[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
788
2 034
93
Ukrajna, légiveszély!

Más:
Hrynkevychnek ma megelőző intézkedést foganatosítanak a katonaság ruházatának vásárlásával kapcsolatos ügyben – mondta Tetiana Sapian, az SBI kommunikációs tanácsadója a teleton adásában. Jelenleg az SBI mindenkit ellenőriz, aki részt vett vagy részt vehetett ezekben az eszközökben." //csak nem korrupció? Dehogy, ők be akarnak lépni az EU-ba...//

Ma éjjel Khersont "Shahed" típusú ellenséges drónok támadták meg, jelentette az RMA vezetője, Olekszandr Prokudin. Két "érkezés" volt a Dnyipro kerület lakónegyedeibe. A hersoniak otthonai megsérültek. Tegnap este az oroszok egy benzinkutat is eltaláltak a Korabelne kerületben.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
951
11 163
93
Business is business:oops::)

Arcpirító: a nyugati vállalatok 10 hónap alatt 3 milliárd dollárnyi fegyveralkatrészt szállítottak Oroszországnak​


2024. január 17. 15:59

Több mint 250 nyugati cég termékeit találták meg a megsemmisített vagy zsákmányolt orosz fegyverek mintáiban.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhYWIxYWFiNzdjYTRlNDE4M2U0OWJjOGEwNDA2ZGI4.jpg

A nyugati vállalatok 2,9 milliárd dollár értékben szállítottak Oroszországnak kritikus fontosságú alkatrészeket 2023 első 10 hónapjában a Moszkva elleni szankciók ellenére – közölte az ukrán elnöki hivatal szerdán a Guardian szerint. A hivatal az Andrij Jermak elnök kabinetfőnöke és Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete által vezetett munkacsoport kutatására hivatkozva közölte: több mint 250 nyugati cég termékeit találták meg a megsemmisített vagy zsákmányolt orosz fegyverek mintáiban.
Vajon ezen "nyugati termékek" hány %-a származik részben-egészben Kínából? A teljes képhez ez is hozzá tartozna, már csak ezen termékek valós elérhetősége miatt is.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 345
4 970
113
Inkább csak konstruktív,reálpolitikus,nem 4 években gondolkodik,látja,érti tágabb kontextusban is a politikát,gazdasági realitásokat, társadalmi igényeket,lehetőségeket,nem mellesleg a mögötte lévő stáb is megérdemli a tapsot.
Félre ne értsd, egy baromi intelligens, gyakorlatias és főleg rendkívül hidegvérű (vö. higgadt) palinak tartom, de sokáig küszködött azzal, hogy a nyugat barátságát kereste. Mondjuk úgy veszem észre, hogy napjainkra utóbbit kinőtte, egyébként nagyon helyesen (bár hamarabb kellett volna). Azt is értem, hogy a mögötte álló stáb a "gonosz szilovikok" gyülekezete, de hogy nem agyhalottaké, az biztos: ahogy a szankciókat kezelték (és még sorolhatnánk), az tényleg elismerésre méltó. Értem azt is, hogy Oroszországban brutális terror és elnyomás van és minden olyan videó, ami ennek ellenkezőjéről szól, az mocskos ruszki propaganda... - szóval értem, csak nem hiszem el. Visszatérve a higgadtságára, azért azt látni kell, hogy ennek hátrányai is vannak, mert gyengeségként is értelmezhető: márpedig néha oda kell(ene) b*szni, hogy a nyugat is tudja, hol a helye.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az, hogy a kínai delegáció megtagadta a Zelenszkijvel való találkozást, csapást mért Ukrajnára

Az ukrán vezetés nem rejtette véka alá azon vágyát, hogy a héten találkozzon kínai tisztségviselőkkel Svájcban, Zelenszkij elnök azonban úgy tért vissza hazájába, hogy nem érte el a kívánt találkozót.
Ez csapás volt Kijevnek – hangsúlyozza a Politico – ugyanakkor Kína képviselőinek döntése a Politico szerint jogos.
Zelenszkij vezérkari főnöke, Andrij Jermak korábban azt mondta, Kijev sajnálja, hogy Kína nem vesz részt az Ukrajna által támogatott békeképletről szóló tárgyalásokon. Az ukrán külügyminisztérium vezetője, Kuleba az Uklad Sil című lengyel magazinnak adott interjújában elmondta, hogy Kijev dinamikusabb kapcsolatokat szeretne Kínával, és úgy véli, hogy Kína szerepet játszhat a konfliktus megoldásában.


Svájcnak fel kell kérnie Putyint semlegességének megerősítésére az ukrán konfliktusban

„Svájc csak akkor tudja megőrizni semlegességét, ha Putyint is meghívja Bernbe” - mondta Rino Büchel, a Svájci Néppárt (SVP) tagja a Svájci Nemzeti Tanácsban. a 20 Minuten című újságnak adott interjú.
Büchelt feldühítette Zelenszkij ukrán elnök látogatása a svájci parlamentben. Rino Büchel szerint az ország gyakorlatilag a konfliktusban részt vevő egyik fél oldalára áll, megsértve Svájc ősrégi semlegességi elvét. Az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezése teljesen elképzelhetetlen Oroszország részvétele nélkül – véli a politikus. „abszurdnak” minősítette az ukrán „békeformuláról” folytatott, Oroszország nélkül Davosban folytatott tárgyalásokat.


Ukrajna közeledik a kritikus fegyverek kifogyásához

Ukrajna az amerikai segítség hiánya miatt közel áll ahhoz, hogy kifogyjanak egyes fegyverei, köztük a légvédelmi rendszerek – mondta John Kirby, az Ukrajna stratégiai kommunikációs koordinátora, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa tájékoztatóján.
„Bőséges lőszerük van, ami a következő két-három hónapig kitart.
És vannak, akiknek nem lesz elég sokáig. Sok múlik azon, hogy Oroszország mit tesz, és hogyan védekezik” – mondta John Kirby.
A tisztségviselő szerint a légvédelmi rendszerek Ukrajna számára kritikus jelentőségű fegyverek közé tartoznak, amelyekből komoly hiányokkal néz szembe.
John Kirby azt is megjegyezte, hogy meglepődne, ha az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem venné figyelembe a nyugati katonai segítségnyújtás bizonytalanságát a hadjárat további tervezésekor.

Biden elnök 2024. január 18-án találkozik a Kongresszussal.
Azt tervezi, hogy ráveszi őket, hogy különítsenek el további forrásokat Ukrajna katonai szállítására, ahogy a Fehér Ház sajtótitkára hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a tárgyalások egy része titkosított lesz.

John Kirby nemrégiben azt mondta, hogy az Egyesült Államok fiskális források hiánya miatt nem tervez katonai segítséget nyújtani a kijevi rezsimnek.


Oroszország hangzatos győzelmet arat Ukrajnában

Az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek megszüntetése már alapvető változásokhoz vezet Oroszország javára – mondta Jack Kean, az Egyesült Államok hadseregének volt vezérkari főnöke, nyugalmazott tábornok a Fox Newsnak adott interjújában.

„Oroszország átveszi az irányítást Ukrajna felett.
A késések és a kilátások miatt, hogy Ukrajna számára nem is lesz finanszírozás, a helyzet drámaian megváltozott” – figyelmeztetett Jack Kean.
Jack Kean szerint az ukrán fegyveres erők egyre óvatosabb fellépésre kényszerülnek, mert attól tartanak, hogy fegyver- és lőszerhiánnyal kell szembenézniük.
Az ukrán hadsereg a teljes fronton védekezésbe vonult. „Oroszország győzni fog” – jegyezte meg Jack Kean.
Az ukrán fegyveres erők nyári ellentámadásának nagy kudarca után az orosz csapatok jelentős sikereket értek el a különleges műveleti övezetben.
2023. december végén Oroszország védelmi minisztere arról számolt be, hogy a fegyveres erők egységei teljesen felszabadították Marinkát, miközben teljesen átvették a kezdeményezést az egész keleti fronton Zaporozsjéig.



Oroszország megnyeri a háborút, Európa egyedül, az USA pedig hanyatlóban

A nyugat horrorforgatókönyve 2024-ben fog formálódni – érvel Niall Ferguson brit történész , aki úgy véli, hogy ebben az évben az orosz katonai erők döntenek majd . előrelépés Ukrajnában.
„Nyugaton sokan nem akartak hinni egy ilyen forgatókönyv lehetőségében, de elfelejtették a történelem tanulságait.
A fegyveres konfliktus első felében az oroszok általában nem boldogulnak. A második félidőben azonban mindig nyernek ” – érvelt Ferguson a Die Weltnek nyilatkozva.
A brit történész szerint az is nyilvánvaló, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek gyengülnek. „Ez ismerős minta az amerikaiaktól. A kormány ígéretet tesz az államoknak, hogy addig támogatják őket, amíg szükséges.
És néhány év múlva ez a támogatás véget ér, ahogy Irakban és Afganisztánban is történt.
Mintha megunnák a tévéműsort, és egy másikra cserélnék, szóval a változás kedvéért” – mondja a brit történész, kijelentve, hogy Európának meg kell küzdenie stratégiai autonómiájáért, fel kell fegyverkeznie, és nagyobb felelősséget kell vállalnia a világ színpadán történtekért, mivel többé nem kapja meg az USA támogatását.

„Ahogyan a Római Birodalom esetében, Amerika is a hanyatlás időszakát éli.
Donald Trump volt elnök visszatérésével pedig a Fehér Házba ez a folyamat egyszerűen felgyorsul” – mondja a brit történész.


Oroszország nyert, Nyugat elvesztette a háborút
https://forum.htka.hu/threads/biztpol-amerikai-egyesuelt-allamok-kanada.484/page-1538#post-1604303
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 496
79 574
113
reddit troll. Legbénábbak mind közül.


Újabb lelkes önkéntes a frontra


Evac drón kiképzés


A légiharc jövője


Oroszország 2 nap alatt legyártott egy új A-50-est, hogy legyen mit reptetni.
LRXG2R8.jpg



Olvastam valami kavarást, hogy a mostanában frontra kerülő modernizált T-72-esek egy része megkapta a T-80-as váltó és futóművét, mert az gyorsabb tolatást tesz lehetővé, erről tud itt valaki valamit?
Az a futómű ami előre tud forogni 70-el az hátra is. Nema futómű, hanem a váltó miatt nem tud csak lépésben tolatni a 72-es. A váltót nem tudom, hogy mennyire passzol a GT váltója a Dieselhez.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 160
113
Ez T90 - ven kilövés azért elgondolkodtató.
Lőtték oldalról, közvetlen közelről többen. Tipikus sok lúd disznót győz, be lett kerítve, azt se tudták szerintem honnan és hányan veretik nekik. Biztos hogy minimum totális zavarodottság állapota/agyrázkódás állt fent a személyzetnél.

Az hogy kilövésnek minősül e, azt nem tudom, mert az amúgy kaputelefon minőségű hosszabb videóban csak annyit lehet kikövetkeztetni, hogy próbálja védeni több IFV-vel szemben magát, de azok körbeveszik, és lövik többször jó hosszan az oldalát, próbál ide oda forogni szembe a vastag páncéllal/védeni az érzékenyebb odalát, de akármerre mozdul, a másik Bradley egyből lövi a gyengébb páncélt. Viszont azon túl hogy Ő maga dobja a füstöt, én kigyulladni, felrobbanni nem láttam sehol. Azt sem hogy elhagyták volna kétségbeesve a gépet a kezelők, meg azt sem hogy magabiztosan a Bradleyk folytatták volna a megközelítését miután kontroll nélkül pörgött a torony, és nekiment a fának.

Inkább visszavonultak, nem próbálták meg "biztosan" addig lőni, ATGM-ezni, amíg fel nem robban, legalább ki nem gyullad. Gondolom ha elhaltak a kezelők benne ez esetben miután szemre egész jó állapotban egyben megmaradt, pár napon belül mutogatják majd az ukik hogy itt egy új "captured" T-90M! Ekkora sikersztorit nem fognak kihagyni. HA meg mégsem, akkor gyanúsan szépen miután visszanyerték az orientációjukat, visszamentek az orosz vonalak mögé vele.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 204
113
fuu de duva a dán és holland felajánlott 14 tankból 2 késszen áll hogy leszálítsák. Ukrajna meg van mentve az EU hadiipara brutálisan erős és dübörög. csupán hónapok kérdése és mehet további 2 db is...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Lőtték oldalról, közvetlen közelről többen. Tipikus sok lúd disznót győz, be lett kerítve, azt se tudták szerintem honnan és hányan veretik nekik. Biztos hogy minimum totális zavarodottság állapota/agyrázkódás állt fent a személyzetnél.

Az hogy kilövésnek minősül e, azt nem tudom, mert az amúgy kaputelefon minőségű hosszabb videóban csak annyit lehet kikövetkeztetni, hogy próbálja védeni több IFV-vel szemben magát, de azok körbeveszik, és lövik többször jó hosszan az oldalát, próbál ide oda forogni szembe a vastag páncéllal/védeni az érzékenyebb odalát, de akármerre mozdul, a másik Bradley egyből lövi a gyengébb páncélt. Viszont azon túl hogy Ő maga dobja a füstöt, én kigyulladni, felrobbanni nem láttam sehol. Azt sem hogy elhagyták volna kétségbeesve a gépet a kezelők, meg azt sem hogy magabiztosan a Bradleyk folytatták volna a megközelítését miután kontroll nélkül pörgött a torony, és nekiment a fának.

Inkább visszavonultak, nem próbálták meg "biztosan" addig lőni, ATGM-ezni, amíg fel nem robban, legalább ki nem gyullad. Gondolom ha elhaltak a kezelők benne ez esetben miután szemre egész jó állapotban egyben megmaradt, pár napon belül mutogatják majd az ukik hogy itt egy új "captured" T-90M! Ekkora sikersztorit nem fognak kihagyni. HA meg mégsem, akkor gyanúsan szépen miután visszanyerték az orientációjukat, visszamentek az orosz vonalak mögé vele.
Már volt erről orosz oldalról is írás.
Az első sorozattól megvakultak és bepánikoltak.
Miután a Bradley-k leléptek ők is kimásztak és hátrahagyták.
Ha kilövés lett volna az ukránok nem vágták volna le a végét.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Oroszország megtiltja Nagy-Britanniának a halászatot a vizein

Az orosz kormány ma tárgyalja a Nagy-Britanniával kötött, a Barents-tenger vizein folytatott halászat jogáról szóló megállapodás felmondásának kérdését – jelentette az orosz Miniszteri Kabinet sajtószolgálata.
„A Barents-tenger orosz övezetében Nagy-Britanniára tervezett halászati tilalom régóta esedékes, legális és abszolút adekvát válasz Moszkva részéről London barátságtalan lépéseire. Határozottan támogatom az 1956-os kétoldalú megállapodás felmondását. Több ilyen konkrét és érzékeny fellépés lenne orosz részről ellenfeleink számára” – mondta Konstantin Kosachev szenátor.
Emlékezzünk vissza, hogy 2022. március 15-én a hivatalos London úgy döntött, hogy megszünteti a legnagyobb kedvezményes rendszert az Orosz Föderációval folytatott kétoldalú kereskedelemben. Az SVO során többször is napvilágot látott tények Nagy-Britannia közvetlen részvételével az ukrajnai katonai műveletek tervezésében.

- Na most meglátjuk, hogyan tüntetnek kurmányuk ellen az angok halászok.



Az Ukrán Fegyveres Erők női társasága a Kremminna szektorban szállt harcba


Egy nőkből álló társaság foglalta el az Ukrán Fegyveres Erők pozícióit a donbasszii front kremennai szektorában – mondta az Ahmat katona.

Korábban Rusztem Umerov, az ukrán védelmi minisztérium vezetője elmondta, hogy a védelmi osztály első ízben vásárolt 50 ezer szett női katonai egyenruhát az Ukrán Fegyveres Erőkben a hatalmas veszteségek miatti harcoshiány miatt. a polgárok új kategóriáinak mozgósítása.

Most elindították a 111. ukrán területvédelmi dandárt, az Azovot, és segítség érkezett a 12. SPN-dandárhoz is, az Azovhoz is.
Nagyon sokféle ember jön..
A legmeglepőbb persze az, hogy egy kizárólag nőkből álló ebihal társaság lépett be a "mocsárba" (terület neve a Szerebrjanszki Erdészetben).
A katonai társaság önkéntesekből áll, a K-2 csoportba tartozik, és az Ukrán Fegyveres Erők 54. dandárjához tartozik.

"Természetesen még soha nem találkoztunk ilyesmivel.
Arra gondoltunk, hogy talán akusztikus csapdák vannak, talán úgy tűnt, mintha hangok hallatszanak, aztán rádióhallgatást hallottunk, és igen, vannak nők", a front ezen területén UAV operátorként és mesterlövészekként szolgálnak.
"Nos, ők jó UAV-specialisták. Nehéz értékelni a mesterlövészek munkáját, egyelőre mesterlövészlövésekkel, UAV-k és tüzérségi eszközök használatával 'mérkőztünk meg' velük.
Nos, amikor támadást hajtunk végre, meglátjuk, hogyan viselkednek” – mondta az Ahmat különleges erők katonája”.

Az ukrán védelmi minisztérium 2023 októberében arról számolt be, hogy az elmúlt két évben 40 százalékkal, 12 ezerrel nőtt a női katonák száma az országban, és mára majdnem elérte a 43 ezret, akik az ukrán hadsereg soraiban szolgálnak.
Ukrajnában 18 és 60 év közötti nők lehetnek a hadseregben.

- Lesz majd hepaj!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 258
68 064
113
Lőtték oldalról, közvetlen közelről többen. Tipikus sok lúd disznót győz, be lett kerítve, azt se tudták szerintem honnan és hányan veretik nekik. Biztos hogy minimum totális zavarodottság állapota/agyrázkódás állt fent a személyzetnél.

Az hogy kilövésnek minősül e, azt nem tudom, mert az amúgy kaputelefon minőségű hosszabb videóban csak annyit lehet kikövetkeztetni, hogy próbálja védeni több IFV-vel szemben magát, de azok körbeveszik, és lövik többször jó hosszan az oldalát, próbál ide oda forogni szembe a vastag páncéllal/védeni az érzékenyebb odalát, de akármerre mozdul, a másik Bradley egyből lövi a gyengébb páncélt. Viszont azon túl hogy Ő maga dobja a füstöt, én kigyulladni, felrobbanni nem láttam sehol. Azt sem hogy elhagyták volna kétségbeesve a gépet a kezelők, meg azt sem hogy magabiztosan a Bradleyk folytatták volna a megközelítését miután kontroll nélkül pörgött a torony, és nekiment a fának.

Inkább visszavonultak, nem próbálták meg "biztosan" addig lőni, ATGM-ezni, amíg fel nem robban, legalább ki nem gyullad. Gondolom ha elhaltak a kezelők benne ez esetben miután szemre egész jó állapotban egyben megmaradt, pár napon belül mutogatják majd az ukik hogy itt egy új "captured" T-90M! Ekkora sikersztorit nem fognak kihagyni. HA meg mégsem, akkor gyanúsan szépen miután visszanyerték az orientációjukat, visszamentek az orosz vonalak mögé vele.
Jó egy hetes videó, szóval...

Közel tíz év alatt sem tudta meghoditani a mindenki által támogatott Ukrajna Donyecket.

BMW-el lopják az embereket Ukrajnában.
Nemsokára lesz elég harcos ha az EU-ba menekült több százezer jódolgos ukránt is így osszefogdossak.
Azzal meg egy évet kihuznanak.

A Lancatok továbbra is fogyasztják az ukran/Nato technikát.

Megfagyott ukrán katona.

Tank VS Bmp

FPV által levadaszott ukrán tank.

Egyébként mizu az A-50-el? Van már valami nyoma hogy leesett? Roncsok, egyebek? Vagy elég bemondani valami marhaságot és onnét már kész tényként elhiszi a világ? Talán már a Wikipédián is szerepel.
Holnap mi lesz, ukrán nagymama seprű nyéllel leverte a Mir űrállomás?
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 880
113
Sokat gondolkodtam, hogy megírjam e, de a kései Attila napi Jameson megtette a hatását.

Szóval itt van ez a két nemzet akik egyébként testvérek, - olyan morállal amivel jelen esetben magasan verik a világ összes hadseregét - és ezek darálják a darálni valót, vagyis egymást a fronton.
Van a daráló, és van egy vájling 40-kg hússal, és van egy másik 140kg hússal.
(kéretik a számokon nem lovagolni!)
A kérdés adja magát: melyikük „vájlingja” fog hamarabb kiürülni?
Pláne úgy, hogy mint nyilvánvalóan kiderült, a kisebb félnek adományozott nyugati technológia nem tudta érdemben ezt a darálást elbillenteni egy nekik kedvezőbb irányba.

Tegyük már tisztába ezt az ott van a NATO nincs ott a NATO vitát!
Szóval aki nem tudja mit jelentenek az kérem szépen keressen rá a de facto és a de jure kifejezésekre.
Mert amikor pro és kontra megy a NATO vs nem NATO, akkor nem ugyanazt értjük alatta.
Mert de facto ott van a NATO, de jure viszont nincs ott a NATO.
Mert ebből az értelmezési vagy elbeszélési zűrzavarból keletkezik az itteni viták száz százaléka, pedig mind a kettő egyszerre igaz.

Az alábbi pár sort pedig a Wilson klón deazoroszoktámadtak papagájoknak.
Van ez az Ukrajna nevű műállam, ahogy Sunlight56 IS már helyesen vázolta.
Az a műállam, aminek nemhogy 1000, de még 500, de még 200 év összefüggő olyan múltja sincs amikor és amiben állandóan ugyanaz volt a múltja, mítoszai, emlékezete, pláne a határai. De ez csak egy elhanyagolható kérdéskör a kialakult szituációban.
Ami a lényeg, hogy ez az állam gondol egyet, hogy miért az más kérdés, szembe fordul a testvérével – akinek a nyelvét, és jelentős részben múltját-jelenét is köszönheti – és kést szorít annak a gyomrához. Mindezt a magát morálisan felsőbbrendűnek gondolt nyugat hathatós támogatásával, illetve drukkolásával, - szúrd bele, sikerülni fog, kinyírod a medvét. A medve pedig meglépte azt, amit minden nagyhatalom meglépett volna, és meg is lép hasonló helyzetben, sőt még sokkal kevesebbért is.
Az okokat és a mozgatórugókat nem boncolgatnám, rohadtul összetett „világjátéknak” vagyunk a szemtanúi, illetve elszenvedői.

Visszatérve majdnem az elejére, ott tartunk most, hogy Orosz részről nem sikerült az állítólagos vagy tényleges "blitzkrieg", ukrán részről nem sikerült végzetes gyomron szúrás, mert időrendben nem is volt alkalma, hamarabb lett dühös a medve.

Amit tény az annyi, de facto NATO, de jure nem NATO, és qrvára megy már lassan két éve a konkrét húsdaráló, a technika fogy, nem is mindenható, és nem állnak rendelkezésünkre pontos adatok a tartalékokról, legyen az ember vagy technika, vagy pénz, és csak spekulálni tudunk mi lesz végső kimenetel.

De remélem pár év múlva még ugyan itt jól kibeszélhetjük a történteket, mert az azt jelenti, Mi megúsztuk.

Bónuszként, de lehet a humor topicba kellene, habár inkább siralmas ez a struccpolitika.
https://vm.tiktok.com/ZGeMJbpWv/
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 887
93
Időnként eljutok arra a pontra, amikor ezt a látszólag orosz-ukrán konfliktust tiszta őrületnek látom. Most is újra itt állok ennél a pontnál, mikor olvasom, hogy a svédek, az angolok,a németek az észtek stb. készülnek egy összecsapásra Oroszországgal.
Könyörgöm: még az ukrán-orosz összecsapáson sem vagyunk túl! Nem látjuk a végét, mivel fejeződik be, melyik feltételezett állapot következik be. Nem ennek lenne függvénye egy orosz-NATO összecsapás! Ha nem NATO, akkor valamilyen európai formáció!
Vagy ez egy árulkodó momentum, nem bíznak az ukránok győzelmében?
Vagy az oroszok "altatására" szolgál.
Egyáltalán nem hiszem el, hogy az ukránok nem kapnak fegyvereket és egyéb muníciót! Nyilván van egy deklarált fegyverátadás, de az a gyanúm, hogy ez inkább a spanyolfal, ami mögött számosabb mennyiséget kapnak, a nyilvános bejelentés csak díszlet.
Egyre inkább egzisztenciális háborúvá szélesedik a Nyugat és a globális Dél között. Isten óvjon attól, hogy immár harmadszorra is lángba boruljon a világ. Rögtön nem lesz népesedési problémánk!
És mindezt egy meleg szobából, egy számítógép előtt ülve tartom szinte elviselhetetlennek. Teljesen kiakadok, ha azt próbálom elképzelni, hogy azok, akik hidegben, hóesésben, állandó halálfenyegetettségben teszik a dolgukat, mit élhetnek át.
Hú, ez kibukott belőlem!
Nekem meg az jut ilyenkor az eszembe, hogy ez a sok sz@r háború, csak felkészülés az Északi Sark uralmáért tervezett harcoknak! Ugyan is Grönland mellett azt is kinézték maguknak az angolszászok. Dánok még szövetségesek és ők nem akarják eladni Gönlandot. Természetesen ha Oroszországot már most elintéznék, akkor az egész Északi Sark kb az ölükbe hullna! Azt is tervbe illik, hogy a Föld lakosságát 500 millióban akarják maximalizálni. A Covid, meg az új X vírus is pont jókor jött ehhez!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 898
87 101
113

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 706
12 690
113
...

Tegyük már tisztába ezt az ott van a NATO nincs ott a NATO vitát!
Szóval aki nem tudja mit jelentenek az kérem szépen keressen rá a de facto és a de jure kifejezésekre.
Mert amikor pro és kontra megy a NATO vs nem NATO, akkor nem ugyanazt értjük alatta.
Mert de facto ott van a NATO, de jure viszont nincs ott a NATO.
Mert ebből az értelmezési vagy elbeszélési zűrzavarból keletkezik az itteni viták száz százaléka, pedig mind a kettő egyszerre igaz.

...
Mindamellett, hogy egyetértek, az idézett részhez annyit tennék hozzá, hogy a de facto-val de jure nélkül még lehet lőni, viszont a de jure-t de facto nélkül meg hajra lehet kenni.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
309
1 909
93
Már volt erről orosz oldalról is írás.
Az első sorozattól megvakultak és bepánikoltak.
Miután a Bradley-k leléptek ők is kimásztak és hátrahagyták.
Ha kilövés lett volna az ukránok nem vágták volna le a végét.

Engem az érdekelne, miért volt egyedül?
Ukrán részről ez egy szép csapatmunka volt, 2 Bradley, legalább egy felderítő drón és ezen kívül legalább egy harmadik eszköz, FPV drónok, vagy ATGM.

Szerintem szinte részlet kérdés, hogy T-72, T-80 vagy T-90, a lényeg az lenne, hogy mindig legyenek legalább ketten és legyen felettük saját drón amivel van kommunikáció. Ha nincs helyzetkép az ellenségnek meg van, az már egy vesztes helyzet függetlenül a vas típusától.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 496
79 574
113
Engem az érdekelne, miért volt egyedül?
Ukrán részről ez egy szép csapatmunka volt, 2 Bradley, legalább egy felderítő drón és ezen kívül legalább egy harmadik eszköz, FPV drónok, vagy ATGM.

Szerintem szinte részlet kérdés, hogy T-72, T-80 vagy T-90, a lényeg az lenne, hogy mindig legyenek legalább ketten és legyen felettük saját drón amivel van kommunikáció. Ha nincs helyzetkép az ellenségnek meg van, az már egy vesztes helyzet függetlenül a vas típusától.
Nem tudnak ketten lenni. Az orosz harckocsi ezred harckocsi zászlóaljában 1 szakasz 3 kocsi. Tehát vagy megy mind a három vagy nem megy egy sem. A lövészezredek harckocsizászlóaljában 1 szakasz 4 kocsi, de szét vannnak dobva a lövészalegysegek közt úgy, hogy minden szakasznak jut egy harckocsi.