[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 124
10 258
113
Igen, egyet értek.

Mások bűnei nem mentesítenek a felelőség alól.


Milyen elemi érdek az, hogy kijelentem, Közép Európa az én érdekszférám. Az ott élőknek majdnem 50 évig diktáltak az oroszok. Elemi érdek volt a 90-es években, hogy az Európai Közösséghez tartozzunk. Óriási lemaradásunk volt a Nyugathoz képest, miért kellett volna Moszkva kedvéért kimaradni ebből.
Oroszország egyébként sem volt nagyhatalom akkor már és most sem az, de szeretne annak látszani.

Kicsit off: Az oroszok végül leszállították az SZ-400-at? Végül is a megromlott török-USA viszony ellenére, biztos hasznos információkhoz jutottak volna az USA szakemberei a rendszert illetően (én nem rinyáltam volna az USA helyében, de ez nem számít).

Moszkvából nézve Kelet-Európa, azon belül is főleg a cári Oroszországhoz és a Szovjetunióhoz tartozó területek elemi stratégiai zónák. Mint ahogy Washingtonból nézve Kanada, Mexikó vagy épp Kuba „tisztán tartása” is elemi érdeke az USA-nak. Vagy Monroe óta már az egész kontinens, méghozzá nyíltan meghirdetve.
Például Varsóból nézve meg elemi érdek, hogy az oroszokat minél jobban „eltolják” maguktól.
Mondjuk Berlint is, de az egy másik történet.

Van viszont egy kis különbség a kelet-európai államok zöme és a kamu nagyhatalom között.
Súlycsoportban.
Minden nagyhatalom azt és annyit „érdemel”, amennyit megszerezni és megtartani képes magának az „érem mindkét oldalával” együtt természetesen.
Ez csak így működik, sehogy máshogy.

Szerintem tök evidens dolgokat beszélünk túl, érdekütközés és konfliktus egyidős az emberrel, érdekütközés- és konfliktuskezelésre pedig vannak bevált receptek. Beszélhetünk persze arról, hogy éppen kinek és miért van igaza, de engem speciel jobban érdekelne inkább az, hogy ki és milyen áron hajlandó érvényesíteni a saját igazát.

Az SZ-400-at leszállították, a törököket az USA kirúgta az F-35 programból és a befektetett török 4 milliárd is maradt egyelőre Washingtonnál. A török az SZ-400-at egy ideig (talán azóta sem) nem állította hadrendbe és nem is integrálta a NATO légvédelmi rendszerbe.
Hogy most per pillanat hogyan áll az ügy, nem tudom.
Szerintem még mindig ugyanúgy, de ha tévesek az infóim, kérném javítani!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 358
88 905
113
Akkor ez megint 1 sikeres támadás volt,gondolom a nyugati szakértők tervezték,mondjuk szó se róla, most azért eljutottak az ukránok a fronvonalig,ott esnek el,nem úgy mint a tavaj nyári ellentámadás alkalmával,amikor még a frontot sem érték el,és mégis sikerült elfüstölniük 60-90 000 embert,meg 20x hm-nyi technikát,ez most szerényebb lett,lehet megáll 5-10 000 elesett katonánál,meg 3 hm-nyi technikánál.
Jól taktikáztak,mert kb sehonnan sem vontak el erőket az Oroszok, ugyanúgy nyomnak egyéb frontokon mint nagy, kurszki,ukrán vereség előtt, mostmár nemcsak Medvegyev hisztizik,hogy nem kell ukrajna, hanem Vlagyimir Vlagyimirovics is kijelentette, hogy nincs helye megállapodásnak,szóval nagy stratégák a nyugati szakértők, gratulálok nekik.
Nagy megkönnyebbülés,hogy nekünk nem segített a nyugat 56-ban,kb kihaltunk volna.
Tények külföldről, Sachs:

Nemnácik (halott ukrán katona mobiljáról):

Simplicius:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 557
82 363
113
van egy kis ellentmondás :
mit adtak és mennyi érkezett meg.
Látjuk a hivatalos részt de nem látjuk a tényleges mennyiségeket arról mindenki beszél mit ad a NATO és tagállamok de mit adnak a globális cégek, érdek csoportok.
tankokat repülőt megtudjuk számolni de ez csak csúcsa a technikai hegy igényének.
Itt gondolom az erős NATO anyag beáramlást.
Bocs ha Úgy viselkedik úgy cselekszik úgy irányit az katona. lehet kenegetni de a szar az szar hiába álltjuk az ellenkezőjét. Értsd csata helyzetben csak katona tud katonaként cselekedni, ill az átlagember beszarik és leblokkol.
De ne síránkozzunk ha putyin is elküldi a nép férfi részét berlinbe kirándulni. hasonló támogatottsággal mint mi tesszük.

Kurszk:
A támogató erőket és felszerelést szét bombázták.
7 hónap 450 bomba 1-2 nap száz bombázás, ez azóta 500 felett jár. iszkander meg egzotikumok nincsenek benne,
ez volt a 2-3 támogató csoport, és anyagi kiszolgálok.
Nincs ellentmondás a mit adtak és mi érkezett közt, hisz a keleti technika nelentős részét a csehet modernizálják mielőtt menne az ukránokhoz, az meg időbe telik. De rendben feloldhatjuk ezt úgy is, hogy csak a felajánlott mennyisegről beszélünk. Az is kevesebb mint a háború előtti ukrán géppark mennyisége.

A Kurszkos dolgot egyáltalán nem értem.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 955
56 155
113

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
485
2 005
93
Az SZ-400-at leszállították, a törököket az USA kirúgta az F-35 programból és a befektetett török 4 milliárd is maradt egyelőre Washingtonnál. A török az SZ-400-at egy ideig (talán azóta sem) nem állította hadrendbe és nem is integrálta a NATO légvédelmi rendszerbe.
Az Sz-400 már rendszerben van Törökországban, de nem integrálták a NATO légvédelmi rendszerébe. Valószínűleg nem is fogják, bár technikailag megoldható lenne.

Mivel a beüzemeléssel, illetve a garanciális feladatokkal összefüggésben (a gyártó cégtől, és nem a katonaságtól) egyelőre orosz szakemberek is részt vesznek a komplexumok üzemeltetésében, az USAF korlátozta harcászati gépeinek (a csökkentett észlelhetőségű típusoknak pedig teljesen megtiltotta) az incirliki török légitámaszpont használatát, hogy megakadályozza az orosz adatgyűjtést. Pedig ez (volt) a NATO egyik legnagyobb és legfontosabb légibázisa délen. Ez az egyik oka a romániai mega - giga NATO légibázis építésének.

Pár hónapja volt hír, hogy az Sz-400-asok közelében elég gyakran repülnek NATO elektronikai felderítők, szóval ők is kihasználják a lehetőséget, és szipkázzák az adatokat. Ez viszont azt jelenti, hogy a törökök betartják a szerződést, és az Sz-400-asokról nem adnak át bizalmas technikai adatokat a NATO-nak. Gondolom ez az ő érdekük is, hiszen amit a NATO tud, azt tudják a görög "szövetségeseik" is.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 143
2 213
113
Moszkvából nézve Kelet-Európa, azon belül is főleg a cári Oroszországhoz és a Szovjetunióhoz tartozó területek elemi stratégiai zónák. Mint ahogy Washingtonból nézve Kanada, Mexikó vagy épp Kuba „tisztán tartása” is elemi érdeke az USA-nak. Vagy Monroe óta már az egész kontinens, méghozzá nyíltan meghirdetve.
Például Varsóból nézve meg elemi érdek, hogy az oroszokat minél jobban „eltolják” maguktól.
Mondjuk Berlint is, de az egy másik történet.
Ezért nekünk el kell fogadni, Moszkva igényeit.
Hát neeeeem.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 095
49 851
113
Ezért nekünk el kell fogadni, Moszkva igényeit.
Hát neeeeem.
Nem ész nélkül, de amit komolyan gondolnak/mondanak hogy azt NE!!! azt be kell tartani/figyelembe venni, vagy az a vége ami épp ukrajnában történik!

Egyszerűen túl nagyok, túl erősek, sokkal közelebb ehhez a térséghez mint az USA, hogy ennyire elemi biztonsági igényüket látványosan - konkrétan kihívóan szembehelyezkedve velük!!! - telibe lehessen szarni büntetlenül!

Lehet ezen polemizálni, de épp hintőporos rücskös gumival verik telibe az ukikat kettesbe kajakra, kézhátracsavarós hajhúzós Rocco stílusban. Akinek ez hiányzik, az nyugodtan pattoghat felőlem, nekem nincs hozzá kedvem hogy magunkra haragítsuk őket, a lengyeleknek románoknak sok sikert kívánok!!! :p
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
556
1 574
93
https://ria.ru/20240814/ukraina-1965955368.html
"Nem szabad „Ukrajnának” lennie, ezt az egész teret le kell bontani, megtisztítani és semlegesíteni. "

Ezekben a napokban jutottak erre az elhatározásra az elvtársak? A ruszkik már eleve ezzel a céllal indították a pár naposra tervezett, de immára harmadik évében járó háborújukat... Ugyanebben az újságban volt bekészítve a vezércikk Ukrajna megszűnéséről a háború kitörése után pár nappal, amit persze gyorsan levettek a kudarcot látva, de az internet nem felejt.

"Küzdünk függetlenségünkért, és készek vagyunk évekig, évtizedekig küzdeni érte, amíg el nem érjük Lvovot - és ha kell, akkor tovább. A végén a válasz arra a kérdésre, hogy kivel határos Oroszország? azt mondja: "Oroszország azzal határos, akivel akar."

Tovább? Eddig sem volt kérdés, hogy addig mennek, amíg tudnak, beleérve Magyarországot is. Ukrajnában kell megállítani a hordát. Nem az ukránok miatt, hanem hogy biztonságos távolságban legyen tőlünk Putykó birodalma.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 566
71 121
113
Zsaluznijjal vitetik majd el a balhét az Északi Áramlat elleni terrortamadasért? Vajon a britek kiadja-e majd, vagy eltűnik mint a lengyeleknel a buvaroktato.
Wall Street Jurnal.

Egy Afganisztán veterán 70 embert juttatott ki Gujevobol gyalogosan erdőn mezőn keresztül.

Kamikáze dron VS Apti
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/161513

Ukrajna nem tudja ellatni a humanitárius válságba kerülő kurszki területet. Ezért kész folyosót nyitni az azt elhagyni akaroknak. Kíváncsi vagyok mikor lövik ki a távozni akarokat.

Az ukrajnai Szumi oblasztban ma 183 települést uritenek ki és eroditmenyek epitesere kaptak parancsot. A katonák panaszkodnak az oroszbarát lakosságra akik drónoknak juttatnak el információt célpontokrol.
Hm, ha jól állnának ott akkor nem lenne ez a kiürítése és bunker építés.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 855
8 193
113
Egyre jobb:

Wall Street Journal:​

Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat felrobbantását, az ukránok a CIA tiltakozása ellenére vitték véghez a szabotázst​

 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
988
5 794
93
Helyes, csinálják csak,80 éve is bejött, biztos szimpi lesz az Oroszoknak ez a menőzés,jól jõn majd a kapitulációnál.
Én szégyenlem magam,hogy ezeket támogatja a nyugat,a mi pénzünkből.
Mondjuk az is isis után mire számíthattunk?
a nyugat még most is seggét rázva támogatja 404-isztánt, amikor már nem tudták tovább akadályozni a nyomozást vezeték robbantás ügyben, és lassan csak kiderül, hogy usa-ukrán koprodukció robbantott :( ez egyfajta Stockholm szindróma.

a kurszki móka egyre volt jó, kevesebbet beszél a világ arról, ahogy döglik az ukri a többi fronton. de ez nem baj, minél kevesebb marad a nacionalista/fasiszta érzetűekből, nekünk annál jobb.

közben ukrajna egyre közelebb a valódi csődhöz
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 358
88 905
113
Egy kb. 150000 főből álló hadsereg készülődik a visszavágásra pillanatokon belül orosz részről csak Kurszkban. Minden szarral felvértezve. Ez a tartalék egy "potom" része. Egy része basszus ...

Ez qurva nagy erő!

Nyilván a sorállomány megáll majd a határon, de a többi? Nem kizárt, hogy szeptember végéig Belaruszból is megindulnak.

Mikor? Nem tudom, de szerintem összehangoltan az Irán-Izrael ideje alatt.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 401
14 906
113
https://ria.ru/20240814/ukraina-1965955368.html
"Nem szabad „Ukrajnának” lennie, ezt az egész teret le kell bontani, megtisztítani és semlegesíteni. "

Ez mantrázom az első nap óta, sosem volt másképp, az első perctől ez volt a terv. Csak most az orosz kapott egy jó PR lehetőséget, hogy ezt kimondja. Mindegy nekik mennyi idő, be fogják húzni.
Mert ha maradna egy zsebkendőnyi Ukrajna is, azt 10 év alatt az USA tökig felfegyverezné, aztán nekizavarná az orosznak, hiszen a nemzetközi jog alapján felszabadítók lennének. És ezúttal felkészülten, rendes légierővel, légvédelemmel és mindennel, amivel csak kell. Az EU meg belegebedne, hogy kifizesse. Az USA hadiipara meg belefulladna a pénzünkbe.

Persze ennek egyenes folyamánya, hogy így majd jön a lengyel meg a román betolása, hülye aki nem látja, miért fegyverzik immáron őket eszeveszetten...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 994
69 572
113
A csatolmányaitól is leválasztott orosz állam is messze a világ leghatalmasabb területű országa maradt, a világ második (vagy első?) legnagyobb szárazföldi haderejével, legtöbb atomfegyverével, és ugyanazokkal a történelmi régiós ambíciókkal mint előtte. A magyar miniszterelnököt még 1991 tavaszán is nyíltan fenyegette Jazov és Kvicinszkij, hogy nem vonulnak ki, nem is akarnak kivonulni. Minden épeszű régiós politikus tudta, hogy amint összeszedik magukat, "kezdik előről". Mert ők ilyenek.

Végül két ország nem lépett be a NATO-ba a térségből, Fehéroroszország és Ukrajna. Az ő sorsuk jól ismert. Az egyik egy moszkvai proxy állam megint, a másikat egyszerűen lerohanta Moszkva.
Oszt mivan Szerbiával?
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 512
4 779
113
2 megsemmisitett orosz Tyulpan

HIMARS csinalt emmentalit egy orosz Kasta 2E radar rendszerbol

Bepanikoltak az oroszok Kurszk miatt, 18 eves sorozottakat hajtanak neki az ukranoknak Moszkva es Szentpetervar kornyekerol. Szerencsetleneknek nem sok elet jutott, egy varhatoan tragikus kimenetelu osszecsapas eseten garantalt az orosz lakossag szembefordulasa Putyinnal.