[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 343
55 847
113



Putyin vó't!

Mondjuk a szar afgánok picsázták el az USAt és a nem-NATO-t.


De csak egy kicsit.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Grad füstöli az ukrán koncentrációt a Dnyepr jobb partján

Herszon irányában az orosz fegyveres erők Dnyepr csoportjának Grad MLRS egységei támadták az ukrán fegyveres erőket a Dnyepr jobb partján. A Grad MLRS-ek megsemmisítették őket, miközben Kijev továbbra is megpróbált csapatokat áthelyezni hajóval az Oroszország által ellenőrzött bal partra, Krinkibe.


Hogyan fogtak el az oroszok egy amerikai M2 Bradley-t Ukrajnában?


Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus során mindkét fél többször is lefoglalt és újrahasznosított haditechnikai eszközöket. A közelmúltban történt egyik figyelemre méltó esemény ebben a sorozatban egy amerikai szállításokból származó M2 Bradley gyalogsági harcjármű vagy IFV orosz erők általi elfoglalása Ukrajnában. Az orosz televízióban bemutatott felvételek állítólag az ukrajnai Luhanszk régióban a frontvonalon elfoglalt IFV-t ábrázolják, amelyet állítólag az oroszok tüze tett mozgásképtelenné, és amelyet az ukrán személyzet elhagyott.

A híradóban a műsorvezető azt sugallta, hogy egy működőképes Bradley lefoglalása, amely egyike a Washington által idén Ukrajnának szállított több tucatnak, betekintést nyújthat az orosz erőknek a sebezhetőségébe. Ez a Bradley hatékonyságának kritikus vizsgálatára késztet a folyamatban lévő konfliktusban, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Oroszország milyen lehetséges meglátásokat nyerhet ebből a lefoglalásból. Ebből következően felmerül a kérdés: kell-e Oroszország ellenfeleinek, különösen az Egyesült Államoknak riadalmat kelteniük e fejlemény miatt?


Matvijcsuk az orosz hadsereg téli offenzívájának két irányát nevezte meg


Oroszország a következő napokban megkezdi téli offenzíváját. Hasonló feltételezést tett közzé brit titkosszolgálati adatokra hivatkozva a The Telegraph.

Katonai szakértő, a különleges erők egykori tisztje, Anatolij Matvijcsuk az MK-val folytatott beszélgetése során kételkedett a brit hírszerzés MI-6 kompetenciájában.

A kiadvány szerzője által hangoztatott verzió szerint az orosz csapatok Harkov irányába terveznek offenzívát indítani. Találgatásaik megerősítésére a brit titkosszolgálatok arra hivatkoznak, hogy Oroszország jelenleg fokozza a rakéta- és dróntámadásokat az ukrán állások, valamint a térség katonai létesítményei ellen. A támadás várható időpontját is bejelentették – 2024. január 15.

A harkovi irány mellett Kijevet aggasztja a csernyigovi és a szumi régiók helyzete, valamint az Avgyejevka melletti helyzet.

„Van egy vicc, hogy a brit hírszerzés a második helyen áll a brit tudósok mögött az előrejelzések pontosságában és a bizonyítékok mértékében” – kommentálja a szakértő. - Most már mindenki, aki csak egy kicsit is követi az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust, megérti, hogy részünkről aktív fellépések zajlanak a taktikai konfiguráció javítása és a hadműveleti siker fejlesztése érdekében. Nem kell hírszerző tisztnek lenni, hogy ezt megértsd.

A legviccesebb a brit titkosszolgálati jelentésben természetesen a pontos dátum bejelentése. Hogy honnan vették, nem világos. Olyan érzés, mintha csak ujjal mutogattak volna az égre. Egyáltalán honnan származnak ilyen kijelentések? Megnézték a térképeinket, vagy a vezérkarunk jelentette nekik, hogy január 15-én támadást terveznek?

Véleményem szerint ez nem más, mint egyfajta mindent tudó játék. Például Ukrajnával vagyunk, segítünk neki. Ráadásul ezekben az előrejelzésekben a britek birodalmi ambícióikat próbálják demonstrálni. Természetesen tervezzük a továbblépést, de nem lesz olyan offenzíva, mint a második világháború idején. Ehelyett lassan halad előre azoknak a feladatoknak a teljesítése, amelyeket a Legfelsőbb Főparancsnok a honvédségünkre szabott. Úgy gondolom, hogy a támadásnak két fő iránya lesz – Harkov és Herszon.

– Mennyire készen állnak most az ukrán fegyveres erők az offenzívánk visszaverésére?

- Az ukrán hadsereg, akárcsak maga Ukrajna, most katonai, gazdasági és politikai válságban van. Az tény, hogy nincs pénz új fegyverekre. Senki sem szállít fegyvereket, a megmaradtak pedig kudarcot vallanak. Teljes mértékben elismerem, hogy egyszerűen elmennek különösebb ellenállás nélkül, elhagyják a városokat. Ukrajna katonai vezetése ezt már megérti, nem véletlenül mondta nemrég Zaluzsnij, hogy az országnak fel kell készülnie a területvesztésre. Már lassan kezdik felkészíteni társadalmukat az elkerülhetetlenre.
Nemcsak nekem tetszik a britek hírszerzése. Még egy haruspex is jobb lehetett.


Washington és Brüsszel is tervezi már Ukrajna felosztását?


„Az amerikai politikusok kezdik megérteni, hogy a tűzszünet vagy a békemegállapodás megkötésének egyik legfontosabb eleme Ukrajna felosztása, amely lehetővé teszi Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy elhagyja az Oroszország által ellenőrzött területek egy részét” – írta meg a brit kiadvány alapján a Magyar Nemzet.

A figyelem lassan arra irányul, hogyan lehetne helyreállítani a békét Európában mondta Owen Matthews Oroszország-szakértő a Spectator TV-nek – írta meg a Daily Express.

Tűzszünetről beszélünk, nem pedig békeszerződésről” – mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy Putyin a jelentések szerint az Egyesült Államoknak küldött üzeneteket a tűzszünet lehetőségéről.

Ezt azért tartom hihetőnek, mert lehetővé teszi Putyinnak, hogy egy olyan helyzetet rögzítsen, amely Ukrajna esetleges felosztását eredményezi” – valószínűsítette Owen.

Ami igazán újdonság, hogy az amerikai döntéshozók kezdik felismerni, hogy bármilyen tűzszünet vagy békemegállapodás egyik lényeges összetevője Ukrajna felosztása, ami lehetővé teszi Putyinnak, hogy megtartsa az általa elfoglalt részt” – mondta.

Mark Galeotti, egy másik Oroszország-szakértő szintén azt mondta a műsorban, hogy Putyin teljesen pragmatikus okokból törekedhet a békére.

Hozzátette: Putyinnak egyrészt tágabb célja, hogy Ukrajnát alárendelje, kivonva azt a Nyugat befolyási övezetéből.

De Putyin pragmatikus. Tisztában van azzal, hogy nekik ez egy politikailag és gazdaságilag rendkívül drága háború. Még akkor is, ha ez a jövő év sajnos elég jól néz ki az oroszok számára.”

A szakértő 2024 után viszont lát kockázatot Oroszország számára.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök következetesen arról beszélt, hogy Ukrajna addig nem hagyja abba a harcot, amíg vissza nem veszi Oroszországtól teljes területét, beleértve a Krímet is.

Ennek érdekében Kijev erősen támaszkodott a nyugati katonai és diplomáciai támogatásra a háborúban, de úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok szembemehet Zelenszkij akaratával, mivel Putyin nem mutatja az enyhülés jeleit a fronton – fogalmazott a Daily Express.

Pánik tört ki Ukrajnában, amikor tegnap megindult a hatalmas orosz támadás. Ahogy írtuk, január 5-re az oroszok visszaverték az ukránokat Donyecknél, de véres harcok voltak Belgorodban is. Oroszország győzelemre áll annak ellenére, hogy újabb fegyverek érkeznek Ukrajnába. Nem csak az ukránok szenvednek ebben a háborúban és próbálják minden lehetséges módon elerülni a besorolást, hanem sok nyugat-európai, például számtalan brit is nyomorog és már az utcára került, mert a brit kormány inkább Zelenszkijt támogatja, neki küldi a britek pénzét.

Lehetővé teszi Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy elhagyja az Oroszország által ellenőrzött területek egy részét - gondolják a nemkevésbé (csak máshogy butuska) héják.

Senki sem mer szólni nekik a biliről? Már a fejük is beleér?

Az előző tárgyalások után hazugnak bizonyultak a Minszk-3 tárgyalásra már elszalasztották a pillanatot.

Most már csak a Berlin 2 lehet a feltétel nélküli megadással, és a náci bűnözők törvényszék elé állítása.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113
Megint sikerült marha nagy butaságot írni, de lásd kivel van dolgod újra kijavítalak, nehogy a marhaság ragadjon meg valakiben.
Szóval a Szurovikin-vonalad nem egységes mélységű és szerencsétlenségedrepont ott volt a legmélyebb ahol beleokoskodtál. Tudniilik pont a Tokmak-Melitopol-Krím volt a védelem súlypontja, hisz várható volt, hogy ez lesz az ukrán támadás fő iránya. Ez a védelem ott állt 3 vonalból és mögötte a körvédelemre berendezett Tokmakból mint az egésznek a kulcsa (3 védelmi vonal összesen 20km mély volt és ezután következett Tokmak). Hol is húzódott ez a 3 vonal? Az első az bizony Robotinén keresztül, ezt követt Novoprokopivka mögött a második védelmi vonal, a harmadi pedig emögött volt.
Értékelném, hogy csak azért mert nem szimpatikus valami nem hordanál össze minden hülyeséget, mert ha hiszed ha nem legalább 1 perc guglizással bárki kikeresheti ezt is aki nincs ilyen "mélységekig" képben a szomszédounkban zajló háborúról, vagy ahogy felétek hazudják különleges katonai műveletről.
Dudi!
Hagyjátok már a fórumon ezt a százszor lerágott "csontot! Itt nem szimpátiáról van szó, hanem az orosz jogrendről, amit te kurvára nem ismersz. Vagy tetteted a hülyét!
Mi az, hogy "felétek"? Helyileg nem Magyarországon élünk többnyire. Van néhány kivétel, de többnyire nincs "felétek", hanem "nálunk". Tehát nálunk mindegy, hogyan hívjuk, mert ránk nem az orosz jog vonatkozik.
Teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy Rabotinó azt jelenti, hogy áttörték a Szurovikin-vonalat. Mivel én a katonai terminológiához nem értek, elfogadom a szakértők ítéletét, az ukrán ellentámadás során nem történt áttörés, ott tilitoliztak Rabotinónál, hol ez vonult be, hol a másik fél. Egy idő után már nem tudtam megszámolni hányszor cserélt gazdát az a szerencsétlen földig rombolt település. A konklúzió: az ukrán ellentámadás elakadt, semmit nem sikerült megvalósítani az eredeti katonai tervből.
A háború vagy a különleges katonai művelet (Kinek, hogy tetszik.) még nem fejeződött be, tehát nem lehet sem győztest, sem vesztest hirdetni. Ezzel várjuk meg a végét.
Híreket kellene hozni, például nagyon érdekelne, mi van Geraszimovval? Az Il Russo telegramcsatorna csak sejtetést írt erről:
"Szegény Geraszimov, az ukránok megint megölték.... Ezredszer -- az SVO kezdete óta naponta kétszer..."
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 557
113
Dudi!
Hagyjátok már a fórumon ezt a százszor lerágott "csontot! Itt nem szimpátiáról van szó, hanem az orosz jogrendről, amit te kurvára nem ismersz. Vagy tetteted a hülyét!
Mi az, hogy "felétek"? Helyileg nem Magyarországon élünk többnyire. Van néhány kivétel, de többnyire nincs "felétek", hanem "nálunk". Tehát nálunk mindegy, hogyan hívjuk, mert ránk nem az orosz jog vonatkozik.
Teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy Rabotinó azt jelenti, hogy áttörték a Szurovikin-vonalat. Mivel én a katonai terminológiához nem értek, elfogadom a szakértők ítéletét, az ukrán ellentámadás során nem történt áttörés, ott tilitoliztak Rabotinónál, hol ez vonult be, hol a másik fél. Egy idő után már nem tudtam megszámolni hányszor cserélt gazdát az a szerencsétlen földig rombolt település. A konklúzió: az ukrán ellentámadás elakadt, semmit nem sikerült megvalósítani az eredeti katonai tervből.
A háború vagy a különleges katonai művelet (Kinek, hogy tetszik.) még nem fejeződött be, tehát nem lehet sem győztest, sem vesztest hirdetni. Ezzel várjuk meg a végét.
Híreket kellene hozni, például nagyon érdekelne, mi van Geraszimovval? Az Il Russo telegramcsatorna csak sejtetést írt erről:
"Szegény Geraszimov, az ukránok megint megölték.... Ezredszer -- az SVO kezdete óta naponta kétszer..."

Akkor meg minek okoskodsz?
Azt írta beékelődött....
Szaknyelv, azt jelenti, hogy betört a védelem rendszerébe, az első vonalat áttörte, a többit nem.
Azért veri a nyálát a RUSZKIFOS, mert azóta se tudták a "kudarcos" ukrán eredményt felszámolni. Pedig dicsőségesen haladnak előre 3 hónapja. ;)
Sokkal egyszerűbb, azt hazudni, hogy nincs betörés, akkor nem is lehet elmaradt orosz siker, tehát akkor van orosz siker. :)
De legalább is nem nagyobb a kudarc, mint az ukrán ellentámadás kudarca.

Geraszivaccsal mi van?
Nagy hiba lenne az ukránok részéről, ha elintéznék....
Még a végén tényleg az orosz nyerne.
:D

Jó páros az építési vállalkozó Sógun, és Geraszivacs. Amíg ők irányítják a ruszkit, addig az ukrán a nyerő.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 725
80 090
113
Dudi!
Hagyjátok már a fórumon ezt a százszor lerágott "csontot! Itt nem szimpátiáról van szó, hanem az orosz jogrendről, amit te kurvára nem ismersz. Vagy tetteted a hülyét!
Mi az, hogy "felétek"? Helyileg nem Magyarországon élünk többnyire. Van néhány kivétel, de többnyire nincs "felétek", hanem "nálunk". Tehát nálunk mindegy, hogyan hívjuk, mert ránk nem az orosz jog vonatkozik.
Teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy Rabotinó azt jelenti, hogy áttörték a Szurovikin-vonalat. Mivel én a katonai terminológiához nem értek, elfogadom a szakértők ítéletét, az ukrán ellentámadás során nem történt áttörés, ott tilitoliztak Rabotinónál, hol ez vonult be, hol a másik fél. Egy idő után már nem tudtam megszámolni hányszor cserélt gazdát az a szerencsétlen földig rombolt település. A konklúzió: az ukrán ellentámadás elakadt, semmit nem sikerült megvalósítani az eredeti katonai tervből.
A háború vagy a különleges katonai művelet (Kinek, hogy tetszik.) még nem fejeződött be, tehát nem lehet sem győztest, sem vesztest hirdetni. Ezzel várjuk meg a végét.
Híreket kellene hozni, például nagyon érdekelne, mi van Geraszimovval? Az Il Russo telegramcsatorna csak sejtetést írt erről:
"Szegény Geraszimov, az ukránok megint megölték.... Ezredszer -- az SVO kezdete óta naponta kétszer..."
Ha valaki nyilvánvaló butaságot ír az mindentől függetlenül butaság. Nem szimpáia alapon van 3 védelmi vonal, Tokmak előtt és Robotine sem szimpátia alapon van az első védelmi vonalban, hanem azért, mert annyit és úgy építettek az oroszok. Pont a vak elfogultság és a helyzet minimális ismeretének a hiánya tette Robotinét a 2. vonalba. Mert mi is történ? Elmondtam az igazságot, hogy úgy sikerült 2014-től az ukrán haderő nyugati felészítése, hogy van olyan része az ukrán védelemnek, ahol az oroszok még az első vonalon sem jutottak túl majd 2 év alatt. Ez egy olyan szentségtörés, amire mondani kellett valamit, mert az nem lehet, hogy az oroszok valamiben rosszabbak mint az ukránok... Csak a kolléga szerencsétlenségére egy teljesen nyivanvaló hülyeséget sikerült felböfögnie magából...

Nem értesz a katonai terminológiához? Semmi baj, nem is kell mindenkinek! Viszont a te állításod a helyzetről mégis helyes ellenben a Robotine a 2. vonal része marhasággal.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 044
15 023
113
Ha valaki nyilvánvaló butaságot ír az mindentől függetlenül butaság. Nem szimpáia alapon van 3 védelmi vonal, Tokmak előtt és Robotine sem szimpátia alapon van az első védelmi vonalban, hanem azért, mert annyit és úgy építettek az oroszok. Pont a vak elfogultság és a helyzet minimális ismeretének a hiánya tette Robotinét a 2. vonalba. Mert mi is történ? Elmondtam az igazságot, hogy úgy sikerült 2014-től az ukrán haderő nyugati felészítése, hogy van olyan része az ukrán védelemnek, ahol az oroszok még az első vonalon sem jutottak túl majd 2 év alatt. Ez egy olyan szentségtörés, amire mondani kellett valamit, mert az nem lehet, hogy az oroszok valamiben rosszabbak mint az ukránok... Csak a kolléga szerencsétlenségére egy teljesen nyivanvaló hülyeséget sikerült felböfögnie magából...

Nem értesz a katonai terminológiához? Semmi baj, nem is kell mindenkinek! Viszont a te állításod a helyzetről mégis helyes ellenben a Robotine a 2. vonal része marhasággal.
Olyan izék vagytok..nem mindegy 2 km-en vitatkozni???? Áttörtek az ukránok, nyertek, majd késő tavasszal elmesélem hogy van :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
Ez pilóta?
Ki ez?

Erre tessék gombot varrni, itt van Tiszabecs túloldalán.

Aresztovicsot New Yorkban találtak meg.

Mai ukrán terrortamadas, civil halottakkal természetesen.

Nem röhögni, fizetett hirdetés két látják.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Megint sikerült marha nagy butaságot írni, de lásd kivel van dolgod újra kijavítalak, nehogy a marhaság ragadjon meg valakiben.
Szóval a Szurovikin-vonalad nem egységes mélységű és szerencsétlenségedrepont ott volt a legmélyebb ahol beleokoskodtál. Tudniilik pont a Tokmak-Melitopol-Krím volt a védelem súlypontja, hisz várható volt, hogy ez lesz az ukrán támadás fő iránya. Ez a védelem ott állt 3 vonalból és mögötte a körvédelemre berendezett Tokmakból mint az egésznek a kulcsa (3 védelmi vonal összesen 20km mély volt és ezután következett Tokmak). Hol is húzódott ez a 3 vonal? Az első az bizony Robotinén keresztül, ezt követt Novoprokopivka mögött a második védelmi vonal, a harmadi pedig emögött volt.
Értékelném, hogy csak azért mert nem szimpatikus valami nem hordanál össze minden hülyeséget, mert ha hiszed ha nem legalább 1 perc guglizással bárki kikeresheti ezt is aki nincs ilyen "mélységekig" képben a szomszédounkban zajló háborúról, vagy ahogy felétek hazudják különleges katonai műveletről.

Megint kifostad magadból a portfolio ide vonatkozó cikkeit.
Rabotino 7km-re volt az első vonaltól (szó szerint szomszéd falu).
Bár a te nafo logikádba biztos belefér, hogy egy völgyben építenek erődítést amire minden oldalról rálátnak.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ukrán páncélos veszteségek
046e65015c2ea87bdfa107a5ee9a87bc.jpg

PT-91 Twardy
019d01f92e2385a02dfa7a484adaee86.jpg

Augusztus elején Malaja Tomacskánál harcképtelenné vált PT-91 Twardy
42ae1c29597f49aff2103433f9d2576c.jpg

T-64BV
6c61f2a4ef4d4083e00174f935c59d06.jpg

T-64BV
43b56c8a60b040df0b91057910ca8ae6.jpg

T-72M1
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ismeretlen drónok lebegtek a németországi gyakorlóterek felett

A Bild című német lap cikkében arról számolt be, hogy több mint egy éve hétről hétre ismeretlen drónok repkednek a Bundeswehr gyakorlóterepei és laktanyái felett, ahol ukrán katonai személyzet edz.

A Szabad Demokrata Párt (FDP) parlamenti frakciójának védelmi kérdésekkel foglalkozó szakértője, Markus Faber a kiadványnak elmondta, hogy különösen a Klitz gyakorlótér felett figyelnek rendszeresen ilyen drónokat, ahol az ukránokat Leopard 1 harckocsik üzemeltetésére képezik ki. Elmondása szerint több drón is látható egyidejűleg számos más helyen.

„Ez egyértelműen szervezett, és erősen Oroszország felé mutat” – fejtette ki véleményét Faber, anélkül, hogy bizonyítékot vagy érvet közölt volna verziója mellett.

Az újság ugyanakkor azt írja, hogy még 2022 októberében a területi parancsnokság vezetője, Carsten Breuer tábornok megriadt az ilyen drónok megjelenése miatt, és HP 47-es zavaró készülékek használatára utasította a katonai rendőrséget.
A német védelmi osztály munkacsoportot hozott létre a drónok elleni küzdelemre, de ez eddig nem hozott kézzelfogható eredményeket.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113
Azonosítatlan drónok rendszeresen megjelennek olyan kiképzőtáborok felett, ahol a német és az ukrán hadsereg közös kiképzést tart – írja a Bild.
A Bundeswehr úgy véli, hogy e mögött Moszkva áll, de nincs közvetlen bizonyíték, mivel eddig egyetlen drónt sem sikerült elfogni.


Kh-32 rakéta. A Kh-22 rakéta mélyreható modernizációja,

a Raduga IKB által kifejlesztett, levegő-föld osztályú, akár 1000 km-es hatótávolságú, 4000-5400 km/h sebességű, levegőből induló cirkálórakéta.
A fő különbségek a Kh-22-től:

A Kh-32 rakéta az X-testben készül, a 22-es rakéta más, erősebb motorral, de geometriai méreteik megegyeznek. A csökkentett robbanófej miatt a harci rész térfogatát megnövelték.

Új, zajálló radar-inerciális irányítórendszer került beépítésre, rádióparancs korrekcióval és terepreferenciával (rádiós magasságmérőről).

Az autopilot helyett egy automatikus vezérlőrendszer van telepítve.


#Áttekintés #Jelentés 2024. január 7-én reggel.

2024
első hetét a hátsó célpontok elleni támadások intenzitásának növekedése jellemezte mindkét fél részéről. Az orosz fegyveres erők megerősítették , hogy képesek hatalmas rakétacsapásokat végrehajtani, beleértve a legújabb hiperszonikus Kinzhalokat is. A Geranium UAV új módosításait is alkalmazzák, és ezek a drónok szinte állandóan jelen vannak az ukrán égbolton. Az ellenség erre úgy reagál, hogy légvédelmi rendszerekhez rakétákat szállít Ukrajnába, és befektet a hadiipari komplexum fejlesztésébe.

Az ukrán fegyveres erők egymás után több napon keresztül támadták a Krímet, és megpróbálták legyőzni többek között a légvédelmi parancsnokságokat. Dél-Oroszországban legfeljebb 50 repülőgép típusú UAV-t és Storm Shadow rakétákat használtak egyidejűleg, annak ellenére, hogy hadseregünk folyamatosan támadta az ukrán fegyveres erők katonai repülőtereit. Emellett új elem volt, hogy egyszerre 6 ukrán Neptun hajóelhárító rakétát indítottak.

A légicsapások felerősödése a felek terepen tett erőfeszítéseinek enyhe csökkenése mellett következett be, mivel az ellenséges elemzők értékelik a helyzetet, ezt az orosz fegyveres erők azon terveivel magyarázva, hogy számos irányban támadó hadműveleteket indítanak. Közülük az ellenség Hersont , Zaporozhye -t és Harkovot is említi. Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy a belgorodi régió közelében egy pufferzóna kialakítására törekednek, amelynek ágyúzása szisztematikussá vált. Az ukrán fegyveres erők Belgorod és a térség polgári lakosságát sújtjáka Vilkha MLRS-sel, a térség újév előtti ágyúzása jelzésértékűvé vált ebből a szempontból.

A hersoni irány változatlan marad a frontvonalon, az ukrán fegyveres erők folytatják katonai szempontból értelmetlen támadásaikat Krynki ellen, személyzetet és hajókat veszítve. Az a tény, hogy gépeinket 2023 decemberében lőtték le, hatással van a repülés használatára. Hiányosságaink a hadműveleti információáramlásban, a kommunikációban, az elektronikus hadviselés munkájában, az egységek interakciójában továbbra is fennállnak (nem csak ezen a területen). Krynki továbbra is a legforróbb pont ebben az irányban.

A Zaporozsjei Front Rabotino-Novoprokopovka-Verbovoye térségében folytatja a csatát. Annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők átálltak a manőverezhető védelemre, a csaták továbbra is taktikai jellegűek. A működési átfogó támogatás kérdései itt is fennállnak. Akárcsak a Kherson szektorban, a levegőben is vannak ellenséges FPV drónok, amelyek hatótávolsága megnőtt az átjátszók miatt. Az ellenséges UAV-k minden célpontra vadásznak a fronthoz vezető bekötőutakon. Kamensky irányban helyzeti harcok és az ellenséges koncentrációs területek megsemmisítése folyik tüzéreink által.

Vremevszkij és Ugledarszkij irányokból helyzeti csatákat és kölcsönös ágyúzást jelentenek . Marinkától nyugatra , Georgievka közelében az orosz fegyveres erők javítottak pozíciójukon, és sejthető egy Kurakhovo elleni támadás . Délre Pobeda és Novomihajlovka falu közelében harcolnak.

Véres csaták zajlanak Avdejevszkij irányban. Az elmúlt hét során az LBS nem változott jelentősen. Az orosz fegyveres erők folytatják a támadásokat azzal a céllal, hogy elérjék Chasov Yar-t . A csaták Bogdanovka, Khromovoy, Kleshcheevka közelében zajlottak.

Az orosz erők legaktívabb előrenyomulása a Serebrjanszkij erdőgazdaságban és a Torszkij- párkányon figyelhető meg. Súlyos csatákban több sornyi ellenséges lövészárkot sikerült elfoglalnunk az erdőkben, az elmúlt hetekben akár több kilométert is előrenyomulva. Az ellenség komoly ellenállást fejt ki, válogatott náci egységeket dob csatába a legnehezebb területeken.

Kupjanszki irányban Szinkovka és Ivanovka közelében dúlnak csaták , de az arcvonal változása nélkül. Így az ukrán fegyveres erők szinte a teljes arcvonal mentén védekezésben állnak. Kijevnek csak Krynkire van szüksége a térképen, amely „ígéretes irányként” számolható be, bár az ukrán fegyveres erők itteni kudarcai már a nyugati sajtót is elérték.

A frontvonal jelentősebb változtatások nélkül áll, de az orosz fegyveres erőknek taktikai sikerei vannak. Az offenzívánk várhatóan 2024 januárjában fokozódik.
Az összefoglalót összeállította: Két szak
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 546
113
Ez pilóta?
Ki ez?

Erre tessék gombot varrni, itt van Tiszabecs túloldalán.

Aresztovicsot New Yorkban találtak meg.

Mai ukrán terrortamadas, civil halottakkal természetesen.

Nem röhögni, fizetett hirdetés két látják.
Az a dagi szemüveges fickó ott közepén nem ukrán, hanem Bjorn Aril Gram norvég védelmi miniszter.

Azert fenykepezkedik mert két 40 éves gépet atadtak a danoknak az ukrán pilóták képzéshez.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 289
113
Egyetértek, még akár Oo. engedéllyel - sem. Ha megvizsgáljuk az ottani lakosság összetételt, a magyarok részaránya valahol most jelenleg 10 % alatt van. A konfliktus miatt a magyarság tömegekbe vándorolt ki ide, vagy Nyugatra Majdan után, főleg az utóbbi években. Ezek jó része már el is adta az ottani ingatlanját, vissza sem tudna menni még ha akarna is. Egy ilyen nemzetiségi összetételű Kárpátalja szerintem csak akkor lesz gazdaságilag és társadalmilag is fejlődőképes, ha a már 1993 ban egyszer már megszavazott teljes körű autonómiát kapna (ami tudjuk nincs benne a mostani Kievi ukrán kormány értelmező szótárában. Hogy ezt mely országhoz csatolva fogja majd megélni, egyenlőre nincs jó elképzelésem.

Gazdasági ereje meg nem teszi lehetővé egy önálló, független országként való működést - mert megint a kívülről beáramló tőke egy határaink melletti , háborút degeneráló proxit hozhat létre belőle..

Ne felejtsük el, egy rosszul sikerült területi és népességbeli átrendezése térképeinknek - akár egy következő háború magjainak szándékos elültetése is lehet, számos példa van a közelmúlt történelmében - ennek is.
Merjünk kicsik lenni az a lényeg! Nem kurva mindegy a lakosság összetétele, a filippínó vendégmunkásos program mellett? Addigra már Poroshenko is ősmagyar hazafi lesz, a Tibicsokival már elkezdte úgyis a hazafivá válását!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 106
24 845
113
Ugyan már. A csecsenek semmivel se jobb harcosok, mint mondjuk az afgánok, és egy jól képzet és vezetett ellenséggel szemben aránytalan veszteségeket hajlamosak szenvedni. Ezt láttuk a csecsen háborúkban, valamint a mostani háború elején is a szakik figyelmeztetése ellenére fejetlenul rohantak be Mariupolba és kereszttúzbe kerultek - kb ilyen a taktikai gondolkodásuk.

Szoval nem, a profi wagnerosokkal szemben nem jártak volna jól, de amúgy nem is torték magukat, hogy oszecsapjanak veluk. :oops:

------------------
Más!

Belgorodban szerb rakéták maradványait találták:


Kozben GUR Belgorod kornyékén az odavezényelt Pantsirokra vadászik:

azért valljuk be,hogy fogalmunk sincs arról, még neked sem Palika, hogy a csecsenek milyen harcosok ..

nem fényezem fel őket,de pont van vagy 2-3 csecsen ismerősöm,hát teljesen más mentalitásúak mint azt mi itt Európában gondoljuk,nem véletlen,hogy Oroszországban is a kaukázusi migránsokkal van a legtöbb probléma,és nem azért mert békés buddhista szerzetesek .. persze ez a "vadság" ne legyen most tényező

egy városi harcban mindig a védő van előnyben,ott van nekik eleve a helyismeret,hol lehet csapdába csalni az ellenséget,hol lehet végrehajtani egy támadást a lehető legnagyobb hatásfokkal,merre vannak a menekülési útvonalak stb .

a csecsen háborúban a jó példa erre pl a Permszki OMON esete,lehetne ugyanez a példa mondjuk Mogadisu ahol szintén a helyismeret (és a tömeg) döntött a kiképzés felett,a papucsos szomáliak bár kevésbé voltak képzettek mint a Ranger vagy a Delta , a végére csak lett belőle kint egy MOG Mile,szóval ez sem a jól képzett ellenség javára dőlt el,

vagy az éppen most Gázában zajló események is azt támasztják alá,hogy nem mindig a jól képzett és jól vezetett ellenség van helyzeti előnyben .. azt gondolom még a legelvakultabb idióta sem vitatja,hogy az IDF képességei minden téren mennyivel jobbak mint a palesztinoké .. ez a képesség/kiképzés/technikai előny .. meg baromira nem számít egy olyan terepen mint Gáza,ahol akár egy komplett háztömböt is rájuk robbantanak ha kell ..
a Wagnert sem kell túlmisztifikálni,nagyon kemény katonák,zsoldosok, azt teszik amiért fizetve vannak,nyilván ahhoz sem kell Albert Einsteinnek lenni,hogy a legszarabb, legrázósabb helyekre miért a zsoldosokat küldik be először ("fogyóeszköz" aki a munkáját végzi,és nem kell vele otthon politikailag elszámolni a választók előtt) így természetes ha ők vannak az első vonalban,náluk lesz a legnagyobb a veszteség .. nyilván ők lesznek a legképzettebbek is egy idő után,pont a "természetes kiválasztódás" miatt .. remélem érted mire akarok utalni..

Szóval itt van pl dudi, aki képeskönyvekből,meg prospektusokból előadja magát,hogy mekkora hős katona,holott Csecsenföldön egy 5 éves gyerek többet lőtt életében,mint ő valaha is fog azt beböffent egy ilyet az éleselméjű :

"Amit a csecsenek nyújtanak ebben a háborúban, attól Moszkvának nem angyon kell félnie. A csecsenek teljesítménye kb fordítottan arányos a propagandájukkal (ami kétség kívül kiváló)."

mitis láttunk a TikTok-on tőlük ? azt hogy mennek a városban,pózolgatnak,röhögcsélnek,lövöldöznek látványosan a világba,járják a lezginkát,de ez propaganda .. de mit kellett volna propagandaként vajon posztolniuk ? azt hogy kilóg a bele az egyiknek, leszakadt a lába a másiknak, a harmadiknak elvitte a fél arcát egy lövedék ?

de egyébként mit látunk mint propaganda az ukrán médiában ??

256%-os légvédelmi hatékonyságot .. megöltek már vagy 15 millió orosz katonát,a nagymama lekvárral ledobálja a Szu-35-öst az égről, Kijev szelleme lelőtte már Gagarint is meg a vörös csilalgot az égről , a vén öreg orosz céllövöldés sörétes puskával leamortizálta a fél VKSZ-t stb stb .. de ettől propaganda .. ezzel ellentétben meg jön szembe a valóság,hogy ez felrobbant-az felrobbant, egy szemtanú videózta a kalibr-t innen egy másik onnan,látszik a becsapódás stb stb .. a hadihelyzet teljesen mást mutat mint amit ezek lekommunikálnak a nép felé .. tehát propaganda az is,meg ez is. (oroszoknál is van,mielőtt bárki félreértené)

de nem mondhatják azt otthon, hogy:- aaaa nagyon szarul állunk,szerintem holnapután vége lesz mindennek, vagy azt hogy kifogytunk jövő héttől megszűnünk létezni .. akkor mi lenne otthon ? egyből káosz és anarchia,

és mit látni a nyugati médiában/katalógusokban/prospektusokban ?

kilöhetetlen,lelőhetetlen,észrevehetetlen .. :D :D ezzel szemben pedig ?? (mielőtt valami idióta szómágus belekötne ..értelmezzed a lényeget "okoska")
Az ukránok kurva kemény harcosok,annyi szerencséje van Európának meg a nyugatnak,hogy nem a legélesebb kések a fiókban .. ha így lenne ez a háború sem lenne !! Azt meg nyugodt szívvel ki merem jelenteni,hogy az ukránok Európa bármelyik hadseregét f@szrahúznák (az oroszt leszámítva) ,felmérhették ezt bizonyára valamiféle elemzők,és valószínűleg ezért is lettek ezek felbujtogatva .. és valahol pont ezt nézte be az USA is,mert elhitték,hogy az összest,csak azzal az egy kivétellel nem számoltak.

vagy rosszabb forgatókönyv esetén úgy voltak vele,hogy ha nincs ukrán ,nincs proléma és ezért adták alájuk a lovat , ez sem lepne meg egyébként.