Mi van akkor ha Oroszország nyer? Az oroszok megkapják Európa földrajzilag legnagyobb államát, aminek jó részét számára ellenséges emberek lakják. Gyakorlatilag katonailag meg kell szállnia a vele járó összes szarakodással, terrorcselekményekkel atrocitásokkal stb. stb. Kell ez az oroszoknak?
Többször megírtam már mit gondolok az orosz politikai célokról, és eddig semmi olyat nem láttam, amely ennek ellentmondott volna. Nagy vonalakban:
- az ukrán államiság totális lerombolása
- az ukrán gazdaság teljes kicsinálása
- és az ukrán haderő teljesen harcképtelenné való alakítása
...Úgy tönkretenni az ukrán álmot, hogy kb mindenkinek elmenjen a kedve attól, hogy ott befektessen vagy bizniszeljen.
Mivel az ukrán állam az elmúlt 19 hónapban egy évnyi GDP-jét kapta “ajándékba” (már amiről tudni lehet, ugyanis ha beleszámolod a NATO katonai szolgáltatásait, ez sokkal több lesz), és mivel a gazdaságuk klasszikus lábait levitte pár taposóakna, szerintem már teljesen kilátástalan, hogy a maradékukránok a következő száz évben labdába rúgjanak.
Ehhez nincs pénzük, se egyéb érdekérvényesítő erejük.
Se elég ember az országban (vö. Magyarország lakosságának az első tatárjárás után úgy a negyede tűnt el így vagy úgy. ukrajna lakossága is kb ugyanilyen arányban tűnt el 2022 februárja óta - akár külföldre, akár a föld alá).
Az oroszok meg kizárólag olyan helyre vonulnak majd be, amit nem kell majd megszállás alatt tartani idétlen időkig. Így szerintem Kijev kizárt, meg kb minden, ami attól nyugad-délnyugatra esik
Én úgy látom, lesz egy törpeukrajna (kb a mai nyugat-ukrajna, Kijevvel együtt), remélhetőleg tengeri kijárat nélkül, amit talán még pár évig szteroidozgat a fEjLeTt viLáG, aztán amikor látják, hogy semmi értelme (ld balti országok), otthagyják.
Aztán lesz érdekes a dolog, mert a maradékukránoknak valakivel ki kell egyezniük a szomszédok közül, hogy ne szűnjenek meg végleg, de az ugye komoly gazdasági alárendeltséget is jelent majd, lévén az ott maradt embereken kívül túl sok erőforrás ott nemigen lesz.
Nem zárom ki, hogy az oroszok lesznek azok - bár nekik épp eléggé tele lesz a kezük az annektált oblasztok szintre hozásával.
Én az eddigi 1+4 oblaszt mellé még Odessza és Harkov oblasztokat várnám, hogy behúzzák. Ezeknek a maradékukrán területek felé eső részén lehet majd egy ütközőzónát csinálni, viszonylag kis fájdalommal. Megerősített védelmi állások tömkelege, mint ma Zapoban, csak több betonnal
Szóval az oroszoknak nem kell, hogy "megkapják" (wtf) a mai ukrajnát, nekik az ország középső-nyugati részéből egy roncstelepre van szükségük, amit mindenki legszívesebben elfelejtene.
Orosz hadiipar: hatalmas lehetőség hullott az ölükbe - az eddig rendszeresített (és a rendszeresíteni kívánt) eszközöket élesben tudják egy rég nem látott magnitúdójú, konvencionális háborúban tesztelni. És tesztelnek. Az orosz dróntechnológia úgy 10 évnyi lemaradást hozott be az elmúlt alig két évben. Az újgenerációs önjáró tarackjuk most került először bevetésre. A Szu-57-eket is aktívan használják, gyűjtik velük a tapasztalatokat - és még sorolhatnám.
Ilyen lehetősége jelenleg SENKI MÁSNAK NINCS. A NATO hadiiparának sem, ugyanis egész egyszerűen az átadott eszközök túlnyomó többsége a ti fogalmaitok szerint nem modern (cé dudi), így az igazán modern eszközök igazából továbbra is kipróbálatlanok maradnak.
Ráadásul az ukránok által megszerzett tapasztalatok maximum másodkézből jutnak a gyártókhoz. És ott meg szembesülnek a ténnyel, miszerint a NATO fegyverek hatékony alkalmazása alapvetően NATO-logisztikai ellátást, és teljesen jól alkalmazott NATO-doktrínát feltételeznek. Ezek közül az ukránoknak egyik sincs. Innentől a megszerzett tapasztalatok jó része megy a "not applicable" fiókba, hiszen a nyugati hadiipari cég nyilvánvalóan továbbra is feltételezni kívánja, hogy a teljes NATO infrastruktúra/doktrína rendelkezésre fog állni a következő generációs akármi fejlesztésénél is.
A lenézett orosz meg a saját doktrínáját hegyezi élesben, a saját (vagy nemsokára saját maga által gyártott) eszközeivel, a saját katonáival.
Egyébként érdekes ez a fétis a modern fegyverekkel kapcsolatban (talán te írtad, hogy lám, az oroszok még mindig az AK47 deriváltjaival harcolnak): miért is gondoljuk automatikusan, hogy ami modern (=korszerű), az feltétlenül
jó is lesz a harctéren?
donyecki népköztársaságba is beférkőzött a beteg nyugati "kultúra":
Az hogyan nyugati, már megbocsáss? Az animénél bunkóházmesterázsiaibb popkultúrális dolgot nem nagyon ismerek.
@zolkas
Ez a videó nem ugyanaz az eset, amiről Busho tett be "elemzést" nemrég? Kísértetiesen tökugyanazt csinálják az oroszok (egyébként nem is értem, milyen megfutamodásról van ott szó...)