[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
Kenyérgyár a fronton, nem ám xar MRE kutyakaja.

Kanada, az egyik alapító fő hadviselo szintén rottyon van. +50% százalékkal nőttek pl a lakás hiteltartozasok.

A kis Lancat kiutotte a nagy Abrams tankot.

Schroder lesz az egyetlen német akivel az oroszok szóba állnak majd egy beketargyalaskor, nem Scholtz.

Ez parádés kivitelezés volt...
Ukran/Nato fegyveresek Bulgariabol kapott aknavetolovedekekkel lőttek egy amúgy bolgár nemzetiségű falut Ukrajnában.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 695
113
minden tisztelettel .. de erre miért is kellene mérget venni,hogy működne ? addig rendben van,hogy ellenük lettek legyártva,de mivel élesben még nem lett kipróbálva harci körülmények között Oroszország ellen, így azt sem tudjuk kijelenteni hogy működne ! (mint azt sem hogy ne működne) Elég sok nyugati fegyverrendszerről derült ki mostanaság,hogy nagyobb annak a füstje mint a lángja,hiszen ha tényleg olyan szép és jó lenne minden, mint azt a katalógusadatokban meg a bemutatókon prezentálják,már régen le lett volna gyalulva az orosz haderő .. ellenben a háború mint olya,n nem egy szűz terep,vagy egy színes brossúra .. és elég sokmindent felül írt az utóbbi időben az élet.

én remélem hogy nem kerül sor arra, hogy bebizonyosodjon melyikünknek van igaza,és müködik-e teljes hatásfokkal, 100%-os hatékonysággal bármelyik nyugati "stealth" repülőgép, és addig jó amígcsak elméleti síkon beszélünk róluk! :)

Most a 2 említett gépre reagáltam, az F-22, meg az F-35. B-2 nem került szóba, így nem érintem.

F-22 IOC durván 20 éve... erről kár többet beszélni. Az a típus jórészt kiforrott, megkapta a modernizálását, közelebb van a kivonáshoz, mint a rendszerbeálláshoz.
F-35 - na ez egy hatalmas fail ebben a formában, amibe belekényszerítették, ugyanis elismerten nem képes high end konfliktusra. Egy bűncselekmény, amit az LM leművel azzal az amúgy piszok jó géppel support címén. Ugyanaz a szintű árulás, mint pl. az Armata gyártásának ellopása.

Az meg, hogy mi nem kipróbált... volt egy rakat vas mindkét oldalon, ami először járt éles konfliktusban. Orosz oldalról a Szu-35, BMPT, többféle CM, stb... van, ami ugymond "bizonyított", van ami nem. Az meg, hogy papírforma - na az aztán a sajtó hányadékjának összege. Az, amit mi OSINT szinten összeszedünk, az 10%-a se az egésznek. Mi nem tudjuk mit tud a vas, de a haderő, ami alkalmazza, na az meg igen. És ők be fogják dobni arra és olyan szinten, amire alkalmas. Legyen az orosz, kínai vagy nyugati. Ha pedig bedobják, az azt jelenti, hogy bíznak benne, mert a tábornokokat nem érdekli a marketing, ők nagyon jól tudják mit tud a vas. Ha nem használható, megy más.
Ha pedig bevetik, az viszont azt jelenti, igenis alkalmazható arra, amire odamegy. Lásd iráni légvédelem leszopatása, vagy kínai HF radar kiszedése, mind F-35 által...

Az orosz részről a Szu-35 jó eszköznek tűnik eddig (bár modern géppel nem került szembe AA harcban, légvédelemmel pedig kaptak le párat), a Szu-57 pedig nagyon finoman van alkalmazva - de úgy tűnik egyre szélesebb körben, szóval a gép lassanként kiforr.
Nincs ebben semmi meglepő. Idő, pénz és alkalmazás. Nincs méreg véve egyikre sem... de akik alkalmazzák és repülik tudnak annyit, hogy arra használjak, amire valóban képes. Szóval ha ott van, képes lesz arra, amire használják, igaz ez mindkét oldalra.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
az hogy europa az orosz alatt van katonai potenciálba egy elhúzódó nagyméretű konfliktus esetén egy dolok. @Mackensen ezt nem is tagadta.

ő kínát és oroszországot mérte össze.

és egyértelmű már a háború elött egyértelmű volt hogy kína a dominánsabb.

Kína az usának ellenfél (jelenleg még elmarad tőle)

Oroszország színtje az EU (jelenlegi helyzet az hogy ukrajnával az eu sem bírt volna ha az orosz támogatást kapott volna hamar kimerült volna ilyen emberveszteségeket meg nem viselt volna el)

az eu-n líbia kifogott és nem tanúlt belőlle.

igen... nem is ez volt a mondanivalóm lényege.
Olyan "összefüggések" alapján vonta ezt a következést, amelyeknek nincs alapja.
Ennyi erővel az usa is alárendeltje a gyarmati rendszerének, mert rákényszerül akár másod, harmadvonalbeli gyarmataitól is koldulni gránátot, harckocsit.
Szóval alapjaiban bukik az ok okozati összefüggés, hogy mert ÉK vagy kínai gránát van a fronton, akkor ez Oo alárendeltségét jelentené.

mindeköznen az usa "bevallottam" koldul.. mégsem alárendelt szerepben teszi ezt a gyarmati rendszerében.

Azaz nincs ilyen okozati összefüggés. Az usa példából is látható.

Ez a dolog egy normális szövetségi rendszerben teljesen rendben van.
A baj, hogy ezt is elvitte a propaganda, olyan színre, hogy a nyugati abszurditások után a normális működés furcsának hat.

Mint pl, amikor egy politikus, Kim, elmegy egy átadásra, megtekint egy üzemet, pedig megtehetné, hogy nem.. de a nyugatról nézve, ha a munkáját végzi egy politikus, az egyszerűen abszurdum.. döbbenetes abnormalitásnak tűnik.

Putyin "véletlenül" jó sokszor említette azt, hogy nem bírnának a natoval..De ez nem véletlen. Még lapot se terítettek, itt meg már omladozik a rendszer.
Szvsz éppen abban a stádiumban van az usa, nato, mint a szovjet erőteljes rendszer a 80as évekre.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 395
113
Csak hogy sosem ígértek nekik ennyi gépet! Úgy csinálsz mintha hű de átverték volna a dánok az ukránokat pedig nem!
Dániának 62 F-16AM és 16 F-16BM gépe volt eredetileg, ebből csak 19-et ígértek az ukránoknak - nem többet!
A többit meg eladják akiknek akarják!

On August 20, 2023, Zelenskyy stated that the Netherlands would be handing over up to 42 F-16s to Ukraine. In addition, Denmark announced its intention to hand over 19 aircraft to the Ukrainian Air Force, for a total of up to 61 aircraft.[170][171][172][173] Four days later, on Ukraine's independence day, Norwegian Prime Minister Jonas Gahr Støre confirmed that his country would also provide 5-10 aircraft, depending on how many could be made operational.[174][175]

Szóval nincs itt semmi látnai való.
Valami zavar van az erőben ott nálad.
Dánia hatalmas nagylelkűségében MINDEN elérhető tüzérségét odaadta - például...
Akkor a kivonásra kerülő F-16-osait miért nem? Pedig nincs rájuk szüksége.
Vagy mert Ukrajna nem kérte? Dehogynem! Ők mindenre rátennék a kezüket, ami modern fegyver lenne. Egész biztos vagyok benne, hogyha lenne elég gépük, akkor szereznének akár zsoldos pilótákat is!

Vagy ahogy írtad korábban, akkor a haverok miért nem "dobják össze nekik a pénzt rájuk"? Ott a hadfelszerelés. Csak valakinek ki kellene fizetnie azokat.

Nem azt írtam, hogy átverték az Ukránokat, hanem hogy elkezdtek a dánok is felelősen gondolkodni.
Bezzeg a NAFO-s majmok okoskodtak a mi PZH-ink, Leoink Lynxeink kárárá, hogy miért nekünk küldik a németek, amikor mi a NATO árulói vagyunk.
Küldhetnék egyből az ukrán frontra is...
Gondolom most meg majd a dánokat kezdik el savazni! :oops:
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 697
113
igen... nem is ez volt a mondanivalóm lényege.
Olyan "összefüggések" alapján vonta ezt a következést, amelyeknek nincs alapja.
Ennyi erővel az usa is alárendeltje a gyarmati rendszerének, mert rákényszerül akár másod, harmadvonalbeli gyarmataitól is koldulni gránátot, harckocsit.
Szóval alapjaiban bukik az ok okozati összefüggés, hogy mert ÉK vagy kínai gránát van a fronton, akkor ez Oo alárendeltségét jelentené.

mindeköznen az usa "bevallottam" koldul.. mégsem alárendelt szerepben teszi ezt a gyarmati rendszerében.

Azaz nincs ilyen okozati összefüggés. Az usa példából is látható.

Ez a dolog egy normális szövetségi rendszerben teljesen rendben van.
A baj, hogy ezt is elvitte a propaganda, olyan színre, hogy a nyugati abszurditások után a normális működés furcsának hat.

Mint pl, amikor egy politikus, Kim, elmegy egy átadásra, megtekint egy üzemet, pedig megtehetné, hogy nem.. de a nyugatról nézve, ha a munkáját végzi egy politikus, az egyszerűen abszurdum.. döbbenetes abnormalitásnak tűnik.

Putyin "véletlenül" jó sokszor említette azt, hogy nem bírnának a natoval..De ez nem véletlen. Még lapot se terítettek, itt meg már omladozik a rendszer.
Szvsz éppen abban a stádiumban van az usa, nato, mint a szovjet erőteljes rendszer a 80as évekre.
már a háború elején kijelentették hogy aki támogatja az ukránokat a háborúba és szankciozgatják az oroszokat azoknak vissza fog nyalni a fagyi nem katonailag hanem gazdaságilag.

az hogy üres fenyegetőzésnek tartották akkor sokan és a média inkább csak csúfolódott majd elfelejtődött az már más téma.

ez ugyan olyan mint az északi területekre a betörés putyin megmondta hogy 2 féle hadviselést folytatnak egy kalandozó nomád hadviselést és egyet ami mint a tyúk csipegeti a szemeket.

és hogy lessznek meglepetések a háború alatt de ettől senkki ne ilyedjen meg és hogy nem ukrajna teljes elfoglalása a cél hanem az orosz lakta területek vissza csatolása a demilitarizálás a denacifikáélás és megakadályozni örökre hogy ukrajna nato vagy eu tag legyen.


az a baj hogy mindenféle elmebajos magyar vagy külföldinek el van híve hogy mik az orosz célok és mit miért tesznek csak putyinnak nincs elhíve amikor kijelentette megmondta mit akarnak hogy mi lessz hogy tudja hogy nem lessz egy márol holnapra lezárt konfliktus és hogy fel vannak készülve az elhúzódásra... könyörgöm vissza kell halgatni putyin nyilatkozatait nincs belőllük olyan sok... az folyik amit akarnak persze mindez áldozatokkal jár
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Ezt a hülyeséget te tényleg elhiszed? Láttad a tavalyi gazdasági adatokat? Nőtt az EU gazdasága (jó oké csak 1%-ot) és az idei prognózis is a növekedés, szóval ha igaz lenne az az orbitális hülyeség amit írtál, akkor jó lenne, ha stratégiát váltanának az oroszok, mert nem működik.
Meghaladta a 107 milliárd dollárt a külföldi cégek vesztesége az orosz piac elhagyása miatt

Meghaladta a 107 milliárd dollárt a külföldi cégek orosz piacról való kivonulása miatti veszteségei 2022 februárja után, ilyen adatokat közölt a Reuters , amelynek újságírói cégjelentéseket elemeztek.

Tájékoztatása szerint ez a mértékű veszteség a bevételkieséssel és az orosz eszközöknek a cégek mérlegéből való leírásával jár. Az új adatok az ügynökség szerint azt jelzik, hogy mekkora pénzügyi veszteséget okoztak a globális vállalati szektorban az orosz különleges hadművelet 2022 februári megkezdése után Ukrajnában.

Ian Massey, az S-RM tanácsadó cég képviselője: „további nehézségekkel kell szembenéznie, további nehézségekkel kell szembenéznie az Oroszországból elhagyni szándékozó cégeknek, jelentős eszközök leírására kényszerülnek, és nagy veszteségeket szenvednek el .

A Yale School of Management ügynökség által hivatkozott jelentése szerint az elmúlt két évben mintegy 1 ezer külföldi cég hagyta el az orosz piacot. Ugyanakkor több százan tartották jelenlétüket, köztük az Auchan francia konszern és az olasz Benetton Group ruhagyártó cég. Az ügynökség hozzáteszi, hogy sok külföldi fogyasztási cikk gyártó nem fogja megnyirbálni üzletét az Orosz Föderációban, mondván, hogy termékeikre a hétköznapi orosz fogyasztóknak szüksége van.

Harmadával nőtt a külföldi cégek orosz piacról való kivonulása miatti veszteségei a legutóbbi számítások óta, amelyeket a hivatal 2023 augusztusában tett közzé. Akkoriban ez a szám 80 milliárd dollár volt.


Macron úgy küzd, mint malac a jégen


Teljesen összezavarodott és pánik üzemmódba kapcsolt Emmanuel Macron kampánya. Minél közelebb kerülünk az EP-választásokhoz, annál nagyobb a káosz a francia elnök megszólalásaiban, ennek pedig főképp az áll a hátterében, hogy a jobboldal egyre nagyobb előnyre tesz szert, amin Macron meggondolatlan kijelentései sem segítenek.

A Politico értesülései szerint Emmanuel Macron egyre nagyobb nyomást próbál gyakorolni munkatársaira az európai választások előtt, mivel Marine Le Pen pártja. a Nemzeti Tömörülés folyamatosan erősödik és látszólag megállíthatatlan lendülettel bír. Macron stratégiája az EU-választásokra a Nemzeti Tömörülés folyamatos növekedésének megfékezése érdekében az volt, hogy drámaian ábrázolja a harcot a “szélsőjobboldali párt” ellen, hangsúlyozva az ideológiai ütközést és az orosz fenyegetést, és Le Pent folyamatosan oroszbarátsággal vádolja. A kettős cél az volt, hogy legyőzzék a tartózkodókat és mobilizálják Macron saját szavazóit, valamint eltántorítsák a választókat a rivális pro-európai jelöltek, mint például a szocialista Raphaël Glucksmann és a zöldek felé.

De több héttel a kampány kezdete után a stratégia nem hozta meg a várt eredményt a friss közvélemény-kutatások szerint, és Macronék kezdik megkongatni a vészharangokat. Az IFOP legújabb tanulmánya szerint a jobboldal, amit a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella vezet, 30 százalékot ért el a szavazatokból, míg Macron Megújulás koalíciója 21 százalékot kapott, Glucksmann pedig 11 százalékot. Fél évvel ezelőtt a Renew 5 ponttal lemaradt a szélsőjobboldaltól, az összesített közvélemény-kutatások szerint. A rohamosan csökkenő népszerűségi mutatókkal és a magasodó költségvetési hiánnyal küzdő Macronnak és pártjának nehéz feladat visszaszerezni a támogatást. Válaszuk a Nemzeti Tömörülés folyamatos növekedésére az, hogy keményen visszavágjanak.

Az egyik példa a durvuló támadásokra, hogy Macron pártjának vezető jelöltje, Valérie Hayer összehasonlította Marine Le Pent Edouard Daladierrel, aki az 1938-as müncheni egyezményt írta alá Hitlerrel.

Ugyanazok a szavak, ugyanazok az érvek, ugyanazok a viták. 1938-ban Münchenben vagyunk. Néhány viselkedésében a National Rally Moszkva szóvivőjeként cselekszik. Ha a Nemzeti Tömörülésre hallgattunk volna, Frexitünk lenne, Sputnik vakcináink és támogattuk volna Oroszországot Ukrajnával szemben – fogalmazott. Közben a francia elnök növeli az oroszellenes retorikát a nemzetközi színtéren, fenyegetőzik, és már nyugati csapatok Ukrajnába küldését emlegeti.

A Politico továbbá úgy értesült, hogy magánbeszélgetéseiben Macron a kampány miatti frusztrációját szövetségeseire hárította. A múlt szerdán több pártelnököt gyűjtött össze az Elysée-palotában, köztük a külügyminiszter Stéphane Séjournét és a kampányigazgató Pieyre-Alexandre Angladét. Belső értesülések szerint nem ez az első alkalom, hogy Macron szövetségesein vezeti le a dühét, ugyanezt tette a koronavírus-járvány idején is, ennek következtében pedig a párton belül is megingott a bizalom a regnáló francia elnökben.

Azonban nem csupán Macron kampánya van bajban. Az utóbbi időben az európai baloldal egyre elkeseredettebb kapkodásba kezdett, hogy megakadályozzák az EP-választáson várható jobboldali fordulatot. Így tettek az Európai Zöldek is, akik annyira kiakadtak azon, hogy Ungár Péterék nem voltak hajlandóak hozzájárulni, hogy beleszóljanak a magyarországi választásokba, és nem álltak be az általuk támogatott Karácsony Gergely mögé, hogy azzal kezdtek fenyegetőzni, kizárják az LMP-t a pártcsaládból.

- Teljesen összezavarodott és pánik üzemmódba kapcsolt Emmanuel Macron
Mazsorettjei is elutasítják az ötletelését.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Most a 2 említett gépre reagáltam, az F-22, meg az F-35. B-2 nem került szóba, így nem érintem.

F-22 IOC durván 20 éve... erről kár többet beszélni. Az a típus jórészt kiforrott, megkapta a modernizálását, közelebb van a kivonáshoz, mint a rendszerbeálláshoz.
F-35 - na ez egy hatalmas fail ebben a formában, amibe belekényszerítették, ugyanis elismerten nem képes high end konfliktusra. Egy bűncselekmény, amit az LM leművel azzal az amúgy piszok jó géppel support címén. Ugyanaz a szintű árulás, mint pl. az Armata gyártásának ellopása.

Az meg, hogy mi nem kipróbált... volt egy rakat vas mindkét oldalon, ami először járt éles konfliktusban. Orosz oldalról a Szu-35, BMPT, többféle CM, stb... van, ami ugymond "bizonyított", van ami nem. Az meg, hogy papírforma - na az aztán a sajtó hányadékjának összege. Az, amit mi OSINT szinten összeszedünk, az 10%-a se az egésznek. Mi nem tudjuk mit tud a vas, de a haderő, ami alkalmazza, na az meg igen. És ők be fogják dobni arra és olyan szinten, amire alkalmas. Legyen az orosz, kínai vagy nyugati. Ha pedig bedobják, az azt jelenti, hogy bíznak benne, mert a tábornokokat nem érdekli a marketing, ők nagyon jól tudják mit tud a vas. Ha nem használható, megy más.
Ha pedig bevetik, az viszont azt jelenti, igenis alkalmazható arra, amire odamegy. Lásd iráni légvédelem leszopatása, vagy kínai HF radar kiszedése, mind F-35 által...

Az orosz részről a Szu-35 jó eszköznek tűnik eddig (bár modern géppel nem került szembe AA harcban, légvédelemmel pedig kaptak le párat), a Szu-57 pedig nagyon finoman van alkalmazva - de úgy tűnik egyre szélesebb körben, szóval a gép lassanként kiforr.
Nincs ebben semmi meglepő. Idő, pénz és alkalmazás. Nincs méreg véve egyikre sem... de akik alkalmazzák és repülik tudnak annyit, hogy arra használjak, amire valóban képes. Szóval ha ott van, képes lesz arra, amire használják, igaz ez mindkét oldalra.
hát bennem azért van egy nagy adag szkecpticizmus ezzel kapcsolatban
biztosan hogy egy kiforrottabb technika,mint az eddigiek,hiszen visszafelé senki nem fejleszt ,de a puding próbája az evés, és ez igaz a Szu-57-re ugyanúgy mint az F-22-re ..

szóval az,hogy mire és mi ellen fejlesztették ki rendben van,hogy valós helyzetben mivel fog szembe kerülni az meg talány, erre akartam kilyukadni, a szíriai példát ismerem (kínai radar),vagy az iráni légvédelem elleni sikereket,de egyik sem keverendő össze egy komplett orosz légvédelemmel szerintem, egy dolog hogy bíznak benne,hiszen feljettebb mint az addigi modellek amivel rendelkeznek,csak nehogy itt is egy csúnya meglepetés legyen .. az oroszok lehet nem az elsők a "stealth" kategóriában,de az EW/ER szinten szerintem igen.
nem a legjobb példa lesz,de ugyanígy felül lettek értékelve az Abrams tankok is,mert hogy irakban milyen szépen ledózerolták az ottani szovjet/orosz vasakat .. hát ami ott működött, az itt nem müködik: Én megint csak azt írom remélem megmaradunk a "mi lenne ha" szintjén,és nem jutunk el addig hogy kiderüljön .
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 041
113
Meghaladta a 107 milliárd dollárt a külföldi cégek vesztesége az orosz piac elhagyása miatt

Meghaladta a 107 milliárd dollárt a külföldi cégek orosz piacról való kivonulása miatti veszteségei 2022 februárja után, ilyen adatokat közölt a Reuters , amelynek újságírói cégjelentéseket elemeztek.

Tájékoztatása szerint ez a mértékű veszteség a bevételkieséssel és az orosz eszközöknek a cégek mérlegéből való leírásával jár. Az új adatok az ügynökség szerint azt jelzik, hogy mekkora pénzügyi veszteséget okoztak a globális vállalati szektorban az orosz különleges hadművelet 2022 februári megkezdése után Ukrajnában.

Ian Massey, az S-RM tanácsadó cég képviselője: „további nehézségekkel kell szembenéznie, további nehézségekkel kell szembenéznie az Oroszországból elhagyni szándékozó cégeknek, jelentős eszközök leírására kényszerülnek, és nagy veszteségeket szenvednek el .

A Yale School of Management ügynökség által hivatkozott jelentése szerint az elmúlt két évben mintegy 1 ezer külföldi cég hagyta el az orosz piacot. Ugyanakkor több százan tartották jelenlétüket, köztük az Auchan francia konszern és az olasz Benetton Group ruhagyártó cég. Az ügynökség hozzáteszi, hogy sok külföldi fogyasztási cikk gyártó nem fogja megnyirbálni üzletét az Orosz Föderációban, mondván, hogy termékeikre a hétköznapi orosz fogyasztóknak szüksége van.

Harmadával nőtt a külföldi cégek orosz piacról való kivonulása miatti veszteségei a legutóbbi számítások óta, amelyeket a hivatal 2023 augusztusában tett közzé. Akkoriban ez a szám 80 milliárd dollár volt.


Macron úgy küzd, mint malac a jégen


Teljesen összezavarodott és pánik üzemmódba kapcsolt Emmanuel Macron kampánya. Minél közelebb kerülünk az EP-választásokhoz, annál nagyobb a káosz a francia elnök megszólalásaiban, ennek pedig főképp az áll a hátterében, hogy a jobboldal egyre nagyobb előnyre tesz szert, amin Macron meggondolatlan kijelentései sem segítenek.

A Politico értesülései szerint Emmanuel Macron egyre nagyobb nyomást próbál gyakorolni munkatársaira az európai választások előtt, mivel Marine Le Pen pártja. a Nemzeti Tömörülés folyamatosan erősödik és látszólag megállíthatatlan lendülettel bír. Macron stratégiája az EU-választásokra a Nemzeti Tömörülés folyamatos növekedésének megfékezése érdekében az volt, hogy drámaian ábrázolja a harcot a “szélsőjobboldali párt” ellen, hangsúlyozva az ideológiai ütközést és az orosz fenyegetést, és Le Pent folyamatosan oroszbarátsággal vádolja. A kettős cél az volt, hogy legyőzzék a tartózkodókat és mobilizálják Macron saját szavazóit, valamint eltántorítsák a választókat a rivális pro-európai jelöltek, mint például a szocialista Raphaël Glucksmann és a zöldek felé.

De több héttel a kampány kezdete után a stratégia nem hozta meg a várt eredményt a friss közvélemény-kutatások szerint, és Macronék kezdik megkongatni a vészharangokat. Az IFOP legújabb tanulmánya szerint a jobboldal, amit a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella vezet, 30 százalékot ért el a szavazatokból, míg Macron Megújulás koalíciója 21 százalékot kapott, Glucksmann pedig 11 százalékot. Fél évvel ezelőtt a Renew 5 ponttal lemaradt a szélsőjobboldaltól, az összesített közvélemény-kutatások szerint. A rohamosan csökkenő népszerűségi mutatókkal és a magasodó költségvetési hiánnyal küzdő Macronnak és pártjának nehéz feladat visszaszerezni a támogatást. Válaszuk a Nemzeti Tömörülés folyamatos növekedésére az, hogy keményen visszavágjanak.

Az egyik példa a durvuló támadásokra, hogy Macron pártjának vezető jelöltje, Valérie Hayer összehasonlította Marine Le Pent Edouard Daladierrel, aki az 1938-as müncheni egyezményt írta alá Hitlerrel.

Ugyanazok a szavak, ugyanazok az érvek, ugyanazok a viták. 1938-ban Münchenben vagyunk. Néhány viselkedésében a National Rally Moszkva szóvivőjeként cselekszik. Ha a Nemzeti Tömörülésre hallgattunk volna, Frexitünk lenne, Sputnik vakcináink és támogattuk volna Oroszországot Ukrajnával szemben – fogalmazott. Közben a francia elnök növeli az oroszellenes retorikát a nemzetközi színtéren, fenyegetőzik, és már nyugati csapatok Ukrajnába küldését emlegeti.

A Politico továbbá úgy értesült, hogy magánbeszélgetéseiben Macron a kampány miatti frusztrációját szövetségeseire hárította. A múlt szerdán több pártelnököt gyűjtött össze az Elysée-palotában, köztük a külügyminiszter Stéphane Séjournét és a kampányigazgató Pieyre-Alexandre Angladét. Belső értesülések szerint nem ez az első alkalom, hogy Macron szövetségesein vezeti le a dühét, ugyanezt tette a koronavírus-járvány idején is, ennek következtében pedig a párton belül is megingott a bizalom a regnáló francia elnökben.

Azonban nem csupán Macron kampánya van bajban. Az utóbbi időben az európai baloldal egyre elkeseredettebb kapkodásba kezdett, hogy megakadályozzák az EP-választáson várható jobboldali fordulatot. Így tettek az Európai Zöldek is, akik annyira kiakadtak azon, hogy Ungár Péterék nem voltak hajlandóak hozzájárulni, hogy beleszóljanak a magyarországi választásokba, és nem álltak be az általuk támogatott Karácsony Gergely mögé, hogy azzal kezdtek fenyegetőzni, kizárják az LMP-t a pártcsaládból.

- Teljesen összezavarodott és pánik üzemmódba kapcsolt Emmanuel Macron
Mazsorettjei is elutasítják az ötletelését.
Ne mellé beszélj, az EU 2023-as gazdasági teljesítményét írd le szépen... De segítek, ahogy írtam növekedett.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 862
15 265
113
Ne mellé beszélj, az EU 2023-as gazdasági teljesítményét írd le szépen... De segítek, ahogy írtam növekedett.

Mennyi is volt az infláció mindeközben 2022-2024 között?

De értem én, ma megveszed tökugyanazt a terméket amit 2021-ben csak 1,5x-es áron, mert a költségek is nőttek, TEHÁT az adott gazdasági szektor is 50%-ban növelte a teljesítményét.. hiszen drágább lett a gáz, az olaj, az energia, és drágább lett emiatt a késztermék is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 766
113

Az amerikai titkosszolgálatok nem adtak át Oroszországnak minden rendelkezésre álló információt a terrortámadás fenyegetésével kapcsolatban - NYT​

Az amerikai titkosszolgálatok nem adták át orosz kollégáiknak mindazokat az információkat, amelyek a Crocus városházán történt terrortámadás fenyegetésével kapcsolatban voltak – írja a The New York Times.

A kiadvány megjegyzi, hogy az amerikai hírszerzés félt felfedni információforrásait, és ezért nem szolgáltatott az orosz félnek a „szükségesen túl” adatokat.
A NYT anyagában az amerikai és európai biztonsági szolgálatok képviselőinek nyilatkozataira hivatkozik.
Источник: https://rusvesna.su/news/1711618696
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Sajnos az EU gazdasági teljesítményét mesterségesen felfújják, hasonlóképpen ahogy más számadatokkal is komoly trükközés folyik az elmúlt pár évben.

MEREDEK ZUHANÁS a szomorú valóság!! Egyik nagy nyertes ami mindjárt földbeáll az autóipar!
Ennek mi is rendesen kitettek vagyunk.. egyaránt érvényesül a zöld zöldség, orosz piacvesztés és energiahordozó-nyersanyag bajok.

Ebben az évben a hazai autóipari beszállítás pl. -30%-os viszaesést verdesi! Kíváncsi leszek hogyan szépítik majd a statisztikákat..

Hajrá Ukrajna!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113

Az amerikai titkosszolgálatok nem adtak át Oroszországnak minden rendelkezésre álló információt a terrortámadás fenyegetésével kapcsolatban - NYT​

Az amerikai titkosszolgálatok nem adták át orosz kollégáiknak mindazokat az információkat, amelyek a Crocus városházán történt terrortámadás fenyegetésével kapcsolatban voltak – írja a The New York Times.

A kiadvány megjegyzi, hogy az amerikai hírszerzés félt felfedni információforrásait, és ezért nem szolgáltatott az orosz félnek a „szükségesen túl” adatokat.
A NYT anyagában az amerikai és európai biztonsági szolgálatok képviselőinek nyilatkozataira hivatkozik.
Источник: https://rusvesna.su/news/1711618696
Persze, hogy nem, hiszen az amerikai titkosszolgálatok megszakítottak minden együttmüködést az oroszokkal még 2022 tavaszán. Ez ismert volt, erről írtam is Ezért érthetetlen, hogy egyesk olyat állítottak, hogy az oroszok hibáztak mert az amerikaiak értesítették őket. Igaz @beta?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 478
113
Voltak orosz katonák szerződés szerint ott, de az nem volt a szerződésben hogy bármikor megszállhatják és annektálhatják a Krímet.

Amúgy meg nem mindegy?

Aközött igenis nagy, és perdöntő különbség van, hogy egy totál idegen országot külföldről rohannak le, vagy van egy közös használatú ország, amiben az elvileg ukránok, és az oroszok között kevés különbség van, továbbá hivatalosan, és jogszerűen is állomásoznak ott orosz katonák, egy másik ország hivatalos hadseregeként.

És annak is van jelentősége, hogy jogszerűtlenül maradnak ott, és nem sikerül a kilakoltatás, vagy vannak menthető indokaik ?

És akkor a helyiek hozzáállásának is van jelentősége, mert pusztán az Orosz Hadsereg nem tudta volna a Krímet a 27,000 km2-ével elfoglalni, hanem kellett még az előző rendszerben szocializálódott katonatisztek + nép "árulása" is.

Herszon oblasztyot 2022-ben viszonylag minimális ellenállással szerezték meg az oroszok, és annak nyomán az Ukrán Kormány, és Zelenszkij is árulást kiáltottak ...



Őszintén válaszolj! Te nem érzed ezt a fórumot erősen oroszbarát beállítottságúnak? Az orosz propaganda megjelenik itt minden mennyiségben, de ha én le merek írni bármit ami ebbe nem fér bele, az egyeseknél kiborítja a bilit.

Én ugyanezt kérdezhetem szóról szóra.

Te nem érzed a Gyakori Kérdéseket teljesen egyoldalúnak, elutasítónak, intoleránsnak, hisztérikusnak, és erőszakosnak ?

Az EU / NATO / ukrán propaganda megjelenik ott minden mennyiségben, de ha én le merek bármit írni, ami ebbe nem fér bele, az sokaknál kiborítja a bilit.

Nem tette jól az orosz politika 2022-ben a (villám) háborús kísérletet. Azonban nem úgy történt, hogy az oroszok támadták meg orvul az ártatlan, éppen pipacsokat szedő, jóravaló ukránokat. Az más dolog, hogy az orosz politika is volt annyira ostoba, hogy felült a provokációnak, és fejjel rohant a falnak.



Ennek nem lesz vége. Sőt a hullámai további konfliktusokat fognak generálni. A korábbi aránylag békés világ véget ért 2022. február 21-én.

Ruszin-Szendi Romulusz is megmondta, hogy ha háború nélkül telik el 2022. február 24., legkésőbb 2030-ban kiújultak volna a harcok, a kérdés csak annyi, hogy Ki kezdte volna ?

Én az oroszok helyében vagy 2015-ben próbáltam volna véget vetni a cirkusznak, vagy ha nem éltek ezzel, akkor a Krímen túlra egyetlen egy lépést sem, aki elfogadja, és elismeri, az úgy dönt, aki meg nem, az dédelgesse a sérelmeket, csak nem is tudom, mire fel, legrosszabb esetben házhoz megy pofonért.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 092
9 077
113
Kenyérgyár a fronton, nem ám xar MRE kutyakaja.

Kanada, az egyik alapító fő hadviselo szintén rottyon van. +50% százalékkal nőttek pl a lakás hiteltartozasok.

A kis Lancat kiutotte a nagy Abrams tankot.

Schroder lesz az egyetlen német akivel az oroszok szóba állnak majd egy beketargyalaskor, nem Scholtz.

Ez parádés kivitelezés volt...
Ukran/Nato fegyveresek Bulgariabol kapott aknavetolovedekekkel lőttek egy amúgy bolgár nemzetiségű falut Ukrajnában.
Szerintem a hitelek mindenhol nőnek és vele a tartozások, 2030-ra el kell érni, hogy ne legyen semmid és mégis boldog legyél. Az autóknál már egész jól haladnak.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 492
113
PUTIN WARS: DRONE WARS

Egyik drón menti a másikat


"Miután a 47. dandár nagy ellenséges csoportokat semmisített meg a felelősségi körükhöz közeledve, a megszállók visszatértek a kiscsoportos taktikákhoz. Most 2-3 ember érkezik minden oldalról, és azt gondolják, hogy FPV drónjaink és aknavetőink nem fognak. A betolakodók azt tervezik, hogy felhalmozódnak, és megpróbálják megrohamozni a pozícióinkat."