukrajnába, nyílt és közvetlen összecsapásra ?

És milyen jogalapon ? Ukrajna sem azelőtt, sem akkor nem volt EU és NATO-tag, és azután sem lett, és jogalap sem volt rá. Továbbá tudott dolog, hogy az USA és haverjai előszeretettel avatkoznak be polgárháborús országokba, a törökök is előszeretettel agresszorkodnak, és akkor az oroszoknak is szabad, vagy nem beavatkozniuk, katonai művelettel élniük ?

Fasza dolog egy a számunkra a mi szövetségi rendszerükön kívüli ország háborújába tolni a népeket ?


utólag látni hogy akkor még meg lehetett volna előzni a nagyobb vérontást.

Nem lehetett volna. Attól, hogy adsz nagyszámú harckocsit, repülőt, és egyéb fegyót, attól még ki is kell rájuk képezni az illetőket. És ahhoz még érdemi tartozékokat is kell adni, mint pl. aknagörgőket.

Harckocsizóknál úgy-ahogy "működik" a gyorstalpaló, bár a Leopárdosok és az utászok teljesítménye alapján nem, és akkor egy SAM-re vagy vadászrepülőnél hogy oldanád meg az intenzív, gyorstalpaló kurzust ? És tisztában vagy-e, hogy a pilótákra milyen követelmények vonatkoznak ?

Ezek fontos kérdések, később térjünk vissza rá, de attól még eljátszhatunk a gondolattal.

Ha az ukránokat 2016 / 17-től megpróbálták volna átfegyverezni, vagyis

- F-16A/B/C/D Falcon-ok,

- Leó 2A4 - A6-osok,

- Challenger 2-esek,

- Patriot PAC-3 és NASAMS,

akkor a háború első napjai - hetei iszonyú pörgősek lettek volna, az 1991-es Öbölháború légiháborújának mintájára, aztán az Ukrán Hadsereg súlyos veszteségei után lassan elkezdtek volna bevonulgatni az Orosz Szárazföldi Erők. Az oroszok első körben harcászati rakétákkal, és robotrepülőkkel záporozták volna a reptereket, és bázisokat, ahol ezeket tárolják.

A MiG-29-es Fulcrum kivételével a repülők közel 90 %-a csak reptérről, vagy jól előkészített, többsávos autópályáról tud üzemelni, és úgy könnyű célpontok.

A Patriot az meg mind az Öbölben, mind 2017-ben Szaúd-Arábiában leszerepelt.


Az hogy eddig mit adtak nem jelent semmit se arra vonatkozóan hogy a jövőben mit fognak. Szerintem ha az EU nagyon akarja akkor képes egy fegyverkezési versenyben egyedül is lenyomni az oroszokat. Itt a politikai szándék a kérdés.

És mégis honnan toboroznának személyzetet ezekhez ? Tisztában vagy a gyártókapacitásokkal ? Mi az, hogy az EU / NATO lenyomná az oroszokat egy fegyverkezési versenyben ?

A NATO akkor is el volt szállva magától, amikor a Leopárd 1-eseket spammelték, az oroszok meg a T-64A-val / T-72-es Urállal bírtak. Kinek mi a szintje. Hogy értsed, egy papírmasé harckocsi alkotta a NATO gerincét, addig a T-64A és T-72-es Urál meg normálisan védettek voltak a nyíllövedékek ellen is. Most is a Leó 2-es egy túlsztárolt és túlértékelt harckocsi. Legyártottak belőle 1989-ig 2,600 példányt is, mennyiség az volt, csak a probléma az volt, hogy igensok orosz harckocsi meg páncéltörő rakéta gond nélkül belőtte és beütötte volna.

Az USA meg eddig sem asszisztált komolyan, keresi, gyártja a kifogásokat, mással próbálja maga helyett elvitetni a balhét és a proxy-t.

Az igaz hogy kritikus képességek hiányoznak ukrán oldalon, de hiány bőven van orosz oldalon is. A háború ilyen, jellemzően nem ideális körülmények között szokott zajlani.

Milyen képességek hiányoznak orosz oldalon ?

Vannak

- stratégiai bombázóik

- légierejük

- PGM-jeik és robotrepülőik

- harcászati rakétáik

- helikoptereik, páncéltörő rakétákkal, a légvédelem hatósugarán kívülről,

- precíziós tüzérség (pl. a Krasznopol)

- páncéltörő rakéták a szárazföldi erőknek

- loitering munition

- UAV-k


Amik egyes-egyedül hiányoznak, azok az APS-ek, meg hogy csaltak a gyártási minőséggel és letárolással. De ez Nyugaton is probléma, ott is jórészt csak maketteken, kiállításokon létezik APS, de nem vitték sorozatgyártásba, és a spanyolok és nem egy haverjuk is képesek szétrohasztani a rájuk bízott haditechnikát.


Nekem bőven elég az hogy az orosz légierő nem nagyon tevékenykedik Ukrajna felett és hogy az ukrán infrastruktúra minden orosz próbálkozás ellenére működik.

Neked kell bizonyítanod az állításodat, kérem a felvételeket az SA-11-esek és az Sz-300-asok eredményes működéséről, feketén - fehéren, nem pedig a vágyvezérelt fantáziálást. Milyen vitázási szint ez, hogy neked elég a bizonyítékok nélküli vak hit valamiről, épp az ukrán légvédelemről ?

Vietnám és az Öbölháború felett normálisan tudósítottak a légvédelem működéséről, ahogy mennyi F-4-es Phantom II-t és társát lőtték le a viet SA-2-esekkel , vagy az irakiak eredménytelenül, de próbálták megszórni az eget a beérkező Tomahawk-ok és társai ellen.

veO73Zo.jpg


Itt meg csak a durva önellentmondásoktól szenvedő és félelmetesen bugyuta "győzelmi" jelentésekkel kábítják önmagukat meg egy - két szekértolójukat.

Továbblépve tudhatnád, hogy a repülők jó ideje, kábé a 80-as évek óta Stand-off fegyó hordozók, 300 - 500 km-ről indítják a levegő-föld rakétájukat a légvédelem hatósugárán. És a vadászbombázók által cipelt levegő-föld rakétákon túl mind az USA, mind az oroszok előszeretettel élnek a robotrepülőzéssel.

De nem ezek lesznek az érdemi válaszok, hanem az, hogy nem akarják eszetlenül szétrombolni az infrastruktúrát.

Az oroszoknak az lenne a legegyszerűbb ha robotrepülőkkel és harcászati rakétákkal bombáznának minden nem nukleáris erőművet (a nukleáris erőművek önmagukban működésképtelenek, kell melléjük kiegészítő erőmű), minden részegységgel (blokkok, generátor, reaktorok), csak akkor az lenne a gond, hogy a győzelmük után évekig telne újjáépíteni az enegetikai szektort. Például a dnyeperi vízerőművet jelentőségre a Panama-csatornához lehet hasonlítani. Ukrajna mezőgazdasági, és erősen iparosított országrész.

Kelet-Ukrajna 8 éve harcok színtere, de azon kívül van bőven iparosított régió is.

Ha az alaperőműveket ütnék ki és azok villamos alállomásait, illetve a szabályzóközpontot, mint nálunk a MAVIR-t (Magyar Villamosenergia-Ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.), akkor az export is megszűnne. Ha az alaperőműveket tennék tönkre, akkor akár évekre is súlyos villamos teljesítmény hiány lenne.

A hálózat azon részét amin az atomerőművek vannak, azt nem szabad célpontnak kijelölni, mert az atomerőművek közvetlenül függnek az energiarendszer többi résztvevőjétől, elsősorban a hőerőművektől. Túlterhelődnének az említett blokkok (generátor, reaktor, stb). Azért követik ezt a módszertant, hogy ne vezessen egészen más léptékű balesethez, gyakorlatilag katasztrófa lehetne a vége.

Az oroszok ezt maguk sem akarják, ezért egy "kisebb", de látványos rombolást végeznek, ami sokkolja a lakosságot és a kormányt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 925
113
A civil veszteségeken, a ki a hibás a háborúért mantrázókat ki kéne zárni ebből a topikból.
Szerintem, nem is az a fő probléma, hogy megvilágítják hozzáértők e konfliktus történelmi, ideológia, társadalmi hátterét, hanem az a sok ismétlés ezen a téren is. Vannak teljesen fölösleges, értelmetlen viták, és kevés a tárgyilagos érvek ütköztetése. És ezeket sem kell vég nélkül ismételni.

Szijjártó Péternek olyan információi lehettek a Wagner-lázadásról, amelyekhez kevesen juthattak hozzá​

...
"Szijjártó miniszter úr az események alatt kapcsolatban volt Oroszország miniszterelnök-helyettesével, Oroszország külügyminiszterével és Belorusz külügyminiszterével, vagyis olyan hiteles információi voltak arról, hogy mi történik és mi fog történni, amely információkhoz feltehetően világszinten is kevesek jutottak hozzá. Említett telefonbeszélgetésekről Külügyminiszter úr a nyilvánosságot is tájékoztatta. Ha jól értem, Ön ezt nevezi „néhány semmitmondó mondatnak.”
Menczer Tamás azt is világossá tette, hogy a kormány a magyar emberek érdekeit és biztonságát tartja szem előtt, a lázadás pedig rövid idő alatt véget ért, Oroszország vezetői a helyükön vannak.
...

Borrell "nagyon fontos eseményeket jelentett be a minap" Ukrajna számára​

„Összhangban vannak azzal, ami a csatatéren fog történni, és a konfliktus lezárását célzó többé-kevésbé homályos tárgyalásokkal” – mondta az európai diplomácia vezetője.
Borrell azt is megjegyezte, hogy a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások a következő napokban várható eseményektől függenek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688210657

Mindeközben az ideiglenesen megszállt Zaporozhyében gőzerővel készülnek a Zaporozsjei Atomerőműben bekövetkező nukleáris katasztrófára.
Lehetne nevetni, de érdemes belátni, hogy Ukrajna kész mindent megtenni, hogy magára vonja a figyelmet, beleértve a nukleáris fenyegetés megszervezését is.

Orekhovskoe irány, 14:20

Rabotinótól 1,5 km-nél északabbra nincs ellenség.
Az ellenség a fűrészmalomban van a társaságig, tüzérséggel tűzkárt okozunk. Éjszaka felderítést végeznek állásaink között.
Rabotinótól északkeletre, 2,5-3 kilométerre, az ellenség egy domb mögött van, időnként kimennek, és belefutnak a 810. tengerészgyalogos brigádba.
A KA-52 helikopterekről készült repülésünk tökéletesen működik.

Herszon irány, Antonovszkij híd. 01.07 14:10
Jelenleg az ellenség tűz alatt áll.
Az ellenség heves ellenállást fejt ki.
Mindkét oldalon kézi lőfegyvereket és tüzérséget is alkalmaznak.

Az Antonovsky hídon a következőket kell megértenie.

Először is a bal parton és a dachákon végzett tevékenység céja az Ukrán Fegyveres Erők részéről valószínűleg egy második hadművelet megindítása. Kijevnek politikai okokból fontos, hogy a bal parton vesse meg a lábát, és nem katonai okokból. Az ilyen mikrooffenzívákra szükség van a zaporozsjei veszteségek és a Vremevszkij kiugró térség ellensúlyozására.
Másodszor, az Ukrán Fegyveres Erők legfontosabb feladata egy hosszú távú átkelő létesítése, amely önmagában is összetett művelet, amely jelentős források rendelkezésre állását és koncentrációját igényli – mind a mérnöki, mind az átkelést biztosító források rendelkezésre állását és koncentrációját.
Ismeretes, hogy több tucat harckocsihíd réteget, köztük a német Bibert is átadták az ukrán fegyveres erőknek. De jellemzőik alapján egy ilyen művelethez nem elegendőek. Az Antonovszkij-hídnál a jobb parthoz közelebb két nyílás beomlott, és a támasztékok épsége is kérdéses. A 90 méternél nagyobb rés leküzdése tartályhídrétegek segítségével technikailag lehetetlen.
Harmadszor, ha az ukrán fegyveres erők pontonátkelőt kezdenek építeni a sekély Dnyeper mentén anélkül, hogy elnyomnák az RF fegyveres erők tüzérségét, valamint a légvédelmi és rakétavédelmi erőket, akkor nagy a kockázata annak, hogy a mérnöki létesítmények az átkelővel együtt megsemmisülnek.
A Dnyeperen vagy egy hídon való átkelés komoly mérnöki feladat, amelyhez pontonpark vagy több mérnöki csapózászlóalj teljes létszámmal, plusz a hadműveletet támogató egységek bevetése szükséges.
Annak ellenére, hogy a Nyugat szállít mérnöki felszereléseket, beleértve a hídrendszereket, a motoros úszóhidakat és így tovább, kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az ukrán fegyveres erők képesek lesznek-e ilyen bonyolult műveleteket végrehajtani.