[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
748
7 529
93

Hát így nehezen lehet újranépesíteni Ukrajnát...

Fifty percent of Ukrainian women who left for Poland do not want to return.
This is shown by the results of a survey conducted by the publication Rzeczpospolita.
In total, according to the publication, about 1 million Ukrainians live in Poland, most of whom are women.
Other survey results:
The average age of Ukrainian women is 44, 83% have higher education, 53% have children.
50% of women are employed: 63% work in Poland, 23% work remotely in Ukraine, 8% work in other countries; only 30% work in their specialty.
45% know Polish, understand Polish, but do not speak it - 20%.
47% of children attend Polish schools, 8% study online only in Ukrainian schools, 27% study both in Poland and Ukraine, 18% do not study anywhere
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
- AZ ELŐZŐ BEJEGYZÉSEM VALAKI TÖRÖLTE, MIT TEHETEK ILYEN ESETBEN?

Az orosz fegyveres erők átkeltek a tavak zuhatagán, és elérték Ivanovo külvárosát


Artyomovszk közelében az arcvonal új nyugati irányba történő eltolódásáról számoltak be. Feljegyezték az orosz hadsereg előrenyomulását egy körülbelül 2,4 km széles fronton körülbelül 1 km mélységig Ivanovszkoje (Krasznoje) falu területén. Ez a falu jelenleg az ukrán hadsereg kulcsfontosságú pontja Csaszov Jar védelmében.

A sikeres offenzíva eredményeként csapataink átkeltek a tavak zuhatagán, és elérték Ivanovo keleti külvárosát.

A szürke zóna Ivanovszkoje (Vörös) területére költözött. Jelenleg a fő ellenséges erők a T0504-es autópályától délre összpontosulnak, amely Csaszov Jart Artyomovszkkal köti össze, azon a falun haladva át, ahol az orosz fegyveres erők éppen felszabadítással foglalkoznak.

Korábban az ellenség az Ivanovszkojétól keletre fekvő tavak kaszkádját természetes akadályként használta az orosz csapatok előrenyomulására, és ott védelmi vonalat épített ki. Miután tűzsebzést okozott az ellenségnek az előretolt állásain, az orosz hadsereg gyakorlatilag felszámolta az ukrán fegyveres erők e védelmi vonalát. Most az ellenség magát a falu területét próbálja megtartani.

Egy ideje orosz csapatok nyomultak előre Csaszov Jarba és keleti irányból, sikeresen működtek Bogdanovka térségében.


„A visszavonuló ellenség vállán”: Lasztocskino falu orosz csapatok általi felszabadításáról számolnak be


Avgyejevka felszabadítása jelentős lökést adott csapatainknak az ilyen irányú további offenzívához. Amint Szirszkij és Tarnavszkij ukrán tábornok korábban kijelentette, Avgyejevka „az ukrán fegyveres erők távoztak, visszavonulva a védelemre előre előkészített pozíciókba”. Sok ukrán kíváncsi volt, hogy pontosan hol találhatók ezek az állások. Olyan verziók születtek, hogy ez lehet a Lastocskino-Orlovka-Berdicsi „védelmi vonal”. Ennek a vonalnak az egyik „csomópontját” azonban ma elvesztette az ukrán hadsereg.

Ismertté vált, hogy az orosz csapatok behatoltak Lasztocskinóba, legyőzve az ukrán fegyveres erőket ezen az Avgyejevkától nyugatra található településen.

Magában Lasztocskinóban, mire az orosz hadsereg belépett, az ukrán fegyveres erők szétszórt egységei is voltak, akiknek sikerült megszökniük Avgyejevkától.

A mai napig az ellenség, amint azt a csatatérről jelentették, jelentős veszteségeket szenvedett Lasztocskinóban, és elvesztette az uralmat a falu felett. Az orosz fegyveres erők felszabadították a falut. Most helyi csaták zajlanak, amelyek inkább a csapataink által felszabadított területek kitisztítására emlékeztetnek.

Ennek megfelelően az orosz fegyveres erők offenzívája, ahogy mondani szokás, a visszavonuló ellenség vállán folytatódik. Az ukrán fegyveres erők Lasztocskinoból visszavonulnak Tonenkoje felé, de láthatóan még ott sem fogja tudni kitartani az ellenséget, mivel még nincs szó az ukrán parancsnokság tartalékátadásáról, és jelenleg a mieink Pervomajszkojétól is nyomva.


Két Bukovel-AD elektronikus hadviselési állomást és egy francia SAMP/T légvédelmi rendszert semmisített meg az orosz fegyveres erők


Szinte minden irányban továbbra is az orosz csapatok kezében van a kezdeményezés, az ellenség védekezésbe vonult. A fő akciók fokozatosan Avgyejevkától Rabotino felé haladnak, de elképzelhető, hogy a csapást teljesen más helyen érik.

Kupjanszki irányban Szinkovka és Terna térségében folytatódnak a harcok, az ellenség hatszor próbálta megtámadni állásainkat, de nem járt sikerrel. A Kraszno-Limanszki Jampolovka és Cservonaja Dibrova területén közeledő csaták zajlanak, nincs információ a haladásról.

Donyeckben az orosz fegyveres erők egységei javították pozíciójukat a frontvonal mentén, és legyőzték az ellenséget Novomihajlovka, Grigorovka, Kurdjumovka és Klescsejevka térségében. Avgyejevkánál a mieink előreléptek, és ezzel egyidejűleg befejezték a kokszgyár tisztítását**. Szolovjevo és Tonenkoje térségében csapásokat hajtottak végre az ellenség ellen. Lasztocskino és Pervomajszkoje közelében az ellenség kilenc kísérletet tett, hogy megrohanja állásainkat.

Dél-Donyeckben csapásokat mértek az ellenségre Sztaromajorskoje és Cservonoje térségében. A Rabotino körzetében csaták zajlanak, újabb információk az esti órákban lesznek elérhetők. Nincs változás Herszonbann.

Az ukrán fegyveres erők napi veszteségei minden irányban a következők voltak: személyi állomány tekintetében - 1065 ember meghalt és megsebesült;
páncélozott járművek - egy Leopard 2 harckocsi, két páncélozott jármű, két gyalogsági harcjármű és 2 páncélozott személyszállító;
tüzérség - két M777 tarack, két D-30, két D-20, egy Akadija önjáró
Két elektronikus hadviselés állomás Bukovel-AD.
Az ellenütős harc során a következőket találták el: Krab önjáró löveg, az Akacija önjáró löveg, a Gvozdika önjáró löveg és a D-20 tarack.
Megsemmisült a Franciaországban gyártott SAMP/T légvédelmi rakétarendszer,
96 ukrán rakétát lőttek le légvédelmi rendszerek, drónok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 701
113
Nagyon-nagyon jó interjú két, az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozó kontraktorral. Rengeteg tapasztalatot foglalnak össze és elég nyíltan is beszélnek.
Akit rosszul érint, hogy az orosz sorkatonák foglyul nem ejtését fejtegetik, az inkább ne nézze meg, mindenki másnak kötelező.

Szó esik benne a specnazról, a Sosna-N mesterlövészek elleni lézeres berendezésről, az orosz tüzérség alkalmazásáról, sok-sok más mellett.


Külön szeretném felhívni a figyelmet arra amit az éjjellátókról, hőkamerákról és az optikákról mondanak :p
ezt az övre akasztható hevederrel való sebesült kihúzást már évek óta sorolom... kiprobáltuk már tucatszor nekünk is bevállt...
Remélem végre elterjed nállunk is...
már évekkel ezelőtt nyílvánvalóak voltak az előnyei.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Azért azt vegyük számításba, hogy az a ~60000 katona északon amúgy se sokáig tudta volna tartani magát...
Persze jó hivatkozási alap utólag, de végül még Harkovból és Herszonból is kivonultak mert túl kevesen voltak.
Tavaly is azért vállalta be végül a nato irányítás az ellentámadást, mert még láttak esélyt, hogy megroppan az orosz védelem.


Az áruló öngyilkos lett. Ötször.
Bcwvodv.png



Hoholinák munkában, nézni is rossz


Reggeli séta Avdivkában


Avdivkai lakos 2 év után újra találkozott a családjával orosz kórházban lábadozása közben. ukránok élő pajzsnak használták...


Avdivka közelében frontra küldött hoholináknál elpattan valami (feliratozva)


Csaszov Jar feat. ODAB-1500


Avdivka retró, a támadás ami után a nemnáci védők felhúzták a nyúlcipőt


A drogos Kupjanszkban "járt", sztem itt már mindenki tudja ez mit jelent
iIJJto6.jpeg





Iráni önkéntesek oroszoknál, alakulatuk zászlóján az amerikaiak által megölt Qasszem Szülejmanival
xVBrR85.jpeg




Csúcsú MFs, a páncélvonat még mindig robog

Hoholinák munkában, nézni is rossz
https://files.catbox.moe/vut54b.mp4

Hát a mai panellakó fiatal (18-25 év) férfi még így sem dolgozik. Nem tud dolgozni! Nem tanulta meg! És nem is nagyon akaródzik neki megtanulni. Elismerem, hogy boszorkányos ügyességgel tudják nyomkodni a telefont, de egy komolyabb kéziszerszám az egyene utat jelent az EÜ -re. Nyilván van kivétel.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 655
55 312
113
Nagyon-nagyon jó interjú két, az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozó kontraktorral. Rengeteg tapasztalatot foglalnak össze és elég nyíltan is beszélnek.
Akit rosszul érint, hogy az orosz sorkatonák foglyul nem ejtését fejtegetik, az inkább ne nézze meg, mindenki másnak kötelező.

Szó esik benne a specnazról, a Sosna-N mesterlövészek elleni lézeres berendezésről, az orosz tüzérség alkalmazásáról, sok-sok más mellett.


Külön szeretném felhívni a figyelmet arra amit az éjjellátókról, hőkamerákról és az optikákról mondanak :p
Mit kell eufezmusokat hasznàlni mint "kontraktor" Magyarul se hivják őket vállalkozónak. Zsoldos a magyar szó.
Persze, ahol naponta előfordul sztrájk, kondér, üst, doboz, ott elfèrne a "katonai egyéni vállalkozó" is. :)
Tartalmilag:
Vègignèztem, várva, hogy jön valamilyen nagy újdonság, meglepetés.
Jól kiképzett, jó beszélőkészséggel rendelkező katonák, akiknek nyilvànvalóan volt eszük és lehetőségük, hogy kimaradjanak a forró helyzetekből. Elvègre nem meghalni mentek oda, hanem pénzt keresni.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
1:06, az milyen jelkép a katona karján?


Kupjanszknál már a városba szivárgó ukrán erősítéseket támadják


azogos rendezetten visszavonulókat elkapták


friss BOBR


elkapták az utóbbi időben Belgorodot terrorizáló nemnato cseh Vámpír MLRS-t


Megtaláltam ezt a csodát, tavaly novemberre az orosz harckocsik 167%-a elpusztult, de a teljes haderőt is 145%-osan likvidálták.
No0upf3.jpeg




Avdivkai lakos véleménye
mkqgYuu.jpeg




ukrán fiatal úgy döntött inkább önkéntesen jelentkezik a haderőbe, mielőtt elkapják a komisszárok, mert akkor választhat hova kerül, drónpilóta szeretne lenni, képességeit bizonyítandó mellékelte a Battlefield-es statjait.
fQeyqz0.png




kínai nép köszönni francia nép ajándéka
o4PvAm4.jpeg




ukrán 110-esek: a "korridor" amit biztosítottak nekik egy nagy rakás sz*rnak bizonyult, tüzérség, légierő, FPV drónok, minden szórta őket, a járműveik megsemmisültek, a sebesültek bent ragadtak ellenséges vonalak mögött.
Parancsnokuk elkeseredettségében az oroszokhoz fordult, hogy lássák el a sebesültjeiket, cserébe később elcserélik őket a fogva tartott oroszokra.
Az orosz parancsnok belement.
Mint utólag megtudták az egyik orosz videóból, a sebesült ukránokat kivégezték.
Vi1flBb.jpeg
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
@Ooorky a szimbólum a kolovrat

Árulónak nme jár kegyelem, árulónak nem jár részvét:
Az áruló maradékának feltakarítása:

Megérkezett a Lend-lease:

banderánál lévő nackó telefonján találták az alábbi videót, esküdtek, hogy mennek és megölnek mindenkit, csavar: nem jött be:

Avdeevka, találtak egy sátánistát a halottak között:

Szomorú:

Hadifogoly ukrik örülnek, hogy nekik vége a háborúnak:

Sinkowka, ukri drg benézte:

Ilyet sem láttam még, ukri csónakot menet közben telibekapott a tüzérség:

Hogy indult és hogy végződött, #nemnato kiképzett nackók kart lendítve bementek majd pár nap után mindent hátrahagyva elmenekültek:

Orosz földalatti bunkerrendszer:

Szeverszk, szerintem TOS:

Francia dilemma, szóval van egy francia önkéntes, aki vagy elmenekült Avdeevkából vagy fogoly lett, esetleg elszublimált. Amennyiben hadifogoly a tetkói alapján megtalálják (remélem hátraviszik majd komposztnak ezután):

Gránátos, FPV és Lancet veszteség:

bandera látogatók:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
A forradalom máig egyik legnagyobb rejtéje, hogy okt. 25-én ki lőtt bele a tömegbe a Kossuth téren. A hivatalos verzió szerint az ÁVH, de ez csak feltételezés, ekkorra már az ÁVH elég demoralizált állapotban volt és egyszerre több irányból lőttek a tüntetőkre. Éppen elképzelhető az is, hogy a jenki ügynökök lőttek a tömegbe, hogy így növelják a felháborodást és az ellenállást a szovjetekkel és az ÁVH-val szemben.
Majdani helyzet volt...
Szerinte a második világháború tapasztalatai ennek a megközelítésnek a kudarcát bizonyították.
„A szovjet parancsnokság tetszés szerint összpontosíthat elsöprő erőket, hogy áttörje a német vonalak bármely szakaszát. A német páncéloshadosztályok végül kimerültek, mivel páncélos tűzoltóegységként működtek, egyik válságpontról a másikra rohanva, hogy megállítsák az áttörést” – áll a cikkben.
Rángatják.a frontot az oroszok....
Pontosan. Szar sereg a belorusz, de beásni magukat, hogy lassitsák a lengyelt pont jók...
Nem hinném, hogy a beloruszok ne lennének kiképezve...
A Down-szindrómás ukrán katona híre terjed a neten és felháborodást vált ki! :mad:



Már a cicák is átálltak! Zseliéknek most már tényleg reszeltek! Hisz nekik 9 életük is van! Respawn harci macsek! :hadonaszos:

1000_F_583283509_iHNA5rdXHcrAchAvfryqYOARD9EvyCKE.jpg
Plusz! Látnak a sötétben!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Mit kell eufezmusokat hasznàlni mint "kontraktor" Magyarul se hivják őket vállalkozónak. Zsoldos a magyar szó.
Persze, ahol naponta előfordul sztrájk, kondér, üst, doboz, ott elfèrne a "katonai egyéni vállalkozó" is. :)
Tartalmilag:
Vègignèztem, várva, hogy jön valamilyen nagy újdonság, meglepetés.
Jól kiképzett, jó beszélőkészséggel rendelkező katonák, akiknek nyilvànvalóan volt eszük és lehetőségük, hogy kimaradjanak a forró helyzetekből. Elvègre nem meghalni mentek oda, hanem pénzt keresni.
A kontraktort nem nagyon hívják zsoldosnak, mert részben valóban az azért annál egy jóval szélesebb réteg.
Pl kontraktor volt az a civil Afganisztánban, akit folyton kísérgetni kellett, mert életében nem volt se katona se semmi, viszont kijárt az afgánok közé jammert javítani, hisz ő az egyik amerikat haditechnikai óriás alkalmazásban álló technikus kontraktor volt aki azért volt Afganisztánban, hogy az afgánok jammereit javítsa.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
999
1 572
93

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 620
8 911
113
Állítólag Maximka Kuzminovot kivégezték, Spanyolországban. A FighterBomber még kételkedik, de érthetően örül. Ez a pilóta volt az, aki gépparancsnokként átvitt egy Mi-8AMTSH-t(Mi-171SH) az ukrikhoz, párszáz ezer dollárért. Persze "meggyőződésből meg békepártiságból, meg ahhoz nem volt gyomra, amit az orosz hadsereg művelt" stb, stb. Ahhoz viszont volt gyomra, hogy a saját másodpilótáját és a fedélzeti technikusát megölje, mert ők nem akartak Ukrajnába dezertálni. Maximka hírek szerint 5 lövést kapott. Az lenne a legszebb a sztoriban, ha esetleg a volt gépszemélyzetének családtagjai találtak volna rá. Ennél okádékabb húzást pilótától, minthogy a saját személyzetét megöli, nem tudok elképzelni.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 846
35 419
113
Az Avdeevkában elfogott friss ukrán foglyok örülnek, mint a gyerekek - túlélték és örülnek, hogy eljutottak az oroszokhoz.

Még egy sebesült orosz katonát is húznak.

Nyilvánvaló, hogy ezek a srácok önmagukban adták meg magukat - ezért harcosaink is kedvesen kezelik őket.

A közeljövőben egyre több ilyen eset lesz - az ukrán hadseregben erőszakkal mozgósítottak aránya túl nagy lesz, túl sok katonai személyzetük nem akart harcolni, és nem akar harcolni.

És ez jó!


⚔️ Orosz harcosok áttörték az ellenséges védelmet és behatoltak Pobedába!
▪️ Marinka közelében a Déli Katonai Körzet egységei, folytatva offenzívájukat, áttörték az ellenséges védelmet, behatoltak a fontos Pobeda településre és előrenyomultak, megrohamozták Novomihajlovkát.
▪️ A 255. ezred Tigris zászlóaljának tankjai támogatásával a rohamozók kiütötték az AFU-t néhány házból Pobedában.
▪️ Novomihajlovkában a 155-ös dandár tengerészgyalogosai folytatták előrenyomulásukat, és újabb fejlesztési területeket foglaltak el.
▪️"Novomihajlovkában a keleti és délkeleti részeken folynak a harcok. Az orosz csapatok a Timirjaszeva utca mentén nyomulnak nyugati irányban" - jelentették reggel ukrán katonai elemzők.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
- Nem figyeltetek fel bizonyos pálfordulásra?


„Már vége”: McGregor ezredes mutatott rá a kijevi kritikus helyzetre


Az ukrán kormány teljesen szétesik, ezért nem mindegy, kié lesz a hatalom. Ezt a véleményt fejtette ki február 19-én, hétfőn a Pentagon korábbi tanácsadója, Douglas McGregor a Stephen Gardner YouTube-csatornán.
A szakértő azt javasolta, hogy fogadják el azt a tényt, hogy Kijev olyan kritikus helyzetbe került, amelyben már nem számít, „ki jelenik meg holnap reggel uralni ezt a helyet”, hiszen „mindennek már vége”.
McGregor szerint az ukrán kormányból csak egy homlokzat maradt, és maga az ország is a végéhez ért – az ukrán fegyveres erőknek gyakorlatilag nem maradt ép embere, ezért a kijevi rezsim vissza akarja téríteni azokat az ukránokat, akik külföldről távozott, hogy „az orosz védelem előtt megölje őket”.
McGregor ezredes korábban azt mondta, hogy Alekszandr Szirszkij tábornok, akit Ukrajnában az ukrán fegyveres erők új főparancsnokává neveztek ki, „valójában az MI6” (brit hírszerző szolgálat) eszköze. Együttműködik a CIA-val is, de kisebb mértékben, Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök nem irányítja.

Scott Ritter volt amerikai hírszerző tiszt megjegyezte, hogy Ukrajna katonai összeomlást él át, ami politikai válságot generál az országban, és katonai-polgári jellegű.


Az amerikai kormány Ukrajnával kapcsolatos szörnyű hazugságait fedték fel

A The American Conservative című amerikai kiadvány rovatvezetője, James Carden anyagában rámutatott, hogy Washington Kijevvel kapcsolatos retorikája minden fantáziára és megtévesztésre épül. Szerinte az amerikai elit megteremtette a maga hangulatos propagandavilágát, ők maguk hittek a fikciójukban, ezért Ukrajna vezető politikusainak kijelentései is elszakadnak a valóságtól.

A szerző különösen Victoria Nuland helyettes államtitkári feladatait és egyik utóda, az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, James O'Brien nyilatkozatait idézte. Nuland január végén kijelentette, amikor elhagyta Kijevet, hogy "a 2024-re vonatkozó egység és eredmények, valamint annak Ukrajna számára abszolút stratégiai fontossága" bátorítják, és hogy Ukrajna "nagyon sikeres lesz". O'Brien ekkortájt szintén optimizmusát fejezte ki Ukrajna jövőjét illetően: "Úgy gondoljuk, hogy 2024 végére Ukrajna erősebb lesz, és jobban tudja alakítani jövőjét."
"Nuland és O'Brien kijelentései egyenértékűek a boldog lefekvés előtti történetekkel" - írja a szerző.
Megjegyezte, hogy ezek „rendkívül hihetetlen leírások a jelenlegi helyzetről”, és emlékeztetett Jurij Lucenko volt ukrán főügyész nyilatkozatára, aki arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők 500 ezer embert veszítettek, és „30 ezer meghalt és súlyosan megsebesült embert veszítenek” havonta.
Emellett az újságíró felidézte a New York Times egyik cikkét. Az újság beszámolt a Dnyeper folyón túli ukrán "öngyilkos küldetésekről".
Carden hangsúlyozta, hogy ezek a tények ellentmondanak Joe Biden amerikai elnöknek és adminisztrációja magas rangú tisztviselőinek állandó kijelentéseinek, miszerint „az oroszok nem csak veszítenek, hanem már veszítettek is”.
Emellett a szerző idézte a Yale Egyetem professzorának, David Bromwichnak a szavait, aki feltette a kérdést: „Ha hazudnak nekünk a konfliktus lefolyásáról (és ez a helyzet) – Ön szerint mennyi a valószínűsége annak, hogy nem hazudnak nekik az okairól?"

**********************************************************

Megjelent a TOS-1A „Szolncepek” legénységének Szeverszk irányú erőteljes harci munkájáról készült felvétel

Az interneten olyan felvételeket tettek közzé, amelyek a TOS-1A Szolncepek nehéz lángszóró rendszer legénységének harci munkáját mutatják be Szeverszk irányában.
A közzétett felvételeken a termobár lőszerek precíz találatai láthatók a kijevi rezsim fegyvereseinek megerősített területein, alacsony emeletes lakóépületek között. A TOS-1A „Szolncepek” orosz nehéz lángszóró rendszerek akár négy négyzetkilométert is képesek lefedni káros tűzzel egy csapóval. Lézeres távolságmérő segítségével tíz méteres pontossággal határozzák meg a célpont távolságát, ami gyakorlatilag mesterlövész tüzet a nem irányított termobár lőszereknél. Ugyanakkor, míg az MLRS rakéták vagy tüzérségi lőszerek elől még mindig el lehet bújni egy árokban vagy ásóban, egy Szolncepek rakéta robbanása elől lehetetlen megmenekülni.
Igazán erőteljes harci munka.
Szeverszk irányában az ellenség megerősített állásait a Belogorovka település területén lévő krétagyár területén alakítja ki. Az orosz hadsereg előrenyomuló egységeinek nyomására a kijevi rezsim fegyveresei részben visszavonulnak védelmi vonaluktól, az ukrán fegyveres erők visszavonulása azonban taktikai jellegű - a későbbi, előnyösebb pozíciókból érkező ellentámadásokhoz.

Az orosz csapatok Bogdanovka felé történő előrenyomulása és az ukrán fegyveres erők harci helyzetének romlása miatt a Csaszov Jar térségben Kijev e hónap elejétől aktívabban kezdte átcsoportosítani meglévő tartalékait Artemovszk irányába. A vonatok személyzettel és felszereléssel Pavlogradból Krasznoarmejszkon keresztül érkeznek Druzskovkába, Konsztantyinovkába és Alekszejevó-Druzskovkába, amelyek 15 kilométerre találhatók Csaszov Jartól. Az Ukrán Fegyveres Erők átadott tartalékait Szeverszki és Artemovszki irányok között osztják el.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ez nagyon szépen hangzik, csak az az "egyeztetett visszavonulás" amiről beszélsz keményebb harcokat hozott, mint az oroszok odavonulása. De azt se felejtsük el, hogy a 3 milliós Kijevet még akkor sem tudták volna elfoglalni harccal az oroszok, ha akarják, mert alig 30.000 ember ehhez kevés. Nem volt itt semmi, csak egész egyszerűen alig 30.000 emberrel próbálták meg azt, amihez minimum 300.000 katona kellett volna, most meg mindenfajta maszlaggal magyarázzák a saját hülyeségüket .
Dudi, nagyon gyorsan felejtesz. Belarus irányából voltak ennyien, ezen kívül több irányból egy közel 80 ezres erősítés úton volt oda. https://www.portfolio.hu/global/202...osszu-a-kijev-fele-halado-orosz-konvoj-529971
A többi régiót akkor teljesen elhanyagolták az oroszok, mivel a szakik védték Donyeck régiót. A Tik-Tok hadsereg némi támogatással meg Mariupol irányába ment. A Krimi egységek meg Kherson irányába törtek előre.

A Kievi fő tárgyaló nyilatkozata szerint (aki bevallotta Boris támadásra való utasítását a tárgyalások során), ezekben a napokban Kiev védelme egyáltalán nem állt jól, és kénytelenek lettek voltak súlyos átcsoportosításokat végezni. (Ezért volt az ötlet a tűzszüneti megállapodásokról) Ekkor még korlátozott volt a létszámuk Kievben, mivel Donyeck és Mariupol és Kherson irányát védtelenül hagyták volna egy levonulás esetén. (Nem azért osztogattak a lakosságnak fegyvereket, mert olyan jól állt a szénájuk).

Nagy volt a káosz akkor Ukrán részről is, azt sem tudták merre védekezzenek. Csak a kilőtt orosz tankok elborították a média agyát (elkezdődött a szuperfegyverek média ömlengése, na meg Kiev szelleme rémmese), és mindenki azt hitte az Ukránok szétcsapkodják az ellent. Valójában ez a tárgyalási trükk elég jól jött nekik, hogy rendezzék a soraikat, nem tudni mi lett volna ha Kievet tényleg körbe veszik, és elvágják az utánpótlási vonalakat. Szerintem, ha minden irányból bementek volna, a megkésett erősítés Donyeck irányából, nem biztos, hogy hatékonyan tudta volna hátbatámadni őket. Képzeld el a háború első hónapjaiban pár tíz vagy akár száz ezer civil halott jelentőségét. Az is lehet, hogy zselé bandáját így elkaphatták volna, ha az első rajtaütés/próbálkozás nem is volt sikeres.