[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 649
11 361
113
18+ a 128as buliról:

Nem hasonlít egy Iszkanderrel megcsapott helyszínre, de egy lesállás utánira eléggé...

update (visszaélek a moderátori lehetőségemmel és szerkesztéssel kerülöm meg a két órát :p de...) jókorát tévedtem. (Azt gondoltam, hogy nem ott készült a videó.)

A további képek és egy érdekesen vágott videó után elég egyértelmű a helyzet.


 
Last edited:

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 689
25 620
113
Zsalu egyik kedvence, tüzér alez. a. tarasenko is banderához ment az iszkander csapáskor:

Ezen a földúton is rendet raktak az oroszok, egy nem nato kompatibilis fv103 is első tulajtól, megkímélt állapotban eladó:

Nappal nem látványos a tűzijáték:

Ez már az utolsó Kalibr-ek egyike lehet:

Riport egy drónos csapattal, oroszul, a videón látszik a robbanószerkezetek felfüggesztése a drónra és egyéb érdekességek is:

Bobr drón alakulat újabb videója, banderamobilokat szedtek ki:

Na itt a nyugati segély:

Megérte angolul beszélő valószínűleg cod-os videójátékosként (nem ex nato leszereltként) kimenni, hogy az ukrik vegyenek ki az élők sorából:

A kórházi ágyakról is toboroznak az ukrik:

T64 bulat, drónokkal kezelésbe vették:

Az oroszok is osztogattak kitüntetéseket a fronton:
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
784
2 790
93
british-ferret-mk-1-armored-scout-car-in-ukraine-v0-e97kx09fniyb1.webp

British Ferret Mk 1 armored scout car in Ukraine

Kommentek szerint - talán - magánúton kerülhetett oda. Vagy nem.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 146
17 316
113
Lehet, hogy valaki felhasználja a magyarokat?
Nagyon jó megérzés..
Végre hónapok óta egy olyan kérdés felőled, ami megér egy misét - is..

Ezt gyakoroljuk a török háborúink kezdete óta, ez már megy mint az ágyba sz@rás..

Azt kellene tisztázni hogy most éppen ki?

Segítségképp, csak rá kell nézned hogy most melyik táborban ülünk és kinek, kiknek a szekértolói, kiszolgálói vagyunk, akik azért saját katonáikkal is személyes jelenléttel biztosítják nehogy botor egyéni "szabadságos" gondolataink is támadjanak valamilyen irányba.

Igazuk is van, nemzeti szokásunk hogy mindíg rossz lóra és irányba ülünk fel, fejjel előre egy nemzetpusztító falnak...

Vigyázni kell ránk, mert a saját nemzeti , nem teljesen normális és EU kompatibilis gondolataink ragadósak fertőzőek lehetnek..
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Odesszában hosszú lesz az éjszaka


Visszavonuló ukrán katonák lelövik a feltartásukra szerződtetett amerikai zsoldosokat.


A még életben lévő ukrán pilóták azért jópár szintet léptek...


ukrán propaganda videó a működő légierőről, hó miatt nem kicsit gyanús
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 527
11 993
113
El nem tudom képzeln, hogy hogyan beszégetnek veled a barátaid. Mindent a szádba kell rágni, mert nem tudod összekapcsolni amit mondanak?

Ezt kérdezted:



Erre ezt válaszoltam:


Ezekután leírod, hogy ez nem értelmes válasz, mint aki képtelen az alapvető logikai összefüggéseket meglátni és ebből következtetéseket levonni. Ha a barátaid egy tehénből jövő fehér folyadékról beszélnek, akkor nem tudod, hogy a tejről van szó, ha nem mondják, hogy tej?


MÁS!

NATO kiképzés. Ha az ukránokat 10 éve a NATO képzi, akkor most is azok harcolnak akiket a NATO képzett, hisz valószínűleg az állományból már nem sok él azok közül akiket 5-10 éve képeztek kis, de a vezetők a tisztek, főtisztek és tábornokok azért élnek és ők azt használják amire a NATO képezte őket.

Arról meg ne is beszéljünk, hogyha olyan szar a NATO képzés akkor minek küldik az embereiket? Van elég tapasztalt sebesült katonájuk aki tud kiképezni...

A probléma az, hogy ti valami oknál fogva magasabb polcra teszitek a tapasztalatot a képzettségnél. Azt gondoljátok, hogy a tapasztalat többet ér. Pedig ez nem igaz. Egy jól képzett de tapasztalatlan katona többet ér, mint egy rosszul képzett de tapasztalt. Az ukránok szerencsétlenségére, már csak rosszul (de legalábbis hiányosan) kiképzett és tapasztalatlan katonáik vannak. Mondjuk az oroszok is megérnek egy misét azután, hogy délen szétlőtték a kiépített védelmet támadó ukrán páncélos kötelékeket, majd Avdiivkánál ők is ugyanilyen páncélos kötelékekkel támadták meg a kiépített ukrán védelmet.

"...A probléma az, hogy ti valami oknál fogva magasabb polcra teszitek a tapasztalatot a képzettségnél. Azt gondoljátok, hogy a tapasztalat többet ér. Pedig ez nem igaz. Egy jól képzett de tapasztalatlan katona többet ér, mint egy rosszul képzett de tapasztalt..."


A közlekedés - sajnos - sokszor olyan, mint a harctér.

Te kihez ülnél be nyugodtabban?
1, Akinek kiváló volt az oktatója és 30 óra alatt felkészítette a vizsgaútvonalakon - értelemszerűen leginkább az ott - előforduló szituációkra, veszélyekre, de életében most fog először vezetni önállóan s ráadásul másfele?

Vagy.

2, Akinek rossz oktatója volt (hajjaj, olyan is milyen sok van...), de már a saját stresszén, verejtékén, - akár anyagi - kárán tanulta meg, tapasztalta ki mondjuk pl. 50000 kilométer alatt az autó használatát, vezetését, a közlekedésben helytállást


(Csak egy példa hirtelen; "kis sógor"-t soha nem érdekelték az autók. De rádöbbent amikor gyereke lett, hogy jobb, hogy ha van autója.
Levizsgázott - elsőre, még nem vett autót, amikor beültettem az alacsony fordulaton meglehetősen nyomatékszegény benzines, szívómotoros autónkba, hogy próbálja ki.
Nagy-nagy nehezen elindult vele, s kapcsolgatott fel, de a motort a világ minden kincséért sem forgatta volna 2000 fölé, csak morgatta szerencsétlent.
Rászóltam, hogy forgassa legalább 2500-ig váltás előtt.
  • Nem, mer' az oktatóm megmondta, hogy nem szabad 2000 felé pörgetni, mert felesleges, csak a fogyasztása lesz nagy, meg gyilkolja a motort!
  • Milyen autón tanultál?
  • Mitsubishi Colton.
  • Jó, jó, de benzinesen, vagy dízelen?
  • Azt nem tudom
  • :eek:? Nem mondta el az oktatód!?
  • Nem.
  • A fordulatszámmérőn hol kezdődött a piros tartomány; 5500-6000-nél, vagy 4500-5000-nél?
  • Azt nem figyeltem meg.

...úúúúgy vizsgázott le, hogy nem tudta, hogy dízel vagy benzines, hogy egyáltalán mi a különbség közte...
...de legalább öntudatosan megmagyarázta annak, akinek az ABC elejének majd összes betűje érvényesítve van a jogsijában és több, mint 30 éve ez a kenyérkeresője...

Aztán úgy alakult, hogy ugyanolyan autót vett, mint a nekem volt, no meg vett egy hétvégi telket is Mátrafüreden...és forgatja a motort, ha kell 3500-4500-ig.

A kérdésemre nem kell válaszolnod; költői volt.

Megérte angolul beszélő valószínűleg cod-os videójátékosként (nem ex nato leszereltként) kimenni, hogy az ukrik vegyenek ki az élők sorából:

Oké, láttuk filmen az ellenség a kapuknál című filmben.
Oké, voltak arról infók, hogy a náci szabadcsapatokat erre használják.

De teljesen más dolog erről videót látni.
Főleg, hogy angolszászok a vágóhídra terelők...

Várom, hogy mikor adja le a Juronyúz...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
„Mentsd meg a várost minden áron” – könyörög Zelenszkij: az ukránok az összes brigádot Avgyejevkába helyezik

Megdöbbentő képek égő Leopard 2A6-okról és Bradley-kről érkeznek az avgyejevkai frontról, miközben az orosz hadsereg előrenyomul a városba vezető főút felé, amely továbbra is nyitva áll az ukrán alakulatok evakuálására és logisztikai támogatására.

Az ukrán katonai parancsnokság elrendelte, hogy minden rendelkezésre álló tartalék a frontról elsősorban Zaporozsjából, másodsorban Bahmutból, Kupjanszkból, sőt Kijevből is rohanjon Avgyejevkába, nehogy a város elessen.

Az oroszok szerint Zelenszkij könyörög Zaluzsnijnak, tegyen meg mindent, hogy megakadályozza a város azonnali elesését. Ez nem csak az ukrán ellentámadás végét jelentené, méghozzá nagy csattanóval, hanem valószínűleg a nyugati katonai segítség végét is.

A helyzet az ukránok számára határvonalat jelent.
Az oroszoknak sikerült áttörniük az ukrán védelmet, és a sűrű aknamezők ellenére előrenyomulni Opitnétól északra, míg Szpartaktól északra az oroszok megkerültek egy ukrán erődítményt és elvágták az ukrán erőket.

Videó: Az oroszok megsemmisítik a Leopard 2A6 tankot Avgyejevkában, és vad ünneplésben törnek ki. A videónak van felirata

Az orosz erők Avgyejevka városába vezető utolsó útért harcolnak

Az Orosz Föderáció fegyveres erői fokozatosan visszaszorítják az ukrán alakulatokat, megpróbálják megszorítani az Avgyejevkában és környékén található Ukrán Fegyveres Erők csoportját.
Fokozatosan az orosz erők az Orlovka melletti városba vezető egyetlen út felé haladnak.
Az Avgyejevkában harcoló ukrán egységeket ezen az útvonalon látják el. Ha az oroszok elvágják ezt a tengelyt, akkor az ukrán fegyveres erők csoportja Avgyejevkában fog rekedni.
Az orosz csapatok másik elsődleges célja a front avgyejevkai szektorában az avgyejevkai kokszgyár elfoglalása. Ha erre képesek, akkor automatikusan belépnek a városba.

Az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézet amerikai katonai elemzői azt állítják, hogy az orosz fegyveres erők taktikai újjáépítést hajtanak végre a front Avgyejevka szektorában, azzal a céllal, hogy elfoglalják a kokszgyárat.

-Dél felől az oroszok átvették az irányítást az egykori Carskaja Ohota rekreációs központ vasúti szakaszán, amelyet erődített területté alakítottak.
-Észak felől Berdicsi és Sztyepovoje környékén dúlnak a harcok, miután az orosz erők korábban átlépték a vasútvonalat.
-Az Avgyejevka északnyugati külvárosai közelében található hulladéklerakó teljes mértékben az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Videó: Az oroszok 3 Bradley TOMS-t semmisítenek meg 2A6 Leopard mellett
Videó: Lancets véget vet Bradleynek

Az ukránok az összes rendelkezésre álló tartalékot átadják az Avgyejevkának
Az ukrán erők parancsnoksága minden rendelkezésre álló tartalékát Avgyejevkába helyezi, hogy megállítsák az orosz erők előrenyomulását.
A közelmúltban vált ismertté, hogy a 2022-ben megalakult „elit” 47. külön gépesített „Magura” (47 Külön Gépesített Brigád, A4699 katonai egység) Avgyejevka régióba került.
A dandár a Leopard 2 harckocsi (A4/A6) és az M2 Bradley gyalogsági harcjármű változataival van felszerelve.
Az oroszok szerint egyelőre nem világos, hogy az ukrán parancsnokság a 47. dandárt két irányba osztotta, az egységek egy részét ideiglenesen Avgyejevkába küldte, vagy a teljes alakulatot küldte oda.
Valószínűleg az Ukrán Fegyveres Erők 47. Gépesített dandárát teljesen átcsoportosítják Avgyejevkába a front megerősítése érdekében, mivel ezt az irányt ma már Kijev számára prioritásként kezelik.
Ám az Ukrán Fegyveres Erők „elit” alakulatának akár egy részének áthelyezése a front ezen részére azt jelzi, hogy ott a helyzet az orosz fegyveres erők javára alakul.

Videó: Dróntámadás érte a leszállított ukrán csapatokat

Milyen más erőkkel rendelkezhet Zaluzsnij?
Ezenkívül az ukrán kormány áthelyezte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara 101. biztonsági dandárjának Avgyejevka egységeit, amely közvetlenül V. Zaluzsnijnak tartozik.
A háború kezdete óta ez a dandár Kijevben volt, és nem vett részt ellenségeskedésben, de úgy tűnik, nincs több tartalék.
Avgyejevka belsejében a 31. dandár és az elnöki gárda 2. zászlóalja, míg északon a 129. és 116. dandár került bevetésre.

Én nem értem ezt, kérem: A kaprok a teljes összeomlást nem befolyásoló rombolásokkal villognak, az összeomlást még gyorsítják is a tartalékok és más frontok elit alakulatainak Avgyejevkába vezénylésével.
Biztos, hogy a gazda utasította ezt is?

Vagy ez már Zselé örjöngése?



Egyébként a „Jelentések Ukrajnából” (https://www.youtube.com/@JelentesekUkrajnabol/videos) 13 napja meghalt, Zsalu sem füllent többé?

Kár, mert olyan jókat röhögtem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 245
81 602
113
"...A probléma az, hogy ti valami oknál fogva magasabb polcra teszitek a tapasztalatot a képzettségnél. Azt gondoljátok, hogy a tapasztalat többet ér. Pedig ez nem igaz. Egy jól képzett de tapasztalatlan katona többet ér, mint egy rosszul képzett de tapasztalt..."


A közlekedés - sajnos - sokszor olyan, mint a harctér.

Te kihez ülnél be nyugodtabban?
1, Akinek kiváló volt az oktatója és 30 óra alatt felkészítette a vizsgaútvonalakon - értelemszerűen leginkább az ott - előforduló szituációkra, veszélyekre, de életében most fog először vezetni önállóan s ráadásul másfele?

Vagy.

2, Akinek rossz oktatója volt (hajjaj, olyan is milyen sok van...), de már a saját stresszén, verejtékén, - akár anyagi - kárán tanulta meg, tapasztalta ki mondjuk pl. 50000 kilométer alatt az autó használatát, vezetését, a közlekedésben helytállást


(Csak egy példa hirtelen; "kis sógor"-t soha nem érdekelték az autók. De rádöbbent amikor gyereke lett, hogy jobb, hogy ha van autója.
Levizsgázott - elsőre, még nem vett autót, amikor beültettem az alacsony fordulaton meglehetősen nyomatékszegény benzines, szívómotoros autónkba, hogy próbálja ki.
Nagy-nagy nehezen elindult vele, s kapcsolgatott fel, de a motort a világ minden kincséért sem forgatta volna 2000 fölé, csak morgatta szerencsétlent.
Rászóltam, hogy forgassa legalább 2500-ig váltás előtt.
  • Nem, mer' az oktatóm megmondta, hogy nem szabad 2000 felé pörgetni, mert felesleges, csak a fogyasztása lesz nagy, meg gyilkolja a motort!
  • Milyen autón tanultál?
  • Mitsubishi Colton.
  • Jó, jó, de benzinesen, vagy dízelen?
  • Azt nem tudom
  • :eek:? Nem mondta el az oktatód!?
  • Nem.
  • A fordulatszámmérőn hol kezdődött a piros tartomány; 5500-6000-nél, vagy 4500-5000-nél?
  • Azt nem figyeltem meg.

...úúúúgy vizsgázott le, hogy nem tudta, hogy dízel vagy benzines, hogy egyáltalán mi a különbség közte...
...de legalább öntudatosan megmagyarázta annak, akinek az ABC elejének majd összes betűje érvényesítve van a jogsijában és több, mint 30 éve ez a kenyérkeresője...

Aztán úgy alakult, hogy ugyanolyan autót vett, mint a nekem volt, no meg vett egy hétvégi telket is Mátrafüreden...és forgatja a motort, ha kell 3500-4500-ig.

A kérdésemre nem kell válaszolnod; költői volt.



Oké, láttuk filmen az ellenség a kapuknál című filmben.
Oké, voltak arról infók, hogy a náci szabadcsapatokat erre használják.

De teljesen más dolog erről videót látni.
Főleg, hogy angolszászok a vágóhídra terelők...

Várom, hogy mikor adja le a Juronyúz...
De ez nem az a szituáció amiről alapvetően szó van. A te példádban a sofőr képzett, van KRESZ vizsgája, levezette amit le kellett csak nem jó képességű. Úgy lenne jó a kérdésed, hogy ki mellé ülné be szívesebben, a frissjogsis Pista mellé, vagy a jogosítvánnyal nem rendelekző (se KRESZ tanfolyamra nem járt, se vezetni nem vezetett oktatóval) Jóska mellé aki már vezetett 50.000 km-et.
 
  • Vicces
Reactions: fip7

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 611
10 389
113
De ez nem az a szituáció amiről alapvetően szó van. A te példádban a sofőr képzett, van KRESZ vizsgája, levezette amit le kellett csak nem jó képességű. Úgy lenne jó a kérdésed, hogy ki mellé ülné be szívesebben, a frissjogsis Pista mellé, vagy a jogosítvánnyal nem rendelekző (se KRESZ tanfolyamra nem járt, se vezetni nem vezetett oktatóval) Jóska mellé aki már vezetett 50.000 km-et.
Egyértelmű. Jóska mellé, mert már túlélt 50.000 km-t, ami mutatja, hogy nem teljesen kutyaütő. Egy kezdő sofőr nagyon szerencsétlen tud lenni. Egyébként muszáj autosdidakta módon megtanulni, amit csinálsz vagy nem fosz benne gyakorlatot szerezni.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 699
15 231
113
de már a saját stresszén, verejtékén, - akár anyagi - kárán tanulta meg, tapasztalta ki mondjuk pl. 50000 kilométer alatt az autó használatát, vezetését, a közlekedésben helytállást
Spec biztos javára válik?
Ènnekem van olyan ismerősöm aki 10 èvvel ezelött jó sofőr volt.
Azóta meg annyi negatívum èrte az utakon, hogy sajnos az a 90-nèl 70-nel menő tipussá változott, aki rágörcsöl a vezetèsre.
Rendesen fèl mellette az ember.o_O
de már a saját stresszén, verejtékén, - akár anyagi - kárán tanulta
Hátha a kresz alapjaival sincs tisztába, táblák jelentèse, jobbkèzszabaj,megengedett sebessègek necces az az első 50000km. :rolleyes: Nem biztos hogy túlèli. o_O Vagy nem kerül börtönbe.

Attól meg még senki nem tanult meg lőni, h ezt vagy azt elmondtad. Attól viszont talán igen, h 1 hetet túlélt (nem 1 hetes váltásokról hallani ott) és ellőtt 80 tárat
OMLT-ből visszajöttek mesèltèk.

Afgán katonákat tanítottak lőni.
40-es "öreg" afgán fantasztikus szórást lőtt 100m-en.
De hogy irányzèkot állítson nagyobb lőtávon.:rolleyes:
Vagy hogy lefelè/fölfelè lőve (ami afgánban előfordul :D ) mivel a ballisztikaról fogalma nem volt, így eszèbe nem jutott változtatni. Így alá/fölè lődözött.

De nekünk is volt konvolyt biztosítva egy út melletti afgán rendőrörsöt erősítettünk meg.

A ház tetejèn lèvő 12.7-es irányzèka 1200m-re volt állítva.
Miközben az onnan belőhető max lőtav 700m-volt.:D


Masrèszt èn is voltam olyan lővèszeten ahol ellőttem vagy 600 lőszert.
Ès olyanon is ahol a töredèkèt de èrtelmesen. Így azon többet tanultam.

Jópar videón karabèlyal cèlzas nèlkül lődöznek az árokból kiemelve a fegyvert de nem cèlozva.
Mindkèt fèl.
Szóval a 80 tár relatív.

Ezt úgy írom hogy a a valós tapasztalatot sokra èrtèkelm.
De egy alap tudás nèlkül nem biztos, hogy tanul is belőle az ember. Főleg ahol ekkora a nyomás.


Azt nem látod be, h babusgathatod évekig a katonát, arra nem készíted fel, h az adrenalintól lüktető nyaki ütőérrel, zsibbadó aggyal, 100 feletti pulzussal, hogy uralkodjon magán
Termèszetesen egyik kikèpzès sem kèpes visszaadni teljesen a valódi stresszt.
De az sem biztos hogy 1 hèt a lövèszárokban miközben szarrálőnek melletted mindent nem tesz egy idegroncsá.



Amúgy nulla tudással szerintem max különböző miliciák/szabad csapatok kerülnek harcba.
Regularis haderőknèl azèrt van egy minimum kèpzès.

Ès nem vèletlenül vannak az olyan kèpzèsek ahol mondjuk napi 2-3 órát alszanak,5-6 hèten át.
Miközben mind fizikálisan, mind mentálisan terhelik őket.
Pl a règi rohamlövèsz-is ilyen volt.


Kíváncsi lennék, hogy az általad egekbe magasztalt dán lövészek vagy a szép szőke svéd katonalánykák hogyan birkóznának meg a jelenséggel, amikor első alkalommal látják ahogy egy ATGM tépi cafatokra a társukat, mint azt az amcsi zsoldost Bahkmut ostroma alatt.
Az ilyenekre is jók a különböző "nem a mi háborúnk" külszolgálatok.
A dán lövèsz meg lehet látta afgánban az elrobbantott társát.

Tudom bőven nem ugyan az a szint!!! Mint ez a haború, de jópar(ezer) natokatona látta a kistarsát meghalni az utolsó pár èvtizedben.
Ès nem omlott össze, megbirkóztak a jelensèggel. Csinálták tovább a dolguk.
Sőt legközelebb ha lehetett ugyanúgy kimentek.